Grup Feroviar Român (GFR), compania care a câştigat licitaţia pentru preluarea a 51% din CFR Marfă, a avut discuţii preliminare cu Consiliul Concurenţei privind acordul din punct de vedere concurenţial asupra tranzacţiei şi este preocupată "serios" de avizul Bruxelles-ului privind preluarea, a declarat pentru "Adevărul" Gruia Stoica, proprietarul GFR. Omul de afaceri a adăugat că va face toţi paşii necesari pentru a obţine avizul din punct de vedere concurenţial şi că va trimite Consiliului Concurenţei o notificare imediat după semnarea contractului. După semnarea contractului de preluare a CFR Marfă, GFR va trebui să trimită la Consiliul Concurenţei o notificare care include o serie de documente privind activitatea celor două companii, dar şi despre piaţa pe care activează. Legislaţia nu prevede un termen privind transmiterea notificării, însă în lipsa aprobării autorităţii de concurenţă cumpărătorul nu poate realiza efectiv preluarea controlului.
• Alegerile din Germania. De ce aşteaptă Europa cu sufletul la gură, rezultatul votului de pe 22 septembrie
Cu o populaţie de aproape 82 milioane de oameni, Germania şi-a intensificat influenţa în Uniunea Europeană în timpul furtunii economice din ultimii ani, mai bine decât orice alt stat membru. Revenindu-şi din recesiunea din 2008, statul german se prezintă în 2013 cu o economie în creştere şi indicatori financiari foarte stabili. Germania va organiza alegeri legislative pe 22 septembrie. Majoritatea partidelor au evitat să abordeze teme europene în campaniile lor, probabil pentru a nu atinge subiecte nepopulare în rândul publicului, într-o ţară care a finanţat substanţial salvarea altor state cu probleme economice. Toate capitalele europene aşteaptă rezultatele alegerilor germane de pe 22 septembrie, sau cum unii analişti afirmă "reconfirmarea" Angelei Merkel în funcţia de cancelar al ţării. Probleme europene precum uniunea bancară a zonei euro cu o autoritate de decizie comună rămân până atunci în aşteptare.
• Averea colectată de bandele de hoţi ale clanului Corduneanu, descoperită cu ajutorul FBI. Interlopii au furat 1,6 milioane de euro din 34 de ţări
Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a furnizat procurorilor ieşeni date cu privire la tranzacţiile sumelor de bani produse de reţelele de hoţi din toată Europa ale clanului interlop Corduneanu. Modul de organizare şi de funcţionare ale celei mai vaste reţele româneşti de hoţi din Europa au fost făcut public zilele trecute de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi. Cel de-al patrulea dosar ce vizează clanul interlop Corduneanu a ajuns în instanţă, fiind trimişi în judecată unul dintre principalii locotenenţi ai grupării, Marian Tiugă, dar şi unul dintre fraţi, Petronel Corduneanu. În prezentul dosar, disjuns din cel "mamă" în care principalii membri ai grupării au fost deja trimişi în judecată în 2010, sunt descrise grupările de hoţi ale infractorilor ieşeni, împrăştiate în toată Europa, dar şi fapte de şantaj şi spălare de bani.
• Tribunalul Bucureşti: Hayssam, arestat preventiv în dosarul de înşelăciune pentru a nu se sustrage din nou anchetei
Magistraţii Tribunalului Bucureşti (TB) au motivat joi decizia de arestare preventivă a lui Omar Hayssam în dosarul în care este acuzat de delapidare şi înşelăciune: inculpatul a părăsit în mod fraudulos teritoriul României şi, lăsat în libertate, ar putea încerca din nou să se sustragă urmăririi penale şi i-ar putea influenţa pe ceilalţi inculpaţi. TB a dat publicităţii joi motivarea deciziei prin care a dispus arestarea preventivă a lui Omar Hayssam, pe 2 august, în dosarul de delapidare şi înşelăciune, în care prejudiciul creat a fost estimat la aproximativ 20 de milioane de euro. Tribunalul Bucureşti a reţinut în motivare că Omar Hayssam a părăsit în mod fraudulos teritoriul României, iar prin atitudinea adoptată şi acţiunile întreperinse "a vizat sustragerea de la urmărire penală şi chiar de la judecată, prezenţa la acest moment nefiind voluntară", potrivit Mediafax.
• Dezinformarea domnului Pacepa. Operaţiunile României împotriva Vaticanului
Dezinformarea are un titlu bun. Prezintă contextul detaliat şi o analiză complexă a unei campanii de dezinformare probabil sovietică, împotriva Papei Pius al XII lea, care îl portretiza în mod fals pe Suveranul Pontif ca fiind "Papa lui Hitler". Prezintă de asemenea un exemplu excelent de dezinformare în sine, pentru că aproape toate afirmaţiile lui Pacepa referitoare la o implicare semnificativă a României în operaţiunile anti-Vatican, anti-americane şi anti-evreieşti după 1963, nu au nicio bază probatorie. Secţiunile cărţii în care Pacepa se identifică prin folosirea persoanei I vor fi familiar cititorilor săi, întrucât ele repetă în mare parte cărţile şi articolele sale anterioare. Punctul central al cărţii este reprezentat de operaţiunile sovietice împotriva Vaticanului în timpul Războiului Rece.
• Motivele ascunse pentru care Barack Obama şi-a anulat întâlnirea cu Vladimir Putin
Decizia preşedintelui american Barack Obama de a-şi anula vizita la Moscova şi întrevederea cu omologul său rus, Vladimir Putin, are la bază alte motive, pe lângă hotărârea Rusiei de a-i acorda azil politic temporar fostului angajat CIA Edward Snowden, în ciuda insistenţelor autorităţilor americane de a-l repatria pe cel care a stârnit scandalul internaţional de spionaj. Decizia de a anula întrevederea a fost cauzată şi de dezamăgirea Statelor Unite după ce Rusia a refuzat să se implice în eforturile Casei Albe pentru dezarmarea nucleară. În iunie, aflat la Berlin în prima sa vizită ca preşedinte al Statelor Unite, Barack Obama a anunţat o reducere cu 30% a programului nuclear al SUA. Rusia s-a arătat însă mai degrabă indiferentă propunerii, care a venit la doar câteva zile după ce SUA au pierdut o dispută importantă în faţa Moscovei pe tema situaţiei din Siria. Liderii au emis un comunicat comun, cu o poziţie unitară, însă că aceasta nu va conţine nicio solicitare către preşedintele Bashar al-Assad să renunţe la putere.
• Un judecător american a decis că Bitcoin este o monedă validă, care poate fi reglementată
Un judecător federal din Texas a decis că Bitcoin, moneda digitală, este o valută validă, prin urmare poate fi recunoscută ca atare şi reglementată de autorităţi, într-un proces pentru o uriaşă schema Ponzi ce are la bază un fond de investiţii denominat în unităţi Bitcoin. Decizia face parte dintr-un proces încă pe rol la o instanţă din Texas, în care un bărbat este acuzat de o schemă Ponzi masivă care are la bază un fond de investiţii denominat în unităţi Bitcoin. Este prima schemă de escrocherie bazată pe Bitcoin, moneda Internetului, de care s-a aflat până acum. Fondul de investiţii Bitcoin Savings and Trust şi a fost închis în august 2012. Comisia pentru Valori Mobiliare şi Schimburi, autoritatea de reglementare a pieţelor financiare din SUA, a înaintat o plângere şi l-a pus oficial sub auzare pentru fraudă pe Trendon Shavers, fondatorul fondului. În acel moment, fondul avea o valoare echivalentă cu 4,5 milioane de dolari, în unităţi Bitcoin.
• CURENTUL
• Filiera chineză a lui Ponta, sabotată de parlamentari PSD
Parlamentarii PSD Remus Cernea, Ninel Peia şi Ovidiu Iane, precum şi democrat-liberalul Costică Canacheu au facut o gafa diplomatică de proporţii mergând în Taiwan la invitaţia oficialilor de acolo. O ţară pe care România nu o recunoaşte şi pentru care nu doreşte să îşi strice relaţia cu China. Deşi se află acolo de câteva zile, instituţiile statului s-au sesizat abia ieri şi au dezavuat vizita parlamentarilor pomanagii în Taiwan. Chiar în urmă cu numai câteva luni, şeful reprezentanţei Taiwanului la Bratislava spunea că această ţară îşi doreşte măcar un dialog la nivel diplomatic cu România, ceea ce nu se întâmplă. "Nu am primit nici un răspuns la cererile noastre", preciza David Nan-Yang Lee, şeful reprezentanţei Taiwanului la Bratislava, citat de Mediafax. Cu alte cuvinte, România nu doreşte să dea curs unor relaţii diplomatice cu Taiwan-ul pentru a nu strica încercarea de apropiere faţă de Beijing. De altfel, Taiwan nu este recunoscută de niciun stat membru UE. Î
• "Felix" vrea ca Băsescu să fie "consemnat moral la domiciliu"
Disperat, Felix vrea să-şi impună restricţii de mişcare preşedintelui Traian Băsescu, duşmanul său de moarte. Dar nu în direct la Antenele sale, ci prin intermediul agenţiei de presă a statului român, Agerpres, care s-a transformat într-o oficină a USL-ului iar jurnaliştii de acolo au început să semene mai degrabă cu "pastorii" din ograda varanului. Într-o "exclusivitate" oferită celor de la Agerpres, Voiculescu vituperează că Băsescu ar trebui să-şi termine cel de-al doilea mandat într-o izolare totală, într-un fel de cuşcă de aur la Cotroceni, doar pentru că el are de explicat justiţiei prezumtivul şantaj pe care el şi ciracii săi îl făceau asupra altor entităţi media.
• Vipie Scris de Tia Şerbănescu
Rămas singur pe scena politică estivală - copreşedinţii USL sunt peste hotare -, preşedintele Băsescu a vizitat şantierul abandonat al autostrăzii Arad-Nădlac pe care l-a declarat "emblema neputinţei noastre" şi-a "proastei guvernări". Adversarii l-au acuzat imediat că încalcă pactul de coabitare păşind pe teritoriul părăginit al premierului - deşi dl. Băsescu avertizase că "de dragul coabitării n-am să acopăr nici rateuri, nici hoţii, nici încălcarea legii". Cu alte cuvinte, iubesc coabitarea, dar nu şi pe coabitator. Aflat în Europa, dl. Antonescu a revenit telefonic în ţară pentru câteva minute precizând că nu moare de dragul coabitării: "coabitarea n-a adus nimic în plus României". În schimb nu i-a adus nimic în minus. Zeci de parlamentari au cerut alocaţia pentru chirie şi pe timpul vacanţei - deşi nu calcă la Parlament nici în sesiune darmite în concediu. Aceştia nu mai sunt "oi de teracotă", cum le zice SRS. Aici e transhumanţă: vin oile de la munte cu măgarii drept în frunte. Şi pe fruntea lor scria: aceasta e patria mea.
• CURIERUL NATIONAL
• România, "campioana" zonei la... insolvenţe
Numărul companiilor intrate în insolvenţă în primele şase luni echivalează cu totalul celor înregistrate în opt state din regiunea central-europeană. Coface: Deşi numărul firmelor intrate în insolvenţă este cu 10% mai mic decât în S1 din 2012, valoarea medie a cifrei de afaceri este aproape dublă. Ca şi în anii precedenţi, construcţiile, horeca şi transporturile au fost cele mai afectate sectoare de activitate raportat la numărul firmelor active. Situaţia companiilor româneşti nu e nici pe departe atât de roz pe cât o arată creşterea economică anunţată de politicieni, dovadă stând faptul că, deşi numărul firmelor intrate în insolvenţă în primul semestru din acest an a scăzut cu 10% faţă de perioada similară a anului trecut, cifra de afaceri a companiilor faţă de care s-a deschis această procedură este dublă.
• Şase ani de când plimbăm ursul
Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) doboară în aceste zile maxime istorice. Nu este, însă, neapărat cazul să tropăim de bucurie. Tabloul de la Bursa de Valori Bucureşti rămâne unul sumbru: lichiditate mai mult decât modestă, exerciţii de piaţă sporadice, emitenţi fără viaţă, proiecte încremenite de ani, indici cu măcar 50% sub maxime şi, în consecinţă, portofolii distruse ale investitorilor care au intrat în 2006-2007, peste toate scepticism, neîncredere, pesimism şi dezinteres. Nimic surprinzător: este imaginea deloc amuzantă a unei pieţe "bear". Deja de şase ani plimbăm ursul la BVB. În vara lui 2007, taurul ne-a aruncat din spinare şi peisajul s-a schimbat pe de-a-ntregul. Optimismul de atunci, alimentat de fluxurile externe şi dezmăţul de pe segmentul creditului, a fost frânt secvenţial şi totul a început cu un ecou al crizei împrumuturilor ipotecare din SUA într-un răstimp în care în România încă persista mirajul El Dorado-ului imobiliar.
• Blaga: Udrea şi-a declarat devotamentul faţă de partid
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a anunţat că a avut o întâlnire cu Elena Udrea, în care aceasta şi-a declarat "devotamentul faţă de partid", şi a arătat că nu o interesează o altă construcţie politică, relatează Mediafax. "Am avut o discuţie - n-am niciun motiv să cred că nu a fost foarte sinceră - cu doamna Udrea. Şi-a declarat devotamentul faţă de partid, faţă de faptul că nu o interesează o altă construcţie politică. I-am spus şi eu că anumite declaraţii pe care le-a făcut au nemulţumit şi că a şi primit reacţiile unor colegi, lucru care pe mine nu mă bucură. Până la urmă aceste lucruri trebuie discutate în interiorul partidului", a spus liderul PDL, la o emisiune de televiziune.
• Consultări publice pentru pacientul BVB
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a lansat consultări publice şi întâlniri cu acţionarii societăţii în vederea realizării unor modificări ale actului constitutiv al operatorului de piaţă şi a demarării unor proiecte care ţin de piaţa de capital. Modificarea cerinţelor de cvorum pentru adunările generale ale acţionarilor BVB, modificarea formei de administrare a societăţii în sistem dualist, proiectul privind Contrapartea Centrală şi colaborarea dintre Bursă şi Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) pentru utilizarea pieţei de capital în ofertele de privatizare constituie principalele probleme puse în discuţie, potrivit documentelor postate pe portalul bvb.ro. Miercuri a avut loc deja o întâlnire informală la care conducerea BVB a invitat să participe acţionarii societăţii ce deţin peste 1% din capitalul social, informează un comunicat al Bursei sosit ieri pe adresa redacţiei.
• SUA, interesate de reluarea creşterii economice în Grecia
Statele Unite sunt interesate de reluarea creşterii economice în Grecia şi doresc ca această ţară puternic afectată de criză să rămână în zona euro, a declarat vicepreşedintele american Joe Biden, citat într-un interviu publicat ieri, relatează AFP. "Guvernul a apreciat întotdeauna că este în totalitate în interesul nostru ca Grecia să rămână o ţară solidă în zona euro", a declarat Joe Biden, pentru publicaţia Kathimerini, înaintea unei vizite a premierului grec Antonis Samaras la Washington, informează Mediafax. "Interesul nostru este ca Grecia să reuşească", a spus el, subliniind că grecii au acceptat "sacrificii enorme" în ultimii patru ani, din cauza unor măsuri dure de austeritate impuse de creditori internaţionali în schimbul unui plan de salvare. Samaras va fi primit joi la Casa Albă de către preşedintele american Barack Obama, după ce se va întâlni cu investitori la New York.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Victor Ponta face economie: îşi scurtează vacanţa din Miami
Premierul Victor Ponta îşi scurtează sejurul din Miami şi se întoarce azi din concediu, chiar dacă săptămâna trecută anunţa că va avea o vacanţă de două săptămâni. EVZ a încercat să estimeze costurile sejurului premierului. Cel mai probabil, Ponta a decis să îşi scurteze vacanţa ca urmare a scandalului public imens generat de publicarea scrisorii de intenţie a Guvernului Ponta convenită cu FMI, care prevede majorări de taxe şi impozite odată cu venirea toamnei. Până în acest punct, vacanţa de la Miami a lui Victor Ponta a fost învăluită în mister. Fostul premier Adrian Năstase a confirmat public că Ponta se află în Statele Unite ale Americii, denumită de el "ţara < Marelui licurici >", într-o intervenţie la Antena 3. Presa a publicat faptul că destinaţia aleasă a fost Miami. De la Crin Antonescu am aflat că s-a întâlnit în vacanţă cu premierul, dar nu la Miami, aşa cum a sugerat consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu. Dar nici nu ne-a spus dacă în vacanţa sa sau a lui Victor Ponta! Şi cam atât...
• Aurelian Pavelescu: "Mugur Isărescu mi-a infirmat că va candida la Preşedinţie"
Preşedintele PNŢCD a dezvăluit că actualul guvernator al Băncii Naţionale i-a dat de înţeles că nu este interesat de cea mai înaltă funcţie în stat. Aurelian Pavelescu critică, într-un interviu acordat în exclusivitate EVZ, atitudinea lui Vasile Blaga faţă de unificarea Dreptei. Blocajul care are loc acum în PDL, pentru că este un blocaj, afectează toate partidele Dreptei. Fără discuţie, este partidul cu cele mai puternice structuri teritoriale. Dacă acest potenţial semnificativ al PDL-ului se iroseşte în blocaje interne, afectează întregul spectru al Dreptei. Liderii PPE susţin o listă comună şi unificarea Dreptei. Pe ei îi interesează, pragmatic, ca România să trimită cât mai mulţi parlamentari în Parlamentul European. Nu îi interesează jocurile sau orgoliile interne.
• Dosarul Transferurilor Sforarii din fotbal scapă de puşcărie?
Salvarea greilor din fotbal se face prin "fuga de Justiţie". Intrarea în vigoare a noului Cod Penal îi scapă de închisoare pe cei acuzaţi de transferuri frauduloase. Patronii de cluburi de fotbal şi impresarii implicaţi în "Dosarul Transferurilor" au şanse mari să scape de problemele penale. Tot ce trebuie să facă este să tragă de timp până anul viitor, când va intra în vigoare noul Cod Penal. Cea mai gravă infracţiune pentru care sunt acuzaţi de către procurorii DNA este cea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, care pe noua lege va avea pedeapsa maximă de cinci ani. Prescrierea acestor infracţiuni vine după şapte ani şi şase luni de la data de la care sunt comise: în perioada 1998-2005. În momentul în care va intra în vigoare noul Cod, instanţa va constata prescrierea infracţiunilor şi încetarea procesului penal. Deja o parte din acuzaţiile de evaziune fiscală au început să se prescrie, iar "greii din fotbal" au scăpat de răspunderea penală pe aceste infracţiuni.
• JURNALUL NATIONAL
• MAE şi Camera Deputaţilor se dezic de vizita a patru parlamentari români în Taiwan
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat joi că dezaprobă abordarea celor patru parlamentari care au fost recent în Taiwan fără să aibă mandat din partea statului român. Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că dezavuează deplasările unor reprezentanţi ai statului român, inclusiv parlamentari, în zone nerecunoscute de România, precum Taiwan, şi a anunţat că şeful diplomaţiei a dispus măsuri pentru retragerea paşaportului de serviciu utilizat de unul dintre membrii delegaţiei. Precizarea MAE vine după ce presa a relatat că patru deputaţi, respectiv independentul Remus Cernea, social-democraţii Ninel Peia şi Ovidiu Iane şi democrat-liberalul Costică Canacheu, au fost recent în Taipei. Diplomaţia română afirmă că, potrivit legii, deplasările în nume personal sau informale nu pot fi efectuate utilizând documente de călătorie emise de statul român, atestând calităţi oficiale, precum paşaportul diplomatic sau de serviciu. Camera Deputaţilor a precizat că deplasarea efectuată de grupul de parlamentari români în Taiwan nu a fost una oficială şi nu a fost aprobată de conducerea forului legislativ.
• Subiectiv: Ovidiu Ohanesian, DEZVĂLUIRI BOMBĂ despre banii lui Hayssam şi CONTURILE SECRETE ale României
Jurnalistul Ovidiu Ohanesian, răpit în Irak, a dezvăluit pentru ziarulring.ro că procurorii şi serviciile secrete i-au ascuns faptul că pe averea lui Omar Hayssam era instituit sechestru încă din 2004, a arătat Răzvan Dumitrescu în ediţia de joi a emisiunii "Subiectiv", de la Antena 3. "În 2007, prin hotărâre judecătorească, mi-au răspuns că Hayssam nu are nimic. Iar acum, în 2013, apare că ei puseseră sechestru pe averea lui Hayssam încă din 2004. Deci, ei au pus sechestru în 2004, dar mie mi-au spus abia... în 2013, după 10 ani, vă daţi seama?! (...) Vă daţi seama ce au făcut golanii ăştia: procurorii, serviciile secrete? Până acum au ţinut totul la secret, până şi sechestrele erau ţinute la secret. Dar au anunţat abia acum că au pus sechestru, după 10 ani", a declarat jurnalistul.
• NATIONAL
• DNA declanseaza "Marea Baroniada"! "Nemuritorul" Boscodeala de la Buzau deschide balul
Dupa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, "baronii" locali care aveau la picioare judete intregi si in fata carora tremurau sute de mii de oameni au ajuns la randul lor sa se faca mici, tot mai mici, in fata procurorilor anticoruptie. Printre cei care au toate motivele sa se teama de confruntarea cu Justitia, la loc de cinste il gasim pe "Nemuritorul" Constantin Boscodeala, aflat la al patrulea mandat de primar al Buzaului. Pentru ca, dupa cum reiese din noile dosare penale deschise pe numele acestuia si in a caror posesie "National" a intrat, Boscodeala este suspectat de comiterea a zeci de abuzuri, prejudiciul total fiind aproximat la mai multe zeci de milioane de euro. Este vorba despre alte plangeri penale depuse recent impotriva "baronului" buzoian si care se adauga la spetele pentru care deja DNA l-a trimis in judecata.
• Inventia care anuleaza poluarea si ingroapa masinile electrice
Un dispozitiv inventat de doi tineri din SUA va reduce spre zero noxele masinilor cu motoare clasice si va ingropa industria masinilor electrice, insa va anula si taxele de poluare incasate inclusiv de Romania. Este vorba de un filtru de bioxid de carbon, care se ataseaza direct la teava de esapament si care anuleaza toate noxele. Filtrul are in interior alge care "mananca" bioxidul de carbon si alte gaze nocive. Pretul estimat este de 45 de dolari, iar inventia este sustinuta de companii de renume, printre care ExxonMobile si Intel. Dispozitivul poate fi utilizat minimum opt saptamani, apoi se inlocuieste, iar analistii estimeaza ca filtrul se va ieftini mult daca va fi produs pe scara larga. Asadar, si taxa de poluare ar urma sa fie anulata, dar oare va renunta Romania la ea?
• Lovitura pentru PNL! ANI il da pe Iohannis pe mana Parchetului
Agentia Nationala de Integritate a cerut Parchetului sa-l cerceteze, pentru conflict de interese, pe prim-vicepresedintele liberal Klaus Iohannis. Inspectorii de integritate au constatat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a incalcat regimul juridic al conflictului de interese in materie administrativa si penala. Potrivit ANI, edilul a semnat, in decembrie 2010, un contract de prestari servicii intre Primaria Municipiului Sibiu si SC Tipografia Honterus SRL, societate comerciala detinuta de Forumul Democrat al Germanilor din Romania, al carui presedinte era. De asemenea, Iohannis a aprobat, in perioada ianuarie - iunie 2011, un numar de trei facturi fiscale in vederea efectuarii platilor catre prestator (S.C. Tipografia Honterus S.R.L.).
• Romania este in RECESIUNE, autoritatile NU RECUNOSC!
FMI a imbunatatit prognoza de crestere economica a Romaniei la 2% pentru 2013, guvernul e multumit cu 1,9%, iar analistii economici mizeaza pe un plus de 1,5%. Nimeni nu ia in calcul scaderea consumului de energie electrica, fapt ce nu poate genera crestere economica. In orice stat civilizat, consumul de energie electrica este un indicator care arata clar stadiul de dezvoltare al economiei unei tari. Cresterea acestui indice reprezinta un semnal pentru investitorii straini, care sunt atrasi de potentialul de dezvoltare al unei tari in care se consuma mai multa energie. Sigur, mai conteaza si eficienta cu care se consuma acel curent, iar in Romania, pentru producerea unei unitati din PIB echivalente cu 1.000 de euro se utilizeaza de trei ori mai multa energie ca in statele dezvoltate din UE. Chiar si asa, consumul de energie electrica in tara noastra a scazut cu 7,5% in primul semestru al acestui an, fata de perioada similara din 2012.
• PUTEREA
• Piperea: România riscă infringementul din cauza clauzelor bancare abuzive
Judecarea tuturor dosarelor din materia protecţiei consumatorilor de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) ar reprezenta o anomalie şi o supraîncărcare a rolului ÎCCJ. În plus, ar fi deturnat scopul şi chiar esenţa noului Cod de procedură civilă, care şi-a fixat drept ţintă fluidizarea procedurilor judiciare şi eliberarea rolului ÎCCJ, care a fost şi din nefericire este în continuare extrem de încărcat, a declarat pentru PUTEREA avocatul Gheorghe Piperea. Potrivit acestuia, adoptarea unei astfel de modificări legislative ar avea drept rezultat, cel mai probabil, încărcarea rolului ÎCCJ cu peste 50.000 de procese.
• VASLUI: Regionalizarea, făcută praf de primarii şi parlamentarii locali PSD, convinşi că nu va aduce nimic bun
"Curat" revoluţie, la Vaslui, la dezbaterea pe tema "Regionalizarea şi problemele locale", organizată joi, de Agerpres, unde reprezentanţii autorităţilor locale au susţinut că această reîmpărţire a ţării ar adânci discrepanţele dintre judeţele ţării. Printre aceştia, primari ai localităţilor din judeţ, parlamentari, dar şi oameni de afaceri, toţi fiind de părere că regionalizarea nu va aduce nimic bun pentru Vaslui, iar judeţul lor va rămâne tot sărac. De exemplu, primarul oraşului Negreşti, Vasile Voicu, este printre cei care cred că "regionalizarea nu va duce la o dezvoltare echilibrată". "Vom rămâne tot amărâţi. Această regionalizare nu ne va da un standard mai ridicat de viaţă. UE ne-a făcut din producători consumatori. Dacă se face regionalizarea, ne vom supune deciziilor, dar cred că Vasluiul va rămâne judeţul amărât al regiunii", a declarat primarul oraşului Negreşti, Vasile Voicu.
• ROMANIA LIBERA
• Lungul drum al autostrăzii A1 către Vest
Deşi şi-au concentrat toată atenţia doar asupra autostrăzii de pe Coridorul IV, finanţările pentru Bechtel fiind mai degrabă sporadice, guvernele succesive ale României din ultimii zece ani au reuşit să termine doar pe sfert autostrada Sibiu-Nădlac. La aproape cinci ani de la semnarea primului contract legat de construirea autostrăzii A1 (sectorul Arad-Timişoara, contract semnat în decembrie 2008 cu firmele FCC-Astaldi), legătura României cu vestul Europei este departe de a fi gata. Unele porţiuni deja necesită lucrări de reparaţie capitală, nu atât din cauza vechimii acestora, cât a slabei calităţi a lucrărilor, în timp ce pentru altele nici măcar nu au fost aleşi constructorii.
• Cât pierde Primăria din "afacerea chioşcurilor"
Administraţia locală încasează doar 150 de euro pe lună din închirierea unor chioşcuri care, pe piaţa liberă, se închiriază cu mii de euro. RL a relatat ieri că Primăra Capitalei a achiziţionat, prin proiectul "Capitala creşte verde", la preţuri supraevaluate, jardiniere la 3.800 de euro bucata, bănci de 380 de euro şi chioşcuri de aproape 40.000 de euro. Astfel, au obţinut profituri uriaşe, firmele "de cumetrie" ale reprezentanţilor administraţiei locale. Astăzi RL dezvăluie cum unele dintre cele mai scumpe chirii din România sunt plătite pentru spaţiile comerciale din Herăstrău, Cişmigiu şi alte parcuri. Respectivele spaţii comerciale aparţin Primăriei Bucureştiului şi sunt administrate de Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti (APLAB).
• ZIARUL FINANCIAR
• Şova şi Fenechiu au asistat la scăderea lucrărilor de infrastructură cu 10% în S1. "Nimeni nu face nimic. Lucrările pe infrastructură sunt blocate şi generează alte blocaje"
Statistica a anunţat ieri că lucrările inginereşti, adică de infrastructură, au scăzut cu 10,5% în primul semestru. Liviu Stoleru, Cemacon: "Nimeni nu face nimic. Lucrările pe infrastructură sunt blocate şi generează alte blocaje". Actualul ministru pentru proiecte de infrastructură Dan Şova şi fostul ministru al transporturilor Relu Fenechiu au asistat în primul semestru la o scădere cu 10,5% a lucrărilor de construcţii inginereşti, de drumuri, căi ferate, poduri, aeroporturi sau metrou, determinată de incapacitatatea statului de a aloca şi de a cheltui bani pentru proiecte. De altfel, şi cheltuielile de capital, adică investiţiile făcute de stat, au scăzut cu circa 9,8% în primul semestru, la 7,1 miliarde de lei (1,6 mld. euro). În ciuda faptului că vremea a fost mai bună în prima parte a anului comparativ cu 2012, iar în lunile aprilie, mai şi iunie constructorii ar fi trebuit să lucreze la foc continuu la proiectele de infrastructură, fiind sezon, reducerea semnificativă a investiţiilor statului şi blocarea fondurilor europene au dat peste cap sectorul construcţiilor.
• Sorin Pâslaru, redactor-şef al ZF- Propunerea de care fuge toată lumea: publicarea angajaţilor de la stat şi a funcţiilor lor pe site-uri
Ziarul Financiar a propus preşedintelui Băsescu în iunie 2010 publicarea salariilor angajaţilor de la stat pe site-urile fiecărei instituţii publice, iar preşedintele a acceptat şi a cerut transparenţă instituţiilor publice. Ministrul de interne de atunci, Vasile Blaga, s-a opus publicării cu nume şi prenume, iar rezultatul a fost că salariile sunt publice dar fără alocarea personală, ci numai aferente funcţiilor din organigramă. Este însă insuficient. Venirea USL la putere a arătat că miza angajărilor la stat este atât de mare încât fără o transparenţă deplină în ceea ce priveşte angajaţii la stat posturile publice vor continua să fie doar un obiectiv de vânătoare pentru clienţii politici şi nu o ţintă pentru tinerii performanţi care vor să aibă o carieră în administraţie. De aceea, ZF propune acum publicarea de către fiecare instituţie a statului pe site a numelui şi prenumelui fiecărui angajat şi a funcţiei acestuia din respectiva instituţie.
• Tranzacţie sub semnul întrebării: Bîlteanu a dat 20 mil. lei din banii SIF1 pentru un hotel şi o telegondolă deţinute de Romenergo
SIF Banat-Crişana (SIF1), condus de Dragoş Bîlteanu, a plătit la începutul acestui an 20,3 mil. lei (4,56 mil. euro) pentru pachetul majoritar de acţiuni al firmei Azuga Turism, care deţine un hotel cu 27 de camere şi telegondola din Azuga. Aceasta a fost prima mare achiziţie realizată de Bîlteanu în calitate de preşedinte al SIF1 şi nu a fost raportată pe bursă. Azuga Turism a fost controlată până la jumătatea anului trecut de grupul Romenergo, la care Bîlteanu a fost director general înainte să preia conducerea SIF1. În plus, Romenergo deţine 4,5% din acţiunile SIF1, fiind unul dintre cei mai mari acţionari, iar preşedintele Romenergo, Najub El Lakis, şi CEO-ul grupului, Valentin Chiser, sunt ambii membri în consiliul de administraţie al SIF. Romenergo a vândut anul trecut Azuga Turism unei terţe persoane de la care SIF1 a cumpărat apoi acţiunile. "Tranzacţia la care faceţi referire nu a fost realizată cu o persoană afiliată", a fost răspunsul SIF Banat-Crişana.