• ADEVARUL
• Simona Halep ajunge în finala de la Roland Garros
Simona Halep a învins-o pe Karolina Pliskova, în trei seturi şi va juca în ultimul act al turneului parizian cu trofeul pe masă. Simona Halep a trecut de Karolina Pliskova cu scorul de 6-4, 3-6, 6-3, după un meci care a durat două ore şi 3 minute. Ea a luptat eroic şi a avut un joc calculat, cu lovituri precise, dominând partida în ciuda faptului că pierduse pe zgură în Fed Cup, în faţa cehoaicei. Simona va juca în finală împotriva revelaţiei Jelena Ostapenko, locul 47 WTA. Partida e programată sâmbătă, de la ora 16.00. Calificarea în finală este recompensată la Roland Garros cu 1.060.000 de euro şi cu 1.300 de puncte WTA. Învingătoarea va primi 2,1 milioane de euro şi 2.000 de puncte WTA.
• Bătaie la şedinţa CGMB în cadrul căreia Primăria a decis să ofere 2.500 de lei primă pentru nou-născuţi
Un stimulent financiar în cuantum de 2.500 de lei va fi acordat pentru fiecare nou-născut, conform unui proiect de hotărâre votat de consilierii generali ai Capitalei. Înainte de votarea iniţiativei a izbucnit un scandal între poliţişti şi câţiva cetăţeni veniţi să participe la şedinţă. Primarul general Gabriela Firea a declarat că responsabilii de incidente sunt cei de la USR pentru că ar fi permis intrarea ilegală în clădire a mai multor persoane. Mai mult, aceasta a punctat faptul că trei poliţişti au fost loviţi, fiind nevoie ca acesta să meargă la spital. Potrivit primarului general, poliţişti au fost daţi cu capul de uşă.
• Vânt de liberare pentru Dan Voiculescu
Omul de afaceri Dan Voiculescu (70 de ani), condamnat la zece ani de închisoare în dosarul ICA, este la un pas să se întoarcă acasă. Asta după ce a executat aproape trei ani de închisoare. Magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 sunt cei au luat joi decizia de liberare condiţionată a mogulului. Decizia nu este definitivă, ultimul cuvânt îl vor avea magistraţii de la Tribunalul Bucureşti. Iniţial, Comisia de liberări condiţionate de la Penitenciarul Rahova dăduse aviz negativ în acest caz: "Scopul pedepsei în cazul lui Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani cu executare pentru spălare de bani, nu a fost atins". De aceea, membrii Comisiei au decis, pe 23 mai 2017, amânarea liberarării condiţionate a mogulului până la data de 23 octombrie 2017.
• Temutele Batmobile din dotarea FSB au debarcat în Crimeea
Impresionantele vehicule blindate ale serviciilor de securitate ruse, FSB (fost KGB), supranumite Batmobile ruseşti, au debarcat în Peninsula Crimea, pe care Rusia a anexat-o în 2014 de la Ucraina. Aceste temute maşinării de luptă vor participa aici la unele exerciţii tactice. Supranumite şi "Justiţiarul", vehiculele seamănă mult cu maşina legendară din filmele cu Batman. Are o greutate de 12 tone şi poate atinge până la 200 de kilometri pe oră, datorită motorului YMZ -7E 846, utilizat de regulă de camioanele sportive KAMAZ. De asemenea, poate transporta maxim zece persoane la bord şi este construit în forma de V pentru disiparea undelor de şoc provocate de eventuale explozii sau proiectile.
• Se întoarce OUG 13? Iordache vrea ordonanţă de urgenţă pe abuzul în serviciu
Fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache susţine că pragul minim pentru ca abuzul în serviciu să fie considerat infracţiune poate rămâne la 200.000 de lei, aşa cum prevedea scandaloasa OUG 13, sau poate fi majorat la 400.000 de lei. Florin Iordache spune că cea mai bună soluţie pentru a rezolva problema ar fi o ordonanţă de urgenţă a Guvernului. Întrebat cum vede stabilirea unui prag pentru abuzul în serviciu astfel încât să nu mai existe suspiciuni că sunt favorizate anumite persoane, precum liderul PSD Liviu Dragnea, Iordache a spus că pragul trebuie să fie suficient de mare pentru a nu se mai face dosare penale degeaba.
• Liber la nepotism în zeci de companii de stat
Câteva zeci de companii de stat sunt pe cale să intre din nou sub control politic, după ce Senatul a modificat Ordonanţa de Urgenţă privind guvernanţa corporativă. Marţi, plenul Senatului a adoptat cu 51 de voturi "pentru", cinci abţineri şi 35 de voturi "împotrivă" modificarea OUG 109/2011, exceptând de la obligaţia de a avea management selectat pe criterii de competenţă o serie de companii de stat. Senatul este prima cameră sesizată. Forul decizional urmează să fie Camera Deputaţilor. Printre companiile care vor fi exceptate se regăsesc şi câteva de importanţă strategică, precum Tarom, Complexul Energetic Oltenia, Administraţia Naţională de Meteorologie, Regia Autonomă "Monitorul Oficial", Şantierul Naval Mangalia şi Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN).
• Primele exit-poll-uri spun că premierul Theresa May nu va câştiga majoritatea în Camera Comunelor
Primele exit-poll-uri sugerează că premierul Theresa May nu va obţine majoritatea absolută pentru care a convocat alegerile anticipate, dar conservatorii vor continua să fie cea mai mare formaţiune din Camera Comunelor, relatează Sky News. Doar 12 parlamentari ar urma să-i separe pe conservatori de o majoritate absolută, care ar reduce la tăcere orice opoziţie şi ar da premierului un mandat extrem de puternic pentru negocierea unei ieşiri dure a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Potrivit exit-poll-urilor, conservatorii urmează să obţină 314 parlamentari, mai puţini faţă de cei 330 de parlamentari care au format o majoritate guvernamentală înainte de convocarea alegerilor anticipate de către Theresa May.
• Klaus Iohannis, în SUA
Într-o dezbatere organizată la Washington, preşedintele Klaus Iohannis a arătat direcţia României: pro-America. Vineri, şeful statului va fi primit de Donald Trump la Casa Alba. În contextul în care liderii europeni dau semnale că se distanţează de SUA conduse din Donald Trump, preşedintele Klaus Iohannis arată poziţionarea clară a României: pro-America. "Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii este şi va fi mereu un pilon al politicii externe şi de securitate a României. Ţara mea este cel mai pro-american stat din UE. Peste 70% din români, după cum arată sondajele, au o părere bună despre SUA. Pentru noi, sprijinul SUA înseamnă securitate, prosperitate, libertate, democraţie şi, nu în ultimul rând, garanţia că România nu se va întoarce într-o sferă de influenţă estică", a spus Iohannis.
• Miniştrii Justiţiei şi Internelor din 20 de state membre UE convin să se înfiinţeze o procuratură europeană
20 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, printre care şi România, au convenit joi, la Luxemburg, crearea biroului procurorului public european (EPPO), care va investiga cazurile penale transfrontaliere care afectează bugetul şi interesele financiare ale UE. Uniunea a depăşit astfel o etapă importantă către înfiinţarea unei procuraturi europene. Procurorul-şef urmează să fie în măsură să ancheteze fraude implicând fonduri şi subvenţii UE, dar şi infracţiuni cu privire la TVA. Potrivit acordului, biroul procurorului public european va avea jurisdicţie în cele 20 de state membre care au convenit crearea EPPO, al cărui sediu central va fi la Luxemburg.
• BANCHERUL
• Numărul IFN-urilor care-si raportează clienţii la Biroul de Credit l-a întrecut pe cel al băncilor
Numărul Instituţiilor Financiare Nebancare (IFN) care raportează la Biroul de Credit date despre clienţii cărora le acorda împrumuturi a ajuns la 32 in luna aprilie, întrecând, pentru prima data, cele 31 de bănci, o dovada a creşterii puternice din ultimii ani a pieţei împrumuturilor online de valori mici si pe termene scurte, de una sau mai multe luni. In 2016 si 2015 s-au înfiinţat 26 de IFN-uri înscrise in registrul general al BNR având ca obiect de activitate in principal acordarea de credite de consum, dar si micro finanţări sau credite imobiliare. Alte şase IFN-uri s-au înscris in prima parte a acestui an in registrul general al BNR. Ascensiunea IFN-urilor a ajuns sa atragă si atenţia băncilor, care par să resimtă concurenta acestora, cu toate ca tipurile de împrumuturi pe care le acordă IFN-urile (online, de valori mici si pe perioade scurte) nu se află in oferta băncilor.
• COTIDIANUL
• Antonie Solomon, fostul primar al Craiovei, susţine acum candidatul ALDE
Campania electorală pentru alegerile de duminică, în care craiovenii urmează să-şi aleagă noul primar, se încheie în această noapte. Desfăşurată după aceeaşi lege controversată, campania nu le permite candidaţilor să folosească materiale de propagandă sau însemnele de partid decît sub forma unor flyere şi doar o plimbare printre cetăţeni! Într-o astfel de "plimbare electorală", candidatul ALDE, inginera Anişoara Stănculescu, singura femeie care visează la fotoliul de primar, a avut surpriza să dea nas în nas cu Antonie Solomon, fostul primar al Craiovei, condamnat la trei ani de închisoare în 2013. Avînd încă interdicţia de a candida la aceste alegeri, Antonie Solomon a trebuit să se mulţumească şi în acest an cu statutul de susţinător al unui candidat.
• Acuzaţiile fostului director FBI la adresa preşedintelui SUA
Fostul director FBI, James Comey, a fost audiat, joi, în Senatul SUA în legătură seria de controverse legate de relaţiile sale cu Donald Trump. Acesta a fost demis în luna mai după ce a refuzat să respectele solicitările preşedintelui american de a opri o anchetă ce îl viza pe fostul consilier său pentru securitate, Michael Flynn, în scandalul implicării Rusiei în alegerile prezidenţiale din Statele Unite. James Comey a declarat sub juramânt în faţa membrilor Comisiei pentru Informaţii a Senatului că şi-a luat notiţe după întâlnirile cu Trump despre ce se discutat deoarece era îngrijorit de firea acesteia şi că ar putea minţi. Deşi a recunoscut că e dreptul preşedintelui de a demite oricând directorul FBI, Comey a precizat că este deranjat că acesta a minţit privind motivele acestei decizii.
• CURENTUL
• Firea discriminează din nou: mamele care nasc acasă nu vor primi stimulentul de 2500 de lei
Legea nr. 307/2004, prevede că moaşa poate asigura asistarea naşterii normale, la domiciliu sau în unităţi sanitare. Înregistrarea naşterii poate fi făcută anunţând medicul de familie care vine acasă să constate evenimentul eliberând certificatul constatator al naşterii, cu care se va obţine apoi certificatul de naştere de la starea civilă. Atât timp cât naşterea acasă nu va fi interzisă printr-o lege, femeile vor continua să o facă din considerente numai de ele înţelese. Ieri Consiliul General a votat propunerea Gabrielei Firea de a acorda un stimulent financiar în cuantum de 2.500 de lei net pentru fiecare nou-născut. Numai că pentru obţinerea stimulentului, trebuie că măcar unul dintre părinţi să aibă domiciliul sau reşedinţa pe raza municipiului Bucureşti, iar naşterea copilului să fi fost înregistrată într-o maternitate publică sau privată din Capitală.
• CURIERUL NATIONAL
• Cel mai mare parc acvatic din România se redeschide
Divertiland Water Park, cel mai mare parc acvatic din România, îşi redeschide porţile pe 9 iunie 2017. Divertiland este un concept unic în România, oferind de 5 ani încoace bucureştenilor (şi nu numai) ocazia de a experimenta distracţia de pe litoral chiar la ei în oraş, devenind, astfel, destinaţia perfectă pentru vară. Dotările de ultimă oră îl clasează în top 5 parcuri acvatice din Europa. Încă de acum 5 ani, Divertiland Water Park şi-a perfecţionat continuu serviciile şi a ridicat standardele, devenind cel mai mare operator de pe piaţa de divertisment din România. Practic, a inaugurat un concept cu totul nou pentru români, reinventând total conceptul de divertisment în aer liber.
• Sorin Grindeanu a fost primit de omologul său francez, Edouard Philippe, la sediul Executivului de la Paris
Premierul Sorin Grindeanu a fost primit, joi dimineaţă, de omologul francez, Edouard Philippe, la Hotel de Matignon - sediul Guvernului Franţei, anunţă Agerpres. Sorin Grindeanu a fost aşteptat de Edouard Philippe pe treptele sediului Guvernului Franţei, în cadrul unei ceremonii la care au fost prezenţi şi membri ai Gărzii Republicane franceze. După ce şi-au strâns mâinile şi au făcut fotografii oficiale, cei doi premieri au intrat în Hotel de Matignon, unde au avut o întrevedere în biroul prim-ministrului francez. Cei doi oficiali au discutat despre parteneriatul strategic româno-francez, despre intensificarea cooperării economice dintre România şi Franţa, dar şi despre viitorul Uniunii Europene în contextul Brexit. Aceasta este prima întâlnire a lui Edouard Philippe cu un omolog de la preluarea mandatului de şef al Executivului francez.
• Mega-manevre militare NATO în România. 25.000 de militari aliaţi se vor antrena la "Saber Guardian"
Aproximativ 25.000 de militari din SUA şi alte 23 de ţări vor lua parte în luna iulie la un amplu exerciţiu, intitulat "Saber Guardian" (SG17), prevăzut să se desfăşoare în România, Bulgaria şi Ungaria, relatează agenţia de presă Reuters. Practic, US Army îl consideră cel mai mare exerciţiu militar pus în practică în zona Mării Negre. Scopul său îl constituie pregătirea şi îmbunătăţirea interoperabilităţii sub o comandă unificată a militarilor aliaţi care vor executa o "gamă completă de misiuni militare pentru a sprijini securitatea şi stabilitatea Regiunea Mării Negre". În plus, mai multe bombardiere grele americane model B-1B au sosit în Marea Britanie în sprijinul a două exerciţii multinaţionale separate planificate în regiunea baltică şi alte părţi ale Europei şi menite să amelioreze coordonarea între ţările partenere.
• Piaţa de publicitate online din România, cea mai pronunţată creştere din Europa
Valoarea totală raportată a pieţei de publicitate online din România, pentru întreg anul 2016, a fost de aproximativ 41 de milioane euro (190.541.366 lei), înregistrând o creştere de 22% faţă de anul anterior (like for like), se arată în studiul ROADS, derulat de IAB România cu sprijinul PwC România. Pe primul loc în top se află industria telecom, cu 6 mil. euro, urmată de finanţe, cu 3,5 mil. euro. Următoarele poziţii sunt ocupate de industria cosmeticelor şi a produselor de toaletă, cea a băuturilor şi Online Retail
• EVENIMENTUL ZILEI
• Legea Salarizării bagă zâzanie între elevi şi profesori
Mai multe asociaţii de elevi dezaprobă demersul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ privind organizarea unui protest de amploare în perioada Bacalaureatului. Potrivit liderului or ganizaţiei elevilor constănţeni, Alexandru Manda, "este regretabil faptul că Guvernul refuză să pună în aplicare promisiunile făcute în timpul campaniei cu privire la salarizarea cadrelor didactice. Noi susţinem necesitatea acordării unei salarizări corespunzătoare pentru personalul didactic şi nedidactic din învăţământ, dar elevii din România nu au nicio vină pentru că reprezentanţii Guvernului refuză să acorde creşterile salariale promise." În continuare, Manda atrage atenţia că "boicotarea examenului de Bacalaureat va avea consecinţe grave asupra absolvenţilor, care nu vor putea susţine admiterea în învăţământul superior.
• Marcin Wilczek, ambasadorul Poloniei în România. "Nu-i putem forţa pe refugiaţi să rămână în Polonia, când ei vor altundeva"
Marcin Wilczek, a m basa dorul Poloniei la Bucureşti, a vorbit, pentru Evenimentul zilei, despre problema refugiaţilor, a imigraţiei ilegale şi riscurile legate de terorism pe care le presupune, dar şi despre gestionarea relaţiilor externe ale guvernului de la Varşovia cu Comisia Europeană, Rusia şi grupul de la Vişegrad. "Cred că trebuie să facem diferenţa între refugiaţi şi imigranţi. Nu este acelaşi grup. Unii vin din ţări considerate sigure, alţii vin pentru a-şi salva viaţa şi nu-i putem învinovăţi. Pe de altă parte, pentru orice guvern, prioritatea este să asigure securitatea populaţiei sale. După atacurile teroriste în multe oraşe din Europa de Vest, am început să ne punem întrebări despre oamenii pe care îi primim şi despre care nu ştim nimic. Oricum, să ne înţelegem, aceşti oameni nu vor să vină în Polonia. Au bătut atâta drum pentru a ajunge în Europa de Vest, nu în Polonia", a spus el.
• De ce refuză Kövesi să depună mărturie în Parlament
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a anunţat ieri comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 că nu va depune mărturie pentru că magistraţii nu sunt obligaţi să participe la asemenea acţiuni. Kovesi a invocat o hotărâre a CSM din 24 mai 2007, potrivit căreia "procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţa Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituţionale, fac parte din autoritatea judecătorească".
• Coaliţia de guvernare s-a spart la alegerile parţiale
Românii din 49 de comune, oraşe şi municipii sunt aşteptaţi duminică la urne, să îşi aleagă noii primari, cele mai fierbinţi competiţii fiind în Târgu-Jiu şi Craiova. Partenerii de guvernare PSD şi ALDE şi-au aruncat vorbe grele în campanie. După 16 ani în care municipiul Târgu Jiu a fost condus de Florin Cârciumar (PSD), misiunea candidatului social-democrat Aurel Popescu pare o formalitate, mai ales că în cursă au intrat 7 candidaţi şi voturile anti-PSD se vor risipi între aceştia. Candidatul ALDE, consilierul local Eduard Lădaru, a purtat o campanie agresivă împotriva PSD. El l-a acuzat pe fostul edil că a lăsat municipiul "cu cai şi câini pe străzi şi oameni incompetenţi în funcţii de conducere". PSD a cerut ALDE să se delimiteze de propriul candidat. "Să dai comandă altui partid ţine de filmele cu mafioţi!", a reacţionat Lădaru.
• Victorie anunţată la parlamentare pentru formaţiunea preşedintelui Emmanuel Macron
Duminică se desfăşoară în Franţa primul tur al alegerilor legislative, la câteva săptămâni de la alegerile prezidenţiale care l-au propulsat la Elysee de o manieră surprinzătoare, dar incontestabilă, pe Emmanuel Macron. Francezii nu se dezmint nici de această dată şi par să dea o majoritate confortabilă preşedintelui. Formaţiunea sa, La Republique en Marche, este creditată cu 30% intenţii de vot ceea ce, în sistemul electoral francez, îi vor asigura o majoritate absolută adică în jur de 400 de deputaţi din 577!
• JURNALUL NATIONAL
• Cum a refuzat România să construiască autostrăzi pe banii altora
România a avut la dispoziţie miliarde de euro din fonduri europene pentru a-şi construi o reţea de autostrăzi care să o aducă într-un final în secolul 21. Nu am fi avut doar drumuri mai bune ci toată economia noastră s-ar fi revoluţionat datorită autostrăzilor. Dar la 10 ani de la aderarea la UE încă ne învârtim în jurul cozii. Privită de la înălţime, România e un deşert pe harta europeană a reţelelor de transport rutier de mare viteză. Europa, traversată de sute de linii galbene, îngroşate. care indică autostrăzile, pare ca un lighean în care ai răsturnat un braţ de şerpi încolăciţi între ei. Numai în România autostrăzile, nişte frânturi care pornesc ce nicăieri şi duc niciunde, nişte viermişori rătăciţi într-o ţară pierdută.
• Dragnea: Sunt profund dezamăgit de demersul procurorului general privind atacarea la CCR a Legii salarizării
Preşedintele PDS, Liviu Dragnea, a declarat joi, în comuna brăileană Viziru, că este "profund dezamăgit" de demersul procurorului general, Augustin Lazăr, care i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să atace la Curtea Constituţională a României (CCR) Legea salarizării unitare. Liderul PSD a subliniat că proiectul de lege măreşte foarte mult salariile magistraţilor, inclusiv cele ale procurorilor şi că prin demersul procurorului general se va întârzia punerea în aplicare a actului normativ.
• Harta afacerilor româneşti după 26 de ani de capitalism
Antreprenorii români se lovesc de nenumărate obstacole, de la lipsa forţei de muncă, la controale abuzive din partea ANAF, până la dificultatea accesării programelor guvernamentale şi birocraţia accesării fondurilor europene. Şi totuşi, la aproape trei decenii de capitalism, descoperim români al căror curaj, ambiţie şi talent au conturat şi au dezvoltat mediul de afaceri autohton. Majoritatea companiilor cu capital românesc au probleme pe piaţa internă şi cer guvernanţilor tratament egal cu cel al multinaţionalelor. Top 5 cei mai mari antreprenori români: 1. Dragoş şi Adrian Pavăl, Dedeman - 4,38 mld. lei cifra de afaceri; 2. Anca Vlad, grupul Fildas - 2,99 mld lei; 3. Ovidiu Buluc şi Isabelle Iacob, grupul Farmexim 2,27 mld. lei; 4. Iulian Stanciu, eMag, Flanco 2,17 mld lei;5. Dan Ostahie, Altex 2,14 mld lei.
• NATIONAL
• Ghiţă, cerut la CIA de Iohannis!
Revenirea spectaculoasă a Simonei Halep, care a entuziasmat o tara întreagă, a coincis cu "trezirea din morţi" a lui Klaus Iohannis. Mişcarea şocanta a preşedintelui României nu a fost resimţita din plin decât de o mana de oameni, care au asistat fără reacţie la "deturnarea" întâlnirii dintre Klaus Iohannis si Mike Pompeo, noul şef al CIA. După cum susţin sursele National, "neamţul" a uimit pe toata lumea, cerând sprijinul CIA in "extracţia" lui Sebastian Ghiţă din Belgrad! Iar mişcarea este cu atât mai spectaculoasă cu cât Iohannis urmăreşte să împuşte astfel doi "iepuri" dintr-o lovitură, o eventuala aducere "controlată" a lui Ghiţă in România, cu "spovedania" acestuia si in fata emisarilor Departamentului de Justiţie al SUA nefăcând decât să urgenteze "detaşarea" Laurei Codruţa Kövesi la Bruxelles, locul ales pentru "exilul" şefei DNA.
• Ameninţare directa: România, ţintă ISIS!
Cea mai recentă ediţie pentru Balcani a publicaţiei ISIS "Rumyiah" ameninţa sud-estul Europei, o regiune ferită până acum de acţiunile jihadiştilor. In harta care ilustrează materialul figurează si România printre ţările vizate. Autorul articolului precizează ca ISIS "nu a uitat de Balcani", doar ca pana acum altul a fost centrul preocupărilor jihadiste, lucru pentru care "îşi cere iertare" de la musulmanii din regiune. Aceştia sunt avertizaţi însă si că vor suferi aceeaşi soarta ca necredincioşii dacă se vor opune desanturilor islamiste. "Necredincioşii" sârbi si croaţi sunt identificaţi drept principala ţintă, din cauza "crimelor comise împotriva musulmanilor din Bosnia si Kosovo". Statele din regiune sunt ameninţate chiar cu cucerirea.
• Macron, făcut preşedinte de postacii romani!
După cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, Emmanuel Macron ar avea toate motivele sa fie recunoscător României, pentru că ascensiunea sa fulminantă s-ar datora, in mare măsura, si "postacilor" din tara noastră. Pentru că, pur si simplu, sub stricta monitorizare a serviciilor secrete româneşti, dar care însă nu au intervenit in niciun fel, campania electorală virtuală a candidatului considerat "ultimul as" aruncat pe masa de joc a omenirii de către influentele grupări bancare globaliste a fost făcută in mare parte din Romănia. Practic, "online"-ul acestuia a fost făcut, in mare secret, chiar din tara noastră...
• ROMANIA LIBERA
• Lovitură de teatru. Marea Britanie se îndreaptă spre un Parlament in suspendare
Ziarul Independent anunţă o lovitură de teatru la alegerile din Marea Britanie. Partidele de frunte nu obţin niciunul majoritatea absolută. Conservatorii şi Laburiştii sunt foarte aproape. Conservatorii obţin 314 locuri, cu 12 mai puţin decât necesarul majorităţii absolute, iar laburiştii 266. Theresa May a cerut aceste alegeri sperând că Partidul Laburist, aflat în derivă după opinia multor analişti politici, va pierde mai multe locuri, oferind Conservatorilor să obţină majoritatea absolută. Situaţia actuală este o mare pierdere politică pentru Theresa May, în timp ce Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, şi-a apărat poziţia. Theresa May va trebui să caute o alianţă care să dea stabilitate Parlamentului aflat acum în ceea ce se numeşte "Parlament în suspendare" sau "în echilibru", fără ca vreuna din forţele politice să deţină controlul.
• Casa Albă respinge acuzaţiile aduse de fostul director al FBI, James Comey, preşedintelui Statelor Unite
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a reacţionat, joi, după ce fostul director al Biroului Federal de Informaţii (FBI), James Comey, l-a acuzat pe preşedintele american Donald Trump că ar fi minţit. În acest context, Sarah Huckabee Sanders a afirmat că liderul american "nu este un mincinos", informează EFE, citat de Agerpres. Donald Trump încă nu a răspuns acuzaţiilor lui Comey, dar a evocat indirect acest subiect, într-o intervenţie la un eveniment politic în faţa susţinătorilor săi, care s-a desfăşurat în timp ce fostul director al FBI era audiat în faţa comitetului senatorial. La rândul său, avocatul personal al lui Donald Trump a afirmat că acesta i-a cerut niciodată "loialitate" fostului director al FBI, James Comey, informează AFP.
• ZIARUL FINANCIAR
• Investitorii în IT: Bucureştiul devine un Silicon Valley al Europei de Est
Bucureştiul îşi consolidează tot mai puternic poziţia de Silicon Valley al Europei de Est, devenind un hub regional de IT tot mai efervescent şi un magnet pentru investiţii. Dacă acum câţiva ani firmele de tehnologie veneau în România pentru servicii de suport, dezvoltarea de produse şi de IP (intelectual property) a ajuns acum o prioritate, în condiţiile în care companiile au început să vadă industria locală ca un "izvor" de talente. "Bucureştiul este Silicon Valley al Europei de Est. Este multă valoare în România pentru noi. Avem 140 de angajaţi în toată lumea, însă cel mai mare birou al nostru este la Bucureşti, cu 100 de oameni. Este construit pe o investiţie pe termen lung. Este mult talent aici, oamenii lucrează într-o cultură similară cu vestul Europei sau SUA", a spus Erik Barraud, VP Product la AdsWizz.
• Nemţii pregătesc pe tăcute terenul pentru preluarea BCE, cea mai importantă bancă centrală a lumii
Mandatul lui Mario Draghi la şefia băncii centrale a zonei euro se termină în 2019, iar Weidmann, şeful Bundesbank, se pregăteşte să atace poziţia. Un semn în acest sens este faptul că Jens Weidmann a devenit subtil un apărător tăcut al BCE în faţa criticilor din Germania, după cum scrie The Wall Street Journal. Multe critici nu ar mai avea obiect în condiţiile în care apar tot mai multe semne că politicile BCE funcţionează. Economia zonei euro a reuşit să crească în primul trimestru cu cel mai rapid ritm începând cu 2015. Indicatori economici precum producţia industrială arată că economia Germaniei, motorul de creştere al regiunii, reuşeşte cumva să depăşească hopuri precum reducerea comenzilor şi a intrat cu viteză în cel de-al doilea trimestru.
• Liviu Voinea, viceguvernator BNR, către bancheri: Trebuie să punem banii la treabă
Liviu Voinea, viceguvernator al BNR, a lansat un nou apel către băncile comerciale să "pună banii la treabă" şi să repornească motorul creditării companiilor. El a arătat că există o contradicţie fundamentală între preferinţa pentru lichiditate şi nevoia României de a ajunge din urmă economii mai avansate. Sectorul bancar nu îşi realizează întregul potenţial, rata ridicată de solvabilitate şi lichiditatea în exces indicând faptul că anumite resurse nu sunt folosite, în opinia viceguvernatorului băncii centrale. "Sectorul bancar ar trebui să fie un catalizator pentru o convergenţă viitoare, oferind finanţare pe termen lung economiei reale, în special companiilor. Trebuie să punem banii la treabă. Băncile trebuie să repornească motorul creditării companiilor", a declarat ieri Voinea la o conferinţă organizată de ELEC.