• ADEVARUL
• Iohannis: Voi merge în Piaţă, dar nu voi anunţa ora şi ziua
Preşedintele Klaus Iohannis: "Am terminat prima rundă de consultări şi nu spun consultări cu partidele, fiindcă de data aceasta consultările au avut un specific aparte. Ultimii participanţi i-am avut acum. Este vorba despre reprezentanţi din societatea civilă şi din piaţă. Oameni care au venit cu idei foarte bune, concepte gândite, care pentru mine sunt în această etapă de un real folos. Voi prelua o bună parte din aceste idei şi le voi duce spre partidele politice. A fost evident în discuţie că aşteptările sunt multiple. Cu siguranţă, toate sunt îndreptăţite. În această etapă putem să constatăm că nu este nevoie de o simplă schimbare de Guvern, ci de o schimbare complexă în politica românească. Toţi aşteaptă să vină în faţă politiceni noi, care nu au de-a face cu corupţi, care nu au fost urmăriţi penal, care nu au făcut afaceri dubioase. Aceste lucruri au fost bine înţelese. Am primit multiple invitaţi de a merge în Piaţă,. Le-am promis că voi merge, dar nu voi anunţa nici ora, nici ziua. Nu vreau să fac un eveniment media, să vorbesc cu oameni simpli."
• Cine a reprezentat protestatarii la consultările de la Cotroceni.
Administraţia Prezidenţială a selectat doar 20 de persoane din cele 5.520 de solicitări venite din partea societăţii civile şi a protestatarilor din stradă pentru consultările cu preşedintele Klaus Iohannis. Printre cele mai cunoscute nume care au reprezentat societatea civilă sunt: Sorin Ioniţă (Expert Forum), Cristina Guseth (Freedom House) şi Nicuşor Dan (Salvaţi Bucureştiul), Liviu Mihaiu (Salvaţi Dunărea si Delta), Adrian Despot, Andrei Cornea (GDS). Mihai Dragoş, Consiliul Tineretului din România: "Am transmis din partea organizaţiilor, grupurilor, pe care le reprezentăm. Poziţia noastră este că este nevoie ca domnul preşedinte să nu uite că sunt probleme nerezolvate, ca riscurile precum ce s-a întâmplat în Colectiv să se repete. Sunt şi alte probleme care trebuie rezolvate. Sunt instituţii care nu funcţionează cum trebuie: Avocatul Poporului, CNA, ş.a.". Cristina Guseth: "Prioritatea este primenirea clasei politice. Am cerut diminuarea Parlamentului, renunţarea la imunitate, alegeri în două tururi, votul prin corepondenţă făcut corect".
• Proteste în Bucureşti, pentru a patra seară consecutiv. Protestatarii s-au ciocnit cu agitatorii
Piaţa Universităţii a fost şi vineri, începând cu ora 18.00, locul de întâlnire pentru protestatarii din Bucureşti. Este a patra zi de proteste şi se împlineşte o săptămână de la tragedia din Clubul Colectiv. Atmosfera a fost marcată de o stare de confuzie: oamenii s-au contrat între ei, au scandat împotriva agitatorilor, iar o scenă montată pentru discursuri a fost dărâmată. Marşul tăcerii organizat vineri seară, la o săptămână după tragedia din clubul Colectiv, s-a încheiat în faţa localului, unde oamenii au depus candelele pe care le-au adus şi au ţinut un moment de reculegere, iar apoi au pleacat tot în linişte. Aproximativ 700 de oameni, marea majoritate foarte tineri, au participat la marşul tăcerii de vineri seară, mergând de la Piaţa Unirii până la Colectiv. Unii au venit cu candele, pe care le-au depus alături de celelalte din faţa clubului.
• Bucureştiul ar putea rămâne fără apă caldă şi căldură
Reprezentanţii RADET au anunţat că toţi bucureştenii ar putea rămâne fără apă caldă şi căldură, după ce Romgaz a anunţat ELCEN că opreşte furnizarea gazelor naturale. ELCEN a anunţat că Romgaz nu a întreruput livrările de gaze naturale, iar contractul de furnizare rămâne în vigoare până la 15 noiembrie, dată la care părţile ar urma să semneze o nouă înţelegere. Directorul ELCEN, Marcel Nicolaescu, a declarat, vineri seară, că Romgaz nu a întreruput livrările de gaze naturale către ELCEN, fiind vorba doar despre un avertisment. "Avem căldură şi apă caldă la nivelul solicitărilor făcute de RADET. Romgaz a notificat că dacă nu plătim astăzi ne întrerupe gazele. A fost doar un avertisment", a afirmat Nicolaescu. El a spus că ELCEN va semna un nou contract cu Romgaz în continuarea celui actual.
• ING vede probabilă numirea unui guvern interimar condus de Dacian Cioloş
Economiştii de la ING Bank consideră că sunt peste 50% şanse pentru numirea unui guvern interimar tehnocrat, condus de către Dacian Cioloş, fost comisar european pentru Agricultură, până la alegerile generale din decembrie 2016, în condiţiile în care acesta este de aşteptat să fie susţinut atât de partidul aflat la guvernare, PSD, cât şi de partidul din opoziţie, PNL, potrivit Agerpres.ro. În plus, un astfel de guvern ar putea calma şi protestele de stradă, arată sursa citată. "Soluţia pare să fie prietenoasă cu pieţele şi ar trebui să conducă la reforme structurale, probabil şi cu sprijinul Fondului Monetar Internaţional, dar şi la accelerarea investiţiilor, în conformitate cu solicitările venite din partea «străzii» - proteste etichetate ca fiind cele mai mari de la căderea comunismului - dar evitând cheltuielile populiste discreţionare de dinaintea alegerilor. Fără o Lege a bugetului pentru 2016 şi ţinând cont de incertitudinea politică în urma prăbuşirii Guvernului Ponta, BNR ar putea întârzia reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii, până la lămurirea situaţiei politice", se arată în analiza ING .
• Preţul unei tragedii: Cât costă accidentul de la clubul Colectiv şi ce şanse de supravieţuire au răniţii
La o săptămână de la incendiul din clubul Colectiv bilanţul este sumbru: 32 de morţi şi 127 de oameni spitalizaţi, dintre care 65 în stare gravă şi critică. La un prim calcul, costurile tratamentelor sunt estimate la peste 100 de milioane de euro. Secretarul de stat din ministerul Sănătăţii Dorel Săndesc, coordonatorul operaţiunii de salvare a răniţilor în incendiul de la Colectiv şi specialist în anestezie şi terapie intensivă, a făcut o evaluare a situaţiei actuale şi o estimare a costurilor acestei tragedii. "Costurile le pot depăşi chiar pe cele ale unui transplant. Tratarea unui pacient ar însemnă sume de mai mult de 100.000 de euro, dacă nu chiar sute de mii de euro", a explicat Săndesc. La rândul său, profesorul Ioan Lascăr, de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, a afirmat că, pentru un singur pacient, costurile pot ajunge şi la 500.000 şi chiar un milion de euro. Zeci de răniţi vor pleca în străinătate. Autorităţile române, prin premierul interimar Sorin Câmpeanu, au anunţat deja că opt dintre răniţi vor pleca cu un avion militar în Olanda, iar alţi opt pacienţi vor fi transferaţi în Belgia.
• Diaspora din Italia, în stradă: "România, nu uita, Torino e de partea ta!"
În mai multe Italiei sunt organizate manifestatii în semn de solidaritate faţă de protestele din ţară. Sute de persoane s-au strâns în Milano şi Torino. Duminică, la ora 12.00, în faţa Ambasadei României, urmează să fie organizat un eveniment mai mare la Roma. Sâmbătă seara este anunţat un miting şi la Bologna. 700 de români s-au strâns în faţa Consulatului din Torino. Jurnalistul Anca Manolea ne-a spus că aceştia strigă: "Vrem spitale nu vrem catedrale", "Jos corupţia", "Nu plecăm acasa hoţii nu ne lasă", şi s-a cântat "Desteapta-te romane!". Cei 700 de oameni au scandat: "România nu uita Torino e de partea ta!" Revendicările românilor din Torino: 1. Introducerea de urgenţă a votului prin corespondenţă pentru alegerea în parlament a reprezentanţilor diasporei. 2. Eliminarea imunităţii parlamentarilor şi membrilor Guvernului. 3. Micşorarea numărului de parlamentari la 300 conform referendumului din 2009. 4. Confiscarea extinsă a averilor politicienilor condamnaţi pentru corupţie. 5. Reînnoirea clasei politice prin simplificarea procesului de înregistrare a unor partide noi atât la nivel local, cât şi la nivel naţional. 6. Depolitizarea insituţiilor statului şi a celor locale.
• Liderul TSD Mihai Sturzu vrea desfiinţarea pragului electoral de 5%
Deputatul PSD Mihai Sturzu, liderul Tineretului social-democrat (TSD), lansează o iniţiativă legislativă prin care să fie desfiinţat pragul electoral de 5% pentru intrarea în Parlament. "Actualul prag electoral, de 5%, favorizează în mod evident partidele mari, iar România arată, în Piaţa Universităţii şi toate celelalte pieţe ale ei, că are o problemă cu aceste partide. Dacă oamenii din piaţă nu vor putea fi reprezentaţi corect, înseamnă că noi, politicienii, furăm piaţa. Şi reprezentat corect nu înseamnă să dai deadline-uri de 24 de ore pieţei, ca să producă lideri şi programe. Au mai furat şi alţii pieţe şi eu nu vreau să fiu printre cei care fac asta", a declarat Mihai Sturzu, potrivit Agerpress. În opinia sa, România are nevoie de un sistem electoral de tip proporţional, în care compoziţia Parlamentului tinde să reflecte cât mai fidel procentele obţinute de candidaţii la alegeri.
• EVENIMENTUL ZILEI
• A patra zi de REVOLUŢIE #COLECTIV. Peste 6.000 de persoane au participat la proteste
A patra zi de REVOLUŢIE #COLECTIV s-a încheiat, după ce aproximativ 6.000 de oameni au scandat din nou împotriva corupţiei şi au adus un omagiu victimelor incendiului din Colectiv. Mai multe organizaţii/asociaţii, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai străzii au ajuns în jurul zilei de vineri la Cotroceni la consultări cu preşedintele Klaus Iohannis. Manifestaţia care a avut loc vineri seară în Piaţa Universităţii s-a încheiat, după ce câteva mii de oameni au scandat din nou împotriva corupţiei şi au adus un omagiu victimelor incendiului din Colectiv şi după ce oamenii au fost invitaţi să ia cuvântul de pe o scenă, iscându-se un scandal. Protestatarii au scandat mesaje împotriva corupţiei, dar şi a clasei politice şi au purtat pancarte cu mesaje precum: "Corupţia ucide", "Jos clasa politică", "Fără imunitate", "Schimbare totală", "Demisia în bloc a Parlamentului", "Cu sau fără apă caldă, Bucureştiul este tot în stradă", "Forza DNA, rade-i pe toţi, fără excepţie".
• Tolontan: Şefii ISU se plimbau pe BANII ROMÂNILOR donaţi pentru Fundaţia SMURD al cărei preşedinte este Raed Arafat
În continuarea dezvăluirilor făcute de jurnaliştii Mirela Neag şi Cătălin Tolontan pe site-ul tolo.ro - #Colectiv: Drapelul ţesut cu fir de şpagă - se precizează că valoarea cotizaţiilor lunare adunate de inspectorii ISU Bucureşti de la patronii de firme sau de la companii se ridica la aproximativ 10.000 de euro pe lună. Autorii arată că o parte dintre aceste cotizaţii proveneau şi de la Fundaţia pentru SMURD, al cărei preşedinte este secretarul de stat Raed Arafat. Pompierii care au dezvăluit aceste aspect susţin că banii, donaţi de români în cotul fundaţiei, erau folosiţi şi de şefii ISU pentru a se plimba în străinătate. În replică, Fundaţia SMURD susţine că "au fost donate doar bunuri, destinate susţinerii şi dezvoltării activităţii desfaşurate de echipajele SMURD Bucureşti-Ilfov".
• Explozia din Braşov: ISU a constatat nereguli la fabrica de pâine
Explozia urmată de incendiu care a avut loc, joi seara, la o fabrică de pâine din Braşov, şi în urma căreia un om a murit, iar alţi cinci au fost răniţi, a fost precedată de mai multe nereguli. Purtătorul de cuvânt al ISU Braşov, Ciprian Sfreja, a dezvăluit, pentru "Evenimentul zilei", că, în noiembrie 2013, societatea care deţine fabrica a fost amendată cu 2.000 de lei, după ce ISU a constatat că personalul nu era instruit PSI, un depozit de 600 mp nu avea instalaţie de detecţie şi stingere a incendiului, hidrantul din silozul de făină de la Brutăria 1 avea o presiune a apei prea mică pentru intervenţia pompierilor, nu erau detectoare de gaze în toate încăperile si nu exista un serviciu privat PSI, avizat de ISU. Apoi, unul din spaţiile nou amenajate nu primise, încă, autorizaţie de funcţionare PSI. În decembrie, anul acesta, era planificat un nou control. Reprezentanţii societăţii care deţine fabrica - SC Şapte Spice SA - susţin că instalaţiile lor sunt în regulă şi vina ar aparţine angajaţilor care au folosit foc deschis într-o zonă periculoasă.
• Ponta, întâlnire DE TAINĂ la Timişoara
Victor Ponta a ajuns la Timişoara, vineri seara, într-o vizită care s-a dorit incognito. Fostul premier a coborât din avionul de linie cu care a zburat până al Timişoara cu şapcă trasă bine pe ochi, tocmai pentru a se feri de privirile indiscrete. După ce şi-a petrecut dimineaţa la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fostul premier Victor Ponta a ajuns seara la Timişoara. Acesta a aterizat cu cursa Tarom de ora 18:35 de la Bucureşti. Potrivit tion.ro, el ar fi fost luat de la aeroport de omul de afaceri Marius Cristescu şi de socrul său, Ilie Sârbu, cu un Porsche Cayenne. Sunt de notorietate relaţiile deosebit de apropiate dintre Ponta şi fraţii Cristescu. Pe vremea în care era premier şi şef al PSD, consiliul naţional al partidului a avut loc într-unul dintre locaţiile deţinute de cei doi fraţi, Arsenal Park din Orăştie. Tot acolo şi-a petrecut Victor Ponta şi revelionul 2013 - 2014, împreună cu familia, lideri PSD şi cu fraţii Cristescu.
• GERMANIA va procesa în două săptămâni cererile de AZIL, apoi va trimite oamenii acasă
Germania va grăbi repatrierea solicitanţilor de azil respinşi, după ce coaliţia de guvernare a căzut de acord pe acest subiect, scrie BBC News. Cancelarul Angela Merkel a spus că cinci centre speciale vor prelucra cererile imigranţilor care nu au şanse mari să fie acceptaţi. Partidul Creştin Democrat (CDU) al lui Merkel şi partenerii de coaliţie social-democraţi s-au certat mai multe săptămâni pe această temă. Germania aşteaptă cel puţin 800.000 de solicitanţi de azil anul acesta. Anterior, Comisia Europeană a anunţat că trei milioane de imigranţi ar putea sosi în Europa până la finalul lui 2017.Afluxul masiv de solicitanţi de azil a provocat o agitaţie politică în toate statele membre UE, care nu pot cădea de acord asupra unei soluţii la criza imigranţilor. "Am făcut un pas bun şi important înainte", a spus Merkel, criticată în Germania pentru politica uşilor deschise.
• JURNALUL NATIONAL
• A patra zi de proteste la Piaţa Universităţii. O scenă eşuată, sloganuri antisistem şi măşti Anonymus
Câteva mii de persoane au venit vineri seară în Piaţa Universităţii, în a patra zi de proteste organizate în Capitală. Spre deosebire de zilele trecute, când manifestanţii s-au deplasat spre puncte cheie din apropiere, de data aceasta au rămas în zona de lângă Universitatea din Bucureşti. Bulevardul Magheru este blocat de la Hotel Intercontinental până la rond. Huiduieli şi vociferări s-au auzit după ce mai multe persoane au încercat să amenajeze o scenă cu reflectoare lângă "Căruţa cu paiaţe" din faţa Teatrului Naţional din Bucureşti. Acolo, câţiva au încercat să ia cuvântul la portavoce, dar publicul le-a întors spatele. "Plecaţi singuri sau vă dăm noi jos", "DNA şi CSM, aceeaşi mizerie", "Vrem un stat corect, nu defect", "Pedepse de cinci ori mai mari pentru funcţionarii corupţi" - sunt câteva dintre mesajele strigate de participanţii la manifestaţie sau inscripţionate pe pancarte. Unii protestatari poartă măşti 'Anonymus', folosite în ultimii ani tot mai frecvent la protestele din Europa.
• Proteste la Brăila
Mai mulţi protestatari violenţi, ieşiţi vineri seară în Piaţa Independenţei din Brăila, au agresat ziariştii prezenţi la eveniment, i-au înjurat, i-au scuipat, i-au huiduit şi au îmbrâncit un operator de televiziune. Manifestanţii cu porniri agresive, aproximativ 100 la număr, au scandat "Presa română/plină de minciună', au huiduit ziariştii şi au împins un operator de televiziune, căruia i-au lovit camera. În Piaţa Independenţei din Brăila au existat, vineri seară, două tipuri de protestatari, unii paşnici, care au cântat şi au aprins lumânări, având afişat un banner pe care scria "Ne scuzaţi, suntem tineri educaţi!", iar alţii violenţi, care au huiduit şi au provocat forţele de ordine. La un moment dat, un grup de manifestanţi violenţi a plecat spre casa primarului Aurel Simionescu, iar jandarmii au făcut zid în faţa lor pe Şoseaua Buzăului, pentru a nu-i lăsa să înainteze. Deranjaţi de gestul jandarmilor, protestatarii au strigat 'Jandarmeria apără hoţia!'.
• De ce s-au săturat de ei. Un sfert de secol de sfidări şi trufie politică
Zilele acestea, politicienii se uită înmărmuriţi la imaginile de la televizor ce arată zeci de mii de oameni din întreaga ţară ce vor să-i schimbe. Pe toţi, nu doar pe Ponta, Oprea sau Piedone. Dacă ne uităm în urmă, ne dăm seama că reacţia străzii a survenit chiar surprinzător de greu. Au fost 25 de ani în care românii au trebuit să suporte declaraţii de o aroganţă stupefiantă sau care flirtează cu imbecilitatea. În zilele acestea, îşi primesc de la români plata pentru cumplitul păcat al trufiei. AROGANŢE: "Ce plăcere să-l execut electric! Câtă îndemânare am să omor prin blocare ziariştii obiectivi, deci antiguvernamentali. Pufoşilor, nici nu ştiţi câtă plăcere îmi provocaţi" Mirel Palada; "Eu cred că nu putem să punem egalitate între un demnitar, înalt funcţionar public, care are o răspundere extraordinară, şi un cetăţean normal, fie el muncitor, inginer, medic" Marius Manolache; "Dacă strada nu ne vrea nici pe noi, atunci să-i voteze pe bulgari". Mihăiţă Calimente; "Alegătorii de la Paris să încerce să voteze şi la alte secţii. Cea mai apropiată secţie este la Nancy, unde, la ora actuală, nu există niciun fel de coadă. Este un oraş superb, leagănul Art Nouveau care s-a creat în Franţa şi care este bine cunoscut şi în România" Theodor Meleşcanu.
• Oamenii de afaceri i-au făcut Guvernului noua agendă
Reprezentanţii mediului de afaceri au aşteptări foarte bine definite de la viitorul Guvern. Toţi cer, la unison, continuarea politicii de relaxare fiscală, reforma şi întărirea structurilor ANAF, iar cultul şpăgii în instituţiile statului să dispară. O altă prioritate a noului Executiv ar trebui să fie deblocarea investiţiilor în infrastructură, pentru că lipsa acestora a făcut ca multe companii străine să ocolească România. Schimbarea Guvernului nu ar trebui să pună în pericol lucrurile bune făcute de Cabinetul Ponta, dar ar fi bine ca viitoarele proiecte de reformă să fie subsumate unui proiect de ţară care să-şi asume, pe termen lung, câteva ţinte. Potrivit lui Cristian Pârvan, secretarul executiv al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), acest proiect de ţară ar trebui să înceapă cu o strategie energetică, pentru că este un sector vital economiei. Pe de altă parte, firmele mici şi mijlocii consideră că cel mai important este ca noul Guvern să-şi achite facturile restante către mediul de afaceri şi să deblocheze investiţiile publice fără de care nu poate exista dezvoltare.