REVISTA PRESEI - 08.04.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 aprilie 2011

ADEVĂRUL

Vom lua mai greu credite în euro

Banca Naţională a României pregăteşte măsuri speciale de descurajare a creditării în valută pentru persoanele cu venituri în lei. BNR a redus rata rezervelor minime obligatorii în valută pentru a crea lichiditate în piaţă, având în vedere rambursările mari ale statului, a explicat guvernatorul Isărescu. Banca Naţională a României (BNR) are în vedere luarea unor măsuri speciale, cel mai probabil prudenţiale, pentru a descuraja contractarea de credite în valută - euro, dolari sau franci elveţieni - pentru persoanele care obţin venituri în lei, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale. El a adăugat că măsurile sunt în linie cu tendinţa de reglementare existentă la nivel european. "În primul rând, creditul în valută ar trebui să fie destinat exportatorilor, cărora nu le dai credite în lei, celor care fac investiţii străine, aici nu avem nicio grijă pentru dezvoltarea acestui credit".

Consiliul Fiscal: economia nu a ieşit din recesiune

Economia României nu a ieşit "deocamdată" din recesiune şi este greu de spus dacă avansul PIB din primul trimestru reprezintă o tendinţă certă de recuperare, a transmis, ieri, preşedintele Consiliului Fiscal (CF), Ionuţ Dumitru. "Trendul de revenire probabil a început, dar nu suntem siguri sută la sută. Oricum, populaţia va simţi ieşirea din criză doar peste doi-trei ani", a spus Dumitru. Potrivit estimărilor CF, fondul de salarii poate creşte cu maximum 5% anul viitor, în condiţiile în care România a convenit cu finanţatorii externi să respecte un prag al cheltuielilor cu salariile în sistemul public de 7,1% din PIB. Dumitru a precizat că aceste calcule pleacă de la prognoza de creştere economică de 1,5% în acest an şi de 3,5% anul viitor.

Guvernul vrea să grupeze minele şi termocentralele în două complexuri energetice: Oltenia şi Valea Jiului

Ministerul Economiei şi-a propus să înfiinţeze două noi complexuri energetice, unul în Oltenia, iar celălalt în Valea Jiului. Fondul Proprietatea este de acord cu acest plan, cu condiţia existenţei unui management privat la noile companii. Giganţii energetici care ar fi inclus hidrocentrale, termocentrale, mine de cărbune şi reactoare nucleare, dacă ar fi fost înfiinţaţi, ar fi trebuit să atragă investiţii de miliarde de euro. Însă Ministerul Economiei are un nou plan: crearea a două complexuri energetice, unul în Oltenia, iar altul în Valea Jiului. Din primul ar urma să facă parte Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi actualele complexuri Turceni, Rovinari şi Craiova, iar celălalt va alătura minele viabile de huilă din Valea Jiului cu termocentralele Deva şi Paroşeni.

Americanii vor companiile româneşti

Americanii îi sprijină pe cei de la Franklin Templeton, administratorii Fondului Proprietatea, în încercarea acestora de a prelua controlul companiilor energetice din România, susţine Mihai David, membru în Consiliul de Administraţie al Hidroelectrica. El s-a referit la discursul de acum câteva zile al ambasadorului SUA, Mark Gittenstein, care a criticat în termeni extrem de duri politica energetică a României, arătând că privatizarea este singurul mijloc de eficientizare a sectorului. "Toate sugestiile astea cu < voi nu vă pricepeţi, avem noi investitori... >, care vin după 21 de ani, nu le mai crede nimeni", a punctat David, arătând că, în opinia sa, sectorul energetic românesc are suficiente resurse interne pentru a se dezvolta.

Morţi pe altarul reformei sanitare

Unui bărbat din Vâlcea i s-a oprit inima, ieri, în faţa spitalului închis de vinerea trecută prin decizia ministrului Sănătăţii. Miercuri, ambulanţa a fost prea departe de un cardiac din Constanţa. Românii de rând n-au aflat încă ce spitale au fost închise la 1 aprilie. Bat la uşile unităţilor medicale şi află cu surprindere că salvarea lor e la zeci de kilometri distanţă.

Invazia sovietică trebuia să înceapă de la Constanţa

"Adevărul" aduce probe că generalul Militaru a pregătit terenul pentru aterizarea sovieticilor pe Aeroportul de la "Mihail Kogălniceanu". Despre chemarea trupelor sovietice în timpul Revoluţiei s-a scris mult. Sunt zeci de mărturii care susţin că "emanaţii" Revoluţiei, în frunte cu Ion Iliescu şi Nicolae Militaru, au discutat, la telefon, cu conducerea politică şi militară din URSS posibilitatea unei intervenţii în România. Ion Iliescu şi Nicolae Militaru erau, înainte de 1989, pilonii unui complot împotriva lui Nicolae Ceauşescu. Grupul complotist s-a aflat în anii "80 în contacte de acest gen cu Uniunea Sovietică. Iliescu a negat vreme de 21 de ani orice contact cu Uniunea Sovietică înainte şi în timpul Revoluţiei. Militaru a recunoscut că a avut unele legături, dar a negat şi el faptul că ar fi chemat sovieticii în ţară.

Cazuri de lobby făcut pe uşa din dos

În România lobby-ul se face de multe ori la limita legii, în subteranele instituţiilor publice. Fără o legislaţie clară, unii demnitari promovează legi în funcţie de interesele proprii, iar de la guvern se obţin fonduri dacă ştii unde să faci "lobby" şi ai ce să oferi la schimb. Un deputat a încercat să obţină schimbări legislative pentru a scuti de datorii o fabrică unde era angajată soţia sa. Minsitrul Agriculturii, Valeriu Tabără, promovează beneficiile organismelor modificate genetic (OMG), după ce a lucrat pentru o companie direct interesată de vânzarea acestor produse. La intervenţia Patriarhiei, Biserica Ortodoxă Română (BOR) a reuşit să modifice legislaţia astfel încât Statul să acorde milioane de euro pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Sunt numai câteva cazuri de "lobby" făcut pe fondul lipsei unor reglementări care să asigure transparenţa acţiunilor de influenţare a factorilor de decizie.

Becali i-a propus un blat lui Severin

După ce i-a cerut demisia şi l-a ironizat pe Adrian Severin (57 de ani) că a acceptat şpaga de la "lobbyiştii" de la "The Sunday Times", Gigi Becali (53 de ani) îl compătimeşte acum pe colegul său din Parlamentul European şi chiar îl consiliază. Becali i-a sugerat să negocieze cu Parlamentul European. -"I-am zis să promită că-şi dă demisia dacă îi rezolvă problema în ţară. Ce-i DNA-ul pentru Parlamentul European? Ăştia sunt oameni de onoare, dacă spun ceva, aşa fac. Dau ei un telefon şi la revedere, s-a terminat şi uită imediat DNA-ul, îi dă foc la dosar", a mai spus Gigi Becali.

Japonia, zguduită de un alt seism puternic

Un cutremur cu magnitudinea de 7,1 grade pe scara Richter s-a produs, ieri, în largul coastei estice a Insulei Honshu din arhipelagul nipon, la o adâncime de 49 de kilometri, potrivit Institutului american pentru monitorizare geologică, USGS. Epicentrul seismului a fost localizat la 66 de kilometri est de oraşul Sendai, devastat deja de seismul din 11 martie. Autorităţile nipone au emis şi apoi au ridicat o alertă de tsunami şi au evacuat muncitorii de la centrala nucleară Fukushima 1. Cutremurul de ieri, considerat replică la cel de 9 grade pe scara Richter din 11 martie, a provocat pene de curent electric la Fukushima şi Yamagata.

Stephen Walt: cinci cauze ale beligeranţei americane

Care sunt motivele pentru care Statele Unite intervin cu multă uşurinţă în conflicte izbucnite la mii de kilometri depărtare. Deşi filosofia administraţiei s-a schimbat - schimbare pentru care a şi fost votat preşedintele în funcţie - se pare că pur şi simplu America nu se poate abţine. Profesorul universităţii Harvard, Stephen M. Walt, identifică pentru Foreign Policy cinci motive ale incapacităţii americane de a se abţine de la a interveni. 1. Pentru că pot; 2. Statele Unite nu au inamici periculoşi; 3. Serviciul militar voluntar; 4. Ideologiile dominante; 5. Congresul şi-a pierdut atribuţiile

SUA încearcă să-şi dreagă relaţia cu saudiţii

Secretarul american al Apărării, Robert Gates, a avut o întâlnire privată cu Regele Abdullah, miercuri, la Riad, timp de o oră şi jumătate, în încercarea de a repara relaţiile din ce în ce mai deteriorate dintre cele două ţări. Gates a descris discuţia drept "extrem de cordială". El a spus că a refuzat să abordeze una dintre temele cele mai controversate: decizia lui Abdullah de a trimite trupe pentru înnăbuşirea revoltei din Bahrain, în ciuda apelului preşedintelui Barack Obama, care-i ceruse să nu facă acest lucru. Relaţiile dintre SUA şi Arabia Saudită, principalul său aliat în Orientul Mijlociu, s-au răcit mai ales din cauza susţinerii acordate de Obama protestatarilor din Egipt. Un oficial arab a declarat că disponibilitatea regelui Abdullah de a asculta ce spune administraţia Obama "s-a evaporat", după alungarea lui Mubarak.

Barakeh Mohammad, parlamentar palestinian: "Israelul se teme de revoluţiile arabe"

Secretarul general al partidului Hadesh şi membru al Knesset, prezent la masa rotundă organizată de Institutul Diplomatic român pe tema revoluţiilor arabe, a explicat pentru FP România cum se văd revoltele arabe din Israel. "Regimurile au fost cele care au pus în mişcare revoluţiile. Ele practică o represiune împotriva poporului, îi confiscă libertatea şi redistribuie inechitabil resursele. În Tunisia sindicatele au jucat un rol important în declanşarea protestelor şi erau principala forţă a opoziţiei. După tineri, aşa-numita generaţie Facebook, mişcării de protest i s-au alăturat oamenii săraci. Facebook-ul şi Internetul au fost importante ca mijloace de mobilizare, dar ce a contat a fost nivelul de trai scăzut al populaţiei, care trăia în mizerie. În Libia nu situaţia economică a fost scânteia revoluţionară, ci dorinţa de libertate şi indignarea faţă de reprimarea opoziţiei. Revoluţiile în Tunisia şi Egipt au fost paşnice, în timp ce în Libia şi Yemen se duc lupte sângeroase".

Portretul viitorului român

Dacă atitudinea tinerilor de astăzi nu se va schimba, peste 20 de ani, cetăţenii României vor fi mai puţin toleranţi şi mai slab informaţi. Tinerii din oraşele mari nu prea se mândresc cu faptul că sunt români. Situaţia este însă ceva mai bună în mediul rural, arată o cercetare recentă. Peste jumătate dintre elevii de clasa a XII-a nu se simt mândri că sunt români, 54% consideră că a fi bun cetăţean înseamnă doar să respecţi legile şi 39% din tineri cred că o astfel de calitate nu are legătură cu implicarea socială sau politică. Sunt doar câteva dintre concluziile studiului "Implicarea civică şi politică a tinerilor", realizat de Fundaţia Soros România şi dat publicităţii săptămâna aceasta.

CURENTUL

Ce a dat România Indoneziei în schimbul lui Nicolae Popa?

Romånia şi Indonezia nu au avut şi nu au un tratat de extrădare. Totuşi, iată că într-un timp record de un an şi cinci luni, se reuşeşte extrădarea lui Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul FNI. Timp record comparativ cu colegul său de celulă, Robert James McNeice, un cetăţean neozeelandez care fusese arestat de poliţia indoneziană în august 2008 la Aceh şi care aştepta şi el să fie extrădat în Australia, unde era acuzat de fraudă. Deşi între Australia şi Indonezia exista un tratat de extrădare aflat în vigoare încă din ianuarie 1995, procedurile de extrădare în cazul lui Robert James McNeice au durat un an şi opt luni, el fiind extrădat, potrivit informaţiilor noastre, abia în aprilie 2010. Moneda de schimb: generalii indonezieni corupţi. Agenţii români au aflat că libertatea lui Popa era garantată în Indonezia de un general căruia acesta îi dădea un salariu lunar din banii trimişi de Vîntu. Oficialii români au transmis această informaţie omologilor indonezieni şi astfel s-a ajuns la arestarea şi mai apoi la extrădarea lui Popa.

"Dark Horse" Corlăţean umblă cu dezinformări mai rău ca pe vremea Securităţii

Titus Corlăţean a lansat ieri o nouă "şopârlă" din arsenalul său de dezinformator. Anunţată cu mare pompă, conferinţa sa de presă ţinută ieri la prânz împreună cu Olguţa Vasilescu nu a fost decât prilejul unui alt atac la adresa şefului statului şi totodată o încercare patetică de a zdruncina încrederea în coaliţia de guvernare. Cu o imaginaţie bogată şi ceva antrenament, Corlăţean a declarat ieri că preşedintele Traian Băsescu şi premierul ungar, Viktor Orban, s-ar fi înţeles ca maghiarii din România să nu mai fie reprezentaţi în Parlamentul de la Bucureşti şi să se divizeze electoratul maghiar.

CURIERUL NAŢIONAL

Sejururile medicale, şansa nesperată a turismului

În acest moment, 60.000 de străini cheltuiesc 250 mil. dolari pentru a se trata în România. Piaţa s-ar putea dubla până în 2014, iar până atunci am putea primi 500.000 de astfel de vizitatori. Aceştia caută tratamente balneoclimaterice, stomatologice şi operaţii estetice şi oftalmologice. Sejururile medicale sunt o nişă care dacă s-ar dezvolta ar putea avea drept rezultat relansarea turismului românesc, în contextul în care 60.000 de străini cheltuiesc 250 milioane dolari pentru a se trata în România. Preţurile mici şi renumele medicilor români ar putea atrage, până în 2014, un total de 500.000 de pacienţi străini, iar în mai puţin de patru ani, această piaţă s-ar putea dubla, ajungând la 500 de milioane dolari. Astfel, turiştii care vor să viziteze Delta Dunării, Castelul Bran sau Peleş, litoralul sau mănăstirile din Bucovina ar putea profita de această ocazie pentru beneficia de un tratament stromatologic mult mai ieftin decât cel din ţara de proveninţă.

Ministerul Economiei revizuieşte strategia energetică

Petrom, Transelectrica, Transgaz Mediaş şi Romgaz Mediaş vor fi listate la Bursă, fără ca statul să devină acţionar minoritar. Conducerea companiilor va fi privată. Se vor înfiinţa "complexuri mixte" formate din producători de energie şi cărbune, ca pas intermediar în crearea Electra şi Hidroenergetica. Ministerul Economiei intenţionează să lanseze "curând" proiectul de revizuire a strategiei energetice naţionale, luând în calcul, pe lângă înfiinţarea unor complexuri mixte ca etapă intermediară creării celor doi mamuţi energetici naţionali Electra şi Hidroenergetica şi listarea la bursă a acţiunilor unor companii energetice. Listarea se va face, însă, numai în aşa fel încât acţionar majoritar să rămână statul, iar managementul companiilor listate să fie asigurat din domeniul privat.

Executivul va face prima rectificare bugetară la sfârşitul lunii iulie sau începutul lunii august

"Vom face o analiză exactă cu ce s-a întâmplat în primul semestru şi vom reaşeza cifrele. Pe total, aşa cum arată cifrele acum, nu avem o problemă cu cheltuielile de personal pe 2011". Guvernul va efectua, la sfârşitul lunii iulie sau începutul lunii august, prima rectificare a bugetului din acest an, a anunţat, ieri, Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, citează Mediafax. "Vom face o analiză exactă cu ce s-a întâmplat în primul semestru şi vom reaşeza cifrele. Pe total, aşa cum arată cifrele acum, nu avem o problemă cu cheltuielile de personal pe 2011", a spus Gherghina. Potrivit acestuia, rectificarea bugetară va fi operată cel mai devreme la 25 iulie, după ce vor fi cunoscute exact datele financiare ale primului semestru.

România obţine din două soiuri de grâu 7 tone la hectar

Tabără: Calitatea acestora este impecabilă şi pot face faţă oriunde în lume. Media producţiei la nivel naţional este însă de 3,3 tone la hectar, de două ori mai puţin decât se raporta înainte de 1989. Ministrul Agriculturii estimează pentru 2011 o producţie de grâu de 6 mil. tone, în creştere cu 7% faţă de 2010. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, crede că Nicolae Ceauşescu ar "muri de invidie" dacă ar vedea producţia actuală de cereale la hectar, ajunsă la o valoare record, atinsă doar pe hârtie înainte de anul 1989.

EVENIMENTUL ZILEI

Reformă în sănătate fără anestezie

Reorganizarea rapidă şi din birou a spitalelor a adus pacienţi şi medici în situaţii disperate. Din 71 de spitale anunţate că se reprofilează, 9 au fost scoase de pe listă, iar alte 5 adăugate. În goana după reformă, ministrul sănătăţii şi-a pus în cap politicieni, primari, manageri de spitale, angajaţi şi pacienţi deopotrivă. E acuzat că a făcut planul "pe genunchi", din birou, fără pregătiri şi analize, a desfiinţat spitale modernizate din fonduri europene ori strategice, după care s-a răzgândit. În timpul războiului de uzură din birouri, un bărbat a murit ieri în faţa spitalului din Bălceşti, proaspăt desfiinţat. Cei care au pornit cu bărbatul de 41 de ani spre spital nu ştiau că nu mai există.

Când vom simţi ieşirea din criză

Vor trece cel puţin doi ani până când puterea de cumpărare a românilor va creşte, adică vom avea venituri cu care să ne putem cumpăra mai multe bunuri decât pe timp de criză. Deşi autorităţile se aşteaptă ca România să reia în 2011 creşterea economică, revenirea va fi prea anemică pentru ca şi românul de rând să simtă o îmbunătăţire a nivelului de trai, spun analiştii. În urmă sunt doi ani de recesiune puternică, iar odată cu economia au scăzut şi salariile, cele ale bugetarilor diminuându- se cu 25% în 2010, după un val de tăieri salariale în mediul privat. Veniturile bugetarilor au beneficiat însă de o majorare cu 15% la începutul acestui an.

Manuscrisele lui Emil Cioran, cumpărate de George Brăiloiu, patronul KDF Energy, cu 405.000 de euro. "Le voi dona statului român"

Cumpărătorul manuscriselor lui Cioran este patronul firmei KDF Energy, George Brăiloiu. "Ce voi face cu ele? E simplu, le voi dona statului român", a declarat afaceristul la Ştirile Pro Tv. "Sunt un admirator al lui Cioran şi consider că ele trebuie să se întoarcă acasă şi să facă parte din patrimoniul naţional. Mi s-a părut normal să cumpăr tot. Nu am o motivaţie specială, aşa am considerat", a mai spus George Brăiloiu. După încheierea licitaţiei, directorul BCU, Mireille Rădoi, declarase pentru mediafax.ro că un român a cumpărat întregul lot cu manuscrise şi documente ale lui Emil Cioran, la finalul evenimentului ce a avut loc joi, la Paris, oferind întreaga sumă la care s-a ajuns prin licitarea fiecărui document în parte - 405.000 euro.

Bătălia din PDL începe cu un scandal de plagiat. AFLĂ cum au găsit inspiraţie oamenii lui Boc în tabăra lui Blaga

Chiar în preziua trimiterii la tipar a moţiunii cu care intră în cursa pentru şefia PDL, Vasile Blaga şi oamenii săi s-au trezit că tabăra lui Emil Boc "le-a împrumutat" o variantă de titlu. Astfel s-a ajuns în situaţia ca Blaga şi Boc să se înscrie în alegerile din PDL cu moţiuni care au titluri similare, "O Românie dreaptă. O Românie europeană", respectiv "România dreaptă. România puternică". Boureanu: Varianta pe care a împrumutat-o Boc nu este cea mai fericită.

Guvernul îşi va asuma răspunderea pe legile privind plafonarea salariilor profesorilor şi pe Codul Dialogului Social

Guvernul a decis, astăzi, să înceapă procedurile de angajare a răspunderii în Parlament pentru proiectele de lege care limitează creşterile salariale pentru profesori şi pentru Codul de Dialog Social. Cele două proiecte au fost aprobate în şedinţa specială de atăzi a Executivului şi urmează să fie transmise în zilele următoare Parlamentului, potrivit unor surse guvernamentale. Până acum, Guvernul Boc s-a prezentat în faţa Parlamentului de şase ori şi şi-a asumat răspunderea pe 11 legi. Dan Lazăr, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că România nu îşi poate permite acum o majorare salarială pentru bugetari mai mare decât cea produsă de la începutul anului, cu 15%.

FINANCIARUL

Există acţiuni la Bursa românească care au adus profituri anuale de 75%

Valoarea de piaţă a Azomureş a crescut cu 83 de milioane de euro, a Oltchim cu 40 de milioane de euro, iar Alro a câştigat 8 milioane de euro. Acţiunile BRD, Petrom, SIF, Bursa de Valori Bucureşti şi Compa sunt aproape de atingerea maximelor din ultimul an. Ritmul susţinut de creştere a cotaţiilor acţiunilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) din ultima săptămână a determinat depăşirea maximelor din ultimul an pentru acţiunile Alro, Azomureş şi Oltchim, ceea ce ar putea reprezenta depăşirea unui prag de rezistenţă. Chiar dacă în şedinţa de ieri nu au mai fost atinse maximele anterioare, investitorii care au avut în urma cu un an încredere şi au plasat 10.000 de euro într-una din aceste companii au câştigat până la 7.500 de euro.

Smithfield se pregăteşte să "înghită" Campofrio, printr-o tranzacţie de 500 de milioane de euro

Efectul în România ar fi consolidarea segmentului de prelucrare şi distribuţie. Operaţiunile locale au fost incluse în 2010 într-un joint-venture alături de Caroli. Grupul american Smithfield a anunţat că analizează o ofertă pentru achiziţionarea a 50% din acţiunile companiei spaniole Campofrio, urmând să ajungă la o participaţie de 87,6% la cel mai mare producător de carne ambalată din Europa. Atât Smithfield, cât şi Campofrio deţin operaţiuni pe piaţa românească. Pachetul de 50% din acţiunile Campofrio Food Group SA ar costa Smithfield Foods Inc. 500 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al grupului. Acest preţ înseamnă o ofertă de 9,5 euro per acţiune.

Aproape o treime din FP este deţinută de investitori străini

FP a pierdut 145 de acţionari în luna martie, 148 de persoane fizice autohtone fiind pe poziţia de vânzători. Chiar dacă randamentul acţiunilor Fondul Proprietatea (FP) la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu este deocamdată pe placul investitorilor, având în vedere scăderea cotaţiei cu 6,3% de la listare până în prezent, străinii încă văd cu ochi buni potenţialul Fondului determinat de structura portofoliului. În luna martie micii investitori români au renunţat la acţiunile FP, principalii cumpărători fiind reprezentaţi de fondurile străine de investiţii, care şi-au mărit participaţia la 20,4%. În urma tranzacţiilor derulate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în luna martie, investitorii străini şi-au majorat participaţia la Fondul Proprietatea de la 26,86% la 29,06%, pe seama reducerii pachetelor deţinute de investitorii locali, de la 36,35% la 34,15%.

Aprecierea leului şi prăbuşirea consumului au ţinut inflaţia sub 8%

Trendul ascendent a fost susţinut, în principal, de creşterea preţurilor internaţionale la alimente şi petrol. Inflaţia anuală din România a accelerat în martie, plasându-se în intervalul 7,7%-8%, de la 7,6% în februarie şi 6,99% în ianuarie, rata lunară fiind de 0,3%-0,66%, potrivit estimărilor analiştilor consultaţi de "Fin.ro". Aceştia au arătat că inflaţia a fost alimentată de creşterea pe plan global, dar şi local, a preţului petrolului şi al produselor alimentare, pe fondul prelungirii efectului creşterilor de taxe din 2010. Creşterea lunară a preţurilor de consum a fost în martie 2011 de 0,3-0,66% rata anuală urcând la 7,7-8%.

Populaţia a detronat industria chimică la consumul de gaze naturale

Potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în luna ianuarie a acestui an populaţia a devenit cel mai mare consumator de gaz din România, luând locul sectorului industriei chimice. Iar diferenţa de consum este foarte mare, de peste 10 procente, mai ales în condiţiile în care industria chimică a fost permanent cel mai mare consumator de gaz din ţară. Potrivit datelor ANRE, din cei aproximativ 20 de milioane de MWh consumaţi în ianuarie, consumul casnic a reprezentat 26,2%, termocentralele au fost al doilea cel mai mare consumator, cu 23% din total, în timp ce industria chimică a căzut pe locul 3, cu doar 15% din total.

Banca Transilvania se înscrie în "Prima casă 4"

Banca Transilvania a anunţat ieri că se va înscrie în programul "Prima casă 4", intenţie care a fost deja transmisă Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM în cursul acestei săptămâni. Conducerea BT a hotărât la nivel intern alocarea sumei de 75 mil. euro. "Interesul clienţilor pentru această ofertă a fost ridicat, aşa cum ne aşteptăm. Am acordat, până acum, peste 1.200 de credite "Prima casă", în valoare totală de 48 mil. euro", a arătat, ieri, Gabriela Nistor, directorul executiv pe retail al băncii. Până acum creditele "Prima casă" au fost acordate persoanelor cu vârsta de până în 35 de ani, căsătorite şi cu venituri lunare între 2.500 de lei şi 3.500 de lei.

Investitorii germani se laudă că jumătate din modificările la Codul Muncii sunt ale lor

Investitorii germani cred că noul Cod al Muncii este un pas înainte, dar cer soluţii în privinţa contractelor colective de muncă, birocraţiei şi sistemului de educaţie profesională. Sindicatele se opun şi speră să blocheze proiectul codului de dialog social. Christian Weident, avocat la societatea de consultanţă Stalfort, a afirmat că jumatate dintre propunerile pe care le-a înaintat în 2010, în numele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane (CCIRG), pentru modificarea Codului Muncii, au fost acceptate de autorităţi.

GÂNDUL

Aerul dăunează grav sănătăţii în 15 zone din România

Praful ucide, anual, 200.000 de europeni. Este vorba de praful compus din particule mai mici de 10 microni. Aceste particule, notate PM10, sunt generate şi natural - de vulcani, furtuni, arderi de vegetaţie, aerosoli marini etc., dar şi de activitatea umană - industrie, trafic, încălzirea locuinţelor etc.). Ele sunt inhalabile, adică trec de filtrul nazal şi ajung, cu aerul, în plămâni, provocând, astm, cancer pulmonar, moarte timpurie, boli cardiovasculare. Particulele mai mici de un micron pot trece în sânge şi astfel atacă alte organe interne. Evident, gravitatea efectelor variază în funcţie de compoziţia particulelor.

Gândul, exclusiv online de vineri. Citeşte comentariile lui Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruţiu. De sufletul Gândului

Ziarul Gândul 4 mai 2005 - 8 aprilie 2011. Am dreptul să mă gândesc la dispariţia unui ziar ca la moartea unei făpturi omeneşti, astăzi, când mor cu zile oameni ţinuţi la poarta spitalului? Probabil că nu, dar nu mă pot împiedica să simt asta. Pentru că ziarul Gândul s-a născut, în chinuri, ca un copil. 100 de oameni, aruncaţi doar cu pixul şi blocnotesul în mână pe pajiştea din faţa Casei Scânteii, au ales să nu-şi caute de lucru fiecare unde-o vedea cu ochii, ci să facă un ziar nou din iarbă verde. Mai exact, din cârpe îmbibate cu motorină, fiare prăfuite, excremente de şobolan, cartoane putrezite, bălţi de ulei râncezit, că asta se găsea pe jos în hala infectă, părăsită de ani de zile, în care am fost siliţi să ne "instalăm".

Incredibila poveste a bătrânei de 75 de ani care a lăsat trei ţări fără internet

Femeia de 75 de ani care a lăsat fără internet trei ţări după ce a tăiat din greşeală cablurile optice a fost supranumită "hackerul cu lopată" de către presa engleză şi riscă trei ani de închisoare, scrie Huffington Post. Cum Georgia furnizează 90% din internetul din Armenia, "sabotajul" involuntar al bătrânei a avut consecinţe catastrofale. Ţara de 3 milioane de locuitori a fost lăsată complet fără internet pentru cinci ore. Bătrâna neagă acuzaţiile şi se apără. "Uitaţi-vă la mine. Cum aş fi putut eu să tai un cablu atât de mare?", spune femeia de 75 de ani. Ea este susţinută de fiul ei, care neagă şi el acuzaţiile aduse mamei sale.

Ministrul Tabără, despre alimentele ce conţin OMG-uri: "Există un risc şi când cobori pe scări"

Românii ar trebui să citească mai atent etichetele atunci când cumpără alimente pentru a şti dacă acestea conţin sau nu urme de organisme modificate genetic, a declarat pentru gândul ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără. "Problema este dacă ei (românii - n.red.) citesc sau nu eticheta atunci când cumpără un produs, pentru a fi în cunoştinţă de cauză. Prin legislaţie, limita admisă pentru prezenţa organismelor modificate genetic este de 0,9%", ne-a declarat ministrul Valeriu Tabără, care a participat joi la conferinţa Mediafax Talks about GMOs - "Adevărul despre organismele modificate genetic". Academia: "OMG nu prezintă risc pentru sănătatea oamenilor"

Topul celor mai inteligenţi oameni ai planetei

Coeficientul de inteligenţă (IQ) este scorul obţinut în urma unor teste standard, menite să estimeze cât de deşteaptă este o anumită persoană. Un IQ de la 90 la 109 indică o inteligenţă medie, un coeficient între 110 şi 119, o inteligenţă superioară, iar de la 140 în sus poţi fi considerat geniu. În acest moment, cel mai mare IQ cunoscut este de 230 şi aparţine unui chinez din Australia care este profesor la UCLA. Totuşi, inteligenţa umană nu poate fi cuantificată cu exactitate - acelaşi om poate să obţină punctaje diferite la acelaşi test de inteligenţă, dacă îl dă de mai multe ori.

Terence Tao - IQ 230. Este un chinez născut în Australia în 1975 şi are cel mai mare IQ verificat din lume - 230.

România a coborât o poziţie în topul ţărilor cu datorii riscante. Vezi aici statele care prezintă cel mai ridicat risc de a intra în incapacitate de plată

Costurile pentru asigurarea datoriilor statului român împotriva riscului de default au scăzut în primul trimestru al anului, iar România a coborât o poziţie în topul ţărilor cu cel mai ridicat risc, pe locul 16, potrivit unui raport al firmei de monitorizare a pieţei financiare CMA. Credit default swap-ul (costul de asigurare la restructurare/default - CDS) titlurilor de stat cu maturitatea la cinci ani ale României a scăzut de la 2,902 puncte procentuale la sfârşitul anului trecut la 2,311 puncte procentuale la finele lunii martie. Asigurarea unei datorii de zece milioane de dolari a României a coborât astfel de la 290.200 dolari la 231.100 dolari.

JURNALUL NAŢIONAL

Boc, nărăvit la angajarea răspunderii

Emil Boc demarează cea de-a 12-a procedură de angajare a răspunderii de la preluarea mandatului de prim-ministru, de data aceasta victime căzându-i profesorii. Executivul va trimite Parlamentului Codul de Dialog Social şI legea care va stabili salariul unitar de reîncadrare a profesorilor, declanşând procedura de angajare a răspunderii pe cele două proiecte de lege, decizia fiind luată într-o şedinţă de Guvern ţinută în această după-amiază. Legea referitoare la salariile profesorilor blochează reîncadrarea cadrelor didactice cu salarii majorate cu 50%, lucru favorizat până acum de deciziile instanţelor de judecată care au dat câştig de cauză dascălilor ce au acţionat administraţiile locale în justiţie pentru neaplicarea legii prin care salariile lor ar fi trebuit crescute cu jumătate din cuantumul lor.

PSD: "Kovesi trebuie să demisioneze"

Declaraţia îi aparţine senatorului PSD Olguţa Vasilescu si a fost postata pe blogul domniei sale. "În sfârşit, a apărut şi dovada că toate dosarele astea, cu stenograme, înregistrări audio şi tot tacâmul, apar în presă direct de la sursă, adică de la cei care le instrumentează. Şi apar gata "curăţate", pregătite pentru aruncarea jurnaliştilor pe o anumită pistă, convenabilă celor care FAC DOSARE POLITICE, după cum se poate vedea pe blogul lui Ciutacu", scrie senatorul. "Şi când te gândeşti câte anchete parlamentare s-au cerut, inclusiv după ce membrii Comisiei Juridice au fost acuzaţi că au transferat presei dosarul Voicu... Dosarul plecase tot de la Parchet către presă, pentru că membrii comisiei îl primiseră legat altfel decât în fotocopiile apărute în presă. De atunci ar fi trebuit să avem o DEMISIE!

NAŢIONAL

Cezar Preda: Boc nu are suficient sânge în instalaţie pentru PDL

Pentru că nu are "curajul şi puterea" de a lua singur o decizie, Emil Boc nu mai este bun nici de premier şi nici de lider al PDL. O spune democratul veteran Cezar Preda, care vrea în fruntea partidului "un conducător care şi el are mintea lui, capul lui". În toţi anii aceştia trei, vii şi spui: < Cum vreţi voi, băieţi, decideţi voi şi eu mă supun, eu întotdeauna ca preşedinte de partid şi ca premier am făcut numai ce aţi zis voi, partidul >. Nu aşa conducător îmi trebuie mie. Mie îmi trebuie un conducător care şi el are mintea lui, capul lui, vede că în Executiv se întâmplă lucruri care nu merg bine, nu sunt explicate bine, ne fac rău şi adună grupurile parlamentare, adună partidul şi spune: < Am şi eu evaluarea mea, a lui Emil Boc, primul-ministru al României, aici nu merge, propun următoarele măsuri >.

EBA laudă frunza Elenei Udrea

Mezina preşedintelui, Elena Băsescu, i-a făcut reclamă, în plenul Parlamentului European, ministrului Dezvoltării şi Turismului Elena Udrea, înşirând mai toate realizările tizei sale. "Pentru a face faţă competiţiei turismului la nivel global, România şi-a construit o strategie care să o deosebească de alte destinaţii turistice din lume", a apreciat europarlamentarul Elena Băsescu activitatea actualului ministru al Turismului. n context, aceasta s-a situat de partea Elenei Udrea şi în controversata problemă a brandului de ţară (unde frunza aleasă a provocat un adevărat scandal): "Strategia are la bază brandul de ţară, prin care prezentăm potenţialilor turişti autenticitatea tradiţiilor şi peisajele feerice pe care le avem".

PUTEREA

Manuscrisele lui Cioran, prea scumpe pentru Boc. Emil din Răchiţele nu dă doi bani pe Emil din Răşinari

Participante la licitaţia de la Paris, Televiziunea Română şi Biblioteca Centrală Universitară, au anunţat că întregul lot de documente aparţinând lui Emil Cioran a fost cumpărat de un român, persoană privată, contra sumei de 405.000 euro. Cabinetul condus de Emil Boc s-a făcut din nou de ruşine. Nici Kelemen Hunor, ministrul culturii, nici premierul Boc, dar nici ministrul de externe, Teodor Baconschi nu s-au sinchisit să se deplaseze ieri în Franţa pentru a aduce în ţară un bun extrem de valoros: o colecţie de înscrisuri, manuscrise şi documente care au aparţinut lui Emil Cioran, unul dintre cei mai mari oameni de cultură români şi considerat la Paris cel mai important scriitor de limbă franceză.

Ministerul Culturii a "spart" peste 200 milioane de euro pe refacerea unor clădiri

Dacă pentru manuscrisele lui Emil Cioran, Ministerul Culturii nu a găsit resurse financiare, în schimb, la capitolul investiţii şi renovări s-au alocat sume fabuloase, de zeci de milioane de euro, în ultimii doi ani. Este cazul restaurării sediului Muzeului Naţional de Artă al României, al refacerii Bibliotecii Naţionale a României sau renovarea Teatrului Naţional "I.L. Caragiale". Reluăm în această pagină dezvăluirile făcute de ziarul "Puterea" în legătură cu lucrările atribuite de Ministerul Culturii firmei de casă, Aedificia Carpaţi.

Nepăsarea unor bănci costă bugetul public. Eliminarea pazei umane din agenţiile bancare uşurează munca hoţilor şi o îngreunează pe cea a poliţiei, care cheltuieşte bani mulţi pe anchete

O agenţie BCR a fost prădată. Unitatea nu dispunea de pază umană, cu toate că poliţia atrăsese atenţia asupra necesităţii acesteia. Reprezentanţii BCR au spus că paza umană era inutilă şi că, astfel, s-a protejat viaţa angajaţilor şi a clienţilor băncii. Surse apropiate anchetei spun că toate cheltuielile privind deplasarea poliţiei, a criminaliştilor şi judiciariştilor, precum şi cercetările până la prinderea făptaşului vor fi suportate de la buget, adică din banii contribuabililor, pentru că banca a considerat inutilă prezenţa unui agent de pază. De altfel, multe bănci au renunţat la paza unora dintre agenţii pentru a reduce cheltuielile.

Băsescu şi Orban anti-UDMR

Vicepreşedintele PSD Titus Corlăţean a afirmat ieri că premierul Ungariei, Viktor Orban, şi preşedintele Traian Băsescu s-ar fi înţeles ca maghiarii din România să nu mai fie reprezentaţi în Parlamentul de la Bucureşti şi să se divizeze electoratul maghiar. "Există un interes comun pentru anul viitor al fragmentării minorităţilor maghiare şi electorilor cetăţeni români de etnie maghiară din România, prin finanţarea unui al doilea partid maghiar de către FIDESZ aici, în România, prin divizarea electoratului, astfel încât în viitorul parlament de la Bucureşti să nu mai intre nici un partid care să reprezinte etnicii maghiari din România", a declarat Corlăţean după o vizită în Budapesta.

ROMÂNIA LIBERĂ

Cei patru vinovaţi de fuga lui Dinel Staicu

După Omar Hayssam, Nicolae Popa şi alţi condamnaţi la pedepse grele cu închisoare, autorităţile române l-au scăpat printre degete şi pe Dinel Staicu, fostul baron al SIF Oltenia. România Liberă a încercat să identifice care sunt principalii vinovaţi de fuga omului de afaceri cu doar o zi înainte de a intra la puşcărie. Evoluţia acestui caz este halucinantă şi nu poate ocoli o întrebare legitimă: este vorba despre un lanţ de erori monumentale sau Dinel Staicu a fost lăsat intenţionat să scape? România Liberă a stat de vorbă cu specialişti în drept şi a încercat să depisteze care sunt instituţiile care pot fi trase la răspundere pentru fuga omului de afaceri. În funcţie de rolul jucat în acest caz, ordinea vinovaţilor ar putea arăta astfel: procurorii de caz, judecătorii de la instanţele de fond şi apel, Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Stare Civilă al Primăriei din Craiova.

Dispare creditul de consum în euro?

La îndemnul Băncii Centrale Europene, autorităţile se pregătesc să limiteze creditarea populaţiei în valută. În grupurile financiare se discută chiar despre interzicerea împrumuturilor de consum în euro. BNR pregăteşte măsuri speciale, cel mai probabil prudenţiale, de descurajare a creditării în valută pentru persoanele cu venituri în lei", a anunţat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, într-un interviu pentru Mediafax. "Probabil că guvernatorul se referă doar la creditul de consum. Metode de restricţionare sunt destule, dar nu vreau să le dau idei. Nu am informaţii certe că BNR ar fi consultat băncile în acest sens, dar nici nu pot spune că nu a făcut-o", spune Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.

Andreaa Paul (Vass), despre principalele trei greşeli ale Guvernului Boc în gestionarea crizei

Premierul Emil Boc conduce Guvernul din 2008 şi a trebuit să gestioneze ţara în perioada în care criza a atins apogeul. Andreea Paul (Vass), consilier de stat al premierului, a explicat pentru romanialibera.ro care au fost principalele trei greşeli pe care le-a făcut Guvernul Boc în gestionarea crizei. 1.Guvernarea cu PSD. "Prima greşeală a fost guvernarea cu PSD în 2009; ea a întârziat foarte mult reformele structurale, amânate continuu deşi erau urgente. Efectul acestor întârzieri s-au văzut în duritatea masurilor luate in anul 2010". 2. Politizarea instituţiilor publice. "A doua greşeală a tinut de politizarea instituţiilor publice prin acea renumită ordonanţă care legifera o practică anterioară, arhicunoscută de către clasa politică. 3. Ezitări în aplicarea deciziilor. "Şi a treia greşeală, consta în acele ezitări în punerea în aplicarea a unor decizii care se dovedeau corecte din punct de vedere politic, economic şi social.

CLUJ. Un parlamentar clujean ridică suspiciuni de corupţie în legătura cu închiderea spitalelor. Cum "exportă" ministrul Cseke pacienţi români în Ungaria

Deputatul de Cluj, Mircia Giurgiu, a declarat că îl suspectează pe ministrul UDMR al Sănătăţii, bihoreanul Attila Cseke, de faptul că vrea să îi trimită pe bolnavii români să se trateze în Ungaria. "Mie mi se pare anormal ca banii asiguraţilor români să fie cheltuiţi pentru plata serviciilor medicale de care vor beneficia în străinătate, în loc să fie investiţi în sistemul sanitar românesc", a spus parlamentarul clujean. Mircia Giurgiu a declarat că acesta este motivul pentru care ministrul Sănătăţii a desfiinţat mai multe spitale de la graniţa cu Ungaria. Astfel, în judeţul Satu Mare au fost desfiinţate două spitale, în judeţul Bihor au fost desfiinţate trei, iar în judeţul Arad au fost desfiinţate alte două spitale.

ZIARUL FINANCIAR

BCE dă semnalul scumpirii creditelor în euro după ce a ridicat dobânda la 1,25%

Euribor, indicatorul de care sunt legate costurile creditelor în euro, a urcat la 1,28% pe an, dublu faţă de primăvara lui 2010. Banca Centrală Europeană (BCE) a dat semnalul scumpirii creditelor în euro, majorând ieri dobânda-cheie cu un sfert de punct procentual, la 1,25% pe an, ca reacţie la accelerarea inflaţiei în ţările Uniunii Europene. Decizia va avea însă un impact direct şi pe plan local, în condiţiile în care aproape două treimi din creditul pentru populaţie şi companii este în euro. Spre exemplu, un client cu un credit de 40.000 de euro, pe 30 de ani, plătea o rată lunară de 230 de euro, la o dobândă de 5,75% pe an. Dacă dobânda urcă la 6% pe an, rata ajunge la 240 de euro. Scumpirea creditării în euro vine chiar în momentul în care economia românească se zbate să iasă dintr-o recesiune de peste doi ani, însă economiştii locali spun că impactul nu va fi dramatic.

Isărescu: În octombrie 2008 am stopat un atac de panică pentru a evita retragerile

Operaţiunile Băncii Naţionale din octom-brie 2008 au urmărit stoparea unui atac de panică şi nu "apărarea monedei naţionale", pentru a evita ca presiunile de retragere a valutei să nu se transforme într-o migraţie a economiilor din lei în valută, care ar fi afectat rezervele valutare, afirmă Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

O veste bună: piaţa este interesată de titlurile româneşti

Trezoreria a stabilit ieri un nou reper de preţ pentru împrumuturile în lei pe trei ani - 7,29% pe an, în condiţiile în care a reuşit să plaseze integral o emisiune de obligaţiuni cu scadenţa în octombrie 2014, în valoare de 500 mil. lei. Băncile au depus oferte totale de valoare dublă. Obligaţiunile poartă un cupon de 6,25% pe an, însă statul a plasat titlurile la 96,8% din valoarea nominală, rezultând astfel randamentul mediu până la maturitate de 7,29% pe an. În martie statul anulase redeschiderea unei emisiuni mai vechi de obligaţiuni pe trei ani, considerând prea mari randamentele cerute de bănci.

Nivelul randamentului era anticipat de analişti. Statul nu a mai vândut recent obligaţiuni cu scadenţa în 2014, preferând în schimb să redeschidă emisiuni mai vechi de obligaţiuni pe trei ani, care ajung însă la scadenţă în vara lui 2013. Ultima dată astfel de obligaţiuni au fost plasate în februarie, la 7,11% pe an.

Credit Europe vinde un apartament de două camere în Bucureşti la 79.900 euro

Turcii de la Credit Europe au în vânzare 48 de apartamente şi 27 de vile pe site-ul special pe care prezintă oferta de bunuri executate de la clienţii care nu şi-au mai rambursat creditele. Preţurile cerute de bancă sunt cele la care bunurile au fost evaluate iniţial, astfel că turcii încearcă acum să vândă acum un apartament cu două camere, de 45 de metri pătraţi, situat pe şoseaua Ştefan cel Mare din Bucureşti la 79.900 de euro. Apartamentul este la parterul unui bloc de patru etaje, construit în 1980. Un apartament similar, dar în zona Calea Griviţei, este scos la licitaţie la 47.500 de euro. Preţul coboară la circa 17.000 de euro pentru un apartament de două camere din Roman.

Cât de obligatorii sunt certificatele energetice în tranzacţiile imobiliare

O lege veche de cinci ani, respectiv cea a obligativităţii certificatelor energetice pentru tranzacţiile imobiliare, poate forma o nouă piaţă, de circa 10 mil. euro pe an, pentru cei 1.200 de auditori energetici autorizaţi. Măsura însă creşte birocraţia în rândul tranzacţiilor, motiv pentru care notarii şi proprietarii găsesc metode să ocolească legea. Ce importanţă are măsura, atâta timp cât unii o aplică, iar alţii nu? Obligativitatea certificatelor energetice pe piaţa imobiliară din România stă între o lege veche de cinci ani şi metodele de ocolire a actului normativ: actul în sine seamănă cu schema colorată în nuanţe de verde şi roşu de pe maşinile de spălat proaspăt cumpărate, care îţi arată "clasa energetică" a produsului.

Fondurile străine au realizat plasamente nete de 130 de milioane de euro la FP

Investitorii instituţionali străini au cumpărat încă 6,5% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP) după listarea acestuia pe Bursă, pe 25 ianuarie, majorându-şi participaţia la 20,4%, la finele lunii martie, reiese din raportările fondului. Valoarea plasamentelor nete realizate de fondurile de investiţii străine se ridică la circa 130 mil. euro, iar expunerea totală a acestora pe FP se ridică la peste 410 mil. euro. În comparaţie, investiţiile străine nete la Bursă în 2009 şi 2010 au însumat 160 mil. Euro. "E un semnal bun. FP e cel mai important emitent de pe Bursă, iar achiziţiile fondurilor străine arată că există interes pentru FP şi pentru România", a declarat Răzvan Paşol, preşe-dintele firmei de brokeraj Intercapital Invest.

Ostahie a vândut un teren de 5 ha din Ploieşti către NEPI

Omul de afaceri Dan Ostahie, proprietarul Altex, a vândut în luna martie un teren de cinci hectare la Ploieşti către fondul de investiţii sud-african NEPI, care a anunţat deja că va construi un mall de 50.000 de metri pătraţi. Astfel, la sfârşitul lunii martie, Ostahie a vândut către NEPI firma Ploieşti Commercial Gallery, care deţine terenul de 5 hectare. Ostahie anunţase în 2008 că intenţionează să construiască, împreună cu proprietarul Mobexpert, Dan Şucu, o galerie comercială pe terenul de la Ploieşti. Proiectul urma să includă un magazin Media Galaxy şi un Mobexpert. Fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investment (NEPI) a anunţat în februarie că va construi alături de Carrefour un centru comercial cu o suprafaţă de 50.000 de metri pătraţi la Ploieşti, în imediata vecinătate a hipermarketului Carrefour.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb