REVISTA PRESEI 08.08.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 august 2016

ADEVARUL

Întâlnirea Putin-Erdogan: pace între "ţar" şi "sultan"

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care face eforturi susţinute pentru a-şi consolida puterea după tentativa de lovitură militară de stat din 15 iulie, se va întâlni marţi, la Sankt Petersburg, cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, un pas interpretat de unii analişti ca un avertisment pentru Occident referitor la opţiunile strategice ale Ankarei. Totuşi, mai mulţi oficiali turci au afirmat că vizita lui Erdogan în Rusia nu este un semn că Turcia, ţară membră NATO şi care-şi doreşte să facă parte din UE, întoarce spatele Occidentului, scrie Reuters. Potrivit lor, este doar următorul pas în ameliorarea relaţiilor cu Rusia, ce a început înainte de tentativa de puci.

Scandalul Codului Fiscal: cum i-a împins Victor Ponta pe veterani în mafia imobiliară

În vechiul Cod Fiscal, veteranii erau scutiţi de la plata impozitelor doar pe clădirea folosită ca domiciliu. Modificând Codul Fiscal, Guvernul Ponta a extins scutirea de impozit pe toate proprietăţile unui veteran. De modificare a profitat din plin mafia imobiliară: dezvoltatorii au oferit un procent din noile clădiri construite unui veteran, făcându-l coproprietar, şi aşa au scăpat de plata impozitului pe toată clădirea. Ticăloşia o reprezintă faptul că, aşa cum este scrisă legea, un dezvoltator imobiliar care are un bloc turn de birouri are nevoie de un veteran de război sau o văduvă a acestuia care să aiba coproprietate fie şi de 0.01% din clădire şi dezvoltatorul nu va mai plăti nici un impozit pe acea clădire. Nu vorbim doar de cei care au luptat în Al Doilea Război Mondial, ci şi de soldaţi din Afgansitan, Irak şi din alte teatre de război.

Raed Arafat: "Dacă nu vrei să faci de gardă, nu te angajezi în spitalele de urgenţă"

Garda voluntară nu este o practică sănătoasă într-un loc în care nasigurarea continuităţii pune în pericol vieţile oamenilor. Aşa a declarat doctorul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, invitat la emisiunea "În faţa ta", de la Digi24. "Obligativitatea gărzilor în spitale trebuie păstrată, altă soluţie nu există. Nu te obligă nimeni, dar dacă nu vrei să faci gardă, nu te angajezi în spitale de urgenţă", a declarat doctorul Raed Arafat, citat de digi24.ro. Potrivit sursei citate, medicul a explicat să trebuie să existe o plată adecvată gărzilor, adăugând că garda trebuie să aibă continuitate şi că medicii merită un tarif mai mare pentru plata gărzilor suplimentare.

DIICOT cumpără 22 de maşini de la Porsche România

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) va cumpăra de la Porsche România 22 de autoturisme berline, în urma unei proceduri de achiziţie publică. Valoarea contractului este de 1,76 milioane de lei. DIICOT vrea să cumpere 11 maşini cu capacitatea cilindrică de 1.950-2.000 centimetri cubi, o maşină cu capacitate cuprinsa între 1.600 şi 2.000 de centrimetri cubi şi încă 10 autoturisme de capacitate mai mică, între 1.500 şi 1.600 centrimetri cubi, arată Digi24. Achiziţia este împărţită în trei loturi, în funcţie de capacitatea cilindrică specificată.

Istoria terorismului în lume

Terorismul este una dintre principalele probleme pe care le are omenirea în această perioadă. În ultimii ani, ţările din vestul Europei, precum şi cele din Orientul Mijlociu sau Africa au fost lovite de acte de terorism. Totuşi, deşi în ultimii ani problema terorismului s-a accentuat pe Glob, primele atentate teroriste au fost înregistrate încă din primul secolul al erei noastre. Cea mai veche organizaţie care a semănat cu organizaţiile teroriste moderne a fost cea a Zeloţilor din Iudeea. Cunoscuţi romanilor ca sicarii, Zeloţii au dus în primul secolul o campanie de asasinare a forţelor de ocupaţie, precum şi a evreilor despre care aveau informaţii că ar colabora cu romanii. Motivul lor a fost acela că, dacă vor trăi sub stăpânire romană, nu vor putea respecta dictatele iudaismului.

Cum poate PSD să dărâme Guvernul Cioloş înainte de alegeri

Liviu Dragnea s-a grăbit să ameninţe Guvernul Cioloş cu moţiunea de cenzură, fără a lua în calcul că PSD nu se mai bazează pe o mjoritate parlamentară. Dragnea şi Tăriceanu ar putea trânti Guvernul doar dacă s-ar alia cu Traian Băsescu. Preşedintele PSD Liviu Dragnea şi liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu se vor întâlni, azi, pentru a analiza oportunitatea depunerii unei moţiuni de cenzură, ca urmare a scandalului pe tema impozitului pentru veterani.

"Sultanul", iubit de popor. Aproximativ un milion de turci s-au strâns la Istanbul

Aproximativ un milion de turci s-au strâns duminică la Istanbul, la apelul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, pentru a denunţa tentativa de lovitură de stat - o dovadă de putere în faţa criticilor occidentale faţă de măsurile de represiune de după puci, relatează agenţia de presă Reuters, citată de news.ro. "Mitingul Democraţiei şi Martirilor", organizat pe terenul Yenikapi, construit pe malul mării, în sudul peninsulei istorice a Istanbului, pune capăt la trei săptămâni de manifestaţii nocturne organizate de susţinătorii lui Erdogan.

"Capitalismul gangsteresc" va fi combătut cu un nou sistem - distributismul

La sfârşitul acestei săptămâni, reprezentanţii unei noi formaţiuni politice s-au întrunit la Vălenii de Munte pentru a adopta "naţional-distributismul", ca "doctrină a celei de-a treia forţe - Forţa Naţională", se arată într-un comunicat al organizaţiei. Iniţiatorii spun că această doctrină, care "îşi are originea în amplul sistem cooperatist din România anilor 1900-1947", se opune atât "capitalismului gangsteresc" autohton şi "globalismului corporatist de sorginte neoliberală", pe de-o parte, cât şi "economiei asistenţial-dirijiste", a "statului-dădacă antinaţional" şi a "suprastatului multiculturalist european", pe de altă parte. Distributismul vizează diseminarea cât mai largă a proprietăţii productive (pământ, unelte, echipamente), pentru ca lucrătorul să nu mai fie un sclav salariat (proletar), ci un proprietar-producător, adică o persoană demnă şi liberă, a cărei bunăstare depinde de ea însăşi şi de cooperarea cu semenii săi (micul întreprinzător, membrul unei cooperative sau al altei forme de asociere), manifestându-se creator şi astfel împlinindu-se.

Iranul a executat un om de ştiinţă specializat în domeniul nuclear, condamnat pentru spionaj în favoarea SUA

Iranul a anunţat că a executat un om de ştiinţă specializat în domeniul nuclear, condamnat pentru spionaj în favoarea Statelor Unite, relatează Sky News. Shahram Amiri a fost spânzurat după ce ar fi furnizat Statelor Unite informaţii în favoarea programului nuclear al Republicii Islamice. El a furnizat secrete "inamicului", potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Justiţiei, care a afirmat că Teheranul a "fost mai inteligent" decât Washingtonul. Amiri, care a lucrat pentru o universitate afiliată Ministerului Apărării, din Iran, a dispărut în iunie 2009, în timp ce se afla în pelerinaj în Arabia Saudită.

BANCHERUL

Clienţii OTP Bank pot utiliza cardurile si la ATM-urile Euronet

Clienţii OTP Bank Romȃnia persoane fizice, juridice şi PFA posesori de carduri pot efectua de acum tranzacţii şi la ATM-urile din reţeaua independentă Euronet, în aceleaşi condiţii ca în cazul ATM-urilor din reţeaua OTP Bank Romȃnia, anunţă banca intr-un comunicat, in care mai menţionează următoarele: În urma parteneriatului încheiat de OTP Bank România şi Euronet, liderul reţelelor independente de ATM-uri din România, clienţii băncii au acces la o reţea natională suplimentară de peste 500 de bancomate Euronet pentru efectuarea de retrageri de numerar prin card, în limita a 2.000 de lei pe tranzacţie, în aceleaşi condiţii financiare precum cele din reţeaua proprie de bancomate a băncii.

Numărul restanţierilor la Biroul de Credit atinge un nou record istoric, in ciuda creşterii salariilor

Numărul restanţierilor la creditele acordate de cele 31 de bănci si 26 de IFN-uri care-si raportează clienţii in baza de date a Biroului de Credit a atins un record istoric la jumătatea acestui an: 754.228 de persoane, cu 14.715 in plus fata de luna precedenta, când au atins, de asemenea, cel mai ridicat nivel după criza din 2008. Biroul de credit a publicat si statisticile pentru iulie, care ar fi trebuit să apară abia luna viitoare, care arată că numărul restanţierilor a mai scăzut fata de iulie, dar se menţine la un nivel record, de 745.443 de persoane. Cum se explica înmulţirea restanţierilor la credite, in condiţiile creşterii salariilor si scăderii dobânzilor? O cauză ar putea fi creşterea numărului de credite acordate atât de bănci, cât si de IFN-uri. Cu cât sunt mai multe credite, cu atât creste si numărul restanţierilor.

CAPITAL

Străinii au prins gustul vacanţelor la ţară

Într-o perioadă în care trăim într-o lume tot mai industrializată, multe persoane vor să descopere sau să reîntâlnească tradiţiile şi mâncărurile româneşti de altădată. Un mod de a face acest lucru este cazarea în cadrul unei pensiuni agroturistice. Fiind amplasate în mediul rural, cele mai multe unităţi agroturistice dispun şi de o mică fermă. Aici, proprietarii le pot arăta turiştilor de unde provin bucatele pe care le degustă în cadrul pensiunii. Mai mult, turişii se pot implica în activităţile fermei. În România, există numeroase pensiuni agroturistice. Din numărul total de pensiuni autohtone (5.000), circa 1.000 de sunt agroturistice, potrivit datelor transmise de Mişu Chiruc, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural Ecologic şi Cultura (ANTREC).

Britanicii suspectează Airbus de "fraudă, mită şi corupţie"

Oficiul pentru Fraude Majore (SFO) al Regatului Unit a deschis o anchetă oficială privind suspiciuni de fraudă, mită şi corupţie legate de vânzările de aeronave comerciale Airbus, a anunţat duminică compania-mamă Airbus Group, citată de Reuters. Într-o declaraţie publicată duminică, grupul Airbus a anunţat că a fost notificat privind deschiderea unei anchete a SFO şi a promis că va continua să coopereze cu agenţia britanică antifraudă. Reuters, citat de Agerpres, reaminteşte că în urmă cu trei luni, o instituţie guvernamentală britanică a suspendat creditele de export pentru Airbus, invocând neconcordanţe între declaraţiile producătorului de avioane privind utilizarea unor terţi ca intermediari în negocierile de vânzări.

ANAF recuperează primii bani din averile milionarilor penali

ANAF a vândut, din avuţiile oamenilor de afaceri condamnaţi de instanţele judecătoreşti, în primele 6 luni ale anului 2016, bunuri în valoare de 59 milioane de lei (13 milioane de euro) şi speră să mai aducă la buget alte 43 de milioane de lei (9,55 mil. Euro), în următoarele luni. Câteva dintre cele mai răsunătoare cazuri sunt cele care îi vizează pe Dan Voiculescu, Ovidiu Tender, George Copos sau Marian Iancu. ANAF încearcă să recupereze, în numele statului, circa 8 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro) pe care instanţa, prin sentinţe definitive, a pus sechestru. Vorbim de peste 20 de mii de sentinţe în toată ţara. Pentru a putea coordona mai bine valorificarea, ANAF a realizat o aplicaţie care arată în timp real valoarea sechestrului, bunurile intrate în proprietatea statului şi stadiul valorificării, pentru fiecare caz în parte.

E mare sau mică leafa lui Isărescu?

Salariul de bază al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, de 9.500 euro pe lună, reprezintă aproximativ 20 de salarii medii nete pe economie. Cumulat cu indemnizaţia lunară de pentru funcţia de preşedinte al CA al BNR, guvernatorul câştigă 29 de salarii medii. În SUA, preşedinta Rezervei Federale, Janet Yellen, câştigă aproximativ 200.000 de dolari pe an brut, adică circa 4,5 salarii medii brute. Stefan Ingves, guvernatorul Sveriges Riksbank, primeţte 2,1 milioane de coroane suedeze pe an (aproximativ 221.000 euro la cursul actual). Faţă de salariul mediu net din Suedia, egal cu aproximativ 2.600 de euro, Ingves câştigă 7,1 salarii medii. Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, , câştigă un salariu de 385.860 de euro pe an. Pentru că BCE are sediul în Germania, Draghi este mai sărac decât Isărescu faţă de nivelul de trai al populaţiei: salariul şefului BCE reprezintă "doar" 14,5 salarii medii nete nemţeşti.

CURENTUL

Bucureştenii şi vâlcenii cei mai longevivi români

România se află pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce piveşte speranţa de viaţă a cetăţenilor, un român trăind în medie 75 de ani, conform cifrelor Institutului Naţional de Statistică pentru anul 2015. Cei mai longevivi români sunt cei ce trăiesc în municipiul Bucureşti şi judeţul Vâlcea, cu o speranţă de viaţă de 77 de ani, urmate de judeţele Cluj, Braşov şi Sibiu, cu o speranţă de viaţă de 76 de ani. Pe ultimele locuri privind durata medie de viaţă sunt Satu Mare, Călăraşi, Giurgiu şi Tulcea, cu o medie de viaţă de 73 de ani. În medie, în România, speranţa medie de viaţă în cazul femeilor a fost de 78,9 ani în 2015, iar în cazul bărbaţilor a fost de 72,6 ani, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. La nivelul Uniunii Europene, în 2014 România ocupa locul 26 în ceea ce priveşte speranţa de viaţă, cu o medie de 75 de ani, la egalitate cu Bulgaria. În topul celor mai longevive state europene se plasează Spania şi Italia, cu o speranţă de viaţă de 83 de ani.

Razii în cluburi şi baruri: 26 de reţineri

In ultimele două zile, Poliţia Română a organizat o acţiune, la nivel naţional, în cluburi şi baruri, pentru prevenirea şi combaterea activităţilor infracţionale. Au fost constatate aproape 400 de infracţiuni şi au fost aplicate peste 8.300 de sancţiuni contravenţionale. În noaptea de 6 spre 7 august a.c., sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a Poliţiei Române, poliţiştii au desfăşurat o acţiune pentru verificarea activităţilor comerciale din 12 cluburi din judeţul Constanţa. Astfel, pentru neregulile constatate, poliţiştii au întocmit 3 dosare penale, dintre care 2 pentru evaziune fiscală şi 1 la regimul drogurilor, au indisponibilizat 108.000 de lei şi au aplicat 5 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 106.000 de lei.

CURIERUL NATIONAL

PE acceptă evitarea impozitării, nu şi evaziunea

Într-un glosar publicat recent pe site-ul său, Parlamentul European explică diferenţele dintre evitarea impozitării şi evaziunea fiscală, afirmând că prima este legală, iar a doua nu. Potrivit PE, erodarea bazei impozabile şi transferul profiturilor presupune plănuirea de strategii prin care impozitele exploatează golurile din sistemul internaţional de impozitare pentru a transfera profiturile artificial în locuri unde nu există activitate economică sau impozitare. Proiectul de raport al comisiei pentru decizii fiscale cere membrilor să pună în practică registrele publice cu beneficiarii efectivi.

Cioloş despre absorbţia fondurilor europene: "Sunt lucruri care nu au fost făcute în 2014-2015"

Premierul României, Dacian Cioloş, a intervenit în scandalul absorbţiei fondurilor europene, în contextul în care vina pentru acest neajuns s-a tot pasat de la fostul Guvern, cel condus de fostul prim-ministru Victor Ponta, la actualul, scrie b1.ro. "Domnul ministru Ghinea a dat explicaţii foarte clare, cu cifre, cu date, cu măsuri care au fost luate (...). Noi preluăm o situaţie. Sunt lucruri care nu au fost făcute în 2014-2015, am luat practic de la zero pregătirea ghidurilor beneficiarilor, plus pregătirea acreditării unor programe, dar avem acum lansate programe şi apeluri de proiecte de câteva miliarde de euro. Vom continua până la sfârşitul anului şi vom ajunge la peste 10 miliarde de euro proiecte lansate, care, de la începutul anului viitor, vor începe să fie finanţate, deci vor fi cheltuieli", a spus Cioloş la Bursa de Valori Bucureşti, potrivit stiripesurse.ro.

CAB a respins compensaţiile pretinse de fosta şefă a CSA - Angela Toncescu

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a respins acţiunea prin care Angela Toncescu, fost preşedinte al CSA, a pretins din partea ASF plata unor sume compensatorii de aproape două milioane de lei, care i-ar fi fost cuvenite, în opinia sa, în urma ocupării, în perioada 2006 - 2011, a funcţiei de preşedinte al fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). "Angela Toncescu a solicitat plata sumei de 1.137.354 lei reprezentând indemnizaţii salariale compensatorii cuvenite la data încetării mandatului, plata unei bonificaţii reprezentând echivalentul a 12 salarii brute, în cuantum de 682.039 lei, precum şi plata dobânzii legale de la data scadenţei şi până la achitarea integrală a debitului", a informat ieri ASF.

EVENIMENTUL ZILEI

Politicieni de la Berlin, îngrijoraţi de influenţa Ankarei asupra turcilor din Germania

Politicieni germani şi-au exprimat duminică îngrijorarea în legătură cu influenţa tot mai mare a Ankarei asupra persoanelor cu origini turce care locuiesc în Germania, transmite Reuters. Germania s-a confruntat cu violenţe în trecut între naţionalişti turci şi militanţi kurzi, iar acum oficialii se tem că tensiunile din societatea turcă după tentativa de lovitură de stat de luna trecută s-ar putea extinde şi pe teritoriul ţării lor. "Persoanele cu origini turce care locuiesc aici trebuie să se supună legilor şi obiceiurilor noastre", a declarat duminică, pentru Funke Media Group, Volker Kauder, aliat al cancelarului Angela Merkel. "Prin urmare, urmăresc cu îngrijorare încercările guvernului turc şi ale partidului de guvernământ AKP de a influenţa persoanele cu origine turce care locuiesc în Germania", a adăugat el.

România a ajuns pe harta europeană a gazului

După ce am ratat, fără vină, două proiecte de gazoducte majore pentru Europa, Nabucco şi South Stream, acum suntem punct nodal pentru un alt proiect european. Este vorba de BRUA, denumire care vine de la iniţialele statelor traversate, şi anume Bulgaria - România - Ungaria - Austria), care are rolul să interconecteze pieţele de gaze din sudul şi centrul Europei. Mai mult decât atât, acest proiect este finanţat din fonduri europene nerambursabile. Cea mai mare parte din conducta BRUA se va găsi pe teritoriul României, astfel ţara noastră va câştiga şi din impunerea de taxe de tranzit pe transportul de gaze, nu numai din comerţul transfrontalier. Dar cel mai important câştig pentru România, pentru că BRUA va oferi posibilitatea unui flux reversibil de gaze, este că ţării noastre i se oferă şansa unei alternative la importurile din Rusia, dar şi pieţe de desfacere pentru gazele locale, mai ales că acestea sunt, în prezent, în surplus faţă de consumul intern.

Traian Băsescu: Trei bugetari din fruntea unor instituţii de forţă oferă Spectacol în loc de Justiţie.

Traian Băsescu loveşte din nou! O nouă postare a fostului preşedinte Traian Băsescu avertizează cei "trei bugetari" din fruntea unor instituţii de forţă oferă Spectacol în loc de Justiţie. "Trebuie să învăţăm împreună că respectarea drepturilor fundamentale stă la baza unei societăţi democratice şi că ele, drepturile fundamentale, nu sunt un lux, ci o condiţie obligatorie. Nu-i apăr pe corupţi, dar apăr ce am construit cu preţul a două suspendări şi a unei opoziţii crâncene cu Parlamentul, şi, mai presus de orice, apăr statul de drept, singura soluţie ca ţara să progreseze. Observ o campanie hotărâtă şi în acelaşi timp mincinoasă a gradaţilor din presă în a convinge că, în raport cu justiţia, Tăriceanu, Ponta sau Băsescu sunt totuna. Ce nu vor să recunoască gradaţii piaristei SRI-ului, doamna Mihaela Nicola, este că în timp ce eu militez pentru o justiţie independentă, dar care respectă drepturile fundamentale, Tăriceanu şi Ponta vor o justiţie controlată politic", a scris Băsescu.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a prăbuşit în încrederea românilor

Într-un singur an, preşedintele Klaus Iohannis a scăzut dramatic în topul încrederii pe care românii îl au în politicieni. Un sondaj "Avangarde", intrat în posesia "Evenimentului zilei", relevă că actualul şef al statului a pierdut 26 de procente, în intervalul august 2015- august 2016. Sondajul a fost efectuat în perioada 25 iulie- 2 august, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 900 de persoane, cu o marjă de eroare de 3,3%. Astfel, în momentul de faţă Klaus Iohannis este cotat la 35%, în timp ce, în urmă cu un an, beneficia de o cotă de încredere de 61%, tot într-un sondaj "Avangarde", institutul de sondare a opiniei publice condus de sociologul Marius Pieleanu. În prezent, actualul preşedinte se situează abia pe locul al patrulea în această ierarhie, în timp ce acum un an conducea detaşat topul încrederii.

JURNALUL NATIONAL

Anchetă Sky News: Traficanţi români de arme, dispuşi să vândă chiar şi teroriştilor

Mai mulţi jurnalişti de investigaţie de la Sky News au venit în România pentru a se întâlni cu traficanţi dispuşi să vândă armament unor cumpărători din Europa Occidentală, relatează postul de televiziune britanic. În contextul în care serviciile de securitate britanice au avertizat în legătură cu riscul comiterii în Marea Britanie a unor atentate precum cele de la Paris, jurnaliştii Sky News au aflat de la bandele de criminalitate organizată est-europene că în ultimii doi ani cererea primită din Europa pentru armament a explodat şi că aceste bande vor furniza arme oricui. ''Analiştii în domeniul securităţii susţin că celulele teroriste islamiste şi atacatorii de tipul 'lup singuratic' iau acum în calcul achiziţionarea de arme automate drept cea mai bună modalitate de a comite crime în masă în locuri publice. Graniţele deschise ale Europei înseamnă acum că arme precum pistolul-mitralieră AK-47 pot fi uşor livrate cumpărătorilor din Europa Occidentală'', notează în continuare Sky News.

Dan Plaveti preia temporar atribuţiile de director general al Tarom

Consiliul de Administraţie al Tarom a decis ca Dan Plaveti să preia temporar atribuţiile de director general al companiei, iar Gabriel Stoe să revină ca director financiar, se arată într-un comunicat de presă al companiei remis, sâmbătă, AGERPRES. "Consiliul de Administraţie al Tarom s-a reunit în şedinţă joi, 4 august, având pe ordinea de zi mai multe puncte privitoare la activitatea Companiei. Unul dintre obiectivele principale ale administratorilor este reprezentat de creşterea eficienţei pe toate planurile în cadrul Tarom. O atenţie deosebită este acordată evoluţiei financiare a companiei, fapt reflectat de rezultatele financiare pentru primele şase luni din 2016, care se încadrează în bugetul aprobat pentru acest an. Prin urmare, Consiliul de Administraţie a decis ca Gabriel Stoe să îşi reia rolul de director financiar în cadrul Tarom, pentru a continua ameliorarea rezultatelor financiare şi atingerea obiectivelor stabilite pentru 2016", se arată în document.

NATIONAL

Combinaţia dinamită: blatul Băsescu - Ciolos

Ordin pe unitate dat de "comandantul" Băsescu in ultimele zile : Dacian Ciolos este un premier "gigea", aşa că nu va fi atins nici măcar cu o floare. Mai mult chiar, oamenii ramaşi fideli fostului preşedinte, indiferent că fac parte din structuri, din administraţia centrală sau din mass-media au fost îndemnaţi să contribuie la consolidarea soclului pe care să fie aşezată "statuia" actualului premier tehnocrat. Care va fi prezentat drept un adevărat om de stat in fata căruia tremura "sobolanimea". Iar in tot acest timp, atât Ciolos si tehnocraţii lui, cât si Băsescu si oamenii pe care încă ii mai controlează vor pune toate tunurile mediatice pe Ponta.

ALDE a rămas fără "impresar"

Miza scandalului in care este implicat Bogdan Olteanu nu este milionul de euro primit ca mita, ci punerea definitiva pe butuci a lui Calin Popescu Tăriceanu. In realitate, miza o reprezintă punerea sub obroc a lui Calin Popescu Tăriceanu si destructurarea ALDE din moment ce Bogdan Olteanu era cunoscut drept "impresarul" şefului ALDE. Respectiv persoana care se ocupa de racolarea oamenilor grei pentru partidul lui Tăriceanu si singura voce de care asculta acesta din urmă. Ceea ce înseamnă si ca, odată priponit Olteanu, Tăriceanu rămâne fără secund si om de încredere (care pe deasupra era si viceguvernator BNR, postura in care putea funcţiona ca un "magnet" pentru posibilii adepţi ALDE) si se poate bizui doar pe declaraţiile sale anti-sistem.

S-a spart "Frăţia pompierilor" de la TAROM

Consiliul de Administraţie al TAROM a decis, de urgentă, înlocuirea directorului general interimar Gabriel Stoe. Iar "ejectarea" poate părea cu atât mai surprinzătoare cu cat acesta de-abia preluase atribuţiile de director general in luna martie a acestui an, nereuşind însă să se menţină pe funcţie nici măcar cinci luni de zile! Asta in ciuda faptului că se împăuna cu "frăţia" cu şeful unui serviciu secret, cu care se trăsese chiar in "selfie". Numai ca, dezvăluirile din "National" despre aducerea unui pompier drept consilier pe probleme de siguranţa zborului par sa-i fi fost fatale lui Gabriel Stoe.

PUTEREA

Afacerea slotmachine = spălare de bani

Una din cele mai mari reţele de spălare de bani şi evaziune fiscală, rezistă de peste un deceniu în România, continuându-şi nestingherită activitatea infracţionala în anul de graţie 2016. E vorba de afacerea Slotmachine. SC Club King SRL, CUI 16291143 J40/5111/2004, cu sediul în Bucureşti Sector 6 str. Cetatea de Baltă nr.86 et.2 ap.39-40, este aparent o afacere (de familie) de nivel mediu. Conform datelor raportate Ministerului de Finanţe, are o cifră de afaceri de 3.700.000 euro, cu profit de 92.000 euro în 2015; 3.100.000 euro cu profit 30.000 euro în 2014; 3.000.000 euro cu profit 30.500 euro în 2013. Acţionari sunt Ghetu Sandu 76% şi Ghetu Oana Cristina 24%. Ghetu Sandu este fost miliţian, iar patronii companiilor partenere sunt tot foşti miliţieni. Multe dintre sediile unde figurează punctele de lucru sunt expirate, acolo figurând sediile altor societăţi.

Adio, austeritate! Preşedinţia, serviciile şi ministerele cheltuie milioane pe maşini în 2016

SPP abia a achiziţionat 128 de maşini noi, pentru transportul demnitarilor, cheltuind în acest scop trei milioane de euro. DIICOT e pe cale să dea circa 400.000 de euro pe 22 de maşini. Ministerul Dezvoltării vrea 15 maşini, cu 250.000 de euro. Preşedinţia, în aceeaşi bani, vrea 20 de maşini, dar prin programul Rabla, iar jumătate dintre noile achiziţii trebuie să fie maşini de teren. E semn clar că, dacă populaţia încă nu înţelege când s-a produs ieşirea din criză, autorităţile s-au săturat de atâta austeritate. Angajaţii instituţiilor statului, plătiţi uneori regeşte pentru un efort invers proporţional cu salariile mari pe care le primesc, îşi permit să facă fac achiziţii colosale. Din banii statului. În fiecare an, diverse instituţii de stat achiziţionează maşini de ordinul milionaelor de euro. Acestora li se adaugă şi asigurările obligatorii aferente tuturor acestor maşini, poliţe la fel de scumpe.

ROMANIA LIBERA

Miza vizitei lui Erdogan în Rusia: Alianţă de circumstanţă sau alternativă strategică la UE?

Preşedintele turc efectuează o vizită în Rusia pentru întrevederi cu liderul rus la Sankt Petersburg. GRU l-a avertizat pe Erdogan de iminenţa puciului şi reconcilierea Ankarei cu Rusia înseamnă o basculare geostrategică în cea mai instabilă regiune din lume. Turcia, membru important al ­NATO, reprezintă o inter­faţă strategică între Occident şi lumea arabă, Caucaz şi Rusia. Acum, cancelariile occidentale se întreabă, se îngrijorează şi unele condamnă apropiata manevră a lui Recep Tayyip Erdogan de reapropiere de Rusia lui Putin. Procesul de normalizare a relaţiilor ruso-turce s-a accelerat brusc după puciul ratat din 15 iulie. Până acum, Moscova şi Ankara se situau în tabere opuse, după ce în 2013 Erdogan a trecut de partea opoziţiei faţă de Bashar al-Assad. Situaţia s-a schimbat: intervenţia militară rusă i-a adus oxigen lui Assad, în timp ce cea a americanilor a întărit kurzii din Siria, aliaţi în lupta contra jihadiştilor ISIS, dar inamicii regimului turc.

Blocurile comuniste ies din garanţia tehnică

În 2015, în Capitală s-au construit cu 30% mai multe locuinţe decât în anul precedent. Dar ce reprezintă acest mic record local în comparaţie cu situaţia imobiliarelor româneşti din ultimul sfert de secol? Surse experte din piaţa imobiliară au declarat pentru "România liberă" că persistenţa fondului imobiliar de locuinţe construite în ultimul deceniu al României comuniste este marea problemă a acestui domeniu. Astfel, avem o piaţă imobiliară aflată într-o continuă creştere, dar ciudat dimensionată. În timp ce zona office (a spaţiilor comerciale, logistice şi de birouri) se dezvoltă natural, puternic şi continuu, reprezentând motorul întregii pieţe, cealaltă mare subpiaţă, a locuinţelor şi, în general, a rezidenţialelor, suferă.

ZIARUL FINANCIAR

S-ar putea ca şi noul avans de 20-25% cerut de bănci pentru creditele ipotecare să fie prea mare

După nici trei luni, băncile îşi revizuiesc poziţia şi încep să reducă avansurile la creditele ipotecare pe care le-au crescut ca reacţie la legea dării în plată. Reacţia clienţilor la creşterea avansului a fost extrem de dură pentru bănci, ceea ce arată că se studiază prea puţin comportamentul clienţilor, mai ales cînd apar lucruri negative. Statul va scoate din uz programul Prima Casă în forma actuală, iar acest gol va trebui să fie acoperit de bănci pentru că piaţa cere acest lucru. 90% din creditele ipotecare date în ultimii ani au fost pe baza Programului Prima Casă, aşa că nu există cerere reală pentru alt tip de credit ipotecar cu alte condiţii. Băncile nu vor avea ce face în final decât să dea credite cu avans de 5% pentru a ţine "cererea vie", de care au neapărat nevoie. Si aici nu este vorba numai de populaţie, ci şi de companii.

Luptă strânsă pentru ajutoarele de stat în valoare de 1,5 miliarde de euro

Piaţa de consultanţă este în fierbere după ce o nouă schemă de finanţare din partea statului le oferă companiilor cu capital românesc, dar şi celor cu capital străin fonduri nerambursabile de până la 50% din valoarea investiţiei realizate, a declarat la ZF Live Sebastian Popescu, avocat al firmei de avocatură Noerr. Pentru acest an, statul a alocat un buget de finanţare de 1,5 mld. euro, potrivit avocatului. Dacă până în 2014 puteau fi eligibile pentru o astfel de finanţare doar companiile care angajau peste 200 de salariaţi, în prezent pragul a scăzut la doar 10, ceea ce încurajează firmele cu proiecte mai mici să facă noi investiţii şi să se înscrie în schema axată pe costurile salariale. Practic, pentru o companie care îşi bugetează pentru 2016 minimum 10 angajări primeşte de la stat jumătate din costul cu forţa de muncă la maximul salariului mediu pe economie. Spre exemplu, la 10 angajaţi cu un salariu mediu net lunar de 2.000 de lei cheltuiala totală anuală a firmei este de 420.000 lei, iar statul decontează 210.000 de lei din aceştia.

România are de patru ori mai mulţi absolvenţi de medicină, dar spitalele se închid din lipsă de specialişti

România a avut 9.200 de absolvenţi de învăţământ superior de licenţă în domeniul medical în 2013, de patru ori mai mult faţă de cei 2.500 de absolvenţi în 1990, arată datele Statisticii, însă cu toate acestea multe spitale de stat din ţară au secţii închise din cauza lipsei de specialişti. Potrivit estimărilor ZF, numărul de absolvenţi de medicină a trecut pragul de 9.500 de licenţiaţi anul trecut. Cea mai mare problemă cu care se confruntă medicii din ţară nu sunt salariile, ci condiţiile din spitale, lipsa de echipamente, instrumente şi materiale cu care să îşi poată exercita profesia. Salariul de bază pentru un medic specialist (gradaţia zero) dintr-o unitate clinică este de 3.200 de lei, în timp ce pentru un medic primar este de 4.100 de lei, arată datele din OUG nr.20/2016.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb