REVISTA PRESEI 09.11.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 9 noiembrie 2011

ADEVARUL

Ponta îşi rupe dinţii în gâtul lui Geoană

Victor Ponta a fost lăsat în ofsaid de Ion Iliescu şi de Adrian Năstase, care iniţial păruseră de acord cu executarea lui Mircea Geoană. Mai mulţi lideri ai filialelor PSD au cerut ieri convocarea Comitetului Executiv (CEx), potrivit unor surse social-democrate. Ei vor să primească explicaţii de ce partidul şi-a creat probleme de imagine cu scandalul legat de fotoliul lui Geoană de la Senat. Ponta a contraatacat afirmând că este dispus să convoace CEx-ul şi chiar congresul extraordinar. În paralel cu scandalul din PSD, Geoană intenţionează să îşi facă un nou partid de stânga. Victor Ponta are acum probleme după ce Ion Iliescu şi Adrian Năstase au anunţat renunţarea la schimbarea lui Geoană, invocând faptul că, în acest fel, PDL ar lua şefia Senatului.

Caracatiţa Vîntu-Luca s-a dat de gol pe e-mail

Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca au falimentat controlat Petromservice, alimentându-şi inclusiv conturile personale cu milioane de euro. Ei au fost deconspiraţi de corespondenţa electronică. Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu (55 de ani), prim-vicepreşedintele CNSLR-Frăţia, Liviu Luca (58 de ani) şi alte opt persoane au fost arestaţi, ieri, pentru 29 de zile. Acuzaţiile sunt cât se poate de grave - delapidare şi spălare de bani, iar pedeapsa este pe măsură. Riscă până la 15 ani de închisoare. Conform procurorilor, Vîntu ar fi fost artizanul falimentării controlate a societăţii Petromservice, "grozăvie" care ar fi creat prejudicii pe aproape 180 de milioane de euro.

Cum a ajuns Mugur Isărescu în rolul lui Al Pacino, în Financial Times

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a fost ales de Financial Times drept personaj ilustrativ pentru o adaptare a rolului lui Al Pacino din "Dreptate pentru Toţi" din 1979. Rolul principal, interpretat în varianta originală de Al Pacino, a fost atribuit de FT lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, care apare pe o copertă modificată a ceea ce ar trebui să fie coperta DVD-ului. În schimbul de replici de mai sus, Mugur Isărescu ar juca rolul bancherului ECE, care îi reproşează unui oficial bancar european că a întrecut măsura. "Bancherul ECE: Dacă toată lumea este de acord că sunt nevinovat, cum se face că mă întorc la închisoarea pieţei? Banca Centrală Europeană este vinovată că nu a reuşit să consolideze situaţia monetară în Europa Centrala si de Est (ECE).

Pieţele financiare i-au venit de hac lui Berlusconi

"Il Cavaliere" a fost umilit ieri în Parlamentul italian, unde şi-a pierdut majoritatea. Aliaţii l-au părăsit, oameni din propriul partid îi cer să demisioneze, UE şi FMI vin să îl controleze la bani mărunţi. Toţi consideră că Berlusconi e de vină pentru dezastrul financiar. Miliardarul, acum în vârstă de 75 de ani, a dominat politica italiană timp de 17 ani (10 ani ca premier). A trecut cu bine peste 52 de voturi de încredere. Nici scandalurile sexuale şi judiciare nu au putut să îl clatine. Acum însă, se pare că i-au venit de hac pieţele financiare şi trădarea aliaţilor, care îl acuză că el este cel care a provocat instabilitatea economică.

FMI anunţă vremuri grele pentru Europa de Est

Christine Lagarde, directorul FMI, a avertizat că statele est-europene sunt pândite de o criză de lichiditate din cauza problemelor cu care se confruntă băncile. Marile grupuri bancare vest-europene se vor confrunta cu probleme din ce în ce mai mari şi, pentru a face faţă, acestea îşi vor retrage capitalul din sucursalele est-europene, a avertizat luni Christine Lagarde, directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Recapitalizarea băncilor va avea efecte negative

La începutul lunii octombrie, UE a anunţat, prin intermediul Autorităţii Bancare Europene, înăsprirea cerinţelor de capital pentru bănci cu scopul de consolida sistemul bancar. Instituţiile de creditare sunt obligate astfel ca, în şase-nouă luni, să-şi majoreze procentul de capital de cea mai bună calitate de la 4% la 9% din totalul activelor considerate riscante. Larry Fink, directorul executiv al companiei britanice BlackRock (cel mai mare manager de active din lume), avertizează că liderii europeni cauzează mai mult rău decât bine economiei şi sistemului financiar prin aplicarea măsurilor de salvare "nechibzuite şi insuficiente". " Situaţia nu este ca în 2008. Acum, avem mii de miliarde de dolari care stau pe tuşă pentru că ne temem de deciziile guvernelor. "

Universitatea Harvard, responsabilă de criza financiară ?

70 de studenţi ai Universităţii Harvard s-au ridicat, săptămâna trecută, şi au plecat de la cursul de "Economie 10" predat de profesorul Gregory Mankiw, pentru a protesta faţă de ceea ce ei consideră ideologia care a condus la dezechilibrele economice actuale. Într-o scrisoare deschisă, studenţii au denunţat "un curs care prezintă o viziune economică specifică şi limitată, care perpetuează , cred ei, sisteme ineficiente şi problemele de inegalitate economică în societatea de astăzi", scrie site-ul Slate.fr. Studenţii reamintesc că " absolvenţii de la Harvard joacă un rol major în instituţii financiare şi în politicile publice din toată lumea. Dacă la Harvard nu se poate oferi studenţilor o înţelegere mai amplă şi mai critică asupra economiei, deciziile lor pot dăuna sistemului financiar global. Ultimii cinci ani de criză economică sunt o probă", se arată în scrisoare.

George Soros: Dacă ar funcţiona cum trebuie, fondul de salvare european nu ar avea nevoie de China

Miliardarul George Soros, prezent marţi (8 noiembrie) la Bruxelles pentru o conferinţă, a criticat modul de funcţionare a fondului de salvare european, prezentat în detaliu luni seară (7 noiembrie). Scopul acestuia este să oprească contagiunea crizei datoriilor suverane, iar liderii europeni au decis să-i mărească capacitatea la 1,000 de miliarde de euro, însă până acum nu se cunoaşte data la care acesta va începe să funcţioneze integral.

Statele Unite, înglodate în datorii

SUA ar putea depăşi din nou plafonul legal al datoriei suverane chiar înainte de sfârşitul anului sau în prima parte a lui ianuarie. Depăşirea plafonului legal al datoriei suverane s-ar putea produce chiar înainte de sfârşitul acestui an sau în prima parte a lui ianuarie, a declarat recent un oficial al Trezoreriei americane, citat de Reuters. În iulie, dezbaterea acerbă din Congres privind creşterea sau nu a pragului datoriei a fost pe punctul de a cauza intrarea SUA în imposibilitate de plată şi a ilustrat diviziunea politică enormă care nu dă încă semne de ameliorare.

Cel mai sumbru scenariu în cazul în care Grecia părăseşte zona euro

Analişti economici şi agenţii de consultanţă şi-au exprimat deja convingerea că statul elen va părăsi, mai devreme sau mai târziu, zona euro, iar CNN prezintă cel mai sumbru scenariu care ar putea avea loc în cazul în care estimările experţilor devin realitate. În cazul în care Grecia ar da faliment, marile economii europene şi-ar retrage ajutoarele, situaţie în care guvernul grec ar rămâne fără bani şi fără capacitatea de a primi credite. Cei cu depozite bancare s-ar grăbi să îşi retragă banii, iar cum până şi cele mai puternice bănci pot susţine doar o mică parte din depozite, s-ar înregistra o mulţime de falimente. Guvernul elen ar putea să cheltuiască doar cât se produce, motiv pentru care vor exista reduceri masive ale cheltuielilor de stat şi, implicit, guvernul va trebui să disponibilizeze o mare parte din angajaţi.

Rusia: Boxe speciale unde mamele îşi pot abandona bebeluşii nedoriţi

Autorităţile ruse din mai multe regiuni au amenajat boxe speciale unde mamele îşi pot abandona, fără a-şi dezvălui identitate, noii-născuţii nedoriţi. Primele baby-boxe de acest gen au fost instalate în oraşele Soci, Novorosiisk, Armavir, iar în următoarele luni va face acelaşi lucru şi oraşul Permi. Proiectul implementat de autorităţile din Krasnodar urmăreşte să ofere o şansă micuţilor de a ajunge măcar într-un orfelinat şi nu pe mâinile traficanţilor. Şefa departamentului de ocrotire a sănătăţii din regiunea Krasnodar, Tamara Perepelkina, a declarat pentru publicaţia "Trud" că rulotele sunt instalate pe lângă centrele medicale.

CURENTUL

Ridicaţi de-acasă cu mascaţi, membrii lotului Vîntu au fost arestaţi pentru 29 de zile

Sorin Ovidiu Vîntu a fost arestat preventiv, pentru 29 de zile, în dosarul delapidării societăţii PetromService SA, alături Liviu Luca, Octavian Ţurcan şi ceilalţi complici prin intermediul cărora a prejudiciat firma ploieşteană cu 83 milioane de euro, iar bugetul consolidat al statului cu peste 98 milioane de euro. Aşadar, un tun de peste 180 milioane de euro. Potrivit informaţiilor noastre, toţi cei zece învinuiţi în noul dosar Petromservice, au fost aduşi iniţial, la Parchet, cu mandat de aducere, poate şi pentru a evita brusca lor îmbolnăvire subită.

Partidul prostănacilor

Mare dreptate avea Sebastian Lăzăroiu când spunea că marele noroc al puterii e reprezentat de prezenţa lui Victor Ponta şi a lui Crin Antonescu în fruntea USL. Evenimentele din ultimele două zile confirmă pe deplin spusele sale, iar PSD are mari şanse să rămână în istorie cu renumele de "partidul prostănacilor". Ratarea , pentru a treia oară, a alegerilor, ar duce aproape cu siguranţă la dispariţia PSD, iar acţiunile actualei conduceri a partidului ne duc uşor cu gândul spre acest deznodământ.

CURIERUL NATIONAL

Imobiliarii se pregătesc de ce e mai rău

Aparenta stabilitate a preţurilor s-ar putea transforma în noi scăderi abrupte. Anunţuriparticulari.ro: Putem să vorbim de liniştea dinaintea furtunii?. În doar o săptămână au fost trase trei semnale de alarmă de trei firme diferite. Au trecut aproape patru ani de criză economică şi financiară globală, perioadă în care şi românii s-au obişnuit cu tendinţa de scădere a preţurilor, care a devenit una de normalitate în climatul economic actual. Mai toate site-urile de imobiliare şi firme de consultanţă imobiliară care au dat rapoarte în ultima lună au vorbit de o stabilitate a preţurilor, în primele 9-10 luni ale acestui an. Însă, în ciuda unei aşezări a pieţei, de care vorbesc, aceştia recunosc fiecare că există riscul unor noi valuri de corecţie negativă a preţurilor practicate. Pe fondul unei incertitudini a potenţialilor cumpărători, cererea se află în scădere, iar în lipsă de clienţi proprietarii se văd nevoiţi să mai renunţe la pretenţii.

Strategiilor energetice româneşti le lipseşte obiectivul

Consiliul Concurenţei: În ultimii ani am avut trei strategii energetice naţionale. Există în toate o instabilitate, o lipsă a obiectivului final. Transelectrica: Simţim un vid legislativ, lipsa unei legi care ar garanta finalizarea proiectelor. Kinstellar: Autorităţile române par să se bazeze pe întinderea procedurilor de infringement. Orice strategie, indiferent de domeniul pentru care este concepută, are un ţel, un scop bine definit. O strategie este un plan pe termen lung, prin care se urmăreşte îndeplinirea unui anume obiectiv. Strategia noastră energetică nu pare însă să urmărească, în mod clar, atingerea unui anume ţel, fiind, mai degrabă, un plan preliminar, o schiţă, fără a se cunoaşte cu exactitate care sunt etapele de parcurs. Aceasta a fost concluzia unanimă care s-a tras ieri în cadrul unei conferinţe pe tema energiei.

Leii ieftini de la circul de stat al BNR

Pentru o ţară în datorii până la gât, reducerile de dobândă sunt privite ca o veste bună. De la debitorii cu credite ipotecare şi companiile care s-au întovărăşit cu băncile, până la statul flămând, toţi speră la reducerea costului creditului. Este şi motivul pentru care decizia de săptămâna trecută a Băncii Naţionale a României de a reduce dobânda de politică monetară la 6%, de la 6,25%, a fost bine primită în cea mai mare parte a mediei de business. "În sfârşit a fost redusă", se afirma într-un ziar, iar un freamăt deja se simte prin mediul de afaceri: "Când va ajunge la 5%?". În acelaşi timp, însă, puseul inflaţionist care a dus indicele preţurilor de consum la creşteri anualizate de 7-8% în intervalul iulie 2010-iunie 2011 pare a fi fost uitat.

Jeffrey Franks: În locul BNR eu aş fi amânat reducerea dobânzii

Reducerea dobânzii de politică monetară putea fi amânată cu câteva luni, crede şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, pentru a confirma consolidarea inflaţiei la un nivel redus, iar noi tăieri ar trebui să aibă în vedere fluxurile de capital şi presiunile pe cursul de schimb, citează Mediafax. "Eu aş mai fi aşteptat câteva luni înainte să operez o modificare a politicii monetare, dacă eram în locul BNR. Dar acest lucru este doar o discrepanţă minoră între viziunea noastră şi cea a băncii centrale. (...) Adevărul este că inflaţia s-a redus puternic, iar măsura este una adecvată atât timp cât vom vedea o consolidare a acestei reduceri", a spus Franks.

Stepic spune că Raiffeisen câştigă clienţi de la băncile elene în ţări precum România şi Bulgaria

Cota de piaţă a Raiffeisen Bank International (RBI) în Europa de Est este în creştere, ca urmare a transferului de clienţi de la băncile elene, în ţări precum România sau Bulgaria, către alte instituţii de credit, a declarat directorul general al băncii austriece, Herbert Stepic, informează Mediafax. Situaţia economică şi fiscală din Europa de Est este mai bună în prezent decât la începutul crizei financiare globale în urmă cu trei ani, a spus Stepic, potrivit cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung, citat de Bloomberg. Grupul Raiffeisen avea în România, la finele lunii iunie, peste 6.000 de angajaţi şi 544 de sucursale care deservesc aproape 1,939 milioane de clienţi, 100.000 de IMM-uri şi peste 6.800 companii mari şi medii.

O companie din Bulgaria vrea să se listeze la BVB

O companie din Bulgaria cotată la bursa de la Sofia s-ar putea lista şi pe piaţa de la Bucureşti, potrivit directorului general al bursei bulgare, Ivan Takev, după interconectarea depozitarilor centrali din cele două ţări.

"Nu sunt sigur câte companii se vor lista, însă ştiu că este o companie interesată, pentru că altfel nu am mai fi aici. Din câte ştiu, este un plan al managementului companiei respective, însă nu ştiu dacă au şi acordul acţionarilor. Nu putem da nume, pentru a nu afecta încrederea acestora în noi", a declarat Takev, la Bucureşti, prezent la deschiderea şedinţei bursiere de ieri.

EVENIMENTUL ZILEI

Cine trădează primul: Crin sau Ponta?

Candidatura lui Crin Antonescu la prezidenţiale, nesigură cât timp deciziile lui Ponta sunt contestate în PSD. Intervenţia lui Adrian Năstase şi a lui Ion Ilescu n-ar trebui să-i dea dureri de cap numai lui Victor Ponta, ci, prin ricoşeu, şi colegului său de alianţă, Crin Antonescu. În acest moment, certitudinea lui Antonescu că va fi desemnat candidatul USL la prezidenţiale depinde de două lucruri: popularitatea sa în sondaje şi angajamentul public al preşedintelui PSD. Iar acesta din urmă se dovedeşte a nu fi prea sigur, în contextul noilor evoluţii din partidul condus de Victor Ponta.

Baronii locali sar la gâtul lui Ponta: "Venim la Bucureşti!"

Dorind să demonstreze că este şeful partidului, preşedintele PSD a provocat furia baronilor, care ameninţă că vin la Bucureşti. Povestea cu Mircea Geoană s-ar putea termina urât pentru Victor Ponta. Acesta a scăpat partidul de sub control. După ce a eşuat în a-l revoca de la Senat, Ponta a rămas peste noapte fără doi aliaţi importanţi - Adrian Năstase şi Ion Iliescu - în proiectul excluderii lui Geoană din PSD. Pe de altă parte, liderii de filiale, revoltaţi de faptul că Ponta se ţine de răfuieli personale în loc să ducă partidul la guvernare, se pregătesc să vină la Bucureşti, după ce au cerut convocarea de urgenţă a Comitetului Executiv.

Radu Berceanu: "Crin Antonescu cu greu şi-ar găsi serviciu"

Senatorul PDL Radu Berceanu a acordat "Evenimentului zilei" un interviu, în cadrul căruia vorbeşte despre viitorul PDL, despre relaţia sa cu Traian Băsescu, despre noile coagulări de pe partea dreaptă a spectrului politic şi nu uită să spună două vorbe şi despre reprezentanţii opoziţiei. Dl. Crin Antonescu este o persoană care n-are servici. Dânsul este, din mai toate punctele de vedere, nepregătit. E o persoană care în legătură cu studiile are mari probleme, cu şcoala pe care a făcut-o, în legătură cu experienţa profesională de dinainte de a intra în politică are şi mai mari probleme.

Şansa României de a reduce dependenţa de importuri

Doar 10% din materiile prime utilizate în UE se produc pe continent. Exploatările miniere sunt singura soluţie pentru noi, dar şi pentru Europa, pentru a deveni mai independenţi. Uniunea Europeană are nevoie să utilizeze toate posibilităţile pentru a-şi reduce dependenţa de importurile de materii prime, potrivit specialiştilor internaţionali chestionaţi de EVZ. "Maximum 10% din materiile prime care sunt folosite pe continent sunt din producţia internă, restul din export. Şi România şi Europa au nevoie să-şi folosească toate resursele pentru a reduce această dependenţă de importuri de materii prime", a afirmat Seppo Maula, consultant în domeniul industriei miniere din Finlanda, la cea de-a doua Conferinţă Naţională a Grupului de Susţinere a Proiectului Roşia Montană.

O ţară de lângă România se pregăteşte de faliment într-o lună!

Falimentul Ucrainei e inevitabil - acest mesaj apare din ce în ce mai des în spaţiul public ucrainean atât din partea unor personalităţi din lumea politică, cât şi din cea economică. Principala cauză a posibilului default este incapacitatea ţării de a-şi mai plăti datoriile. Nici soluţia de a se împrumuta pentru a returna creditele externe contractate anterior nu se poate aplica, în prezent, Ucrainei. Asta din cauză că relaţiile guvernului de la Kiev se află în impas cu principalii creditori ai ţării, FMI şi Rusia. Când ar putea surveni incapacitatea de plată a Ucrainei? În decembrie, susţine fostul ministru ucrainean de finanţe, Igor Umanski.

SCANDALOS: Un bărbat a murit ca un câine în curtea unui spital din Iaşi

Un bătrân de 76 de ani din comuna Vlădeni a murit ca un căine în curtea unui spital din Iaşi, sub privirile indiferente ale mai multor angajaţi de la Ambulanţă. Niciun cadru medical care a trecut pe lângă el şi nici pacienţii din spital nu i-au sărit în ajutor când l-au văzut căzut la pământ. Bărbatul, adus la spitalul Parhon pentru investigaţii suplimentare, s-a prăbuşit în curtea spitalului în timp ce ginerele său intrase să facă rost de un cărucior pentru a-l transporta în spital. În câteva secunde, bătrănului i s-a făcut rău, a căzut şi a murit. Când ginerele său a revenit, l-a găsit fără suflare.

JURNALUL NATIONAL

FMI pune austeritatea pe Elena Udrea şi-i taie programul de patru miliarde de euro

Jeffrey Franks a cerut Guvernului să pafoneze cheltuielile Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, prioritatea numărul unu a MDRT. Fondul Monetar Internaţional (FMI) a cerut Guvernului să plafoneze cheltuielile care vor fi efectuate în 2012 prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), a declarat şeful Misiunii FMI, Jeffrey Franks.Printre atâtea măsuri de austeritate anunţate de Franks ştirea a trecut aproape neobservată. Cerinţa FMI nu o lasă însă indiferentă pe Elena Udrea, ministrul Dezvoltării şi Turismului, care avea de administrat prin PNDI contracte în valoare de 4 miliarde de euro. Cu un aşa buget, PNDI a devenit prioritatea numărul unu al Ministrului Dezvoltării, după cum ea însăşi declara la începutul acestui an

NATIONAL

A aflat si Ponta cum e sa fii Geoana

"Che Guevara de Dambovita" a iesit cam sifonat din prima batalie mai serioasa pe care a dat-o de cand a preluat functia de presedinte al PSD. Desi il detesta atat de mult pe Mircea Geoana, Victor Ponta ii calca pe urme. A topait o seara de fericire, convins ca l-a facut praf pe predecesorul sau, dar s-a trezit dimineata cu sloganul "am infrant" tatuat pe frunte. Dupa ce a desfacut sticla de sampanie, liderul social-democrat a fost nevoit sa caute repede dopul pe sub masa ca inchida sticla la loc. La fel ca si in cazul lui Geoana, actualul presedinte PSD a fost tratat cu un dus rece administrat de nimeni altii decat Ion Iliescu si Adrian Nastase. Care, intr-un glas, au anuntat ca partidul renunta la actiunile de revocare a lui Mircea Geoana.

Danut Liga: "Videanu, nesimtit si iresponsabil!"

Febra preelectorala de sezon a atins si PDL-ul, unde tensiunile erup mai nou public. Iar situatia permite si reglarea unor conturi mai vechi cu fostii lideri. Este cazul deputatului Danut Liga, care a sarit in capul lui Adriean Videanu dupa ce acesta a afirmat ca PDL a ajuns un partid "anchilozat si fara vlaga". "Nemultumirile si frustrarile personale se rezolva cu alta reteta. Domnul Videanu a ratat o ocazie cand chiar trebuia sa taca", a atacat plin de nerv Liga. Pe un ton la fel de "alert", Liga l-a facut "iresponsabil" si "lipsit de bun simt" pe fostul sau lider. "Ii aduc aminte lui Videanu ca toate pozitiile de demnitar avute de acesta in ultimii ani ( vicepremier, primar general, ministrul economiei etc) le-a avut datorita acestui partid < < anchilozat > >.

Financial Times arata de ce este obligata Grecia sa falimenteze in zona euro

Grecia poate falimenta in interiorul zonei euro sau in afara ei. In acest ultim caz, efectele vor fi catastrofale pentru Europa, in special, si pentru intregul mapamond, in general. Diferenta dintre falimentul in zona euro si cel din afara ei este crucial, sustine analistul Robert Jenkins in Financial Times. El propune un scenariu departe de a fi iluzoriu, dimpotriva, extrem de realist, care are in vedere ipoteza ca Grecia renunta la euro. Analistul avertizeaza ca aceasta optiune poate face ca Europa sa se trezeasca in cel mai negru cosmar: sistem bancar inexistent, economie ca dupa un razboi atomic, pauperizare, foamete, haos.

PUTEREA

Italia urmează scenariul grecesc

Criza datoriilor din zona euro a luat o întorsătură periculoasă, ameninţând Italia, a treia economie din regiune, care este prea mare pentru a fi salvată cu instrumentele financiare de care dispune în prezent Uniunea Europeană. Italia stă pe marginea prăpastiei odată cu creşterea bruscă a dobânzilor la împrumuturile sale de pe pieţele financiare. Dobânzile obligaţiunilor pe zece ani ale Italiei au urcat marţi la un maxim istoric de 6,73% pe an din cauza situaţiei tot mai precare în care se află ţara. Istoria pare că se repetă. Italia mai are doar două săptămâni la dispoziţie înainte ca randamentele să depăşească 7%. Toate cele trei ţări care au apelat până acum la sprijin financiar extern, Grecia, Irlanda şi Portugalia, au făcut-o la numai câteva luni după ce randamentele au depăşit 7%.

Băncile europene din România ar putea vinde active de 2,2 mld. euro

Băncile europene prezente în România ar putea vinde active de 2,2 miliarde euro, circa 1,6% din PIB, pentru a obţine fonduri necesare consolidării capitalului, suma fiind depăşită în regiune doar de Turcia, unde activele care ar putea fi vândute ating 3 miliarde euro, potrivit unei analize Nomura. Activele bancare de 3 miliarde de euro reprezintă însă doar 0,5% din PIB al Turciei, potrivit analizei Nomura, citată de blogul Financial Times. Pe poziţia a doua, la egalitate cu România se situează Polonia, tot cu 2,2 miliarde de euro, reprezentând însă 0,6% din PIB. În Bulgaria, valoarea activelor despre care analiştii Nomura cred că ar putea fi vândute atinge 1,4 miliarde de euro, însă ponderea în PIB, de 3,5%, este cea mai ridicată din rândul a 14 state din Europa Centrală şi de Est.

ROMANIA LIBERA

Cât de mari sunt găurile negre din economie

Restructurarea dură a companiilor rămase în mâinile statului nu mai poate fi evitată în următorul an. Companiile de stat produc pagube directe egale cu 2-3% din PIB în fiecare an, precum şi pierderi de oportunitate chiar mai mari. Astfel, pierderile raportate anual se ridică la peste un miliard de euro iar restanţele la bugetul de stat depăşesc două miliarde de euro. La aceste pierderi se adaugă profiturile potenţiale neîncasate, a căror cifră este greu de estimat exact. În România există în total 760 de firme de stat, în care lucrează 413.000 de angajaţi. Un sfert dintre companii, care angajează 116.000 de oameni, ar fi în faliment "de facto", potrivit unui raport al Băncii Mondiale.

Euro: fără falimente în sectorul bancar nu există soluţii! Ilie Serbanescu

Dacă prin tăierea la jumătate a datoriei publice a Greciei, partea rămasă din datorie ar deveni plătibilă (desigur cu un efort de austeritate ce ar reveni poporului grec), varianta aleasă pentru înfruntarea gravelor probleme ale datoriilor din zona euro, variantă incluzând respectiva înjumătăţire, ar fi reprezentat într-adevăr o soluţie. Din păcate, partea rămasă din datoria publică grecească este imposibil de plătit, orice efort de austeritate ar fi impus! Datoria este în continuare prea mare pentru a fi achitată. În plus, programele de austeritate deja impuse în Grecia duc inevitabil la o scădere a economiei, complicând şi mai mult sarcina achitării datoriei. Ca atare, problemele generate pentru zona euro de către datoria Greciei rămân de fapt intacte. Ca şi cele create de datoria altor ţări din zona euro.

Unde au ajuns banii delapidaţi de tandemul Vîntu-Luca

Realitatea Media, Grupul Editorilor şi Difuzorilor de Presă şi jurnalistul Mircea Dinescu se află printre beneficiarii celor peste 83 milioane euro delapidate de la PetromService. Beneficiarul principal (51 milioane euro) a fost însă Sorin Ovidiu Vîntu. Noul dosar în care Sorin Ovidiu Vîntu ajunge pentru a treia oară în arest preventiv dezvăluie mecanismele spălării a aproape 100 de milioane de euro în doar şase luni din anii electorali 2008-2009. Parte din banii delapidaţi au fost transferaţi de PetromService către lanţuri de firme, majoritatea offshore-uri din Cipru, în baza unor contracte, unele reale, dar supraevaluate de 50 de ori, altele fictive. Există şi situaţii în care beneficiarii finali au primit banii direct în cont, fără acoperire contractuală. Printre cei fără contract se află şi poetul şi jurnalistul Mircea Dinescu, în contul căruia au fost transferaţi, la ordinul lui Vîntu, 100.000 de euro.

ZIARUL FINANCIAR

Adevărul despre investiţiile statului: au scăzut cu 60% în S1 şi au tras în jos PIB-ul

Investiţiile publice reale din semestrul I au reprezentat numai 1,6% din PIB, în timp ce guvernul se laudă cu 6,4%. Mult-aşteptatele investiţii noi finanţate şi recepţionate de stat în prima jumătate a aces­tui an, care ar fi trebuit să impulsioneze economia s-au păbuşit în realitate cu aproape 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut după stan­dar­dele europene de evidenţă bugetară (ESA 95), avertizează Consiliul Fiscal. Această cădere arată că de fapt Guvernul nu a făcut în mare parte decât să achite facturi restante din anii trecuţi, legate de investiţii care au contribuit la PIB în anii trecuţi. De ase­me­nea, arată de ce nu se simt în economie inves­tiţiile cu care se laudă autorităţile şi reflectă inclusiv impactul companiilor de stat care şi-au restrâns bilanţurile în criză.

Ridicarea pragului la SIF-uri la 5%, primul pas către privatizarea reală a activelor de 1,5 mld. euro

De 16 ani de când au fost înfiinţate prin programul de privatizare în masă, SIF-urile nu reuşesc să se desprindă de sub controlul politicienilor şi al celor câţiva oameni care le administrează după bunul plac. Ridicarea pragului de deţinere de la 1% la 5% ar fi primul pas care ar permite celor care investesc milioane de euro în aceste companii să preia controlul şi asupra modului în care sunt administrate activele de peste 1,5 mld. euro. Votul favorabil al Comisiei de buget şi finanţe din Camera Deputaţilor asu­pra proiectului de ridi­care a pragului la SIF-uri re­prezintă primul pas realizat după aproape doi ani pentru majorarea limitei de deţinere la 5%.

Oamenii de afaceri învaţă Guvernul cum să facă bugetul în 2012: Continuaţi investiţiile şi tăiaţi cheltuielile cu Poliţia şi cu Armata!

Reducerea cheltuielilor cu personalul bugetar, în special cele cu angajaţii din Poliţie şi din armată, corelată cu continuarea investiţiilor în moderni­zarea aparatului de stat ar trebui să fie prioritare pe agenda guvernanţilor care lucrează în prezent la elaborarea bugetului pentru 2012. Reducerea cheltuielilor cu personalul bugetar, în special cele cu angajaţii din Poliţie şi din armată, corelată cu continuarea investiţiilor în moderni­zarea aparatului de stat ar trebui să fie prioritare pe agenda guvernanţilor care lucrează în prezent la elaborarea bugetului pentru 2012. ZF a elaborat o serie de recomandări pentru construcţia bugetului de stat în 2012 pe baza propunerilor venite din partea oamenilor de afaceri şi a directorilor de multinaţionale de pe piaţa locală.

Un nou semnal de alarmă. Transelectrica: Legarea eolienelor la reţea costă 500 mil. euro. Nu avem aceşti bani

Transelectrica, transportatorul naţional de energie electrică, trage încă un semnal de alarmă în ceea ce priveşte dezvoltarea parcurilor eoliene. După ce firma a spus că, dacă piaţa energiei nu se va dezvolta în sensul creşterii consumului de electricitate şi al punerii în funcţiune a unor capacităţi care pot feri sistemul în faţa caracterului incontrolabil al energiei eoliene sistemul energetic va avea dificultăţi, Transelectrica pune în discuţie o altă problemă, cea a fondurilor de care compania are nevoie pentru a integra în reţea "morile de vânt". Semnalele transmise de Transelectrica, firma care practic veghează la siguranţa sistemului naţional de energie electrică, vin după ce compania a spus recent că a apăsat pedala de frână pentru emiterea contractelor care le permit parcurilor eoliene să se conecteze la reţea.

Producţia industrială îşi continuă avansul în septembrie

Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, a crescut în septembrie cu 5,8% (serie ajustată) comparativ cu aceeaşi lună din 2010, iar la nouă luni avansul a fost de 7,2%, potrivit datelor făcute publice ieri de Institutului Naţional de Statistică (INS). Ritmul de creştere nu a fost în septembrie la fel de bun ca cel din august (- 0,6% serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare sau de sezonalitate), dar este pe plus, ceea ce oferă premise pentru un T3 bun din punctul de vedere al creşterii economice care ar urma să fie anunţată la mijlocul acestei luni. Producţia industrială are o pondere în PIB de 27%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb