REVISTA PRESEI - 08.06.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 iunie 2010

ADEVĂRUL

Boc între remaniere şi demitere

Guvernul şi-a angajat ieri răspunderea asupra Legilor austerităţii, în vreme ce PSD a depus moţiunea de cenzură, susţinută şi de PNL. Chemaţi de Traian Băsescu să susţină Executivul, aleşii PDL i-au cerut însă premierului remaniere guvernamentală. Răzvrătiţii din partid sunt ameninţaţi cu excluderea. Premierul Emil Boc a fost primit în Parlament cu aplauze din partea aleşilor PDL, dar şi cu huiduieli şi steguleţe cu mesaje împotriva Guvernului, din partea PSD şi PNL.

Ungaria ne arată faza a doua a crizei

Ungaria a depăşit faza aplicării măsurilor dure de constrângere a populaţiei în vederea depăşirii crizei. România abia acum începe să le aplice. Guvernul ţării vecine îşi asumă astăzi în Parlament deciziile anti-criză. Planul prezentat astăzi vizează mai curând zona economică. Executivul de la Bucureşti nu a luat până acum nicio măsură anti-criză. Ieri, premierul Emil Boc a mers în Parlament pentru a-şi asuma răspunderea pentru pachetul de legi prin care salariile bugetarilor sunt reduse cu 25%, iar pensiile cu 15% până la sfârşitul lui 2010.

Haine vechi contra fasole

Ca să nu rămână cu marfa nevândută, o firmă din Focşani, care are un magazin de haine la mâna a doua în zona Piaţa Moldova, a decis să vândă haine în schimbul bonurilor de masă sau al produselor agroalimentare: fasole, porumb, grâu. "Magazinul meu este astăzi mai mult gol. Trebuia să fac ceva! Pentru o cămaşă, care costă opt lei, primesc în schimb un bon sau un kilogram de fasole", ne spune Luminiţa Iliciuc, patroana magazinului. Femeia a declarat că pentru a nu lăsa loc de interpretare organelor fiscale care ar putea veni în control, toate operaţiunile sunt înregistrate în contabilitate.

Piaţa meditaţiilor: 320 de milioane de euro anual

Un studiu arată că o oră de meditaţie ajunge la 18 lei, iar cele mai mari tarife sunt în Bucureşti şi în Dobrogea. Matematica, limba engleză şi limba română sunt disciplinele la care elevii cu vârste cuprinse între 6 şi 19 ani fac cele mai multe meditaţii. O cercetare realizată de firma Daedalus Millward Brown şi plătită de Fundaţia "Dinu Patriciu" arată că 17% din totalul elevilor chestionaţi au făcut meditaţii anul acesta, un procent mai mic decât anul trecut, când acesta a fost de 20%.

Inundaţii catastrofale afectează centrul Europei

Mii de persoane din Europa Centrală şi de Est sunt nevoite să-şi părăsească locuinţele din cauza ploilor abundente şi a alunecărilor de teren. De departe, cea mai lovită ţară este Polonia, unde numărul victimelor cauzate de inundaţii a ajuns la 22. Grădiniţele, şcolile şi alte clădiri publice din Varşovia, situate pe malurile râului Vistula, sunt închise astăzi, ca măsură de precauţie în eventualitatea unor noi intemperii.

A scăzut din nou puterea de cumpărare

Raportul dintre scumpiri şi salarii, reprezentând puterea de cumpărare a populaţiei, a fost din nou defavorabil pentru venituri în luna aprilie a acestui an. Astfel, pe fondul unei rate a inflaţiei de 2,46% în primele patru luni din 2010, media câştigurilor salariale a scăzut semnificativ, de la 1.477 de lei în decembrie 2009 la 1.436 de lei în aprilie 2010.

Pipera, un paradis imobiliar în agonie

Proprietăţile imobiliare din nord-estul Capitalei au preţuri chiar şi cu 50% mai mici faţă de cele practicate în urmă cu trei-patru ani. Dacă în anii trecuţi mulţi visau să-şi cumpere o casă în Pipera, în prezent nici măcar cei cu bani nu sunt tentaţi să achiziţioneze proprietăţi aici. Zona Pipera este împânzită cu anunţuri de vânzare postate pe vile sau la stradă.

CURENTUL

Alina mazilită de Adina, din dragoste de Crin

La curtea PNL-ului, se pare că doamna din spatele conducătorului mult iubit (dacă poate fi numit aşa) Crin Antonescu, consoarta europarlamentară Adina Vălean, şi-a eliminat dibace concurenţa formată din curtezanele şi crăişoarele parvenite pe scara socio-politică din motivul ca nu cumva "domnul Mireille Mathieu" să intre şi el în mrejele nimfelor Alina Gorghiu şi Diana Tuşa. Cu ceva victime la activ, printre care cele mai cunoscute au fost Bogdan Olteanu, Mihai Voicu sau jurnalistul-teolog Ioşka Buble, cele două devoratoare de penelişti s-au transformat peste noapte în doamne din înalta societate a politicii dåmboviţene, amploaiate fidele pe la televiziunile mogulilor.

Start, de Tia Şerbănescu

S-a dat startul luptei: legile tăierii au fost asumate, moţiunea de cenzură a fost depusă iar sindicatele au blocat intrările Parlamentului. De ce n-or fi făcut asta şi când s-au votat pensiile speciale? În fine, acum e-acum! Dacă nu curge, pică: ori moţiunea, ori guvernul. Înaintea bătăliei, dl Băsescu şi-a chemat oastea la Snagov unde le-a spus parlamentarilor PDL că au de ales între putere şi opoziţie. 28 dintre ei n-au venit, semn că optaseră, vorba dlui Dragnea, "pentru altă pădure".

Femeile, mai afectate de criză decât bărbaţii

Peste trei sferturi dintre românii cu vârsta peste 18 ani au fost afectaţi de criză, care a avut un impact mai mare asupra femeilor, a antreprenorilor şi a angajaţilor cu studii superioare, precum şi a persoanelor care pentru moment nu au un loc de muncă, potrivit unui studiu realizat de Mercury Research.

CURIERUL NAŢIONAL

Leul o ia din nou la vale

Moneda naţională a sărit ieri de 4,2 unităţi pentru un euro şi se află la un minim istoric faţă de dolar. Pârvu (CNIPMMR): Moneda exprimă clar starea în care se află economia românească. Safta (X-Trade Brokers): Deprecierea leului are efecte benefice pentru exportatori şi consecinţe dramatice pentru cei care au credite în euro. Moneda naţională a continuat să se deprecieze în prima parte a şedinţei interbancare de ieri, astfel că referinţa anunţată de BNR a ajuns la maximul din 4 ianuarie, de 4,2180 lei/euro, iar cotaţia pentru dolar a atins un record istoric, de 3,5243 lei/dolar.

CE: Ordonanţa privind evaziunea sfidează recomandările oficialilor europeni

Comisia va solicita autorităţilor române să rezolve aspectele care nu sunt conforme cu legislaţia UE cât de curând posibil. "Comisia Europeană a fost consultată foarte târziu".

Ordonanţa din 30 mai privind noi măsuri de combatere a evaziunii fiscale "ridică o serie de îngrijorări în ceea ce priveşte conformitatea sa cu legislaţia UE", au declarat ieri pentru Mediafax oficialii europeni, anunţând că Guvernul nu a ţinut cont de observaţiile sale.

Dolarul este de neoprit

Temerile privind reintrarea în recesiune a economiei din euro-zonă, a produs ieri o depreciere brutală a monedei unice faţă de celelalte valute majore, motiv pentru speculatorii "carry trade" să îşi marcheze profiturile pe monedele emergente, provocând scăderea acestora. Dolarul american a atins ieri un maxim istoric, cursul lui mediu urcând de la 3,4499 la 3,5243 lei, cotaţiile din piaţă urcând de la 3,5160 până la 3,5480 lei, media de pe finalul zilei fiind de 3,54 lei.

Casele de pariuri îşi închid uşile

Casele de pariuri vor fi închise începând de astăzi, în semn de protest faţă de decizia Guvernului de a elimina pragul de neimpozitare a câştigurilor obţinute din jocurile de noroc, de 600 lei, a declarat purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), Dan Matei Agathon. El a explicat că începând de marţi vor fi închise pe o durată nedeterminată 1.455 de case de pariuri, reprezentând 96,7% din total.

Investitorii văd România ca o mare cu ape tulburi

Deşi M&A-ul a început să-şi revină, criza şi măsurile de austeritate contribuie la confuzie. Deşi există apetit investiţional, prudenţa este cea care dictează tonul. Imaginea României este cam tulbure pentru investitori din cauza condiţiilor macroeconomice, dar şi a măsurilor de austeritate anunţate de Guvern, deşi piaţa de fuziuni şi achiziţii (M&A) pare că se dezgheaţă, a declarat Cornelia Bumbacea, partener Ernst&Young România (E&Y).

Asociaţiile şi Patronatele din turism solicită ministerului ajutor pentru promovarea României

Criza economică şi concurenţa acerbă a ţărilor vecine au determinat scăderi importante ale volumului de vânzări pentru vacanţele de pe teritoriul românesc, iar acest lucru ar putea continua dacă Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului nu dă o mână de ajutor în promovarea României, se arată într-un comunicat remis de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT).

EVENIMENTUL ZILEI

PSD prezintă oferta de sezon: Cu ce sunt ademeniţi parlamentarii puterii

În schimbul votului la moţiunea de cenzură, PSD promite nu doar carnetul de partid, ci şi un colegiu asigurat pentru viitoarele alegeri. Social-democraţii şi liberalii au o săptămână pentru a atrage 20 de parlamentari ai puterii să pună umărul la dărâmarea guvernului Boc. Conform ultimei "raportări" făcute lui Victor Ponta, 13 parlamentari PDL şi UNPR au fost deja convinşi să schimbe tabăra.

Rectorul Andronescu semnează, Ecaterina încasează

Timp de trei luni, Ecaterina Andronescu a fost atât ministrul Educaţiei cât şi directorul unui proiect de 4,7 milioane de euro, finanţat din fonduri publice. Documentele obţinute de EVZ arată că Andronescu deţinea în paralel cu funcţia de rector al Universităţii Politehnica Bucureşti pe cea de director al proiectului "Pregătire competitivă a doctoranzilor în domenii prioritare ale societăţii bazate pe cunoaştere", situaţie care o plasează în conflict de interese.

Macovei: Boc i-a ţinut în funcţii pe "sabotori"

Monica Macovei spune că premierul este vinovat că nu i-a dat afară din guvern pe miniştrii care nu vor să renunţe la clientela politică. Dacă preşedintele Traian Băsescu a pus diagnosticul "Boc este sabotat de propriii miniştri", europarlamentarul Monica Macovei susţine că principalul vinovat pentru această stare de fapt este chiar premierul.

Factura statului la căldură: două miliarde lei pe an

Gigacaloria va exploda în iarnă dacă autorităţile vor reduce subvenţiile acordate pentru încălzirea centralizată. Sistemul de termoficare a înghiţit în ultimii cinci ani subvenţii, directe sau indirecte, de circa 10 miliarde de lei (2,3 miliarde de euro), potrivit unor calcule oficiale obţinute de EVZ. Asta pentru ca populaţia să nu resimtă costurile reale ale unei călduri produse în centrale vechi, supradimensionate şi scumpe şi transportate pe reţele cu pierderi, în care nu s-a investit mai deloc

Preţul real, de două-trei ori mai mare

Situaţia din Bucureşti este valabilă în aproape toate oraşele, unde populaţia racordată la sistemul centralizat de termoficare plăteşte, de regulă, jumătate din costurile reale ale gigacaloriei, iar primăria acoperă cea mai mare parte din diferenţă. La Botoşani, de pildă, în loc de 412 lei/gigacalorie, localnicii plătesc aproape 188 lei, conform datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC).

FINANCIARUL

Intră la tranzacţionare acţiunile BVB. Titlurile, evaluate la 35-40 lei

Performanţa Bursei de Valori Bucureşti, ca afacere, depinde mai mult de rulaje decât de tendinţa preţurilor. După mai bine de trei luni de consilieri, pregătiri tehnice şi juridice şi o campanie intensă de promovare, febra pregătirilor pentru listarea acţiunilor BVB pe Bursa de Valori ia sfârşit astăzi, când titlurile debutează la tranzacţionare. Incertitudinile privind adevărata valoare de piaţă a operatorului bursier se vor risipi, cel puţin parţial, odată cu primele transferuri perfectate într-un cadru reglementat.

Asumarea răspunderii: Executivul a legiferat sărăcia într-o ţară bogată

Măsurile pe care premierul le-a prezentat ieri în Parlament nu ţin cont de faptul că în România există resurse financiare importante, dar care nu sunt "exploatate" de stat. Premierul Emil Boc a declarat ieri, cu prilejul asumării răspunderii guvernului pe cele două legi de diminuare a salariilor bugetarilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%, ca neaplicarea actelor normative ar duce automat la majorarea taxelor.

Salariul mediu a scăzut deja cu 5,1% într-o lună, în termeni reali

Câştigul salarial mediu net a fost în aprilie de 1.436 de lei, cu 4,8% mai mic faţă de luna anterioară, când au fost acordate prime de Paşte şi alte premii anuale, dar şi din cauza unor nerealizări de producţii, a şomajului tehnic şi a dificultăţii financiare, potrivit datelor publicate ieri de INS. În termeni reali, scăderea venitului a fost de 5,1% .

Pro şi contra: acţiunile BVB pot fi profitabile chiar dacă bursa merge prost

Performanţa companiei Bursa de Valori depinde mai mult de rulajele generatoare de venituri decât de tendinţa preţurilor, sunt de părere unii brokerii. Ei spun că, astfel, titlurile BVB au un avantaj faţă de celelelate acţiuni, care s-ar putea dovedi important mai ales în perioadele de corecţii brutale ale pieţei.

GÂNDUL

Cresc taxele? Boc: Mi-e şi frică să spun cât va ajunge cursul. Miniştrii: Tăierile sunt suficiente dacă nu e criza mare

"Mi-e şi frică să spun cât va ajunge cursul de schimb", dacă România ar creşte taxele. A fost una dintre frazele cu care Emil Boc a argumentat, ieri, în faţa Parlamentului, decizia de a tăia salariile şi pensiile, pe care Guvernul ar fi luat-o din dorinţa de a alege răul mai mic. Răul mai mare - creşterea cotei unice şi a TVA - a fost evitat, a completat Boc.

Cursul a urcat la 4,24. Cât pariază băncile că va fi peste un an

Instabilitatea politică internă dar şi problemele economice ale unor state precum Grecia şi Ungaria au pus leul la podea. Cursul oficial faţă de euro e cel mai prost de la începutul acestui an în timp ce faţă de dolarul american leul a atins cea mai proastă cotaţie din instorie. BNR a anunţat luni, la prânz, un curs oficial de 4,2180 lei/euro, cea mai proastă cotaţie de la începutul acestui an.

Variantele de lucru ale PSD şi PNL includ suspendarea lui Băsescu. Lăzăroiu: Numai preşedintele poate trece poporul prin deşert

PSD a depus, ieri după-amiază, moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Boc. Dacă aceasta va trece de votul parlamentarilor, Guvernul va trebui să plece. În loc, preşedintele Traian Băsescu este nevoit, conform Constituţiei, să numească un alt premier. Dacă acesta nu va fi reprezentantul opoziţiei, atunci şeful statului este ameninţat cu suspendarea.

Europenii, mai îndatoraţi decât guvernele lor

"Miracolul" integrării europene a Portugaliei şi Spaniei - cele două decenii de prosperitate după aderarea din 1986 - a devenit deja un "coşmar", căci locuitorii acestor state sunt cei mai îndatoraţi europeni. Datoria privată atinge 255% din PIB în Portugalia, respectiv 220% în Spania. Totalul creditelor restante din sectorul privat (debitori individuali şi companii) în cele două state este o "bombă cu ceas", potrivit Le Figaro, care ar putea fi detonată oricând, pe măsură ce condiţiile economice se înrăutăţesc. În Spania, peste 20% din cei apţi de muncă sunt şomeri, iar în Portugalia - 9,2%.

JURNALUL NAŢIONAL

Guvernarea eşecului

Prin asumarea răspunderii pentru ghilotinarea salariilor şi pensiilor, echipa Boc-Băsescu face pasul decisiv pentru aruncarea României într-o gravă criză socială. Injectaţi de preşedintele Băsescu Traian la întâlnirea de la Snagov cu o nouă doză de nesimţire faţă de interesele cetăţenilor României, trupa pedeleilor mimează un exerciţiu de forţă şi unitate. Sub masca răspunderii, Băsescu împinge Guvernul actual spre disoluţie, având ţinte precise care ar urma să fie sacrificate.

"Frăţia bumbacului", gaură la stat

Proverbul că "statul e un administrator prost" e demonstrat cu vârf şi îndesat de România. Afacerile făcute de statul nostru conţin un lung şir de exemple în care autorităţile au rămas cu buza umflată, "investitorii" sau administratorii buclucaşi s-au evaporate, iar paguba a rămas să o plătim noi toţi.

Fostul ministru Marian Sârbu şi alţi 14 funcţionari, cercetaţi penal

Cazul fostului ministrul al Muncii, uneperistul Marian Sârbu, şi al celor 14 funcţionari, fost în atenţia DNA pornind de la reclamaţia făcută de Dănuţ Gheorghe Radu, acesta acuzându-i pe cei 15 de achiziţionarea "dubioasă" a mai multor sedii pentru instituţii din subordinea ministerului.

ROMÂNIA LIBERĂ

Cel mai scump dolar. Cine pierde, cine câştigă

În doar doi ani, dolarul s-a scumpit cu 50% faţă de leu. Cotaţia dolarului faţă de leu a atins ieri cel mai ridicat nivel din toate timpurile: 3,5243 lei, după ce moneda europeană a coborât sub pragul psihologic de 1,2 dolari pentru un euro. În raport cu euro, leul a atins cel mai ridicat nivel de după 4 ianuarie: 4,218 lei. Ajută asta România sau o încurcă mai mult? "Depinde cum reacţionează leul. Ar putea să ne ajute prin prisma exporturilor. Trebuie să ţinem cont şi de aspectele energetice, care cresc costurile importurilor. Depinde de ce va face BNR", răspunde economistul Matei Păun, managing partner BAC Investments.

Culisele afacerii "Flotila pentru Gaza"

Orientul Mijlociu. Competiţie acerbă între modelul Ankara şi modelul Teheran. Îmbrăţişarea cauzei palestiniene a devenit un joc strategic pentru Turcia şi Iran, ambele state folosind tensiunile actuale, provocate de raidul israelian asupra flotilei umanitare în largul apelor Gazei, pentru a-şi atinge propriul scop: consolidarea poziţiei de putere regională.

Bugetarii rămân clienţi buni pentru bănci

Directorul adjunct al portalului financiar Finzoom.ro aminteşte că salariile în mediul privat au scăzut cu mai mult de 25% în ultimii doi ani. În opinia Ruxandrei Andrei, care conduce şi brokerul Creditland, chiar şi în condiţiile -unor reduceri salariale de 25%, aşa cum a anunţat Guvernul, angajaţii la stat vor rămâne, în ochii băncilor, o -categorie socială bine cotată.

ZIARUL FINANCIAR

Când n-ai ce să listezi, listezi însăşi Bursa. Farmache: Vrem să dăm un exemplu

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) îşi listează astăzi acţiunile pe propria piaţă. Aceasta este prima listare după doi ani în care nicio companie nouă nu a mai venit pe Bursă. Listarea acţiunilor Bursei de Valori Bucureşti este prezentată ca fiind cel mai important eveniment de pe piaţa locală de capital din acest an, fapt care arată însă ruptura dintre Bursă şi economia reală.

Economia rămâne în recesiune

Noile previziuni ale analiştilor şi oamenilor de afaceri indică o scădere între 1% şi 2%. Majoritatea analiştilor şi oamenilor de afaceri şi-au revizuit în scădere prognoza privind evoluţia economiei în acest an, după un prim trimestru dezamăgitor. Dacă în cazul oamenilor de afaceri balanţa prognozelor înclină spre o scădere a economiei de 2%, estimările analiştilor converg spre o diminuare cu aproximativ 1 % în acest an. Guvernul a adoptat prognoza FMI de scădere a economiei cu 0,5% în acest an, iar Finanţele urmează să rectifice bugetul pe baza acestei cifre.

Grecii nu şi-au mai mărit portofoliile de credite, dar au făcut profit în trimestrul întâi

Cinci din cele şapte bănci cu acţionariat elen care operează pe piaţa locală au anunţat că au obţinut profit în primul trimestru din 2010, în condiţiile în care soldul creditelor acordate a bătut pasul pe loc. Grupurile elene cumulau la sfârşitul primului trimestru credite acordate de aproape 14 miliarde de euro, nivel comparabil cu cel al BCR, cel mai mare grup financiar local, care avea în martie credite de puţin peste 11 miliarde de euro.

Fondurile de investiţii afirmă că abia acum vine timpul tranzacţiilor cu companii aflate în dificultate

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din acest an ar putea sta sub semnul activelor ieftine ale firmelor cu probleme (distressed assets). Chiar şi aşa, acestea nu vor fi suficiente pentru "curăţarea economiei", deoarece calea preferată de "rezolvare" a situaţiei unei firme cu probleme este insolvenţa. Doru Lionachescu partener principal al casei de investiţii Capital Partners: Băncile nu vor forţa vânzarea activelor "distressed" decât dacă nu au încotro. Noi nu suntem o cultură anglo-saxonă unde se taie, se curăţă repede. Cu cât curăţăm mai rapid portofoliul băncilor, cu atât ieşim mai repede din criză.

Cât de repede scapă dezvoltatorii de locuinţe: vând între trei şi 20 de apartamente noi lunar

Dacă acum doi ani dezvoltatorii se lăudau cu vânzarea a sute de apartamente până la începerea construcţiei, în prezent aceştia vând între 3 şi 20 de apartamente lunar. Scăderea preţurilor şi blocarea a numeroase proiecte au dus la o creştere uşoară a numărului de apartamente vândute în proiectele noi finalizate, astfel că de la începutul anului au fost vândute aproximativ 330 de apartamente în cadrul a nouă proiecte imobiliare din Bucureşti, aproximativ şapte apartamente lunar pentru fiecare proiect, arată o analiză a ZF.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb