REVISTA PRESEI - 09.03.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 9 martie 2011

ADEVĂRUL

Miliardarii Forbes "votează" pentru modificarea Codului Muncii

Cei mai bogaţi oameni din România susţin că noile reglementări în domeniul muncii vor duce la flexibilizarea pieţei. Oamenii de afaceri prezenţi în "Forbes 500 Miliardari" sunt de părere că actualul Cod al Muncii este prea restrictiv şi rigid. Noua lege însă îi avantajează pe salariaţii productivi şi oneşti. Antreprenorii din România chestionaţi de "Adevărul" au răspuns la unison că sunt de acord cu varianta Codului Muncii pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament. Oamenii de afaceri prezenţi în topul "Forbes 500 Miliardari" sunt de părere că actualul Cod al Muncii este mult prea restrictiv, iar noua lege este bine-venită, întrucât, subliniază ei, vine în sprijinul activităţii economice.

Dan Şova, un avocat bogat, cu bani de la stat

Senatorul PSD Dan Şova a câştigat, de-a lungul timpului, sute de mii de euro din bani publici, prin contractele obţinute de firma sa de avocatură. Cele mai importante contracte cu statul ale firmei de avocatură "Şova şi Asociaţii" au fost obţinute după cooptarea, ca partener, a actualului preşedinte al PSD Victor Ponta. Critic fervent al clientelismului pe bani publici, senatorul PSD Dan Şova (38 de ani) a fost el însăşi un abonat al contractelor cu statul. Casa de avocatură ce-i poartă numele a încasat milioane de euro pentru a reprezenta în instanţă mai multe instituţii publice. Printre clienţii importanţi ai SCA "Şova şi Asociaţii" se numără Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, dar şi complexurile energetice Rovinari şi Turceni.

Gripa porcină, o pandemie financiară

Cheltuielile pentru imunizarea împotriva gripei A(H1N1) au fost mult prea mari faţă de severitatea bolii, arată un raport european. România a consumat cam jumătate din cele 3 milioane de euro pe care le-a investit în vaccinul împotriva pandemiei. Un raport de evaluare a felului în care statele Uniunii Europene au gestionat gripa porcină din 2009 şi până acum sesizează o risipă a banului public faţă de cifrele de morţi şi de îmbolnăviri. Parlamentara franceză Michle Rivasi, din Grupul Verzilor, a prezentat recent Comisiei pentru sănătate din cadrul Parlamentului European un document care aduce în discuţie reacţia "exagerată" a statelor UE faţă de alertele de gripă porcină ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, forul care a condus în 2009 şi 2010 strategia de apărare împotriva pandemiei.

Decesele, faţă în faţă cu estimările

Marea Britanie a dat 1.300 de milioane de euro pe vaccinul antipandemic, Franţa a cheltuit 990 de milioane de euro. Ambele ţări au luat în considerare cifre de posibile cazuri de gripă A(H1N1) şi de eventuale morţi, transmise de OMS. La polul opus se află Polonia, care a refuzat să achiziţioneze vaccin antipandemic de la marile companii farmaceutice. În schimb, raportul arată că în Polonia, "deşi guvernul nu a demarat o campanie de vaccinare împotriva virusului H1N1, rata mortalităţii a fost comparabilă cu cele din ţările care au hotărât să organizeze astfel de campanii la nivel naţional". De exemplu, cele 145 de decese produse în Polonia din cauza pandemiei, cu 38 de milioane de locuitori, sunt comparabile cu cei 122 de morţi ai României, cu o populaţie de 21 de milioane, ţară care a avut campanie de vaccinare. Mai mult, Michle Rivasi compară numărul de ­morţi din Europa, de 2.900, cu estimările oficiale privind decesele cauzate de gripa sezonieră, care sunt, conform Comisiei Europene, de 40.000 ­într-un an cu epidemie moderată şi de 220.000 într-un an cu o epidemie deosebit de gravă.

Libia: Occidentul se pregăteşte de intervenţia militară

Comunitatea internaţională ia în calcul instaurarea unei interdicţii de zbor, o intervenţie militară sau un atac cibernetic. Marea Britanie şi Franţa lucrează la o rezoluţie ONU privind interdicţia aeriană, chestiune ce va fi discutată mâine şi de miniştrii Apărării din NATO. Forţele guvernamentale au lansat ieri cel puţin patru atacuri aeriene în jurul portului petrolier Ras Lanuf, din estul Libiei. Unul dintre atacuri a avut ca ţintă o zonă rezidenţială, potrivit unui corespondent Reuters. Cum autorităţile de la Tripoli nu renunţă la aceste atacuri, ce fac numeroase victime printre civili, comunitatea internaţională a intensificat negocierile pentru instaurarea unei zone de interdicţie aeriană. Cele mai active sunt Franţa şi Marea Britanie care pregătesc o rezoluţie în acest sens pentru ONU. Downing Street şi-a exprimat speranţa că Rusia nu va face uz de dreptul său de veto, fiind vorba de o rezoluţie ce îşi propune apărarea civililor.

Contract între Italia şi ţigani. Cât costă repatrierea

Zeci de familii de rromi români din Milano, evacuate în nenumărate rânduri din taberele ilegale de la periferia oraşului italian vor să beneficieze de "Planul Maroni". Banii sunt daţi eşalonat, reintegrarea socială a rromilor fiind supravegheată în România de ONG‑uri. Rromii îşi iau angajamentul să nu se întoarcă în Italia. Peste 20.000 de euro de familie pentru a părăsi Italia şi pentru a începe o nouă viaţă în România. O astfel de ofertă nu se prezintă în fiecare zi, aşa că zeci de familii de rromi români din Milano, evacuate în nenumărate rânduri din taberele ilegale de la periferia oraşului italian, nu au stat mult pe gânduri şi au ajuns să "stea la coadă" pentru a se întoarce acasă. Nu au mai contat "frica de sărăcie" sau "discriminările" din România, invocate deseori pentru a rămâne în Italia.

Ce au găsit investitorii din Golf în România

Principalele oportunităţi de afaceri vizate de investitorii arabi în ţara noastră sunt în agricultură, infrastructură, IT&C şi resurse naturale. Preşedintele Traian Băsescu le-a recomandat oamenilor de afaceri străini să meargă prin România cu elicopterul, întrucât infrastructura rutieră este extrem de proastă. Companiile din ţările din regiunea Golfului Persic caută oportunităţi de investiţii în Europa de Sud-Est, inclusiv în România, şi vizează implicarea în proiecte de minimum 20 de milioane de dolari fiecare. Domeniile ţintite sunt agricultura, resursele naturale - petrol si gaze, petrochimia, infrastructura, bănci, finanţe, IT&C, sănătate şi industria farmaceutică, educaţie şi cercetare, căi ferate, reţele de electricitate, IMM-uri.

Directorul Trezoreriei ING Bank, concediat

Florin Cîţu, directorul Trezoreriei ING Bank România, a fost concediat luni, decizie pe care o consideră abuzivă şi o va contesta în instanţă, sperând să se întoarcă în bancă. "Am o relaţie foarte bună cu această instituţie şi vreau să fiu reîncadrat, să-mi continui treaba. Eu consider că mi-am făcut treaba bine, voi contesta decizia în instanţă", a declarat Cîţu pentru "Adevărul".

Nici Banca Centrală Europeană nu mai crede în zona euro

Banca Centrală Europeană vrea să scape de toate obligaţiunile emise de guvernele statelor cu dificultăţi din zona euro pe care le-a cumpărat în timpul crizei. În plină criză economică, BCE a cumpărat obligaţiuni emise de statele-problemă. Acum vrea să scape de această povară. Banca Centrală Europeană vrea să scape de de obligaţiunile guvernamentale emise de statele PIIGS (Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia, Spania) pe care le-a cumpărat în timpul crizei economice, informează publicaţia germană "Der Spiegel".

Murdoch, la un pas de tranzacţia vieţii sale

Preşedintele grupului media News Corporation este pe cale să cumpere operatorul britanic de televiziune prin satelit BSkyB contra sumei de 9,3 miliarde de euro. Aflat în pragul vârstei de 80 de ani, Rupert Murdoch încearcă de aproape un an să cumpere în totalitate cel mai puternic operator de televiziune din Marea Britanie. Rupert Murdoch lucrează la preluarea BskyB, cel mai mare operator de televiziune din Marea Britanie şi Irlanda, încă din iunie 2010, dar mogulul media a avut mai multe piedici. Compania News Corporation, condusă de Murdoch, deţine deja 39% din operatorul TV, însă mogulul îşi doreşte să preia BskyB în totalitate.

CURENTUL

Schema de şah a lui Lincu, o acoperire pentru furtul a 300.000 de euro din banii "Pro Lex

Vasile Lincu, liderul Sindicatului "Pro Lex", a devenit "celebru" în spaţiul public odată cu lansarea schemei cu jocul de şah pentru descrierea corupţiei endemice din vămi. În timp ce politicieni, ziarişti, analişti şi formatori de opinie căutau regina, turele şi nebunii lui Lincu, acesta era căutat cu mult înainte de procurori, pentru o delapidare de circa 300.000 de euro din banii Sindicatului "Pro Lex". Potrivit anchetatorilor, liderii sindicali "Pro Lex", Vasile Lincu şi Florin Ilie Vâlnei, cu ajutorul trezorierului sindicatului, Negoiţă Voinea, şi-ar fi însuşit 1,2 milioane de lei (285.000 de euro), urmărirea penală împotriva lor fiind începută de Poliţia Romånă încă de anul trecut. Informaţia despre această anchetă a devenit publică odată cu percheziţia făcută de procurori la sediul social al Sindicatului "Pro Lex", sediu care, mai mult sau mai puţin întåmplător, se află în locuinţa lui Lincu.

Italienii le plătesc peste 15.000 de euro familiilor de romi ca să se întoarcă în România

Pentru a reuşi să închidă o tabără de romi din Triaboniano - Milano, autorităţile din Peninsulă recurg la măsuri disperate, inclusiv aceea de a le acorda o sumă serioasă de bani, numai să se întoarcă în România. Mai exact, autorităţile din Milano au iniţiat un plan care prevede acordarea sumei de aproximativ 15.000 de euro fiecărei familii de romi care acceptă repatrierea în România, în cadrul măsurilor pentru închiderea taberei de romi Triboniano, potrivit ediţiei electronice a ziarului "La Repubblica". Programul, care este gestionat de organizaţia nonguvernamentală AVSI, pare să aibă un real succes, după cum notează cotidianul citat.

Cod şi flori

Asumarea răspunderii guvernului pentru Codul Muncii şi depunerea moţiunii de cenzură a opoziţiei au avut loc de 8 Martie, lucru oarecum de înţeles având în vedere că şi munca şi moţiunea sunt de genul feminin. Cum banii sunt de genul masculin, aleşii au dăruit flori doamnelor care au strălucit prin ţinută lăsând impresia că-şi asumă Codul manierelor elegante - şi el contestat zilnic prin manifestări tot mai vulgare. În cinstea zilei de 8 Martie sindicatele şi-au amânat protestele iar dna Anastase şi-a arătat grija pentru liderii sindicali "securizând balcoanele" prin interzicerea prezenţei acestora de teama unui eveniment tragic precum saltul lui Sobaru - deşi e greu de crezut că liderii noştri sindicali şi-ar fi riscat viaţa în acest mod.

Inundaţiile au provocat pagube de peste 3 miliarde euro în ultimii cinci ani

Riscul de catastrofă naturală care afectează cel mai frecvent Romånia este cel al inundaţiilor, care, în intervalul 2005-2010, au provocat pagube totale de peste trei miliarde de euro, afectånd locuinţe, poduri, diguri şi drumuri, a declarat directorul general al PAID, Marius Bulugea. Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor (PAID) este societatea care emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor. "În intervalul menţionat, aproape 62.000 de locuinţe au fost afectate, din care 15.600 au fost distruse în totalitate. Pentru ameliorarea situaţiei în care s-au aflat locuitorii zonelor afectate, Guvernul a acordat ajutoare umanitare de urgenţă, care au constat în produse alimentare, bunuri de strictă necesitate, materiale de construcţie pentru repararea caselor etc. În cei cinci ani, valoarea totală a acestor ajutoare a depăşit 233 milioane de euro", a declarat, ieri, Bulugea.

CURIERUL NAŢIONAL

Nu vine cutremurul, dar vine amenda

Proprietarii care nu şi-au asigurat casele până la 15 ianuarie pot fi amendaţi cu până la 500 lei

PAID spune că au bani pentru eventualele despăgubiri, cu toate că sunt reasiguraţi cu doar 200 mil. lei

Bulugea: Doar 5,5% din locuinţele proprietate privată din România sunt asigurate. Asigurarea facultativă trebuie să acopere cele trei riscuri incluse în poliţa obligatorie (cutremur, inundaţii şi alunecări de teren), prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă (A sau B), între 10 şi 20 de euro. Valoarea asigurată a unei locuinţe este situată între 10.000 şi 20.000 de euro.

Boc: Moţiunea pe Codul Muncii nu are nicio şansă

Guvernul şi-a angajat, ieri, răspunderea în Parlament asupra proiectului noului Cod al Muncii, proiect la care au fost adoptate doar opt amendamente dintr-un total de 144 propuneri formulate de parlamentarii coaliţiei, iar Opoziţia a depus deja o moţiune de cenzură. Premierul Emil Boc le-a cerut parlamentarilor să accepte promovarea noului Cod al Muncii prin angajarea răspunderii, susţinând că modificările propuse vor reduce cazurile de muncă la negru şi vor majora veniturile atrase din taxe vărsate la buget, ca urmare a încheierii mai multor contracte de muncă. Întrebat de moţiunea de cenzură pregătită de opoziţie, premierul a afirmat că o astfel de moţiune nu este nici prima şi nici "ultima" la adresa Guvernului, dar că aceasta nu are şanse să treacă.

Boc vede creşterea preţului la carburanţi ca pe un efect prost al cedării rezervelor de petrol ale ţării

"Asta înseamnă să cedezi rezervele petroliere ale ţării, asta înseamnă să stabileşti printr-un contract până în 2014 că nu poţi să intervii pe redevenţe, asta înseamnă să faci contracte în defavoarea statului, ca acum, să utilizezi doar mijloace colaterale de control prin ANAF sau Consiliul Concurenţei pentru a verifica dacă aceste lucruri au o susţinere reală sau nu". În 2004, în mandatul Guvernului PSD condus de Adrian Năstase, grupul austriac OMV a preluat o participaţie de 51,01% din capitalul Petrom, în urma unei tranzacţii de 1,5 miliarde euro. OMV a cumpărat de la stat 33,34% din acţiuni pentru 669 milioane euro şi a majorat capitalul social cu 830,6 milioane euro pentru a ajunge la participaţia de 51%. Prin contractul de privatizare, compania beneficiază de plata unor redevenţe reduse la bugetul de stat.

EVENIMENTUL ZILEI

BILANŢUL UNUI DEZASTRU: Cine a secat grânarul Europei

Mai mulţi miniştri ai agriculturii au contribuit, în ultimii ani, la distrugerea sistemului de irigaţii românesc.

Construit în perioada comunistă, singurul sistem care nu doar că i-ar fi putut ajuta pe ţărani să-şi ude culturile, dar ar fi putut fi utilizat şi la desecarea unor terenuri acum inundate este falimentar din cauza deciziilor proaste luate de guvernele din perioada 2000-2010. Aceasta este concluzia unui raport al Curţii de Conturi a României (CCR), finalizat în decembrie anul trecut şi destinat instituţiilor responsabile: parlamentului - unde o anchetă pe această temă a trenat luni bune -, guvernului, Ministerului Agriculturii, Agenţiei Domeniilor Statului, Societăţii Naţionale Îmbunătăţiri Funciare (SNIF) şi Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare. În raport, inspectorii CCR in dică şi vinovaţii de această situaţie, mare parte dintre deciziile falimentare fiind puse în cârca a cinci foşti miniştri ai agriculturii: Ioan Avram Mureşan, Ilie Sârbu (care, în ultimii zece ani a ocupat de două ori fotoliul de ministru al agriculturii), Petre Daea, Gheorghe Flutur şi Decebal Traian Remeş.

Iertarea păcatelor, cu bani de la buget

Deputaţii au aprobat o lege prin care statul decontează 80% din costurile programelor sociale ale Bisericii.

Potenţialul electoral al bisericii nu este trecut cu vederea de parlamentari, care au dat undă verde ieri unei legi prin care până la 80% din banii necesari proiectelor de asistenţă socială derulate de biserică să fie suportaţi de la bugetul de stat.

Restul de 20% ar urma să fie acoperit din sponsorizări şi donaţii. Fondurile ar fi acordate de o comisie formată din şapte membri, trei reprezentanţi ai administraţiei locale şi patru din partea cultelor. Legea parteneriatului dintre stat şi biserică a fost votată ieri, deopotrivă de parlamentarii puterii şi cei ai opoziţiei. Doar şapte deputaţi s-au opus adoptării actului normativ, iar alţi cinci s-au abţinut.

Cum va ajunge România un mic Dubai

Proiectele Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi ale companiilor româneşti, propuse investitorilor străini din Golf sunt asemănătoare celor existente deja în Dubai. Un exemplu de astfel de proiect este Turistic Marina - Capidava, dezvoltat în Constanţa şi a cărui valoare este de 4,5 milioane de dolari. Proiectul este prezentat de MDRT, care caută fie un Parteneriat Public-Privat fie un joint-venture cu investitorii străini.

Construirea marinei turistice de la Capidava ţinteşte folosirea resurselor naturale ale zonei cu scopul de a îmbunătăţi şi diversifica oferta turistica şi a ajuta la dezvoltarea mediului de afacei al ariei şi pentru a reduce discrepanţele economice dintre regiunile judeţului. Un alt proiect propus investitorilor arabi este "Bucharest Techology & Information City".

Propunerea vine din partea companiei Impact şi necesită o investiţie de 473 de milioane de dolari.

Cum investeşti în aur şi argint şi ce câştiguri te aşteaptă

Argintul ar putea fi una dintre cele mai bune investiţii pe termen lung pentru românii cu venituri medii. Nu costă mult şi are toate şansele să se scumpească datorită evoluţiilor globale. Românii pot cumpăra aur în formă fizică, dar şi prin fondurile de investiţii care au ca suport metale preţioase. "Denumite exchange trading funds (ETF), acestea oferă unităţi de fond legate de evoluţia metalelor preţioase", spune Caramiha. Plasamentele în fonduri presupun fie achiziţia unei cantităţi de metal preţios, însă în formă virtuală, care va fi tranzacţionată de investitor pe o platformă on-line, fie o tranzacţie în marjă, pentru cei care doresc câştiguri mai mari.

FINANCIARUL

Prag psihologic atins: 6 lei/litru de benzină. Carburanţii s-au scumpit cu până la 7% în 2011

Sortimentul OMV Carrera are de ieri un pret de referinta de 5,96 lei pe litru. Statiile de distributie se joaca cu o marja care poate ajunge la +5%. Cel mai mare distribuitor intern de carburanti, Petrom, a anuntat ieri o crestere cu 9 bani a litrului de benzina si a celui de motorina, la o saptamana dupa ce a operat o alta modificare in sus a pretului la pompa, anticipand miscari similare si la ceilalti competitori de pe piata. Se pune astfel in practica predictia din urma cu doua saptamani a directorului general executiv al companiei Mariana Gheorghe, potrivit careia evenimentele din Libia, tara care asigura 2% din petrolul mondial, vor conduce la scumpiri ale carburantilor.

Cursul BNR a coborât până la 4,1869 lei/euro, minimul ultimelor nouă luni

Banca Nationala a afisat ieri o referinta de 4,1869 lei/euro, in scadere cu 1,96 bani fata de cea publicata luni, cursul plasandu-se la cel mai redus nivel din ultimele noua luni. In data de 3 iunie 2010, cotatia oficiala a fost de 4,1864 lei/euro. Totodata, banca centrala a publicat pentru dolar un curs de referinta in crestere cu 0,7 bani, la 3,0071 lei/dolar, dupa ce in ziua pre­ce­denta, paritatea s-a situat la minimul ulti­melor aproape 12 luni.

Cinci paşi prin care Templeton alege companiile în care să investească

Toti managerii de portofoliu ai Franklin Templeton sunt si analisti. Procesul prin care grupul Franklin Templeton, care administreaza Fon­dul Proprietatea (FP), alege com­paniile in care sa investeasca cuprinde cinci etape, cercetarea incepand cu o lista preliminara de 23.000 de companii-tinta, pentru ca in final portofoliul tipic sa cuprinda aproximativ 100-150 de detineri, se arata intr-o pre­zentare sustinuta de acest grup in road-show-ul derulat pentru promovarea FP in fata investitorilor. "Indeplineste compania-tinta crite­riile noastre de evaluare, dimensiune si lichi­ditate? Este compania-tinta o opor­tunitate pentru Templeton din per­spectiva con­textului global, a sectorului aferent si a considerentelor istorice"? Acestea sunt primele intrebari pe care grupul Franklin Templeton le are in vedere cand incepe procesul prin care alege companiile de pe pietele emergente in care va investi.

Legea zilierilor a fost lăsată de guvern în afara Codului Muncii

Cele 150-200 de mii de locuri de munca despre care ministrul Ioan Botis sustine ca vor fi scoase la suprafata nu au la baza cifre reale. Executivul nu prezinta nicio estimare legata de consecintele financiare pe care legea le va avea asupra bugetului general consolidat. In fiecare discurs despre Codul Muncii, atat premierul Emil Boc, cat si ministrul Ioan Botis amintesc de un alt proiect, cel privind zilierii. "Legea zilie­rilor, care este in forma finala spre adoptare la Camera Deputatilor, va crea sute de mii de locuri de munca in Roma­nia in anii urmatori", declara recent seful Executivului. Ministrul Botis avanseaza cifre ceva mai con­cre­te, de "cel putin 150-200 de mii de locuri de munca" scoase la suprafata din economia subterana.

GÂNDUL

BENZINA SE SCUMPEŞTE DIN NOU. Boc dă vina pe Năstase. VIDEANU FACE PROGNOZE. PLUS- Vasilescu, BNR: VOR SĂ VADĂ CÂT DE DEPARTE POT MERGE

Petrom a majorat marţi preţurile tuturor sortimentelor de benzină şi de motorină cu câte nouă bani pe litru, cel mai scump sortiment de benzină ajungând să coste 5,96 lei/litru. De la începutul anului benzina a fost scumpită de şase ori, cu 3,5% în total. Astfel, cel mai ieftin sortiment de benzină (Premium fără plumb 95) costă începând de marţi 5,16 lei/litru iar cel mai scump (OMV Carrera 100) 5,96 lei/litru. În cazul motorinei, cel mai mic preţ pe litru îl are sortimentul Euro Diesel 5, respectiv 5,15 lei, iar cel mai mare OMV Alpin Diesel, 5,63 lei. De la începutul anului companiile de profil au scumpit carburanţii de şase ori, scumpirea fiind de 3,5%.

Băsescu a încercat să-i seducă pe şeici: "Dacă vreţi să vedeţi România, nu mergeţi pe şosele. Vă recomand un elicopter - nişte imagini excepţionale"

Preşedintele Traian Băsescu a făcut, marţi, la un forum de afaceri român-arab, un adevărat exerciţiu de seducţie pentru investitorii din zona Golfului. "În România se poate investi în orice"- a fost leitmotivul discursului prezidenţial, Traian Băsescu subliniind în mai multe rânduri că principalul atu al României este subdezvoltarea. Cu alte cuvinte, România are un potenţial "uriaş" de dezvoltare tocmai pentru că este atât de mult în urma celorlalte ţări europene. "În România se poate investi eficient în orice domeniu dintr-un motiv foarte simplu: decalajul de dezvoltare dintre România şi restul Europei".

Anca Boagiu, ministrul Transporturilor, către investitorii arabi: "Ne-am putea defini ca o sugativă a banilor existenţi în piaţă"

România are nevoie de bani privaţi pentru a-şi acoperi necesarul de investiţii din infrastructură, a spus, marţi, ministru Transporturilor, Anca Boagiu, la un forum economic româno-arab, încercând să-i convingă pe afaceriştii din zona Golfului să-şi investească banii în drumurile din ţara noastră. Referindu-se la ministerul pe care-l conduce, Boagiu l-a descris plastic: " Ne-am putea defini ca o sugativă a banilor existenţi în piaţă". Reluând o idee formulată ceva mai devreme de Traian Băsescu, Boagiu a explicat că infrastructura românească poate fi deosebit de atractivă pentru investitori întrucât în momentul de faţă este la pământ, prin urmare şi posibilităţile de investiţiisunt nenumărate.

CINE TE ANGAJEAZĂ PENTRU SALARII ÎNTRE 2000 ŞI 8000 de EURO- LISTA OFERTELOR DE MUNCĂ pentru români în Dubai, Caraibe, India

Străinii caută tâmplari, piloţi, dar mai ales medici români (de toate specializările), pentru a lucra într-unele din cele mai exotice locuri din lume: Dubai, Caraibe sau India. Marea Britanie caută 66 de medici anestezişti şi 66 de medici de familie şi le oferă 4.500-5.000 de euro pe lună. Potrivit siteului tjobs.ro condiţiile sunt cunoaşterea temeinică a limbii engleze şi minimum 2 ani de experienţă. În România, salariul mediu net al unui lucrător în domeniul sănătate şi asistenţă socială este 276,9 de euro. Vezi unde pot munci românii în ţările exotice: însoţitor de zbor în Dubai, psihiatru în Caraibe şi inginer în minele de diamante din Africa. Dubai caută 100 de medici specialişti în domenii precum chirurgie, pediatrie, stomatologie, ginecologie şi le oferă între 5.800 şi 8.600 de euro. Condiţiile sunt cunoaşterea temeinică a limbii engleze şi minimum 5 ani de experienţă.

Bill Gates, pe punctul de a pierde titlul de cel mai bogat om din lume pentru a doua oară în favoarea lui Carlos Slim Helu

Carlos Slim Helu, magnatul mexican care a fost ales drept cel mai bogat om din lume în topul Forbes 2010 , este pe cale să-şi păstreze titlul şi în 2011. Cu o avere de 53.5 miliarde de dolari, acesta l-a depăşit anul trecut pe Bill Gates cu jumătate de miliard de dolari şi pe Warren Buffett cu 6.5 miliarde. Warren Buffett, cunoscutul investitor îşi va păstra, cel mai probabil, poziţia a treia în topul Forbes, după ce în 2008 îşi adjudecase titlul de cel mai bogat miliardar de pe planetă.

JURNALUL NAŢIONAL

"Maneaua se află în declin". Cel mai controversat stil muzical al momentului, "oglindă" a societăţii româneşti din ultimii ani.

Maneaua naşte discuţii pătimaşe, este un subiect controversat în România, şi tocmai din aceste motive a ajuns subiect de cercetare. Etnomuzicologul Speran­ţa Rădulescu a fost de la bun început con­ştientă că studiul iniţiat în 2009 asupra fenomenului ma­ne­lei îi va da dureri de cap, dar ca cercetător a sim­ţit nevoia de a diseca un subiect atât de pre­zent în viaţa de zi cu zi, chiar dacă a avut în­do­ie­lile sale: "Am început studiul destul de târziu, pentru că şi noi, specialiştii, am fost destul de reti­cenţi faţă de subiect. Nu suntem fani ai acestei mu­zici. Dar socotind că amplitudinea fe­nome­nului e foarte mare, simţeam că e de datoria noastră să ne ocupăm de el în mod serios".

Noica, plagiat de un celebru intelectual italian

E un celebru şi premiat filosof, psihanalist şi profesor universitar, dar la capitolul corectitudine şi originalitate dă rateuri. Umberto Galimberti (69 de ani) a copiat pasaje întregi din lucrarea lui Constatin Noica "Şase maladii ale spiritului contemporan" şi le-a trecut drept creaţie proprie în cartea sa "Orme del sacro". Cel care a descoperit plagiatul a fost profesorul Costică Bradatan, de la Texas Tech University, care s-a adresat directorului publicaţiei italiene Lettera43. "Totul a plecat de la un articol primit de directorul Paolo Madron de la un profesor de la Texas Tech University, Costică Bradatan. Aproape că nu ne venea să credem. Am verificat dacă profesorul există într-adevăr, apoi am mers la biblioteca naţională Braidense şi am verificat pasajul pe care a fost fondat denunţul făcut de Bradatan. Aşa era", a declarat pentru cotidianul Il Giornale Bruno Giurato, un colaborator de la Lettera43.

Cum va arăta reţeaua de metrou a Capitalei în 2020. După 45 de ani "burgejii" din Drumul Taberei capătă metrou.

Bucureştenii se vor putea bucura în anul 2020 de o reţea de metrou mult mai completă , urmând a fi construite alte trei magistrale, însumând peste 69 de staţii noi. "Pentru toate cele trei linii noi care vor fi construite şi date în folosinţă, treptat, până în 2020, ne sunt necesare aproximativ 6,5 miliarde de euro, bani care provin din credite de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), Banca Japoniei, Gu­vernul României şi să vedem cine va câştiga licitaţia pentru parteneria­tul public-privat, formulă în care vrem să construim "Linia 7 de metrou Bragadiru -Rahova - Piaţa Unirii - Obor -Colentina - Voluntari", ne-a declarat Gheor­ghe Udrişte.

NAŢIONAL

"Naţional" face recensământul miniştrilor aflaţi în vizorul procurorilor anticorupţie. Guvernul de la DNA

Indiferent cât de incredibil ar părea la prima vedere, destinele României au fost conduse, de-a lungul vremii, de oameni asupra cărora planează serioase suspiciuni de comitere a unor fapte penale. Fie că au fost şefi de guvern, miniştri sau simpli parlamentari, mulţi aleşi ai neamului s-au tot perindat pe poarta DNA-ului, spre deliciul publicului. DNA care, culmea, ar putea deveni cel mai mare partid, din moment ce nume importante ale politicii dâmboviţene au semnat deja "adeziunea". "Membri" cu acte-n regulă pot fi consideraţi cei care au deja un fel de carnet la purtător, recte un dosărel pus pe masa judecătorilor. Adrian Năstase (PSD), prim-ministru; Dan Nica (PSD), ministrul de Interne,"coleg" de dosar cu liberalul Vosganian; Victor Babiuc (PD), ministrul Apărării etc.

Firma lui "Il Luce", urmărită de Fisc!

În vreme ce Mircea se războieşte în Liga campionilor, soţia antrenorului de la Şahtior Doneţk trebuie să înfrunte inspectorii fiscali. Aceştia au emis o decizie de impunere pentru fosta agenţie de turism "Neli Voyages". Firma în care toţi membrii familiei Lucescu erau asociaţi a fost dizolvată prin decizia patronilor în data de 30 iunie 2010. Neli Voyages SRL a fost agenţia de turism de care s-a ocupat Elena "Neli" Lucescu, soţia reputatului tehnician. În anul 2006, societatea a obţinut venituri de 1,3 milioane de dolari, iar în 2007 a generat venituri de un milion de dolari. Următorii doi ani nu au fost deloc profitabili, firma familiei Lucescu funcţionând aproape în gol.

PUTEREA

Cercetat pentru delapidare, liderul Sindicatului "Pro Lex" arată cu degetul spre Vasile Blaga. Lincu: Întrebaţi-l pe Eugeniu Petrescu cine este "regina"

Preşedintele Sindicatului "Pro Lex", Vasile Lincu, este urmărit penal într-un dosar instrumentat de Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului General. Acuzele care i se aduc atât lui, dar şi vicepreşedintelui "Pro Lex", Voinea Negoiţă, şi fostului membru "Pro Lex" Florin Vîlnei sunt de delapidare cu consecinţe deosebit de grave. În viziunea anchetatorilor, prejudiciul creat ar fi de 12 miliarde de lei vechi. Vasile Lincu a declarat că procurorii i-au luat un calculator în care avea stocate probe privind corupţia din vămi şi a susţinut că democrat-liberalul Eugeniu Petrescu ştie mai bine cine este "regina", nedorind nici să infirme, nici să confirme dacă aceasta este Vasile Blaga.

Judecătorul Horaţiu Dumbravă, preşedintele CSM, îi dă replica ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu: "Nu are rost să dezgropăm securea războiului!"

Horaţiu Dumbravă, preşedintele CSM, ne-a declarat că nu înţelege modul în care a obţinut ministrul justiţiei datele privind activitatea Curţii de Apel Bucureşti, arătând că analiza lui Cătălin Predoiu a fost făcută într-o "manieră empirică".

Emil Boc şi-a asumat Ziua femeii. Codul muncii printre flori, pupături şi fără Opoziţie

Premierul Emil Boc şi-a angajat ieri răspunderea pe Codul muncii printre trandafiri şi zambile. În lipsa parlamentarilor PSD şi PNL, cu lojele sălii de plen goale, Boc a bifat a unsprezecea angajare a răspunderii, iar Opoziţia a mai depus o moţiune de cenzură despre care spune că nu are nici o şansă să treacă. Parlamentarii Opoziţiei au refuzat să intre în sală în semn de solidaritate cu cetăţenii care nu au fost primiţi în plen. În timpul şedinţei, liberalii şi social-democraţii s-au dus la grupuri pentru a finaliza moţiunea de cenzură, aceasta mai având nevoie de câteva completări, după ce luni seară Guvernul a adoptat o serie de amendamente la Codul muncii.

Mesaj pentru prietenii lui Mircea Geoană. A treia execuţie din era Ponta

Conducerea PSD va decide astăzi soarta vicepreşedintelui Ioan Toma, care a fost suspendat din partid de organizaţia din Olt şi a fost propus spre excludere. Pesedistul este acuzat de colegii din partid că încearcă să rupă filiala şi că negociază trecerea la UNPR sau PC. În schimb, apropiaţii lui Toma susţin că aceasta este răzbunarea actualei conduceri, deoarece l-a susţinut pe Mircea Geoană pentru preşedinţia partidului. De la venirea în fruntea PSD a lui Victor Ponta, Ioan Toma a pierdut preşedinţia organizaţiei din Olt şi şefia grupului parlamentar de la Senat. Cunoscut pentru relaţia sa de prietenie cu Mircea Geoană, Toma riscă să împărtăşească soarta acestuia. Organizaţia din Olt a decis să-l excludă din partid şi a cerut Biroului Permanent Naţional să valideze această decizie. Principalele capete de acuzare împotriva senatorului sunt: încercarea de a racola pesedişti pentru a trece împreună la un alt partid şi faptul că l-a convins pe senatorul PDL de Olt, Mihai Niţă, să nu se înscrie în PSD.

ROMÂNIA LIBERĂ

Incognito. RL a aflat care este preţul unui parlamentar. "OPERAŢIUNEA SMS" PARTEA A II-A. Ce deputat mi-a cerut rentă viageră ca să mă ajute în afaceri

Citiţi aici povestea parlamentarului care şi-a negociat implicarea în sprijinirea unei afaceri propuse de un aşa zis investitor arab. Alesul a refuzat să primească prea mulţi bani o dată, cerând rentă viageră lunară. Numele lui? În urmă cu aproximativ o lună, RL a realizat un experiment prin care a vrut să testeze disponibilitatea parlamentarilor de a se implica în afaceri private. În acest scop, am expediat către 460 de deputaţi şi senatori un SMS capcană, în care pretindeam că reprezint un fond de investiţii din Emiratele Arabe Unite şi le propuneam aleşilor să facem afaceri împreună în România. Aproape un sfert din membrii Legislativului au răspuns pozitiv acestei propuneri.

Cum şi-au răsfăţat politicienii nevestele de 8 martie

De Ziua Femeii parlamentarii şi-au dus nevestele la circ, la peşte, le-au dat cremşnit, parfumuri, aur, o icoană, alimente de regim, 100 de euro pentru şosete şi agrafe de prins părul. Unii le-au oferit soţiilor chiar persoana lor.

Prima politiciană sărbătorită de 8 martie a fost deputata Aura Vasile, care a deschis pleoapa în acorduri muzicale: "În 1982 am intentantat acţiune de divorţ, am finalizat divorţul în 1984, am rămas cu doi copii atâtica şi am fost tăticul lor. Nu sunt necăjită pentru că am doi copii care sunt ochii şi lumina mea. Fecioara mea care e plecată în momentul ăsta în străinătate mi-a trimis un set de zorzoane din sticlă de Murano, iar fecioră-miu a venit cu un buchet de flori şi cu lupul alsacian după el la ora 6.30 dimineaţa şi mi-a cântat < La mulţi ani > în momentul în care eu mă trezeam".

PAID: Asigurarea pentru locuinţe rămâne obligatorie

Până nu apare o lege care să includă prelungirea datei-limită pentru încheierea poliţei, rămân în vigoare prevederile actului normativ din 2008, anunţă directorul PAID, Marius Bulugea. Încheierea unei poliţe de asigurare obligatorii împotriva dezastrelor nu este facultativă atât timp cât Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor este în vigoare, au susţinut membrii Consiliului de Administraţie al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor la o întâlnire cu presa. "O informare de presă a Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), difuzată în data de 15 decembrie 2010, anunţa că termenul-limită până la care trebuie încheiată poliţa obligatorie, fără a risca amenzi, a fost decalat de la 15 ianuarie 2011 la 15 iulie 2011. Acest comunicat nu are valoare juridică, pentru că nu este susţinut de o modificare legislativă", a declarat Marius Bulugea, preşedintele director general al PAID.

Impozitare unică a profitului în UE? De Ilie Serbanescu

În mod de-acum oficial, Franţa şi Germania au propus adoptarea unei cote unice a impozitului pe profit în Uniunea Europeană. Şi, dacă Franţa şi Germania au în vedere ceva în Uniunea Europeană, acel ceva în general se va şi realiza. Impozitarea unică pe profit încearcă, evident, să oprească relocarea producţiei din Vest în Est, răpind acestuia din urmă atractivitatea investiţională prin practicarea unei impozitări mai mici pe profit. Pe termen scurt Estul ar putea însă primi o a treia lovitură, căci, în goana lor furibundă după anexe bananiere, multinaţionalele s-ar putea răzbuna pe demersul franco-german pe seama ţărilor din Est, mai precis relocând producţia din Vest nu în Est, ci în afara Uniunii Europene!

ZIARUL FINANCIAR

Topul celor mai mari 100 de exportatori: doar 7 firme cu capital românesc

Dacia, Nokia şi Rompetrol conduc topul exportatorilor, iar primii exportatori români sunt Interagro, controlată de Ioan Niculae, Oltchim care apartine statului si Grup Servicii Petroliere a lui Gabriel Comanescu. Primii 100 de de pe piata locala au adus anul trecut 52% din totalul exporturilor Romaniei, adica 19 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate ZF de catre Camera de Comert si industrie a Romaniei.

RCS&RDS a făcut rost de la bănci de 368 mil. dolari

RCS&RDS, operatorul telecom controlat de omul de afaceri din Oradea Zoltan Teszari, a reuşit să obţină de la un grup de bănci două împrumuturi în valoare cumulată de 368 de milioane de dolari (206 mil.dolari şi 125 mil. euro), pentru a-şi plăti o parte din datoriile anterioare şi pentru a avea bani de investiţii. RCS, cel mai agresiv jucător de pe piaţa telecom, cu afaceri anuale de peste 700 mil. dolari, avea neapărată nevoie de aceste împrumuturi pentru a merge înainte. Un grup de bănci format din ING, UniCredit, Raiffeisen, RBS, BRD - SocGen, Fortis a contribuit la sindicalizările realizate de RCS.

Cine nu şi-a asigurat casa poate fi amendat

Proprietarii care nu şi-au asigurat până acum casele printr-o poliţă obligatorie sau una facultativă mizând pe faptul că obligativitatea încheierii unei asi­gurări intră în vigoare abia în a doua jumătate a anului pot fi amendaţi în orice moment de către primării, spun oficialii Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). Termenul iniţial până la care proprietarii de lo­cuinţe trebuiau să încheie o asigurare pentru a nu fi sancţionaţi era 15 ianuarie 2011, dar un anunţ publicat de Ministerul de Interne la sfârşitul anului trecut in­forma că termenul a fost prelungit cu încă şase luni.

Americanii reaprind criza din Europa prin Moody"s

AgenŢia americană de rating Moody"s alimentează criza datoriilor din Europa după ce a tăiat cu trei trepte calificativul Greciei, ceea ce împinge indirect Portugalia către accesarea unui ajutor extern. Acest lucru are loc pentru că cele două ţări beneficiază de acelaşi tratament din partea investitorilor, care le-au inclus în grupul PIIGS (Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia, Spania) care desemnea­ză ţările cu cele mai mari deficite şi datorii publice din zona euro. "Ceea ce a făcut Moody"s poate că este precipitat, prematur, deoarece s-a exprimat înaintea întâlnirii din 11-12 martie a miniştrilor de finanţe din zona euro, care va prefi­gura summitul din 24-25 martie", spune profesorul de eco­no­­mie Daniel Dăianu. La cele două întâlniri vor fi stabilite măsurile prin care Europa speră să pună capăt crizei care o zdruncină de aproape un an.

Raiffeisen ia locul Intersport la Piaţa Unirii

Intersport, retailerul de articole sportive adus pe piaţa locală de compania Genko Trade, închide magazinul din zona Piata Unirii din Capitala si face astfel loc in spatiul de circa 500 de metri patrati bancii Raiffeisen Bank, potrivit oficialilor Genko Trade.

Într-o săptămână noul Cod al muncii va deveni lege. Guvernul Boc şi-a angajat răspunderea

Guvernul Boc şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului pe modi­ficările aduse la Codul muncii, un proiect care ar putea duce la flexibilizarea pieţei muncii şi la crearea a aproape 90.000 de locuri de muncă, potrivit estimărilor Consiliului Investitorilor Străini. Guvernul nu a acceptat decât 8 amendamente dintre cele 144 depuse de parlamentari, iar opoziţia - căreia i-au fost respinse majoritatea amenda­men­telor - a depus o moţiune de cenzură care, dacă ar fi aprobată (lucru puţin pro­­ba­bil), ar conduce la căderea Gu­ver­nului. Moţiunea se votează săptămâna viitoare.

Pe de altă parte, sindicatele, opo­ziţia parlamentară (membrii PSD fiind cei mai vehemenţi în acest sens) şi, para­doxal, o parte dintre patronate contestă aceste modificări.

Semne bune de la industrie la început de an

Industria a mers cu motoarele turate şi la început de an, după ce anul trecut a avut una dintre principalele contribuţii la atenuarea căderii economiei. Ultimele date statistice din sfera industriei, aferente lunii ianuarie, au adus veşti bune, confirmând continuarea trendului ascendent atât la nivelul cifrei de afaceri, cât şi la comenzile noi din industrie.

Cifra de afaceri din industrie a crescut în ianuarie cu 25,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2010, susţinută de creşterea înregistrată de industria prelucrătoare. Iar comenzile noi din industrie primite de la clienţi interni şi de la cei externi au urcat în ianuarie cu 41,1% comparativ cu prima lună de anul trecut.

Ce mai vinde CEC Bank pe site: case executate silit, dar şi spaţii proprii

CEC Bank, singura bancă de top rămasă în portofoliul statului, a programat la lici­taţie în următoarea lună şi jumătate aproape o sută de case şi terenuri executate silit deoarece proprietarii nu şi-au mai plătit ratele la credite, dar pe lângă acestea vrea să vândă sau să închirieze şi clădiri proprii pe care nu le mai foloseşte. "Acţiunea face parte dintr-un plan de eficientizare a reţelei. Existau oraşe în care aveam sedii foarte mari, deşi nu aveam nevoie decât de o simplă agenţie. Sunt scoase la vânzare sau închiriere şi foarte multe spaţii de cazare aflate în proprietatea băn­cii", a declarat Oltea Belciuganu, directorul de marketing şi comunicare al CEC Bank.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb