REVISTA PRESEI 07.12.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 7 decembrie 2015

ADEVARUL

Şeful imperiului financiar BOR vrea de la Guvernul Cioloş tot ce Cuza a luat Bisericii

Tensiuni între Palatul Patriarhiei şi Palatul Victoria de la proiectul de buget pe 2016. Deşi Guvernul a anunţat o creştere a contribuţiei pentru salariile personalului clerical şi neclerical, bugetul alocat, anul viitor, cultelor fiind mai mare faţă de cel de anul acesta, Patriarhul Daniel a uitat că "banii sunt ochiul dracului", declarând că statul ar trebui să-i dea înapoi Bisericii toate proprietăţile luate abuziv. Astfel, Patriarhul Daniel a avut, sâmbătă, o reacţie virulentă faţă de proiectul de buget al Ministerului Finanţelor: "Noi am spus de mai multe ori că suntem de acord nu numai să impoziteze veniturile (ale Bisericii - n.r.), ci să şi renunţăm la salariile de la stat, dacă ni se dă înapoi ceea ce în mod abuziv a luat statul ca proprietăţi. Deci, noi nu avem nevoie să stăm cu mâna întinsă la stat tot timpul, dar statul să ne dea înapoi ceea ce a luat ca fiind donaţii date bisericii în mod liber. Când se face echilibrul acesta, nu mai avem nevoie de salarii de la stat şi nici de celelalte".

Cât de bogaţi sunt miniştrii tehnocraţi

Din primele declraţii de avere postate pe site-ul Guvernului, observăm că miniştrii care au venit direct din mediul privat sunt cei mai bogaţi, iar la polul opus se află cei promovaţi de societatea civilă. Cinci miniştri din Guvernul Cioloş şi-au publicat declaraţiile de avere la sfârşitul săptămânii trecute. Conform legii, restul demnitarilor mai au timp încă 10 zile pentru a-şi afişa starea materială. La prima vedere, e lesne de observat că miniştrii veniţi din posturi de conducere în companii private sunt mai avuţi. Deocamdată, se remarcă vicepremierul Costin Borc - apartament la Paris, casă de vacanţă în Franţa şi peste un milion de euro în conturi. În schimb, miniştrii care au lucrat în fruntea unor ONG-uri sau în posturi de experţi la Parlament au foarte puţine rubrici bifate în declaraţie.

Imaginea care a făcut-o pe noua şefă a Finanţelor să izbucnească în râs. "E în România?"

O investiţie făcută din bani publici, într-o comuna din Mureş, i-a provocat rasul pana si ministrului Finanţelor Publice, Anca Dragu. S-a întâmplat in emisiunea "După 20 de ani" difuzata duminica, 6 decembrie, in cursul unei discuţii despre proiectele fără sens aprobate de autorităţi de-a lungul timpului. Ministrul Finanţelor a izbucnit in ras la vederea imaginii cu terenul de fotbal construit in jurul unui copac secular in satul Tonciu din judeţul Mureş - o investiţie de 80.000 de lei, din bugetul local. "E in Romania?", a întrebat uluita Anca Dragu, la vederea imaginii. Ea a promis ca asemenea situaţii nu vor mai avea loc, deoarece se vor introduce filtre pentru selectarea proiectelor, aşa cum s-a făcut deja in alte tari.

În PNL a început hărţuirea dinozaurilor. Ce lideri cu greutate vor fi înlăturaţi

PNL pregăteşte o reformă la capitolul imagine înainte de a intra în anul electoral 2016. Liberalii vor să-i treacă în umbră pe actualii co-secretari generali ai partidului, Marian Petrache şi Gheorghe Flutur. Potrivit unor surse din PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga le-au cerut celor doi secretari generali să demisioneze în această săptămână, însă nici Petrache şi nici Flutur nu acceptă mazilirea de catifea. "Sper să înţeleagă şi să demisioneze, e mai elegant aşa. De Flutur nu ştiu, dar sigur îl convinge Blaga, însă Petrache al nostru nici n-a vrut să audă. Totuşi, am discutat cu el zilele trecute şi părea resemnat. Sper să nu ne facă vreo surpriză", a spus un vechi liberal pentru "Adevărul". Conducerea PNL speră să aibă demisiile celor doi pe masă înainte de Consiliul Naţional, for de conducere care se reuneşte vinerea viitoare, pentru a-l putea vota în linişte pe noul secretar general. Numele său este deja cunoscut: Ilie Bolojan, primarul Oradei.

Jurnalistul Luca Niculescu va fi ambasadorul României în Franţa

Jurnalistul Luca Niculescu, redactor-şef al RFI România, va reprezenta interesele diplomatice ale României la Paris, decretul de numire a sa în postul de ambasador în Franţa urmând să fie semnat săptămâna viitoare de către preşedintele Klaus Iohannis, potrivit agenţiei Mediafax. Luca Niculescu, născut în 1971, este licenţiat în Jurnalism şi deţinător al unui master în Jurnalism European, la Centrul Universitar pentru Jurnalism, Strasbourg. Din 1992 este jurnalist al RFI şi din 2000 este redactor-şef al RFI România. Luca Niculescu a fost cel care a realizat primul inetrviu televizat cu Dacian Cioloş, după ce Guvernul a primit votul de încredere în Parlament. În 1 decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a conferit ordinul "Meritul Cultural" în grad de cavaler postului Radio France Internationale România.

Baba Vanga, profeţie zguduitoare: Europa va fi condusă de musulmani

Baba Vanga, celebra clarvăzătoare din Bulgaria a avertizat că Europa va fi condusă de musulmani în anul 2040, însă economia continentului va fi înfloritoare sub dominaţia arabă. Clarvăzătoarea oarbă din Bulgaria a mai prezis că va apărea o nouă religie în lume, în anul 2221, dar şi că un nou Mesia se va naşte din poporul român. "În bucuria acestei lumi, în România va fi ACELA care a fost promis lumii. Întreaga lume se va bucura de naşterea lui. Dumnezeu îl va ocroti dintr-un loc, departe de locul unde se odihnesc străbunii săi, până când va veni ceasul său. Putere de Sus el va avea! Pământul, Apa şi Focul îl vor ajuta", a spus Vanga despre un Mesia care se află sau se va naşte la noi. Baba Vanga a fost un adevărat fenomen. 3 din 4 previziuni s-au adeverit, şefi de state şi de guverne vizitând-o pentru a le prezice viitorul. Printre personalităţile care au avut încredere în profeţiile Babei Vanga s-au numărat Mihail Gorbaciov şi soţii Ceauşescu. Prezicătoarea oarbă din Bulgaria a vorbit despre România şi români, în termeni de lăudă.

Gigi Becali revine în politică: Facem un partid al Bisericii

Fostul preşedinte al PNG, Gigi Becali, a anunţat că va fonda un nou partid- Familia Ortodoxă. Becali ar vrea ca preoţii să poată candida pentru un loc în Parlament, dar şi în administraţia locală, deşi Constituţia separă biserica de stat. "O să facem noi un partid din oamenii Bisericii. Merg să vorbesc cu Patriarhul Daniel ca să dea binecuvântare în BOR. Să aibe voie să candideze şi preoţii şi înalţii ierarhi. Facem un partid al Bisericii şi îmbisericim România. Băgăm Înalţii Ierarhi în Parlamentul României să fie senatori şi deputaţi, iar preoţii să fie primari prin comune. Câştigăm alegerile şi prima dată dăm bani la Biserică şi pe urmă la celelalte. Aşa o să facem. Facem acum, în 2016. Familia Ortodoxă, aşa se va numi noul partid", a spus Gigi Becali pentru Antena 1.

Turcia ridică un zid de 151 kilometri la graniţa cu Siria

Autorităţile turce au anunţat sporirea măsurilor de securitate luate la graniţa cu Siria. Guvernul Turciei declară toleranţă zero faţă de trecerea ilegală a frontierei şi faţă de contrabanda cu petrol. Turcia face eforturi de a-şi securiza graniţa cu Siria şi de a opri traficul cu petrol, respingând legătura cu gruparea teroristă ISIS/DAESH de care o acuză Rusia, după doborârea avionului care a pătruns în spaţiul aerian turc. Într-un document al Ambasadei Turciei la Bucureşti se arată că Guvernul Turciei manifestă "toleranţă zero" faţă de activităţile ilegale de trecere a graniţei şi foloseşte măsuri dure pentru a preveni traficul de petrol, în special în zonele de graniţă. Precizarea vine după acuza dură a preşedintelui rus Vladimir Putin la adresa guvernului condus de Regep Tayyip Erdogan, că a doborât avionul rusesc pentru a proteja contrabanda cu petrol de la graniţa cu Siria.

Avionul românesc IAR 99 TD ar putea zbura la începutul anului 2018

Comandorul Florea Drăghici, comandantul Centrului de Cercetări şi Încercări în Zbor (CCIZ) Craiova, a declarat că avionul IAR 99 TD va zbura la începutul anului 2018. Proiectul este în proces de derulare şi este realizat de un consorţiu format din Institutul Naţional de Cercetări Aerospaţiale (INCAS) Bucureşti, Avioane Craiova S.A. şi Centrul de Cercetări şi Încercări în Zbor (CCIZ) Craiova. "Vor fi transformări importante date de un nou motor care va echipa avionul, dar şi o serie de echipamente care vor suferi modificări şi, nu în ultimul rând, un radar de bord şi o rachetă cu bătaie apropiată", a precizat Comandorul Florea Drăghici, comandantul Centrului de Cercetări şi Încercări în Zbor (CCIZ) Craiova.

Cât costă o vacanţă de Crăciun în Austria, comparativ cu Poiana Braşov

Poiana Braşov poate fi considerată o staţiune de lux. Preţurile sunt cele mai mari din România. Şi în Bulgaria sau Austria este mai ieftin. Preţurile pentru patru nopţi de cazare cu mic dejun şi masă festivă de Crăciun pleacă de la 700 de euro de familie (2 persoane) şi pot ajunge până la 1.400 de euro. În preţ intră şi accesul la saună, Spa sau piscină, dar şi transport la pârtia de schi. Pe lângă aceste costuri trebuie să mai daţi bani şi pe mâncare, dar şi pe instalaţiile de transport pe cablu. Practic turiştii mai pot cheltui între 80 şi 100 de euro pe zi. Astfel un sejur de patru zile de Crăciun în Poiana Braşov vă poate costa şi 1.800 de euro de familie. Ofertele din străinătate le bat cu mult la preţ pe cele din România. Staţiunile de schi din Bulgaria sunt de trei ori mai ieftine decât Poiana Braşov. Şi staţiunile din Austria, unde există domenii schiabile de trei ori mai mari decât în Poiana Braşov vin cu oferte mai bune. Un sejur de cinci zile, cu mic dejun şi transport inclus costă între 700 şi 900 de euro de familie. În plus, în Austria, ski-passul este inclus astfel că turiştii nu vor avea cheltuieli suplimentare pe pârtie.

BANCHERUL

Garanţiile pentru programul Prima Casa au fost înjumătăţite de către noul guvern, întrucât nu se mai justifica

Anca Dragu, noul ministru al Finanţelor, a declarat că garanţiile statului pentru programul de credite ipotecare Prima Casa vor fi suplimentate in acest an cu doar 200 milioane lei, fata de cele 700 milioane lei solicitate de băncile care si-au epuizat deja plafoanele prin intermediul FNGCIMM, iar plafonul pentru anul viitor se va înjumătăţi, la doar 1,5 miliarde lei, faţă de 2,8 miliarde lei in acest an. De asemenea, dobânda maxima pe care băncile o vor putea practica pentru aceste credite va scădea de la ROBOR plus 2,5%, cat este in prezent, la ROBOR plus 2%, însă avansul de doar 5% va fi păstrat. Legea privind darea în plată, daca se va aplica, va avea un impact foarte mic asupra statului, întrucât rata de neperformanţă pe acest program este de doar 0,1% - 0,2%, a mai spus ministrul Finanţelor. Garanţiile de stat nu se mai justifica, întrucât nu mai suntem in criza.

Ne aşteaptă un nou an cu credite ipotecare mai puţine si mai greu de obţinut, poate chiar cu dobânzi mai mari

Reducerea la jumătate a plafonului de garanţii pentru creditele Prima Casa si adoptarea legii privind darea in plata vor determina scăderea numărului de noi credite imobiliare pe care le vor putea accesa romanii de anul viitor. Astfel, noul guvern a decis sa scadă la 1,5 miliarde lei plafonul de garanţii pentru creditele Prima Casa aferent anului viitor, fata de cele 2,6 miliarde lei alocate pentru acest an, ceea ce înseamnă ca volumul de credite ce vor putea fi acordate de bănci se va limita la aproximativ 3 miliarde de lei in 2015, fata de peste 5 miliarde de lei cate au fost acordate deja in acest an. In condiţiile in care garanţiile pentru acest an au fost deja epuizate, FNGCIMM a solicitat noului guvern o suplimentare a plafonului cu 700 milioane lei, conform solicitărilor venite de la bănci, însă au fost aprobate de trei ori mai puţine, doar 200 milioane lei, care sa asigure aprobarea solicitărilor de credite pentru care a fost achitat deja avansul de 5%.

CAPITAL

Guvernul Cioloş îngheaţă salariul minim

Guvernul Cioloş a luat decizia să menţină salariul minim pe economie la nivelul actual, de 1.050 de lei, conform anunţului făcut de ministrul finanţelor publice Anca Dragu Paliu, chiar dacă fostul Guvern a promis majorarea acestuia la nivelul de 1.200 de lei începând cu 1 ianuarie 2016. Majorarea salariului minim pe economie conform promisiunilor făcute de fostul Guvern ar fi o măsură care poate afecta semnificativ competitivitatea României, a declarat, vineri seara, Anca Dragu Paliu. "Vom analiza impactul pe care l-ar avea creşterea salariului minim pe economie şi, eventual, vom recomanda ce creşteri pot avea loc. De la 1 ianuarie nu creşte, pentru că nu avem cum să facem această estimare asupra economiei şi degeaba spunem noi că vrem să stimulăm economia cu un pachet atât de generos fiscal şi pe care am făcut un efort foarte mare să îl includem în buget, dacă luăm o măsură care să distrugă mediul de afaceri. Nu putem să facem această majorare peste noapte", a mai spus ministrul Finanţelor Publice, conform Agerpres.

Gropile din Bucureşti au înghiţit un miliard de lei şi nu s-au săturat

În ultimii patru ani, Administraţia Străzilor Bucureşti a cheltuit 173 milioane de euro pe lucrări de întreţinere a străzilor şi trotuarelor care au rezistat fie câteva săptămâni, fie nu au mai fost executate din cauza a demarării marilor proiecte de infrastructură. Chiar dacă au existat bani pentru refacerea şi în­tre­ţinerea bulevardelor şi marilor străzi din Bucureşti, Primăria Capitalei a executat sau a demarat proiecte de infrastructură pe arterele ce erau prevăzute a fi reabilitate de firmele angajate de Administraţia Străzilor, ca fiind parte a contractului multianual de asfaltare a drumurilor. Un astfel de exemplu sunt bulevardele din zona Piaţa Presei Libere, pentru care au fost cheltuiţi banii de întreţinere, după care Primăria Capitalei a pornit lucrările pasajului subteran.

CURENTUL

Iubitul rusoaicei care a câştigat Miss România 2015, arestat pentru proxenetism

Rusoaica Kristina Ciasovschih, 23 de ani, născută în Moscova dar cu domiciliul în Chişinău, Republica Moldova a câştigat, vineri seara, titlul de Miss România 2015. Locurile doi şi trei în concursul Miss România au revenit Denisei Mladin (Braşov), respectiv Iulianei Doroftei (Mangalia). Domnişoara Ciasovschih nu vorbeşte bine româneşte, preferând să se exprime în ruseşte în interviuri. Aceasta este iubita lui Korneliu Vidraşco, reprezentantul Fashion TV în Republica Moldova, care a fost arestat la Chişinău la sfârşitul lui 2014 fiind acuzat de trafic de fiinţe umane şi proxenetism, implicând modelele Fashion TV Moldova.

Soţul Oanei Stancu dat pe mâna DNA de Banca Naţională

Nici trei luni nu au trecut de la nunta jurnalistei Antenei 3, Oana Stancu cu deputatul PNL Daniel Zamfir cu care are o fetiţă de un an şi jumătate, că fericirea le e periclitată de sesizarea depusă de directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteză, la DNA pe numele deputatului. Oana Stancu s-a remarcat ca un jurnalist anti-familia Băsescu, în majoritatea emisiunilor sale analizând orice petic de hârtie ar fi putut avea vreo legătură cu membrii fostei familii prezidenţiale extinse. Recent, iniţiativa legislativă a lui Daniel Zamfir care priveşte posibilitatea ca persoanele care nu mai pot să achite ratele la creditele bancare să dea în plată locuinţa a fost adoptată de Parlament. Nicolae Cinteză a acuzat într-un interviu acordat Ziarului Financiar că este o lege cu dedicaţie şi că "o simplă privire asupra listei celor care au luat credite mari ar clarifica multe din necunoscute. Sunt oameni de afaceri " unii din top 100 " membri (foşti sau actuali) ai Parlamentului, oameni politici, în general oameni cu bani.", adăugând că "sunt mai convins ca oricând că DNA ar trebui să analizeze condiţiile în care s-a iniţiat legea dării în plată".

EVENIMENTUL ZILEI

Frontul Naţional câştigă primul tur al alegerilor regionale din Franţa

Primul tur al regionalelor din Franţa clasează Frontul National pe primul loc in numărul de voturi, urmat de Republicanii lui Nicolas Sarkozy. Înfrângere usturătoare pentru socialişti care sperau ca ultima creştere de popularitate a preşedintelui Hollande si a primului ministru, ca si unitatea manifestata după atentatele din 13 noiembrie s-ar putea reflecta si in votul pentru aceste alegeri cruciale. Tradiţional (si asta de decenii), socialiştii deţin puterea la nivel regional chiar si in perioadele in care la nivel central puterea a fost deţinuta de dreapta. In acest moment de exemplu, o singura regiune este in mâinile Republicanilor (Alsacia), toate celelalte sunt "roz". De ce e atât de important? Financiar! Regiunile franceze sunt extrem de bogate, mai bogate decât vistieria naţionala înglodata in datorii; autonomia care a fost pusa in practica in ultimii ani face din preşedinţii de regiuni adevăraţi "Louis XIV". Resursele financiare si influenta locala pot influenta decisiv viitoarele alegeri prezidenţiale, respectiv parlamentare.

Vasile Dâncu: "Cred că cel mai bine s-ar potrivi la noi o republică prezidenţială"

.Întrebat de Dan Andronic dacă României i s-ar potrivi mai bine parlamentară sau prezidenţială, Vasile Dâncu a spus: - "Din punctul meu de vedere, ca sociolog, cred că cel mai bine s-ar potrivit o republică prezidenţială. La noi, tipul de alegeri şi dinamica lor, interesul pentru alegerile prezidenţiale... M-am uitat pe lista de cereri care se fac către preşedinte la scurt timp după ce câştigă alegerile şi, în general, i se cere să guverneze. Oamenii vor salarii mai mari, să dezvolte România, să creeze un cadru economic. Cred că aceste cereri ar însemna un asemenea tip. Apoi, trebuie să ştim foarte clar ce tip de Parlament ne dorim. Poate că unul unicameral ar însemna o simplificare extremă, dar nu este firesc să avem ambele Camere cu aceleaşi funcţii. Cred că Senatul ar trebui să fie un fel de Cameră a regiunii, dacă vrem să facem aşa, să fie specializată, o expresie a excelenţei româneşti."

SCANDALOS. Staţiunea în care se trata Regele Carol al II-lea este VÂNDUTĂ la preţ de vilă

În staţiunea care îl găzduia, altădată, pe Regele României, mai funcţionează doar un hotel şi o tabără de vară pentru copii. În 2009, SIF Transilvania a anunţat o investiţie de 20 de milioane de euro la Băile Oglinzi, iar acum vinde 54% din acţiunile societăţii cu 570.000 de euro. Staţiunea este în paragină, deşi Consiliul Local Târgu Neamţ a cedat şapte hectare de teren pentru dezvoltarea acesteia. Primarul din Târgu Neamţ a spus că va sesiza autorităţile. O adevărată perlă a staţiunilor balneoclimaterice din perioada interbelică, Băile Oglinzi, din judeţul Neamţ, o bază de tratament preferată de regele Carol al II-lea, a fost scoasă la mezat pentru un preţ ridicol: 570.000 de euro, mai puţin decât valorează, pe piaţa imobiliară, o vilă din Pipera sau din centrul Bucureştiului. Deşi acţionarul majoritar, SIF Transilvania, anunţase, în 2009, investiţii de circa 20 de milioane de euro, staţiunea este în paragină. La Băile Oglinzi există izvoare cu ape terapeutice, vechi de peste 100 de ani, calitatea acestora clasând staţiunea pe locul V în Europa.

Traian Băsescu: Corupţia este mai periculoasa decât terorismul

Fostul preşedinte, Traian Băsescu, a declarat, duminică seara, la B1 TV, că decizia lui Klaus Iohannis de a-l trimite pe Dacian Cioloş la Consiliul European din decembrie este o greşeală. El a vorbit despre bugetul pe 2016 prezentat de Guvernul Ciolos. Fostul preşedinte a vorbit şi despre acuzaţiile de plagiat ale ministrului de Interne, Petre Tobă. Fostul şef al statului a vorbit şi despre corupţia din România, dar nu numai. "E fundamental gresti ca Iohannis s-a delegat pe premier sa meargă la Consiliul European din decembrie. La acest Consiliu vor fi discutii intense pe Schengen, pe Siria, de cotele de refugiaţi. Numai daca eşti naiv nu ştii ca se vor mai distribui 500.000 de refugiaţi.

JURNALUL NATIONAL

Cum a împărţit banii Guvernul Cioloş. O ţară - două salarii minime

Pentru 1,4 milioane de români visul de a câştiga mai mult anul viitor s-a spulberat odată cu anunţul privind îngheţarea salariului minim la 1.050 de lei făcut de ministrul de Finanţe, Anca Dragu. Însă, adevăraţii perdanţi ai Bugetului pe 2016 sunt angajaţii din mediul privat, care lucrează pe salariul minim, având în vedere că bugetarilor li s-a majorat leafa cu 10%. Bugetul pe 2016 ne-a adus o nouă aberaţie, existenţa a două salarii minime pe economie, începând de anul viitor. Absurditatea a apărut prin necorelarea îngheţării salariului minim cu creşterea lefurile bugetarilor cu 10%. Astfel, cel mai mic salariu în sistemul public va fi de 1.155 de lei, după mărirea cu 10% care va fi acordată din 2016, iar cel din mediul privat va rămâne tot 1.050 de lei. Diferenţa dintre cele două este de 105 lei, importantă pentru cineva care ia în mână în jur de 850 de lei.

Scădere dramatică a vânzărilor grupului Volkswagen

Vânzările de maşini noi în Marea Britanie au crescut în noiembrie cu 3,8%, însă scandalul emisiilor a dus la un declin de 20% al livrărilor grupului Volkswagen, a anunţat, vineri, Asociaţia Producătorilor şi Comercianţilor de Automobile din Regatul Unit (SMMT), transmite Reuters. În octombrie, piaţa britanică înregistrase prima scădere a vânzărilor, după 43 de luni de creştere consecutivă, o perioadă record de expansiune. Luna trecută, livrările au consemnat un avans anual de 3,8%, la 178.876 unităţi. În topul celor mai bine vândute modele se află Ford Fiesta, Vauxhall Corsa, Ford Focus, Volkswagen Golf şi Vauxhall Mokka.

NATIONAL

Structurile nu mai sunt chiar atât de înverşunate: i se face culoar lui Băsescu!

Iată că, după ce cam toată lumea, aţâţată in special de tot felul de apeluri cu "Băse la brutărie", se aştepta ca "stârvul politic" al fostului şef al statului sa fie sfâşiat de către magistraţi, lucrurile par sa se fi aşezat acum din mers. Iar mult trâmbiţatele "lovituri" primite in justiţie de Traian Băsescu, prin redeschiderea unor dosare bazate, de cele mai multe ori, pe denunţuri de-a dreptul ridicole, par mai degrabă "mângâieli" de care are parte imaginea publica a celui care a condus Romania timp de un deceniu. Si pe care mulţi îl vad încă drept "părintele" sistemului creat si întărit in toata aceasta perioada.

PSD s-a predat. Da tot la DNA!

Prin gura senatorului Ioan Chelaru, PSD se declara gata sa-i lase pe parlamentarii fără nicio apărare in fata Justiţiei. Concret, social-democraţii sunt de acord cu limitarea explicita a imunităţii parlamentare doar la declaraţiile politice si la votul aleşilor. Mai mult, Ioan Chelaru subliniază ca noţiunea "imunitate parlamentara" se foloseşte greşit in prezent, confuzia care se face (din ignoranta sau cu intenţie) pe tema fiind permisa de includerea procedurii încuviinţării reţinerii si arestării in acelaşi capitol, nr. 72 din Constituţie, in care se vorbeşte despre imunitatea aleşilor. Chelaru a dat tuturor parlamentarilor vestea proasta: "La revizuirea Constituţiei, PSD este de acord cu păstrarea imunităţii in ce priveşte declaraţiile si voturile si urmăreşte scoaterea procedurii speciale (de avizare a cererilor de reţinere si arestare - n.r.) prevăzute pentru parlamentari".

Nea Nicu Văcăroiu e de neoprit! Statul are o lipsă la inventar de 36,6 miliarde de lei

Un control realizat de Curtea de Conturi la ministere si alte instituţii de stat a relevat o situaţie de râsu'-plânsu'. Numeroase obiecte aflate in proprietatea statului erau inventariate cu valori de 0 lei sau cel mult un leu, ceea ce a dus la o lipsă de peste 36,6 miliarde de lei. Curtea de Conturi a atras atenţia responsabililor din ministere, inclusiv ministrului Finanţelor, Anca Dragu, să refacă listele cu valori de inventar actualizate. Curtea de Conturi, in frunte cu Nicolae Văcăroiu, atrage atenţia Ministerului Finanţelor si altor ministere si instituţii sa actualizeze valorile de inventar pentru terenuri, clădiri si alte bunuri aflate in proprietatea statului. Rămâne de văzut daca acest lucru se va întâmpla in curând, deoarece astfel au putut (si pot) fi casate bunuri cu valori reale de mii sau zeci de mii de lei, care in scripte figurează cu 0 sau un leu bucata.

PUTEREA

Găinuşă cu noroc

Prima Broadcasting Group SRL, care deţine licenţa Prima TV, este în insolvenţă din august, aşa că administratorul judiciar a publicat tabelul preliminar al creanţelor, care include creanţe acceptate "din prima" de 106,73 milioane lei. Dintre vedetele postului, se remarcă pe lista creditorilor Pupăză din serialul "Trăsniţii", societatea Grig Chiroiu Media Company SRL având de de recuperat 1.057.304 lei, sumă care reprezintă mai mult de un sfert din cifra de afaceri pe anul trecut. Şerban Huidu, prin intermediul firmei Hodoronctronc Production SRL este şi mai afectat, potrivit supervizor.ro creanţa din tabel, de 3,7 milioane lei, depăşind cu 60% cifra de afaceri pe 2014. Lipseşte din lista creditorilor Mihai Găinuşă, acesta numărându-se printre "fericiţii colaboratori" care şi-au recuperat banii înainte de deschiderea procedurii, după ce firma lui,Trosc-Pleosc Production, a intentat două procese la finalul anului 2014, în unul dintre acestea solicitând insolvenţa debitoarei.

Bugetul Cioloş, croit după filozofia lui Ponta

Noul Guvern a decis să împartă instituţiilor statului banii, pentru 2016, în funcţie de bugetele cheltuite în acest an, şi nu de alocările din buget. Cea mai mare sumă va merge la Ministerul Muncii, respectiv 33,17 miliarde de lei (4,4% din PIB), în scădere de la 36,96 miliarde de lei, bani cheltuiţi în 2015 (5,25% din PIB). A doua sumă ca mărime va merge anul viitor la Ministerul Finanţelor Publice, respectiv 21,5 miliarde de lei (2,88% din PIB), în creştere de la 19,8 miliarde de lei (2,82% din PIB, în 2015). Analiştii economici spun că este firesc ca cei mai mulţi bani să meargă la aceste două ministere, întrucât cresc salariile, dar subliniază că nu poţi face modificări semnificative în buget. "Nu se pot face mari modificări, îţi trebuie câţiva ani să schimbi. S-au făcut modificări infime. Aşa cum le iei, aşa le duci mai departe. Este un mecanism pe care nu poţi să îl schimbi. Investiţiile continuă să scadă, cu toate că s-au lăudat (guvernanţii - n.r.) că trebuie să schimbe filozofia lui Ponta. Nu se modifică nimic, investiţiile scad în continuare", a declarat pentru PUTEREA analistul Ilie Şerbănescu.

ROMANIA LIBERA

Planul "0 lei pentru biserici" poate fi dat peste cap în Parlament

Format preponderent din specialişti fără coloratură politică şi lipsit, prin urmare, de presiunea pe care o generează anul electoral asupra oricărui politician, Cabinetul Cioloş s-a gândit să introducă o premieră în proiectul bugetului pe 2016: să nu mai aloce bani pentru lăcaşurile de cult. Decizia a fost întâmpinată cu entuziasm de o parte a societăţii, dar în urma reacţiei dure a Bisericii Ortodoxe Române, premierul a făcut deja un mic pas înapoi. Iar decizia finală se va lua, oricum, în Parlament, prietenos în trecut cu BOR. La capitolul dedicat Secretariatului de Stat pentru Culte, în proiectul de buget pe 2016 prezentat de Ministerul de Finanţe la sfârşitul săptămânii trecute, la rubrica "lăcaşuri de cult", apare "0 lei". Cu alte cuvinte, nici un leu de la stat pentru Catedrala Mântuirii Neamului şi nici pentru biserici (în construcţie sau deja existente).

România ar putea câştiga din cearta dintre Rusia şi Turcia

Ţara noastră ar putea să profite de pe urma abandonării proiectului Turkish Stream, exportând surplusul de gaze naturale de care dispune. Experţii în energie afirmă că astfel am putea să mai reducem din deficitul balanţei comerciale. Din această ceartă, ţara noastră ar putea avea de câştigat, este de părere expertul în energie Ionuţ Purică. "Consumul de gaze naturale fiind în scădere, se pare că Romgaz nu-şi vinde toată producţia şi astfel am avea ce să exportăm. În plus, s-a găsit gaz în offshore, în Marea Neagră. Iar compania NIS, adică Gazprom, a început să foreze în Vestul ţării. În aceste condiţii, noi am putea să devenim un hub, nu de mare anvergura cum ar fi Turcia, dar am putea să îmbunătăţim balanţa de cont curent, exportând gaz la un preţ bine negociat. De exemplu, dacă Rusia sistează livrările către Ucraina, am putea să exportăm gaz natural prin infrastructura existentă - conducta Isaccea-Negru Vodă, care iese spre Bulgaria", a declarat, pentru România liberă, Ionuţ Purică.

ZIARUL FINANCIAR

Guvernul Cioloş "sparge" în 2016 cu 16 mld. lei mai mult decât Ponta

Din anul "nebun" 2008 încoace nu s-a mai pomenit o frenezie atât de mare pe zona de cheltuieli bugetare din bani care nu există. Trei sferturi din creştere merg în salarii, bunuri şi servicii şi cheltuieli sociale. Doar 4 mld. lei în plus la investiţii. Guvernul Cioloş a programat bugetul astfel încât din acesta să fie cheltuiţi în 2016 cu 16 miliarde de lei (3,6 mld. euro) mai mult decât în acest an, cea mai mare creştere nominală de cheltuieli, de la un an la altul, din 2008 încoace. Mizând pe o creştere economică de 4,1%, guvernul va cheltui în 2016 cu 21 de miliarde de lei peste ce adună la bu­get, rămânând un deficit lipit de pragul de sus al admisibilităţii, de 2,95% din PIB pe stan­dardul european de contabilitate ESA, şi 2,8% din PIB pe cash.

Suma datorată de românii cu ipotecare de peste 150.000 euro este de doar 2 mld. lei

Suma datorată de persoanele care au credite ipotecare, pentru investiţii imobiliare şi alte împrumuturi cu garanţii imobiliare peste pragul de 150.000 de euro fiecare totalizează 1,9 mld. lei, potrivit datelor BNR, transmise la solicitarea ZF. Această sumă nu pare să genereze probleme foarte grave la nivelul sistemului bancar. Comparativ, în cazul românilor care au credite din cele trei categorii sub plafonul de 150.000 euro, sumele datorate sunt mult mai mari, de circa 72 mld. lei. Legea care-i permite unei persoane care a luat credit şi nu mai poate să plătească datoria să treacă în proprietatea băncii imobilul ipotecat a provocat critici vehemente atât din partea bancherilor comerciali, cât şi de la banca centrală. Iar o sursă a tensiunilor este faptul că legea nu vizează doar persoanele care în mod real nu mai pot rambursa creditul, ci orice debitor care nu mai vrea să plătească, favorizând astfel în special speculatorii imobiliari din perioada de boom.

Acţiunile BCE nu vor cunoaşte limite, vom printa şi mai mulţi bani dacă este nevoie

În încercarea de a linişti pieţele financiare care au reacţionat extrem de violent după ultimele decizii dezamăgitoare ale Băncii Centrale Europene, preşedintele Mario Draghi a anunţat că nu există limită privitoare la cât de departe va merge BCE cu injecţia de bani pentru a-şi atinge ţintele, respectiv pentru a creşte inflaţia şi a susţine creşterea economică în Europa. Joi, BCE a decis să reducă dobânda la depozite la minus 0,3% (băncile plătesc ca să ţină banii la BCE) şi să suplimenteze cu 60 de miliarde de euro pe lună planul de achiziţii de obligaţiuni, modalitatea prin care injectează bani în piaţă. Măsurile luate de BCE i-au dezamăgit însă pe investitori, care sperau ca programul lui Draghi de tipărire de bani să fie mult mai agresiv având în vedere că economia Europei bate pasul pe loc, iar inflaţia este departe de ţinta asumată, bătrânul continent confruntându-se mai degrabă cu o deflaţie, scăderi de preţuri, ceea ce afectează percepţia consumatorilor în privinţa viitorului şi-i determină să consume mai puţin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb