• ADEVARUL
• Atentat terorist în Suedia
Autorităţile suedeze au anunţat că patru persoane au murit şi alte 15, inclusiv doi copii, au fost rănite, după ce un bărbat a intrat cu un camion în pietonii din zona centrală a capitalei Stockholm, transmite Reuters. Poliţia ia în calcul un posibil atac terorist şi a cerut populaţiei să evite zona centrală a oraşului. Autorităţile anunţă că suspectul se află încă în libertate. Nouă persoane rănite sunt internate în stare gravă. Printre răniţi se numără inclusiv doi copii, iar unul este internat în stare critică într-un spital din capitala Suediei. Cel de-al patrulea deces a survenit la spital, victima fiind grav rănită.
• Donald Trump la Bucureşti? O vizită care are deja terenul pregătit
La şfârşitul lunii mai, preşedintele SUA Donald Trump are programată prima vizită în Europa cu ocazia a două evenimente importante: summitul NATO de la Bruxelles şi summitul G7, organizat în Italia, al liderilor celor mai industrializate şapte ţări din lume plus UE. Va fi o premieră pentru preşedintele Donald Trump, care se va întâlni pentru prima oară faţă-n faţă, la două reuniuni internaţionale, cu principalii lui parteneri externi. Momentan, pe agenda de vizite ale liderului de la Casa Albă nu se mai află programate şi alte destinaţii (cel puţin cunoscute oficial), însă foarte multe state europene îşi doresc să reuşească să-l aducă în capitalele lor pe Donald Trump, printre acestea numărându-se şi România, bineînţeles.
• Ce se ştie despre atacul american din Siria
Armata americană a efectuat în noaptea de joi spre vineri primul său atac împotriva regimului de la Damasc, ţintind şi distrugând o bază aeriană care ar fi găzduit avionul folosit în atacul chimic de marţi de la Khan Shaykhun. Potrivit ultimului bilanţ, cel puţin şase persoane au fost ucise în urma acestui atac efectuat cu 59 de rachete de croazieră Tomahawk lansate de pe distrugătoarele americane USS Porter şi USS Ross, desfăşurate în estul Mării Mediterane. Atacul a fost lansat la 00.40 GMT (03.40, ora locală şi a României), la ordinul preşedintelui american Donald Trump. Această bază era cunoscută drept un loc de stocare de arme chimice înainte de 2013 şi servea, înainte de atac, la fabricarea de butoaie cu explozibili. Această armă letală a fost folosită adesea de regimul de la Damasc în atacurile sale asupra unor fiefuri rebele.
• Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgenţă la cererea Rusiei
Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgenţă vineri, de la 15.30 GMT (18.30 ora României), pentru a dezbate atacurile aeriene punitive aplicate de Statele Unite împotriva regimului de la Damasc, la trei zile după un atac chimic în provincia Idlib soldat cu 86 de morţi. Rusia, principalul aliat al preşedintelui sirian Bahar al-Assad, împreună cu Iranul, a cerut desfăşurarea acestei reuniuni, după ce a denunţat tirurile americane, calificându-le drept "o agresiune împotriva unui stat suveran". Rusia a respins ipoteza că Bashar al-Assad ar fi implicat în atacul chimic de la Khan Shaykhoun şi renunţat la acordul cu Statele Unite de coordonare în spaţiul aerian sirian.
• Medvedev: Atacul american din Siria, "la un pas" de a declanşa o confruntare cu Rusia
Premierul rus Dmitri Medvedev s-a plâns vineri că atacurile cu rachete de croazieră ale Statelor Unite asupra bazei aeriene Shayrat, din provincia Homs, în centrul Siriei, au fost la un pas de a provoca o confruntare militară cu armata rusă, transmite Reuters. Oficiali americani au informat forţele ruse înaintea declanşării atacului, în scopul de a evita lovirea personalului rus. Imagini din satelit sugerează că baza aeriană Shayrat găzduia forţe speciale şi elicoptere militare ruse, în cadrul eforturilor Kremlinului de a ajuta Guvernul sirian să lupte împotriva Statului Islamic şi forţelor rebele.
• Cum afectează atacul din Siria preţul petrolului
Siria şi-a limitat producţia proprie de petrol, însă locaţia sa în Orientul Mijlociu a stârnit îngrijorări mai largi că acest conflict s-ar putea răspândi şi ar putea perturba livrările de petrol în altă parte. Preţurile la petrol şi la activele de refugiu, inclusiv al aurului, al yenului japonez şi al obligaţiunilor de stat au reacţionat iniţial puternic la atac. Cu toate acestea, ele şi-au inversat unele dintre mişcări mai târziu în timpul zilei. Preţul petrolului Brent a crescut cu 15 cenţi, la 55,04 dolari pe baril, după atingerea unui vârf pe parcursul zilei de 56,08 dolari, la scurt timp după atacul SUA. Asta în condiţiile în care în ultimele săptămâni preţul petrolului ajunsese la un minim de până la 50 de dolari.
• Tăriceanu a început desprinderea de Dragnea
Cu cât PSD îl critică mai tare pe ministrul Justiţiei, cu atât Călin Popescu Tăriceanu îi aduce mai multe elogii. Diferenţa de atitudine a celor doi parteneri de guvernare faţă de prestaţia lui Tudorel Toader a devenit atât de evidentă încât nu poate fi explicată decât printr-o schimbare majoră de agendă şi tactică a liderului ALDE. Una care ar putea duce, dacă anumite evoluţii se confirmă, la ruperea tandemului cu Liviu Dragnea.
• Clopote cu chipuri de ierarhi în istoria BOR
Oficialii Bisericii Ortodoxe Române susţin că nu este greşit ca figura ctitorului să fie marcată în lăcaşurile de cult, cu referire la criticile virulente legate de basoreliefului în care apare Patriarhul Daniel pe clopotul principal al Catedralei Mântuirii Neamului. Cu toate acestea, sunt greu de identificat situaţii în istoria BOR când un înalt ierarh apare încă din timpul vieţii pe un asemenea obiect. În plus, preoţii consultaţi de "Adevărul" în legătură cu acest subiect n-au putut să dea exemple de clopote de pe curprinsul României pe care să apară chipul unui înalt ierarh sau ctitor încă în viaţă la vremea turnării obiectelor bisericeşti.
• Poliţiştii cer demisia ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu
Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România (FSNPPC) solicită demisia ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, întrucât majoarea de la 1 iulie a salariilor militarilor cu 20 la sută, iar a poliţiştilot cu doar 5 la sută este un abuz şi o discriminare. Sindicaliştii susţin că proiectul legislativ privind creşterea salariilor de la 1 iulie cu 20 la sută pentru miliari şi doar cu 5 la sută pentru poliţişti creează nemulţumire, derută şi tensiune în rândul funcţionarilor publici cu statut special - poliţiştii, dar şi al celorlalţi membri de sindicat. Asta, în contextul în care, la sfârşitul lunii martie, când a avut loc mitingul poliţiştilor, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, le-a spus că va fi luată în calcul majorarea salarială de 20 la sută pentru întreg personalul MAI.
• Înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii, întârziată
Proiectul pentru înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii (FSDI) ar fi trebuit lansat deja în dezbatere publică, însă constituirea acestei instutiţii a întârziat, depăşind programul stabilit de Ministerul Economiei, până la acest moment abia fiind înfiinţată Comisia interministerială pentru crearea Fondului. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, într-o conferinţă de presă la Sinaia, că, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu membrii Guvernului, ministrul Economiei l-a asigurat că, în două săptămâni, va veni cu draftul final al Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, la rândul său, că termenul pentru finalizarea acestui proiect este finalul trimestrului doi.
• Florin Cîţu: PSD ar fi trebuit sa majoreze participaţia statului la OMV Petrom
Florin Cîţu, senator liberal, a vorbit, într-o postare pe Facebook, despre "furăciunea" ascunsă de PSD în cazul OMV Petrom, unde, încă de acum cinci ani, guvernul Ponta ar fi trebuit să majoreze participaţia statului la companie. Pe lângă faptul că asta nu s-a produs, PSD l-a numit în consiliul de supraveghere al Petrom pe secretarul general al partidului. "Sunt deja cinci ani de zile de când Ponta şi guvernul PSD ar fi trebuit să majoreze participaţia statului la cea mai mare companie din România, OMV Petrom. Este vorba de valoarea pământului, care odată introdus în capitalul social al companiei, ar fi mărit participaţia statului român, adică a noastră, la această mare companie. Să nu mai vorbim de dividendele pe care ar fi trebuit să le încaseze statul şi din care poate am fi finanţat şi reducerea CAS-ului pentru companii", a scris el.
• De la 1 ianuarie 2018, numărul taxelor nu va depăşi 50; de la sfârşitul anului viitor toate taxele vor fi plătite online
Secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Harry-Ilan Laufer, spune că de la începutul anului viitor numărul taxelor fiscale şi parafiscale nu va depăşi 50, iar de la sfârşitul lui 2018 toate taxele vor fi plătite online, iar cele care nu vor putea fi achitate astfel vor fi desfiinţate. Harry-Ilan Laufer a fost prezent, vineri, la Universitatea "Ovidius" din Constanţa, la prezentarea programului "Start- Up Nation România". El a spus celor prezenţi că Guvernul lucrează la "departamentul debirocratizării", urmărind să se ajungă ca la începutul anului viitor să rămână cel mult 50 de taxe.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Premierul Lofven: "Suedia a fost ATACATĂ!"
Un camion a intrat în mulţime la Stockholm, în zona centrală a oraşului, ucigând trei oameni şi rănind alte câteva persoane. Unul dintre cei doi suspecţi arestaţi de poliţia suedeză vineri va fi acuzat de omoruri cu caracter terorist, potrivit unui anunţa al procuraturii suedeze din noaptea de vineri spre sâmbătă. AFP, citată de Agerpres, a obţinut confirmarea oficială că este vorba de primul dintre cei doi suspecţi reţinuţi în urma atacului terorist de vineri. Suspectul a fost arestat în suburbia Marsta a capitalei suedeze Stockholm. Suspectul este un uzbec de 39 de ani, simpatizant al Statului Islamic, potrivit cotidianul Aftonbladet, care a anunţat şi reţinerea, în Marsta, a unui bărbat rănit uşor, care şi-ar fi asumat răspunderea pentru atac.
• BOMBA lui Putin: Rusia recunoaşte IERUSALIMUL de Vest drept CAPITALA Israelului
Situaţia, şi aşa inflamată din Orientul Mijlociu, se complică şi mai mult, după această ameţitoare schimbare de politică a Moscovei. Anunţul, făcut într-o declaraţie oficială a şefului diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, şi care se găseşte şi pe site-ul Ministerului de Externe de la Moscova, vine pe fondul ezitărilor Statelor Unite de a face acelaşi lucru, deşi Trump a promis în campania sa electorală că va recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului. Un oficial diplomatic israelian a declarat pentru Jerusalem Post că aparţia acestei declaraţii pe 6 aprilie, la două zile după atacul chimic din Siria, ar putea avea drept scop să dezamorsese criticile la adresa Moscovei, ca "tutore" al preşedintelui sirian Assad.
• Declaraţia ŞOCANTĂ a lui ADRIAN NĂSTASE în legătură cu Bashar Al-Assad
Fostul premier Adrian Năstase lansează un nou scenariu cu privire la răspunsul SUA la atacul chimic din Siria. "Eu nu cred în explicaţiile simple în cazul unor astfel de evenimente. Nu cred că Bashar al-Assad este pur şi simplu nebun şi foloseşte arme chimice în contextul cunoscut, cu sensibilitate americană anterioară din Irak şi angajamentele Rusiei de garant în această chestiune. Părerea mea este că aici este vorba de preludiul vizitei secretarului de stat american la Moscova. Este o operaţiune declanşată şi pentru a contracara atacurile din SUA asupra administraţiei Trump pentru relaţia apropiată cu Rusia şi bănuiesc că va avea loc o înţelegere privind participarea mai activă a SUA la încercarea de rezolvare a conflictului din Siria" a afirmat fostul premier Adrian Năstase, la Antena 3.
• Administraţia Obama, PAGUBĂ dată SUA de jumătate de TRILION!
Atacurile din Siria organizate la comanda lui Donald Trump survin în mijlocul unui scandal de proporţii în SUA. Administraţia Trump a anunţat că în timpul mandatului lui Barack Obama s-a creat o gaură financiară de jumătate de trilion de dolari. Preşedinte al Coaliţiei Românilor din Statele Unite ale Americii, preotul greco-catolic Chris Terheş, a făcut o analiză a situaţiei din SUA dacă acolo ar funcţiona DNA sub comanda Laurei Codruţa Kövesi. "Daca aşa ceva s-ar fi întâmplat in Romania oamenii lui Obama ar fi fost "luaţi" pentru delapidare si/sau abuz in serviciu. Daca DNA ar aplica legile româneşti in America ar aresta întreg Washingtonul. Acum ori ăştia din Washington nu ştiu cum e cu statul de drept si domnia legii, ori cei din Romania, a scris el.
• JURNALUL NATIONAL
• CSM Bucureşti - Ferencvaros 30 - 25. Primul pas spre Final Four
CSM Bucureşti a învins echipa maghiară Ferencvaros TC-Rail Cargo Hungaria Budapesta cu scorul de 30-25 (17-15), vineri seara, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'' din Capitală, în prima manşă a sferturilor de finală ale Ligii Campionilor la handbal feminin. Campioana Europei a obţinut o victorie dătătoare de speranţe în calificarea la turneul Final4 al competiţiei, după un final de excepţie.
• Cine l-a făcut milionar din patru şpăgi pe Lucian Duţă
Procurorii DNA spun că fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate din perioada guvernării Băsescu-Boc, Lucian Nicolae Duţă, ar fi încasat şpagă în valoare de 8,6 milioane de euro de la două firme care activează în domeniul IT, pentru a le promova acestora interesele în legătură cu mai multe contracte şi acte adiţionale ale acestor contracte, derulate de cele două entităţi private în perioada în care Duţă a deţinut funcţia guvernamentală. Ca o coincidenţă, una dintre firmele care au derulat cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate contracte în perioada vizată de procurori este UTI Grup, controlată de Tiberiu Urdăreanu, unul dintre denunţătorii din două dosare "grele" ale DNA.
• Roaming fără taxe în UE după 15 iunie
Parlamentul European a eliminat ultimul obstacol, acordul privind preţurile maxime pe care companiile şi le pot aplica reciproc pentru utilizarea reţelelor, în calea excluderii complete a taxelor de roaming. Aceste costuri afectează indirect facturile finale ale consumatorilor. Eliminarea taxelor pentru utilizatori din 15 iunie 2017, va permite consumatorilor să telefoneze, să trimită SMS-uri şi să folosească date pe mobil atunci când călătoresc în alt stat UE, la acelaşi cost ca şi acasă. Astfel, utilizatorii care vor călători prin Europa vor putea verifica mailul, utiliza hărţi, încărca fotografii pe reţelele sociale, vor putea telefona şi trimite SMS-uri fără costuri suplimentare.
• Scăderi pe majoritatea burselor mondiale, din cauza îngrijorărilor privind evoluţia conflictului din Siria
Bursele europene au deschis vineri în scădere, investitorii renunţând la activele riscante pe fondul incertitudinilor create de atacul american cu rachete asupra unei baze aeriene din apropierea oraşului sirian Homs, transmit Bloomberg şi Reuters. Indicele pan-European STOXX 600 a scăzut vineri cu 0,3%, iar analiştii se aşteaptă ca acţiunile băncilor să înregistreze cel mai semnificativ declin din ultima lună, în timp ce titlurile companiilor petroliere sunt în creştere, în urma majorării cu 2% a preţului la petrol. Bursa de la Londra a deschis şedinţa de vineri în scădere uşoară, indicele principal FTSE-100 a ajuns la valoarea de 7.305,58 puncte, în scădere cu 0,55 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.