REVISTA PRESEI 09.11.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 9 noiembrie 2015

ADEVARUL

Protestele din Piaţa Universităţii. Preşedintele Iohannis a descins pentru 20 de minute printre oameni

Protestele au continuat şi duminică seară în Piaţa Universităţii din Capitală. În jurul orei 20.00, celor aproximativ 3.000 de protestatari li s-a alăturat preşedintele României, Klaus Iohannis, care a stat de vorbă cu cei prezenţi 20 de minute. "M-aţi chemat, am venit", le-a spus Iohannis protestatarilor, care l-au asaltat şi s-au împins, la un moment dat creându-se busculadă în jurul său. Şeful statului nu a vorbit foarte mult cu mulţimea, răspunzând punctual şi sumar la unele întrebări, transmite Mediafax. "Schimbare se poate face în interiorul partidelor", le-a spus preşedintele celor care au cerut înnoirea clasei politice. Klaus Iohannis a postat câteva cuvinte pe pagina de Facebook după ce a stat de vorbă cu protestatarii din Piaţa Universităţii: "Am fost în seara aceasta în Piaţa Universităţii şi am stat de vorbă cu oamenii. Am văzut foarte multă revoltă, dar şi speranţa că lucrurile se pot schimba. Le-am spus celor prezenţi să aibă încredere şi să rămână implicaţi, doar împreună putem face ca România să devină ţara pe care ne-o dorim cu toţii".

Vocile străzii cer mai mult decât un premier

La întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, cei 20 de reprezentanţi ai străzii n-au venit doar cu un profil de viitor premier, ci au exitns discuţia către resetarea întregului sistem politic, un slogan repetat cu insistenţă în stradă. Spre exemplu, cinci ONG-uri cu amplă activitate civică (ExpertForum, CRPE, GDS, ARCEN şi Asociaţia Pro Insfrastructură), au semnat o listă comună în care au propus, în acord cu doleanţele străzii, 10 soluţii pentru o mai bună guvernare: un premier credibil; două tururi de scrutin la alegerile locale (nu unul, cum spune acum legea adoptată la comun de PSD şi PNL); anulare mandatelor celor 552 primari şi 4.791 consilieri migratori care au profitat anul tercut de ordonanţa de urgenţă moşită de Liviu Dragnea; comisii credibile de control a SRI şi SIE; înlocuirea actualului Avocat al poporului - Victor Ciorbea- cu o persoană neutră politic; Aprobarea înfiinţării Agenţiei Naţionale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate ( legea aşteaptă votul final în Parlament); protejarea luptei anticorupţie; întărirea DNA şi a Parchetelor.

Sportul se muta in strada! Hagi: "As ieşi in strada sa fie finanţat fotbalul!"

După ce s-au bătut in derby-ul campionatului, Sumudică si Hagi si-au dat întâlnire... in stradă! Vor sa strige si ei pentru o Românei mai buna. Mii de oameni s-au strâns in fiecare zi in pieţele din cele mai importante oraşe ale României. "M-as duce si eu, suntem o ţară de... corupţi din cap pana in picioare. Mi-e si frica sa nu mă cardească a unii pe acolo, daca mă duc, mai întâlnesc de la rivale si mi-e frica", spune Sumudica. "Eu aş ieşi in strada pentru fotbal, sa fie finanţat fotbalul!", a declarat Hagi. Românii din strada vor sa-si facă un partid si sa salveze tara. Ilie Năstase a găsit premierul. "Eu vreau sa il nominalizez pe domnul Tiriac ca si prim-ministru. Daca domnul Tiriac mă accepta, as vrea si eu la sport", spune Ilie Năstase.

De ce răniţii de la Colectiv au început să moară la o săptămână de la tragedie

Nu există un model calendaristic pe care medicii să se poată baza în cazul pacienţilor cu arsuri foarte grave, practic nu ai nicio asigurare că, dacă a trecut un număr de zile, pacienţii vor supravieţui, susţin specialiştii. Totul depinde de la caz la caz. Nu mai puţin 13 decese în 48 de ore. Asta după ce timp de trei zile situaţia părea să se fi stabilizat în cazul victimelor din Colectiv. Medicii spun că motivul pentru care s-a întâmplat atât de brusc această schimbare de situaţie este fiindcă în primul rând starea pacienţilor care au sferit arsuri foarte grave este cu totul imprevizibilă. Numărul morţilor se ridică la 45, după ce duminică dimineaţă s-au mai stins din viaţă patru răniţi, iar sâmbătă au mai murit nouă oameni, în urma arsurilor foarte grave suferite în incendiul din Colectiv. In cazul victimelor din Colectiv, rănile la nivelul căilor respiratorii şi al plămânilor au fost extrem de grave din cauza nivelului foarte ridicat al temperaturii şi al toxicităţii fumului inhalat.

România, ţara neautorizată de pompieri. Doar 7% din şcoli au implementate măsuri de protecţie împotriva incendiilor

Situaţie dezastruoasă pentru şcolile din România. Doar 7% au autorizaţie de protecţie contra incendiilor. "Din cele 19.000 de şcoli din România, doar 7% au autorizaţie. Asta este realitatea cu privire la protecţie împotriva incendiilor, 1.295 de şcoli mai exact. S-a ajuns la situaţia aceasta pentru că autorizarea nu este nici simplă, nici rapidă, nici ieftină. Proiectul de autorizare trebuie făcut de către factori atestaţi. Are costuri ce se situează între 10-12-15 mii de euro, şi durată de realizare între 7-8-12 luni, în funcţie de complexitatea fiecărei clădiri, a fiecărui amplasament. Există o slabă capacitate cu privire la asigurarea acestor servicii", a declarat ministrul Educaţiei şi premierul interimar Sorin Cîmpeanu. În aceeşi situaţie sunt şi stadioanele, construcţii care găzduiesc manifestări cu zeci de mii de participanţi. Una dintre ele este chiar Arena Naţională.

Guvernul se reuneşte luni în şedinţă extraordinară. Cîmpeanu se întâlneşte şi cu ambasadorii

Guvernul interimar condus de Sorin Cîmpeanu se va reuni luni, la ora 10.00, într-o şedinţă extraordinară, în condiţiile în care Executivul ar trebui să discute programul de asistenţă pentru răniţii din incendiul de la clubul Colectiv şi familiile acestora. De asemenea, luni, la ora 18.00, premierul interimar se va întâlni cu ambasadorii statelor UE, SUA şi Canada, acreditaţi la Bucureşti. Sorin Cîmpeanu a declarat sâmbătă că vor fi decontate "integral" costurile pentru pacienţii care vor fi transferaţi în străinătate din Fondul de rezervă al Guvernului, iar pentru aparţinătorii care însoţesc răniţii vor fi, de asemenea, decontate cheltuieli de transport, cazare şi masă. El a mai spus că se lucrează la nivelul Ministerului Muncii pentru iniţierea unui program de asistenţă şi sprijin complex de reintegrare a victimelor tragediei de la Colectiv. "Este vorba de integrare pe mai multe planuri, şi socială, şi asistenţă, de şcolarizare, asistenţă psihologică şi asistenţă medicală", a precizat premierul interimar.

BANCHERUL

Andreas Treichl, şeful Erste Bank, banca-mama a BCR, despre pericolul apariţiei unor noi riscuri

După ce anul trecut BCR si-a făcut curăţenie in bilanţ, recunoscând un volum uriaş de credite neperformante, in valoare de aproape 1 miliard de euro (4 miliarde de lei), care i-au provocat o pierdere de 2,4 miliarde lei si un rezultat negativ de 1,4 miliarde euro pentru banca-mama Erste Bank, ambele bănci au revenit in acest an pe profit: 203 milioane euro la BCR si 764 milioane euro pentru Erste Bank, după primele noua luni. Cu toate acestea, riscurile nu au dispărut pentru banca austriaca, iar acestea sunt imprevizibile, mai cu seama când sunt de natura politica, spune şeful Erste Bank, Andreas Treichl. S-a întâmplat recent in Croaţia, unde s-a decis conversia creditelor din franci elveţieni (CHF) in euro, la cursul din data in care au fost acordate, substanţial mai mic decât in prezent, in urma căreia Erste Bank a înregistrat o paguba importanta, de 145 milioane euro.

De ce a făcut BCR un profit de peste doua ori mai mare decât BRD

BCR a obţinut in primele noua luni ale anului un profit de 904 milioane lei la nivel de grup, de peste doua ori mai mare decât cele 380 milioane lei câştigate de principalul sau concurent, BRD. Cum se explica acest lucru, in condiţiile in care cele doua bănci au mărimi comparabile? Diferenţa este data de costul riscului, adică rezervele (provizioanele) pe care băncile le pun deoparte pentru acoperirea potenţialelor pierderi din creditele neperformante. BRD avea înregistrate provizioane de 454 milioane lei la finalul lunii septembrie, de opt ori mai mari decât ale BCR, in valoare de numai 55 milioane lei. De ce are BCR atât de puţine provizioane? Pentru ca la finalul anului trecut a preferat sa-si recunoască aproape in totalitate pierderile din portofoliu, suportând in consecinţa pierderi de 2,4 miliarde lei la finalul lui 2014, spre deosebire de BRD, care a făcut o curăţenie parţiala, astfel ca a rămas cu un volum ridicat de provizioane, care-i afectează profitabilitatea.

CAPITAL

Care sunt variantele pentru autostrada Sibiu-Piteşti

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a prezentat cinci variante de traseu pe care le iau în calcul pentru autostrada Sibiu-Piteşti: una mai veche, din studiul de fezabilitate realizat în 2008, şi patru noi. Dintre ultimele, una urmăreşte îndeaproape traseul stabilit acum 7 ani. Doar diferă puţin în zone precum Tălmaciu, Câinenii Mici sau în apropiere de Curtea de Argeş. O altă variantă merge pe partea stângă a lacului Merişani şi ocoleşte Curtea de Argeş pentru a reveni la traseul de bază în Bălţeni. Tot din această localitate se desprinde alt traseu către Călimăneşti, care revine la drumul de bază în zona Racoviţa-Copăceni. Tot acolo ajunge şi un traseu propus, care coteşte şi el spre Călimăneşti, potrivit Digi 24. Variantele au fost publicate de Compania de Autostrăzi la insistenţele Asociaţiei Pro Infrastructura, după ce aceasta a şi câştigat un proces cu Compania de Drumuri. Sibiu-Piteşti este cea mai aşteptată autostradă din România. Lucrările ar urma să înceapă anul viitor, spune ministrul Transporturilor.

Germania primeşte veşti teribile despre economia sa

Cifrele producţiei industriale din Germania sunt neaşteptat de slabe. Producţia a scăzut cu 1,1% în Septembrie, faţă luna precedentă, în condiţiile în care analiştii se aşteptau la o creştere de 0,5%. Cifrele măsoară producţia industrială şi mineră germană, scrie portalul de ştiri Business Insider. Exporturile Germaniei au fost lovite puternic în acest an de încetinirea Chinei şi de alte pieţe în curs de dezvoltare. Datele industriei germane a scăzut brusc în luna Septembrie, pentru a treia luna consecutiv, potrivit datelor oficiale. Între timp, economia Spaniei se reface după prăbuşirea imobiliară şi criza datoriilor. Producţia industrială spaniolă bate aşteptările, fiind în creştere în luna Septembrie cu 3,8% în ritm anual. Cifrele bat estimările analiştilor care prognozau o îmbunătăţire cu 2,8% şi o creştere cu 2,7% faţă de luna August. Economia Spaniei dă semne de redresare solidă.

Zeci de şefi de stat şi de guvern europeni şi africani, aşteptaţi în Malta

Preşedinţi şi premieri ai statelor membre ale Uniunii Europene şi ai circa 30 de state africane considerate ţări de origine sau de tranzit ale migranţilor sunt aşteptaţi în zilele de 11 şi 12 noiembrie la un summit în capitala Maltei, La Valetta, potrivit AFP. Summit-ul va fi urmat, în 12 noiembrie după-amiază, de o reuniune informală a Consiliului European în capitala malteză, la care şefii de stat sau de guvern europeni vor face un bilanţ al măsurilor luate până în prezent de UE pentru a dezamorsa criza migratorie. Dintre cele 28 de state membre ale UE, cel puţin 24 urmează a fi reprezentate în La Valetta la nivelul şefilor de stat sau de guvern, în timp ce altele vor fi reprezentate la nivel ministerial, potrivit unei surse diplomatice. Va exista şi o bună reprezentare la nivelul preşedinţilor a 35 de state africane invitate, a adăugat aceeaşi sursă. Ţările din care sunt în mare parte originari aşa-numiţii migranţi economici, în special din Sahel, Africa de Vest şi de Est, figurează în bună parte printre invitaţi.

Criză în Marea Chinei de Sud: Beijingul, îngrijorat de patrularea navelor americane în apropierea teritoriului său

Patrularea navelor de război ale SUA aproape de insule controlate de China în Marea Chinei de Sud afectează încrederea reciprocă între China şi Statele Unite şi provoacă tensiuni regionale, i-a spus ministrul de Externe chinez, Wang Yi omologului său american în timpul unei convorbiri telefonice, scrie Business Insider. Comentariile lui Wang în discuţia avută cu Secretarului de Stat al SUA, John Kerry, prezentate de televiziunea de stat chineză, vin la o săptămână după ce un distrugător purtător de rachete ghidate al SUA a navigat aproape de una dintre insulele artificiale ale Beijingului din Marea Chinei de Sud. Beijingul şi-a exprimat în mod repetat mânia faţă de patrularea americană în apropierea teritoriului său. China revendică cea mai mare parte din Marea Chinei de Sud, care reprezintă o rută comercială prin care se tranzitează anual peste 5 trilioane de dolari din comerţul mondial. Vietnamul, Malaezia, Brunei, Filipine şi Taiwan-ul reventidcă la rândul lor acest teritoriu.

CURENTUL

Ponta, inconştientul care a refuzat să ceară ajutorul UE pentru 80 de pacienţi

Eforturile excepţionalilor medici români nu au putut, din păcate, suplini lipsa acută de materiale şi saloane specializate pentru arşii mari din spitalele din România. Jakub Adamowicz, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru politică regională a declarat că joi, "Comisia Europeană a primit o cerere din partea Guvernului de la Bucureşti pentru ajutor, care include căutarea la nivel european a unor opţiuni în ce priveşte transferul a aproximativ 80 de persoane rănite în alte ţări membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European, care nu pot fi tratate în România". In prima zi de după incendiu, mândru şi sigur pe el, ministrul Sănătăţii declara "Eu vreau sa va asigur ca tot ce se poate face in Germania facem si noi aici, pentru toti. Iar de aici dumneavoastră trageţi concluziile, da? Nu cred ca au îngrijire mai buna decât aici", a spus Bănicioiu. Toţi medicii au anunţat încă din prima zi că cea mai grea perioadă este cea începând cu ziua a şaptea. Aşadar transferurile ar fi trebuit făcute între prima şi a şasea zi, nu începând cu a şaptea zi.

Neavizaţii - de Tia Şerbănescu

Aflat între cele două tururi de alegeri ale premierului dl. Iohannis a decis să invite la consultări "un nou actor": societatea civilă şi protestatarii. Pentru noul actor au fost 5520 de înscrieri din care preşedinţia (recte Mihalache) a selectat 20 printre care şi inevitabilul Liviu Mihaiu în echipament de camuflaj. Apoi au apărut contestările - pe motiv că preşedintele ştia ce vrea strada căreia îi declarase: "v-am văzut, v-am auzit, voi ţine cont de sugestiile voastre". O fi vrut să le audă mai bine ca să le noteze spre-a nu le mai uita. Strada (infiltrată între timp cu personaje sordide şi grupuri suspecte) a cerut şi demisia lui Mihalache prezentând o fotografie care-l surprinde râzând la locul tragediei. Nu e deloc fotogenic omul ăsta. Ba doarme unde nu trebuie, ba râde unde nu trebuie. Probabil fiindcă se află unde nu trebuie. Apropo, Mihalache o fi având avizul ISU? Căci pare complet neavizat. Neavând aviz, multe cluburi s-au închis singure. A fost închisă chiar şi cofetăria Dacianei Sârbu care funcţiona fără aviz. Aviz tuturor neavizaţilor! Renunţaţi la orice artificii. Nu mai păcăliţi pe nimeni.

EVENIMENTUL ZILEI

Fabrica "Pionierul", deţinută de firme din Cipru care duc spre Mafia rusească

Fabrica de încălţăminte, în clădirea căreia activa Club Colectiv, a fost funcţională până la mijlocul anilor '90. Offshore-urIle cipriote controlate de Gideon Zelivansky, proprietarul de acum al Pionerul SA, firma care deţine spaţiile fostei fabrici de încălţăminte, au legături cu britanicul Stephen John Kelly, un paravan din Marea Britanie al interlopilor din spaţiul ex-sovietic.

Planul lui Iohannis pentru succesiunea lui Ponta

La aproape o săptămână de la demisia premierului Victor Ponta, preşedintele Klaus Iohannis nu a venit, deocamdată, cu o soluţie pentru Palatul Victoria. În plus, consultările cu partidele politice de săptămâna trecută nu au adus niciun rezultat. Pe fondul protestelor de stradă care durează de câteva zile, dar care au scăzut în intensitate, PSD şi PNL ezită să îşi asume guvernarea. În acest context, potrivit surselor EVZ, se conturează varianta unui guvern condus de un independent, Dacian Cioloş, iar membrii guvernului vor fi tot independenţi. Preşedintele a ezitat să ia o decizie, iar în culise s-au luat în discuţie şi alte nume: Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR sau Leonard Orban, consilier prezidenţial. O nouă rundă de consultări cu partidele la Cotroceni va avea loc marţi, au mai precizat aceleaşi surse. Atât PSD, dar şi PNL l-au lăsat pe preşedintele Iohannis să îşi asume deciziile, dar amândouă partidele vor susţine orice variantă va propune.

Traian Băsescu: Eu dizolvam Parlamentul. Soluţia cu tehnocraţii e pentru ţările bananiere

Invitat la postul B1 TV, fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat că în locul lui Klaus Iohannis ar fi dizolvat Parlamentul dacă se jucau cu el. Băsescu a mai spus că un guvern de tehnocraţi este o soluţie pentru ţările bananiere şi a spus despre preşedintele PSD, Liviu Dragnea, că este maimuţa Cotrocenilor. "Le dădeam de două ori premier şi dizolvam Parlamentul dacă se jucau cu mine. Puteau să se joace o dată, a doua oară plecau acasă. Partidele s-au speriat în primele seri. Atunci trebuiau finalizate consultările, desemnat premierul şi exact cu hârtiuţa în mână, cum a plecat Ponta de la Barosso, asta aveţi de făcut în Parlament", a spus Băsescu.

MESAJ #COLECTIV în România şi în Republica Moldova: resetarea clasei politice şi GUVERN COMUN la Bucureşti şi la Chişinău

Marşul pentru Unire care s-a desfăşurat, duminică, la Chişinău a trecut pe la ambasadele SUA, Germaniei şi României. Iniţiativa tinerilor din Republica Moldova a purtat mesajul din Piaţa Universităţi, scandat de manifestanţii ieşiţi în stradă după tragedia din Club Colectiv: resetarea clasei politice. Marşul s-a desfăşurat sub sloganul: "Resetăm cele două state româneşti" şi s-a încheiat în faţa Ambasadei României, acolo unde participanţii au postat sute de mesaje în care au cerut un guvern comun pentru cele două state româneşti. Manifestaţia, organizată la iniţiativa Blocului Unităţii Naţionale şi a Consiliului Unirii, vine în contextul în care la Bucureşti, la Iaşi, Cluj şi în alte oraşe din România se desfăşoară proteste la care răsună mesaje unioniste, transmite Platforma Unionistă Acţiunea 2012. "Vrem să trăim toţi într-o Românie mai bună, iar pentru asta avem nevoie de un guvern comun pentru cele două state româneşti. Acesta este mesajul nostru pentru politicieni, pentru societatea civilă şi pentru ambasadorii altor state la Chişinău", a declarat Constantin Codreanu, reprezentantul Blocului Unităţii Naţionale

JURNALUL NATIONAL

Răniţii din Colectiv, încă patru zile de grea cumpănă

Bilanţul tragediei din Clubul Colectiv s-a schimbat radical la peste o săptămână de la producerea incendiului. Numărul deceselor a ajuns, ieri, la 45, după ce nu mai puţin de 13 tineri s-au stins în acest weekend, în doar 24 de ore. Peste 20 de răniţi au fost transferaţi în străinătate, însă alţi aproape 40 de tineri rămân în stare gravă în spitalele din Capitală. La mai bine de o săptămână de la cumplitul incendiu, când toată lumea spera că au trecut momentele critice pentru răniţii din Colectiv, un nou val de decese s-a produs în ultimele două zile. Nouă dintre tineri, dintre care doi fuseseră deja transferaţi în Olanda, au murit în cursul zilei de sâmbătă, iar alţi patru duminică. În acelaşi timp, până ieri după-amiază, autorităţile au reuşit să transfere 21 de răniţi în clinici din cinci ţări. Medicii au avertizat încă din prima zi că va urma o a doua etapă a "marilor complicaţii". "Este cea mai severă circumstanţă biologică în care se poate afla un om, a cărei evoluţie este marcată de etape cu modificări. Perioada cuprinsă între a şaptea şi a 14-a zi este cea în care se dezvoltă complicaţii majore la nivelul organelor interne.

Oamenii de afaceri i-au făcut Guvernului noua agendă

Reprezentanţii mediului de afaceri au aşteptări foarte bine definite de la viitorul Guvern. Toţi cer, la unison, continuarea politicii de relaxare fiscală, reforma şi întărirea structurilor ANAF, iar cultul şpăgii în instituţiile statului să dispară. O altă prioritate a noului Executiv ar trebui să fie deblocarea investiţiilor în infrastructură, pentru că lipsa acestora a făcut ca multe companii străine să ocolească România. Schimbarea Guvernului nu ar trebui să pună în pericol lucrurile bune făcute de Cabinetul Ponta, dar ar fi bine ca viitoarele proiecte de reformă să fie subsumate unui proiect de ţară care să-şi asume, pe termen lung, câteva ţinte. Potrivit lui Cristian Pârvan, secretarul executiv al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), acest proiect de ţară ar trebui să înceapă cu o strategie energetică, pentru că este un sector vital economiei. Pe de altă parte, firmele mici şi mijlocii consideră că cel mai important este ca noul Guvern să-şi achite facturile restante către mediul de afaceri şi să deblocheze investiţiile publice fără de care nu poate exista dezvoltare.

NATIONAL

Sa nu-i uitam pe copiii noştri!

Noaptea zilei de 30 octombrie 2015 va fi de acum însemnata in calendarul Tarii cu litere de sânge. O catastrofa ce putea fi evitata a aruncat in braţele morţii 45 de copii, iar alţi 88 se zbat pentru a prinde si tortura zilei de mâine. Tragedia acelei seri nu trebuie uitata, nu poate fi uitata si nu va fi uitata, in numele acestor copii care s-au dus, fără cea mai mica bănuială, la propriul sacrificiu. Curaţi ca lacrimile părinţilor ce i-au pierdut, frumoşi ca zâmbetele lor adolescentine, nevinovaţi aduşi din întâmplare pe altarul demonic al banilor strânşi cu nemiluita de hapsânii zilei. In urma acestui sacrific, Tara s-a zvârcolit încă odată si străzile s-au umplut de romani ce nu mai vor tragedii, care vor dreptate si cer ca vinovaţii sa nu mai aibă ce căuta printre oameni. Impresionanta solidaritate, magnific gest moral, un strigat către cei care, deşi vremelnici, se cred stăpânii veacului.

Morţii de la "Colectiv", programaţi din interese politice!

După prima reuniune a Comitetului National pentru Situaţii de Urgenta, întrunit după nenorocirea de la clubul bucureştean "Colectiv", secretarul de stat Raed Arafat anunţa public ca bilanţul este de 27 de persoane decedate si 146 de râniţi internaţi in diverse spitale. Însă, la doar câteva zeci de ore după incendiul criminal, in timp ce o lume întreagă era cutremurata de drama de la "Colectiv", iar zeci de mii de romani ieşeau in strada sa ceara dreptate in numele celor morţi, la anchetatori ajungeau informaţii de-a dreptul terifiante. Practic, se vehiculează ca numărul real al decedaţilor ar fi fost unul mai mare încă din seara de 30 octombrie! Este vorba despre o strategie pragmatica, deşi înfiorătoare, care tine de marketing politic, pentru ca s-ar fi considerat ca un număr si mai mare de morţi ar fi fost deja un soc prea puternic pentru opinia publica.

BNR: Corupţia si nerespectarea proprietăţii, cauzele protestelor

Reprezentanţii Băncii Naţionale a României considera ca mişcările de strada din prezent sunt cauzate - pe lângă nenorocirea din clubul Colectiv - si de corupţie si nerespectarea proprietăţii. Conducerea BNR este de părere ca o creştere economica ce ar genera un nivel de trai mai bun ar acoperi majoritatea revendicărilor economice ale protestatarilor. Analistul Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, are o poziţie distincta in evaluarea crizei care a dus la actualele proteste de strada. "Ceea ce vedem acum in strada este rezultatul lipsei libertăţii fata de corupţie si a lipsei libertăţii proprietăţii. Romania are printre cele mai modeste scoruri din Uniunea Europeana atunci când se măsoară aceste doua libertăţi. In Romania nu exista o libertate a proprietăţii", susţine Croitoru. In opinia sa, prin creşterea libertăţii economice s-ar rezolva multe din cererile protestatarilor.

PUTEREA

CRIMINALII! Victimele de la "Colectiv" au murit pe capete pentru că guvernanţii de la Bucureşti sunt inconştienţi

Până la ora închiderii ediţiei numarul celor morţi după tragedia din "Colectiv" ajunsesă la 45, iar medicii anunţă că alte zeci de răniţi sunt în stare critică. Asta în condiţiile în care România nu a activat Mecanismul UE de protecţie civilă, dar Guvernul a trimis abia joi Comisiei Europene o solicitare pentru transferul în alte state membre a aproximativ 80 de pacienţi care nu pot fi trataţi în România. "Nu am primit nicio notificare de la autorităţile din România că ar fi fost activat vreun mecanism, răspunsul este clar nu. Nu am primit nicio notificare de la Guvernul român sau de la autorităţile române că Mecanismul UE de protecţie civilă ar fi fost activat", a declarat duminică, pentru Mediafax, Jakub Adamowicz, purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru politică regională. Comisia Europeană a primit joi o cerere din partea Guvernului de la Bucureşti pentru ajutor, care include căutarea la nivel european a unor opţiuni în ce priveşte transferul a aproximativ 80 de persoane rănite în alte ţări membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European, care nu pot fi tratate în România, a precizat Adamowicz.

Regele Mihai îndeamnă tinerii să ceară reinstaurarea monarhiei

Scandări izolate în decursul celor cinci zile de proteste generate de tragedia de la club Colectiv au clamat reinstaurarea monarhiei. Vineri, în cadrul unui interviu difuzat de televiziunea publică, Principesa moştenitoare Margareta s-a de declarat pregătită pentru reinstaurarea monarhiei. În urmă cu câteva minute, Casa Regală a României a transmis un comunicat semnat de Regele Mihai I, prin care românii, tinerii în particular, sunt îndemnaţi să ceară reinstaurarea monarhiei, ca singură soluţie pentru o "viaţă instituţională solidă".

INS anunţă domeniul în care România se află pe primul loc în Uniunea Europeană

Institutul Naţional de Statistică arată că România s-a aflat pe primul loc în Uniunea Europeană (UE) datorită ponderii foarte ridicate a populaţiei care îşi desfăşoară munca în agricultură. Ţara noastră se află la o distanţă foarte mare de următoarele state clasate, şi anume Grecia şi Polonia. "România, se remarcă prin ponderea încă foarte ridicată a populaţiei ocupate în agricultură (25,4%), ceea ce o plasează pe primul loc în UE-28, la mare distanţă de următoarele ţări clasate, Grecia (13,0%) si Polonia (11,2%). Ponderea cea mai mare a populaţiei ocupate în domeniul industriei a fost înregistrată în Cehia (38,3%) şi Slovacia (35,5%). În anul 2014, în domeniul serviciilor cele mai multe persoane ocupate au fost înregistrate în Luxemburg (87,6%) si Olanda (81,5%)", informează INS.

ROMANIA LIBERA

Cine vrea să confişte protestele din stradă

Protestele au continuat şi în acest final de săptămână, deşi la o intensitate mai redusă, probabil în aşteptarea anunţului preşedintelui Klaus Iohannis referitor la numirea unui nou premier. Vineri au fost la Bucureşti 5.000 de persoane, iar o zi mai târziu s-au strâns în jur de 3.000. După cinci zile de mitinguri, au apărut primele încercări de transformare a mişcărilor în iniţiative politice şi de deturnare a sensului protestelor care au dus la demisia premierului Victor Ponta. Partidul Noua Revoluţie al avocatului Marius Coltuc vrea o schimbare radicală şi rapidă, iar cei chemaţi să o facă nu trebuie să fi fost membri de partid după Revoluţie ori membri ai Partidului Comunist. Vineri s-a anunţat că un nou partid politic - "Partidul Colectiv" - este în curs de organizare la Timişoara. Iniţiatorul său, Cosmin Mirişan, un tânăr absolvent al Facultăţii de Drept, a declarat că această formaţiune politică se naşte "din nevoia oamenilor de a scăpa de corupţie". În acelaşi timp, un grup de prieteni din Bucureşti, majoritatea cu joburi în IT, a înfiinţat pagina "Partidul Naţional Colectiv".

În căutarea tehnocraţilor

Zilele următoare, liderii partidelor parlamentare vor lua din nou drumul spre Palatul Cotroceni, pentru o a doua rundă de consultări în vederea formării noului Guvern. Cum balanţa pare să se fi înclinat spre varianta unui Cabinet de tehnocraţi, atât în spaţiul politic, cât şi în cel al reţelelor de socializare se înmulţesc propunerile de premieri şi miniştri. După prima rundă de consultări de la Palatul Cotroceni, întinsă pe două zile, situaţia arată astfel: coaliţia până mai ieri la putere, formată din PSD, UNPR şi ALDE, interpretează partituri dife­rite, iar liberalii mai susţin cu jumătate de gură argumentele pentru organizarea de alegeri anticipate. Din cele trei variante avansate public săptămâna trecută - guvern de tehnocraţi, guvern de uniune naţională şi anticipate -, prima opţiune se bucură de susţinerea tuturor partidelor parlamentare, fiind criticată doar de copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

ZIARUL FINANCIAR

Exact când România are cea mai mare nevoie de ea, cea mai importantă organizaţie de business alături de liderii ei stă pe margine

La ora actuală, cea mai puternică organizaţie de business, cea mai credibilă şi cea mai respectată prin liderii pe care îi are este Coaliţia pentru Dezvoltarea României, care se bazează pe 20 de organizaţii patronale şi 17 asociaţii de afaceri. În spatele Coaliţiei se afla Consiliul Investitorilor Străini, Camera de Comerţ Americană, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România - AOAR sau RBL - Romanian Business Leader. În acest moment preşedintele coaliţiei este Dragoş Roşca, din partea RBL, un antreprenor care în trecut a lucrat la Roland Berger, cea mai importantă companie de consultanţă din Germania. Dacă am aduna toate companiile din spate şi antreprenorii români care fac parte din aceste organizaţii, cifra de afaceri totală anuală de care sunt ei responsabili, ar fi mai mult de 150 mld. euro (peste 60% din cifra de afaceri totală a tuturor companiilor din România), cu un număr de peste un milion de angajaţi. În spate sunt companiile Petrom, Dacia, Orange, Vodafone, Telekom, Oracle, Glaxo, Pfizer, BCR, BRD, GDF, Enel etc.

Băncile îşi revin după pierderile masive din anii anteriori

BCR, cea mai mare bancă din sistem, şi-a revenit spectaculos în acest an raportând un profit de 904 mil. lei (270 mil. euro) faţă de o pierdere de 2,4 mld. lei în perioada similară a anului trecut. În trimestrul al treilea câştigul a fost de 300 mil. lei. Această creştere are la bază în principal îmbunătăţirea costului riscului, reducerea provizioanelor şi recuperări din credite neperformante după restructurarea dură de anul trecut, care a lăsat urme adânci în contul de profit şi pierdere. Pe de altă parte, veniturile din activitatea curentă şi-au revenit mai puţin. Veniturile operaţionale au scăzut cu 12% faţă de primele nouă luni de anul trecut, în special din cauza veniturilor nete din dobânzi mai reduse, împreună cu un rezultat din tranzacţionare mai scăzut.

Pieţele financiare sunt convinse că americanii vor da startul majorării dobânzilor în decembrie

Fed va prefera însă acţiuni prudente pentru că economia încă nu s-a însănătoşit. După datele oficiale încurajatoare privind piaţa muncii din SUA, care cuprind mult-aşteptate indicii că salariile au început să crească, probabilitatea ca Rezerva Federală să majoreze în decembrie pentru prima dată în ultimul deceniu dobânzile a sărit la 70%. Cum unii jucători ai pieţei sunt acum convinşi că marea schimbare în politica monetară a Fed va veni până la sfârşitul anului, marea lor întrebare este în ce ritm. Ritmul ar putea domoli sau, din contră, intensifica ieşirile de capital şi volatilitatea din lumea emergentă. Activele americane sunt mai sigure decât cele emergente, şi vor deveni şi mai atractive dacă sunt majorate dobânzile. "Va fi o dezbatere foarte încinsă. Am spus că vom merge înainte gradual. Dar ce ar putea însemna acest gradual?". Vorbele lui James Bullard, preşedintele Fed St. Louis James Bullard sunt mai mult decât edificatoare în ceea ce priveşte problematica majorării dobânzilor în SUA. Bullard va vota în ceea ce priveşte astfel decizii în 2016.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb