REVISTA PRESEI 08.04.2014

Willy Homner
Revista Presei / 8 aprilie 2014

ADEVARUL

Este oficial: Companiile Holcim şi Lafarge, cu operaţiuni şi în România, vor fuziona. LafargeHolcim va fi cel mai mare producător de ciment din lume

Compania Holcim şi Lafarge, ambele cu operaţiuni în România, au convenit o fuziune prin schimb de acţiuni, care va crea cel mai mare producător de ciment din lume şi va presupune vânzarea de active, mai ales în Europa, pentru a obţine aprobările autorităţilor de reglementare. Directorul general al producătorului francez de ciment Lafarge, Bruno Lafont, va conduce compania rezultată în urma fuziunii, au anunţat Holcim şi Lafarge, potrivit Bloomberg. Wolfgang Reitzle, care urma să preia conducerea Holcim, din Elveţia, în acest an va prelua postul de preşedinte al boardului noii companii, care se va numi LafargeHolcim. Acordul de fuziune a fost aprobat atât de conducerea Lafarge, cât şi de cea a Holcim . Tranzacţia structurată pentru a include exclusiv acţiuni, va conduce la sinergii de peste 1,4 miliarde de euro şi va fi finalizată probabil în prima jumătate din 2015, au informat cele două companii. Lafarge şi Holcim vor vinde active, mai ales în Europa, pentru a obţine avizele autorităţilor de reglementare.

Cum a deturnat Dumitru Dragomir 3 milioane de euro. Procedura prin care a spălat banii

Fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) Dumitru Dragomir a fost reţinut luni de procurorii bucureşteni, în dosarul privind vânzarea drepturilor de televizare a unor meciuri din Liga I. Acesta este acuzat de delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani după ce ar fi prejudiciat Liga cu trei milioane de euro la vânzarea unor pachete din drepturile de televizare a meciurilor. În acest dosar au mai fost reţinuţi şi oamenii de afaceri Mihai Corbu şi Mădălin Alexandru Radu Arhire. Corbu este acuzat de complicitate la delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală, iar pilotul de curse Radu Arhire este cercetat pentru complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani. Anchetatorii spun că în perioada 2011 - 2013 Dumitru Dragomir, în calitate de preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, în baza unei înţelegerii cu Mihai Corbu (administrator al SC Contract Properties SRL) i-ar fi convins pe membrii LPF să aprobe plata unui comision în valoare de 12.102.648 de lei, în favoarea societăţii omului de afaceri - drept contravaloare a unor servicii de intermediere care, în realitate, nu s-au prestat.

Cum poate fi oprit Vladimir Putin

Obiectivul principal al SUA, UE şi NATO ar trebui să fie descurajarea lui Putin de a invada Ucraina. Există două modalităţi de prevenire: prima ar fi înăsprirea sancţiunilor aplicate Rusiei, înarmarea şi consilierea armatei ucrainene, iar a doua ar fi sprijinirea financiară puternică a Kievului şi păstrarea unui spaţiu pentru diplomaţie, scrie pentru "slate.fr" Fred Kaplan, fost corespondent militar şi fost corespondent "Boston Globe" la Moscova. Sancţiunile ar trebui să fie însoţite, în opinia lui Kaplan, nu de desfăşurarea de trupe americane sau NATO în fosta republică sovietică, ci de trimiterea de arme, consilieri militari şi chiar trupe speciale. "Liderul de la Kremlin ştie cu siguranţă care sunt limitele armatei sale. Trupele desfăşurate la sol, la frontiera cu Ungaria, nu dispun de resurse logistice pentru a duce un război de ocupaţie pe termen lung, mai ales dacă soldaţii ruşi vor avea parte nu doar de o rezistenţă slabă", notează analistul.

PNL începe prigoana celor care regretă guvernarea

Conducerea liberală se pregăteşte să-l excludă pe Radu Stroe din partid, după ce fostul ministru de Interne a declarat că nu ştie dacă îl va vota pe Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale. Liberalii, în frunte cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, l-au acuzat pe Radu Stroe de trădare şi au vorbit despre o iminentă excludere a sa din partid, pe motiv că s-ar afla "în cârdăşie cu PSD". Liderii PNL acuză că asocierea lui Stroe cu social-democraţii a fost vizibilă nu doar prin declaraţiile publice făcute de Stroe, ci şi prin voturile exprimate în plenul Parlamentului. Scandalul a izbucnit după ce Stroe a declarat, zilele trecute, în studioul Antena 3, că nu este de acord cu destrămarea USL şi i-a transmis lui Crin Antonescu că oricine se va face vinovat de ruperea alianţei va fi "un om mort" din punct de vedere electoral.

Gălăţenii fentează acciza lui Ponta: cumpără benzină mai ieftină din Moldova

Ei trec vama din Galaţi în Giurgiuleşti unde, chiar aproape de graniţă, se găsesc trei benzinării cu preţuri mult mai mici. Astfel, cea mai ieftină benzină care poate fi cumpărată în Moldova, aproape de Galaţi, este la o staţie Lukoil, unde litrul de benzină costă 4,6 lei româneşti (18.45 lei moldoveneşti). Practic, la fiecare litru, oamenii economisesc 2 lei, adica la un plin de 50 de litri se face o economie de 100 de lei. Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) cereau, la începutul anului, anularea accizei suplimentare de 7 eurocenţi la motorină, avertizând că, în caz contrar, şoferii vor cumpăra carburanţi din alte ţări, fapt care ar putea duce la scăderea încasărilor bugetare din această taxă. Prima parte a predicţiei s-a îndeplinit.

Cât de oportun e să meargă obligatoriu copiii la grupa mare la 5 ani

Premierul Victor Ponta şi-a dat girul ieri pe ideea introducerii învăţământului obligatoriu de la 5 ani, începând cu grupa mare de la grădiniţă, însă a solicitat o dezbatere publică. Specialiştii spun că astfel vor creşte performanţele copiilor şi ale României pe plan internaţional. Mai mult, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a arătat că trebuie coborâtă şi mai mult vârsta de intrare în sistemul de educaţie, la 4, chiar 3 ani. Însă, a adăugat oficialul, "mai devreme de 4-5 ani nu va fi posibil acest lucru ca urmare a problemelor de infrastructură".

Unul dintre cele mai mari sisteme de transfer rapid de bani din Rusia a încetat să funcţioneze în Republica Moldova

De astăzi, în Republica Moldova a încetat să mai presteze servicii sistemul de transferuri rapide Bistraya Pochta. Decizia aparţine filialei din Rusia a băncii Raiffeisen, care administrează sistemul. Administraţia companiei ce administrează sistemul nu explică motivele acestei decizii. În acelaşi timp Bistraya Pochta a precizat că a încetat să mai activeze şi în Abhazia, Kârgâzstan, Tadjikistan şi de asemenea, cu unele bănci partenere din Belarus, Kazahstan şi Rusia. În ultimii ani Bistrya Pochta colabora cu 12 băncii din Moldpva şi era unul dintre principalii operatori pe această piaţă. La mijlocul lunii februarie băncile din Republica Moldova şi-au suspendat colaborarea cu sistemul rusesc de transfer de bani Migom, din cauza problemelor apărute la banca rusească European Trust Bank care administra sistemul.

CURENTUL

Stelian Tănase a "înhămat" TVR la "căruţa" electorală al lui Mircea Diaconu

Cocoţat în fruntea televiziunii publice la insistenţele PNL, "nea" Stelică s-a orientat rapid către PSD-ul condus de Victor Ponta, cel care l-a şi "titularizat" în funcţie. Drept mulţumire, Stelian Tănase nu a ezitat, nici o clipă, să aducă şi TVR-ul la picioarele PSD. Astfel, la scurt timp după ieşirea PNL de la guvernare, actualul nostru Premier a ajuns la cuţite cu fostul lui aliat liberal, de la care încearcă să smulgă cât mai mulţi "dizidenţi" dispuşi să-i intre în graţii, iar Stelian Tănase s-a făcut luntre şi punte ca să-i ofere, şi el, o cât de modestă mână de ajutor. TVR-ul condus de Stelian Tănase a găsit de cuviinţă să-l readucă pe Diaconu în atenţia publică. Şi să-l prezinte, dar nu ca politician de două parale ci din postura lui de actor care, foarte sincer vorbind, nici aceea nu a prea rupt "gura târgului". Astfel se face că postul TVR 2 i-a dedicat actorului Mircea Diaconu, o ediţie întreagă din ciclul "Duminica filmului românesc". Asta însemnând prezentarea a două filme în care acesta a interpretat rolurile principale. A fost vorba despre "Mere roşii", difuzat duminică de la ora 14.10, şi "Asfalt tango", de la ora 20.10.

Tragedia din Constanţa: Rudele tinerelor decedate îi acuză pe pompieri şi pe patron că nu şi-au făcut datoria

Rudele celor trei tinere care şi-au pierdut viaţa în incendiul de la restaurantul din Constanţa îi acuză pe pompieri că nu şi-au făcut datoria, că au venit fără măşti de gaze şi fără lanterne, dar şi pe patronul localului că nu s-a asigurat că în clădire nu mai era niciun angajat, uitând de fete. Rudele celor trei tinere decedate, care au mers, luni dimineaţă, la Morga Cimitirului Central din Constanţa, pentru a ridica trupurile neînsufleţite ale fetelor, au acuzat autorităţile şi pe patronul restaurantului că nu au încercat să le salveze pe tinere. "Toţi sunt vinovaţi: primăria, pompierii, patronul. Toată lumea. Nu au vrut să intre doi (pompieri - n.r.) să scoată fetele. Ele urlau de la etajul întâi. Pompierii nu şi-au făcut datoria. Au venit la zece metri fără apă, fără măşti de gaze şi au zis că nu intră, că nu au lanternă. Să le fie ruşine! Dacă îşi ţineau respiraţia şi intrau, le luau. Datoria lor asta era, să intre să le scoată", a spus Mihai Mancaş, fratele Mihaelei Tucă, tânăra de 24 de ani, din Mangalia.

CURIERUL NATIONAL

Jumătate de miliard de calculatoare au rămas de astăzi fără suport pentru Windows XP

Un eveniment aparent lipsit de importanţă pentru unii dintre noi, renunţarea celor de la Microsoft în a mai oferi servicii de suport pentru sistemul de operare Windows XP, pune în pericol aproape jumătate de miliard de calculatoare din întreaga lume. Începând de astăzi, datele personale, datele financiare, parolele vor fi mai vulnerabile ca niciodată. Microsoft a anunţat oficial exact acum un an că renunţă la Windows XP, oferind utilizatorilor suficient timp pentru a face trecerea pe sistemele noi, însă rezultatul campaniei de informare încă nu a avut un efect prea mare. La nivel global aproape o treime din calculatoare încă rulează pe Windows XP, sistem de operare care se află pe locul al doilea, fiind depăşit, în cotă de piaţă, doar de Windows 7.

DNA bagă în sevraj investiţiile publice

În trei luni, instituţia a emis 115 anunţuri privind posibile fapte de corupţie realizate în legătură cu procedurile de achiziţie publică. Premierul şi câţiva primari ai unor localităţi importante spun că reprezentanţii autorităţilor locale nu mai vor să semneze niciun contract de frica mascaţilor. Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO): Inflaţia de denunţuri a schimbat atitudinea autorităţilor. Companiile membre ARACO se plâng că pretenţiile oficialilor sunt mari. Caietele de sarcini întocmite cu dedicaţie de către autorităţile locale în cadrul unor achiziţii publice (astfel încât să câştige licitaţia ori firma agreată politic, ori cea care a acceptat "pretenţiile" financiare emise de autoritatea contractantă), obţinerea unor foloase necuvenite în cadrul acestor proceduri (în general sub aspectul unui procent din valoarea contractului), traficul de influenţă (îmbrăcat sub forma promisiunii de a interveni pe lângă persoana sus-pusă care poate asigura contra cost câştigarea licitaţiei), sunt doar câteva dintre aspectele cercetate de procurorii anticorupţie, anchete care par să fi luat amploare la începutul acestui an electoral.

AIPC cere clarificarea situaţiei la o firmă unde familia Ruşanu trebuie să facă OPP

"De urgenţă, ASF trebuie să clarifice situaţia de la Comat Met Bucureşti (simbol COMT). Pe de o parte, începând din 3.04.2014, acţionarii pot să depună cereri de retragere din societate conform procedurilor indicate de Dispunerea de măsuri 8/2006 (în cazul delistării unei firme în baza unei decizii AGA - n.r.). Ca urmare, emitentul este suspendat de la tranzacţionare începând din aceeaşi dată de operatorul de piaţă BVB. Pe de altă parte, ASF a constatat, pe bună dreptate, dar după ani buni de aşteptări, că există un grup de acţionari care au preluat emitentul COMT fără a derula o OPP (ofertă de preluare - n.r.). Ca urmare, ASF a emis decizia 232/27.03.2014 prin care impune o OPP acestor acţionari, dar fără a observa că acest emitent este într-o procedură de delistare şi că va fi suspendat de la tranzacţionare începând cu 3.04.2014", se arată într-un comunicat transmis ieri de AIPC către ASF.

Ion Cristoiu, dat afară de la TVR!

Jurnalistul Ion Cristoiu a fost obligat să renunţe la colaborarea cu TVR, fiind somat să aleagă între Realitatea TV şi TVR. "Ştiam de zvonurile că în cursul discuţiei dintre Stelian Tănase şi domnul Ponta s-a abordat chestiunea exclusivităţii de la TVR, lucru confirmat de domnul Tănase la paginademedia. Domnul premier al României discută cine are exclusivitate, cine nu. Mi-am făcut cruce. În cadrul redresării, domnul Tănase a avut o idee bună, de a chema personalităţi care se afirmau la alte televiziuni. Prezenţa mea la Realitatea însemna o popularizare a emisiunii de la TVR. Numai eu am întrerupt înţelegerea pe cale amiabilă. Ideea domnului Ponta e să nu îl mai vadă pe Ion Cristoiu la TVR. Eu la TVR 2 făceam o emisiune despre căderea Constantinopolului, nu despre căderea domnului Victor Ponta. E unul din banalele pretexte pentru a scăpa de o voce. Sub masca surâzâtoare de tip Ion Iliescu a lui Victor Ponta se ascunde altceva: nu suportă vocile critice", a declarat Ion Cristoiu.

EVENIMENTUL ZILEI

PASUL URIAŞ spre mutarea graniţei UE la Nistru!

O întâlnire istorică a avut loc, ieri, la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, şi Dorin Recean, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova, au stabilit o strategie comună prin care România acordă sprijinul necesar partenerilor de la Chişinău în procesul de reformă în care aceştia sunt angrenaţi, în vederea aderării la Uniunea Europeană (UE). Practic, prin acest demers, Poliţia şi celelalte structuri subordonate MAI din Moldova vor fi instruite la standarde europene. Un rol important îl va avea Poliţia de Frontieră din Republica Moldova care, urmând exemplul României, va putea fi dotată şi pregătită ca o graniţă a Uniunii Europene (UE), la râul Nistru. Vizita oficialului din Republica Moldova survine la două luni după ce, în februarie, anul acesta, Comisia Europeană a votat pentru libera circulaţie a cetăţenilor basarabeni în statele din UE.

Mazăre aruncă bomba: Ponta - la Cotroceni, Dragnea - şef la PSD

Primarul Constanţei lansează un scenariu în care Dragnea ar urma să devină premier şi să preia partidul. Victor Ponta - preşedintele României, Liviu Dragnea - premier şi totodată şeful PSD. Scenariul, foarte convenabil pentru baronii PSD, pentru că Dragnea este unul de-al lor, a fost lansat ieri de primarul Constanţei, Radu Mazăre. Declaraţiile sale vin după reuniunea de la Braşov de sâmbăta trecută, când premierul a preferat să lipsească de la întâlnirea cu preşedinţii de filiale, lăsându-l pe Dragnea să liniştească spiritele, agitate de arestarea preventivă a lui Adrian Duicu de la CJ Mehedinţi. "Candidatul PSD pentru Preşedinţie va fi Victor Ponta, nu altcineva", a declarat Radu Mazăre pentru "Evenimentul zilei". "Este cel mai bine poziţionat şi lui Victor i-aş face campanie şi l-aş susţine categoric, pentru că este un om care şi-a respectat de fiecare dată punctul de vedere şi mie îmi plac oamenii cu caracter", a precizat Radu Mazăre. "Deocamdată ca şi contracandidat este Antonescu, care s-a fâsâit. Mie îmi plăcea de Antonescu, dar parcă nu mai e coerent, parcă e disperat după funcţie".

JURNALUL NATIONAL

Verdictul KPMG: Astra trebuie să îşi majoreze capitalul cu 110 milioane de euro

Veşti rele pentru magnatul Dan Adamescu, proprietarul companiei de asigurări Astra SA. Dupa ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis intrarea în administrare specială a celei mai mari companii de asigurări din România, planul de redresare al Astra SA prevede majorarea capitalului social al companiei cu 490 milioane de lei , peste 110 milioane de euro . Într-o primă etapă, capitalul social urmează să fie majorat cu aproximativ 70 milioane de lei, potrivit unui comunicat al KPMG Advisory, administratorul special al asigurătorului. "Conform mandatului acordat de ASF, administratorul special a efectuat o analiză diagnostic asupra situaţiei financiare a Astra SA, care a avut drept scop, printre altele, identificarea măsurilor necesare în vederea redresării financiare a societăţii. Planul de redresare a fost prezentat către ASF în cadrul raportului depus de Administratorul Special în data de 25 martie 2014 şi a fost aprobat în şedinţa Consiliului ASF din 7 aprilie 2014.

Ponta: Eu nu îmi doresc neapărat să fiu preşedinte sau prim ministru, trebuie concentrată atenţia pe învingerea regimului Băsescu

Prim ministrul Victor Ponta a declarat, luni seară, referindu-se la postarea sa de pe Facebook, că a dorit să transmită mai multe mesaje, printre care acela că trebuie concentrată atenţia pe învingerea regimului Băsescu şi pe ceea ce se va face după acel moment. 'Eu nu îmi doresc neapărat să fiu preşedinte sau prim ministru. (...) Am vrut să adresez câteva mesaje foarte clare. În primul rând, în noiembrie proiectul nu este să fie Ponta preşedinte sau să fie Ionescu sau Popescu. Proiectul este dacă schimbăm cu adevărat regimul Băsescu şi facem unul mai bun. (...) Al doilea lucru pe care am vrut să îl transmit a fost acela că e foarte important nu dacă e Ponta preşedinte sau prim ministru, ci ce propunem noi să facem după', a spus Ponta la Antena 3. De asemenea, acesta a arătat că puterea nu trebuie să fie concentrată în mâna preşedintelui, în condiţiile în care, de lucrurile care ţin de viaţa de zi cu zi, se ocupă premierul.

Distrugătorul american USS Donald Cook, trimis de Pentagon în Marea Neagră pentru a "linişti aliaţii"

Un distrugător american dotat cu lansatoare de rachete se îndreaptă spre Marea Neagră, unde ar urma să ajungă în cel mult o săptămână, pentru a-i linişti pe aliaţii est-europeni preocupaţi în legătură cu intervenţia rusească în Crimeea, au afirmat luni surse concordante, citate de AFP. ''Am decis trimiterea unei nave în Marea Neagră. Ea ar urma să sosească într-o săptămână'', a declarat presei colonelul Steven Warren, purtător de cuvânt al Pentagonului, fără să precizeze despre ce tip de navă este vorba, din motive de ''securitate operaţională''. Un responsabil american din domeniul apărării a declarat pentru AFP că ar fi vorba de distrugătorul 'USS Donald Cook', dotat cu lansatoare de rachete.

Pact Putin - Obama pentru fărâmiţarea Ucrainei

Ruşii şi americanii par să se pună de acord şi să lase să se creadă că Ucraina va reveni în zona de influenţă rusă. Acest lucru este regretabil, este de părere publicaţia conservatoare poloneză Rzeczpospolita. Din momentul în care ucrainenii au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva deciziei preşedintelui Viktor Ianukovici de a nu mai semna Acordul de asociere cu Uniunea Europeană (UE), situaţia geopolitică din Ucraina s-a deteriorat în mod evident. La drept vorbind, astăzi situaţia este una tragică: pentru ani buni, Ucraina se va pomeni în afara Occidentului, la care aspiră totuşi milioane de ucraineni. În numărul său din 3 aprilie , Rzeczpospolita descrie pactul încheiat discret între Vladimir Putin şi Barack Obama, pact ce ar avea drept consecinţă o Europă tăiată în două de o nouă Cortină de Fier. 'Noi, polonezii, ne vom regăsi de partea libertăţii, a democraţiei şi opulenţei, iar ei, fraţii ucraineni cărora le-am promis - nu atât de demult - sprijinul în aderarea la UE, vor ajunge sub protectoratul Kremlinului', scrie cotidianul polonez.

NATIONAL

PNL isi cauta prezidentiabil

Partidul National Liberal nu are candidat pentru prima functie in stat. Nu o spun adversarii politici ai liberalilor, ci chiar presedintele acestei formatiuni, Crin Antonescu. Indiferent daca-si vor atinge sau nu tinta la europarlamentare, liberalii tot spre congres se indreapta. Un congres pe care-l cere insusi Crin Antonescu. Motivul: PNL trebuie sa-si desemneze un prezidentiabil. Desi demersul pare usor ciudat, Antonescu are totusi o explicatie: "in urma ruperii USL, nu a fost stabilit oficial un candidat pentru alegerile prezidentiale". Chiar daca se doreste a fi o simpla formalitate, Congresul Extraordinar i-ar putea oferi o surpriza la fel de extraordinara lui Crin Antonescu, avand in vedere ca pozitia acestuia in partid a tot fost contestata in ultima vreme. Mai mult, liberalii nu exclud si varianta ca prezidentiabilul sa fie actualul prim-vicepresedinte Klaus Iohannis, in cazul in care acesta va avea o pozitie mai buna in sondaje.

Se pune la cale asasinarea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Cel mai recent numar al revistei Globe arunca pe piata un subiect pe care nici nu stii cum sa ii iei: sa fie vorba de informatii confidentiale sau de jurnalisti cu o imaginatie mult prea bogata? Pe scurt, potrivit americanilor, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii ar fi in pericol de moarte. Cei care i-ar fi pus gand rau ar fi chiar traficantii de arme care, cu ani in urma, ar fi decis lichidarea printesei Diana. Povestea prezentata in numarul din aprilie al revistei Globe spune cam asa: anul trecut, suverana Marii Britanii ar fi tocmit o echipa de investigatori pentru a afla ce s-a intamplat cu adevarat cu printesa Diana si cine se afla in spatele cumplitului accident de la Paris. Detectivii tocmiti de Elisabeta ar fi aflat ca fosta ei nora a fost scoasa din joc de un croat pe nume Boris, angajat sa o elimine pe printesa de mai multi traficanti de arme, deranjati de campania acesteia impotriva minelor antipersonal. Inspaimanati ca printesa le-ar fi putut distruge afacerea, teroristii ar fi decis sa o scoata din joc.

Magistratii au decis: Gruia Stoica ramane in arest!

Afaceristul Gruia Stoica, seful Grup Feroviar Roman, ramane in arest preventiv, conform unei decizii luate, luni seara, de Curtea de Apel Bucuresti. Stoica, arestat preventiv sub acuzatia de comitere a mai multor infractiuni economice, facuse cerere pentru a fi pus in libertate pe motiv ca este un familist convins si ne aflam in postul Pastelui. Gruia Stoica a afirmat, in fata magistratilor, ca solicita acelasi tratament precum cel al lui Doru Bostina si ca spera ca magistratii sa nu-i distruga munca depusa in atatia ani pentru "10 minute de inregistrare ambientala". Judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti au decis ca Gruia Stoica sa ramana in arest, dar decizia nu este una definitiva ea putand fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

PUTEREA

EXCLUSIV: ANRM scoate la concesionare 8 perimetre în Marea Neagră

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) va scoate la concesionare 36 de perimetre de exploatare petrol şi gaze, dintre care 28 sunt pe uscat şi alte opt perimetre se află în largul Mării Negre, având o suprafaţă de circa 1.000 km pătraţi fiecare, potrivit datelor transmise de agenţie, la solicitarea ziarului PUTEREA. "Procesul de pregătire a documentaţiei pentru Runda a XI-a de ofertare este în curs. Instituţia noastră pregăteşte lista perimetrelor petroliere care vor fi incluse în apelul public de ofertă, urmând ca aceasta să fie aprobată prin Ordin al preşedintelui ANRM şi publicată în Monitorul Oficial al României, respectiv în Jurnalul Uniunii Europene. Intenţionăm să includem în această rundă de ofertare aproximativ 28 de perimetre on-shore şi 8 perimetre petroliere de explorare, dezvoltare şi exploatare din bazinul Mării Negre în apele teritoriale româneşti", se arată în datele transmise de ANRM.

ROMANIA LIBERA

3.000.000 euro şpagă? Iese la iveală mizeria din Liga lui Mitică

Dumitru ( Mitică) Dragomir a fost reţinut, ieri, pentru evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani. Potrivit procurorilor, Liga Profesionistă de Fotbal a fost prejudiciată cu trei milioane euro prin crearea unui circuit fictiv de intermediere a vânzării drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal. Fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de fotbal, Dumitru Dragomir, a fost reţinut, alături de oamenii de afaceri Radu Arhire şi Mihai Corbu, în dosarul privind vânzarea drepturilor de televizare a unor meciuri şi de retransmitere a acestora pentru perioada 2011-2013, spun surse judiciare. Cei trei vor fi duşi la instanţă pentru arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile. Radu Arhire şi Mihai Corbu ar fi facilitat, conform unor surse judiciare, înfiinţarea unor firme fictive pentru intermedierea licitaţiei vânzării drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal şi obţinerea unui comision de 3 milioane euro.

Comisia Europeană îl contrazice pe Dragnea: Legislaţia referitoare la incompatibili nu trebuie modificată

Liderii PSD au încercat să obţină sprijinul Comisiei Europene pentru modificarea legislaţiei privind aleşii locali incompatibili. După o primă reuşită parţială, planurile vicepremierului Liviu Dragnea au fost date peste cap. Dacă dintr-o primă scrisoare se înţelegea că oficialii europeni ar putea accepta unele modificări, a doua scrisoare lămureşte situaţia. "Comisia în niciun fel nu sugerează vreo schimbare în regulile referitoare la incompatibilitate sau în modul de aplicarea al lor şi recunoaştem rolul acestora în prevenirea corupţiei.", este concluzia finală a mesajului de la Comisia Europeană. Mai mulţi aleşi locali ai PSD au probleme cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), fiind acuzaţi de incompatibilitate pentru participarea în aşa numitele Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), care cuprind mai multe unităţi administrative. Un proiect de lege prin care se elimină interdicţia aleşilor locali de a face parte din AGA operatorilor regionali, a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor şi aşteaptă votul Senatului.

ZIARUL FINANCIAR

Cum facem din fluviul Dunărea principala cale de acces spre Europa: menţinerea adâncimii optime şi investiţiile în porturi, prioritare

Cu doar 645 de kilometri de autostradă şi cu o reţea de cale ferată deficitară, România ar putea să facă din Dunăre principala cale de acces spre Europa, în condiţiile care deţine 47% din totalul sectorului navigabil al fluviului şi mai multe porturi fluviale şi maritime, sunt de părere specialiştii din domeniu. "Dunărea trebuie privită ca o prioritate. Dacă nu ar exista variaţia debitului, care reprezintă cea mai mare problemă, fluviul ar putea fi chiar principala cale de acces a României spre Europa", este de părere Daniel Linteş, directorul general al operatorului portuar Socep Constanţa. El a mai precizat că sunt mărfuri care ajung în port cu întârziere şi de două săptămâni din cauza problemelor de navigaţie pe Dunăre, ceea ce în­seamnă timp pierdut şi costuri supli­mentare. "Este nevoie de o adâncime constantă pe toată durata anului pe Dunăre, pentru că altfel transportatorii de marfă întâmpină probleme, barjele nu funcţionează la capacitate maximă. Mai mult, din cauza problemelor de navigaţie pe Dunăre, cerealele Ungariei nu mai sunt transportate pe fluviu, ci pe calea ferată."

Kaufland a început demolarea fabricii de bere Griviţa şi vrea să fure din clienţii Carrefour Orhideea

Grupul german Kaufland, cel mai mare jucător din comerţul alimentar local cu afaceri de 1,5 miliarde de euro, şi omul de afaceri Ionuţ Dumitrescu, fondator al firmei de consultanţă Eurisko (actuala CBRE România), au început demolarea fostei fabrici de bere Griviţa din dreptul pasajului Basarab din Bucureşti în vederea dezvoltării unui proiect imobiliar. Olandezii de la Heineken, foştii proprietari ai fabricii, au anunţat că la sfârşitul anului trecut au vândut terenul de 2,7 hectare pe care timp de 140 de ani a funcţionat o fabrică de bere cu tradiţie în Bucureşti, lotul fiind preluat de firma Kiseleff Development, controlată de omul de afaceri Ionuţ Dumitrescu, şi de reţeaua germană Kaufland, într-o tranzacţie de aproximativ 10 milioane de euro, potrivit informaţiilor ZF.

Efectele fuziunii la nivel european dintre doi giganţi de pe piaţa cimentului: Lafarge şi Holcim vor fi obligate să vândă cel puţin una din fabricile din România

Cea mai mare transformare a pieţei locale a cimentului din ultimii 15 ani va avea loc în perioada următoare, în condiţiile în care giganţii Lafarge şi Holcim vor fi nevoiţi să vândă cel puţin una din cele 4 fabrici din România, pentru a putea fuziona. Pe piaţa din România, cele două grupuri au patru fabrici de ciment şi două staţii de măcinare, cu o capacitate instalată totală de aproape 11 milioane de tone, potrivit datelor ZF. Lafarge şi Holcim, care au investit fiecare câte 700 mil. euro pe plan local, vor fi nevoite să vândă cel puţin o unitate pe plan local pentru a primi avizul autorităţilor concurenţiale în vederea încheierii procesului de fuziune, având în vedere că se vor afla în situaţia în care vor controla aproape două treimi din piaţa locală, spun mai multe surse din piaţă. Cele două companii au avut în 2012 vânzări cumulate de peste 400 de milioane de euro în România, în contextul în care piaţa locală a cimentului se ridică anual la 600-700 mil. euro.

Cel mai mare acţionar al FP este acuzat de manipularea pieţei şi insider trading în Franţa

Autoritatea de supraveghere a pieţelor financiare (AFM) din Franţa a acuzat divizia britanică a Elliott Management, fondul american de hedging condus de miliardarul Paul Singer, de insider trading şi manipularea pieţei în cazul investiţiei făcute în administratorul francez de autostrăzi APRR în anul 2010, scrie publicaţia britanică Financial Times. Ellliott Management, prin vehiculul de investiţii Elliott Associates, este cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, cu o participaţie de 17% din acţiunile FP, suficientă ca fondul de hedging să-şi impună viziunea privind modul în care fondul va fi administrat în următorii ani.

ANRP a emis titluri de despăgubire de jumătate de miliard de lei în T1

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), ins­ti­tuţia din subordinea primului-mi­nistru responsabilă de retrocedări, a emis 9.100 de titluri de plată în valoare de 138 mil. lei în primul trimestru pentru dosare de despăgubire aprobate înainte de luna mai 2013, când a intrat în vigoare Legea 165/2013, numită şi legea retrocedării cu puncte. Plata acestor titluri se face de la bugetul de stat în tranşe egale timp de cinci ani. Alături de acestea, ANRP a mai emis 220 de titluri de despăgubire în valoare cumulată de 516 mil. lei, po­trivit rapoartelor lunare de activitate emi­se de instituţie. Din care doar în luna februarie au fost emise titluri de despăgubire în valoare record de 473 mil. lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb