REVISTA PRESEI 09.10.2013

Willy Homner
Revista Presei / 9 octombrie 2013

ADEVARUL

Ponta justifică eventuala prelungire a privatizării CFR Marfă: Până nu se dă avizul Consiliului Concurenţei, nu am voie să predau societatea

Premierul Ponta a justificat o eventuală prelungire a termenului de finalizare a privatizării CFR Marfă, scadent la jumătatea acestei luni, prin faptul că Guvernul nu ar putea să transfere compania în proprietate privată nici dacă sunt achitaţi acum toţi banii, fără avizul Consiliului Concurenţei. Guvernul va discuta în şedinţa de azi posibilitatea amânării termenului până la 20 decembrie. El nu s-a pronunţat legat de prelungirea acestui termen, precizând că va discuta cu ministrul Transporturilor şi va fi decis atunci dacă procedura de privatizare va fi oprită, caz în care statul trebuie să restituie cumpărătorului banii achitaţi până în prezent, sau va fi continuată. Premierul a precizat că, până în prezent, au fost îndeplinite toate procedurile, în sensul în care firma câştigătoare a depus o garanţie de 10 milioane euro şi a plătit 20 milioane de euro.

Casa de Insolvenţă Transilvania: Codul Insolvenţei trimite firmele mijlocii şi mari în faliment, nu se pot reorganiza într-un an

Codul Insolvenţei va afecta companiile mijlocii şi mari, pentru care reorganizarea nu poate dura doar un an, şi le împinge către faliment, fenomen care se va propaga şi către furnizori şi va determina desfiinţarea de locuri de muncă, potrivit specialiştilor Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR). Reprezentanţii CITR apreciază că măsurile vor destabiliza mediul de afaceri, în loc să-l ajute, pentru o companiile fiind dificil să se redreseze într-o perioadă de numai un an. O altă modificare prevăzută în ordonanţa privind Codul Insolvenţei care va genera o practică neunitară şi inechitabilă permite creditorului curent, care deţine împotriva averii debitorului creanţe născute în perioada de observaţie, să declanşeze procedura de executare silită individuală împotriva acestuia pentru a-şi recupera datoriile.

Poliţia n-a ştiut că Guvernul vrea să ne lase băuţi la volan. Noul Cod Rutier ajunge miercuri pe masa guvernanţilor

Noul proiect de lege al Codului Rutier va fi discutat din nou astăzi în şedinţa de Guvern când se va stabili şi dacă modificările legislative operate în ultima săptămână vor primi avizul Executivului pentru a trece rapid pe bază de Ordonanţă de Urgenţă sau, mai lent, pe calea unui proiect de lege. Aceste din urmă modificări vor fi o surpriză atât pentru şoferii români, cât şi pentru ofiţerii de la Poliţia Rutieră care nu au fost consultaţi şi nici măcar informaţi cu privire la schimbările puse la cale de premierul Victor Ponta. De altfel, acesta din urmă a şi spus luni că a convenit cu ministrul de Interne, Radu Stroe, o serie de modificări la Codul Rutier astfel încât cei care vor merge la nunţi să poată bea un pahar de vin sau un pahar de bere fără să fie sancţionaţi. În opinia specialiştilor, o astfel de prevedere nu are ce căuta în lege, în principal pentru că nu se poate stabili cu exactitate ce înseamnă 0,2 mg/l : jumătate de pahar sau un sfert de pahar de alcool raportat la greutatea şoferului, băutura consumată şi toleranţa la alcool.

Reclamele care reaprind patriotismul românilor. O campanie Rom le cere americanilor să recunoască faptul că baseballul se trage din oină

Zgândărirea patriotismului şi a sentimentului că străinii nu ne apreciază la adevărata valoare au devenit instrumente de marketing din ce în ce mai eficiente. Faringosept "dă voce românilor din 1963", Dero "spală româneşte", Danone ne ademeneşte cu lactate unite, mai nou, sub brandingul "Tradiţii din România". Nu putem uita ciocolata Rom, care în urmă cu câţiva ani a dat lovitura cu o campanie în care, vreme de câteva săptămâni, a schimbat ambalajul, din cel cu tricolor într-unul imprimat cu steagul american. Mii de români s-au declarat indignaţi şi au cerut revenirea ambalajului Rom la vechiul model, cel cu drapelul României. Au urmat apoi campanii care şi-au propus să schimbe sugestiile Google la căutările despre români ("Românii sunt deştepţi") şi eliminarea confuziei dintre Bucureşti şi Budapesta ("Bucharest not Budapest"), toate cu mare priză la public.

CSM a hotărât să-i apere reputaţia procurorului Lucian Papici. Mark Gray: raportul MCV va aborda şi situaţia de la DNA

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au fost de acord că reputaţia profesională a procurorului Lucian Papici a fost afectată de declaraţiile făcute de premier după ce s-a dispus demiterea magistratului de la DNA şi au hotărât să-i apere reputaţia. Tot ieri, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a anunţat că următorul raport MCV, care va fi publicat la începutul anului viitor, va aborda şi situaţia de la DNA. Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat, marţi, calendarul de desfăşurare a activităţilor prevăzute în procedura de avizare a propunerilor ministrului Justiţiei pentru funcţiile de conducere la DNA. Procurorii Iuliana Bendeac şi Ioan Cerbu vor susţine interviurile la CSM pe 28 octombrie, iar pe 29 octombrie Consiliul va trimite la Ministerului Justiţiei avizul în cazul acestora.

Cum a ajuns Serbia în pragul falimentului

În fiecare an, peste jumătate din Produsul Intern Brut al Serbiei merge către plata salariilor bugetarilor şi a pensiilor. Aceste cheltuieli uriaşe au adus statul încă o dată la mâna FMI, însă partidele din cadrul coaliţiei aflate la guvernare nu reuşesc să ajungă la un acord cu privire la implementarea unor măsuri de austeritate. La şapte luni de când Serbia a scăpat ca prin urechile acului de un nou împrumut de la Fondul Monetar Internaţional graţie unei emisiuni de obligaţiuni în valută care s-a bucurat de succes în rândul investitorilor, guvernanţii de la Belgrad se văd încă o dată nevoiţi să apeleze la creditorul internaţional pentru a scăpa de intrarea în incapacitate de plată a datoriilor. De data aceasta, salvarea din ultimul episod s-a transformat în principalul motiv de teamă: investitorii nu s-au mai arătat la fel de binevoitori faţă obligaţiunile guvernamentale denominate în dolari scoase la vânzare de sârbi, cerând dobânzi de 7,46% pentru a împrumuta statul pe opt ani.

CURENTUL

Cine-i şeful? Ghiţă către Ponta: "Bă o f... pe mă-ta, fac 1,2 rating, te duci la televizor!"

Stenograma unei convorbiri telefonice de pe vremea în care Sorin Ovidiu Vântu mai era încă marele "tartor" al Realităţii TV iar Ghiţă un mic trepăduş care-i executa ordinele, descrie un alt fel de relaţii care existau, pe atunci între acesta din urmă şi Victor Viorel Ponta. Iată ce-i "raporta" Ghiţă lui SOV. "M-am rugat de ei, le-am adus, i-am zis lu' Ponta < bă, o f.. pe mă-ta, fac 1.2 rating, te duci la televizor! > S-a dus, săracul. Mi-a zis: < mă duc, mă, în p...la mea, fac, zic, dau breaking news, fac ce vreţi voi, na, vin eu la televizor >. Nu mai o tragem în sus, o pierdem de la ora 5-6, şi nu mai apucăm s-o tragem în sus". Ei, asta este! Cel care acum trei ani se "ducea în p...a lui" s-a ajuns: acum este Premierul nostru. Este prim-ministrul celui mai penal Guvern din istoria modernă a României. Un Guvern în care el pare a fi "Ali-Baba şi cei 40 de hoţi" pe care doar DNA-ul mai reuşeşte să-l remanieze din când în când.

Mii de angajaţi din sistemul sanitar au semnat pentru declanşarea conflictului de muncă

Peste 8.300 de angajaţi din sistemul sanitar au semnat, în ultimele 24 de ore, pentru declanşarea conflictului de muncă, după ce Federaţia Sanitas a depus luni, la Ministerul Muncii, documentaţia necesară pentru începerea acestuia, a declarat vicepreşedintele Sanitas, Marius Sepi. "De ieri până azi, în nici o zi şi jumătate, sunt deja peste 8.300 de semnături adunate, ceea ce arată că gradul de nemulţumire în rândul salariaţilor este foarte mare", a mai spus, marţi, Sepi. El a precizat că Federaţia Sanitas va continua calendarul de proteste anunţat, în condiţiile în care problemele semnalate nu sunt rezolvate.

CURIERUL NATIONAL

Locuri de muncă în minerit... sunt şi în Zimbabwe

O companie de PR şi lobby - care însă îşi zice minieră! - a inundat televiziunile cu reclame despre utilitatea proiectului de exploatare a aurului şi argintului din zăcământul de la Roşia Montană, punând accentul pe faptul că acolo vor fi create locuri de muncă. Nu este suficient să creezi locuri de muncă în minerit ca să construieşti avuţie naţională! Locuri de muncă în minerit sunt, până la urmă, şi în Zimbabwe! Cu toate acestea, PIB-ul pe cap de locuitor al ţării este undeva marginal peste 800 de dolari, adică de zece ori mai scăzut decât în România. Nu este numai aur şi argint ca la Roşia Montană, Zimbabwe fiind unul dintre cei mai mari producători din lume la diamante, platină şi azbest. Tot de aici se extrag cărbune, cobalt, litiu, grafit, pirită de fier, nichel, paladiu etc. Nu ţinem minte însă de această ţară ca fiind un model de prosperitate! Companiile miniere au cărat din sudul Africii de peste 200 de ani cantităţi imense de minerale, dar zona a rămas în înapoiere... chiar dacă au fost locuri de muncă.

Băncile care se bazează pe finanţare de la BCE, penalizate în testele de stres

Băncile care utilizează fonduri absorbite prin operaţiunile de refinanţare pe termen lung (LTRO) cu maturitatea la trei ani derulate de Banca Centrală Europeană (BCE) vor fi penalizate în cadrul testelor de stres care vor fi derulate anul viitor de autorităţile UE, potrivit Financial Times. Decizia subliniază presiunile din sectorul bancar, autorităţile încercând să menţină un nivel adecvat de lichiditate pentru bănci şi, în acelaşi timp, să reducă dependenţa instituţiilor de credit de "banii ieftini" injectaţi de BCE în piaţă. Autoritatea Bancară Europeană (ABE) intenţionează să măsoare, în cadrul testelor de stres de anul viitor, gradul în care fiecare bancă se bazează pe operaţiunile de refinanţare pe termen lung ale BCE, au declarat pentru FT surse apropiate situaţiei. Cele mai mari 7 bănci din Italia sunt cel mai expuse, deţinând un total de 120 miliarde euro de rambursat la BCE

Românii au cele mai mici marje şi rate din regiune la credite

Băncile din România au în medie cele mai mici marje şi costuri totale din regiune la creditele în monede locale pentru populaţie, în ciuda unei rate de politică monetară înaltă şi a percepţiei publice, influenţată de costul redus al finanţărilor în euro, reiese dintr-un studiu Raiffeisen Bank, informează Mediafax. Potrivit economistului-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, o analiză mai atentă a costului total al creditelor de consum şi a celor imobiliare în lei indică o situaţie "paradoxală" faţă de percepţia publică, unde s-a fixat ideea că finanţările în lei sunt foarte costisitoare, dar cifrele arată că românii se împrumută în lei mai ieftin decât reuşesc polonezii în zloţi, ungurii în forinţi, sau cehii în coroane.

A fost numit un nou preşedinte al Goldman Sachs

Fostul preşedinte al Băncii Mondiale (BM), Robert Zoellick, va prelua funcţia de preşedinte al boardului de consilieri internaţionali ai băncii Goldman Sachs, potrivit Financial Times. Mandatul său la conducerea BM s-a încheiat în luna iunie a anului trecut. Zoellick a fost una dintre cele mai importante personalităţi care l-au susţinut anul trecut în campania prezidenţială din SUA pe Mitt Romney, candidat din partea Partidului Republican. Fostul preşedinte BM ar fi urmat să obţină un post important, precum secretar de stat sau şef al Trezoreriei, într-o administraţie condusă de Romney. Acesta a pierdut însă alegerile. Zoellick a declarat că speră să le fie de ajutor atât conducerii Goldman, cât şi clienţilor lor, şi că a fost atras de funcţie deoarece reprezintă "o oportunitate excelentă de a rămâne la curent cu evoluţiile din pieţe şi din zona investiţiilor". El a mai lucrat la Goldman Sachs ca vicepreşedinte înainte de a ajunge la Banca Mondială, în 2007, notează Mediafax.

Primăria Voluntari a împrumutat 70 mil. lei de la CEC Bank

Primăria Voluntari, judeţul Ilfov, a contractat un împrumut de 70 milioane lei de la CEC Bank, pe o perioadă de 10 ani, fondurile urmând să fie utilizate pentru cofinanţarea unor proiecte de interes public, derulate prin Programul Operaţional Regional (POR). Contractul a fost atribuit la finele lunii septembrie, prin negociere, criteriul fiind preţul cel mai scăzut. Costurile aferente împrumutului sunt de 31,4 milioane lei, iar rambursarea creditului va fi asigurată de la bugetul local şi din alte surse, potrivit unui anunţ al primăriei.

EVENIMENTUL ZILEI

Traian Băsescu: Nu pot să stau în remorca unui MITOMAN cum e Victor Ponta

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut o declaraţie de presă la Cotroceni, unde a prezentat principalele puncte încălcate de premierul Victor Ponta în cadrul pactului de coabitare. Şeful statului a spus că nu îşi va menţine semnătura pe un acord prin care partenerii externi sunt minţiţi. Despre demisia lui Varujan Vosganian din Guvern, Traian Băsescu a spus că acesta ar fi dat 10 funcţii de ministru ca să nu îşi piardă imunitatea.

Caracatiţa electorală a lui Liviu Dragnea

Sute de membri PSD şi PNL, membri în secţiile de votare, au fost complicii lui Liviu Dragnea în fraudarea Referendumului. Rechizitoriul procurorului Lucian Papici explică pas cu pas maşinăria naţională de furt electoral pusă la cale de vicepremier. Rechizitoriul procurorului DNA, Lucian Papici, prin care a fost trimis în judecată vicepremierul Liviu Dragnea (50 de ani) dezvăluie că USL a plănuit din timp fradarea Referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu. Dragnea a fost ajutat de o reţea uriaşă de mii de activişti din PSD, la care s-au adăugat o parte din membrii PNL. Coordonarea a fost posibilă prin intermediul unei aplicaţii pe internet concepută de Dan Ionuţ Ciubotaru, salariat al PSD în funcţia de web designer.

Are dreptate Isărescu să se supere pe bănci? Cât de scump este creditul în România

Băncile continuă să facă ceea ce au făcut cel mai bine şi în perioada de boom economic şi anume să se concentreze mai ales pe creditarea populaţiei(în măsura în care există cerere) în detrimentul finanţării firmelor însă au motive mai mult decât serioase să adopte această politică având în vedere riscul imens pe care îl implică creditarea unei firme din România. Potrivit unui studiu al Raiffeisen, băncile din România practică unele dintre cele mai mici costuri la creditele în lei pentru populaţie însă au dobânzi cu mult mai mari decât media europeană atunci când vine vorba de finanţarea companiilor. Studiul, realizat de economistul şef al băncii austriece, Ionuţ Dumitru, arată că, potrivit datelor Băncii Centrale Europene şi Eurostat, dobânda anuală efectivă la creditele de consum în lei se situa în luna iulie, pe medie, la 14,83%, în timp ce la împrumuturile similare în zloţi costul era de 20,41%, la cele în forinţi de 22,59%, iar în coroane ceheşti de 15,02%. Mai mult chiar, în Slovacia, ţară care a adoptat euro, dobânzile la creditele de consum se plasează la 16,13%.

COŞMARUL AMERICAN SE ADEVEREŞTE

Marşul Washingtonului spre o calamitate financiară autoindusă trage semnale de alarmă în întreaga lume pe măsură ce neliniştea generală se transformă în preocupări reale faţă de posibilul faliment al celei mai mari puteri economice a lumii. China şi Japonia - care deţin împreună 2.400 mld. dolari din datoria externă a SUA - au cerut o soluţionare rapidă a crizei şi şi-au exprimat temerile privind consecinţele economice ale unui eventual faliment. Economiştii prezic că falimentul SUA va afecta puternic economiile lumii. Investitorii vor renunţa cel mai probabil la dolar, eveniment care va bulversa alte valute. Pieţele de capital vor fi şi ele lovite, iar tranzacţiile raportate la valoarea de Trezorerie vor fi greu de executat. Prim-ministrul Lee Hsien Loong din Singapore a declarat că americanii a descris încurcătura creată de blocajul instituţional şi plafonul de îndatorare drept "problemele pe care le-aţi creat pentru voi într-un joc al laşilor". Comportamentul Washingtonului trimite un "semnal negativ care va dura mai mult decât starea de blocaj", a spus acesta.

JURNALUL NATIONAL

2 miliarde euro pentru 50 de colonei la DNA. Noul serviciu secret va beneficia de fonduri exorbitante: 10 miliarde de euro pentru 5 ani

Intenţia DNA a înfiinţa un serviciu propriu secret este în discuţie publică. Deja s-au exprimat numeroase puncte de vedere care exprimă îngrijorarea faţă de transformarea DNA într-un "stat în stat", o instituţie fără control, al cărui scop a fost în numeroase ocazii deturnat de ingerinţele politice. Deşi apare în rapoartele proprii de evaluare ca o instituţie imparţială, care îşi supralicitează meritele şi este privită excesiv de pozitiv în rapoartele MCV, opiniile din România "topesc" imparţialitatea DNA, care apare în ipostaza de braţ de fier care loveşte ţintit în adversarii lui Băsescu Traian. Creşterea arsenalului de mijloace puse la dispoziţia DNA printr-un serviciu secret, care să dezvolte anchetele politice ordonate de persoane din afara instituţiei, este motivul principal de îngrijorare.

Nota de fundamentare pentru înfiinţarea acestui veritabil serviciu ascunde însă o uriaşă drenare de fonduri pentru funcţionarea noii structuri.

Lovitură neaşteptată pentru Traian Băsescu din partea magistraţilor. Ce i se pregăteşte preşedintelui

Potrivit Agerpres, chiar preşedintele CSM, Oana Hăineală a declarat că plenul Consiliului a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a se face verificări dacă declaraţiile din ultimele 6 -7 zile sunt sau nu de natură să aducă atingere independenţei Justiţiei. Ori, singurele declaraţii rămase neverificate sunt cele ale şefului statului. Iar telefonul dat procurorului general şi dezinformarea cu falsa legătură dintre MCV şi pactul de coabitare sunt mai grave decât ieşirea verbală a premierului Ponta la adresa lui Papici. În timp ce Ponta a vizat o persoană, Băsescu vizează însăşi independenţa sistemului judiciar, pe care vrea să îl subordoneze politic.

FMI a revizuit estimările de creştere economică în 2013, la nivel global. Care este prognoza pentru România

FMI a redus estimările referitoare la creşterea economiei mondiale pentru acest an şi 2014, precum şi cele privind Statele Unite, din cauza evoluţiilor dezamăgitoare din ţările emergente şi a incertitudinilor bugetare şi monetare din SUA, dar a îmbunătăţit previziunile pentru zona euro. În cazul României, FMI nu a modificat prognoza, anticipând o creştere economică de 2% pentru acest an şi de 2,2% în 2014, potrivit raportului World Economic Outlook al instituţiei, publicat marţi. PIB-ul mondial ar urma să avanseze în acest an cu 2,9% şi cu 3,6% în 2014, cu 0,3 puncte procentuale, respectiv cu 0,2 puncte sub ritmul anticipat în luna iulie de FMI. "Creşterea economică mondială este lentă şi nu pot fi excluse noi crize", se arată în raportul semestrial al FMI, citat de AFP şi în care Europa nu pare a fi principala sursă de îngrijorare.

NATIONAL

Epurare etnica la malul marii!

In plin scandal international intre Romania si Franta privind o noua amanare a acceptarii tarii noastre in Spatiul Schengen pe motiv de neintegrare a rromilor, primarul Ovidiu Brailoiu a avut nefericita idee de a trimite buldozerele si mascatii pentru a darama casele din Eforie Sud unde traiau o suta de suflete. Dintre care 55 sunt copii. Bineinteles ca politicienii francezi au folosit din plin prilejul pentru a apara teza conform careia in Romania nu doar ca nu se pune problema integrarii membrilor acestei minoritati, dar autoritatile recurg la grave discriminari rasiale.

Adrian Sarbu, Nelu Iordache, Dinu Patriciu si Cozmin Gusa, printre cei mai mari datornici executati de ANAF

ANAF a facut publica lista cu cei mai mari datornici care au profitat de vechiul Cod al Insolventei ca sa-i fenteze pe creditori, printre acestia aflandu-se nume grele precum Adrian Sarbu, Dinu Patriciu, Cozmin Gusa, Nelu Iordache, "regele vinului" George Ivanescu, milionarul Stefan Vuza si multi altii, care au de dat statului roman sute de milioane de euro. "Noul Cod al Insolventei a aparut ca o necesitate in viata economica a societatilor in sensul protejarii intereselor atat a creditorilor, cat si a debitorilor aflati in procedura insolventei", a precizat Agentia Nationala de Adminstrare Fiscala (ANAF), intr-un comunicat de presa. Mai exact, vechea lege privind reorganizarea societatilor comerciale devenise "un instrument de ocoliere si chiar de anulare a creantelor inscrise la masa credala, acesta fiind motivul pentru care legislatia a fost schimbata", conform ANAF.

Pesedistii ii vor capul lui Liviu Dragnea

Caracterizata de multi drept o miscare de fatada, demisia lui Varujan Vosganian le-a oferit pesedistilor pretextul perfect pentru a cere eliminarea lui Liviu Dragnea din Guvern. De cand s-a instalat la butoanele Dezvoltarii si Administratiei, Liviu Dragnea si-a atras antipatia multor colegi de partid. Ca atare, vestea ca presedintele executiv al PSD a fost trimis in judecata in dosarul "Referendumului" nu s-a lasat cu lacrimi pe obraz, ci cu sticle de sampanie deschise pe infundate. Mai mult chiar, desi nu obisnuiesc, din principiu, sa impartasesca opiniile presedintelui Traian Basescu, pesedistii au ajuns acum la concluzia ca seful statului are si el dreptatea lui. "Sa ai in Guvern un vicepremier care a fost trimis in judecata este o pata pe obrazul intregii tari. Toata Europa o sa ne arate cu degetul", ne-a declarat un parlamentar PSD.

PUTEREA

Victor Ponta încolţit! Baronii locali poftesc la Marii Contribuabili

Mult trâmbiţata reorganizare a ANAF s-a dovedit un adevărat fiasco. Odată cu transformarea DGFP-urilor în AFPJ-uri şi înfiinţarea celor 8 regiuni ale DGRFP, încasările la bugetul de stat s-au "dus în cap". Ba mai mult, aşa-zisa reorganizare a ANAF a scos la lumină, dacă mai era nevoie, mafiile judeţene coordonate de baronii locali. Practic, atât la AFPJ-uri, cât şi la DGRFP-uri, baronii locali şi-au pus în funcţiile de conducere rudele naturale sau prin alinaţă, precum şi "prietenii de evaziune" cu mare experienţă, adică foştii directori ai defunctelor direcţii fiscale judeţene! La prima vedere, declaraţia de război a preşedintelui ANAF că îi va destitui pe şefii AFPJ şi DGRFP care nu şi-au realizat în ultimele luni planul la colectare pare una normală. Dar este total fals! Tema este alta: se doreşte o nouă "chetă" pentru păstrarea funcţiilor, iar SRI ştie, deoarece metoda a mai fost patentată în 2009!

Alertă internaţională pentru coloranţi nedeclaraţi. Cârnaţii româneşti le stau în gât italienilor.

O nouă alertă internaţională asupra alimentelor româneşti a fost emisă recent de autorităţile italiene. Potrivit Sistemului European de Alertă Alimentară (RASFF), un lot de cârnaţi fabricaţi în România ar conţine un colorant alimentar nedeclarat - E 129, produsul fiind interzis la vânzare în spaţiul comunitar. O altă alertă, tot legată de acelaşi colorant prezent în cârnaţii româneşti, a fost emisă în luna august a acestui an. Cele două alerte au determinat autorităţile româneşti să verifice producătorul alimentelor. "În urma alertei din luna august, potrivit căreia s-a depistat un lot de cârnaţi cu un colorant interzis în astfel de produse de carmangerie, am verificat producătorul român, care a fost şi amendat. Nu era vorba de o cantitate impresionantă, au fost 30 de kilograme de cârnaţi.

ROMANIA LIBERA

Interviu cu deputatul PSD Miron Mitrea, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor. - USL ţine până la primăvară

Deputatul PSD Miron Mitrea, vicepreşedin­tele Camerei Deputaţilor (57 de ani), nu crede că problemele legate de Roşia Montană ar putea deveni un punct de cotitură pentru premierul Victor Ponta, dar nici "nu-i fac bine la imagine". Unde a greşit premierul? "A fost cam şovăielnic." În ceea ce priveşte candidatul USL pentru preşedinţie, Miron Mitrea e destul de clar: "Sau USL merge cu Antonescu, sau se sparge". Acest lucru rămâne valabil chiar dacă Antonescu nu este cel mai bine plasat în sondaje pentru că pe scena politică nu există o locomotivă de tipul Băsescu sau Iliescu, dar "partidele au suficientă forţă pentru a-şi promova candidatul". Totuşi, "dacă PSD va trebui să aibă propriul candidat, candidatul va fi Ponta". Miron Mitrea recunoaşte că USL nu mai este "la fel de solidă ca acum un an" şi crede că "va ţine până la primăvară, cel puţin".

Adio clauze abuzive!

Executivul a aprobat, până la urmă, intrarea în vigoare a celor două articole care modifică Legea clauzelor abuzive. De la 1 octombrie, orice clauză demonstrată ca fiind abuzivă va trebui denunţată din toate contractele care o cuprind. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor va încerca să transforme procesele pe rol privind clauzele abuzive practicate de prestatorii de servicii în acţiuni în interes colectiv, prevăzute de lege de la 1 octombrie, a declarat preşedintele ANPC, Bogdan Nica, precizând că instituţia este în proces cu toate băncile, mai puţin una. El a explicat că aceste procese pe rol pot avea efecte erga omnes, în sensul că se vor aplica pentru toţi consumatorii care sunt clienţi ai profesionistului respectiv, adică ai unui furnizor de servicii, nu pentru toţi furnizorii de servicii.

Cele cinci nereguli de la CFR Marfă

De la începutul procedurii de licitaţie pentru vânzarea a 51% din acţiunile CFR Marfă, Ministerul Transporturilor a modificat de nu mai puţin de cinci ori condiţiile de vânzare a pachetului de titluri. Privatizarea societăţii de stat CFR Marfă ar putea face în viitor obiectul cercetărilor penale ca urmare a numeroaselor nereguli înregistrate în cursul procedurii, a declarat luni preşedintele Traian Băsescu. "România liberă" a identificat cel puţin cinci schimbări intervenite după declanşarea procesului de privatizare, de natură a influenţa rezultatele licitaţiei. Trei dintre acestea l-au favorizat pe concurentul desemnat câştigător, anume pe Gruia Stoica, patronul firmei GFR. 1. Cifra de afaceri, scăzută de cinci ori. 2. Ştergerea datoriilor. 3. Negocieri pe o ofertă finală. 4. Vânzarea activelor. 5. Amânarea termenului de plată a acţiunilor.

ZIARUL FINANCIAR

Samsung a devenit cel mai mare investitor în solare din România după un proiect de 100 mil. euro

Gigantul sud-coreean Samsung, un business de circa 247 de miliarde de dolari, a devenit cel mai puternic investitor în parcuri solare din România după finalizarea unei investiţii de 100 de milioane de euro în comuna Slobozia din Giurgiu. Potrivit datelor publicate de Trans­electrica, pe data de 01.10.2013 cel mai mare proiect fotovoltaic funcţional în România are o capacitate de 45 de MW, gestionarul acestuia fiind compania LJG Green Source Energy Alpha. În medie, pentru fiecare megawatt într-un parc solar sunt necesare între 2,3 şi 2,5 hectare, aşa că tot proiectul ocupă o suprafaţă de aproximativ 112,5 hectare. Un teren de fotbal, de exemplu, are aproximativ un hectar. Datele de la Registrul Comerţului arată însă că 78% din acţiunile acestei firmei de proiect sunt controlate de compania Solluce România 1 BV, înregistrată în Olanda. La rândul ei, compania Solluce România 1 BV este deţinută în proporţie de 80% de către Samsung Corp., fiind una dintre companiile afiliate ale grupului Samsung, după cum arată datele publicate de conglomeratul coreean la finalul primului semestru din acest an.

Directorul IGR: Proiectul Roşia Montană nu este în avantajul statului român. "Avizul favorabil dat de fostul director general este un fals grosolan"

Directorul general al Institutului Geologic al României, Ştefan Marincea, a declarat, marţi, că proiectul Roşia Montană "nu este în avantajul statului român", el precizând parlamentarilor din Comisia specială că avizul favorabil dat de fostul director general "este un fals grosolan". Ştefan Marincea a criticat proiectul de la Roşia Montană, arătând că acesta nu respectă principiile dezvoltării durabile şi respectului faţă de mediu, nici "valorificarea complexă" şi nici "directiva deşeurilor periculoase". Marincea a fost întrebat de către preşedintele Comisiei Roşia Montană, Darius Vâlcov, despre faptul că Institutul Geologic Român a dat un aviz favorabil pentru acest proiect atunci când institutul era condus de un alt director general. "E un fals grosolan, e o situaţie penală din partea fostului director general. Parchetul s-a autosesizat", a precizat Marincea.

Ultimele ciocniri pe Codul insolvenţei

Codul insolvenţei continuă să tulbure apele: guvernul îl apără, magistraţii îl vor amânat, specialiştii îl condamnă. Codul insolvenţei a fost promovat de guvern prin ordonanţă de urgenţă, nu printr-un proiect de lege, deoarece evaziunea fiscală şi neplata către buget a contribuţiilor indicau o situaţie de urgenţă, chiar FMI cerând guvernului să îmbună­tăţească rata de colectare, a declarat ieri premierul Victor Ponta. Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat ieri după încheierea plenului CSM că majoritatea judecătorilor au cerut amânarea intrării în vigoare a Codului insolvenţei până la 1 februarie 2014. Avocatul Poporului este singura instituţie care poate ataca la Curtea Constituţională o ordonanţă de urgenţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb