REVISTA PRESEI

V.D.
Revista Presei / 5 iulie 2018

REVISTA PRESEI

ADEVARUL

Alarmă cod roşu de prăbuşire a Occidentului, aşa cum îl ştim

Preluarea conducerii lumii la nivelul politicii de putere şi a marilor actori e un fapt. Mai gravă este lipsa de democraţie între state şi impunerea tot mai evidentă a acordurilor celor mari asupra restului statelor lumii, probată de confruntările tot mai acute a celor mari cu voinţa exprimată în Adunarea Generală a ONU, unde trec Rezoluţiile care, altfel, sunt blocate prin veto în Consiliul de Securitate.

Dar poate cea mai importantă e mişcarea lumii contemporane în tangaj între război şi pertractări profund mercantile, tranzacţiile cu principii şi valori şi negocierea unilaterală a respectării angajamentelor, în paralel cu demnitatea şi verticalitatea naţionale. Totul e de vânzare, totul stă pe tarabă, într-o aparenţă de lume degradată şi ajunsă la cele mai joase niveluri, în care etica şi morala sunt vorbe de clacă, iar bunul simţ e taxat ca vetust şi inacceptabil, plasat sub eticheta corectitudinii politice care trebuie eliminată. Astfel, ne confruntăm în această perioadă cu ameninţarea prăbuşirii depline a instituţiilor fundamentale care au construit Occidentul în ultimii 70 de ani. Un Preşedinte al SUA, Donald Trump, voluntar şi extrem de vocal în public, transmite cele mai complexe şi inacceptabile puncte de erodare şi subminare a unităţii transatlantice. Şi nu mai e vorba acum despre nedreptăţi şi dezechilibre comerciale, despre viziuni diferite asupra încălzirii globale, ci despre fundamentul de angajamente şi valori şi despre subminarea instituţiilor create şi susţinute de generaţii de predecesori ai săi. De la retragerea trupelor americane din Germania, la extragerea Franţei din UE sau retragerea SUA din NATO, acestea nu sunt glume, iar libertinajul politic exhibat public nu ajută în niciun caz, chiar dacă toate abordările sale personale nu reflectă opţiunile Statelor Unite în integralitate şi vor fi nuanţate în consecinţă până la summitul NATO şi la întâlnirea cu Vladimir Putin, de exemplu.

BANCHERUL

Mugur Isarescu se razboieste cu propriul stat paralel: stirile despre ROBOR si curs valutar

Banca Nationala a Romaniei (BNR), prin guvernatorul sau, Mugur Isarescu, se lupta cu morile de vant, un fel de stat paralel al sau, ca sa fim in ton cu politica, adica stirile zilnice despre cresterea ROBOR si a cursului valutar.

Isarescu reproseaza presei ca exagereaza atunci cand titreaza ca ROBOR-ul sau cursul au atins un nou record, asa cum politicienii dau vina pe presa sau pe forte oculte dintr-un asa-zis stat paralel atunci cand nu le convine ca sunt criticati sau cand sunt dezvaluite anumite fapte care-i da de gol.

Realitatea nu poate fi insa negata, chiar daca celor responsabili de aceasta nu le place. In cazul BNR, dobanzile pietei interbancare au crescut prea abrupt pentru a fi trecute cu vederea, mai ales ca ROBOR-ul la 3 luni reprezinta indicele pentru creditele Prima Casa.

Mai mult, in ultimele saptamani, ROBOR-ul s-a indepartat destul de mult de dobanda de referinta a BNR, de 2,5%: ROBOR overnight a atins astazi 3,45%, foarte aproape de facilitatea de creditare Lombard a BNR, de 3,5%, care este cu un punct peste dobanda de referinta.

Guvernatorul a avertizat ca ROBOR-ul nu poate depasi acest nivel, dat fiind ca bancile s-ar imprumuta astfel mai scump de pe piata interbancara decat ar putea-o face de la BNR.

Dimpotriva, Mugur Isarescu a subliniat ca ROBOR-ul va urma o tendinta de scadere in urmatoarea perioada, odata ce lichiditatea din piata interbancara va creste. El a precizat ca majorarea ROBOR a survenit din cauza lipsei de lichiditati, din cauza operatiunilor efectuate in contul Trezoreriei la final de luna, cand firmele isi platesc impozitele, dupa care statul, la randul sau, reumple conturile bancilor cu banii aferenti platii salariilor.

COTIDIANUL

Un judecător în retragere propune pace

Alegeri: Justiţia română va fi cu adevărat independentă când colectivele de judecători şi procurori vor fi lăsate să-şi aleagă singure conducătorii - preşedinţi şi prim-procurori - la toate nivelurile. Valabil şi pentru alte domenii de stat: şcoli, spitale, biblioteci, teatre etc.

Anticorupţia nu trebuie să fie o "luptă"; trebuie să fie o revenire la normalitate.

Normalitate înseamnă în primul rând transparenţă deplină, adică accesul nelimitat al publicului, al presei şi al societăţii civile la toate actele şi acţiunile care implică bani publici: contracte, salarii, investiţii etc.

Justiţia română de astăzi înseamnă nu numai birocraţie exacerbată şi formalism înnebunitor şi idiot; înseamnă: bătaie de joc, indolenţă, indiferenţă, atentat la timpul şi viaţa cetăţenilor ţării, crimă.

Justiţia să fie înfăptuită pentru oameni, nu pentru oameni politici.

Personajele centrale ale actului de justiţie sânt justiţiabilul şi judecătorul.

Misiunea judecătorului este să rezolve probleme umane, disfuncţionalităţi din societate, nu să aplice texte, excepţii şi formule sacramentale.

Ştiinţa dreptului se practică în întâlniri profesionale, în conferinţe, cursuri, reviste şi cărţi de drept. În sala de judecată şi în hotărârile judecătoreşti limbajul trebuie să fie pe înţelesul tuturor.

Învăţământul juridic să fie introdus din primii ani de şcoală: toţi copiii şi tinerii să primească noţiuni de bază privind: drepturile elementare ale omului, egalitatea cetăţeanului cu statul în toate procedurile, titulatura şi competenţa organelor de jurisdicţie, drepturi constituţionale şi CEDO.

CURIERUL NAŢIONAL

Parlamentul a adoptat Codul Penal

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, 4 iulie, proiectul de lege iniţiat de coaliţia PSD-ALDE de modificare a Codului Penal. Legea a fost votată cu 167 de voturi "pentru", 97 împotrivă şi 19 "abţineri". Aceasta urmează să intre joi la votul final în procedură de urgenţă, iar apoi să meargă la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare, potrivit Antena3.

Principalele modificări votate:

"Abuzul în serviciu a fost dezincriminat parţial (art. 297) - a fost redefinit aşa încât se consideră abuz doar dacă se obţine folos pentru sine, membru de familie sau afini, şi s-a introdus prag minimal echivalent cu salariul minim brut, în prezent 1.900 lei. În plus, s-a micşorat pedeapsa şi s-a eliminat interdicţia de a ocupa o funcţie publică. Reluăm noua definiţie la art. 297: "Fapta funcţionarului public, aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu reglementate expres, prin legi, ordonanţe de guvern sau ordonanţe de urgenţă, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea atribuţiilor astfel reglementate, a unor dispoziţii exprese dintr-o lege, ordonanţă de guvern sau ordonanţă de urgenţă, în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rudă sau afin până la gradul II inclusiv, un folos material necuvenit şi prin aceasta cauzează o pagubă certă şi efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani sau amendă".

S-a eliminat o categorie întreagă din definiţia funcţionarului public - s-a abrogat alineatul 2 (art. 175). Acesta prevedea: "este considerată funcţionar public, în sensul legii penale, persoana care exercită un serviciu de interes public pentru care a fost învestită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public", informează Hotnews.

JURNALUL NATIONAL

Klaus Iohannis: "Am de gând să folosesc toate instrumentele pentru a contesta acest Cod penal şi Cod de procedură penală"

Preşedintele Klaus Iohannis a facut o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni, despre adoptarea rapidă a Codului Penal şi Cod de procedură penală.

"S-au votat în Parlamentul României mai multe modificări la Codul penal. Doresc să comentez pe scurt acest eveniment pe care îl consider de-a dreptul revoltător. Ceea ce se întâmplă în aceste zile se numeşte dictatura majorităţii şi este profund dăunătoare democraţiei. Parlamentul trebuie să îşi dea atenţia cuvenită. PSD a trecut în timp record Codul penal prin Parlament. PSD a reuşit în scurt timp să distrugă demnitatea actului de legiferare. Despre conţinutul Codului penal voi avea o prezentare mai lungă atunci când voi contesta la CCR. Modificările care s-au făcut sunt fie inutile, fie chiar toxice şi am de gând să folosesc toate instrumentele pentru a contesta acest Cod penal şi Cod de procedură penală", a spus Klaus Iohannis.

NATIONAL

FSB are casierie in Piata Unirii!

La ce sistem supradimensionat de informatii duce in spate statul roman de atata amar de vreme ai crede ca nimeni nu ar indrazni sa incerce vigilenta serviciilor secrete. Insa, din pacate si in ciuda bugetelor care au "explodat" an de an, iata ca structurile romanesti nu doar ca nu misca in front, dar se dovedesc pur si simplu paralizate in fata unei provocari fara precedent in spatele careia a fost identificat FSB-ul, temutul serviciu rusesc de spionaj. Care pur si simplu si-a deschis o caserie in plin centrul Capitalei, intr-un bloc din Piata Unirii, unde sub acoperirea unei firme occidentale girata de colaboratorii de la BND-ul german isi platesc oamenii care "rezista" pe bani. Bani multi pentru acesti "pioni", dar un adevarat "maruntis" pentru adevaratii agenti de influenta ai Moscovei, carora nici lor parca nu le vine sa creada cat de usor si de ieftin a fost sa destabilizeze statul roman, cu tot cu SIE si SRI la un loc!

Iar operatiunea a inceput in urma cu doi ani si jumatate, cand s-a dat ordinul de decretibilizare a luptei anticoruptie. Si chiar daca planul initial prevedea cumpararea "la bucata" a importanti formatori de opinie si politicieni care sa macine din afara sau chiar din interiorul statului paralel aceasta lupta, inclusiv prin sponsorizarea unor aparitii editoriale. Numai ca planul a fost schimbat din mers si inca intr-un mod radical, rusii ajungand rapid la concluzia ca este pur si simplu suficient sa ne lase sa ne "mancam" singuri intre noi! Bineinteles, avand grija sa alimenteze in permanenta "focul", in locurile esentiale si la momentul oportun, pentru ca nu cumva "incendiul" care mistuie societatea romaneasca in ultimul an si jumatate sa nu se stinga. Mai mult chiar, simtind ca povestea initiala de succes a luptei anticoruptie tocmai ce este pe cale sa se transforme intr-un scenariu horror care-i va convinge si pe decidentii politici din alte tari est-europene sa nu mai incerce cumva sa repete "experimentul roman", FSB-ul a pus piciorul in prag, actionand pe fata, intr-o misiune clasica de a testa vigilenta serviciilor secrete romanesti.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. baaaa, chiar asa, "decretibilizare"?!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb