REVISTA PRESEI 09.09.2013

Willy Homner
Revista Presei / 9 septembrie 2013

ADEVARUL

Consilierii PDL Bucureşti demisionează. Democrat liberalii vor să profite de pasivitatea lui Oprescu în problema maidanezilor

Adrian Videanu, preşedintele interimar al PDL Bucureşti, a anunţat ieri că toţi consilierii PDL din Consiliul General al Municipiului Bucureşti vor demisiona, în semn de protest faţă de activitatea primarului Sorin Oprescu. Decizia consilierilor PDL (10 la număr) are numai consecinţe de imagine, pentru că USL are 35 de consilieri din totalul de 52. "În momentul de faţă, PDL nu mai este dispus sub nicio formă să gireze incompetenţa lui Sorin Oprescu. De mâine PDL părăseşte Consiliul General, toţi consilierii generali ai PDL îşi vor da demisia din CGMB. (...) E forma noastră de protest la incapacitatea lui Sorin Oprescu, după şase ani de mandat nu a reuşit să propună un singur proiect ", a susţinut Videanu.

A opta zi de proteste faţă de exploatarea de la Roşia Montană. Marşul prin Capitală a adunat peste 10.000 de oameni

În cea de-a opta zi de proteste, bucureştenii au organizat un marş de amploare, arătându-şi nemulţumirea vizavi de exploatarea minieră de la Roşia Montană. Marşul a adunat peste 10.000 de oameni pe bulevardele principale ale Capitalei. Ajunşi la Guvern, protestatarii au scandat: "Băse, Ponta şi ai lor să se ascundă sub covor", "Roşia Montană nu e de vânzare", "Fără cianură la noi în natură", "Jos cenzura".

Manifestanţii: Oprescu, demisia! Primarul aruncă 6 miloane de lei pe referendum şi ignoră legea eutanasierii

Sute de oameni impresionaţi de moartea lui Ionuţ (4 ani), ucis de câini, au cerut, ieri, demisia primarului Oprescu. Edilul pregăteşte un referendum, ignorând legea care permite eutanasierea maidanezilor. "Leagea lui Ionuţ, legea lui Ionuţ!", "Ţara mea nu e coteţ!", "Nu mai vrem câini fără stăpân!", "Oprescu, demisia!" şi "Dacă îţi pasă, ieşi din casă!". Acestea sunt doar câteva dintre mesajele pe care sutele de protestatari i le-au transmis, ieri, primarului general Sorin Oprescu. Impresionaţi de tragedia de lunea trecută, când Ionuţ Anghel (4 ani) a fost mâncat de maidanezi, lângă Parcul Tei (sectorul 2) din Capitală, oamenii au venit la protestul "Strada mea nu e coteţ!". Evenimentul, desfăşurat paşnic în Parcul Izvor de lângă Camera Deputaţilor, a fost organizat de artista Nadine, care a luat atitudine, imediat după tragedie, împotriva tuturor primarilor din Bucureşti, care nu au reuşit, de-a lungul anilor, să rezolve problema maidanezilor.

CNN: "Primăvara Arabă, Vara Turcească, Toamna Românească. Protestele românilor, un model de demonstraţii paşnice"

CNN prezintă contextul protestelor din România faţă de decizia recentă a Guvernului de a permite exploatarea minieră la Roşia Montană. "Protestatarii români şi-au exprimat rezistenţa în faţa proiectului şi au cerut demisia Guvernului, trimiţând în acelaşi timp un avertisment similar şi opoziţiei. Aceste proteste pot fi considerate un model de rezistenţă paşnică pentru astfel de cauze ecologiste sau non-ecologiste, prin prisma accentului pe care îl pun pe educarea comunităţii şi pe creşterea gradului de conştientizare, prin folosirea artelor pentru a-şi promova mesajul şi prin protestele strategice pe care le organizează." "Confruntându-se cu lipsa atenţiei televiziunilor faţă de demonstraţiile lor, protestatarii au găsit platforme alternative de promovare precum reţele sociale pentru a creşte gradul de conştientizare faţă de acţiunile lor.

Şi totuşi, ce vrea Rusia în Siria?

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române şi preşedintele Fundaţiei Universitare a Mării Negre, discută într-un editorial Adevărul, despre implicaţiile crizei din Siria asupra politicii externe a Federaţiei Ruse, şi consecinţele acesteia pentru spaţiul euro-atlantic. "Rusia nu mai este de mult o putere globală. În ciuda retoricii de "superputere", convingătoare mai degrabă pentru publicul intern, relevanţa ei contează mai degrabă la nivel regional, în aşa numita "străinătate apropiată", după cum arată şi recenta adeziune a Armeniei la Uniunea vamală Rusia-Kazahstan-Belarus. În cel mai bun caz, în anumite circumstanţe, Rusia poate deveni "putere regională cu incidenţă globală". Oportunitatea ideală pentru asemenea joc strategic este criza siriană.

Sondaj CSOP: Ponta, lider la încredere. Antonescu a ajuns umăr la umăr cu Băsescu

Premierul Victor Ponta este pe primul loc la capitolul încredere în personalităţile politice. Cu 29%, Ponta i-a luat faţa guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care a fost preferat de 27% din români. Podiumul este completat de Sorin Oprescu, primarul Capitalei fiind indicat de 22% din respondenţi, însă sondajul a fost realizat înainte ca scandalul câinilor maidanezi să izbucnească. Crin Antonescu, candidatul oficial al USL la alegerile prezidenţiale, scade tot mai mult în ochii românilor. Liberalul a ajuns la o cotă de numai 17% şi merge umăr la umăr cu preşedintele Traian Băsescu. Dintre liderii de dreapta, cel mai bine cotat este preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, cu 16% în topul încrederii. Pe locurile urmatoare vin democrat-liberalii Vasile Blaga şi Emil Boc, ambii cu un procent de 14%. USL, 58%, PDL, 18%

Nuclearelectrica intră în ringul bursier. Cine poate cumpăra acţiuni, ce sumă vrea să atragă compania de stat şi pentru ce vor fi folosiţi banii

Luni începe procedura de listare a companiei de stat Nuclearelectrica, care va dura până la 20 septembrie, aceasta fiind prima ofertă publică iniţială din ultimii cinci ani derulată pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB). În cadrul ofertei, Nuclearelectrica vrea să vândă 25,3 milioane de acţiuni noi, reprezentând 10% din capitalul social, la preţuri cuprinse între 11,2 lei/titlu şi 15 lei/titlu. Acţiunile sunt scoase la vânzare la un preţ aproape la jumătate faţă de cât sunt înregistrate în activul net al Fondului Proprietatea, care deţine 9,73% din titlurile Nuclearelectrica. În urma listării, compania poate obţine până la 370 de milioane de lei. Mai exact, potrivit prospectului de listare aprobat săptămâna trecută de Autoritatea de Supraveghere Financiară, fondurile nete care vor fi obţinute sunt cuprinse între 272,8 milioane de lei şi 369,2 milioane de lei, dacă toate acţiunile oferite sunt vândute.

CAPITAL

1 miliard de euro, nota de plată a României pentru un război cu Siria

În linie dreaptă, de la Bucureşti la Damasc sunt cam 1.500 de kilometri. Capitala siriană este mai aproape decât Parisul ori Londra. Dar nu distanţa relativ mică este cea care ar trebui să ne dea fiori în cazul declanşării unui conflict internaţional în zonă, ci pierderile economice directe şi indirecte pe care le-am putea suferi. Calculele "Capital" arată că acestea ar putea ajunge la circa un miliard de euro în condiţiile unui război de un an, fiind luate în calcul scumpirea carburanţilor, pierderile exportatorilor şi ale transportatorilor ori fluctuaţiile cursului valutar. O intervenţie militară în Siria ar putea să ducă, în cele din urmă, la instabilitate în întreaga regiune. Caz în care ar putea fi puse în pericol, într-o măsură mai mare sau mai mică, relaţiile comerciale cu state precum Israel, Iran, Iordania ori Liban. Nu trebuie uitat că şi unul din principalii parteneri comerciali ai României, Turcia (exporturi de 2,5 miliarde de euro şi importuri de 1,8 miliarde de euro în 2012), are graniţă comună cu Siria

Averea imobiliară a McDonald`s România dezvăluită în premieră

Modelul de afaceri adoptat de gigantul american McDonald"s este total atipic faţă de cel practicat de concurenţii săi din industria fast-food. Pe lângă vânzarea celebrilor hamburgeri, retailerul a dezvoltat o adevărată afacere imobiliară pe plan local. McDonald"s este singurul lanţ internaţional de restaurante de tip fast-food care a intrat direct pe piaţa românească, spre deosebire de concurenţii săi, KFC şi Subway, ale căror unităţi sunt operate în sistem de franciză. În cei 18 ani de când funcţionează în România, McDonald"s a investit în dezvoltarea reţelei peste 100 mil. euro, sumă din care 60% reprezintă investiţiile imobiliare şi 40%, echipamentele.

Cel mai mare paradis fiscal din Uniunea Europeană. Statul în care banii pot fi legal feriţi de FISC

Este cunoscut faptul că Elveţia este o oază fiscală sigură, însă această ţară nu face parte din Uniunea Europeană. Cel mai mare paradis fiscal din spaţiul comunitar este Marele Ducat de Luxemburg - stat fondator al Uniunii, deşi ministrul finanţelor, Luc Frieden, respinge denumirea de "paradis fiscal". "Suntem un centru financiar european şi nu încurajăm evaziunea", repetă la nesfârşit Luc Frieden. În micuţul stat, cu o populaţie de 500 de mii de locuitori, funcţionează reprezentanţele a 141 de bănci din 26 de ţări. Luxemburgul şi-a câştigat reputaţia de oază fiscală sigură. Volumul fondurilor de investiţii se ridică la aproximativ 2.100 de miliarde de euro, estimează biroul de consiliere financiară Ogier. Aceste fonduri sunt scutite de taxe. Pentru a-şi proteja profiturile de mâna lungă a fiscului, multe concerne internaţionale şi-au deschis filiale în Marele Ducat.

Ioan Niculae se asociază cu unul din liderii mondiali în producţia energetică

Omul de afaceri Ioan Niculae spune că este în negocieri avansate pentru vânzarea unui pachet de 49% din acţiunile viitoarei centrale electrice de la Făgăraş. După Gazprom, miliardarul roman se asociază cu unul din primii trei producători mondiali de echipamente şi turbine pentru producţia de energie electrică. "Pentru centrala electrică de 450 de MW de la Făgăraş suntem foarte aproape să semnăm contractul cu o multinaţională aflată între primii trei producători mondiali de utilaje pentru producţia energetică, vorbesc de echipamente şi turbine. Probabil că până la sfârşitul lunii septembrie se semnează contractul. Nu am voie să vi-l spun, dar la ora actuală a ajuns să producă echipamente cu o putere de peste 14.000 de MW pe oră", spune Ioan Niculae

CURENTUL

Ponta îl ţine aproape pe fostul iubit al Dacianei şi-l numeşte şef la Antifraudă Târgu-Jiu

Modul în care Victor Ponta îl promovează pe Adrian Paul Voicu, fostul iubit al soţiei sale, Daciana, în funcţii importante tinde să devină un studiu de caz pentru psihanalişti. După ce l-a numit comisar general adjunct la Comisariatul General al Gărzii Financiare în octombrie 2012, acum, odată cu restructurarea ANAF Ponta l-a pus pe fostul iubit al soţiei sale şef la Direcţia Regională Antifraudă Târgu-Jiu, chiar în fieful său electoral. Să-l ţină sub supraveghere, ar putea spune cârcotaşii, ştiut fiind faptul că aproape nimic nu se mişcă în Gorj fără ştiinţa PSD şi fără binecuvântarea lui Ponta. Adrian Voicu nu se poate lăuda cu performanţe profesionale care să-l recomande pentru o asemenea poziţie. Astfel, în iulie 2011, acesta a părăsit Garda Financiară nereuşind să treacă testările profesionale la care au fost supuşi angajaţii ANAF.

C.V. Tudor, aproape de colaps financiar

Cândva "frate de cruce" cu europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor, Codrin Ştefănescu a devenit unul din cei mai mari duşmani ai acestuia. Fostul vicepreşedinte al PRM, care a părăsit partidul acum doi ani după o ceartă monstruoasă cu "tribunul" a pornit ofensiva împotriva acestuia. Codrin Ştefănescu a pus tunurile pe Vadim, deschizându-i acestuia trei dosare de executare silită. Codrin Ştefănescu cere magistraţilor să-l oblige pe Vadim să respecte hotărârea judecătorească care l-a sancţionat, după ce l-a făcut "albie de porci" când a plecat. Codrin Ştefănescu a depus în urmă cu câteva zile trei dosare de executare silită, la Judecătoria Sectorului 3 din Bucureşti, în care solicită judecătorilor indisponibilizarea conturilor şi a tuturor bunurilor de valoare aparţinând lui Corneliu Vadim Tudor, pentru suma de 251.000 de lei.

CURIERUL NATIONAL

Două tabere pe un munte de aur

RMGC este încrezător în reuşita proiectului minier de la Roşia Montană, în ciuda protestelor în lanţ şi a criticilor vehemente aduse de academicieni. În timp ce dezvoltatorul arată că beneficiul economiei româneşti va fi de 78% din valoarea proiectului, societatea civilă susţine că vor fi create doar 634 de locuri de muncă. În paralel, Academia Română recomandă ca exploatarea să se deruleze în baza unui acord de împărţire a producţiei, în loc de concesionare. Dezvoltatorul proiectului minier de la Roşia Montană se arată încrezător în reuşita acestuia, în urma căruia speră să producă 250 tone de aur şi 1.180 de tone de argint, în ciuda protestelor în lanţ din ultima săptămână, a opoziţiei societăţii civile şi criticilor vehemente ale arheologilor şi academicienilor.

BNR: Procesele colective pe clauze abuzive nu vor afecta stabilitatea financiară

Banca Naţională a României a transmis Ministerului Justiţiei un rezumat al studiului de impact privind procesele colective, arătând că acestea ar putea avea un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare ale băncilor, dar nu ar fi în măsură să afecteze stabilitatea financiară a sistemului. "Ministerul Justiţiei nu a primit studiul propriu-zis, ci un rezumat al acestuia. BNR a precizat că impactul este unul semnificativ pentru rezultatele financiare ale băncilor, cu unele bănci mai afectate decât altele, dar fără să poată reprezenta o ameninţare la adresa stabilităţii financiare a sistemului", au declarat pentru Mediafax surse oficiale. De altfel, BNR a analizat doar veniturile viitoare neîncasate şi provizioanele aferente, dar nu a luat în calcul eventuale despăgubiri retroactive pentru sumele achitate de către clienţi şi pe care băncile ar putea fi obligate să le ramburseze.

Băsescu a avizat urmărirea penală pentru Videanu şi Silaghi

Preşedintele Traian Băsescu a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală pentru Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, şi Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor. Anunţurile în acest sens au fost făcute, ieri, prin comunicate de presă ale Administraţiei Prezidenţiale, informează Mediafax. Totodată, legat de cererile de urmărire penală pentru Adriean Videanu şi Ovidiu Silaghi, transmise ministrului Justiţiei, preşedintele Traian Băsescu a înştiinţat şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, se precizează în comunicate.

Se lansează o nouă televiziune

A+E Networks UK anunţă lansarea televiziunii Crime & Investigation Network (CI) în România, prin unul dintre cei mai mari operatori de televiziune prin cablu, UPC. "Misiunea noastră - Connect. Discover. Be free. - este confirmată încă o dată prin extinderea ofertei de canale. Suntem încântaţi să fim primul operator de cablu de pe piaţa din România ce oferă Crime & Investigation Network clienţilor, care se vor bucura de acum înainte de noul conţinut informativ, atractiv şi original", spune Bogdan Bucurei, Product Director în cadrul UPC România. Lansarea CI în România vine la scurt timp după ce televiziunea s-a lansat în Republica Cehă şi în Slovacia, prin Skylink. Crime & Investigation Network deschide uşile laboratoarelor de criminalistică, ale sălilor de judecată şi arhivele poliţiei, descoperind adevărul din spatele celor mai scandaloase crime.

EVENIMENTUL ZILEI

Roşia Montană - poate intra în patrimoniul UNESCO peste un deceniu

Compania care urmăreşte să exploateze aurul din Munţii Apuseni promite că va mai investi 55 de milioane de dolari pentru restaurarea totală a patrimoniului istoric. Fostele galerii şi aşezări romane (din secolul II), dar şi minele aurifere din timpul Imperiului Austro-ungar (1867-1914) din localitatea Roşia Montana, judeţul Alba, vor fi restaurate în următorii zece ani pentru a deveni una dintre ţintele turistice importante din Europa. Aceste vestigii s-au degradat sau au fost distruse în ultimii 50 de ani. Roşia Montana Gold Corporation, compania care doreşte să exploateze aurul din subteran, a început un program de investiţii de 70 de milioane de dolari pentru refacerea patrimoniului cultural din zonă. Din această sumă, s-au investit 15 milioane de dolari.

Balamucul din Drumul Taberei se extinde şi în Bucureştii Noi

În timp ce lucrările la Metroul din sectorul 6 sunt practic blocate din lipsa banilor, Guvernul deschide un nou front de lucru şi în nordul Capitalei. Şeful milionar de la Metrorex se relaxează la tenis. Şoferii care circulă pe bulevardul Bucureştii Noi vor trebui să ocolească pentru a intra sau ieşi din Capitală. Reprezentanţii Poliţiei Rutiere au anunţat restricţiile pentru că se încep lucrările la Magistrala IV de Metrou, dar nu au ştiut să spună până când sunt valabile, deoarece Primăria Capitalei nu le-a transmis un termen, pentru că nu au primit informaţia de la Metrorex. Asta, în condiţiile în care locuitorii din sectorul 6, şi nu numai, stau de luni bune în praf, după ce pe şantierul Magistralei V de Metrou nu s-a mai lucrat. Dată fiind lipsa banilor, se aşteaptă ca ritmul de lucru în Bucureştii Noi să fie acelaşi.

Deutsche Welle: Scenariile unui posibil conflict regional

Ţintele armatei americane în eventualitatea unei intervenţii în Siria sunt limitate. Preşedintele Barack Obama afirmă că urmăreşte impunerea unei convenţii internaţionale în privinţa utilizării armelor chimice, nimic mai mult. Cu toate acestea, analiştii din Orientul Apropiat se tem că atacurile americane ar putea cufunda întreaga regiune în război. Pentru a se apăra, Siria dispune de un arsenal de peste 70 de rachete ruseşti de tip Jachont. Generalul Jaber crede că americanii vor ataca mai întâi de pe mare, folosind rachete de tip Cruise Missiles. Împotriva acestor rachete, spune Jaber, apărarea anti-aeriană siriană are puţine şanse de reuşită. "Singura opţiune viabilă ar fi utilizarea rachetelor Jachont, o rachetă anti-navă extrem de performantă".

JURNALUL NATIONAL

Poşta Română, păgubită cu 8 milioane de lei. Corpul de control al premierului va sesiza DNA

Poşta Română a fost prejudiciată cu peste 8 milioane de lei prin încheierea unor contracte de asociere în participaţiune şi a unui contract de prestări servicii de transport valori, potrivit unui raport întocmit de Corpul de control al premierului care va fi înaintat DNA. Cea mai mare pagubă, în valoare de peste 6,2 milioane de lei, a fost adusă de contractul încheiat cu SC Smart Telecom Solutions SRL, o firmă de apartament cu un singur angajat, care ar fi trebuit să ofere Poştei Române servicii de intermediere a plăţilor electronice prin POS. Raportul arată că acest contract a fost încheiat "prin invocarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului" deoarece Smart Telecom era doar un intermediar care a subcontractat echipamentele şi serviciile de la Payzone.

IFA 2013 într-o singură expresie: 4K

Show-ul electronicelor si electrocasnicelor de la Berlin, cea mai mare expozitie de profil din lume, este dominat la aceasta editie o singură expresie "4K". Rezolutia 4K (Full HDx4, 3.840 x 2.160 pixeli) de la televizoare gigant, LED sau OLED. şi până la camere video care filmează în aceasta rezoluţie sau tablete profesionale. Toţi producătorii care au lansat, şi în România, televizoarele 4K au venit cu preţuri uriase, peste 20.000 de euro, pentru variantele cu diagonale de 84 de inci, preţurile coborând sub 10.000 de euro pentru 65 şi 55 de inci. La IFA, Philips-TP Vision a lansat nu doar propria gama de televizoare 4K, dar şi o serioasa provocare competiţiei: seria 9700 Ultra HD, de 84 de inci, vine la un preţ de 15.000 euro. Sunt modele cu tehnologie Ambilight (echipamentul poate proiecta o lumină ambientală în patru direcţii). In mod evident productia video tridimensională nu a urmat estimările de "boom" de acum 2-3 ani. Aşa că sarcina de locomotivă a pieţei TV va fi pentru următorii doi ani (cel puţin) tehnologia 4K.

Serviciile secrete germane spun că nu Assad ar fi dat ordinul la 21 august

În plină criză siriană, în presa germană au apărut informaţii pe surse, din cadrul serviciilor secrete germane, care conduc spre ideea că nu Assad personal ar fi dat ordinul pentru atacul cu arme chimice, scrie Deutsche Welle, care citează un articol dat publicităţii de Bild am Sonntag. Nava germană "Oker" ar fi interceptat convorbiri care confirmă această ipoteză. În context, specialiştii germani susţin că solicitările comandanţilor sirieni au fost respinse de către Bashar al-Assad, iar atacul petrecut la 21 august nu a fost aprobat personal de acesta. Conform Bild am Sonntag, presupunerea BND (serviciile secrete germane) este că Assad va continua să rămână la putere încă mult timp de acum înainte, indiferent dacă va avea sau nu loc o intervenţie militară în Siria.

Conflictul sirian a privat Turcia de organizarea Olimpiadei din 2020

Conflictul sirian a avut în mod cert un rol în eşecul candidaturii oraşului Istanbul la organizarea Jocurilor Olimpice din 2020, atribuite capitalei Japoniei, Tokyo, a apreciat Prinţul Albert II de Monaco, membru al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO). "Situaţia geopolitică a avut în mod cert un rol. Membrii CIO preferă pariurile sigure...Istanbulul, ca şi celelalte oraşe, a fost un bun candidat", a declarat Prinţul Albert. Capitala Japoniei, Tokyo, va organiza Jocurile Olimpice de vară din 2020, fiind desemnată ca gazdă a competiţiei, în urma alegerilor din cadrul reuniunii Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), de la Buenos Aires. În cursă s-au mai aflat oraşul turc Istanbul, învins în finală, şi capitala Spaniei, Madrid, eliminată după primul tur, în urma unui vot de departajare cu metropola turcă.

NATIONAL

Cutremur in DNA!

Considerata de unii drept "prigoana politica" si de altii "cruciada eliberatoare" de coruptia generalizata ce paralizeaza Romania de atata amar de vreme, activitatea DNA continua in ritm alert. Decizia Laurei Codruta Kovesi de a declansa o ampla operatiune interna de control, la toate sectiile aflate in subordine, pentru a verifica ce dosare sunt tinute la sertar nejustificat, multe chiar de sase-sapte ani, poate fi considerata drept una istorica. Pentru ca, astfel, se elimina definitiv orice suspiciune privind existenta unor "protejati" ai procurorilor anticoruptie. Mai mult, noul procuror sef al DNA poate, in conformitate cu atributiile legale ce ii revin, nu doar sa accelereze anchetele in aceste dosare "ingropate" de catre Daniel Morar, dar chiar sa infirme "NUP"- urile date in sute de alte spete. Perspectiva ce da frisoane unei puzderii de potentati politici, indiferent de tabara in care se afla in prezent.

Chiliman si Moisescu i-au spus "DA" lui Ungureanu

In urma unui protocol semnat de Razvan Ungureanu Aurelian Pavelescu si Vlad Moisescu, Initiativa Romania Liberala a devenit parte a Aliantei D.A, alcatuita initial din Forta Civica si PNTCD. Formatiuni mici, dar ambitioase. Nici nu s-a uscat bine cerneala pe document, ca liderii A.D.A s-au si grabit sa anunte ca vor da viitorul sef de stat. "Vom avea parlamentari in Parlamentul European si, da, vom da presedintele Romaniei! Este datoria noastra", a declarat Mihai Razvan Ungureanu. La randul sau, liderul IRL, Vlad Moisescu, a precizat ca solutia de dreapta, pe care o asteapta romanii, va fi construita in interiorul Aliantei D.A.

PUTEREA

Guvernul trece la "reparaţii morale" pentru IMM-uri

Autorităţile au început un adevărat asalt asupra fondurilor europene. Cea mai controversată situaţie se întâlneşte la Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), unde, nici acum, Comisia Europeană nu face decontări. Cu toate acestea, statul semnează contracte pe bandă rulantă în speranţa că vom primi banii comunitari în cele din urmă. Derularea POS CCE a fost atât de "defectuoasă", încât s-a vorbit chiar şi de crimă organizată, dând apă la moară Comisiei Europene să nu ne mai dea banii. Ministerul Economiei şi cel al Fondurilor Europene au semnat mai multe zeci de contracte pentru finanţarea unor proiecte depuse în cadrul POS CCE, Axa pentru IMM-uri. Din cele cinci axe ale programului, aceasta a suscitat cel mai mare interes, având în vedere că vizează finanţarea celei mai importante părţi a economiei - IMM-urile.

Ceferiştii iau în calcul declanşarea grevei generale

Ceferiştii iau în calcul declanşarea grevei generale, după ce toate revendicările pe care le-au formulat în cadrul acţiunilor de pichetare ale Ministerului de Finanţe şi în timpul mitingului desfăşurat luna trecută în Capitală au rămas fără ecou. Decizia ceferiştilor este grăbită şi de faptul că managerii CFR Marfă i-au înştiinţat, vinerea trecută, că peste 1.400 de angajaţi ai acestei companii urmează să fie disponibilizaţi până la finele anului. Potrivit unor surse avizate din Ministerul Transporturilor (MT), numărul disponibilizaţilor ar putea fi însă mult mai mare.

Dosarul "Zambaccian I". Adrian şi Dana Năstase din nou în faţa instanţei

Fostul premier Adrian Năstase, soţia sa, Dana Năstase, şi Irina Jianu vor fi audiaţi, luni, de Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în Dosarul "Zambaccian I", alături de martorii Cristina Popa şi Ioan Păun. Judecătorii au luat act, la ultimul termen de judecată, care a avut loc în data de 3 iunie, că soţii Năstase şi Irina Jianu doresc să facă declaraţii complete în acest dosar şi au stabilit că depoziţiile lor vor fi ascultate luni. În Dosarul "Zambaccian I", fostul premier şi soţia sa sunt acuzaţi pentru fapte de corupţie legate de importul unor bunuri din China. Concret, Adrian Năstase ar fi primit foloase necuvenite prin intermediul soţiei sale - respectiv chinezării de peste 600.000 de euro.

ROMANIA LIBERA

Amenzi de sute de mii de euro, în loc de reţele de apă pe banii UE

România riscă sancţiuni drastice din partea Uniunii Europene dacă nu reuşeşte într-un an să introducă apă curentă şi canalizare în toate localităţile din ţară. România a avut zece ani şi fonduri europene la dispoziţie pentru a moderniza localităţile cu peste două mii de locuitori, însă nu a reuşit să facă prea mare lucru în ceea ce priveşte absorbţia banilor UE. Populaţia poate plăti amenzi de sute de mii de euro zilnic, din 2015, în loc să beneficieze de utilităţi absolut necesare, cum ar fi apa curentă şi canalizarea, din vina incompetenţei politicienilor.

Războiul rapiţei în Parlamentul European

Parlamentul European va da azi vot final unei propuneri de directivă a Comisiei Europene care limitează obligativitatea folosirii biocombustibililor de primă generaţie la o proporţie de 5,5% pentru anul 2020, în condiţiile în care anterior acest nivel fusese stabilit la 10%. Argumentul Comisiei Europene este că s-a ajuns în situaţia în care dezvoltarea industriei biocombustibililor de primă generaţie are drept efect sacrificarea terenurilor agricole destinate produselor de consum alimentar. Consecinţa, spune Comisia Europeană, e creşterea preţurilor la produse alimentare. Asociaţiile producătorilor susţin că dacă va fi adoptată directiva va reprezenta un pas înapoi în domeniu şi va duce la dispariţia a 220.000 locuri de muncă.

ROŞIA MONTANĂ. Soţia primarului Emil Boc, între participanţii la PROTESTUL din Cluj

Soţia primarului din Cluj-Napoca, Oana Boc, s-a aflat printre participanţii la protestul de duminică faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, relatează Mediafax. Oana Boc a participat la marş însoţită de un localnic din Roşia Montană, cei doi purtând un banner cu mesajul "Roşia Montană nu-i locală, când otrava-i naţională". Protestatarii care s-au adunat, duminică seară, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca au plecat în marş pe strada Regele Ferdinand - Piaţa Mihai Viteazu - sediul Prefecturii - Bulevardul 21 decembrie 1989 - Primărie - Piaţa Lucian Blaga, oprindu-se în faţa Casei de Cultură a Studenţilor.

ZIARUL FINANCIAR

Cea mai dramatică schimbare din ultimul deceniu în ceea ce priveşte economisirea la bancă

Cei care îşi ţin banii în bănci, respectiv cei pentru care depozitul bancar reprezintă principala formă de economisire, se confruntă de aproape un an cu ceva nou care naşte multe întrebări, socoteli lunare şi multă presupunere în ceea ce priveşte viitorul: 1) cifrele mici, adică ratele mici la depozite, fie că sunt la lei, fie că sunt la euro; 2) o schimbare de scadenţe pe care deponenţii nu prea au trăit-o, respectiv cine vrea dobânzi mai mari trebuie să-şi lase banii pe termen lung pe unul, trei sau cinci ani faţă de o lună, trei luni, şase luni cu care erau obişnuiţi, ceea ce implică o confruntare cu necunoscutul în tot acest timp; 3) mişcările de curs în sus sau în jos de câteva procente, pe care guvernatorul BNR Mugur Isărescu nici nu le mai ia în considerare, dar care anulează peste noapte câştigul rezultat dintr-un depozit bancar, unde ratele sunt mici. Asta dacă nu produce pierdere.

Unde puteţi deveni acţionari de azi: "Este vârful energeticii, un film SF transpus în realitate. Noi nu ne putem permite niciodată un accident aici"

Cine trece pe lângă Cernavodă în drumul spre mare remarcă mai degrabă turbinele eoliene care au înconjurat centrala, nu cele cinci reactoare nucleare, din care numai două funcţionează azi, asigurând 20% din producţia de energie electrică din România. Dacă pe afară betonul gros nu dă niciun indiciu, în interiorul celor două reactoare nucleare este un film SF în derulare. De azi, 10% din acţiunile acestui SF au fost scoase la vânzare de statul român.

Naţionalizarea pensiilor private din Polonia, o şansă pentru România

Reforma sistemului de pensii din Polonia care pre­supune confiscarea activelor fondurilor private de pensii pentru reducerea datoriei statului a speriat jucătorii de pe bursa de la Varşovia şi ştirbeşte imaginea Poloniei de ţară cu un mediu propice afacerilor. Cei mai puternici investitori de pe bursa poloneză, cea mai mare şi mai agresivă ca lobby din Europa de Est, încearcă chiar să atragă la Varşovia Fondul Proprietatea - sunt tocmai fondurile private de pensii, gestionate de mari grupuri internaţionale precum Allianz, AXA, Generali, ING şi Aviva. România ar putea încerca să-i atragă pe cei descurajaţi. Indicele WIG20 al bursei de la Varşovia a scăzut miercuri cu 2,14% după ce guvernul a anunţat planul de reformă a sistemului de pensii şi cu 4,16% joi. De la în­ceputul anului, indicele a pierdut aproape 10% din valoare, semn că investitorii au anticipat impactul negativ al refor­mei şi şi-au redus expunerile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb