REVISTA PRESEI 08.04.2013

Willy Homner
Revista Presei / 8 aprilie 2013

ADEVARUL

Bilanţ: Peste 7.000 de hectare de terenuri agricole şi 3.000 de hectare de păşuni, afectate de inundaţii

Peste 7.000 de hectare de terenuri agricole, 3.000 de hectare de păşuni şi 1.000 de hectare de păduri au fost afectate de inundaţii. Pompierii, jandarmii şi poliţiştii au intervenit în mai multe localităţi din judeţele Buzău, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Dolj, Mureş şi Vrancea. "Duminică nu au fost raportate localităţi izolate complet de ape, în care să nu se poată ajunge sau interveni, nu sunt persoane izolate sau evacuate şi nu au fost înregistrate urgenţe medicale sau alte situaţii deosebite", se precizează în comunicatul Ministerul Afacerilor Interne (MAI). În ultimele două zile au fost înregistrate o locuinţă distrusă şi alte trei inundate, pompierii salvatori intervenind pentru scoaterea apei. În localităţile afectate de ploi şi inundaţii, intervenţiile sunt coordonate de comitetele pentru situaţii de urgenţă.

Explozie în mina Paroşeni din Valea Jiului soldată cu victime: doi mineri au fost transportaţi la spital

Doi angajaţi ai Exploatării miniere Paroşeni din Valea Jiului au ajuns ieri dimineaţă la spital, după ce au fost victimele unei deflagraţii produse în subteran. Cei doi mineri s-au ales cu mai multe arsuri, după ce au fost suprinşi de suflul exploziei la un panou de electricitate. Potrivit lui Petre Drăgoescu, directorul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului, citat de Gazeta de Dimineaţă, una dintre victime s-a ales cu arsuri pe faţă şi pe mâini, iar celălalt miner a suferit arsuri atât la membrele superioare cât şi la picioare. Victimele au fost transportate la spitalul din Lupeni, unde vor rămâne internate pentru mai multe zile.

Reţeta de făcut bani a mafiei în halate albe, îmbogăţită din afacerile ilegale pe seama bolnavilor de cancer

Doi oncologi, şapte farmacişti şi oameni de afaceri din judeţ, dar şi din Timiş au fost arestaţi preventiv duminică, iar un alt om de afaceri a primit mandat, în lipsă. Ei sunt acuzaţi de trafic cu sute de reţete medicale, din care ar fi obţinut peste trei milioane de lei de la stat. În dosarul "Mafia în halate albe", magistraţii Tribunalului Hunedoara au dispus, duminică, arestarea pentru 29 de zile a nouă persoane, printre care se numără şi dirigintele de farmacie Tatiana Făgădar Vasilescu, şefa Partidului Conservator - filiala locală, şi soţul acesteia, Iulian Făgădar. Pe lista celor trimişi după gratii se mai numără medicii oncologi Elisaveta Mezo şi Maura Alina Popa, din cadrul Spitalului Judeţean Hunedoara, care prescriau reţete false pe numele unor bolnavi de cancer.

Privatizarea CFR Marfă, la limita legislaţiei UE. Din ce motive statul riscă anularea viitorului contract

Statul converteşte în acţiuni datoriile transportatorului feroviar şi impune cumpărătorului condiţii de natură socială care contravin normelor europene şi pot atrage anularea contractului, avertizează experţii. De la ultimele mari privatizări până acum, în primăvara lui 2013, a trecut o vreme în care normele UE privind vânzarea de companii de către statele membre s-au înăsprit semnificativ. În trecutul apropiat era firesc să-i impui cumpărătorului, prin contractul de privatizare, condiţii de tipul "păstrează toţi angajaţii cel puţin cinci ani" sau "păstrează obiectul de activitate", oferind în schimb facilităţi ca ştergerea ori reconversia de datorii, însă acum nu mai este aşa. În prezent, astfel de clauze pot duce chiar la nulitatea contractului de privatizare, pentru că intră sub incidenţa unor Directive europene privind ajutorul de stat.

Jocul de putere din Peninsula Coreeană: cine clipeşte primul, Phenianul sau Vestul?

Toate părţile implicate au motive importante să evite un conflict armat deschis, însă regimul de la Phenian continuă să fie din ce în ce mai agresiv în discursul antioccidental, chiar cu preţul propriei economii naţionale. SUA arată că se pot apăra în faţa unui eventual atac, China şi Cuba încearcă să-l tempereze pe Kim. Va renunţa cel mai înţelept sau mănuşa a fost deja aruncată? Liderii Coreei de Nord sunt conştienţi de faptul că lansarea unui război ar fi un act suicidal; ultimul conflict important din Peninsulă, în urmă cu şase decenii, a numărat aproximativ patru milioane de victime. Pe termen lung, Phenianul nu poate avea speranţe realiste că se va putea proteja de puterea Statelor Unite ale Americii sau că va putea ocupa Coreea de Sud.

Paznicii dinastiei nord-coreene. Unchiul şi mătuşa care îl aţâţă pe tânărului Kim la acţiunile belicoase ce au pus lumea pe jar

În spatele retoricii agresive ale liderului Phenian s-ar afla, de fapt, un cuplu desemnat de defunctul Kim Jong-Il pentru a asigura continuitatea familiei la putere. Mătuşa şi unchiul liderului, Kim Kyong Hu şi Jan Song Thaek, ambii în vârstă de 66 de ani, au fost aleşi personal de tatăl acestuia pentru a-i ajuta fiul să-şi consolideze autoritatea. Mătuşa sa este uşor de recunoscut: aproape fără excepţie, ea este singura femeie în fotografiile oficiale de la Phenian. Ea conduce Departamentul pentru Organizare şi Ghidare. Soţul ei, care a fost cel mai apropiat confident al defunctului lider Kim Jong-il, este vicepreşedintele Comisiei pentru Apărare Naţională şi este omul de legătură cu China, al cărei sprijin reprezintă încă perfuziile care ţin în viaţă economia nord-coreeană.

CAPITAL

Pierderile provizionate de bănci au ajuns la peste 36,6 miliarde lei

Valoarea totală a pierderilor provizionate de instituţiile de credit din activitatea de creditare a crescut cu 22,7% din februarie 2012 până în februarie 2013, ajungând la 36,646 miliarde lei, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR). Faţă de luna ianuarie 2013, creşterea este de 2,6%. De asemenea, totalul provizioanelor pentru toate categoriile de credite - îndoielnice, pierderi, substandard, în observaţie şi standard - depăşeşte 40,120 miliarde lei, în creştere cu 1,5% faţă de luna precedentă. La sfârşitul lunii februarie, creditele considerate îndoielnice reprezentau 2,78 miliarde lei, în timp ce 5,899 miliarde de lei totalizau creditele substandard, 8,357 miliarde lei creditele în observaţie şi 38,539 miliarde lei creditele standard.

Împăratul bancar e gol!

«Când scrieţi despre bănci, faceţi-o ca şi când aţi călca pe ochi!» Sfatul dat acum mai mulţi ani de un bancher, rămas celebru printre ziarişti şi prilejuind numeroase ironii, era, de fapt, un avertisment transmis cu toată seriozitatea. Tot în serios s-au luat bancherii şi atunci când au propus pedepse penale pentru cei care defăimează o bancă, lansând zvonuri despre problemele acesteia. Mai dificilă ar fi fost probarea lipsei de veridicitate a respectivelor zvonuri, atâta timp cât, în numele stabilităţii financiare, informaţiile despre problemele băncilor sunt secrete. Lansarea unor zvonuri neadevărate despre o bancă sau alta este, fără îndoială, un act iresponsabil şi de condamnat. Dar o vulnerabilitate atât de mare la reacţii emoţionale ale clienţilor, nemaiîntâlnită în alte domenii, arată că în fundamentele sistemului bancar actual sunt multe lucruri putrede.

Apel către bănci: Nu vă salvaţi cu banii contribuabililor!

Preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann, a susţinut duminică, la postul de radio Deutschlandfunk, ideea restructurării sau a închiderii băncilor cipriote aflate în dificultate, ca măsură de evitare a unor noi şi constante injecţii de lichidităţi care nu sunt altceva decât banii contribuabililor, consemnează agenţia EFE. 'Băncile din zona euro aflate într-o situaţie precară nu trebuie salvate cu banii contribuabililor, ele trebuie dezarmate fără să pună sistemul în pericol', consideră şeful Bundesbank. Potrivit acestuia, trebuie 'să învăţăm lecţia' Ciprului şi să înţelegem că sistemul bancar poate fi restructurat, iar unele instituţii de credit pot fi chiar desfiinţate, întrucât sistemul bancar cipriot este 'extraordinar de mare', fiind un caz diferit de cel al structurilor financiare din alte ţări.

CURENTUL

Alegeri cu surprize la SIF Moldova. CNVM a dejucat o acţiune concertată a Băncii Transilvania şi a unei firme cehe de brokeraj

Alegerile pentru SIF Moldova nu au fost lipsite de surprize, cu o seară înainte ca acestea să aibă loc CNVM luând decizia să limiteze la 5% drepturile de vot în AGA pentru "grupul Banca Transilvania" şi firma cehă de brokeraj Wood&Company, care deţin împreună 9,8% din acţiunile societăţii de investiţii, peste pragul legal de deţinere la SIF-uri, de 5%. Comisia a stabilit că cele două părţi acţionează concertat, având în vedere un deal cu 4,91% din titlurile SIF Moldova realizat la 8 martie, ultima zi în care investitorii care cumpărau acţiuni aveau dreptul să participe la AGA, potrivit unui atestat publicat pe site-ul Comisiei în noaptea de joi spre vineri. Acţionarii SIF Moldova (SIF2) au ales vineri un nou Consiliu de Administraţie (CA), printre noii membri figurând preşedintele Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, şi fiul deputatului PSD Viorel Hrebenciuc, Andrei Hrebenciuc, şi au decis distribuirea unui dividend mai mare faţă de cel propus de foştii administratori.

Procesul procurorilor de Tia Serbanescu

"N-am încredere în dl Băsescu şi nici el n-are încredere în mine" a mărturisit dl Ponta precizând astfel bazele sănătoase ale coabitării dintre preşedinte şi premier care în serialul "numirea procurorilor" a dat rezultate apreciate prompt de ambasadele SUA şi Marii Britanii. "Chiar şi prietenul meu Hollande m-a întrebat când reuşim să numim procurorii" le-a declarat dl Ponta procurorilor de la Antena 3 care anchetează numirea dnei Kovesi la DNA cerând ca "Băsescu şi Ponta să nu se mai amestece în justiţie". Confuzie intenţionată: de fapt, cei doi nu se amestecă în justiţie, ci în numiri - şi sunt obligaţi de lege s-o facă. Până şi Marian Oprişan a depus mărturie în acest proces: "politicul administrează justiţia iar magistraţii o fac".

CURIERUL NATIONAL

Evaziunea dărâmă sectorul alimentar

Constantin: Mai multe fabrici mari din domeniile cărnii şi panificaţiei sunt în pericol de insolvenţă. Minea, Romalimenta: 50% din piaţă aparţine evazioniştilor. "Prin evaziune înţeleg companii medii şi mari din industria alimentară". Popescu (Rompan): Anul trecut, şapte unităţi mari şi-au închis activitatea sau au intrat în insolvenţă şi există pericolul să intre şi altele.

Românii contestă în instanţă timbrul de mediu

Nici n-a intrat bine în vigoare timbrul de mediu şi a şi început să aglomereze instanţele. Zeci de români au contestat deja această modalitate de impozitare a înmatriculărilor maşinilor, existând mari şanse ca peste 4 luni să-şi recupereze banii. "Casa de Avocatură Coltuc şi Asociaţii a înregistrat deja zeci de procese pe rolul instanţelor din Bucureşti, Constanţa, Arad, Timişoara şi Râmnicu Vâlcea. În ţară procesele durează mai puţin, aproximativ 4 luni, dar în Bucureşti se poate întinde judecata şi la mai mult de un an. Potrivit Noului Cod de Procedură Civilă, ar trebui ca un astfel de proces să se judece într-un singur termen", a declarat pentru Curierul Naţional av. Marius Coltuc.

RCS&RDS vrea 800 de milioane de euro pentru cel mult 10 ani

Grupul RCS&RDS vrea să obţină finanţări de circa 800 milioane euro pentru o perioadă de cel mult 10 ani şi sugerează că ar putea atrage chiar noi acţionari. Potrivit companiei, fondurile urmează să fie utilizate pentru restructurarea parţială sau totală a tuturor angajamentelor de finanţare actuale ale operatorului telecom. Astfel, Consiliul de Administraţie al RCS&RDS, companie controlată indirect de omul de afaceri Zoltan Teszari, a convocat, pentru prima parte a lunii mai, două şedinţe ale acţionarilor, una ordinară şi alta extraordinară, în care se va discuta aprobarea atragerii de finanţări în valoare totală de până la 800 milioane de euro (sau echivalentul în orice altă monedă), pentru o perioadă ce nu va depăşi 10 ani.

Statul italian plăteşte 40 de miliarde de euro din datoriile către firme

Pentru a relansa economia italiană, în plină recesiune, statul italian a decis, printr-un decret adoptat în regim de urgenţă, să ramburseze o parte din imensa datorie pe care o are către furnizori interni ajunşi în pragul falimentului. Este vorba de 40 miliarde de euro, dintr-un total de 80 miliarde. "Italia se află într-o situaţie asemănătoare, ba chiar ceva mai gravă decât Portugalia, Spania sau Grecia şi infinit mai gravă decât Marea Britanie, Germania sau Finlanda", a recunoscut Mario Monti într-o conferinţă de presă. Consecinţa, în opinia fostului comisar european, sunt costurile mari pentru lumea afacerilor şi, normal, pentru întreaga ţară.

Şeful Oracle a câştigat 96 milioane dolari, în 2012

Directorul general al Oracle, Larry Ellison, a fost cel mai bine plătit CEO din SUA în 2012, după ce a obţinut pentru activitatea de anul trecut o compensaţie financiară de 96,2 milioane de dolari, cea mai mare parte a pachetului reprezentând bonusuri în acţiuni, informează Mediafax. Astfel, Ellison a primit salariu, bonificaţii şi bonusuri în valoare de 3,9 milioane de dolari, plus un pachet de acţiuni la preţuri preferenţiale în valoare de 90,7 milioane de dolari, potrivit New York Times, preluat de Bloomberg. Pe locul al doilea se găseşte Richard Bracken, CEO-ul HCA Holdings, cel mai mare operator privat de clinici şi spitale la nivel mondial. Bracken a primit pentru activitatea de anul trecut un pachet de 38,6 milioane de dolari. Directorul general al Walt Disney Co., Robert Iger, este pe poziţia a treia cu 37,1 milioane de dolari, urmat de CEO-ul Nike, Mark Parker, cu 35,2 milioane de dolari.

EVENIMENTUL ZILEI

Misterul celor 76 de milioane de euro de la Măgurele

Nimeni nu suflă o vorbă despre câte firme s-au înscris la licitaţia privind construirea laserului de la Măgurele şi câte au rămas în competiţia pentru zecile de milioane de euro de la UE. România riscă să se facă de râs. Atribuirea lucrării de construire a infrastructurii de la Măgurele, acolo unde va fi ridicat cel mai puternic laser din lume, se face cu uşile închise. Asta, în condiţiile în care legea achiziţiilor publice spune: "Cât mai multă transparenţă". Bătălia este strânsă, iar mizele sunt uriaşe - aproximativ 76 de milioane de euro va costa prima parte a proiectului : construirea infrastructurii, adică clădiri şi drumuri. Pe piaţă se vehiculează că în cărţi au rămas patru firme care se bat pentru câştigarea acestui contract şi că printre ele ar fi şi Strabag şi Astaldi, abonate la banii publici.

Adriana Săftoiu, purtător de cuvânt al PDL

Surse EVZ ne-au informat că Vasile Blaga i-a propus Adrianei Săftoiu să fie purtătorul de cuvânt al PDL, pentru a marca astfel o nouă orientare a partidului împotriva lui Traian Băsescu. Sursele citate au precizat că Vasile Blaga şi-a informat colegii că partidul va avea un nou purtător de cuvînt, dar nu i-a dezvăluit numele. "Va fi o surpriză", a fost tot ce le-a spus Blaga. Adriana Săftoiu nu a putut fi contactată, pînă la această oră, pentru a confirma sau infirma informaţia. În martie 2007, Adriana Săftoiu, fost consilier prezidenţial, şi-a dat demisia din poziţia de purtător de cuvînt al preşedintelui Traian Băsescu, după o controversă cu şeful statului legată de situaţia PD.

Ponta i-a atacat pe corupţi în casa lui Voiculescu

Invitat la Antena 3, premierul a spus că DNA va fi liberă să ancheteze corupţi, indiferent de culoarea lor politică. Toţi cei care se fac vinovaţi de fapte de corupţie, indiferent de partidul din care fac parte, trebuie să ajungă la închisoare. Mesajul a fost transmis, sâmbătă seară, de premierul Victor Ponta, direct din studioul Antenei 3, postul de televiziune al lui Dan Voiculescu, judecat pentru acte de corupţie. "Pentru mine, cine e corupt, nu doar de la PDL, ci şi de la PSD şi de la PNL şi de la PC, trebuie să ajungă în închisoare. Deci nu facem: corupţii lor sunt răi şi corupţii noştri sunt buni. (...) La DNA or să se facă dosare pedeliştilor corupţi, dar şi pesediştilor şi peneliştilor corupţi, pentru că nu există corupţii lor şi corupţii noştri", a explicat Victor Ponta.

PDL merge pe mâna perdanţilor lui Vasile Blaga

În ciuda scorului slab obţinut de PDL la alegeri, structura de conducere a rămas la fel cu cea de dinainte de parlamentare. - Liviu Negoiţă, prim-vicepreşedinte. Deşi a pornit din postura de favorit pentru câştigarea Primăriei Sectorului 3, Liviu Negoiţă a pierdut alegerile locale din 2012, fiind acuzat în partid de blat cu Robert Negoiţă (PSD). - Radu Feldman Alexandru, vicepreşedinte. Nu a intrat în Parlament, obţinând 15%. - Sulfina Barbu, vicepreşedinte. A pierdut competiţia pentru Primăria Sectorului 4, fiind votată de doar 8% dintre alegători. A pierdut şi în alegerile generale şi nu a reuşit să intre în Parlament. - Cezar Preda, vicepreşedinte. A obţinut doar 17% la parlamentare. - Gigi Chiru, secretar executiv. Liderul PDL Constanţa a obţinut 15,5%, organizaţia situându-se pe locul 3, după PP-DD. Liderii PDL reevaluează relaţia cu Antena 3. Democrat-liberalii au început să fie prezenţi din nou în studiourile Intact

Putin, primit cu răceală în Europa

Liderul de la Kremlin va avea de dat explicaţii, la Berlin şi Amsterdam, despre starea precară a democraţiei în Rusia - reprimarea disidenţei politice şi razii la sediile ONG-urilor finanţate din exterior. Vizita preşedintelui rus Vladimir Putin în Germania şi Olanda, principalii parteneri comerciali din Europa ai Moscovei, va fi umbrită de situaţia drepturilor omului din Rusia. Reprimarea disidenţilor, dar şi ultimul val de razii la organizaţiile neguvernamentale ruse finanţate din străinătate au alarmat Uniunea Europeană. Moscova susţine că aceste organizaţii, dintre care două sunt germane, sunt un paravan utilizat de Occident pentru a spiona şi influenţa viaţa politică rusă.

JURNALUL NATIONAL

Exclusiv. Cum ajuns România groapa de gunoi a Europei

Cartelul Cimentului din România a fost "executat" de Garda Naţională de Mediu. România se transformă încet, încet în groapa de gunoi a lumii, sub ochii blajini ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Mediului, dar şi cu complicitatea angajaţilor din Ministerul Mediului, care contribuie la acordarea avizelor de import al gunoaielor pe bandă rulantă. O parte dintre aceştia au intrat în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru că, se pare, parfumul gunoiului duce până în birourile consilierilor din minister. Dar până la finalizarea anchetelor, numai în anul 2012, în România s-au importat 2,3 milioane tone de deşeuri din întreaga lumea. Din Zimbabwe până în Hong Kong, din Statele Unite ale Americii până în Italia.

Ponta dă asigurări că nu e prieten cu Băsescu: "Uneori te mai faci frate cu dracul"

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă seara, la Antena 3, că nu are încredere, în continuare, în preşedintele Traian Băsescu şi nici nu-l vede ca pe un partener, în ciuda vocilor care spun că a făcut un pact cu şeful statului, informează agerpres.ro. Întrebat care îi sunt partenerii pe plan intern sau extern, Victor Ponta i-a nominalizat pe Crin Antonescu, Daniel Constantin, Gabriel Oprea, "cei care sunt liderii USL", iar pe plan extern "absolut toţi liderii europeni", fără, însă, a-l numi pe preşedintele României, Traian Băsescu.

Die Presse: Cum s-au transformat oligarhii ruşi în magnaţi

Criza bancară din Cipru i-a scos, o dată în plus, în prim-plan, pe oligarhii ruşi. Deşi influenţa lor politică în Rusia este în scădere, puterea lor economică nu trebuie subestimată. Şi asta, pentru că, printre altele, statul nu reuşeşte să se descurce fără ei, comentează cotidianul austriac Die Presse, într-o analiză intitulată:"Rusia: Cum s-au transformat în magnaţi din oligarhi". După iniţiala nemulţumire faţă de planurile Uniunii Europene (UE) privind salvarea Ciprului, poziţia oficială a Rusiei a devenit mult mai calmă. Acum, în loc de retorica privind extorcarea de la ruşi a sumelor plasate în bănci din Cipru, Moscova anunţă că statul nu-i va ajuta pe deponenţii ruşi. Rezultă un fel de răzbunare întârziată a statului rus la adresa oligarhilor odioşi, constată cotidianul Die Presse.

Videanu: Raportul Corpului de Control este un abuz politic fără precent

Raportul Corpului de Control al Guvernului privind Hidroelectrica este un "abuz politic fără precedent în România", având în vedere că raportul Curţii de Conturi care vizează anii 2009 şi 2010 nu a constatat niciun prejudiciu, a declarat preşedintele interimar PDL Bucureşti, Adriean Videanu, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul partidului, informează agerpres.ro. Potrivit lui Videanu, Corpul de Control "nu a vrut" să ia în calcul faptul că la Hotărârea de Guvern în care a fost stabilit bugetul Hidroelectrica a participat şi actualul prim-ministru Victor Ponta, pe atunci ministru în cabinetul Boc.

Coreea de Nord ar putea ataca miercuri. Phenianul a dat ultimatum pentru declanşarea unui atac nuclear

Liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, a ameninţat la sfârşitul săptămânii trecute că va porni loviturile militare în ceea ce se vrea a fi, potrivit avertismentelor lui, declanşarea unui război nuclear împotriva Sudului, precum şi un eventual atac asupra Statelor Unite. Le-a pus în vedere tuturor ambasadorilor ţărilor străine de la Phenian să plece, deoarece nu va răspunde de soarta lor în cazul unui război. Inclusiv Ambasada României a fost avertizată în acest sens. Le-a mai spus şi lucrătorilor sud-coreeni care lucrează la centrala nucleară mixtă, nord şi sud-coreeană să o părăsească, după ce lunea trecută le interzisese accesul acolo.

De ce scade TVA la pâine

Evaziunea fiscală la pâine este foarte mare în România, iar reducerea pieţei negre este principalul motiv pentru care TVA va scădea de la 24% la 9%. "Consumul mediu de pâine pe cap de locuitor, la nivel european, este de 89 de kilograme. În România, este de 23 de kilograme. Adică, aceasta este cantitatea care se fiscalizează. Diferenţa reprezintă evaziune fiscală", a explicat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Acesta a mai spus că un alt motiv al scăderii TVA la pâine este reducerea preţului, chiar dacă acest lucru nu se va întâmpla imediat. "Urmărim şi scăderea preţului la pâine. Nu am certitudinea că acest lucru se va întâmpla, pentru că trăim într-o economie de piaţă funcţională, o economie de piaţă în care preţul este dat de cerere şi de ofertă. Eu cred în continuare că ar putea scădea preţul la pâine, chiar dacă nu va scădea o perioadă lungă de acum înainte", a mai declarat Constantin.

Importul de brânză al României este de patru ori mai mare decât exportul

România a importat 36.035 tone de brânzeturi şi caşuri, în 2012, o cantitate de peste patru ori mai mare decât a exportat în anul 2011, conform balanţei comerciale cu produse agroalimentare solicitate de AGERPRES Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Exporturile de brânzeturi şi caşuri au totalizat anul trecut 8.306 tone, în creştere de 2,7 ori faţă de anul 2011, când au totalizat numai 3.072 tone. Încasările din exporturile de brânză au însumat 25 de milioane de euro în 2012, de peste două ori mai mari decât cele 11,673 milioane euro încasate în anul precedent. Potrivit datelor MADR, valoarea importurilor de brânzeturi şi caşuri a atins aproape 100 de milioane de euro, în perioada ianuarie-decembrie 2012.

NATIONAL

Afaceristii romani au dosit in Cipru peste 12 miliarde de euro

Candva paradis pentru afaceristii si companiile multinationale care fugeau de taxele si impozitele mari din tarile de origine, Ciprul pare sa fi devenit acum o problema pentru zeci de mii de investitori pe care criza financiara declansata in martie i-a prins cu banii depozitati in bancile din aceasta tara. Ziarul "National" publica incepand de astazi lista principalelor 2.000 de companii romanesti care au in spate actionariat cipriot. In multe dintre acestea, desi oficial apar firmele off-shore din Cipru, se stie foarte bine cine sunt adevaratii actionari. Pe lista afaceristilor de top ale caror afaceri au fost bulversate de criza din Cipru se afla Ion Tiriac, George Copos, Bogdan Buzaianu, Cornel Nistorescu si fratii Robert si Ionut Negoita.

Cum ii sustrage Cristian David un milion de voturi lui Crin Antonescu!

Ministrului delegat pentru romanii de pretutindeni, Cristian David si-a inmultit simtitor contactele avute cu reprezentanti ai basarabenilor. Adica un segment de electorat extrem de important, cotat la aproximativ un milion de voturi. Iar dupa intrunirile oficiale, fruntasul PNL nu se sfieste sa faca un intens lobby pentru reprezentantul liberalilor. Numai ca, surpriza, din spusele lui David acesta pare a fi mai degraba Calin Popescu Tariceanu, decat actualul sau sef de partid, Crin Antonescu...

Lovitura de teatru: Afla ce decizie a luat Adrian Sarbu in cazul ProTV!

Desi in ultimele zile s-a zvonit ca va pleca de la PRO, Adrian Sarbu a luat o decizie surprinzatoare in ceea ce priveste viitorul sau in trustul amintit. Sarbu nu doar ca nu pleaca la RCS&RDS, cum s-a vehiculat, ci si-a prelungit pe trei ani contractul cu CME, compania cu capital american ce opereaza televiziunile grupului PRO in Romania: Pro TV, Pro Cinema, Acasa TV, Sport.ro si MTV, scrie reportervirtual.ro. Asadar, pana in decembrie 2016, Sarbu ramane CEO la compania CME, cu acelasi salariu anual, de 1,8 milioane de dolari, conform sursei citate. Precedentul contract expira la finele acestui an.

PUTEREA

PARADISURILE FISCALE, LA ŢINTĂ. Offshore Leaks, "premeditată" de G7

Investigaţia care a scos la iveală afaceri secrete a sute de mii de persoane publice, inclusiv din România, care vizau, în principal, înfiinţarea şi realizarea tranzacţiilor prin intermediul unor offshore-uri, denumită "Offshore Leaks", poate genera numeroase scandaluri, însă nu în România, consideră analiştii economici. Potrivit acestora, ancheta va avea efecte de durată doar dacă vor fi anunţate nume grele din economiile dezvoltate, nu din cele post-sovietice. Potrivit expertului în fiscalitate Gabriel Biriş, apariţia documentelor compromiţătoare face parte dintr-un plan de anvergură care are în vedere combaterea offshore-urilor. Depinde foarte mult ce nume vor fi făcute publice. Dacă vor fi oameni din economiile vestice, atunci da, s-ar genera un scandal considerabil. Dar dacă vor fi mai mult nume din ţări post-sovietice, atunci nu se va mira nimeni. Cred că tot ce se întâmplă acum face parte dintr-o ofensivă începută acum câţiva ani la o întâlnire G7, unde s-a discutat combaterea offshore-urilor.

Rusia va efectua începând de azi zboruri de supraveghere în spaţiul aerian al României

Inspectori militari ruşi vor efectua zboruri de supraveghere în spaţiul aerian al României şi Ungariei, în cadrul Tratatului internaţional Open Sky, începând de duminică şi până pe 13 aprilie, a anunţat Ministerul rus al Apărării, relatează RIA Novosti în pagina electronică. Experţi ruşi vor efectua aceste misiuni de inspectare la bordul unui avion de tip Antonov-30B (Clank), a precizat ministerul într-un comunicat. Avionul va decola de pe Aeroportul Otopeni din Bucureşti, iar în Ungaria de la baza aeriană Kecskemet, scrie realitatea.net. În cursul zborurilor, specialişti ruşi şi străini vor monitoriza operaţiunea de supraveghere cu echipament de la bordul avionul, conform tratatului. Ministerul rus al Apărării a mai anunţat că inspectori americani efectuează zboruri de inspecţie în spaţiul aerian al Rusiei, în paralel, în aceeaşi perioadă, în baza aceluiaşi tratat.

ROMANIA LIBERA

Cum au ajuns preoţii ortodocşi turnători la fisc

Pentru a-şi proteja profiturile de zeci de milioane de euro, BOR a pus monopol pe tot ceea ce înseamnă vânzarea de obiecte de cult. Mai mult, preoţii au devenit urechea şi timpanul Bisericii, fiind obligaţi să identifice comercianţii care le-ar face concurenţă, să obţină dovezi împotriva acestora şi să-i toarne la fisc. Biserica deţine, prin Legea cultelor elaborată în 1992, un monopol, având "în exclusivitate dreptul de producere şi valorificare a obiectelor şi veşmintelor de cult". Prin obiecte de cult se înţelege "vase liturgice, icoane metalice sau litografiate, crucile, crucifixele, cruciuliţele medalioane cu imagini religioase, calendarele religioase, lumânări, tămâia". Tot potrivit legii, pentru acest comerţ biserica este scutită de plata taxelor. În 2010, bisericile au raportat din vânzarea produselor mai sus enumerate, un profit de 80 milioane de lei.

Profeţiile unui agent secret

Un agent al serviciilor secrete sud-coreene a prevăzut în urmă cu câteva săptămâni înlănţuirea declaraţiilor cu fiecare zi mai ameninţătoare ale Phenianului şi consideră plauzibil "un atentat terorist contra unui edificiu public din Seul". Pare incredibil, dar ultimele avertismente lansate de Phenian au fost deja anunţate acum câteva săptămâni într-un articol de presă. JoongAng Daily, unul dintre principalele cotidiene sud-coreene, cita în urmă cu trei săptămâni un membru anonim al serviciilor secrete ale Coreii de Sud, potrivit căruia "Phenianul va recomanda misiunilor diplomatice străine să evacueze cetăţenii străini". Agentul secret preciza că este vorba de o a doua fază a unui plan în trei etape, destinat să facă totul pentru ca peninsula coreeană să pară că se apropie de o stare de război, fără ca pe moment să se finalizeze cu un conflict armat.

Daniel Morar - Preşedinte

Înainte de alte detalii, demisia lui Daniel Morar trebuie văzută ca fiind una dintre cele mai serioase palme date politrucilor de la noi, niciunul fără pete (dosare) şi care vând - cumpără orice în ţara asta. Chiar nu mai credeam că cineva mai dă doi bani pe instituţia demisiei în România , am făcut şi pariuri de-a lungul ultimilor ani cum că nici un politician sau personaj susţinut politic şi ajuns în funcţii înalte nu mai are curajul asumării demisiei. Perfect sau imperfect cum o fi, Daniel Morar trebuie văzut nu ca un erou, ci ca un profesionist responsabil şi care, la un moment important în istoria României, a făcut un pas în faţă riscând cariera în numele unor valori în care credea. Daniel Morar are o singură şansă: să meargă înainte. Să intre în politică. Să facă ce Raed Arafat, pe care nu îl judec acum de ce, nu a avut curajul să facă: să adune oameni de valoare în jurul său şi să candideze.

ZIARUL FINANCIAR

La ce bancă să-mi pun banii? Dacă băncile şi-ar publica lunar propriii indicatori financiari şi notele pe care le primesc de la BNR, îngrijorările oamenilor s-ar mai reduce şi ar fi mai bine administrate

În România, statul nu a intervenit cu bani ca să salveze vreo bancă. Dar pentru a nu se ajunge aici vreodată, pentru ca oamenii, fie că sunt deponenţi sau cei care iau împrumuturi să capete educaţie financiară, pentru ca sistemul bancar şi cel financiar să fie mult mai responsabil, mai sustenabil şi mai transparent, ar trebui să se publice lunar la ghişeu şi pe site un set de indicatori, care să arate evoluţia unei bănci. În momentul în care o bancă dă credite de trei-cinci ori mai mult decât depozitele să existe un semn de întrebare sau dacă portofoliul de credite se înrăutăţeşte de la o lună la alta, fără să se ia măsuri rapide, lumea să ştie. Dacă BNR şi băncile şi-ar asuma acest lucru, lumea ar fi mult mai informată, bancherii nu şi-ar mai lua riscuri peste posibilităţi, nu s-ar mai pune problema riscurilor sistemice şi s-ar face şi educaţie financiară. Şi nu ar mai exista temeri, îngrijorări, întrebări şi bani la saltea sau îngropaţi în grădină.

Criza din Cipru oferă două lecţii pentru investitorii şi bancherii din Europa: Conturile nu trebuie să depăşească 100.000 de euro, iar băncile pot să dispară cu economiile lor

Despre bailoutul Ciprului, care presupune bani blocaţi în conturi, obligarea deponenţilor înstăriţi să suporte pierderi şi lichidarea băncii Laiki, una dintre cele mai mari din ţară, oficialii europeni spun că nu va fi un model pentru programele viitoare de salvare. Dar ei ţin să dea două avertismente: băncile pot fi desfiinţate pen­tru a nu înghiţi banii guvernelor, iar dacă o bancă se prăbuşeşte, o parte din pierderi va fi suportată de cei cu depozite mari.

Analiştii: Prelungirea excesivă a "perioadei de tranziţie" nu este bună pentru sistemul bancar şi pentru percepţia populaţiei

Prelungirea excesivă a "perioadei de tranziţie" până la vânzarea sucursalei lo­cale a Bank of Cyprus nu este bună pen­tru sistem şi pentru percepţia populaţiei, dar termenul iniţial de o săptămână era, totuşi, prea scurt pentru perfectarea unei tranzacţii, chiar dacă este vorba de o bancă mică, consideră analiştii. "Cu cât se revine mai repede la normal, cu atât mai bine. Nu ştiu toate detaliile, dar o săptămână este un termen scurt. Este un proces care va dura mai degrabă câteva săptămâni decât o săptămână", spune Radu Crăciun, director de investiţii la Eureko Pensii. Totuşi, el consideră că nici o prelungire de durată a perioadei de tranziţie pentru vânzarea Bank of Cyprus nu este bună pentru sistem şi pentru percepţia opiniei publice. Şi Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, a declarat că ar fi bine ca procesul de vânzare al sucursalei Bank of Cyprus să se termine mai repede. El nu crede că putem vorbi despre o deteriorare a percepţiei publice în urma precedentului creat prin suspendarea operaţiunilor Bank of Cyprus.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb