REVISTA PRESEI 09.06.2012

Willy Homner
Revista Presei / 9 iunie 2012

ADEVARUL

Prima zi la Euro: festival de goluri, furăciune şi un scandal de proporţii

Campionatul European, ediţia 2012, a început în forţă! Încă din start, am avut parte de toate: tensiune, spectacol, reuşite fabuloase, arbitraje pro-gazde şi momente dramatice. "Adevărul" îţi prezintă filmul complet al evenimentelor. Fotbalul devine din ce în ce mai tacticizat, spaţiile sunt din ce în ce mai reduse, iar tot mai multe echipe sunt preocupate, în primul rând, de apărare. Cu toate acestea, prima zi a Campionatului European a fost una bogată în goluri. Până să înceapă meciurile însă, turneul din Polonia şi Ucraina a oferit un episod trist. Antrenamentul deschis de miercuri al batavilor a fost întrerupt după ce un grup de huligani i-a supus pe fotbaliştii de culoare ai Olandei la un atac rasial.

Corlăţean: Poziţia României pe reforma Schengen a fost apreciată şi va conta în toamnă. Diplomaţi europeni confirmă: presiuni fără precedent ca România să nu se opună

Ministrul justiţiei Titus Corlăţeanu a declarat astăzi, pentru Adevărul, la încheierea discuţiilor Consiliului pe Justiţie şi Afaceri interne de la Luxemburg, că poziţia României - singurul stat care s-a opus într-o decizie cheie pentru viitoarele reguli ale spaţiului fără frontiere "a fost corectă, a fost apreciată şi va conta". Am exprimat sensibilitatea României ca Parlamentul European să joace un rol important în aceste decizii. Practic, România nu a dorit excluderea Parlamentului European din mecansimul de decizie în privinţa Schengen - în condiţiile în care cele mai puternice state membre doresc să poată decide sigure dacă îşi închid sau nu graniţele. În cele din urmă, preşedinţia daneză a venit cu un compromis pe această temă, dar care nu convine nici Comisiei Europene şi cu atât mai puţin Parlamentului European.

Ponta: Contractele lui Videanu cu băieţii deştepţi, cea mai gravă ilegalitate din ultimii 22 de ani

Premierul Victor Ponta susţine că "activitatea infracţională" a lui Adriean Videanu şi a altor persoane care au încheiat contractele cu Hidroelectrica reprezintă "cea mai gravă ilegalitate din ultimii 22 de ani", prin care "sute de milioane de euro nu au ajuns la Hidroelectrica şi în bugetul ţării". "Cea mai gravă ilegalitate din ultimii 22 de ani, după părerea mea, este activitatea infracţională coordonată de Adriean Videanu şi de alte diverse persoane prin încheierea contractelor bilaterale cu Hidroelectrica sau, mai pe înţelesul tuturor, cu băieţii deştepţi. Aia este cea mai gravă pentru că vorbim de sute de milioane de euro care nu au ajuns la Hidroelectrica şi în bugetul ţării şi au ajuns probabil la Videanu şi la prietenii săi", a afirmat Victor Ponta, vineri seară, într-o conferinţă de presă la Ploieşti. Întrebat dacă are dovezi în acest sens, premierul a spus că are astfel de dovezi.

Anastase: Ponta e un mincinos. Tatăl meu primeşte un salariu de trei ori mai mic decât a spus el

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, afirmă, referitor la declaraţiile lui Victor Ponta potrivit cărora tatăl său încasează un salariu de 10.000 de euro de la Conpet, că premierul este "un mincinos" şi că tatăl ei primeşte de la Conpet o treime din suma avansată de acesta. "Ponta e un mincinos, aşa cum îl ştie toată lumea de foarte mult timp. Minte şi în legătură cu salariul tatălui meu şi aşa cum trebuie luat maxim 30 la sută din ceea ce spune Ponta, tot 30 la sută trebuie luat şi din suma pe care o anunţă Ponta că o are ca salariu de la Conpet tatăl meu", a spus Roberta Anastase.

Premieră naţională la Constanţa. Arestări pentru mită electorală!

Trei bărbaţi ofereau bani locuitorilor din comuna Mihail Kogălniceanu pentru a vota cu un candidat la primărie. Mita electorală era de 400 de lei. Activitatea poliţiştilor din Mihail Kogălniceanu este singulară la nivel naţional în această campanie electorală. Poliţiştii Secţiei 2 Rurale Mihail Kogălniceanu s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în perioada 31 mai - 2 iunie, mai multe persoane implicate în procesul electoral din comună au oferit sume de bani alegătorilor. Scopul era de a îi determina pe aceştia să voteze în favoarea unui candidat la alegerile locale din data de 10 iunie.

Fraudă de peste 1.8 milioane de euro la mai multe bănci din Oradea. DNA a trimis 176 de persoane în judecată

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a 176 de persoane acuzate că au prejudiciat şapte unităţi bancare din Bihor cu peste 1,7 milioane de euro, prin credite obţinute cu documente falsificate şi nerambursate. Frauda s-a comis în perioada 2004-2007 şi a fost organizată de orădeanul Adrian Mugurel Ştefan, administrator al firmei Leoleta Comimpex SRL Oradea, care în prezent este fugit din ţară şi a fost dat în urmărire internaţională. Orădeanul este acuzat că a constituit un grup organizat care a reuşit să racoleze 210 persoane care mai apoi au contractat credite bancare în baza unor adeverinţe de venit false.

Familiei regale bulgare i se retrage o proprietate restituită

Justiţia bulgară le-a refuzat vineri fostului rege bulgar Simeon de Saxa-Coburg-Gotha şi surorii acestuia Marie-Louise dreptul asupra unei proprietăţi din Kricim, în estul Bulgariei, a cărei restituire fusese decisă de Curtea Constituţională în 1998, relatează AFP. Decizia Curţii Supreme de Justiţie în această speţă creează un precedent, în cadrul eforturilor statului de a recupera proprietăţi restituite oficial familiei regale bulgare: palatul Vrania, situat într-o suburbie a Sofiei, palatul Sitniakovo din staţiunea de iarnă Boroveţ (sud-vest), două castele de vânătoare la Rila şi o reşedinţă la Bania (centru), aflată lângă un izvor de apă termală şi care dispune de 1.600 de hectare de munte şi păduri.

Obama poate pierde alegerile, dacă Europa va face implozie din cauza crizei datoriilor

Statele Unite sunt mai vulnerabile la criza datoriilor din zona euro decât Germania, iar dacă Europa va face implozie, este probabil ca Barack Obama să piardă alegerile din acest an, potrivit analiştilor citaţi de Bloomberg. Preşedintele Obama a încercat pe parcursul mandatului său să îşi facă un aliat din cancelarul german Angela Merkel, dar a descoperit că nu este uşor să o convingă să se supună voinţei americane. Cu cinci luni înainte de alegerile prezidenţiale din SUA, miza este în creştere pentru Obama. Înaintea summit-ului G20 şi a unor reuniuni ale UE pe tema crizei, Obama îi cere lui Merkel să ia măsuri de oprire a dezintegrării financiare a zonei euro, care i-ar pune în pericol propria campanie.

Guvernele şi băncile centrale din Europa de Est se pregătesc pentru ieşirea Greciei din euro

Guvernele şi băncile centrale din Europa Centrală şi de Est se pregătesc pentru ieşirea Greciei din zona euro, care ar declanşa turbulenţe grave pe pieţe, ar conduce la deprecierea puternică a monedelor din regiune, la creşterea costurilor creditului şi frânarea exporturilor scrie "Wall Street Journal". Autorităţile din statele UE cu economii emergente consideră că sunt mai bine pregătite pentru depăşirea unei astfel de crize decât acum patru ani, când falimentul băncii americane Lehman Brothers a declanşat criza financiară mondială, notează WSJ. Regiunea este însă vulnerabilă, cele mai mari riscuri fiind semnalate în Ungaria, din cauza gradului ridicat de îndatorare a guvernului, în timp ce România ar trebui să fie îngrijorată de prezenţa semnificativă a băncilor greceşti, iar Bulgaria de exporturile către Grecia.

Reuters:Comisia Europeană face presiuni pentru închiderea unor bănci din Grecia, Spania şi Portugalia

Comisia Europeană face presiuni asupra Greciei să închidă în etape anumite bănci, posibil chiar a cincea mare bancă elenă ATEbank (specializată pe sectorul agricol), au declarat pentru Reuters surse din UE. Deşi este responsabilitatea Băncii Centrale a Greciei să închidă băncile care se confruntă cu probleme financiare, Comisia Europeană are un cuvânt de spus, în conformitate cu reglementările privind ajutoarele de stat, care îi permit să refuze o cerere de salvare a unei instituţii de creditare dacă UE consideră că este prea costisitoare pentru a fi salvată - forţând efectiv închiderea băncii. În timpul crizei financiare, Comisia Europeană a folosit extrem de rar atribuţiile sale privind ajutoarele de stat şi puţine bănci europene au fost închise.

Creşterea PIB-ului Japoniei a depăşit aşteptările, atingând 1,2%

Economia Japoniei a crescut cu 1,2% în primele trei luni ale anului, ritmul de creştere anual atingând 4,7%, se arată în noile informaţii publicate de guvernul acestei ţări. Creşterea de 1,2% a fost cu 20 de puncte de bază peste informaţiile preliminare guvernamentale şi, totodată, a depăşit aşteptările analiştilor, care estimau o expansiune economică de 1,1%. Această expansiune a fost atribuită creşterii cererii pe piaţa domestică şi în cadrul industriei auto. Cu toate acestea, bursa japoneză a scăzut, astăzi, cu 1,4%.

FED şi BCE la unison către liderii politici: "e rândul vostru, acum!"

După trei ani de politici monetare neconvenţionale de facilitare cantitativă pentru a-şi scoate economiile de pe panta recesionistă, Rezerva Federală a Statelor Unite (FED) şi Banca Centrală Europeană (BCE) consideră că mingea se află acum în terenul liderilor politici, îndemnându-i pe aceştea să-şi respecte responsabilităţile. În cadrul unei depoziţii ţinute ieri în faţa Congresului Statelor Unite, Ben S. Bernanke, preşedintele FED, a evitat să facă aluzie la noi politici monetare de facilitare cantitativă, contrazicând, astfel, aşteptările pieţelor şi, totodată, a refuzat să dea detalii asupra viitoarelor politici monetare ale instituţiei pe care o conduce. În schimb, CNBC anunţă că preşedintele FED le-a cerut politicienilor americani să facă ceva pentru a asigura redresarea economică a Statelor Unite.

EVENIMENTUL ZILEI

Tot ce trebuie să ştii despre alegerile locale de mâine

Românii îşi aleg primarii, preşedinţii de CJ, consilierii locali şi judeţeni. Află unde şi cum poţi vota, sau ce documente îţi sunt necesare la urne. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l ştiţi despre alegerile locale de mâine, este că se desfăşoară într-un singur tur. Dacă acum patru ani primarii încă mai erau stabiliţi de un al doilea tur de scrutin, în condiţiile în care niciun candidat nu întrunea peste 50% din voturi, de această dată capătă mandatul de edil acela care obţine, pur şi simplu, cele mai multe voturi. Aceeaşi regulă se aplică şi în cazul preşedinţilor de Consilii Judeţene. Dreptul la vot se poate exercita numai în comuna, oraşul sau municipiul unde domiciliază votantul. Fiecare alegător va vota la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea, potrivit delimitării făcute, şi unde sunt înscrişi în listele electorale permanente, în listele electorale complementare sau în lista suplimentară întocmită de primar.

Românul e inventiv şi la furtul de voturi

Metode precum "suveica" pot determina rezultatul alegerilor. În ultimii ani, organizaţiile non-guvernamentale au inventariat aproximativ 20 de metode de fraude electorale. Cea mai folosită este "suveica", cea în care alegătorul primeşte, în faţa circumscripţiei de votare, un buletin de vot, pe care este deja aplicată ştampila. Omul trebuie doar să schimbe buletinele de vot în cabină. Alte procedee folosite: şpaga electorală, urna mobilă pentru bolnavii care nu se pot deplasa şi votul multiplu prin turism electoral. Pentru a fi siguri că pun votul unde trebuie, oamenii trebuie să jure pe Biblie sau să fotografieze buletinul de vot cu telefonul mobil.

12.000 de români şi-au împărţit miliardele de la "Proprietatea"

Un audit al Ministerului de Finanţe arată că mai puţin de un sfert din cei care au cerut restituirea fostelor proprietăţi şi-au primit drepturile. Guvernul Ungureanu a finalizat, în primăvara anului 2012, o misiune de audit la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Oficial, controlul a fost solicitat de către preşedintele ANRP, Daniela Danielescu, cea care a înlocuit-o pe Crinuţa Dumitrean, în octombrie 2011. Scandalul de la această instituţie a apărut însă în august 2011, când vicepreşedintele ANRP Remus Baciu a fost arestat de către DNA sub acuzaţia de trafic de influenţă. Nu mai puţin de 50.538 de dosare cu cereri de restituire a unor foste proprietăţi naţionalizate şi revendicate în baza legii 10/2001 au fost depuse între 2006 şi 2011 la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), arată un audit al ministerului de Finanţe, finalizat în perioada guvernului Ungureanu. Dintre acestea, în doar 12.614 dosare s-a luat o decizie. Practic, aceştia sunt puţinii fericiţi care au primit despăgubiri prin Fondul Proprietatea.

Merkel, faultată de Cameron

Ideea unei "Europe cu două viteze", lansată de cancelarul german, e deja contestată. Unii consideră că e doar o stratagemă de a trage de timp, alţii văd în ea un "nonsens". În faţa crizei din Zona Euro tot mai ame­nin­ţătoare, cancelarul german Angela Merkel lansează formule de genul "Europa cu două viteze", însă refuză cu obstinaţie măsuri conjuncturale pe termen scurt. Ideea privind o uniune fiscală, politică şi financiară în Eurozonă generează temeri faţă de o Europă cu două viteze, unde un nucleu de ţări încearcă să stabilească reguli pentru întreaga UE. Dacă preşedintele francez Francois Hollande n-a făcut niciun comentariu pe seama apelului "pentru mai multă Europă", premierul britanic David Cameron a calificat drept "un nonsens" ideea lui Merkel cum că UE ar trebui să aibă o singură identitate naţională. Cameron a dat asigurări că "va proteja" Marea Britanie de planurile Germaniei "pentru un superstat al Zonei Euro, cu sisteme politice şi bancare comune".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cel mai important eveniment al verii 2012 pentru romani , alegerile locale de maine, este aproape ignorat de toata presa romana. Si, ceea ce e mai grav, si de populatie.

    Cred ca vom face un record negativ absolut, in Europa, in privinta absenteismului la vot.

    Clasa politica romaneasca si-a atins scopul ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb