REVISTA PRESEI - 08.04.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 aprilie 2010

ADEVĂRUL

Legea unică a pensiilor încaieră doi miniştri

În urma aplicării legii unice, pensiile militarilor ar urma să scadă în proporţie de 19 - 69%, a spus ministrul Apărării, Gabriel Oprea. Afirmaţia a fost făcută ca urmare a unei interpelări în Senat. Oprea a mai spus că "vor fi afectate toate pensiile aflate în plată cât şi cele ce urmează a fi stabilite după intrarea în vigoare a noii legi". Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a contrazis însă afirmaţiile lui Oprea. El a spus că s-au făcut simulări privind recalculările, dar că datele lui Oprea nu sunt corecte: "Nu ştiu de unde a scos acest procent apocaliptic de 70%". Ministrul Muncii a declarat de nenumărate ori că vor scădea numai pensiile peste 3.000 de lei.

Ceasurile de aur, după "Paştele cailor"

Reprezentanţii Administraţiei Lacuri Parcuri şi Agrement din Bucureşti (ALPAB) au pierdut opt dintre cele zece ceasuri de aur plătite pentru a fi instalate în principalele puncte de atracţie turistică ale Capitalei. Înainte de Paşte, cei care au încheiat afacerea cu ceasuri de aur pentru Capitală susţineau că au orologiile, dar nu le pot arăta în Joia Mare, iar după Paşte, au cerut mandat.

Viaţa privată a lui Sarkozy, afacere de stat

Zvonurile referitoare la o posibilă separare de soţia sa l-au determinat pe liderul francez să declanşeze un adevărat "război". În apărarea armoniei cuplului prezidenţial francez au sărit miniştri, ziarişti, avocaţi. Pentru că au publicat informaţii incomode, doi jurnalişti au fost concediaţi. Reacţia lui Nicolas Sarkozy faţă de informaţiile apărute despre "trădările" (reciproce) care i-ar afecta mariajul cunoaşte un crescendo sinuos.

Petrom şi-a programat pentru acest an cel mai mare buget de investiţii din istoria companiei.

Cantitatea de hidrocarburi extrasă va scădea şi în acest an, deşi jumătate din bugetul Petrom merge către operaţiunile de explorare şi producţie. Cea mai mare companie românească şi-a bugetat pentru acest an un volum-record de investiţii, de 6,9 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro), cel mai mare din istoria Petrom (cu 68% în plus faţă cel de anul trecut), pe care acţionarii urmează să îl aprobe în Adunarea Generală programată pentru 29 aprilie.

CURENTUL

Cătălin Voicu - ameninţat în arest

Un membru mărunt al reţelei uriaşe create de Cătălin Voicu, sub umbrela protectoare a lui Dumitru Iliescu, s-a decis să rupă tăcerea, speriat fiind de ultimele evoluţii ale acestui caz. Din motive lesne de înţeles nu-i vom face publică identitatea şi-l vom numi simplu: "informatorul". Într-o primă discuţie, "informatorul" ne-a spus cum opera reţeaua, cine face parte din ea şi mai ales regulile de tip mafiot care o guvernează. De la el am aflat că Voicu nu este bolnav de inimă, stările sale de rău fiind rezultatul unor medicamente pe care acesta a fost convins să le ia.

Anunţuri de Tia Şerbănescu

În a treia zi de Paşti, iepuraşul a adus în coşul PDL doi liberali (senatorul Berca şi deputatul Banu) din Bacău a căror despărţire de partid a fost explicată de senatorul Berca întrucât cazul deputatului e mai clar: Banu la ban trage. Potrivit dlui Berca, şeful filialei Bacău, primarul Romeo Stavarache, aproape că l-a gonit: "am fost tratat cu repulsie" şi "n-am mai fost dorit în PNL".Ca să vezi, politicienii se satură şi unii de alţii, nu numai de nevestele mai vechi de zece ani pe care le scot din circulaţie. Valabil şi pentru doamne:

PNL fierbe şi Crin vrea să se pieptene cu societatea civilă

Ultimele demisii din tabăra liberalilor şi tensiunile acumulate în rândul filialelor de după Congresul reformator din martie au fost tratate cu superficialitate de preşedintele PNL care, în lipsa unei dezbateri interne serioase asupra cazuisticii acestora, le-a pus pe seama fenomenului de "traseism politic". În acest sens, Crin Antonescu a declarat ieri că PNL va încerca să determine o dezbatere în societatea civilă pe tema "traseismului politic", fenomen cu o "amploare nemaivăzută".

Curtea de Conturi a sesizat Parchetul în cazul Sterling

Curtea de Conturi a informat Parchetul de pe långă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parlamentul că, în urma analizei documentelor aferente contractului cu Sterling, a constatat abateri ale ANRM de la legalitate, precum şi existenţa unor fapte care încalcă legea penală şi recomandă Guvernului revizuirea contractului. Raportul Curţii efectuat la ANRM, privind modul de încheiere şi derulare a Acordului petrolier cu Compania Sterling Resources Ltd, a fost transmis Camerei Deputaţilor pe 23 martie 2010 şi desecretizat, în urma deciziei Curţii din 1 aprilie 2010.

SUA simplifică procedura de obţinere a vizei pentru români

Ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein, a afirmat ieri la sediul Ministerului Afacerilor Externe că noua procedură de solicitare a vizei prin centrul consular online de solicitare a vizei va permite unui număr mai mare de români să intre pe teritoriul SUA. El a mai adăugat că "românii sunt bine-veniţi în Statele Unite ale Americii" şi că, în 2009, nu mai puţin de 75% dintre solicitanţii vizei au primit acceptul pentru a intra pe teritoriul SUA, procente ce se traduc prin acordarea a 26.000 de vize.

CURIERUL NAŢIONAL

Obligaţiunile au nevoie de o piaţă de 10 miliarde euro

Rulajul din piaţa secundară a crescut spectaculos susţinut de titlurile de stat, în ultimul trimestru ajungând la 330 mil. euro. Totuşi piaţa este departe de potenţial, fiind necesară o diversificare a ofertei Trezoreriei cu emisiuni pe scadenţe diferite. Fondurile de investiţii şi de pensii aşteaptă ca statul să îşi asume rolul de market-maker. Tendinţa de reducere a ratelor de dobândă a determinat jucătorii instituţionali să procedeze la reconfigurări de portofolii, cu efect benefic asupra volumelor din piaţă. Acestea au atins un nivel record în luna februarie a.c., când transferurile au totalizat peste 150 de milioane de euro.

Compania de Drumuri şi-a bătut joc de banii statului

Prejudiciile create în 2008 prin plăţi nelegale către antreprenori şi atribuirea ilegală a unor lucrări suplimentare se ridică la 90 mil. lei. Pentru aceste fapte, Curtea de Conturi a sesizat organele de cercetare penală. Controalele efectuate de Curtea de Conturi în anul 2008 asupra situaţiei, evoluţiei şi modului de administrare a patrimoniului public şi privat al statului, precum şi al concesionării sau închirierii de bunuri proprietate publică de către CNADNR a scos la iveală o serie de nereguli, printre care plăţi nelegale către antreprenori şi atribuirea ilegală a unor lucrări suplimentare.

Provident: Încă din octombrie 2009 am înăsprit condiţiile de creditare

Russel: Acest lucru a limitat ritmul de creştere a numărului de clienţi şi al împrumuturilor emise, însă a asigurat calitatea portofoliului. Cu toate acestea, valoarea împrumuturilor a depăşit anul trecut 71 mil. euro, în urcare de la 42 mil. euro în 2008. În 2009, în plină criză, numărul de clienţi s-a dublat.

Fiscul a păsuit 2.200 de firme cu peste 900 milioane lei

ANAF a dat amânări la plată de 916,4 mil. lei pentru 2.214 contribuabili în primele două luni. "În perioada ianuarie-februarie 2010, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, la nivel naţional, a acordat amânări la plată, în baza prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 92/2009, cu modificările şi completările ulterioare, pentru un număr de 2.214 contribuabili.

Daimler se alătură tandemului Renault-Nissan

Companiile au anunţat că vor forma o alianţă prin care vor împărţi costurile şi vor dezvolta noi autovehicule. Parteneriatul va ajuta cele trei grupuri să economisească un total de 4 miliarde euro, în următorii 5 ani. Cei trei constructori auto vor putea astfel să concureze cu Toyota şi Volkswagen.

Recul uşor pe piaţa imobiliară

Preţurile locuinţelor au crescut în luna martie, dar specialiştii avertizează că totuşi trebuie să fim prudenţi. Reprezentanţii portalurilor imobiliare au anunţat că la sfârşitul primului trimestru din acest an s-au înregistrat câteva creşteri în ceea ce privesc preţurile locuinţelor, dar acest lucru nu ar trebui să agite foarte mult apele, deoarece este încă o perioadă nesigură în care trebuie ca jucătorii din această piaţă să fie prudenţi.

Arhivele Naţionale vor autoriza operatori economici pentru a ţine actele practice

Potrivit actului adoptat ieri de Guvern, autorizaţia este valabilă timp de trei ani şi poate fi reînnoită. Documentele cu valoare istorică rămân la Arhivele Naţionale. Executivul a adoptat ieri proiectul de modificare a Legii Arhivelor Naţionale, astfel încât documentele cu valoarea practică, în baza cărora se eliberează adeverinţe şi certificate, să poată fi păstrate de operatori economici special autorizaţi, pentru a facilita accesul populaţiei la unele documente şi pentru a permite eliberarea lor în cât mai scurt timp.

EVENIMENTUL ZILEI

Ce e în spatele acţiunii "Cresc preţurile la case"

După un blocaj de mai bine de un an, cei care au interese directe aruncă pe piaţă informaţii referitoare la creşterea preţurilor. E momentul propice pentru a trece la fapte sau preţurile mai scad? EVZ a colectat, de la analişti, un set de argumente pro şi contra, după ce unii agenţi spun că preţurile au crescut în luna martie. Piaţa imobiliară nu dă, deocamdată, semne de redresare - cumpărătorii sunt puţini şi se lasă greu convinşi să umble la portofel, în timp ce proprietarii abia se îndură să mai scadă din pretenţiile financiare.

Noul regim de la Chişinău atrage investitori străini

Schimbările politice au îmbunătăţit imaginea Republicii Moldova peste hotare. După ce va trece criza, peste Prut sunt aşteptate companii din UE şi în special din România. După o recesiune de 6,5%, anul trecut, economia Republicii Moldova începe să-şi revină cu paşi timizi. Mai mult decât atât, eco nomiştii îi prezic vremuri bune. Asta deoarece, după ce Partidul comuniştilor a părăsit cârma ţării, s-au dezgheţat relaţiile politice şi economice cu Vestul.

Judecătorul Costiniu, mai aproape de Voicu.

CSM a dat ieri undă verde reţinerii şi arestării şefului Secţiei Civile a Curţii Supreme. Decizie fără precedent nu doar pentru Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), ci şi pentru justiţia din România. Secţia pentru judecători a forului care era acuzat că-i protejază pe magistraţii ce comit abateri a avizat cererea procurorilor anticorupţie privind reţinerea şi arestarea judecătorului Florin Costiniu, şeful Secţiei Civile a Curţii Supreme.

Urmaşul lui Cristian Anghel are două dosare de corupţie

Primarul interimar din Baia Mare, Mircea Dolha, e cercetat de procurorii DNA pentru luare de mită. După ce fostul primar din Baia Mare, Cristian Anghel, a fost condamnat la închisoare pentru fapte de corupţie, şi viceprimarul Mircea Dolha (PSD), cel care a preluat atribuţiile de primar, este cercetat într-un dosar de luare de mită. Mai mult, pe rolul Curţii de Apel Cluj se mai află un dosar în care Mircea Dolha e judecat pentru că ar fi pretins 15.000 de euro de la o persoană care voia să cumpere un teren aflat în proproprietatea Primăriei Baia Mare.

Curtea de Conturi închide dosarul "Elena Udrea"

Potrivit raportului instituţiei de control, Ministerul Turismului a avut, în 2009, "abateri de la legalitate", care însă nu se încadrează în sfera penalului, fiind suficiente doar amenzile. Încheierea şi derularea contractelor semnate de Ministerul Turismului pe parcursul anului 2009 s-au făcut cu nereguli şi abateri de la legislaţie, care nu se încadrează însă în sfera penalului, potrivit unui raport al Curţii de Conturi, transmis parlamentului.

Marie-Rose Mociorniţă: "Banii parveniţilor nu pot cumpăra clasa şi talentul"

Zâmbetul ei este o propoziţie simplă. Marie Rose Mociorniţă te învaţă, fără cuvinte, lecţia modestiei. A rămas om, în ciuda a tot ce a trăit. Aceasta e mândria vieţii ei. Dacă l-ar întâlni pe Dumnezeu, l-ar ruga să o ierte că a lipsit de la întâlnirile cu El. Îşi divinizează, în acelaşi timp, părinţii. Sunt confesiuni pe care nepoata marelui industriaş, Dumitru Mociorniţă, le face într-un interviu, acordat în exclusivitate pentru EVZ, în a treia zi de Paşte.

FINANCIARUL

Potrivit M.O., Liviu Luca, preşedintele grupului Realitatea, are un salariu lunar de 5.000 de euro. Sindicalistul-şef din Petrom deţine 0,000000062% din acţiunile trustului media. Hotărârea acţionarilor Realitatea Media SA din 18 ianuarie 2010, publicată recent în Monitorul Oficial, l-a mandatat pe Liviu Luca în fotoliul de preşedinte al CA pentru o perioadă de şase luni începând cu această dată. Sedinţa AGA de la începutul anului a modificat şi numărul de membri ai Consiliului de Administraţie Realitatea Media SA, de la 7 la 5. Au fost numiţi astfel ca membri ai CA Oana Mădălina Marcoci, Ion Eftime, Dragoş Nedelcu şi Sorin Freciu.

Deşi anunţă disponibilizări pentru a face economii, Emil Boc decide noi angajări

15% dintre posturile vacante pot fi ocupate. Premierul aprobă fiecare cerere. Cabinetul Boc îşi arogă dreptul de a angaja personal în instituţiile publice, fără concurs ori examen, în locul ordonatorilor principali de credite. Concret, guvernul a decis ca 15% din totalul posturilor declarate vacante (şi blocate prin OUG 34/2009) să fie deblocate, iar angajările să fie posibile doar cu aprobarea premierului, prin memorandum.

ANAF a reactivat 14.449 de contribuabili din cei 86.588 declaraţi inactivi în mai 2009.

În majoritatea cazurilor este vorba despre firme în insolvenţă sau dizolvate, care nu au ce căuta în lista inactivilor. ANAF susţine că statutul lor s-a modificat între primirea informaţiilor şi publicarea listei, în timp ce specialiştii arată că funcţionarii instituţiei nu şi-au făcut treaba având în vedere numărul foarte mare de "erori". Citiţi mâine, în "Financiarul", despre modul în care s-a ajuns la această situaţie.

Există doar 3,5 milioane de români plătitori "puri", iar CNAS a introdus o noua categorie de exceptaţi: preoţii.

Sistemul sanitar românesc rămâne blocat între un consum exagerat şi necontrolat al medicamentelor scumpe, dar compensate şi gratuite. Acest lucru în contextul în care contribuţia la Sănătate a scăzut de la 14% la 10,7%, numărul plătitorilor "puri" fiind de doar 3,5 milioane, în timp ce pe lunga listă a exceptaţilor au intrat mai nou şi preoţii. După ce a renunţat la sare, preşedintele CNAS, Lucian Duta, crede acum că va revigora sistemul.

GÂNDUL

Preşedintele Băsescu îşi ia Duster plătit de soţie

Preşedintele Traian Băsescu vizitează astăzi uzina Dacia de la Mioveni, ocazie cu care va intra în posesia SUV-ului Duster pe care l-a comandat în urmă cu câteva săptămâni. Conform informaţiilor oferite de Administraţia Prezidenţială, maşina va aparţine familiei Băsescu, în ordinul de plată fiind trecută Maria Băsescu la plătitor şi Traian Băsescu la cumpărător. Maşina preşedintelui a costat 71.016 RON (aproximativ 17.400 euro) şi a fost plătită pe 6 aprilie prin sucursala din Constanţa a unei bănci comerciale.

Roberta Anastase vrea să taie leafa parlamentarilor-pensionari. "Suntem vânaţi ca gândacii de bucătărie". Pensia unui parlamentar: 85% din indemnizaţie. La aceasta se adaugă, lunar, 5000 de lei net, leafa de la Parlament. Senatorii şi deputaţii care cumulează pensiile cu indemnizaţiile de parlamentar ar putea să-şi vadă veniturile înjumătăţite începând cu acest an.

Mii de vârstnici şi-au cumpărat sejururi ieftine în Andaluzia şi Baleare

Cum pot pleca pensionarii români în vacanţe ieftine în Spania şi Cipru. Oferta turistică lansată de guvernul spaniol se încheie pe 30 aprilie. Ciprioţii pregătesc lansarea unei oferte turistice dedicate pensionarilor din toată Europa, după modelul ofertei subvenţionate de guvernul spaniol. După modelul lansat în toamna anului trecut de guvernul spaniol, ciprioţii pregătesc şi ei o ofertă turistică specială în extrasezon pentru toţi pensionarii europeni de peste 55 de ani, la preţuri subvenţionate de stat.

Premierul Emil Boc a pus mâna pe microfonul televiziunilor private. La propriu. Ca reacţie la intervenţia unui reporter, care l-a întrebat dacă îşi menţine solicitarea către televiziunea publică de a i se pune la dispoziţie un spaţiu săptămânal pentru a prezenta măsurile Guvernului, primul ministru a smuls jurnalistei Realitatea TV microfonul din mână, pentru a-şi acorda propria declaraţie: "Eu doresc să comunic cu românii lucrurile pe care le face Guvernul. Vreau să curm dezinformările care curg în permanenţă pe foarte multe posturi de radio şi de televiziune.

De teama creditarii , bancile au depus la BNR 27 mld. euro in 2010

Bancherii au preferat astfel, în loc să dea împrumuturi la dobânzi de 14-25% pe an, să încaseze doar 2,5-3,5% pe an de la banca centrală. Pentru că nu au repornit creditarea dar şi pentru că nu pot sta cu banii degeaba în seifuri, bancherii din România au apelat la BNR pentru a obţine un profit cât de mic. În primele trei luni ale acestui an băncile comerciale au depozitat la banca centrală o sumă totală în lei de circa 110 miliarde de lei, respectiv 27 de miliarde de euro în total, dintre care 13,4 miliarde de euro în ianuarie şi 5,4 miliarde de euro în februarie.

JURNALUL NATIONAL

Dependenţi de dosare şi de slăbiciuni personale

Foştii pesedişti constituie nucleul dur pe baza căruia Cotroceniul construieşte "alternativa" de stânga la PSD, condusă de generalul Oprea. Considerăm că este în interesul opiniei publice să fie cunoscut întregul istoric al acestor oameni politici, înainte ca ei să fie ambalaţi în Uniunea Naţională pentru Progresul României şi serviţi electoratului pe post de "reformatori".

Conacul lui Hagi Theodoraky

Pe drumul către mănăstirile din nordul Capitalei întâlnim mai multe conace boiereşti, întrucât încă din secolul al XVI-lea familiile de rang aveau moşii în jurul Bucureştiului. Printre cele din nord amintim: Conacul Lahovary din Baloteşti, Palatul Ghica din Căciulaţi, conacele Greceanu şi Hagi Theodoraky din Grădiştea.

ROMÂNIA LIBERĂ

Cum îi salvăm pe medici de şpagă ?

România Liberă a mers în 12 spitale din ţară pentru a vedea dacă personalul medical este pregătit să renunţe la şpăgile primite de la pacienţi. Sub pretextul că reprezintă o ONG care a iniţiat o campanie anticorupţie, reporterii incognito le-au cerut managerilor permisiunea să monteze în unităţile sanitare afişe în care bolnavii erau îndemnaţi să-i denunţe pe doctorii care le cer cadouri şi bani. Demersul s-a lovit însă ca de un zid de opoziţia lumii medicale. Reacţia şocantă a doctorilor creează premisa lansării unei dezbateri naţionale pentru a descoperi căile de a elimina corupţia din sistemul sanitar.

Revolta in Kirgistan: presedintele a fugit, guvernul a demisionat

30 persoane au fost ucise şi alte peste 225 rănite, miercuri, la Bişkek - capitala Kîrgîzstan - în confruntările dintre manifestanţii opoziţiei şi forţele de ordine, după ce protestele împotriva preşedintelui Kurmanbek Bakiev s-au transformat într-o revoltă violentă care a cuprins întreaga fostă republică sovietică din Asia Centrală

Modelul polonez în relaţia cu Rusia

Premierii Vladimir Putin şi Donald Tusk au participat ieri la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn, unde NKVD a ucis 22.000 de polonezi.  Este pentru prima dată când Moscova invită un prim-ministru polonez să ia parte la ceremoniile de comemorare a uneia dintre cele mai odioase crime ale secolului 20, care a făcut totodată obiectul uneia dintre cele mai mari mistificări din istorie.

ZIARUL FINANCIAR

-În opt malluri din Bucureşti sunt nefuncţionale 171 de spaţii comerciale, echivalentul unui proiect de circa 50.000 de metri pătraţi, astfel că închiderea unui mall de asemenea dimensiuni nu ar lăsa retailerii existenţi pe dinafară, aceştia putând găsi spaţii în restul proiectelor existente, reiese dintr-o analiză ZF, care a luat pulsul celor mai importante malluri din Bucureşti. Unii proprietari de malluri sunt nevoiţi tot mai des să atârne bannere peste fostele vitrine de magazine, în timp ce alţii încearcă să găsească noi destinaţii spaţiilor pentru care nu au avut niciodată chiriaşi.

Băncile preferă să pună banii la BNR cu doar 2,5% dobândă pe an la lei ca să nu-şi asume riscuri în economie.

Blocajul creditării face ca piaţa să se înece de atâta lichiditate în lei, iar bancherii se simt în sfârşit presaţi să facă ceva pentru a găsi clienţi care să ia împrumuturi. Nemaiavând ce face cu banii, băncile au "îngropat" în martie aproape 36 mld. lei (8,75 mld. euro) la BNR, prin facilitatea de depozit care ar trebui folosită doar ca soluţie de urgenţă pentru lichidităţile rămase neplasate la sfârşitul unei zile de operaţiuni

-Consultanţii: Impozitul fofretar ar fi mai corect şi mai eficient în combaterea evaziunii fiscale. Guvernul va continua să taxeze şi pierderile companiilor în 2010 prin menţinerea impozitului minim pe cifra de afaceri . deăi impozitul forfetar ar fi o taxare mai corectă şi un instrument eficient de contracarare a evaziunii, consideră consultanţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb