• ADEVĂRUL
• Gigi de Buftea, peste Gigi de Pipera
Mâna dreaptă a baronului PDL de Ilfov, Cristache Rădulescu, consilierul judeţean Gheorghe Pistol (38 de ani) este unul dintre cei mai mari latifundiari din zona Capitalei. Proprietăţile sale imobiliare sunt răspândite în judeţele Ilfov şi Dâmboviţa, mai cu seamă în zona oraşului Buftea. Personaj discret, Pistol preferă să-şi conducă afacerile din umbră, cel mai adesea sub paravanul unor apropiaţi. O mare parte dintre terenuri au fost donate sau cumpărate pe numele mamei, Ioana Năstase, şi al surorii lui, Margareta Pistol. Aceasta din urmă face parte din Organizaţia de femei a PDL Buftea. Cu cele 650 de hectare de teren ale familiei sale, Gheorghe Pistol l-a depăşit chiar şi pe finanţatorul Stelei, Gigi Becali, despre care se spune că deţine 450 de hectare de teren în nordul Capitalei, în Voluntari.
• Daciana Sârbu, o nouă casă de vacanţă la Cornu
Europarlamentarul PSD Daciana Sârbu şi-a construit anul trecut o nouă casă de vacanţă în Prahova, potrivit propriei declaraţii de avere. Soţia liderului PSD Victor Ponta mai deţine o casă de vacanţă în vecinătatea fermei de la Cornu a lui Adrian Năstase. Imobilul a fost achiziţionat în 2001. Daciana Sârbu a mai economisit în 2010 peste 88.000 de euro, la care se adaugă 26.500 de euro, obţinuţi prin vânzarea unui autoturism BMW. În declaraţia de avere completată în octombrie anul trecut, europarlamentarul a mai trecut şi creditul de 219.912 euro, pe care trebuie să-l returneze până în 2037. Veniturile de anul trecut ale Dacianei Sârbu au fost completate de chiria încasată pentru un apartament în Bucureşti -18.000 de euro şi indemnizaţia de la Parlamentul European (PE) -72.000 de euro
• De ce s-a scumpit benzina
Preţul carburanţilor de top a ajuns în aceste zile la un nivel-record de 5,74 lei pe litru şi se îndreaptă spre pragul psihologic de şase lei pe litru. Taxele, care reprezintă jumătate din preţul de la pompă, au crescut la 1 ianuarie. Cotaţiile petroliere sunt la maximul ultimilor doi ani, iar leul s-a depreciat. Începutul anului a însemnat o nouă lovitură pentru bugetul românilor: scumpirea cu zece bani pe litru a carburanţilor. Principalul motiv a fost creşterea accizelor cu peste 3% atât în cazul benzinei, cât şi a motorinei, care a avut un impact puternic, în condiţiile în care acciza reprezintă 35% din tariful de la pompă. La acest lucru s-au adăugat încă doi-trei bani pe litru ca urmare a faptului că, de la 1 ianuarie, carburanţii de pe piaţă trebuie să conţină cel puţin 5% biocombustibil, faţă de 4% până acum.
• Povestea camembertului românesc
Legenda spune că secretul brânzei de Năsal a fost descoperit de ţăranii care au furat caşul unui grof şi l-au ascuns într-o grotă. Pe poarta fabricii de la Ţaga, judeţul Cluj, ies anual 50-55 de tone de brânzeturi. Cel mai cunoscut produs este "Brânza de Năsal", o delicatesă asemănătoare specialităţilor franţuzeşti. Faimoasa brânză, supranumită camembert românesc, iese pe poarta făbricuţei după 21 de zile din momentul în care este livrat laptele proaspăt de vacă din care este făcută. Produsul finit este o brânză cremoasă în interior, cu crustă roşiatică şi gust specific, uşor picant. Reţeta este una tradiţională, însă "minunea" nu este făcută de mâna sau de mintea omului, ci de un microorganism - o bacterie.
• Riposta României la dosarul Schengen
Ca răspuns la neadmiterea în spaţiul Schengen, Bucureştiul ar putea denunţa unilateral monitorizarea pe Justiţie şi condiţiona aderarea Croaţiei. Teodor Baconschi explică măsurile României la scrisoarea miniştrilor de interne francez şi german, prin care au cerut amânarea aderării României la spaţiul Schengen. Teodor Baconschi: În primul rând, trebuie să ne ţinem tari pe poziţia noastră de principiu. Regulile aplicate în cazul oricăror alte extinderi ale spaţiului Schengen trebuie respectate. Mi se pare incorect să acceptăm acest precedent, ca două state, indiferent care, să schimbe regulile în timpul jocului. Scrisoarea miniştrilor de interne francez şi german are nişte probleme de redactare. În primul rând, se adresează Comisiei, deşi decizia se ia în Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne.
• CAPITAL
• Câte mărci germane au nemţii acum
Expertul financiar Markus Kerber se teme că dacă Spania va claca, aşa cum s-a întâmplat cu Grecia şi Irlanda, Europa ar putea ajunge la fundul sacului. Tocmai de aceea, Kerber solicită iniţierea unor discuţii fără menajamente despre viitorul actualei uniuni monetare europene, cu atât mai mult cu cât unii economişti germani vorbesc tot mai des despre posibilitatea ca Berlinul să renunţe la euro şi să revină la marca germană, scrie Deutsche Welle. În urmă cu doi ani, sondajele de opinie arătau că numărul germanilor care doresc o revenire la marca germană era de aproximativ o treime. Acum cifra este de aproximativ jumătate. Interesant este un raport al Băncii Centrale a Germaniei care arată faptul că există în circuala?ie la ora actuală peste 6 miliarde de mărci germane în bancnote ?i alte peste 6 miliarde de mărci în monede (echivalentul a 7 miliarde de euro), ceea ce ar însemna că fiecare neam? are, în medie, 160 de mărci germane.
• O nouă provocare, aceleaşi riscuri
România este una dintre cele mai sărace ţări din UE. Economiile interne susţin prea puţin obiectivul ei de a converge relativ rapid către media nivelului de trai al Uniunii. Reluarea creşterii economice la rate apropiate de potenţial, adică de nivelul sustenabil, depinde de intrări adecvate de capitaluri străine în sectorul privat. Dar cei care, înainte de criză, investeau sume cu mult peste cele necesare finanţării cre?terii economice sustenabile, astăzi, aşteaptă. Aşteaptă reforme şi ajustări care să asigure sustenabilitatea fiscală. S-au făcut ceva progrese în această direcţie, dar consolidarea lor în 2011 e obligatorie. În plus, pentru a accelera sustenabil convergenţa reală cu UE, economia are nevoie de reforme care să-i mărească potenţialul de cre?tere, redus de criză.
• CURENTUL
• Vîntu a minţit candid completul de judecată!
Vîntu a încercat şi cu judecătoarea Tribunalului Bucureşti preferata lui manevră: "dezinformare, manipulare şi multă candoare" dar nu i-a mers. Astfel, la termenul de judecată din 17 decembrie, judecătoarea a constatat că la dosar au fost depuse documente medicale provenite de la o clinică din Viena, Austria. Data trecută mi-aţi depus o serie de documente care atestă starea de sănătate a pacientului Vîntu. Vă rog să îmi depuneţi originalele. Am observat că, medicul din Viena, care cere ca domnul Vîntu să meargă, să se interneze acolo este de specialitate obstetrică şi ginecologie", a spus doamna judecător.
• Timpul şi Spaţiul, de Tia Şerbănescu
Noul an a început printr-un mariaj între PNL şi PC care şi-a părăsit soţul legitim PSD după ce acesta l-a tot cărat în parlament. PC i-a scris dlui Ponta scrisoarea de adio anunţându-l că e bine-venit în alianţa sa cu PNL căruia i-a adus ca zestre "Antenele" dlui Voiculescu. Dl Antonescu devine astfel dl Antenescu. Noul "proiect" PNL-PC-PSD nu e decât coaliţia Grivco reîncălzită şi scăzută (fără UDMR) după eşecul Geoană şi care-şi încearcă norocul cu dl Antonescu în scopul eliminării PDL. Dar, vorba dnei Andreea Vass, "sufletul premierului nu trebuie decimat cu probleme suplimentare". Ca s-o înţelegem mai bine pe dna Vass trebuie precizat că pentru orice femeie sufletul e bugetul.
• CURIERUL NATIONAL
• Leul şi-a marcat teritoriul
Într-un poll realizat de Curierul Naţional, majoritatea brokerilor consideră că moneda naţională se va menţine în 2011 între limitele în care a oscilat anul trecut în raport cu euro. Leul s-a înscris pe o tendinţă de apreciere pe termen scurt pe care unii dintre respondenţi o consideră sustenabilă în condiţiile îmbunătăţirii perspectivelor asupra economiei. Trendul multianual de slăbire a leului nu s-a încheiat încă, avertizează trei dintre analiştii financiari.
• Guvernul a pierdut din nou lupta cu arieratele
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a acordat României o nouă derogare privind arieratele, Guvernul ratând ţinta stabilită în această privinţă cu instituţia financiară la fiecare evaluare de la începutul acordului actual, în primăvara anului trecut. Practic, pentru finele lunii decembrie respectivele date nu erau finale, astfel că nu au putut fi luate în considerare pentru această evaluare, urmând să fie analizate cel mai probabil în cadrul misiunii FMI care vine la Bucureşti pe 25 ianuarie.
• CNAS, confiscată de Guvern
Politicienii au adoptat o ordonanţă prin care numărul membrilor din CA este diminuat de la 17 la 7, sindicatele şi patronatele având doar câte un reprezentant, din partea Guvernului fiind numiţi 5. Olteanu (UNPCPR): Executivul nu vrea să se ştie cum sunt cheltuiţi banii publici. Nicolescu (ACPR): Guvernanţii vor să-şi însuşească managementul Casei de Sănătate. Modificările aduse de Guvern structurii Consiliului de Administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu fac decât să deschidă o portiţă spre deturnarea fondurilor destinate serviciilor medicale şi să acopere "găurile" de la bugetul naţional, iar prin reducerea numărului de membri ai CA, de la 17 la 7, nu se economisesc bani, ci se scad competenţele şi responsabilităţile. Acestea sunt concluziile trase de patronate.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Henri Paul, ambasadorul Franţei: "Nu suntem dispuşi la târguială"
Henri Paul spune, într-un interviu acordat EVZ, că poziţia critică a Parisului în dosarul Schengen nu este determinată nici de retorsiune, nici de vreo târguială. Scrisoarea prin care miniştrii de interne francez şi german au semnalat oficial intenţia Parisului şi a Berlinului de a amâna aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a stârnit, în luna decembrie a anului trecut, o vie nemulţumire la Bucureşti. Preşedintele Traian Băsescu a acuzat marile puteri ale UE că discriminează România, iar ministrul de externe Teodor Baconschi a subliniat că legătura făcută între dosarul Schengen şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) în domeniul justiţiei este "artificială".
• Ponta se visează premierul alianţei PSD-PNL-PC
În oferta de colaborare lansată pe blog, preşedintele PSD se instalează la şefia grupului de lucru privind măsurile economice şi sociale, plasând PNL-ului şi PC-ului reforma constituţională. La cinci zile după ce PNL şi PC şi-au lansat Alianţa de Centru Dreapta, liderul PSD Victor Ponta a venit cu o ofertă de colaborare pentru liberali şi conservatori în care îşi rezervă rolul premierului. Astfel, în proiectul propus pe blog şi intitulat "Agenda 2019", Ponta se autopropune la şefia unui grup de lucru care să stabilească priorităţile economice, administrative şi sociale, iar ca bonus reforma electorală. Liberalilor şi conservatorilor le-a rezervat printre obiective refacerea prestigiului parlamentului, reforma constituţională, depolitizarea justiţiei şi implicarea României la nivelul de decizie al UE.
• FINANCIARUL
• Statistica europeană confirmă: România şi Grecia, singurele în recesiune din UE 27
PIB-ul comunitar a crescut cu 2,2%, economia noastră s-a contractat cu 2,2%. Ţinta arieratelor, ratată din nou. Portugalia ar putea fi următorul client al FMI. Biroul european de statistică, Eurostat, a confirmat la sfârşitul săptămânii trecute datele privind Produsul Intern Brut (PIB) pe trim. III din 2010. România şi Grecia sunt singurele state care au rămas în recesiune. În timp ce economia noastră s-a contractat cu 0,7% în T3 2010 faţă de trimestrul doi, PIB-ul în blocul comunitar a crescut cu 0,5%. Economia României a reuşit "performanţa" să se contracte în trimestrul al treilea din 2010, faţă de T3 2009, cu 2,2%, adică exact cu acelaşi procent cu care a crescut Produsul Intern Brut al UE în perioada analizată.
• Guvernul a ratat singura ţintă din negocierile cu FMI care ar fi relansat economia
Fondul a acordat cea de-a şaptea şi penultima tranşă din acord, în valoare de 904,8 milioane de euro. Singura condiţie asumată de guvern în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) care ar fi putut impulsiona revenirea economiei după doi ani de recesiune, respectiv plata arieratelor către mediul privat, nu a fost îndeplinită de autorităţi nici de această dată, deşi reprezentanţii Ministerului de Finanţe spuneau recent că s-au plătit datoriile în limitele agreate cu Fondul. Statul datorează companiilor, potrivit mai multor calcule, între 1 şi 2 miliarde de euro, fonduri pe care mediul privat le-ar putea folosi pentru investiţii şi pentru crearea de noi locuri de muncă, paşi absolut necesari pentru intrarea pe creştere economică.
• 15 acţiuni de la BVB au adus câştiguri de peste 7% în prima săptămână
Creşterea este similară dobânzii aduse de un depozit bancar pe 12 luni. Cincisprezece acţiuni dintre cele listate pe piaţa principală a Bursei de la Bucureşti (BVB) au înregistrat creşteri de peste 7% în prima săptămână de tranzacţionare din acest an, în jurul acestui nivel situându-se în prezent dobânda pe care o oferă un depozit bancar constituit pe o perioadă de 12 luni. Riscurile unei investiţii în acţiuni sunt mult mai mari decât în cazul unui plasament într-un depozit bancar, iar în calculul randamentului final trebuie să se ţină cont şi de costurile pe care fiecare dintre cele două plasamente le implică.
• Bonusuri de 1,9 mil. euro la companiile de stat
După doi ani de plafonare a veniturilor şefilor companiilor aflate în portofoliul Ministerului Economiei, contractele de mandat ar putea fi puse din nou pe tapet. Astfel, directorii generali de la peste 40 de societăţi vor putea încasa doar ei 1,9 milioane de euro. Contractele de mandat ale directorilor companiilor de stat ar putea reveni la nivelul celor din 2009 pentru că Executivul nu a mai prelungit pentru 2011 hotărârea luată în urmă cu doi ani de plafonare a veniturilor şefilor la 4.800 de lei, atât cât e leafa unui secretar de stat. Astfel, doar 50 de persoane pot încasa în acest an nu mai puţin de 1,9 milioane de euro, reprezentând bonusuri pentru performanţă. Cele mai grase contracte sunt la Romgaz, unde Marcel Piteiu ar putea primi 561.000 de lei pe an, şi la Hidroelectrica, unde noul director, Constantin Trihenea, s-ar putea alege cu 406.000 de lei pe an.
• GÂNDUL
• Vanghelie, care este înaintea lui Băsescu la Washington: "Nu sunt vorbitor coerent de engleză, dar înţeleg destul de bine"
Primarul Sectorului 5 Marian Vanghelie pleacă săptămâna viitoare la Washington, unde va participa la o conferinţă a primarilor din Statele Unite, organizată de Fundaţia pentru Apărarea Democraţiilor. Ambiţiile internaţionale ale lui Vanghelie nu se opresc însă aici, după cum puteţi citi în continuare. Invitaţia i-a fost adresată primarului de la 5 de către vicepreşedintele Fundaţiei, fostul ambasador american Richard W. Carlson. "O să am şi câteva întâlniri cu primari de oraşe mari, congresmeni, manageri de administraţie publică locală şi de stat, organizaţii nonguvernamentale şi cu lideri de sindicat din învăţământ şi zona de energie", a declarat Vanghelie.
• Băsescu l-a botezat "Porumbacu". Pedeliştii se uită strâmb la Antonescu. Voinescu: A eliminat orice şansă de alianţă
Refuzul apropierii de tabăra PDL, pe care liberalii l-au oficializat prin alianţa cu Partidul Conservator, îi provoacă pe cei care au încercat să închege prietenia penelisto-pedelistă. Prima reacţie şi cea mai dură îi aparţine lui Traian Băsescu, preşedintele lansând un atac ironic la adresa liderilor noii alianţe. "Felix cu Porumbacu, Porumbelu, sau nu ştiu..., a, cu domnul Crin Antonescu, da. Eu cred că ei procedează corect: stânga trebuie să fie unită. Nu contează cum se numesc. Şi în Europa liberalii sunt de centru-stânga. Au mai făcut alianţa DA pentru a scoate apoi PDL de la guvernare şi a face alianţă cu PSD".
• JURNALUL NAŢIONAL
• "Am vrut să sar pe partea pedeliştilor, să le fac inima mai bună!"
Adrian Sobaru explică raţiunile gestului extrem care a şocat întreaga planetă. Despre Sobaru s-a spus că e nebun, că e drogat, că a sărit de la balcon în Parlament pentru bani, pentru faimă, pentru ceva concret. Nu încape în mintea unora că există oameni care pot avea curajul desuet de a protesta cu adevărat în ţara în care alţii aleg să sfideze criza "ca băieţii", arzând hârtii de 500 de euro la televizor. Adrian Sobaru, electrician la TVR, autor al unui gest fără precedent în istoria noastră recentă, nu e făcut pentru lumea asta. N-are spirit de afacerist, nu minte, nu înşală, nu gândeşte urât, încearcă să-i ajute pe alţii. "Prost de bun" şi "un om simplu" sunt câteva dintre caracterizările făcute de câţiva cunoscuţi. Prima păcăleală de la viaţă şi-a luat-o în 1989, când a ieşit pe stradă pentru libertate.
• Schengen trage o nouă Cortină de Fier?
Opozanţii aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen sunt din ce în ce mai mulţi. Franţa şi Germania au anunţat deschis că vor bloca aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Acum însă, din surse diplomatice bulgare, s-a aflat că alte cel puţin zece state se opun acestei aderări. Cotidianul Sega, din Sofia, anunţa ieri că, pe lângă cele două mari state ale Europei care au dat tonul refuzului brutal al României şi Bulgariei privind intrarea lor în Schengen, în luna martie, aşa cum fusese planificat, ar exista încă vreo zece ţări de pe continent care ar fi adoptat poziţiile Germaniei şi Franţei. Dezvăluirea, fără vreo nominalizare însă privind statele care au împărtăşit poziţiile germană şi fran-ceză, ar fi fost făcută de mai multe voci ale diplomaţiei UE.
• NATIONAL
• Boc, ca fetele, la mall
Pentru o zi, Emil Boc şi-a luat liber de la Guvern şi şi-a permis o ieşire în oraş pentru cumpărături. Reporterii "Naţional" au fost pe urmele acestuia şi au aflat că premierul este o persoană extrem de pretenţioasă atunci când trebuie să cumpere ceva. Ziua de ieri a fost una plină pentru premierul României. Însoţit de alaiul de spp-işti, Emil Boc a descins în forţă în mall-ul din Băneasa în jurul prânzului. Îmbrăcat lejer, premierul a început să ia magazinele cu solduri la rând în căutare de chilipiruri. Deşi prezenţa sa a fost remarcată de restul bucureştenilor aflaţi în mall, sesiunea de cumpărături a premierului a decurs fără incidente. Emil Boc a început să ia la pas mai toate magazinele de îmbrăcăminte care ofereau reduceri substanţiale.
• Soţia lui Crin Antonescu a pus 210.000 euro la puşculiţă
O însemnată creştere a înregistrat declaraţia de avere a Adinei Vălean - europarlamentar şi soţie a liberalului Crin Antonescu. De la aproximativ 90.000 de euro existente în conturile sale în 2009, Vălean a ajuns anul trecut la peste 300.000 de euro. Colegul de partid Cristian Buşoi, europarlamentar şi el, a pus mai mult preţ pe investiţiile imobiliare, achiziţionându-şi un apartament în Bruxelles, pe lângă cele două avute deja în Capitală. Daciana Sârbu (soţia liderului PSD Victor Ponta) a izbutit şi ea să construiască o casă de 200 de metri pătraţi la Cornu.
• Ţepele companiilor aeriene!
Într-o lume a ofertelor, companiile aeriene îmbie doritorii cu facilităţi extrem de tentante la prima vedere. Asta doar din exterior, privite din interior lucrurile stau cu totul altfel, după cum reiese dintr-o radiografie realizată de money.ro. La o cercetare atentă, intenţia de a-şi mulţumi clienţii dispare definitiv. Iată de ce. - Se exagerează cu bunăştiinţă durata estimată a zborului pentru ca să se poată spune că avionul a ajuns la timp chiar şi dacă a decolat cu întârziere. - Tancurile de combustibil sunt încărcate la limita minimă, pentru a nu se mări consumul din cauza greutăţii combustibilului. Efect negativ: atunci când vremea este proastă, aeronavele sunt obligate să aterizeze în altă parte decât la destinaţie deoarece nu le ajunge carburantul. - De regulă, se vând mai multe bilete decât numărul de locuri pentru a se contracara astfel pagubele produse de anulările pasagerilor. Metoda provoacă însă situaţii în care toţi pasagerii se prezintă la cursă, dar surplusul este lăsat cu ochii în soare pe aeroport.
• Mieluşica Sandra Stoicescu se dă smardoaică de Răzvan Ioan Boanchi?
Paranoia Danei Grecu a devenit epidemică în Antene. Sandra Stoicescu mi se părea o ingenuă, ca să nu spun o tolomacă. Dar uite că s-a molipsit de la Dana Grecu Pauker, precupeaţa aspectuoasă ca un cartof fiert în supă de cârpă murdară. Singurul care poate salva bărcuţa pedelistă din naufragiile de la Antena 3 e Băsescu, comandantul Bâldâbâc, cum îi zice un prieten de-al meu, care nu-l agreează. Ar trebui să se ducă în studio, s-o ia de ciuf pe miliţianca Dana Grecu şi s-o întrebe "fă, ţăranco, de când ne anchetezi tu pe noi?". Iar la sfârşit, ar fi frumos să scoată parâma şi să-i dea cu ea peste plisc.
• PUTEREA
• Ce-o fi în capul lui? Victor Ponta lansează "Agenda 2019" de la Monte Carlo cu frunza Elenei Udrea
Între două întâlniri cu Crin Antonescu pentru formarea marii Alianţe a Opoziţiei, preşedintele PSD, Victor Ponta, şi-a găsit timp şi pentru a-şi satisface propriile plăceri. Cum la Monte Carlo este programată, în perioada 19-22 ianuarie, ediţia centenară a raliului monegasc, iar imaginea ţării noastre este promovată de un Peugeot 206 pilotat de François Delecour, pesedistul s-a gândit că nu ar fi rău să încerce maşina pentru câteva ture. Ponta a trecut peste orgoliile politice şi nu a găsit nici un impediment în a se urca în Peugeotul pe care era tipărită celebra "frunză" a Elenei Udrea. Episodul a fost promovat din plin de trustul partenerului Voiculescu, imaginile fiind prezente în toate buletinele ştirilor sportive.
• Anul debutează cu cheltuieli electorale. Autoritatea Electorală Permanentă e pregătită să plătească 3,6 milioane de euro pentru softul aferent Registrului Electoral
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) se pregăteşte în forţă pentru alegeri. Nu este clar dacă pentru alegerile locale, care vor avea loc anul viitor, sau pentru alegeri anticipate. Cert este că instituţia este decisă să cheltuiască peste 3,6 milioane de euro pentru achiziţionarea unor servicii de programare software de aplicaţie pentru Serviciul Informatic al Registrului Electoral. AEP şi-a făcut cunoscută intenţia la data de 7 ianuarie, iar termenul-limită pentru depunerea ofertelor expiră la data de 21 februarie, urmând ca acestea să fie deschise în seara zilei de 22 februarie. Sursa de finanţare a acestui contract este de la bugetul de stat. Din 2008 şi până în prezent, AEP a mai contractat servicii informatice în valoare de 5 milioane de euro pentru scrutinele electorale.
• ROMÂNIA LIBERĂ
• De ce 23% dintre demnitari îşi şcolesc copiii în străinătate? Ce crede Djuvara despre aleşi şi urmaşii lor
De ce şi-au trimis "aleşii" copiii să studieze la şcoli înalte de peste hotare? Pentru că nu au încredere în şcoala de stat românească, pentru că au bani, pentru că au copii cu un potenţial deosebit care merită o diplomă de la instituţii de top, pentru că la "ei" la se face şcoală, iar la "noi", ba. În plus vă prezentăm şi comentariile istoricului Neagu Djuvara despre preferinţa elitelor politice de a-şi trimite copiii la studii în străinătate.: "Nu e un fenomen nou, fiind ceva firesc între 1848 şi 1947... Urmaşii liderilor actuali se vor regăsi în conducerea viitoare a României "
• Ţepele lui Baaklini: Tsunami penal în port şi la vamă
Oanchetă pornită de procurorii DNA într-un dosar în care libanezul Said Baaklini este acuzat de tentativă de fraudă cu rambursări de TVA, în valoare de 60 milioane euro, se extinde acum şi la vârful administraţiilor Vamală şi Portuară Constanţa. Ieri, şeful Direcţiei Domenii Portuare, Eugen Bogatu, a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii anticorupţie, care îl suspectează că l-a sprijinit pe Baaklini să exporte ilegal utilaje cumpărate de la societatea UCM Reşiţa. La finele audierii, Bogatu a fost pus sub acuzare pentru trafic de influenţă şi favorizarea infractorului.
• Disidenţii anticomunişti cer Europei să-l oprească pe Orban
70 de foşti disidenţi anticomunişti din Europa de Est au semnat o scrisoare deschisă în care cer UE să oprească "deriva autoritară" generată de noua lege a presei promovată de premierul ungar Viktor Orban. Cei 70 de disidenţi din Estul Europei, printre care se numără şi fostul preşedinte ceh Vaclav Havel, au cerut UE să reacţioneze la deriva autoritară a premierului ungar, Viktor Orban, a cărui ţară asigură, în primele şase luni ale acestui an, preşedinţia Uniunii, relatează AFP. "La 20 de ani după căderea comunismului, guvernul ungar, ales democratic, deturnează majoritatea sa parlamentară pentru a desfiinţa metodic contraponderile democratice, pentru a suspenda constrângerile constituţionale şi a supune toate puterile, instituţiile independente şi presa voinţei partidului aflat la conducere", afirmă semnatarii unei scrisori deschise redactate în engleză şi maghiară, publicată pe site-ul iprotest.hu.
• SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ
• Licitatiile, obligatorii doar pentru lucrari de peste 5 milioane euro
În general, legile adoptate în ultimele zile ale anului ascund surprize, precum cea care cuprinde noile reglementări privind achiziţiile publice. Începând cu data de 3 ianuarie 2011, orice autoritate publică, instituţie publică la nivel central, regional sau local, orice întreprindere publică poate acorda fără licitaţie contracte publice de lucrări care au o valoare de până la 4.845.000 de euro, faţă de un milion de euro, cât era până acum.OUG nr. 76/2010 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 34/2006 privind achiziţiile publice a fost adoptată de Parlament, însă cu modificări. Acestea se regăsesc în Legea nr. 278 din 24 decembrie 2010, publicată în Monitorul Oficial nr. 898 din 31 decembrie 2010.
• "Gaura" din bugetul de pensii va ajunge la 3 miliarde de euro in 2011
Integrarea în sistemul public de pensii a pensionarilor din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională va produce o pagubă netă de peste două miliarde de lei bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) în 2011, în pofida recalculării pensiilor acestora. Asta pentru că aceste pensii urmează să fie achitate din BASS, sporind cheltuielile cu 3,3 miliarde de lei. Instituţiile care plăteau până acum aceste pensii, respectiv MApN şi MAI, vor vira la BASS contribuţii de asigurări sociale (CAS) de numai 1,13 miliarde de lei pentru salariaţii lor.
• Învăţăturile trecutului pentru noul an bursier
Stabilizarea unora dintre economiile lumii în timp ce altele se adâncesc în criză, injecţiile de lichiditate care aduc cu ele presiuni inflaţioniste în Statele Unite, în contrast cu criza deficitelor bugetare şi tensiunile politice de la nivelul zonei euro, toate au creionat tabloul perfect pentru o evoluţie dinamică a pieţelor în noul an. Bursele internaţionale şi cea de la Bucureşti au debutat cu dreptul în noul an financiar, câştigând în prima săptămână între 2 şi 4%. Percepţia generală la nivel global este că 2011 va fi un an de creştere pe pieţele de acţiuni, iar analiştii se grăbesc deja să facă pariuri pe niveluri specifice de preţ.
• Se anunţă o competiţie acerbă pe piaţa bancară
Efectele scontate: mai multe credite, dar şi primele fuziuni şi achiziţii importante. Bancherii sunt mai optimişti cu privire la perspectivele noului an, în care speră să acorde mai multe credite, dar mai ales să recupereze din provizioanele constituite pentru împrumuturile neperformante, astfel încât să revină pe profit. Pe de altă parte, ei se pregătesc pentru un an cu o concurenţă serioasă, ce va îmbunătăţi calitatea serviciilor şi va menţine tendinţa de reducere a dobânzilor, stimulată şi de diminuarea inflaţiei. Este de aşteptat şi un proces de consolidare a unora dintre cele 42 de bănci de pe piaţă.
• ZIARUL FINANCIAR
• România începe anul cu un munte de bani, dar companiile tot taie joburi şi afaceri
Încep să curgă banii la BNR şi la Finanţe, piaţa Bancară e inundată de lichiditate, însâ insolvenţele şi falimentele se ţin lanţ. Statul începe noul an pe un munte de bani, cu 900 mil. euro de la FMI şi alte 2,5 mld. euro ce vor veni de la UE şi Banca Mondială, în timp ce în economia reală companiile private continuă să concedieze personal, să închidă afaceri sau să intre în insolvenţă. Apare astfel o discrepanţă în creştere între abundenţa de bani din vistieria BNR şi a statului, dar şi de pe piaţa financiară, şi de cealaltă parte economia privată, care a fost prea mult timp privată de lichidităţi şi comenzi şi nu reuşeşte să-şi revină din şocurile succesive pe care le-a resimţit anul trecut.
• BCR restructurează creditarea şi vinde ipotecare exclusiv în euro
BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, a eliminat din oferta pentru clienţii persoane fizice creditele de consum fără garanţii în euro şi creditele imobiliare/ipotecare acordate în moneda naţională, reflectând astfel şi orientarea cererii pentru fiecare tip de produs. Banca vinde în prezent credite pentru investiţii imobiliare numai în euro, cu marje de dobândă care pornesc de 5,25% pe an şi avans de minim 15% din preţul de evaluare al locuinţei. Clienţii cu istoric bun de plată şi care îşi încasează salariul într-un cont curent deschis la BCR plătesc o dobândă redusă cu o jumătate de punct procentual faţă de oferta standard. Clienţii care optează pentru creditul imobiliar Casa Ta, produs lansat în septembrie anul trecut, nu mai plătesc comisionul lunar de administare de 0,2% din sold. În schimb, banca a majorat marja de dobândă de la 4,9% la 5,25% pe an.
• Bucşaru a cerut insolvenţa celui mai mare proiect de vile
Omul de afaceri Dumitru Bucşaru, finanţatorul echipei de fotbal Unirea Urziceni, a solicitat intrarea în insollventa a firmei Green City Construct, dezvoltatorul celui mai mare proiect de vile de pe pia?a locală, ansamblu in care au fost construite până în prezent 520 de case. Buc?aru controleazâ Green City alături de fiica sa, Iuliana Zenaida Buc?aru (25de ani), ?i a început in 2008 construc?ia de case pe un teren de 100 de hectare din comuna 1 Decembrie, situata la sud de Bucure?ti, pe care în trecut s-au aflat serele Comaico.
• Veşti bune pe zona macro, dar economia reală tot suferă în criză
România se poate împrumuta în prezent la extern cu un punct procentual mai ieftin decât Ungaria. Deşi are acces la finanţare, statul a eşuat încă o dată în îndeplinirea angajamentului de reducere a arieratelor către companiile private, aşa că a solicitat şi a primit de la FMI o a şasea derogare la acest capitol pentru a putea obţine a şaptea tranşă de 900 mil. euro. Actualul acord care se apropie de final şi din care a rămas de încasat numai un miliard de euro, a ratat tocmai un obiectiv esenţial ca soluţie anticriză: achitarea de către stat a restanţelor către companii, astfel încât să nu se ajungă la un blocaj financiar generalizat şi un lanţ întreg de insolvenţe.
• Statul vinde în acest an pe Bursă acţiuni de peste un miliard de euro
Ministerul Economiei îşi propune să plaseze 15% din Transelectrica în iunie, 15% din Transgaz în septembrie, iar oferta publică iniţială (IPO) pentru 15% din Romgaz ar putea avea loc în decembrie. Statul mai pregăteşte şi vânzarea a 9,84% din acţiunile OMV Petrom, fără a preciza încă momentul ofertei. Vânzarea celor patru pachete de acţiuni ar putea aduce Ministerului Economiei peste un miliard de euro, luând în calcul preţurile la care se tranzacţionează în prezent pe Bursă Transgaz, Transelectrica şi Petrom şi evaluările analiştilor pentru Romgaz, companie aflată în portofoliul Fondului Proprietatea. Calendarul ofertelor publice se regăseşte într-un document al Guvernului, citat de Mediafax.
• Templeton merge până în pânzele albe pentru banii de la Romgaz
Fondul Proprietatea (FP), administrat de compania britanică Franklin Templeton, a convocat pe 17 ianuarie o adunare generală a acţionarilor Romgaz, companie unde deţine 15% din capital, pentru a-i revoca pe administratorii producătorului de gaze care au votat în favoarea donaţiei de 400 mil. lei (94 mil. euro) către bugetul de stat şi pentru a declanşa acţiuni în justiţie împotriva acestora individual. Miza este de 60 mil. lei (circa 14 mil. euro), bani pe care Fondul Proprietatea îi pierde din cauză că statul a ales să scoată banii din companie prin distribuirea de dividende.
• Germania şi Franţa vor ca Portugalia să înghită cu forţa pilula amară a ajutorului extern
Franţa şi Germania, cele mai puternice economii din Europa, fac presiuni ca Portugalia să accepte cât mai repede să fie salvată cu ajutorul banilor de la UE şi FMI pentru a reduce presiunea ce planează asupra celorlalte economii fragile ale continentului, conform unui articol din publicaţia germană Der Spiegel, preluat de agenţia de presă Thomson Reuters. Guvernul portughez a negat că ar fi supus presiunilor, spunând că articolul respectiv nu are fundament, iar în Germania un purtător de cuvânt al ministrului de finanţe a declarat că "Germania nu face presiuni asupra nimănui pentru a accepta un bailout". Un scenariu similar a avut loc şi în cazul Irlandei, care iniţial a negat că ar avea nevoie de ajutor financiar şi că se fac presiuni asupra sa pentru a lua bani de la UE şi FMI, dar în cele din urmă a acceptat să primească o finanţare de 85 mld. euro.