REVISTA PRESEI 07.11.2018

T.T.
Revista Presei / 7 noiembrie 2018

REVISTA PRESEI 07.11.2018

Adevărul

Fondul Suveran de Investiţii şi Dezvoltare. Care este miza şi care sunt dilemele?!

Publicaţia "Adevărul" scrie că Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) este aproape de a fi înfiinţat, preşedintele PSD Liviu Dragnea precizând că o ordonanţă de urgenţă în acest sens va fi adoptată în şedinţa de Guvern din această săptămână. Claudiu Vrînceanu, fost secretar de stat în Ministerul Economiei, a analizat ce este FSDI şi ce ar urma să facă, dar şi care sunt mizele creării sale.

Astfel, FSDI ar urma să fie un fond de investiţii "înzestrat" cu participaţiile la cele mai valoroase companii deţinute de Statul Român (adică de cele 19 milioane de cetăţeni) - Hidroelectrica, Electrica, Romgaz etc. Alte companii cheie deţinute majoritar de Stat - Transgaz, companie cheie pentru transportul de gaze şi pentru exploatarea uriaşelor resurse de gaze de la Marea Neagră, sau Transelectrica, coloana vertebrală a sistemului energetic românesc - ar urma să înzestreze un alt fond suveran similar cu FSDI. Altfel spus, FSDI nu ar acumula vreo bogăţie în exces, ci ar gestiona în mod autonom o zestre economică pe care Statul Român o are deja, dar împărţită între diversele ministere. Fără îndoială, concentrarea participaţiilor Statului Român sub un singur acoperiş ar putea duce la o gestiune mai profesionistă a acestor participaţii dar pentru această ar fi de ajuns un minister sau o agenţie subordonată Primului Ministru. Şi atunci se pune întrebarea fundamentală pe care vom încerca să o desluşim în continuare: ce aduce în plus FSDI? Care sunt acele lucruri pe care FSDI poate să le facă, iar Statul Român nu poate?

Bancherul

BNR menţine prognoza de inflaţie la 3,5% la finalul anului, astfel că şi ROBOR-ul va mai scădea

Publicaţia "Bancherul" informează că Banca Naţională a României (BNR) îşi menţine prognoza inflaţiei stabilită în august, la 3,5% la finalul acestui an, la limita superioară a intervalului superior, de un punct procentual, al ţintei de 2,5%, în ciuda faptului că analiştii băncilor se aşteaptă că inflaţia să urce aproape de 4%.

Dacă inflaţia va scădea în acord cu prognoza BNR, este posibil că şi ROBOR la 3 luni, indicele pentru creditele în lei cu dobânda variabilă, să coboare sub 3%, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Prognoza noastră este că în următoarele luni inflaţia îşi va continua tendinţa descendentă şi va urma, conform datelor preliminirare prevăzute pentru săptămâna viitoare, (când Institutul de Statistică va anunţă nivelul inflaţiei din octombrie) o scădere sensibilă a ratei inflaţiei, până spre limita de sus a intervalului de ţintă, spre 3,5%. Acestea sunt datele noastre, iar noi credem în ele, cu riscurile necesare. Joi (când va fi prezentat raportul privind inflaţia) veţi vedea că sunt riscuri, sunt consemnate în comunicat, dacă le citiţi cu atenţie, legate de preţurile pe care noi nu le controlăm. Altminteri, tot din comunicat, inflaţia pe care noi o putem influenţă, a coborât în continuare, undeva la 2,7%, sensibil în apropierea ratei noastre de politică monetară şi sub dobânzile din piaţă monetară", a spus Mugur Isărescu, în cadrul briefing-ului de astăzi, la întrebarea pusă de Bancherul.ro privind riscul că BNR să rateze ţintă de inflaţie, conform prognozelor analiştilor.

Cotidianul

Trump, şi la bal, şi la spital

Publicaţia "Cotidianul" este de părere că Partidul Republican îşi menţine controlul asupra Senatului SUA, însă pare să fie pe cale să piardă majoritatea în Camera Reprezentanţilor în urmă alegerilor, estimează presă americană, potrivit Reuters.

Republicanii lui Donald Trump au reuşit să-şi salveze majoritatea deţinută în Senat, după victoriile candidaţilor republicani în alegerile din Texas, Indiana şi Tennessee.

Candidata democrată Gretchen Whitmer a fost aleasă în funcţia de guvernator al statului Michigan, învingând candidatul republican Bill Schuette, conform estimărilor făcute de experţi, relatează BBC.

Whitmer este una dintre cele 11 femei care candidează pentru funcţia de guvernator în Statele Unite.

În Indiana, republicanul Mike Braun, un om de afaceri susţinut de Trump, l-a învins pe senatorul democrat Joe Donnelly, iar în Tennessee, candidata republicană Marsha Blackburn l-a învins pe fostul guvernator democrat Phil Bredesen.

În Texas, senatorul republican Ted Cruz a fost reales după o luptă strânsă împotriva democratului Beto O'Rourke, un potenţial contracandidat al lui Donald Trump la scrutinul prezidenţial din 2020.

Naţional

Scandal la CCR: Livia Stanciu, cu para la Ambasada SUA

Publicaţia "Naţional" este de părere că judecătoarea Livia Stanciu, cea care are din ce în ce mai multe puncte negre pe CV-ul profesional, nu se lasă. După ce a părăsit-o pe Mariana Rarinca şi după ce a fost devolată în mai multe dosare pe care le-a judecat că făcea "frumos" în câmpul tactic, a refuzat să se retragă de la vot în ancheta care o priveşte. Mai mult, Livia Stanciu a fost atenţionată că "dă din casă" la Ambasada SUA din România, adică "toarnă" tot la Hans Klemm.

Surse din interiorul Curţii Constituţionale au făcut publice nişte discuţii aprinse din cadrul unei şedinţe, în care fosta şefă a ICCJ, Livia Stanciu, s-a dat iar în stambă. Deşi i s-a explicat că prezenţa sa la deliberările şi votul de astăzi, 7 noiembrie, când Curtea trebuie să se pronunţe asupra conflictului constituţional privind completurile de 5 de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar arunca o umbră de suspiciune asupra deciziei, Stanciu a refuzat să ţină cont de recomandarea colegilor săi de a se abţine de la vot şi de a nu participa la lucrări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb