REVISTA PRESEI 08.05.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 mai 2014

ADEVARUL

Avioane de luptă la Câmpia Turzii

Şase avioane de luptă CF-18 Hornet au ajuns ieri, 7 mai, la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii din judeţul Cluj. Acestea aparţin Forţelor Regale Aeriene ale Canadei şi vor participa la un exerciţiu comun româno-canadian. La începerea exerciţiului a fost prezent şi ambasadorul Canadei în România. "Canada e angajată să lucreze cu România şi ceilalţi aliaţi NATO pentru a derula exerciţii comune de succes, activităţi comune şi să ofere sprijin pentru măsurile NATO pentru asigurarea securităţii şi stabilităţii pe continentul european. Canada sprijină ferm Ucraina şi aliaţii din NATO pentru păstrarea şi promovarea stabilităţii şi securităţii pe continentul european. NATO a demonstrat puterea solidarităţii cu aliaţii est-europeni. În condiţiile ameninţărilor actuale, Canada îşi reiterează sprijinul neechivoc pentru alianţa transatlantică şi pentru menţinerea păcii şi siguranţei în zona euroatlantică", a afirmat ambasadorul Canadei în România, Joanne Lemay. Ea a fost prezentă la debutul exerciţiilor aeriene româno-canadiene care vor avea loc la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii în următoarele 5 luni.

Crin Antonescu: "Victor Ponta a început să semene cu Adrian Năstase. E perfect arogant"

Liderul PNL, Crin Antonescu, şi primarul Sibiului, Klaus Iohannis, au fost invitaţi, miercuri, la postul B1TV unde au discutat despre viitoarele alegeri prezidenţiale precum şi despre relaţiile politice ale celor doi oficiali liberali cu Victor Ponta şi Traian Băsescu. Iohannis: Nu luăm în considerare o rocadă între noi pentru prezidenţiale, asta chiar dacă unele sondaje ne pot duce cu gândul că este o variantă care merită discutată. Însă nu se ia în considerare o asemenea variantă. Eu când am venit în PNL am venit să-l sprijin pe Crin Antonescu, nu să-i iau locul lui, pentru prezidenţiale. Însă, da, sunt dispus să mă implic în politica naţională. Părerea mea este că Antonescu va fi preşedintele României. Antonescu: Klauss Iohannis, care este vicepreşedinte al partidului, are posibilitatea să mă succeadă, în vedere preşedinţiei PNL. Din punctul meu de vedere Iohannis este cel mai potrivit pentru un asemenea post.

Legea Bloggerilor, o nouă creaţie a tiranului Putin care ameninţă libertatea de exprimare

În mijlocul conflictului dintre Rusia şi Ucraina, preşedintele de la Kremlin, Vladimir Putin, a introdus Legea Bloggerilor, care reglementează acest domeniu şi le interzice anumite drepturi acestora. Potrivit "The New York Times", bloggerii din Rusia care trec de 3.000 de vizitatori zilnici vor trebui să se înregistreze ca ziar şi vor trebui să respecte legile în vigoare ale presei. Acest lucru înseamnă că bloggerii nu vor mai avea voie să publice informaţii neverificate şi vor trebui să ofere garanţia că faptele prezentate sunt reale. De asemenea, bloggerii ruşi nu vor mai avea voie să fie anonimi şi site-urile care oferă platforme pentru bloggeri, dar şi motoarele de căutare şi reţelele sociale, vor trebui să stocheze toate datele postate în ultimele şase luni. Legea bloggerilor vine după ce preşedintele rus a introdus o lege anti-profanităţi. Practic, cuvintele obscene vor fi interzise în filme, muzică şi cărţi. Bloggerii care nu vor respecta decizia Kremlinului vor plăti o amendă de 142.000 de dolari şi posibila închidere a blogului. Legea bloggingului include şi defăimarea şi incitarea la ură.

Internetul, o creaţie CIA

"Internetul a fost lansat ca fiind un proiect al CIA. El se dezvoltă în acest fel. Pentru a rezista acestor influenţe, Federaţia Rusă trebuie să lupte pentru a-şi proteja propriile interese în domeniul online", a declarat Vladimir Putin. În cadrul unui forum media organizat la Sankt Petersburg, un blogger rus i-a transmis lui Vladimir Putin că mai multe site-uri ruseşti, printre care şi motorul de căutare online - Yandex, stochează informaţii pe servere din străinătate, practică ce ar putea avea repercusiuni asupra siguranţei naţionale a Rusiei. Preşedintele Vladimir Putin s-a arătat de acord cu optica bloggerului rus şi a precizat că o serie de "presiuni" au fost exercitate asupra administratorului site-ului Yandex, acesta preferând în cele din urmă să îşi înregistreze platforma online în Olanda. "Acest lucru s-a întamplat nu doar din raţiuni fiscale, ci şi pentru alte motive", a mai spus Vladimir Putin.

Ludovic Orban: O colaborare între PNL şi PDL este certă

Deputatul PNL Ludovic Orban a discutat, la Adevărul Live, despre o posibilă rocadă între Crin Antonescu şi Klaus Iohannis pentru alegerile prezidenţiale, despre faptul că PSD încă mai foloseşte simbolul USL, dar şi despre exodul primarilor liberali înspre social-democraţi. Deputatul liberal a vorbit deschis şi despre o viitoare alianţă între PNL şi PDL, care pare doar o chestiune de timp.

Cum va trece România la euro peste cinci ani

Anunţarea datei de 1 ianuarie 2019 ca termen de aderare a României la zona euro (şi, implicit, a adoptării monedei unice în locul leului) i-a luat prin surprindere pe mulţi economişti, care consideră că intervalul de timp rămas până atunci este prea scurt pentru a îndeplini criteriile de aderare. De ce "s-a grăbit" Guvernul cu acest termen, după mai mulţi ani de tergiversare? Argumentul oficial este că la 1 ianuarie 2019 România va prelua şi preşedinţia Uniunii Europene, iar cel... să-i zicem sentimental este că în acel moment tocmai ce se vor fi împlinit 100 de ani (şi o lună) de la Marea Unire. Ar mai fi şi o explicaţie de conjunctură regională, având în vedere că, pe fondul crizei din Ucraina, Polonia - a cărei poziţie era de refuz faţă de aderare - s-a decis subit să anunţe acceptul de a adopta la euro.

Omul de afaceri Nelu Iordache a fost eliberat şi va fi judecat în arest la domiciliu

Omul de afaceri Nelu Iordache, aflat în arest de aproape un an şi şase luni în dosarul în care este acuzat că a deturnat fonduri europene pentru primul tronson din autostrada Nădlac-Arad, va fi judecat în arest la domiciliu. Asta au de decis definitiv, miercuri, magistraţi Curţii de Apel Bucureşti. Omul de afaceri se află în arest preventiv din data de 2 decembrie 2012. Potrivit anchetatorilor, Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, este acuzat că "a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia fondurilor europene în formă continuată (61 de acte materiale) şi că a utilizat cu rea-credinţă creditul societăţii (trei acte materiale). În plus, acesta mai este acuzat de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (136 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Fără Adrian Sârbu, Pro TV a scos un profit operaţional de cinci ori mai mare în România

Central European Media Enterprises (CME), compania care deţine PRO TV, a înregistrat în România un profit operaţional înainte de depreciere şi amortizare de 5,413 milioane de dolari în primul trimestru al acestui an, de peste cinci ori faţă de cele 959.000 de dolari anunţate anul trecut în aceeaşi perioadă. Concomitent, veniturile în ţara noastră au crescut de la 42 de milioane de dolari la 49,6 milioane de dolari, mai scrie sursa citată. Acestea se situează peste nivelul înregistrat în Cehia, Bulgaria, Slovacia, Slovenia şi Croaţia. Acesta este primul trimestru după ce Adrian Sârbu, fostul director executiv al CME, nu a mai avut nicio legătură cu societatea. Veniturile totale ale CME au ajuns la 153 de milioane de dolari în perioada ianuarie-martie 2014, în creştere semnificativă faţă de cele 132,7 de milioane de dolari din perioada ianuarie-martie 2013. CME este controlată de către grupul american Time Warner. Adrian Sârbu şi-a dat demisia în vara anului trecut şi a plecat definitiv din companie la finele lui 2013.

MOL România cumpără reţeaua locală de benzinării Eni. Italienii se retrag din ţara noastră

Grupul MOL a convenit cu gigantul italian Eni preluarea unui număr de 208 benzinării din Europa Centrală şi de Est, inclusiv România, unde Eni opera o reţea de 42 de benzinării sub marca Agip. În România, MOL va ajunge, astfel, la un număr de 189 de unităţi, potrivit unui comunicat al companiei petroliere. În total, Eni a vândut 208 benzinării, celelalte unităţi care fac domeniul tranzacţiei fiind plasate în Cehia şi Slovacia. Grupul MOL va controla, în final, o reţea de aproximativ 2.000 de staţii de carburanţii în 11 ţări. "Acest pas contribuie într-o mare măsură la strategia Grupului MOL pentru segmentul rafinare şi marketing (Downstream) de a spori prezenţa pe piaţă, acoperirea geografică şi numărul de clienţi. Preluarea activităţii de vânzări en gros de carburanţi de la Eni, în ţările respective, este de asemenea inclusă în acest acord. Conform strategiei sale de creştere, Grupul MOL anunţă achiziţia reţelelor de benzinării Eni din Cehia, Slovacia şi România", se arată în comunicatul MOL.

CURENTUL

Uite unde se duce salariul lui Băsescu!

Partidul Mişcarea Populară nu pare deloc "un partid în blugi". Nişte rebeli cu buzunarele goale care defilează în spatele starletei Elena Udrea, ca-n afişele cu filme de la Hollywood. Din contra, conturile PMP sunt bine alimentate de "binevoitori", plasând formaţiunea pe locul trei în topul partidelor care au declarat la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) sumele oficiale primite pentru campania la europarlamentare. Printre donatorii generoşi se află şi Băsescu care a declarat marţi că îşi donează salariul pe ultima lună la campania PMP. La câţi bani au în conturi, cel mai probabil preşedintele şi-a donat salariul pe ultimul an, nu doar pe ultima lună. Întrebat dacă a contribuit, personal sau cu familia sa, la campania electorală a Partidului Mişcarea Populară, Traian Băsescu a spus: "Nu, dar voi contribui cu cât îmi permite legea. Abia aştept să iau salariul pe luna mai. Se va întâmpla azi, sper să primesc fluturaşul de salariu şi salariul pe luna aceasa îl donez Partidului Mişcarea Populară". Conform datelor oficial, PMP a strâns la puşculiţa partidului suma de 102.150 de lei, toţi banii provenind de la persoane fizice.

Ponta împrumută limbajul Kremlinului împotriva "duşmanului...

Oricât de şocant ar părea pentru liderii unei ţări democratice, mai-marii de la Bucureşti folosesc aceeaşi retorică de tip sovietic ca cei de la Kremlin. Premierul Victor Ponta a începutul să împrumute limbajul liderilor de la Moscova în privinţa adversarilor politici. Dacă Rusia se referă în termeni de "fascişti" la adversarii săi geopolitici, şeful PSD face acest lucru la o scară mai mică de politică internă. El a declarat miercuri că nu poate contrasemna pentru decorarea "unor indivizi care au gestionat greşit sau au deturnat bani publici", iar unii dintre ei "au avut deseori opinii anti-româneşti sau chiar fasciste" şi că dacă preşedintele doreşte să îi decoreze o poate face, dar nu cu semnătura sa. "Am două rezerve: prima rezervă este legată de faptul că, în baza raportului Curţii de Conturi care a fost transmis mai departe către toate instituţiile competente, conducerea de atunci a ICR, aşa spune Curtea de Conturi, nu spun eu, a folosit în mod greşit o mulţime de fonduri publice, deci să-i decorăm pe cei care au cheltuit prost banii publici sau chiar au deturnat mi se pare un lucru greşit.

Extrădată din SUA, Diana Nemeş este audiată la DNA

Diana Nemeş, cercetată în dosarul de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, alături de soţul său Radu Nemeş, de fostul şef al ANAF Sorin Blejnar şi de Codruţ Marta, a fost extrădată din SUA, Ea este audiată miercuri DNA. Diana Nemeş a fost preluată din Statele Unite ale Americii de o escortă a Poliţiei Române şi a fost adusă în Bucureşti, susţin surse judiciare. La finalul audierii, Diana Nemeş va fi dusă la Curtea de Apel Bucureşti, pentru confirmarea mandatului de arestare preventivă emis pe numele ei. Un judecător de la un tribunal federal din Seattle a semnat luni ordinul de extrădare a Dianei Nemeş în România, unde locuia împreună cu Radu Nemeş. În cazul lui Radu Nemeş, nu există încă o hotărâre judecătorească, acesta contestând extrădarea. Cei doi sunt acuzaţi că au conspirat împreună cu oficiali guvernamentali români în vederea comiterii unei evaziuni fiscale, conform publicaţiei Seattlepi. Diana Nemeş, în vârstă de 38 de ani, însărcinată cu al treilea copil, şi soţul ei deţin proprietăţi în Yelm.

CURIERUL NATIONAL

Silozurile, veriga slabă din agricultură

Anul agricol 2014 se prefigurează a fi unul de excepţie, în care producţiile vor depăşi estimările fermierilor, însă rămâne problema depozitării. În lipsa spaţiilor de depozitare, fermierii români vor fi nevoiţi, ca în fiecare an, să-şi vândă producţiile la preţuri mici pentru că piaţa este dominată categoric de traderi care deţin majoritatea silozurilor. Producătorii agricoli se află, în mare parte, într-o situaţie fără ieşire, pentru că, în momentul recoltei, ei trebuie fie să vândă la cotaţii minime, fie să depoziteze în condiţiile impuse de proprietarii silozurilor. Iar aceste condiţii sunt atât de dure încât ei se trezesc cel mai des în situaţia că, după perioada de depozitare, deşi preţurile au crescut simţitor, câştigul lor este anulat de costurile cu depozitarea şi cu pierderile de cereale pe care proprietarii de silozuri le impun invocând umezeala, calitatea slabă, impurităţile etc. Soluţia ar fi asocierea producătorilor pentru silozuri comune, însă în agricultură domină încă un sentiment pronunţat de neîncredere

Taxa pe tranzacţiile financiare: un acord "a minima"

O taxă europeană pe tranzacţiile financiare (TTF) va intra în vigoare cel mai târziu la 1 ianuarie 2016. Ea va avea, însă, drept obiect - într-o primă etapă - doar acţiunile şi câteva produse derivate, ceea ce este încă departe de formula iniţială a aşa-numitei "taxe Tobin". Taxa pe tranzacţiile financiare (TTF) a figurat din nou pe agenda reuniunii miniştrilor de Finanţe din zona euro, luni, şi apoi marţi, a omologilor lor din cele 28 state membre ale Uniunii Europene. Ideea unei astfel de taxe a apărut cu insistenţă în dezbaterile instituţiilor europene după criza financiară din 2008, ea vizând jugularea extinderii activităţilor ce nu servesc la finanţarea economiei reale şi contribuind, astfel, la evitarea unei noi bombe financiare cu explozie întârziată, dar şi la finanţarea bugetelor statelor UE sau la realizarea de proiecte de dezvoltare.

BVB - rulaje în creştere, profitabilitate diminuată

Pe segmentul acţiunilor şi unităţilor de fond, Bursa a raportat în primele trei luni ale anului volume de 2,34 mld. lei, cu 22,2% mai mari decât în perioada similară din 2013. Cifra de afaceri a avansat, de asemenea, cu 14,5%, la 4,64 mil. lei. Profitul net a coborât, însă, cu 9,8%, la 1,38 mil. lei, de la 1,53 mil. lei. In anul 2009, deşi Bursa realiza pierderi din exploatare de 1,4 milioane lei, profitul financiar se ridicase la 11 milioane lei, în contextul unor ridicări ale ratelor de dobânzi din piaţă. Tendinţa a fost de diminuare a câştigurilor financiare, în paralel cu diminuarea randamentelor instrumentelor cu venit fix, însă în 2010 BVB încă mai obţinea un profit financiar de 6,2 milioane lei pe fondul unui câştig operaţional anemic, de 0,3 milioane lei.

Un manager de fond a câştigat în anul 2013 nu mai puţin de 400.000 de dolari pe oră

David Tepper, administrator la Appaloosa Management, a încasat 3,5 miliarde dolari în 2013. Suma este cu mai mult de un miliard de dolari mai mare decât al doilea câştig raportat de Steve Cohen de la SAC Capital, cel care a fost implicat în cel mai mare scandal de inside trading al ultimilor doi ani. Primii 25 de oameni din punctul de vedere al câştigurilor pe piaţa de capital din anul 2013 au încasat sume totalizând 21,15 miliarde dolari, potrivit unor statistici realizate de revista Institutional Investor şi preluate de portalul financiar Zero Hedge. Suma este cu aproape 50% mai mare decât cea obţinută cu un an înainte de administratorii de fonduri aflaţi în acest top 25 al celor mai bine plătiţi profesionişti din piaţa de capital şi a patra din ultimii 13 ani. Patru dintre aceştia au încasat peste un miliard de dolari, în timp ce un al cincilea, Kenneth Griffin de la Citadel, a ratat doar cu 50 milioane dolari acest reper.

EVENIMENTUL ZILEI

Tehnica de luptă a Armatei Române, reparaţii capitale de 160 de milioane de euro

Escaladarea conflictului din Ucraina a pus în gardă statele din Est-ul Europei. Ţări precum Bulgaria sau Croaţia au anunţat că îşi trimit avioanele, elicopterele şi tehnica de luptă în reparaţii capitale pentru a-şi întări capacitatea de apărare. În România, deşi oficialii de la Bucureşti spun nu ne pregătim de război, fabricile de avioane, elicoptere dar şi cele de armament, muniţie şi tehnică de război au fost anunţate că vor primi comenzi din partea MApN. Guvernul va aloca circa 700 de milioane de lei (aproximativ 160 de milioane de euro) pentru bugetul Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

Rata creditelor neperformante a BRD, aproape la 25%!

BRD Groupe Societe Generale a întregistrat un profit net de 37 de milioane de lei, în primul trimestru din 2014, şi o îmbunătăţire a raportului credite-depozite de 79,5%, influenţat de creşterea cu 6,9% a depozitelor, în luna martie, a anunţat, miercuri, banca. Potrivit unei analize a băncii, sistemul bancar românesc a continuat să înregistreze în ultimele 12 luni o scădere a volumului creditelor (cu 2,9%), cauzată de evoluţia negativă a segmentului corporate, în timp ce depozitele şi-au menţinut tendinţa pozitivă (+5,5% faţă de martie 2013), în special datorită clientelei persoane juridice (+8,4% faţă de martie 2013). Activitatea de finanţare a companiilor rămâne sub influenţa unei cereri scăzute, însă o creştere economică mai amplă în următoarele luni ale anului ar trebui să constituie un factor de contrabalansare. BRD-Groupe Societe Generale este cea de-a doua bancă din România după totalul activelor. BRD - Groupe Societe Generale are 2,3 milioane de clienţi şi operează o reţea de aproximativ 900 de unităţi.

JURNALUL NATIONAL

Băsescu - Udrea bagă băncile în scandal

Băsescu şi Udrea au devenit clienţi periculoşi pentru băncile din România. Cel puţin două instituţii bancare au suferit puternice daune de imagine în urma scandalurilor în care au fost târâte de clienţii Băsescu şi Udrea. Mai mult, Traian Băsescu a ţintit cu remarci negative şi Banca Naţională a României încercând să o amestece în jocuri politice sau în combinaţii neclare. Până şi şefa misiunii FMI a fost bălăcărită de Băsescu, care a acuzat-o de incompetenţă. Ca atare, Băsescu şi Udrea devin pentru mediul bancar persoane de evitat. Cercul apropiat de prieteni sau rude se învârte cu folos personal în jurul instituţiilor de credit. Bebe Ionescu, cuscrul prezidenţial, a fost nu numai impus în Consiliile de Administraţie ale Eximbank şi BCR, dar şi un personaj cu mare trecere în "ungerea" unor credite care sunt acum în fază de judecată în dosarul bancherilor. Două bănci importante au fost investigate de Comisii parlamentare de anchetă plecând de la acţiuni insituţionale sau personale ale Elenei Udrea şi familiei Băsescu.

Trei posturi de filme XXX din Canada, amendate pentru că nu difuzau suficiente filme porno naţionale

Comisia Canadiană pentru Telecomunicaţii radio-TV (echivalentul CNA din România) a amendat trei posturi de filme pentru adulţi pentru că nu difuzau suficiente filme porno făcute în Candada. Potrivit normelor din această ţară, televiziunile de orice profil sunt obligate să difuzeze programe făcute în Canada într-o proporţie de minimum 35%. Posturile "AOV Adult Movie Channel", "AOV XXX Action Clips" şi "AOV Maleflixxx" au mai fost amendate şi pentru că până la 90% din dialogul conţinut de programele lor (pornografice) nu erau subtitrate sau dublate. În justificarea amenzilor, Comisia Canadiană pentru Telecomunicaţii radio-TV nu a stipulat proporţia programelor canadiene pe care cele trei posturi le difuzau, deşi acestea aveau şi seriale făcute în ţară, precum: "Bărbaţi din Toronto" sau "Scurturi canadiene".

Românii dau 38% din bani pe alimente proaspete

Cele mai mari cheltuieli se fac pentru carne şi legume. Guvernul analizează ambele categorii pentru a reduce TVA la alimente. Alimentele proaspete sunt prezente în două din trei coşuri de cumpărături şi reprezintă 38% din totalul cheltuielilor românilor dedicate consumului casnic pentru produse de larg consum, se arată într-un studiu al GfK. Legumele şi fructele sunt, alături de pâine, cele mai cumpărate alimente. Comerţul tradiţional acoperă 60% din valoarea totală a acestei pieţe, de alimente proaspete. Orientarea către comerţul tradiţional este influenţată în special de produse precum legumele, pâinea, peştele şi produsele de cofetărie, care sunt cumpărate într-o proporţie mai mare din magazinele specializate, brutării, patiserii sau pieţe, se arată în studiul citat. În schimb, mezelurile şi carnea de pui sunt achiziţionate aproape în mod egal din cele două formate de comerţ - modern şi tradiţional. Ca şi în cazul majorităţii produselor de larg consum, hypermarketul deţine supremaţia între formatele comerţului modern atunci când vine vorba despre achiziţionarea de alimente proaspete.

NATIONAL

Guvernul va impune noi biruri pentru PFA

Autoritatile incearca sa minimalizeze promisiunea facuta Bruxelles-ului si FMI, referitoare la largirea bazei de impozitare pentru persoanele fizice autorizate, insa este de asteptat ca acestea sa plateasca obligatoriu CAS. Consilierul premierului Victor Ponta, Cristian Socol, a tinut sa precizeze, oarecum iritat, ca guvernul nu are in vedere impunerea unui nou sistem de contributii sociale si nici extinderea bazei de calcul a CAS pentru veniturile PFA. "Este o discutie care se repeta an de an fara a avea nicio fundamentare reala in politicile fiscale propuse de Guvern", a spus Socol, contrazicand insa angajamentele autoritatilor fata de Bruxelles si FMI. Conform programului de convergenta pentru perioada 2014-2017, transmis ieri Comisiei Europene, guvernantii s-au angajat sa extinda CAS inclusiv la acele categorii de PFA care erau scutite de aceasta taxa.

Batalie pe cadavrul USL

Amenintati de liberali cu denuntarea USL la tribunal, social-democratii sar ca arsi si spun ca marca defunctei Uniuni este "proprietatea PSD", prin urmare poate fi folosita in campania electorala. Agasati de impanarea tarii cu afise electorale pe care se lafaie raposata USL, liberalii au decis in sfarsit sa ceara tribunalului emiterea certificatului de deces pentru alianta deja moarta. Hotarati sa scoata la produs fantoma USL, cu ocazia alegerilor europarlamentare, pesedistii se opun cu inversunare. "In prezent, USL este o formatiune politica inregistrata in Registrul Aliantelor Politice de la TMB, cu numarul 6/02.12.2011. USL a fost constituita prin acordul dintre doua aliante politice, respectiv Alianta de Centru Dreapta (compusa din PNL si PC) si Alianta de Centru Stanga (formata din PSD si UNPR)", insista, in scris, social-democratii, subliniind in context ca ACD si ACS traiesc la randul lor, dovada faptul ca si ele sunt inscrise la TMB. "Niciuna dintre ele (ACD si ACS - n.r.) nu a formulat o denuntare a USL.

PUTEREA

Patru din cei şase administratori ai TAROM au fost demişi

Ministerul Transporturilor (MT) operează noi schimbări la vârful TAROM, la şase luni de la numirea unor noi membri în Consiliu de Administraţie (CA). Patru dintre aceştia au fost înlocuiţi din funcţie, marţi seară, de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) TAROM, fiind păstraţi doar şeful CA, Dante Stein - fost consilier onorific al premierului Victor Ponta - şi Răzvan Filipescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism. MT, acţionarul majoritar al TAROM, nu a motivat oficial aceste schimbări, însă surse avizate susţin că au legătură directă cu scoaterea din structurile de stat a tuturor persoanelor numite de PNL, pe vremea când guverna alături de PSD.

SUA: Sancţiunile economice împotriva Rusiei au fost eficiente

Trezoreria americană a precizat că sancţiunile economice adoptate de administraţia Obama au dus avut consecinţe importante asupra economiei ruseşti. Potrivit oficialilor americani, economia slabă a Moscovei nu a putut face faţă şi a fost incapabilă să împiedice deprecierea rublei. Autorităţile americane susţin că sancţiunile adoptate până acum de administraţia Obama au afectat Rusia. Daniel Glaser, secretarul adjunct al Trezoreriei, a declarat marţi, în faţa Congresului, că sancţiunile impuse Moscovei "au un impact direct şi indirect asupra economiei slabe a Rusiei". El a subliniat că piaţa bursieră a înregistrat o scădere cu 13%, rubla a pierdut 8% din valoare şi banca centrală rusă a cheltuit 50 de miliarde de dolari (10% din rezervele de valută) pentru a încerca să menţină stabilitatea monedei naţionale. Glaser a mai spus că între 100 şi 130 de miliarde de dolari au fost retrase din Rusia de la începutul crizei ucrainene. Banca Rossia, aflată pe lista SUA de sancţiuni, a pierdut un miliard de dolari şi a fost nevoită să vândă obligaţiuni de 500 milioane de dolari.

ROMANIA LIBERA

O minciună de 53 de milioane de euro a lui Ponta: banii europeni pentru studiile de fezabilitate ale autostrăzilor nu există

Premierul României a declarat pe 2 mai a.c., la o acţiune electorală a Tineretului Social-Democrat, că "Aceste studii (de fezabilitate în vederea construcţiei unor tronsoane de autostradă - n.r.) nu sunt făcute din bani de la buget, ci din fondurile europene pe 2007-2013". Cu două săptămani înainte, însă, pe 16 aprilie a.c., acelaşi premier Victor Ponta aprobase şi semnase bugetul de venituri şi cheltuieli al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) pe 2014. Adică bugetul instituţiei care se ocupă de contractarea studiilor de fezabilitate pentru autostrăzi şi, ulterior, de construirea autostrăzilor. În totală contradicţie cu declaraţia electorală a lui Ponta, bugetul CNADNR prevede că anul acesta sînt disponibile "venituri din fonduri europene" de 0,00 (zero) lei şi "cheltuieli eligibile din fonduri europene" tot de 0,00 (zero) lei.

Culmea tupeului. Trei bărbaţi au vrut să cumpere ţigări de contrabandă cu 20.000 de euro FALŞI

Trei bărbaţi au fost reţinuţi, miercuri seara, la Satu Mare, după ce au încercat să cumpere ţigări de contrabandă cu valută falsă. Tranzacţia urma să se facă într-o benzinărie din oraş. "La data de 07.05.2014 în jurul orei 19,00 poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale cu sprijinul DOS-IGPR , SAS şi DIPI sub directa coordonare a Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare au prins în flagrant , în parcarea unei staţii de carburanţi situată pe strada Botizului din municipiu, 3 bărbaţi din judeţul Satu Mare, cu vârste cuprinse între 36 şi 41 de ani în timp ce încercau să pună în circulaţie bancnote contrafăcute. Cei 3 vroiau să cumpere ţigări de contrabandă pe care intenţionau să le plătească cu suma de 20. 000 euro falşi în bancnote de 50 şi 100 de euro", informează IGPR, într-un comunicat de presă.

ZIARUL FINANCIAR

România a cheltuit pe infrastructura de transport 28 mld. euro în ultimii şase ani. Unde sunt şoselele?

Valoarea lucrărilor realizate în infrastructura de transport, adică drumuri, căi ferate, aeroporturi, poduri sau canale navigabile, s-a ridicat la 27,5 miliarde de euro în perioada 2009-2013, arată o analiză ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Din această sumă, doar circa 2 miliarde de euro au fost lucrări executate în domeniul autostrăzilor, în ciuda faptului că în ultimii ani şoselele de mare viteză au fost, cel puţin la nivel declarativ, prioritatea tuturor guvernelor care s-au perindat pe la Palatul Victoria. Suma surprinzător de mică pentru autostrăzi poate fi explicată prin faptul că cifrele de la Institutul Naţional de Statistică se referă doar la sumele facturate în res­pectivii ani către companiile care construiesc sau proiectează autostrăzi, potrivit repre­zen­tanţilor institutului. Cu alte cuvinte, valorile facturate sunt mai mici decât cele livrate efectiv. De altfel, problema arieratelor este una extrem de importantă pentru piaţa cons­trucţiilor, astfel că plăţile întârziate către societăţile de construcţii se ridică la circa 0,8 mld. euro, potrivit datelor transmise de Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) la începutul lunii aprilie.

Producţia de petrol a Petrom a scăzut cu un sfert de la privatizare, iar cea de gaze cu 16%, în ciuda unor investiţii de 7 mld. euro. "Vom intensifica explorarea"

Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România, va intensifica activitatea de explorare pe termen mediu şi lung, în contextul în care de la privatizare compania s-a concentrat asupra zăcămintelor aflate deja în exploatare. În ciuda unor investiţii de 7 mld. euro, Petrom abia a reuşit să stabilizeze producţia anul trecut pentru că banii s-au dus cu precădere în extracţia din zăcămintele mature. Compania spune însă că pe termen mediu şi lung explorarea, activitatea prin care se identifică noi zăcăminte, se va intensifica, iar zona de vecinătate a Mării Negre va fi o piesă centrală în noile planuri ale Petrom. În 2013, pentru prima dată de la pri­va­ti­zarea companiei, producţia de petrol şi gaze nu a mai fost în scădere, înregistrând o creştere marginală faţă de 2012. Practic, pentru o ţară ca România, care are o tradiţie în producţia hidrocarburilor de peste 150 de ani, investiţiile în explorare devin absolut necesare pentru continuarea activităţii de extracţie.

Trendul de scădere a dobânzilor la lei a făcut încă un pas în martie. Bancherii au forţat scăderea bonificaţiilor la depozite sub 3%

Primul trimestru din acest an s-a încheiat cu noi scăderi ale dobânzilor la creditele în lei atât pe segmentul de retail, cât şi pe corporate, întărirea semnalului de ieftinire a finanţărilor în moneda naţională fiind în relaţie directă cu creşterea de aproape 5% a creditului privat în lei la nivelul lunii martie faţă de martie 2013. Dobânda medie la creditele în lei pentru populaţie s-a situat în martie pentru a treia lună la rând sub nivelul de 9%, în timp ce costul creditelor pentru companii s-a apropiat de 7%, asemenea rate de dobândă reuşind să încurajeze un număr mai mare de clienţi să intre în discuţii cu bancherii pentru angajarea unor datorii noi. Potrivit unor date pre­zentate recent de gu­ver­natorul BNR Mugur Isărescu dobânda medie la creditele noi în lei per ansamblul pieţei încă era în ianuarie 2014 vizibil peste ratele medii din Polonia şi Un­ga­ria, fiind aproximativ duble decât în Cehia şi în zona euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb