• ADEVARUL
• Iohannis, primele critici la adresa lui Ponta
Preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a întors astăzi de la Gdansk, unde a participat la cea de-a 70-a aniversare a sfârşitului celui de-Al Doilea Război Mondial. Din Aeroportul Otopeni, Iohannis a criticat Guvernul, pentru implementarea deficitară a cardului de sănătate, Parlamentul, pentru încercarea de modificare a Codului Penal, dar şi, personal, pe Victor Ponta, pentru că a plecat de capul lui în ţările arabe. "Prim-ministrul Victor Ponta a plecat pe cont propriu. Nu a discutat cu mine în prealabil despre vizita pe care a făcut-o în statele din Arabia. M-a informat după ce a revenit în ţară, că a fost acolo şi că a avut nişte discuţii senzaţionale, nu ştim exact despre ce, dar se pare că au fost foarte bune. Este o metodă inedită de a face politică externă, fiecare de capul lui. Probabil aşa a înţeles domnul prim-ministru Victor Ponta, că trebuie să se întâmple politica externă."
• Mesaj clar transmis de NATO lui Putin
Cu regiunea baltică aflată în mijlocul unor tensiuni de nivelul celor din timpul Războiului Rece şi cu semnale conform cărora rebelii proruşi se înarmează pentru o nouă ofensivă, NATO îi transmite lui Putin un mesaj clar: să nu se intervină în statele NATO din regiunea baltică şi din estul Europei. NATO organizează o serie de exerciţii militare de mare amploare care includ forţe aeriene, terestre şi navale, acestea având loc de-a lungul graniţelor Rusiei din regiunea baltică şi Scandinavia. Desfăşurate pe teritorii ale trei state membre, exerciţiile reprezintă un răspuns la provocările şi limbajul ameninţător al lui Vladimir Putin, notează Business Insider. "Exerciţiile din Estonia, Lituania şi Norvegia implică peste 21.000 de trupe şi echipamente militare", transmite jurnalistul LA Times, Carol J. Williams. "Făcând legătura şi cu antrenamentele trupelor ucrainiene susţinute de SUA şi cei 3.000 de soldaţi ai forţelor de reacţie rapidă, pare că se transmite un mesaj Moscovei cum că Alianţa este gata să îşi apere noii membri", a mai completat acesta.
• ANAF suspendă aberaţia fiscală prin care unii români datorează contribuţii de 468 de lei pentru "venituri" de un leu
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a suspendat emiterea deciziilor privind regularizarea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru anul 2012, după ce mai mulţi români au fost înştiiţaţi că au de plătit sume de sute de lei pentru venituri încasate din dobânzi sau din dividende chiar şi de un leu. "Adevărul" a semnalat în mai multe rânduri această aberaţie fiscală.
• România, tărâmul "aurului negru": prima rafinărie din lume şi prima sondă petrolieră
Petrolul, "aurul negru", îşi leagă în mod indisolubil istoria mondială de România. În ţara noastră a fost construită prima rafinărie din lume, un pas important pentru întreaga civilizaţie, care a pus bazele primei industrii a lumii, iar Bucureştiul a fost primul oraş iluminat cu petrol lampant. România a fost prima ţară din lume cu o producţie de petrol înregistrată oficial în statisticile internaţionale. "The science of petroleum" certifică în 1938, faptul că România a fost prima ţară din lume cu o producţie de petrol, în anul 1857, de 275 de tone înregistrată în statisticile internaţionale. A fost urmată de SUA în 1859, de Italia în 1860, de Canada în 1862 şi de Rusia în 1863. Un alt succes mondial al industriei petroliere româneşti este construcţia, în ţara noastră, a primei sonde petroliere (pompe de petrol care forau la 150 de metri), în 1840, la Lucăceşti (Bacău). Cea dintâi rafinărie, dotată cu instalaţii moderne, la nivelul epocii, a fost construită la Ploieşti, în decembrie 1856, de către Teodor Mehedinţeanu, fapt care a dat startul distilării pe cale industrială a ţiţeiului.
• Plăţile în numerar, plafonate de sâmbătă
Noua lege "pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi" (nr. 70/2015), publicată în Monitorul Oficial din 10 aprilie, introduce o serie de măsuri prin care se plafonează manevrarea banilor în numerar. Practic, cine a operat până acum cu cash în sume mari şi foarte mari va trebui să efectueze tranzacţiile doar prin bancă. Primul capitol al legii, care intră în aplicare sâmbătă, 9 mai, prevede un plafon de 50.000 de lei (11.300 de euro) pe zi pentru plăţile între persoane fizice şi un plafon de 10.000 de lei pe zi între persoanele fizice şi cele juridice. Între parteneri persoane juridice, plafonul actual de 10.000 de lei pe zi pentru plăţile în numerar va scădea la 5.000 de lei. De asemenea, plăţile din avansuri spre decontare (spre exemplu, la plecarea unui salariat în delegaţie) vor putea fi făcute în limita unui plafon zilnic de 5.000 de lei, stabilit pentru fiecare persoană care primeşte avansuri spre decontare.
• Programul NSA de colectare şi retenţie a datelor este ilegal
Programul Agenţiei Naţionale de Securitate (National Security Agency - NSA) de colectare şi stocare de informaţii legate de miliarde de telefoane date sau primite de americani este ilegal, a decis Curtea Federală de Apel din New York la data de 7 mai. Acesta încalcă masiv dreptul la viaţa privată şi dă puteri nelimitate şi necontrolate guvernului să colecteze şi să reţină orice date despre cetăţenii săi. Dacă legea permitea serviciilor americane să stocheze date "relevante" pentru investigaţiile pe terorism, guvernul a considerat că relevante pentru aceste investigaţii sunt "toate" datele telefonice, deoarece "se stocheaza tot pentru a cauta ceva relevant". Acest argument a fost contrazis de instanţă. "O astfel de dezvoltare expansivăƒ a arhivei guvernamentale cu istoria privata din trecut a unei persoane ar fi o contracţie fără precedent a aşteptăƒrilor despre viaţa privată a tuturor americanilor", spune Curtea in decizia motivată pe 97 de pagini.
• Proteste de amploare faţă de despădurile abuzive, anunţate pentru sâmbătă în Bucureşti
Zeci de mii de oameni sunt aşteptaţi, sâmbătă, la proteste în mai multe oraşe din ţară, dar şi în diaspora, faţă de despăduririle abuzive. Iniţativa organizării acţiunii aparţine campaniei "Uniţi Salvăm", aflată în centrul protestelor faţă de exploatările aurifere de la Roşia Montană şi faţă de exploatarea gazelor de şist. Mobilizarea s-a făcut pe Facebook. În Capitală adunarea va avea loc la intrarea în Parcul Herăstrău, din Piaţă Charles de Gaulle, şi şi-au anunţat prezenţa pe Facebook peste 9.000 de persoane, scrie hotnews.ro. Participanţii sunt invitaţi la "o plimbare" pe traseul Piaţă Charles de Gaulle, Piaţă Victoriei, Buzeşti, bd. Ştirbei Vodă, Cotroceni, Parcul Izvor şi Ministerul Mediului.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Legendele din Club A. Cum i-au învins studenţii pe miliţienii şi politrucii comunişti
Acum 30-40 de ani, tinerii aveau puţine posibilităţi de distracţie. Discotecile erau puţine şi preţurile mari. Comuniştii aveau cenzură şi la muzica din difuzoare. Studenţii de la Arhitectură s-au organizat şi au fondat un club exclusivist. Entitatea trăieşte şi azi şi are acelaşi nume: Club A! Într-o pivniţă din Centrul Istoric al Bucureştilor, acum aproape o jumătate de veac, o mână de tineri intelectuali au pus bazele unei "instituţii" practic de neconceput în acei ani cenuşii ai comunismului. În acel subsol igrasios s-au consolidat caractere şi s-au confirmat talente artistice care au rămas peste timpuri. Se ascultau hit-uri de ultimă oră, s-au compus cântece care şi astăzi te înfioară, se recita poezie modernă, s-au jucat piese de teatru - care n-aveau loc în altă parte de cenzura dictaturii şi chiar se făcea politică într-o vreme în care firul roşu era dat de un partid unic. Miliţienii şi securiştii infiltraţi erau aşa de urât priviţi că plecau singuri.
• "Marea spovedanie" a lui Cristian Sima, brokerul fugar
În următoarea ediţie a emisiunii "Lumini şi umbre", invitat va fi brokerul fugar Cristian Sima. Acuzat de înşelăciune şi spălare de bani, Cristian Sima a dat un interviu pentru B1 TV în care prezintă versiunea sa asupra acestor evenimente. Emisiunea are detalii explozive despre modul în care miliardarii din România şi-au ascuns banii în Elveţia, despre conturile politicienilor şi felul în care procuratura elveţiană s-a implicat în acest dosar. Nume răsunătoare ale politicii româneşti şi finanţişti importanţi vor fi subiectele acestui interviu exploziv.
• Deutsche Welle, despre Klaus Iohannis: Prestidigitaţie cu protejarea datelor personale
Jurnalistul Horaţiu Pepine scrie într-un comentariu pe Deutsche Welle că legea Big Brother mediată de preşedintele Klaus Iohannis şi semnată de toate partidele parlamentare "este mai intruzivă decât legile anterioare invalidate de Curtea Constituţională". "Serviciile de informaţii şi-au impus punctul de vedere, primind în plus şi un bonus substanţial. De fapt, legea mediată de preşedintele Klaus Iohannis este mai intruzivă decât legile anterioare invalidate de Curtea Constituţională. Faţă de legea din 2012 care prevedea o perioadă de 6 luni pentru reţinerea datelor, noul proiect stipulează 3 ani. Asistăm la un veritabil tur de iluzionism. Toată lumea implicată a susţinut că se caută un compromis, o formă ponderată care să împace şi capra şi varza, în timp ce se impunea de fapt varianta maximală", scrie Horaţiu Pepine. Jurnalistul susţine că noua lege nu are nicio garanţie suplimentară faţă de cea din 2012.
• Ilie Carabulea, arestat preventiv pentru 30 de zile
Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au admis vineri cererea procurorilor DNA de înlocuire a măsurii controlului judiciar cu arestul preventiv pentru 30 de zile în cazul omului de afaceri Ilie Carabulea, trimis în judecată în dosarul ASF-Carpatica. Decizia instanţei nu este definitivă. Ilie Carabulea a mai stat în arest preventiv, în perioadele martie - iunie 2014 şi iulie - decembrie 2014, el fiind apoi plasat în arest la domiciliu, după care i-a fost impus control judiciar. Motivul pentru care procurorii cer rearestarea lui Carabulea este faptul că acesta a încălcat mai multe obligaţii impuse de instanţă atunci când s-a dispus controlul judiciar, transmite Agerpres.
• PROTEST: Funcţionarii publici ies în stradă!
Membrii Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), alături de reprezentanţii Federaţiei Columna şi ai altor organizaţii sindicale, vor protesta, în perioada 11 - 14 mai, în Piaţa Victoriei. Ei solicită guvernanţilor condiţii de muncă şi de salarizare mai bune, informează Agerpres. Protestul va avea loc în fiecare zi, între orele 11,00 - 13,00, sindicaliştii dorind să tragă un semnal de alarmă ''faţă de mizeria în care au fost lăsaţi, atât salarial, cât şi profesional, angajaţii administraţiei publice''. ''Guvernul a decis să plătească, începând cu 1 iulie 2015, 60% dintre angajaţii care aplică legea în România la nivelul salariului minim pe economie. În acest mod, i-a împins pe aceşti oameni să cedeze fenomenului infracţional şi corupţiei. Discriminările promovate prin Legea 71/2015 - pentru aprobarea OUG nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi prin alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, au determinat corpul funcţionarilor publici să iasă în stradă'', se arată în comunicatul citat.
• JURNALUL NATIONAL
• Primarul care a luat fonduri europene ca să alunge medicii
Marian Iosif, primarul de la Gura Foii, este acelaşi care se lăuda în faţa unor jurnalişti, în 2008, că se pricepe mai bine decât oricine la falsificarea voturilor. De atunci, în comuna pe care o păstoreşte lucrurile au evoluat, iar tabloul pare desprins dintr-un film tragi-comic: de exemplu, văcarul este şi consilierul lui personal, plătit din bani publici. Şoferul primarului este ordonatorul de credite al GAL-ului (Grupului de Acţiune Locală creat prin fondurile structurale PNDR) de la Gura Foii, iar acum e şi manager, de când cumnata primarului a intrat în concediu prenatal. Deşi deţine acum un dispensar modern, primarul din Gura Foii evacuează cei doi medici ai comunei, după ce aceştia au rezistat eroic, lucrând practic într-un şantier, cât timp clădirea a fost în renovare. Pentru ca batjocura să fie deplină, în acte scrie că doctorii ar fi primit cabinete provizorii în primărie, dar nu oriunde e, ci exact în biroul primarului şi în cel al viceprimarului.
• Tehnici avansate de chiul la aleşi: "Eram la baie"
Programul oficial de lucru în Parlament este de cel mult două zile şi jumătate pe săptămână. Totuşi, cei mai mulţi dintre senatori şi deputaţi chiulesc de la şedinţe. Aproape niciodată nu sunt sancţionaţi. Statutul şi regulamentele parlamentarilor prevăd amenzi clare pentru absenţe. Pentru fiecare activitate pierdută, chiulangiului ar trebui să i se reţină din salariu între 100 şi 200 de lei. Politicienii au găsit, însă, metode să fenteze legea şi să-şi bage toţi banii în buzunar. Senatorii şi deputaţii dezbat şi votează legi în şedinţe de comisii şi de plen. Pentru ambele activităţi, prezenţa se face ca la şcoală, în catalog. Doar că nu se strigă, şi deci nici nu se verifică. Parlamentarii vin şi se semnează pe nişte liste care sunt strânse de angajaţii Camerei Deputaţilor, imediat cum încep lucrările. Unii dintre deputaţi se gândesc şi la colegi şi semnează şi în locul lor, chiar dacă aceia nu sunt prezenţi.
• Isărescu, despre acordul cu FMI: Ne trebuie un avocat al diavolului pentru a vinde credibil reforma fiscală
România are nevoie de un acord cu instituţiile financiare internaţionale pentru a putea "vinde" credibil reforma fiscală pe care intenţionează să o implementeze prin modificarea Codului Fiscal, astfel încât să nu piardă prin creşterea dobânzilor la care se împrumută, susţine guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. "Din experienţa mea, eu cred că este bine să avem nişte parteneri internaţionali. Ne dau credibilitate, seriozitate şi uneori îţi trebuie un avocat al diavolului, asta e părerea mea. Chiar dacă, uneori, negocierile nu sunt plăcute, te mai cerţi cu ei, dar o formulă de parteneriat cu ei este bună. În plus, nici nu văd cum am putea noi să vindem credibil o reformă fiscală de o asemenea amploare pe plan internaţional. E greu", a declarat guvernatorul BNR. El a răspuns, astfel, unei întrebări cu privire la oportunitatea rămânerii României într-un acord cu Fondul Monetar Internaţional, având în vedere că actualul document expiră în luna septembrie.