REVISTA PRESEI 07.11.2013

Willy Homner
Revista Presei / 7 noiembrie 2013

ADEVARUL

România cere patru miliarde de euro Băncii Mondiale

Descoperind că veniturile la nouă luni sunt mai mici cu aproape patru miliarde de lei decât cele preconizate, Guvernul a rectificat în sens negativ bugetul. Deşi a introdus accize mărite şi taxarea construcţiilor speciale, nici această măsură nu va fi suficientă pentru a astupa găurile bugetare: pe lângă povara fiscală pe care o aruncă în spatele contribuabililor din toate categoriile. Guvernul a decis să se împrumute de la Banca Mondială pentru a acoperi deficitul bugetar şi a refinanţa datoria publică. Zilele trecute, oficialii la vârf ai Ministerului Finanţelor au discutat cu reprezentanţii Băncii Mondiale despre obţinerea unui împrumut de patru miliarde de euro de la Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD - divizia de finanţări a Băncii Mondiale). Împrumutul, din care în 2014 am putea trage un miliard de euro pentru "politici de dezvoltare", este destinat finanţării deficitului bugetar şi refinanţării datoriei publice.

Germania enervează Comisia Europeană

Pentru prima dată, Comisia Europeană ameninţă Berlinul cu o "anchetă" privind politicile sale economice. Avertismentul vine după cel al Trezoreriei SUA. Germania nu mai este elevul model al Comisiei Europene. Angela Merkel a primit note proaste de la Executivul european pentru politica sa privind exporturile . Executivul european se aşteaptă ca Germania să aibă anul acesta un excedent de 7% din PIB, după şase ani de când excedentul Germaniei nu a scăzut sub 6 la sută. Este cifra cea mai mare din Europa, urmată de Olanda. Şi asta în timp ce un alt "motor" al Europei, Franţa nu mai scapă de deficit. În acest context,Bruxelles se pregăteşte să deschidă săptămâna viitoare o "investigaţie amănunţită" privind politicile economice ale Berlinului, scrie "Le Figaro".

Accizele cresc cu aproape 5% peste cursul din 2012 şi aduc venituri mai mari cu 3,4 miliarde de lei

Guvernul anticipează un plus de venituri din accize de 3,44 miliarde lei (aproape 800 milioane de euro), rezultat din indexarea nivelului actual cu rata medie a inflaţiei la septembrie, de 4,77%, şi majorarea accizei la benzină şi motorină şi kerosen cu 7 eurocenţi pe litru, potrivit unui proiect de ordonanţă de modificare a Codului Fiscal obţinut de MEDIAFAX. Premierul Victor Ponta a declarat luni că accizele vor fi indexate de la 1 ianuarie 2014 în funcţie de rata inflaţiei şi nu de cursul de schimb, confirmând informaţiile publicate în urmă cu câteva zile de MEDIAFAX. Surse oficiale au declarat săptămâna trecută că nivelul accizelor ar putea fi stabilit, începând din 2014, prin indexarea valorilor actuale cu rata inflaţiei, renunţându-se astfel la calculul legat de cursul de schimb anunţat de BCE la 1 octombrie, care în acest an a fost sub cel din 2012.

Comisia Roşia Montană, aproape de o nouă amânare. Vâlcov: Unii membri au plecat să rezolve probleme personale

Preşedintele Comisiei privind proiectul Roşia Montană, Darius Vâlcov, a declarat miercuri seara că lucrările forului sunt departe de a se fi încheiat. Întrebat dacă votul final va fi dat în această seară, social-democratul a declarat că speră să fie întrunit cvorumul necesar, întrucât mai mulţi membri ai comisiei au plecat să rezolve probleme personale. Întrebat dacă este vorba despre un calcul politic, întrucât mai mulţi membri ai comisiei au plecat de la şedinţă, Vâlcov a infirmat ipoteza. În schimb, a sugerat că mandatul comisiei, care expiră duminică, 10 noiembrie, ar putea fi prelungit până luni. Comisia privind proiectul Roşia Montană are 19 membri. Pentru a fi întrunit cvorumul, cel puţin 10 dintre ei trebuie să fie prezenţi. În prezent, de la lucrările şedinţei lipsesc mai mulţi senatori PSD.

Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: Impozitarea construcţiilor speciale este cea mai viabilă soluţie

Adrian Vasilescu consideră că impozitarea construcţiilor speciale este cea mai viabilă soluţie. Sunt considerate constructii speciale sonde de ţiţei, gaze, sare, platforme de foraj marin, centrale hidroelectrice, termoelectrice, nuclearoelectrice, staţii de transformare şi de conexiuni, precum şi clădirile şi construcţiile speciale anexe ale acestora, posturi de transformare, reţele aeriene de transport şi distribuţie a energiei electrice şi stâlpii aferenţi acestora, cabluri subterane de transport, instalaţii electrice. "Este cea mai viabilă soluţie, pentru că astfel de obiective chiar pot fi realizate. Noi avem probleme cu încasarea taxelor. De pildă, TVA-ul. Foarte multe companii ascund valorile adăugate şi prin urmare nici nu se prezintă la ghişeu să plătească Taxa pe Valoarea Adăugată. Pe când astfel de obiective sunt la vedere şi ele vor putea fi impozitate cu exactitate, impozitele vor putea fi încasate", a explicat Vasilescu. Consilierul guvernatorului BNR a arătat că printr-o astfel de măsură s-a evitat impozitarea muncii.

"Acumulocraţia": de ce jumătatea săracă a Globului deţine doar 1% din averile mondiale

Institutului Mondial de Cercetare pentru Dezvoltare Economică, aflat sub patronajul Organizaţiei Naţiunilor Unite arată că cei mai bogaţi 2% din oamenii planetei deţin împreuna peste jumătate din averile totale la nivel mondial, în timp ce jumătatea mai săracă de pe Glob deţine doar 1% din averile mondiale. Globalizarea propagă piaţa ca model central al lumii, în acest fel existând ispita ca toate domeniile vieţii sociale să se transforme în marfă care se supune legii cererii şi ofertei. Apare astfel un nou tip de totalitarism, de natură economică , o "economie suicidală",în care piaţa guvernează prin legea unică a profitului, iar statele doar administrează, neputincioase în faţa tăvălugului pieţei. Se produce o mutaţie clară a puterii spre economie, finanţe, tehnologie şi media, iar lozinca globalizării pare să fie: "Toată puterea pieţelor". Dezastrul se desăvârşeşte prin crearea "ultimului om", homo economicus, omul atomizat, care trăieşte numai pentru producţie şi consum, golit de cultură, politică, sens, conştiinţă, religie şi orice transcendenţă, produs al unei veritabile inginerii sociale, în care tăvălugul comunicaţiilor globale secularizate a avut un rol important

Specialiştii maghiari lucrează la o nouă "Istorie a secuilor". Manualul din care copiii secuilor învaţă că românii le-au fost slugi devine "carte de lectură"

Manualul auxiliar folosit la materia opţională de istorie a secuilor, despre care specialiştii au spus că-i învaţă pe copii că românii le-au fost "slugi", va fi reeditat sub forma unei "cărţi de lectură" pentru publicul larg, însă fără modificări de fond, spun autorii. Specialiştii maghiari susţin că se lucrează acum la o nouă "Istorie a secuilor", mai "detaliată", "calea de ieşire din acest impas". Însă modificările care vor fi făcute sunt mai mult de formă, mai exact de corectare a unor formulări nefericite, autorii susţinând că nu se vor aduce modificări de fond conţinutului noului material, menit de această dată să informeze mai degrabă decât să educe ştiinţific. "Adevărul" a prezentat, în luna martie, o analiză realizată de istoricii români, care acuză faptul că abundă în inexactităţi şi falsuri istorice. Concret, istoricul Marius Diaconescu a explicat că acest ghid îi învaţă pe elevi că românii le-au fost "slugi" şi că în timpul Primului Război Mondial armata română a devastat şi a jefuit magazinele şi casele secuilor.

CURENTUL

Filiera ibovnicelor din guvernul Ponta: Ministrul Costoiu şi-a plasat amanta şefă de cabinet la Pricopie

Flăcău oarecum tomnatic la cei 41 de ani ai săi, trecut deja printr-un divorţ, domnul Mihnea Costoiu este îndrăgostit, lulea, de domnişoara Daniela Cristina Ghiţulică, fiica tovarăşei Maria Ghiţulică, ultimul prim-secretar al Iaşului. Bine orientat! Iar pentru că dragostea trebuie demonstrată în fiecare clipă a vieţii, marele vătaf peste Cercetarea Ştiinţifică, aşadar ministrul Costoiu, a avut, şi el, grijă de cariera iubitei, pe care a procopsit-o cu un post călduţ, de bugetar: director de cabinet al amicului Remus Pricopie, actualul ministru al Educaţiei, după cum consemna presa nu cu mult timp în urmă. Mihnea Costoiu şi Daniela Ghiţulică, provin din mediul universitar, mai exact din "pepiniera" Politehnicii din Bucureşti. Atunci când i s-a încheiat mandatul de rectoral Universităţii Politehnice din Bucureşti, Ecaterina Andronescu a făcut în aşa fel încât fotoliul său să fie ocupat de Costoiu.

Caracatiţa şpăgii de la Hidroelectrica ajunge până la foşti şefi ai serviciilor secrete

Două personaje extrem de importante prin conexiunea lor cu fostele şi actualele servicii secrete au fost audiate ieri de procurorii DNA, în dosarul şpăgii de la Hidroelectrica. Primul care s-a prezentat în faţa procurorilor anticorupţie a fost fostul şef al SRI, Virgil Măgureanu, urmat apoi de fiul fostului şef al Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă, Virgil Ardelean. Ambii au răspuns întrebărilor în calitate de martori, cu privire la negocie­rile pentru acordarea către firma "Energon" a unui contract pentru livrare de energie sub preţul pieţei, în valoare de peste 260 de milioane de euro. În această afacere, care dacă ar fi fost încheiată ar fi cauzat pierderi companiei de peste 90 de milioane de euro, au fost arestaţi preventiv directorul de trading al Hidroelectrica, Eugen Brădean, şi Ioan Mihăilă, fost membru în Consiliul de Supraveghere al companiei şi ex-consilierul ministrului Constantin Niţă.

CURIERUL NATIONAL

Vor reuşi IMM-urile să-şi revină?

Dacă ne uităm la rezultatele economice ale anului 2012 constatăm pe un plan general că ele sunt foarte asemănătoare cu cele din 2011, iar din punct de vedere al performanţelor celor mai bune firme manifestă o tendinţă de aplatizare, deci nu constatăm că cele mai bune firme din clasamentul pe 2012 au avut performanţe mai mari ca în 2011, la anumite categorii avem chiar diminuări, acesta fiind tabloul de ansamblu, a declarat preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, la cea de-a XXI-a ediţie a "Topului Naţional al Firmelor Private din România - Top 2012", organizată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

Românii economisesc în medie 40 euro lunar

Persoanele care economisesc în România au pus deoparte, în medie, 40 de euro lunar în ultimele 12 luni, faţă de 181 euro în Austria sau 90 de euro în Slovacia, iar doi din cinci români preferă să economisească fără să utilizeze produse din sectorul financiar, potrivit unui raport al Erste Group, informează Mediafax. Românii sunt pe primul loc în Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte importanţa acordată de populaţie economisirii, notează Erste. Astfel, 84% dintre români consideră că economisirea este importantă, faţă de o medie de 77% la nivelul statelor din Europa Centrală şi de Est, reiese dintr-un sondaj realizat de IMAS International pentru Erste Group. La polul opus, economisirea este importantă pentru 65% dintre cehi, 71% dintre slovaci şi 72% dintre austrieci. Dintre statele din Europa Centrală şi de Est, doar Austria, Slovacia şi România au înregistrat o majorare a sumei economisite lunar de populaţie în ultimele 12 luni.

Suprafaţa de birouri tranzacţionată în T3 - cel mai mare nivel din ultimii doi ani

Suprafaţa totală de birouri tranzacţionată în Capitală în trimestrul al treilea din 2013 a fost de peste 84.500 metri pătraţi, cel mai mare volum înregistrat în ultimii doi ani, potrivit unui raport CBRE despre piaţa spaţiilor de birouri în Bucureşti. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, creşterea este de 223%. Totuşi, în trimestrul al treilea a fost înregistrată livrarea unei singure clădiri de birouri, de dimensiuni mici (1.800 metri pătraţi) situată în zona centrală. Cumulând proprietăţile deja deschise cu cele aşteptate pentru ultimele trei ale acestui an CBRE estimează un volum total de livrări pentru anul 2013 de 168.500 metri pătraţi. În Bucureşti sunt aproximativ 184.000 metri pătraţi de spaţii de birouri în construcţie, ce ar trebui să fie livraţi între T4 2013 - T2 2015, însă cel puţin alţi 600.000 metri pătraţi se află în diverse stadii de dezvoltare.

EVENIMENTUL ZILEI

PREMIERĂ ÎN PRESĂ. Inculpatul Dan Voiculescu, condamnat la cinci ani de închisoare, cere în instanţă închiderea Evenimentului zilei

Dan Voiculescu şi trustul său, Intact, au cerut instanţei dizolvarea societăţii care editează cotidianul Evenimentul zilei şi revista Capital. Altfel spus: dispariţia de pe piaţa media a celui mai bun ziar generalist, conform ultimelor date publicate de BRAT, care a relevat că EVZ a fost singurul cotidian care a crescut ca vânzări în această vară. Este incredibil până unde a împins lucrurile un mogul de presă, inculpat într-un dosar de corupţie şi care fuge de ani de zile de Justiţie! Ca să ceri desfiinţarea unor publicaţii, să vrei să trimiţi în şomaj câteva zeci de jurnalişti, doar pentru că şi-au făcut datoria şi au consemnat lungul drum al unui mogul prin Justiţie, înseamnă că dorinţa de răzbunare excede oricărei raţiuni democratice. Dan Voiculescu demonstrează din plin acest lucru, prin ordinul pe care l-a dat avocaţilor săi şi nu face decât să întregească tabloul zugrăvit de verişoara sa pe care a turnat-o la Securitate.

Pericolul care se ascunde în spatele banilor digitali

Moneda virtuală Bitcoin este vulnerabilă la un atac "egoist" ce ar putea permite preluarea graduală a controlului asupra sistemului care gestionează banii digitali. Un grup de cercetători americani au pus la cale un atac teoretic care încearcă să submineze modul în care computerele implicate în Bitcoin transferă informaţia. Planul acestora se bazează pe faptul că în cadrul sistemului Bitcoin se pleacă de la premisa că toţi participanţii implicaţi în generarea monedei virtuale sunt cinstiţi. Un astfel de atac ar putea avea deja loc, spun cercetătorii americani care au descoperit vulnerabilitatea. Noile monezi Bitcoin sunt generate, pe baza unei formule predeterminate, de mii de calculatoare care rezolvă probleme matematice complexe. Un Bitcoin valorează acum circa 145 dolari.

Jiri Sitler, ambasadorul Republicii Cehe în România: "CEZ are de recuperat milioane de la Poşta Română"

Diplomatul vorbeşte despre investiţiile cehe în România şi susţinerea ţării sale pentru integrarea României în spaţiul Schengen. În 2009, volumul schimburilor comerciale a scăzut, din cauza crizei economice, un lucru care s-a petrecut peste tot în lume. După aceea, relaţiile economice s-au redresat şi acum am ajuns la cifre mai mari decât înainte de criză, iar trendul este unul pozitiv. Anul trecut, volumul schimburilor comerciale a fost de 2,2 miliarde de euro, iar anul acesta, deşi nu ştim încă totalul, pentru că nu s-a încheiat 2013, se pare că va fi vorba despre o cifră mai mare. Uneori şi guvernul român îşi plăteşte greu datoriile. La ţară, banii pentru facturile de energie electrică sunt colectate de Poşta Română şi de multe ori se întâmplă că acei bani nu sunt apoi vărsaţi în conturile CEZ. Poşta îi colectează de la populaţie, iar apoi păstrează banii, nu îi mai trimite companiei cehe, aşa cum ar trebui

Băncile germane şi internaţionale au înşelat statul german cu miliarde de euro. Legal.

Documente de uz intern atestă că numeroase institute bancare, germane şi internaţionale, au păgubit fiscul german ani la rând. Informaţia publicată de "Süddeutsche Zeitung" se referă la trucurile, cele mai multe din sectorul tranzacţiilor cu acţiuni, prin care bancherii au reuşit să fenteze statul. Procuratura germană a început ancheta în mai multe cazuri bazându-se pe documente interne de la banca germană Hypovereinsbank şi de la institutul financiar elveţian Sarazin. Atât băncile cât şi clienţii lor s-au folosit de o "portiţă legală" care le permite să primească înapoi dublul impozitului de capital plătit statului. Situaţia dovedeşte că "pentru o perioadă de cel puţin câţiva ani, multe bănci au acţionat în stil mare în detrimentul societăţii noastre - fără a fi în ilegalitate", a precizat expertul financiar ecologist Gerhard Schick. Pagubele sunt de ordinul miliardelor de euro. Din 2012 aceste acţiuni nu mai sunt posibile, pentru că legea care permitea astfel de tranzacţii a fost modificată.

JURNALUL NATIONAL

Băsescu şi Stolojan au spălat 7 milioane $. Roşca Stănescu: în 2004, Băsescu a folosit în campanie bani negri veniţi din Cipru

După ce în urmă cu doar o zi senatorul PNL şi jurnalistul Sorin Roşca Stănescu a lansat bomba, dezvăluind că preşedintele Traian Băsescu deţine depozite de bani în bănci aflate în Insulele Seychelles, la aceeaşi bancă la care deţin depozite şi Elena Udrea, dar şi fostul procuror şef al DNA, actualul judecător CCR Daniel Morar, miercuri, 6 noiembrie 2013, liberalul a adus probe care ar demonstra că Traian Băsescu şi Theodor Stolojan au spălat 7 milioane de dolari. Totul s-a petrecut, potrivit declaraţiei politice a senatorului liberal Sorin Roşca Stănescu din data de 6 noiembrie, în anul 2004, în zilele de 4, 12 şi 19 noimebrie, când prin cinci viramente a fost transferată suma de 7 milioane de dolari în contul deschis la Bancpost Bucureşti de către Alianţa D.A. La acea vreme, preşedintele PD era Traian Băsescu, iar liderul PNL era Theodor Stolojan. Transferul sumei de 7 milioane de dolari a fost făcut de Laiki Bank Cyprus, prin intermediul băncilor Brown Brothers Harriman and Corporation şi Bank of Canton of California San Francisco.

Mariana Câmpeanu anunţă recalcularea a peste 200.000 de pensii: "Este o decizie a Curţii Constituţionale şi o vom aplica"

Peste 200.000 de pensii vor fi recalculate în urma deciziei CC referitoare la pensii din 2011 - ianuarie 2013, a declarat ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, după ce Curtea şi-a motivat decizia privind neconstituţionalitatea unor prevederi din OUG 1/2013. Întrebată în legătură cu fondurile necesare recalculării, Câmpeanu a răspuns: "Dacă nu există bani, o să-i avem. O să analizăm previziunile pentru bugetul de stat şi vom face modificări dacă vom constata că nu există fondurile necesare. Este o decizie a Curţii Constituţionale şi ea va fi pusă în aplicare." Ministrul a avertizat că această măsură ar putea produce inechităţi întrucât ar rezulta coeficienţi mai mari în anii 2011 şi 2012, pentru care se face recalcularea.

NATIONAL

Mos Craciun creste evaziunea in RAI!

Bugetul Romaniei a trebuit rectificat de urgenta, marea evaziune dand o lovitura crancena calculelor finantistilor. Acesta este contextul in care un adevarat fenomen de migrare in masa a mii de societati comerciale, cu tot cu situatia contabila, catre un singur judet nu avea cum sa nu atraga atentia serviciilor. DNA a luat urma unei mega operatiuni de scapare a firmelor urmarite de organele fiscale in zonele unde isi aveau sediile pana acum. Inspectorii fiscali din marile orase se trezesc in fiecare zi cu buzele umflate, cand descopera ca firmele pe care le urmareau pentru recuperarea datoriilor tocmai au iesit din jurisdictia lor. Sute de firme ajung sa isi piarda urma in Domnesti sau Bragadiru, devenite adevarate "paradisuri fiscale". Iar "pierdutul urmei" nu este doar o metafora, pentru ca respectivele firme obtin apoi, pe banda rulanta, la Tribunalul Ilfov, intrarea in insolventa.

Lovitura pentru gigantul RCS/RDS: firma de cablu, obligata de instanta sa difuzeze GSPTV!

Razboiul dintre RCS/RDS si GSPTV, pornit de la drepturile tv pentru partidele din Liga 1, a continuat si mai aprig dupa ce operatorul de cablu a hotarat sa scoata din grila de programe postul de sport detinut de familia Voiculescu. La inceputul acestei saptamani, instanta a dat castig de cauza GSPTV, judecatorii somand operatorul de cablu sa re-includa in grila sa postul din Baneasa, in regim liber de retransmisie, fara conditionari tehnice sau financiare. In prezent, RCS/RDS si Antena Group se judeca in numai putin de opt litigii. In trei dintre acestea, trustul lui Dan Voiculescu detine calitatea de reclamant, iar in alte trei, reclamantul este gigantul patronat de Zoltan Teszari. Pentru toate neajunsurile create, Antena Group solicita daune in valoare de 90 de milioane de euro.

PUTEREA

Trenurile de pe multe rute, propuse spre desfiinţare

Responsabilii CFR Călători lucrează intens la noul Mers al Trenurilor, care va intra în vigoare pe 15 decembrie a.c. Potrivit unor surse avizate, companiile feroviare private fac un lobby intens la Ministerul Transporturilor pentru acapararea celor mai profitabile rute. Ceferiştii au semnale că CFR Călători va renunţa la foarte multe tronsoane pe care a circulat până acum în exclusivitate, urmând ca acestea să fie cedate companiilor private. Pentru a împiedica scurgerea de informaţii referitoare la proiectul noului Mers al Trenurilor, conducerea CFR Călători l-a trecut în categoria documentelor secrete. Ceferiştii de la majoritatea regionalelor din ţară se tem că vor rămâne curând pe drumuri, dacă CFR Călători va decide să anuleze alte trenuri odată cu intrarea în vigoare a noului mers. Aceasta după ce compania a scos din circulaţie, în acest an, 150 de trenuri de persoane pe zi, considerate neprofitabile. Potrivit ceferiştilor, rutele concesionate au devenit brusc profitabile după ce au fost preluate de operatorii privaţi, cel mai edificator exemplu fiind trenul Bucureşti-Olteniţa, pe care nimeni nu mai circulă acum fără bilet.

Omul de afaceri Alin Şimota rămâne după gratii

Omul de afaceri Alin Şimota şi fostul său bodyguard, Constantin Litera, alături de alţi patru inculpaţi, vor fi anchetaţi în continuare în stare de arest. Curtea de Apel Alba a acceptat ieri ca aceştia să rămână în arest pentru o perioadă de încă 60 de zile. Inculpaţii sunt acuzaţi că au făcut parte dintr-un grup infracţional organizat ale căror victime au fost oameni de afaceri din Hunedoara, o parte dintre aceştia fiind duşi, la muncă, în Libia. Prejudiciul provocat prin activitatea infracţională este de peste 800.000 de euro. Alin Şimota, liderul acestei grupări, a fost arestat preventiv în 12 iunie.

Ultimatum sindical: 6% din PIB pentru Educaţie sau grevă generală

Peste 8.000 de cadre didactice au participat la mitingul de protest din Capitală. Liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) anunţă un referendum intern prin care profesorii vor decide momentul oportun pentru greva generală. Acesta a fost un ultim apel adresat Guvernului şi Parlamentului pentru acordarea a 6% din PIB Educaţiei în viitorul buget. Cea mai mare federaţie sindicală din Educaţie, FSLI, a strâns în Piaţa Victoriei circa 5% din numărul total al sindicaliştilor (178.000 de persoane). Timp de o oră s-au scandat sloganuri antiguvernamentale şi s-au propus următoarele etape de protest. De la tribuna improvizată în faţa sediului Guvernului, liderul sindical Simion Hăncescu le-a dat temă de gândire membrilor organizaţiei cu privire la greva generală. El a propus ca, printr-un referendum intern, cadrele didactice să aleagă momentul în care doresc să declanşeze greva generală: înainte de alegerile europarlamentare sau aproape de sfârşitul anului şcolar.

ROMANIA LIBERA

Competiţia pentru gazele de şist se încinge în jurul României

Cu două zile în urmă, Ucraina semna împreună cu Chevron un acord de exploatare a gazelor de şist din două regiuni situate în vestul ţării, care se poate ridica la o valoare de 10 miliarde dolari, după ce, în septembrie, ­semnase un acord aproape identic pentru câmpurile din bazinul Donului cu Shell. În aceeaşi zi, la Varşovia, ­ministrul de Externe polonez, Radek Sikorski, pleda în discuţiile cu secretarul de stat, John Kerry, ­pentru ­deblocarea exportului american de gaze naturale către Polonia. Şi tot în aceeaşi zi, în Parlamentul de la Bucureşti se discuta o propunere de lege care interzice exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Rezervele de gaze naturale convenţionale ale României se epuizează rapid - mai avem gaz pentru aproape zece ani -, iar depozitele din Marea Neagră nu vor putea fi exploatate mai devreme de 2020.

Aurel Şaramet, revocat de la conducerea CA al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri

Aurel Şaramet a fost revocat din funcţia de general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), numind-o provizoriu pe Silvia Niţu-Ciornei, fost ministru pentru IMM în perioada 2000-2003. Totodată, MFP a decis şi revocarea unor membri ai CA al FNGCIMM, informează Mediafax. Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor publice, Silvia Ciornei" a fost numită pe termen limitat în calitate de director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Fondului, "având ca obiective urgentarea aplicării prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, precum şi îmbunătăţirea activităţii societăţii în condiţiile întăririi disciplinei financiare şi creşterii performanţelor economice ale acesteia".

ZIARUL FINANCIAR

Banii scoşi în piaţă din bănci de Romgaz au urcat Bursa de la Bucureşti cu 4% în cinci zile

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 4% în ultimele cinci şedinţe de tranzacţionare, aducându-le investitorilor câştiguri echivalente cu dobânzile anuale plătite de băncile mari la depozite. Motorul acestor creşteri sunt banii din oferta publică iniţială a Romgaz Mediaş, de săptămâna trecută. Investi­torii locali au subscris peste 4,9 mld. lei (1,1 mld. euro) în oferta Romgaz, din care cel puţin 250 mil. euro sunt bani reali, pe care investitorii i-au scos din depozite sau din seifuri în speranţa obţinerii unor câştiguri mai bune. În oferta Romgaz, investitorii de retail au fost serviţi cu acţiuni în valoare de 77 mil. euro, astfel că în jur de 170 mil. euro li s-au întors în conturi. O parte din aceşti bani vor fi alocaţi către alte achiziţii de acţiuni pe bursă. Încă de luni, pe bursa de la Bucureşti tranzacţiile au crescut semnificativ, ajungând la 10 mil. euro pe zi, faţă de 3-4 mil. euro cât a fost lichiditatea zilnică în luna octombrie. Brokerii spun că sunt şi intrări de bani străini, după ce oferta Romgaz a atras din nou atenţia fondurilor străine asupra bursei de la Bucureşti.

Din zece şantiere de autostrăzi, doar pe cinci se lucrează

Cinci din cele mai importante zece şantiere de autostrăzi nu au avansat nici măcar cu un centimetru în perioada 1 septembrie - 1 octombrie, singurele proiecte pe care s-a lucrat în prima lună de toamnă fiind tronsoanele dintre Orăştie şi Sibiu, şi o bucată din autostrada Lugoj-Deva. Astfel, cumulat cele mai importante zece şantiere de autostrăzi din România, cu o lungime de circa 240 de kilometri şi un cost de aproape 1,7 miliarde de euro, au înaintat în medie cu circa 3,3% în perioada 1 septembrie - 1 octombrie, arată calculele ZF pe baza datelor transmise de Com­pania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Şantierul care a înregistrat cel mai puternic ritm de con­strucţie în luna septembrie este lotul al doilea al autostrăzii Orăştie-Sibiu, construit de firma românească Straco Grup, controlată de Alexandru şi Traian Horpos, şi de italienii de la Studio Corona.

Astăzi toţi ochii lumii financiare sunt aţintiţi asupra BCE, presată să acţioneze pentru a deprecia euro

Toţi ochii pieţelor vor fi astăzi atenţi la ce hotărăşte Banca Centrală Euro­peană în privinţa politicii monetare după ce doi lideri europeni de top au făcut presiuni asupra gardianului euro să deprecieze moneda unică şi să acţioneze pentru majorarea preţurilor astfel încât să stimuleze creşterea economiilor slabe. BCE ar putea da curs propunerilor reducând dobânzile, aflate deja la minime record. Ministrul italian al finanţelor Fabrizio Saccomanni a cerut BCE să acţioneze mai îndrăzneţ împotriva pericolului stagnării preţurilor şi să ia în considerare când stabileşte politica monetară efectul nociv pe care euro puternic îl are asupra economiilor. "Mai eficiente decât injecţiile de lichiditate ar fi măsuri prin care BCE să semnaleze că ia în considerare în po­li­tica monetară faptul că euro devine prea puternic", a spus Saccomanni într-un interviu acordat CNBC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb