REVISTA PRESEI 08.03.2013

Willy Homner
Revista Presei / 8 martie 2013

ADEVARUL

Steaua a scris istorie în meciul cu Chelsea. Echipa lui Reghecampf a pus la respect campioana Europei

Steaua a câştigat cu 1-0 partida cu Chelsea din optimile Ligii Europa graţie unui gol din penalty marcat de Raul Rusescu în prima repriză. Calificarea se va decide, însă, la Londra peste o săptămână. Dacă meciul cu Ajax a fost introdus în sertarul cu "miracole", partida de aseară cu Chelsea a adus confirmarea: "Steaua e o echipă mare". Afirmaţia îi aparţine lui Gică Hagi, iar discursul "Regelui" merită a fi luat în seamă. Echipa de sute de milioane a lui Chelsea a intrat cam pe vârfuri pe teren, trăind probabil cu impresia că meciul va fi "o plimbare în parc", "a walk in the park" cum spun englezii. Steaua şi-a asumat statutul de outsider, a fost mai muncitoare, mai umilă chiar, căutând să obţină totul din fiecare fază, alergând pentru fiecare centimetru de gazon.

EXCLUSIV Senatorii pregătesc relansarea fabricilor de diplome

Universităţile din ţară ar putea emite diplome universitare fără a mai avea nevoie de avizul Ministerului Educaţiei, potrivit unui amendament pregătit de senatorii din Comisia de Învăţământ la Legea Educaţiei Naţionale, pe care o vor modifica săptămâna viitoare. Senatorii din Comisia pentru Învăţământ pregătesc noi modificări la Legea Educaţiei Naţionale, când va ajunge pentru raport legea de aprobare a OUG 92, prin care deputaţii au schimbat deja modalitatea de anulare a diplomelor false, trecând-o din curtea rectorilor în cea a judecătorilor.

"The Spectator", despre refuzul Germaniei de a accepta România în Schengen: Unde se vor duce ţiganii?

"Îţi poţi imagina ceva mai rău decât un slav care se consideră latin?" - a fost întrebat cândva un jurnalist britanic de un maghiar care făcea referire la români. Există o anumită tensiune în România între români şi maghiarii care simt că au fost obligaţi să rămână într-o ţară haotică şi inutilă şi, chiar mai rău, obligaţi să înveţe o limbă stupidă, scrie editorialistul Rod Liddle în publicaţia britanică "The Spectator". "Ungurii s-au adunat în pustietatea superbă a Transilvaniei, ducând dorul vechiului imperiu şi scuipând metaforic spre stăpânii lor politici. Însă această duşmănie se dizolvă în totalitate atunci când un al treilea grup rasial este adus în ecuaţie, ţiganii", scrie Liddle.

Stelian Fedorca, eliberat din postul de secretar de stat de la Educaţie după ce ANI l-a declarat incompatibil

Stelian Fedorca, prezentat de Agenţia Naţională de Integritate ca fiind în incompatibilitate, dar care a anunţat că va contestat raportul deoarece îl consideră "lipsit de profesionalism şi denotă rea credinţă", a fost eliberat de premierul Ponta din postul de secretar de stat în Ministerul Educaţiei. Acesta consideră firească decizia premierului.

Şeful Parchetului General, Daniel Morar, reclamat după ce a comentat revocările judecătorilor Ghica şi Danileţ din CSM

Şeful interimar al Parchetului General, Daniel Morar, a fost reclamat la Inspecţia judiciară de către judecătorii Consiliului Superior al Magistraturii, după ce a comentat într-un interviu revocările din CSM ale magistraţilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ. Acuzaţiile aduse lui Morar: conduită necorespunzătoare, încălcarea Codului deontologic şi lezarea independenţei sistemului judiciar.

Ce viitor au gazele de şist în România

România mai are rezerve dovedite de gaze naturale pentru 10-15 ani, însă exploatarea resurselor neconvenţionale la scară industrială continuă să fie un capitol îndepărtat pentru piaţa românească. În prezent, România importă aproximativ o treime din necesarul de gaze naturale. Din cantitatea cumpărată de la străini, în jur de 30% vine de la ruşi. Dependenţa României faţă de importurile de gaze va creşte însă, în contextul în care resursele proprii mai pot asigura necesarul - la aceeaşi rată de consum - pentru doar 10-15 ani, spun specialiştii. România are însă un potenţial considerabil în ceea ce priveşte gazele de şist, având în vedere că acestea se găsesc acolo unde există sau au existat şi au fost extrase zăcăminte de ţiţei. Cum România era, la începutul secolului XX, al treilea producător mondial de petrol, este lesne de crezut că resursele de gaze de şist sunt considerabile.

CURIERUL NATIONAL

BCE a menţinut dobânda de politică monetară la 0,75%

Dobânda de politică monetară a fost menţinută, ieri, de Banca Centrală Europeană (BCE) la nivelul minim record de 0,75%, unde se află de la mijlocul anului trecut, decizia fiind în linie cu aşteptările analiştilor consultaţi de Bloomberg, potrivit Mediafax. "Consiliul guvernatorilor BCE a hotărât ca rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0,75%, 1,50% şi, respectiv, 0%", se arată într-un comunicat al BCE.

Profită România de turismul medical?

Directiva Europeană privind asistenţa medicală transfrontalieră poate reprezenta pentru România o şansă enormă de a dezvolta turismul medical, însă este greu să convingi străinii să vină în ţara noastră pentru serviciile medicale, întrucât ne confruntăm, în continuare, cu probleme mari legate de infrastructură, încredere şi siguranţă. "Aplicarea din data de 25 octombrie a Directivei Europene privind asistenţa medicală transfrontalieră reprezintă pentru România cea mai mare posibilitate de a profita din turismul medical", consideră Dragoş Damian, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

Investitorii în energia solară ameninţă că vor da statul în judecată

Reprezentanţii Asociaţiei Române a Industriei Fotovoltaice (RPIA) au afirmat ieri că riscul de reglementare se răsfrânge asupra sectorului fotovoltaic şi asupra întregului mediu de afaceri, băncile finanţatoare anunţând deja că vor reconsidera termenii contractuali. "Avem trei firme de avocatură, iar avocaţii noştri se pregătesc să dea statul în judecată", a afirmat ieri Ciprian Godeanu, preşedinte al Asociaţiei Române a Industriei Fotovoltaice (RPIA). "Noi analizăm această posibilitate, însă sper să nu se ajungă acolo. În primă fază vom iniţia acţiunea împotriva statului român în ţară. Dacă nu se poate vom ataca statul român în afara ţării, probabil la Curtea de Arbitraj de la Washington (ICSID)", a spus Godeanu.

Borza suplimentează numărul directorilor Hidroelectrica

Euro Insol a anunţat ieri că săptămâna viitoare va începe recrutarea a 67 de manageri privaţi, deşi în ianuarie spunea că vor rămâne doar 57. În vara anului trecut, administratorul judiciar nu părea de acord cu angajarea managerilor privaţi, spunând că niciun astfel de manager nu va putea face curăţenie într-o societate cu capital de stat. La numai două luni de când anunţa cu mare emfază că dintre cei 79 de directori ai Hidroelectrica vor rămâne doar 57 şi aceştia numai pentru 90 de zile, Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, informează, într-o conferinţă de presă, că va recruta 67 de manageri privaţi.

România şi Ucraina discută problema Krivoi Rog

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a discutat astăzi cu ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Teofil Bauer, despre necesitatea colaborării în vederea reglementării problemelor legate de participarea României la construirea Combinatului Minier de Îmbogăţire a Minereurilor Acide de la Krivoi Rog. Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, ambasadorul Ucrainei şi-a exprimat intenţia de a solicita Guvernului de la Kiev să desemneze un interlocutor pentru ministrul Varujan Vosganian, la un nivel politic similar, pentru a începe dialogul în această privinţă. "Dacă rezolvăm problema Krivoi Rog, va fi o mare încurajare în privinţa relaţiilor economice bilaterale dintre România şi Ucraina", a spus ministrul român al Economiei, apreciind că trebuie găsită, prin Krivoi Rog, oportunitatea de lărgire a dialogului dintre cele două ţări vecine.

EVENIMENTUL ZILEI

Andrei Chiliman: "Stănişoară s-a remarcat doar când a spus că Antonescu se comportă ca Dl. Goe"

Primarul sectorului 1 critică dur decizia şefului PNL de a-l primi pe fostul lider PDL. El spune că Antonescu "nu poate depăşi nivelul unui combinator politic de duzină". Andrei Chiliman s-a retras ieri din conducerea centrală a PNL. Consideră că noul statut al PNL, adoptat la Congres, este "o banală înşiruire de norme antidemocratice care au un singur scop: subordonarea totală a partidului obiectivului politic al unui singur om." Înainte de a anunţa această decizie a acordat "Evenimentului zilei" un interviu în exclusivitate.

"Coşmarul" baronilor şi greilor din fotbal, numit şef la anticorupţie

Şeful Serviciul Anticorupţie din Piteşti, Călin Nistor, a fost numit şef, pentru următoarele şase luni, peste toţi procurorii anticorupţie din ţară. Numirea a fost semnată ieri de Daniel Morar, primul-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Laura Oprean, cea care a condus DNA până la începutul acestei săptămâni, va ocupa funcţia de procuror şef adjunct al DNA. Călin Nistor are o vechime în magistratură de 16 ani şi are la activ zeci de anchete. Din 2008, el a condus Serviciul Teritorial Anticorupţie (STA) din Piteşti şi a coordonat anchete care prin amploarea lor au depăşit judeţul Argeş. Cele mai răsunătoare dosare au avut ca punct de pornire ancheta în cazul omului de afaceri Cornel Penescu.

Băsescu loveşte în USL cu Constituţia

Preşedintele României, Traian Băsescu, a participat, ieri, la o dezbatere organizată de Academia Română despre necesitatea revizuirii legii fundamentale. Şeful statului a afirmat că trebuie pus în practică referendumul din 2009, care prevede reducerea numărului de parlamentari la 300 şi desfiinţarea Senatului României. La dezbatere au participat şi Crin Antonescu, care a ţinut un scurt discurs, şi Valeriu Zgonea, care a tăcut.

Ponta: Liviu Voinea are tot sprijinul meu. Poate să se supere Nicuşor Constantinescu

Victor Ponta a precizat, joi, la România TV că ministrul Bugetului are sprijinul politic pentru a cere preşedinţilor de consilii judeţene să-şi plătească arieratele. După ce preşedintele CJ Constanţa a solicitat Guvernului să renunţe la pretenţia de a solicita în teritoriu diminuarea datoriilor istorice, prim-ministrul a avertizat că este singurul care poate cere schimbarea unui membru al cabinetului său.

Fondul Proprietatea: Listarea în Polonia aşteaptă avizul CNVM şi BNR

Listarea secundară a Fondului Proprietatea pe Bursa de la Varşovia trebuie să aştepte în continuare demersurile Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi acordul Băncii Naţionale a României (BNR) pentru unele aspecte tehnice ce ţin de existenţa unei conexiuni directe sau indirecte între Depozitarii Centrali din România şi Polonia (societăţile care asigură operaţiunile de decontare).

JURNALUL NATIONAL

Salariul mediu net, în scădere. Care sunt cele mai prost plătite domenii

Salariul mediu nominal net a fost de 1.548 lei în luna ianuarie, în scădere faţă de luna precedentă cu 149 lei (8,8%), iar salariul mediu brut s-a diminuat cu 8,7%, la 2.138 de lei, a anunţat joi Institutul Naţional de Statistică (INS), informează mediafax.ro. Cel mai mare salariu net s-a plătit în transporturi aeriene (3.799 lei), iar cele mai mic în hoteluri şi restaurante (840 lei). Indicele câştigului salarial real pentru luna ianuarie 2013 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 90%.

Boss-ul lui Mircea Lucescu, pe locul doi în topul mondial al miliardarilor din sport. Află pe ce poziţie este Abramovici, patronul Chelsea

Ucrainianul Rinat Ahmetov, patronul clubului de fotbal Şahtior Doteţk, unde antrenor este Mircea Lucescu, iar unul dintre jucători Răzvan Raţ, ocupă locul al doilea în topul Forbes al miliardarilor lumii din sport, cu o avere estimată la 15,4 miliarde de dolari. Ahmetov este precedat de indianul Mukesh Ambami, patronul echipei de golf Mumbai Indians, cu o avere de 21,5 miliarde de dolari, şi este urmat de americanul Paul Allen - Seattle Seahawks & Portland Trail Blazers, 15 miliarde. Patronul clubului Chelsea, Roman Abramovici, ocupă poziţia a cincia, cu o avere de 10,2 miliarde de dolari.

Borza: Prin Hidroservuri au fost sifonate 300 de milioane de lei în ultimii trei ani. Sindicaliştii îl acuză de încălcarea unui ordin ANRE

Prin cele opt Hidroservuri, filialele de mentenanţă al Hidroelectrica, s-au scurs către "firme de casă" 300 de milioane de lei doar în ultimii trei ani, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Remus Borza, partener în cadrul Euro Insol, administratorul judiciar al companiei de stat. El a justificat pe această cale planurile de concediere a 800 din cei 2.500 de salariaţi ai Hidroservurilor.

ANRE dă undă verde la exportul de gaze

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a modificat un act din 2011 în care se condiţiona ca toată producţia internă de gaze naturale să fie valorificată pe piaţa internă, creând, astfel, premisele pentru exportul "aurului albastru". Partea proastă este că măsura ar putea duce la exportul unei părţi din producţia realizată de Petrom, companie care a cerut constant acest lucru în ultimii patru ani. Momentan exportul nu este posibil la nivel tehnic, iar investiţiile necesare sunt de câteva zeci de milioane de euro. Legislaţia europeană cere statelor membre să asigure transport în ambele direcţii pentru creşterea siguranţei în aprovizionare.

NATIONAL

Culmea tupeului: Fratii Negoita, "hold up" la BNR!

Pana si colegii de partid au luat-o la inceput drept o gluma reusita si au ras cu lacrimi atunci cand au aflat ca primarul Sectorului 3 s-ar interesa, in numele fratelui sau, Ionut, de postul de guvernator al Bancii Nationale. Lucrurile par insa se se ingroase, chiar daca premierul Victor Ponta a ramas "masca" cand a fost informat de pretentiile fratilor Negoita. Ce-i drept, singurul rezultat palpabil de pana acum al demersului celor doi este ca acestia au reusit sa-si schimbe porecla de "Lolek si Bolek", cu care ii gratulau pana si partenerii politici sau de combinatii financiare. Si care, mai nou, afland de visurile lor de marire, i-au rebotezat din mers drept "Rothschild si Rockefeller".

Exclusiv! Detalii BOMBA despre miliardarul Patriciu. Incidentul din avion, camatarii rusi si gazele de sist!

Dinu Patriciu vrea sa demonstreze cu orice pret ca, pana nu-si nenoroceste familia si viata nu se lasa. Iar chinezoaica Melanie Chen nu numai ca l-a doborat financiar, dar i-a luat si faramita de minte pe care o mai avea, miliardarul fugind din spital, doar ca sa fie alaturi de ea. Joia trecuta, miliardarul a fugit de sub supravegherea medicilor de la Milano, a urcat intr-un avion si a plecat pe ruta Geneva-Amsterdam-Londra, unde s-a refugiat in casa iubitei, precum un pustan infierbantat caruia i s-a promis o noapte de amor cu nabadai.

Evaziune de un miliard de lei. Breasla din Romania care ameninta ca nu va mai plati taxe catre stat

Reprezentantii unitatilor de morarit-panificatie sustin ca evaziunea din domeniu se ridica la un miliard de lei pe an. Brutarii cer reducerea TVA si eliminarea productiei "la negru", altfel vor intra in greva fiscala. Patronatele din panificatie cer autoritatilor sa ia toate masurile pentru inchiderea activitatii producatorilor care nu platesc taxe, deoarece piata neagra a painii a depasit 70%.

Tariceanu strica planurile premierului Ponta: "PNL e un partid de dreapta, nu poate sa fie de acord cu asta!"

Calin Popescu Tariceanu nu vrea sa auda de asumarea raspunderii Guvernului pentru modificarea legii referitoare la restituirea proprietatilor. "PNL este un partid de dreapta, nu poate sa fie de acord cu acest lucru", a sustinut fostul premier liberal ieri, la prima intalnire a conducerii PNL dupa congres. Iar de aici la declansarea unor adevarate dispute in BPN nu a fost decat un pas. Concret, Tariceanu acuza atat termenul mult prea lung de restituire luat in calcul de noua lege (anul 2017), cat si crearea unor noi institutii care vor fi ocupate de "birocrati".

Dosarele secrete: CIA trudeste de zor sa-si puna "omul" la presedintia Venezuelei

Daca CIA n-ar fi declasificat "Dosarul Allende", despre cum a fost muncita debarcarea presedintelui chilian socialist Salvador Allende, poate s-ar fi putut crede ca e doar o "teorie a conspiratiei". Presedintele Partidului Comunist din Rusia, Ghenadi Ziuganov, a cerut investigatii asupra mortii lui Hugo Chavez, dupa cum a fost cazul presedintelui Yasser Arafat. Ziuganov a subliniat ca "e departe de a fi o coincidenta" faptul ca presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, s-a imbolnavit de un cancer foarte ciudat simultan cu alti cinci lideri sudamericani, toti facand parte dintr-o alianta anti-SUA. Fostul presedinte al Braziliei, Luizo Inacio Lula da Silva, actualul presedinte, Dilma Rousseff, presedintele Paraguaiului, Fernando Lugo, chiar si Fidel Castro, Hugo Chavez, toti aliati si bolnavi de cancer!

PUTEREA

ASUMARE BLOCATĂ. Proiectul de restituire a proprietăţilor confiscate de regimul comunist, în aer

Proiectului Cabinetului Victor Ponta de restituire a proprietăţilor confiscate de regimul comunist, discutat miercuri în primă lectură în şedinţa Executivului, are deja trei bariere. Premierul şi-a anunţat intenţia de a angaja răspunderea Guvernului în faţa Legislativului pe 19 martie pe deja controversatul proiect. Primele obiecţii au apărut dinspre PNL, care are o serie de critici majore asupra iniţiativei. Apoi au apărut probleme de procedură: parlamentarii PDL şi ai FC au depus deja un proiect pe aceeaşi temă la Senat. Nu în ultimul rând, proprietarii sunt extrem de nemulţumiţi de sistemul propus de Guvern.

VOSGANIAN E ŞMECHER PE BANII NOŞTRI. Cum a găsit soluţia pentru reducerea cheltuielilor bugetare

Varujan Vosganian, ministrul Economiei, şi-a făcut rost de o vizită oficială în Belgia pentru zilele de 7 şi 8 martie, potrivit unui comunicat de presă dat publicităţii ieri după-amiază de biroul său de presă. Stranie coincidenţă, Institutul Cultural Român, condus de colegul de partid Andrei Marga, îi aranjase cu ceva vreme în urmă să-şi lanseze, pe 9 martie, ora 11.30, traducerea franceză a romanului. "Cartea şoaptelor", la târgul de carte de la Bruxelles. Suntem convinşi că prin comasarea activităţilor de ministru şi scriitor, Varujan Vosganian urmăreşte doar limitarea risipirii banului public, aşa cum a poruncit premierul.

BURSA ZVONURILOR: Ce câştigă Stănişoară, ce câştigă Antonescu

Trecerea intempestivă a lui Mihai Stănişoară la PNL, dar şi primirea acestuia cu braţele larg deschise de către Crin Antonescu este profitabilă pentru ambii. Stănişoară se pune la adăpost de o anchetă serioasă la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN), în condiţiile în care preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, pesedistul Adrian Duicu, îl acuză că a fraudat RAAN. Deja fostul director RAAN, Adrian Olaru, trecuse, tot pentru protecţie, din 2012 la PSD. Antonescu mai face şi el rost de nişte voturi, nu foarte multe, pentru alegerile prezidenţiale în Mehedinţi. În condiţiile în care primarii din judeţ sunt la căruţa PSD, iar apariţia unui contracandidat pesedist pentru Cotroceni devine pe zi ce trece o certitudine.

Căutat de Interpol, Codruţ Marta continuă să facă afaceri, prin împuterniciţi

Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al fostului preşedinte ANAF Sorin Blejnar şi care a fost dat în urmărire internaţională din 2012, a cerut CNA, prin împuternicire, cedarea unui post de radio pe care îl deţine în Arad către o altă societate. Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, o solicitare primită de la societatea Glasul Aradului SRL de cedare a licenţei audiovizuale a postului de radio Glasul Aradului către societatea Joi Media Enterprise SRL. Potrivit documentelor depuse la CNA, asociaţii societăţii Glasul Aradului SRL sunt: Twenty Two Media SRL (50%) şi Marta Codruţ Alexandru (50%). Asociaţii Twenty Two Media SRL sunt: Roţiu Dan-Alex (52,4%) şi Ivan Alexandru (47,6%).

ÎNCHISOARE PENTRU "IL CAVALIERE". Silvio Berlusconi, condamnat pentru scurgerea de informaţii în procesul Unipol

Silvio Berlusconi a primit joi, în primă instanţă, un an de închisoare în procesul privind achiziţionarea băncii Unipol, fiind acuzat pentru încălcarea secretului anchetei. Fostul premier italian poate face însă recurs împotriva acestei decizii. În această lună, Berlusconi aşteaptă încă două verdicte la recursul pentru fraudă fiscală în dosarul Mediaset şi la procesul "Rubygate"', în primă instanţă, în care este inculpat pentru plătirea unei minore în schimbul unor servicii sexuale şi pentru abuz de putere, scrie AFP, citat de Agerpres.

ROMANIA LIBERA

Baronii locali au prins Guvernul între ciocanul şi nicovala FMI

Executivul şi BNR intenţionează să ceară FMI, într-o scrisoare ce urmează a fi trimisă instituţiei internaţionale, prelungirea actualului acord cu 3 luni şi începerea discuţiilor pentru un nou acord. Discuţiile cu FMI sunt puse în pericol de explozia datoriilor la administraţiile judeţene.

Partea nevăzută a legendarei Ana Aslan

Considerată o legendă a gerontologiei, Ana Aslan este totodată o personalitate controversată. Unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai săi, doctorul Mircea Dumitru, vorbeşte despre laturile mai puţin cunoscute ale acesteia: "Oamenii mari au şi defecte mari. Ana Aslan nu poate fi un simbol naţional". Ana Aslan a fost primul medic român care a încercat să dea o speranţă vârstnicilor prin evidenţierea importanţei procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă. În anul 1957, Aslan a omologat Gerovital, produsul farmaceutic care promitea încetinirea procesului de îmbătrânire cu aproximativ 40%. Din acel moment, faima ei a depăşit graniţele ţării, iar momentele sale de glorie au fost girate de personalităţi internaţionale care au făcut tratament cu acel produs inovator pentru acele vremuri: Tito, Charles de Gaulle, Hrusciov, J.F. Kennedy, Indira Gandhi, Imelda Marcos, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Charlie Chaplin, Kirk Douglas, Salvador Dali şi alţii.

8 Martie, sărbătoarea socialistă care traversează epocile

Deşi astăzi întreaga lume îmbrăţişează ziua de 8 Martie ca fiind dedicată femeilor de orice vârstă, meserie sau culoare politică, la origini această sărbătoare a fost puternic legată de mişcările socialiste şi comuniste. Ca o ironie a istoriei, această zi a ajuns acum să servească din plin interesele comerciale ale "capitaliştilor mânjiţi de sângele popoarelor". Istoria spune că prima Zi Naţională a Femeii s-a sărbătorit în Statele Unite pe 28 februarie 1909, în urma unei declaraţii a Partidului Socialist American.

Venerabilul mason, generalul Săvoiu din partidul rezerviştilor serviciilor secrete: "Voiculescu, Becali, PSD, PNL sunt prăduitori"

Constantin Bartolomeu Săvoiu, general în rezervă al Armatei Române, decorat de două ori de Franţa cu Legiunea de onoare ca cetăţean francez, prim vicepreşedintele Partidului Alianţa pentru Lege şi Ordine (ALO - încă neînscris oficial), crede ca România "este ţinută în mocirlă de prăduitorii, hoţii care şi-au făcut averile prin furt", dându-i drept exemple pe Dan Voiculescu şi Gigi Becali. Pe generalul Săvoiu, care este şi Mare Maestru al Marii Loji Naţionale Române-1880, nu îl deranjează că printre cei care s-au înscris în ALO figurează şi foşti ofiţeri de Securitate, deoarece membrii acestei organizaţii "fie ei şi securişti, nu sunt hoţi". Majoritatea celor înscrişi ar fi rezervişti ai Armatei, Poliţiei şi serviciilor secrete de dupa 1990. Singurul despre care are o părere bună este Emil Boc, fost premier şi preşedinte al PDL

ZIARUL FINANCIAR

Borza a lichidat Institutul Lemnului şi a vândut terenul unor iranieni

Institutul Naţional al Lemnului, care încă din perioada interbelică a proiectat aproape tot ce s-a dezvoltat în România în materie de mobilier şi prelucrarea lemnului, a fost în mare măsură lichidat după ce o bună parte din terenul fostului sediu a fost vândută către doi oameni de afaceri iranieni care deţin mai mulţi dealeri auto. Institutul a intrat în faliment în vara anului 2011, având datorii de aproape 20 mil. lei (4,7 mil. euro), iar lichidator a fost desemnată firma Euro Insol, condusă de către Remus Borza, avocatul de numele căruia se leagă în prezent şi viitorul gigantului Hidroelectrica.

FP a luat ieri o pauză după creşterile din ultima săptămână

Bursa de la Bucureşti a stagnat, într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au recuperat pe final scăderea uşoară din timpul zilei şi au reuşit să revină la nivelul maxim al ultimilor doi ani, pe care l-au atins miercuri. Volumele de tranzacţionare au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni, iar atenţia investitorilor a fost axată pe titlurile SIF-urilor, OMV Petrom, BRD, precum şi pe acţiunile Fondului Proprietatea.

Libanezii fac o fermă de 27.000 de berbecuţi la Dragalina, Călăraşi

Compania Maria Trading, o afacere de 34,5 mil. euro/ an, parte a grupului Maria deţinut de mai mulţi oameni de afaceri de origine libaneză, construieşte în Dragalina, judeţul Călăraşi, o fermă de 27.000 de capete de ovine pentru carne, potrivit informaţiilor dintr-un dosar înaintat Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului. "Prin proiect se vor construi şase grajduri pentru ovine, o bucătărie furajeră şi un filtru sanitar. Capacitatea totală va fi de 27.000 de capete de ovine", se menţionează în dosar.

Resurse puţine pe piaţa muncii: Doar 14% din populaţie este angajată la privat

Ponderea angajaţilor din sectorul privat raportată la totalul populaţiei este de doar 13,7% în România şi ne plasează pe ultimele locuri din Europa, în timp ce în state precum Elveţia, Danemarca sau Cehia procentul este de peste două ori mai mare, arată statisticile CNIPMMR, organi zaţia care promovează interesele firmelor mici şi mijlocii, pe baza datelor comparative ale Eurostat din 2010. Scăderea dramatică a numărului de angajaţi - plătitori de taxe la stat - din ultimii ani a fost o problemă despre care politicienii nu au vorbit niciodată în campaniile electorale, deşi ar trebui să fie una dintre prorităţile celor de la guvernare, explică Adrian Moraru, directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb