REVISTA PRESEI 10.01.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 10 ianuarie 2012

ADEVARUL

Criza, mană cerească pentru FMI

Valoarea creditelor acordate de Fondul Monetar Internaţional a crescut în ultimul an cu peste 50%, ajungând la aproape 110 miliarde de euro. Dacă înainte de izbucnirea crizei, Fondul Monetar Internaţional ajunsese o instituţie cu titlu mai degrabă onorific, privită ca un braţ birocratic mort, criza s-a dovedit a fi o ocazie excelentă pentru readucerea organizaţiei în prim-plan. Doar în Europa, instituţia a acordat împrumuturi în valoare de 140 de miliarde de euro în anii de criză. Anul trecut nu a făcut excepţie. La 30 decembrie, valoarea sumele împrumutate de FMI statelor membre se ridica la 109,92 miliarde de euro (142,2 miliarde de dolari). Calculată în moneda internă a Fondului, Drepturi Speciale de Tragere (DST), creşterea este de 53%.

Surpriză! Mittal, din "băiat deştept", ajunge consumator reglementat

Pentru că nu mai există energie ieftină, ArcelorMittal, al doilea mare consumator din ţară, va trece în regim reglementat. Pe această piaţă, preţurile, stabilite de ANRE, sunt mai mari decât cele plătite de combinat până acum, dar mai mici decât pe bursa de energie. În 2011, combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi a fost privilegiat în livrarea de electricitate, tocmai pentru că este al doilea mare consumator din România (după Alro Slatina). Astfel că a consumat o cantitate mare de electricitate de la Hidroelectrica, respectiv 1,75 TWh sau 2,5% din consumul întregii ţări, la un preţ de 130 de lei pe MWh, cu 25% mai mic faţă de preţul la care se vindea energia pe bursa OPCOM în decembrie 2010, când s-a încheiat contractul. Anul acesta, situaţia este cu totul alta. Seceta a înjumătăţit producţia de la Hidroelectrica, ceea ce a adus preţuri uriaşe în toată piaţa de energie.

Grecii se gândesc să închirieze Acropole pentru a face rost de bani

Grecia ar putea închiria companiilor private Acropole şi alte situri arheologice pentru a obţine venituri. Ideea aparţine parlamentarul Gerasimos Giakoumatos, care a declarat, pentru un post local de radio, citat de cotidianul Kathimerini, că măsura nu ar fi umilitoare pentru Grecia. "Umilitor este că cerşim finanţare externă sau când un turist chinez găseşte Acropole închisă", a spus el, referindu-se la o grevă a angajaţilor Ministerului Culturii, din cauza căreia muzeele şi siturile antice au fost închise la sfârşitul săptămânii trecute. În loc să scadă pensiile şi salariile, statul ar putea să închirieze Acropole, ar putea să închirieze toate siturile arheologice, a adăugat Giakoumatos.

Incă o lovitură dată Ungariei. Ajutorul de stat pentru Malev e ilegal. Bruxelles-ul cere recuperarea a 20 de milioane de euro

Comisia Europeană (CE) a constatat că finanţarea şi facilităţile acordate companiei ungare Malev între 2007 şi 2010, în contextul privatizării şi renaţionalizării sale, constituie ajutor de stat ilegal, în condiţiile în care operatorul de transport nu ar fi putut obţine finanţări în condiţii similare de pe piaţă. Ungaria trebuie să recupereze ajutorul ilegal acordat Malev. Este vorba despre mai multe facilităţi care ajung la 64,1 miliarde de forinţi, echivalentul a peste 20 de milioane de euro.

Noul pact pentru stabilitate financiară, la care aderă şi România, se va semna în martie

Franţa şi Germania vor ca noul pact pentru disciplină fiscală la nivelul UE, la care au aderat 26 dintre cele 27 de ţări comunitare, să fie semnat la 1 martie, a declarat ieri preşedintele francez Nicolas Sarkozy, după o întâlnire cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei. "Dorim ca negocierile să fie încheiate zilele următoare şi ca proiectul de revizuire să fie semnat la 1 martie", a declarat Sarkozy la Berlin, într-o conferinţă de presă comună alături de cancelarul german, citat de agenţia de ştiri AFP. Principiul modificării tratatului a fost adoptat în cursul summitului din decembrie de 26 din cele 27 de state membre UE, Marea Britanie fiind singurul stat comunitar care refuză să adere la noul tratat.

Cum să faci lobby pentru energie ieftină: Alro ameninţă că se închide, în timp ce negociază cu Hidroelectrica

Sindicaliştii de la Alro Slatina declară în presă că au fost anunţaţi de conducerea companiei că nu mai au energie şi că fabrica va fi închisă în februarie. În acelaşi timp, conducerea Alro negociază cu Hidroelectrica preţul pentru acest an. Alro cumpără o parte din necesarul de consum de la Hidroelectrica şi a mai cumpărat energie de la Electrocentrale Galaţi în ziua de 22 decembrie 2011, pe bursa de specialitate OPCOM, printr-un contract până la 31 martie. Printre angajaţii companiei a fost astăzi rumoare, iar sindicaliştii au ieşit în presă cu tot felul de declaraţii apocaliptice.

Ameninţările datoriilor din zona euro! Preşedintele Consiliului European: UE pregăteşte o strategie anti-recesiune

"Trebuie să evităm recesiunea", a spus preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, la Copenhaga, după ce a discutat ieri cu premierul danez, Helle Thorning Schmidt, priorităţile preşedinţiei UE pentru prima parte a lui 2012. Van Rompuy a anunţat în premieră că, la summitul informal programat pe 30 ianuarie, mult mai repede decât calendarul obişnuit al Consiliilor Europene, statele membre vor discuta "Strategia UE anti-recesiune" după ce mai mulţi experţi şi economişti au avertizat că UE ar putea intra în recesiune din cauza creşterii economice încetinită anunţată de previziunile şi calculele UE pentru trei semestre consecutiv.

Americanii săraci nu mai au acces la împrumuturi şi servicii bancare

Un sfert din gospodăriile americane nu pot primi credite de la bănci. După ce Congresul a aprobat o lege menită să-i protejeze pe cetăţenii săraci de dobânzile mari, aceştia au rămas fără posibilitatea de a se împrumuta, dar totodată li s-a şi restricţionat accesul la produsele bancare clasice. Veniturile lor însumează 1.300 de miliarde pe an, însă băncile nu-i mai iau în calcul ca potenţiali clienţi. Băncile americane nu mai acordă împrumuturi americanilor cu venituri mici. Riscurile asociate acestora, date de şansele mari ca aceştia să nu-şi poată plăti ratele, face ca serviciile bancare să le fie practic interzise. Americanii cu venituri mici sunt asfel pe cale de a deveni o piaţă underground pentru produse de creditare alternative, purtătoare de costuri şi dobânzi foarte ridicate, sau chiar pentru activităţi aflate la limita cadrului legal.

Radu Banciu: "Badea e prost şi pe lângă subiect, dar credibil"

Realizatorul TV Radu Banciu spune despre Mircea Badea, care realizează emisiunea "În gura presei", de la aceeaşi oră, la Antena 3, că, deşi e prost, are ca avantaj credibilitatea. "Nu emană falsitate. Că e prost, că e pe lângă subiect, asta nu are importanţă. Dar nu e fals, are nişte convingeri pe care le exprimă. Că sunt puerile, că sunt infantile, fiecare te poate acuza", declară Radu Banciu într-un interviu pentru "Adevărul". Adaugă că, spre deosebire de Badea, evoluţia lui în televiziune a fost firească. "Badea rătăcea în momentul în care i-au propus această emisiune. El are mulţi ani de televiziune, dar cei mai mulţi au fost rataţi. Eşuase prin diferite proiecte, nu era ceva de geniu. A reuşit să prindă şi l-au menţinut. Aşa a pornit el, a fost o pură întâmplare. La mine nu a fost întâmplare, ci o consecinţă firească a evoluţiei mele în televiziune, care a fost scurtă", crede Radu Banciu.

T. Băsescu s-a războit cu Raed Arafat în direct la TV: "Nu e de acord, pleacă!"

Preşedintele Traian Băsescu a intervenit în direct la Realitatea TV, într-o emisiune la care participa şi subsecretarul de stat de la Sănătate, Raed Arafat, dând asigurări că sistemul de asistenţă medicală de urgenţă "nu va fi dat pe mâna unor golani". Intervenţia s-a transformat treptat într-o adevărată răfuială, şeful statului acuzându-l pe Arafat că minte în legătură cu noua lege, creând o adevărată "psihoză publică". În replică, medicul a ameninţat cu demisia.

Vîntu: "Băsescu va muri cu puterea de gât"

Sorin Ovidiu Vîntu a vorbit într-un interviu acordat postului de televiziune "Money Channel" despre mediul de afaceri din România, despre destrămarea visului american şi despre oamenii flămânzi din lumea a treia. Atitudinea clasei politice vizavi de capitalul autohton este de deferit justiţiei. E inacceptabil să iei un om de afaceri care păstoreşte mii de locuri de muncă, să te năpusteşti asupra acestui individ şi să vii cu o acuzaţie cretină de subminare a economiei naţionale. Suntem nişte dobitoci pe fond, nu ştim încă să ne apărăm cauza, toţi suntem egocentrişti. Până una alta în România nu poate exista înţelegere între oamenii de afaceri". Vîntu a prezis şi prăbuşirea afacerilor lui Dinu Patriciu, inclusiv a ziarului "Adevărul", tot pe fondul acestei situaţii. SOV nu l-a iertat nici pe mai vechiul său adversar, preşedintele Traian Băsescu: "Îl vedeţi dumneavoastră pe domnul Băsescu cedând puterea Bruxellesului? Omul ăsta va muri cu puterea legată de gât!"

CURENTUL

Ioan Nicolae acuză: procurorii DIICOT subminează Grupul InterAgro

Procurorii DIICOT pun beţe în roate firmelor care funcţionează în mod normal în România, susţine Ioan Nicolae, patronul InterAgro, singura firmă cu capital integral românesc. Acesta a declarat, ieri la ieşirea de la audieri că Parchetul com­plotează şi încearcă subminarea activităţii compa­niilor sale, precizând că acuzaţiile aduse la adresa lui, de complot şi subminare a economiei naţionale, reprezintă un abuz. Ioan Niculae a dat o scurtă declaraţie la ieşirea din sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, spunând că nu poate înţelege de ce doar activitatea InterAgro este cercetată de procurori şi arătând că acest grup de firme este singurul pe piaţa românească, la ora actuată, cu capital integral privat românesc.

Vaccinarea antigripală, oprită de urgenţă din cauza unor suspiciuni privind calitatea vaccinului

Vaccinarea antigripală a fost oprită pentru şapte-zece zile, din cauza unor suspiciuni privind calitatea vaccinului românesc, Ministerul Sănătăţii cerând Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Institutului Cantacuzino o informare privind acest produs. Ministerul susţine că nu s-au înregistrat până acum cazuri cu probleme de sănătate cauzate de vaccinul antigripal şi că vrea să analizeze imunogenitatea vaccinului, adică proprietatea substanţei de a produce un răspuns imun. Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a cerut, luni, de urgenţă o informare scrisă Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino cu privire la "conformitatea din punct de vedere al imunogenităţii vaccinului gripal sezonier".

USL a început anul cu proiecte abstracte şi "probabile"

Deşi au anunţat pe tot parcursul zilei de ieri că or să prezinte un calendar al unei aşa-zise suspendări a lui Băsescu, Ponta şi Crin au "uitat" din nou să se ţină de promisiune şi până la închiderea ediţiei acest lucru nu s-a întâmplat. Cei doi au păstrat acelaşi aer de mister în jurul "proiectului". Victor Ponta, a declarat ieri că tema suspendării preşedintelui Traian Băsescu se va concretiza în acţiunea politică a USL în anul 2012 într-o campanie naţională de strângere de semnături din partea populaţiei, în paralel cu alegerile preliminare.

CURIERUL NATIONAL

Cât cred experţii că va fi cursul euro-leu

Niciunul din cei 10 reprezentanţi ai pieţei contactaţi de Curierul Naţional nu întrevede o întărire a leului în acest an. Stagnarea economiei româneşti, aversiunea la risc faţă de monedele regionale şi nevoia de valută pentru achitarea datoriilor contractate în trecut sunt principalii factori de presiune. BNR reprezintă o stavilă în calea unei deprecieri mai accentuate a monedei naţionale, însă nu se ştie pentru cât timp. Majoritatea reprezentantilor pietei văd moneda naţională într-un interval cuprins între nivelurile de 4,20 lei pentru un euro şi 4,40 lei pentru un euro, în timp ce nimeni nu întrevede o întărire a acesteia. Trei dintre respondenţi consideră însă că leul se va deprecia în intervalul menţionat. Motivul principal? Tocmai achitarea datoriilor denominate în valută.

Orban: Nu avem probleme în elaborarea de proiecte, ci în absorbţia banilor

Pentru ansamblul celor 7 programe operaţionale finanţate din instrumentele structurale, s-au depus 31.172 proiecte. Valoarea contribuţiei UE pentru aceste proiecte este de aproape două ori mai mare decât totalul fondurilor alocate României de UE în intervalul 2007-2013. Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat că România nu are mari probleme în elaborarea de proiecte pentru atragerea de fonduri comunitare, ci în absorbţia banilor. Cauzele acestui nivel de absorbţie sunt legate de capacitatea administrativă insuficientă a structurilor responsabile de implementarea programelor operaţionale, precum şi de lipsa de experienţă a multor beneficiari în punerea în derularea corespunzătoare a proiectelor, a arătat Orban.

Petrom şi ExxonMobil au început forajul în Marea Neagră

Lucrările de explorare necesită investiţii de mai multe sute de milioane de dolari. Pleininger (Petrom): Explorarea în ape de mare adâncime implică riscuri investiţionale mari, dar un succes ar schimba perspectivele sectorului energetic românesc. OMV Petrom (SNP) şi compania americană ExxonMobil au început forajul de explorare în Marea Neagră, operaţiunile având o durată estimată de aproximativ 90 de zile, a anunţat luni compania controlată de grupul austriac OMV. Domino-1 este prima sondă de explorare în ape de mare adâncime din sectorul românesc al Mării Negre. Situată la 170 kilometri de ţărm, în ape cu o adâncime de aproximativ 1.000 de metri, sonda va fi forată cu tehnologie de ultimă generaţie, potrivit unui comunicat al Petrom transmis ieri Bursei de Valori Bucureşti, informează Mediafax.

Ponta şi Antonescu refuză noi consultări cu Băsescu pe tema revizuirii Constituţiei

"Noi, liberalii cel puţin, am spus ceva şi a rămas valabil: noi la sindrofii, la întâlniri de socializare, la întâlniri de palmares cu domnul Băsescu nu mergem. Acum, ca să discutăm din nou sau să ne facem că discutăm modificarea Constituţiei ca să pară domnul Băsescu consecvent că vrea să reducă numărul de parlamentari, deşi asta se poate face prin simpla votare a unui proiect de lege, şi alte astfel de istorii, de istorioare şi discuţioare, vă spun din capul locului că nu mergem, nu are importanţă când o să vină invitaţiile", a spus Antonescu.

EVENIMENTUL ZILEI

Dosarul Romgaz - Interagro: Ioan Niculae dispunea mai ceva ca ministrul Economiei

Magnatul Interagro Ioan Niculae ajunsese să controleze Ministerul Economiei şi să dispună, prin intermediul funcţionarilor sus-puşi la care avea trecere, cine trebuie concediat şi cine angajat în Romgaz. Noi dezvăluiri în dosarul Romgaz - Interagro, după audierea magnatului Ioan Niculae şi începerea urmăririi penale împotriva acestuia, pentru complot şi subminarea economiei naţionale. Potrivit surselor EVZ, Ioan Niculae avea grijă, prin intermediul prietenilor săi din Ministerul Economiei, să "dispună" înlocuirea persoanelor incomode din conducerea Romgaz, sau a Adunării Generale a Acţionarilor acestei companii, formată tot din reprezentanţi ai statului. Asta în pofida faptului că instituţiile abilitate - cel mai probabil SRI - au informat, în mod repetat, Ministerul Economiei, asupra situaţiei invite.

Cât costă schiatul în cea mai ieftină staţiune din Europa

TURISM. Datorită investiţiilor în pârtiile de schi din România, acestea încep să-şi facă loc printre destinaţiile de iarnă europene. Staţiunea Predeal este apreciată şi de nemţii de la "Bild". Staţiunile montane din România încep să fie cunoscute şi în străinătate, principalul avantaj reprezentându-l preţurile mici. Un weekend la schi în Predeal îţi scoate din buzunar până în 200 de euro, sumă care include cazarea şi skipass-ul. De altfel, Predealul nostru este cea mai ieftină staţiune de schi din Europa, potrivit publi­caţiei germane "Bild". La Predeal, în această perioadă pot fi închiriate camere şi cu mai puţin de 55 de euro pe noapte. Sub acest aspect, staţiunea de pe Valea Prahovei a câştigat bătălia cu Bansko din Bulgaria sau Zakopane din Polonia.

Orgoliosul Lucescu a fos lovit de un vatman stelist, care în 19 ani nu a avut niciun accident

Marin Bartoc, cel care a lovit maşina lui Mircea Lucescu, nu a avut niciun accident din 1993 şi, deşi este suporter al echipei din Ghencea, îi pare rău de antrenor. Antrenorul echipei Şah­tior a avut ghinionul să fie tamponat de un tramvai condus de un vatman care nu a avut niciun accident în 19 ani de muncă. Anchetatorii au stabilit că angajatul RATB nu este vinovat, deşi în multe incidente în care sunt implicaţi şoferii de autobuz şi vatmanii, vina le aparţine. În plus, se ştie că aceştia conduc mai agresiv. De data asta însă, vatmanul povesteşte că a făcut tot posibilul ca să-l evite pe antrenorul Mircea Lucescu atunci când acesta a ţâşnit cu maşina în faţa tramvaiului.

Veştile bune şi veştile rele ale băncilor locale, în 2012

După un 2011 în care creditorii au reuşit şă-şi crească uşor afacerile şi să limiteze impactul restanţelor asupra bilanţurilor, vine un an 2012 care se anunţă foarte dur, potrivit specialiştilor. Ceea ce nu a reuşit criza financiară în mai bine de doi ani va face criza zonei euro. Problemele zonei unice au lovit puternic grupurile de care aparţin băncile din România, ceea ce înseamnă pentru jucătorii de la noi resurse mai puţine şi mai scumpe, nevoia de a consolida afacerile şi de a reduce costurile până la niveluri nemaivăzute până acum. Ca urmare, două bănci greceşti cu filiale locale care controlează la noi cote importante de piaţă, respectiv Alpha Bank (Alpha Bank România) şi Eurobank (Bancpost), au anunţat anul trecut că vor fuziona. Banca Austriei a anunţat, totodată, că băncile austriece de la noi vor trebui să-şi asigure singure fonduri pentru noile credite.

RECORD: Germania a vândut pentru prima oară bonduri la un randament negativ

Pe fondul înrăutăţirii perspectivelor privind zona euro, Germania pare a fi locul de refugiu din calea crizei datoriilor suverane ale regiunii, astfel că Ministerul Finanţelor a ajuns să se împrumute de pe piaţă la randamente negative, pentru prima dată în istorie, transmite Bloomberg. Cu alte cuvinte, investitorii în bonduri germane au acceptat chiar să plătească ei pentru a-şi ţine banii în bonduri germane, în condiţiile în care pentru majoritatea ţărilor din zona euro investitorii percep dobânzi tot mai mari şi creditează cu sume tot mai mici. Licitaţia de ieri cu titluri de trezorerie pe 6 luni emise de Ministerul Finanţelor din Germania s-a încheiat cu adjudecarea a 3,9 miliarde euro, pentru care randamentul mediu s-a negociat la -0,01%. Este pentru prima oară când s-au vândut astfel de titluri guvernamentale la un randament negativ, a declarat Joerg Mueller, un purtător de cuvânt al Agenţiei Federale de Finanţe. Pe 3 ianuarie, Olanda a vândut obligaţiuni la un randament zero.

JURNALUL NATIONAL

Datoriile lui Niculae, eşalonate ilegal. În 2010, InterAgro avea o datorie totală de 125 de milioane de euro

Romgaz a eşalonat ilegal datoriile istorice ale InterAgro pentru gazele naturale achiziţionate de la compania de stat, astfel încât acestea să nu apa­ră ca restanţe şi să fie, ulterior, obligată să sisteze aprovizionarea combinatelor chimice, aşa cum prevede legislaţia, au declarat pentru Jurnalul Naţional surse judiciare. Astfel, InterAgro apare în scripte cu restanţe zero către Romgaz pentru gazele naturale achiziţionate de la compania de stat, însă procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) spun că firma lui Ioan Niculae a beneficiat de materie primă pentru combinatele sale deşi nu s-ar fi calificat pentru a primi facilităţile. Comunicatul oficial din data de 4 ia­nua­rie face referire la "menţinerea facilităţilor acordate societăţii, în condiţiile în care înregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate". Mai exact, InterAgro devine furnizor de gaze pentru combinatele care ele însele erau consumatorii întreruptibili.

Yenul, cea mai puternică monedă din lume

Cea mai puternică monedă din lume a fost, anul trecut, yenul japonez. Aceasta s-a apreciat faţă de euro cu 8,34%, se arată în analiza X-Trade Brokers. Deşi în prima parte a anului trecut moneda japoneză a pierdut p­uternic teren în faţa celei europene, în cea de-a doua jumătate a anului întărirea yenului a fost extrem de puternică, respectiv de 17,32%, astfel încât nu numai că moneda a recuperat intervalul pierdut iniţial, dar a sfârşit anul pe prima poziţie de pe podium. La polul opus, cea mai slabă monedă a fost lira turcească, care a avut o depreciere semnificativă faţă de euro, de 17,7%, cea mai mare parte înregistrată până la începutul lunii august.

Wall Street Journal: România şi-a revizuit planul de aderare la moneda unică. Vezi cum reacţionează BNR

Wall Street Journal, una dintre cele mai influente publicaţii economice din lume a publicat o analiză semnată de Robert Barro, profesor de economie al Universităţii Harvard, care recomandă Uniunii Europene să renunţe la euro şi arată şi cum s-ar putea realiza acest lucru. Chiar în primul paragraf al acestui articol, autorul afirmă că România, alături de alte şase state europene care au aderat în ultimele două valuri - Bulgaria, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania şi Polonia, a anunţat intenţia de a revizui ţinta de adoptare a euro ca monedă naţională. Or, cu două luni în urmă, după o întrevedere cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, premierul Emil Boc a declarat că se menţine ţinta de aderare la zona euro - anul 2015. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR a declarat, pentru Jurnalul Naţional, că nu a apărut, între timp, nicio schimbare.

NATIONAL

Becali si Voiculescu au interzis la alegeri

Partidul Conservator si Partidul Noua Generatie nu pot candida la alegerile din 2012 din cauza faptului ca nu au depus la tribunal listele cu sustinatori. Potrivit legii partidelor politice, in prag de an electoral, formatiunile sunt obligate sa depuna la Tribunalul Bucuresti listele cu sustinatori (minimum 25.000). Data limita a fost 31 decembrie, termen ratat atat de PC-ul lui Dan Voiculescu cat si de PNG-ul lui George Becali. Prin urmare, desi nu sunt considerate radiate, formatiunile cu pricina nu vor avea dreptul sa participe la alegerile din 2012. Daca in ceea ce priveste PNG nu-i un capat de lume, in cazul PC deranjul va fi mare, pe masura ambitiilor politice ale conservatorilor.

Sfaturi anticriza in Biblie si ponturi de afaceri in Talmud

Cititorii dedicati ai Bibliei sau ai Talmudului pot descoperi solutii pentru rezolvarea tuturor problemelor, inclusiv a crizei economice mondiale. Unii oameni de afaceri au pus cu succes in practica invataturile sfinte. Liderii UE se dau de ceasul mortii sa salveze euro, dar rezolvarea este la indemana oricui. Potrivit MyplaniQ, in Biblie, la sectiunea eclesiastul 11.1 si 11.2 se afla un sfat clar anticriza: "Arunca-ti painea pe ape, si dupa multa vreme o vei gasi iarasi! Imparte-o in sapte, si chiar in opt, caci nu stii ce nenorocire poate da peste pamant". De asemenea, in Talmud, cartea sfanta a evreilor, este mentionat sfatul unui "broker" din anul 1.200 i.d.Cr. : "Fiecare om sa-si imparta banii in trei parti si sa investeasca o treime in pamant (imobiliare- n.r.), o treime in afacere (capital circulant - n.r.) si o treime ca rezerva (depozit bancar, valute, aur etc- n.r.). Omul de afaceri american Roger Gibson a aplicat in urma cu 20 de ani acest sfat, iar firma sa administreaza acum active de peste un miliard de dolari, pe baza "sfintei treimi" economice.

Popoviciu incaseaza lunar 1,5 milioane de euro, chirii la mallul din Baneasa

Omul de afaceri Gabriel Popoviciu incaseaza lunar aproximativ 1,5 milioane euro din chirii pentru 200 de spatii comerciale din Baneasa Shopping City, venituri puse in garantie, printre altele, pentru un credit de aproape 125 milioane euro, acordat in 2006 pe cinci ani si rescadentat pana in 2016. Cele 200 de contracte de inchiriere puse in garantie de Baneasa Developments pentru creditul rescadentat cuprind o suprafata totala de peste 38.000 de metri patrati, ceea ce echivaleaza cu o chirie medie lunara in jur de 39 de euro/metru patrat. Suprafata construita la sol a centrului comercial Baneasa Shopping City este de 32,983 metri patrati, iar suprafata construita desfasurata totalizeaza 99.310 metri patrati.

Steaua i-a adus lui Becali un profit de 10 milioane de euro

Echipa antrenata de Ilie Stan genereaza un interes mai mare decat atunci cand evolua in Ghencea. Partidele disputate pe "National Arena" aduc bani buni la bugetul clubului. Astfel, numai din vanzarea biletelor pe cel mai modern stadion al tarii, Becali a bagat in buzunar in jur de doua milioane de euro. Aproximativ aceeasi suma a venit de la sponsori si din marketing, astfel ca pana acum s-au asigurat patru milioane de euro. Grosul sumei este asigurat, insa, de drepturile tv din Liga 1, Steaua incasand 3,3 milioane de euro pentru sezonul 2010/ 2011. Cu toate ca participarea in Europa League nu se poate compara cu o prezenta in Liga Campionilor, stelistii sunt multumiti de reteta financiara obtinuta pana acum: doua milioane de euro pentru calificarea in faza grupelor si cele sase meciuri disputate, plus inca un milion, bonus de accedere in primavara europeana.

PUTEREA

Cum l-a ajutat Videanu pe Niculae

Fostul ministru al economiei din perioada 2008-2010 a aprobat şi susţinut, în primul rând, alături de secretarul de stat pentru energie, Şerban Tudor, două memorandumuri. Primul, întocmit în 17 martie 2009, prevedea aplicarea până la 31 decembrie 2009 a reducerilor cu 40 USD pentru mia de metri cubi de gaze pentru consumatorii întreruptibili şi cu doar 17 USD pentru consumatorii eligibili. Al doilea memorandum, semnat la distanţă de un an, pe 9 februarie 2010, prevedea continuarea acestei politici de reducere pe tot parcursul anului 2010, cu deosebirea că reducerea pentru consumatori era de 30 USD. Ambele memorandumuri au fost susţinute în ciuda faptului că InterAgro înregistra datorii majore, eşalonate şi reeşalonate, faţă de Romgaz.

USL iese în stradă pentru semnături

Liderii USL se pregătesc de alegeri. Aceştia au promis o validare publică de către români a propriilor candidaţi pentru alegerile din noiembrie 2012, dar fără să spună clar care va fi procedura. Ieri, la şedinţa săptămânală a USL, liderii formaţiunii au anunţat că desemnarea celor mai buni candidaţi ai formaţiunii lor pentru alegerile locale şi parlamentare din noiembrie 2012 se va face prin procedura validării publice. Concret, până în iunie, cetăţenii îşi vor putea exprima opinia cu privire la cel mai bun candidat - explică liderii USL. Asta după ce, în prealabil, candidaţii vor fi propuşi în interiorul partidului. Singura problemă este că nu au spus în ce va consta procedura respectivă, nimic concret.

Lucian Anghel a câştigat şefia Bursei de Valori

Tensiune maximă, luni, la alegerile de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Adunarea Generală a Acţionarilor BVB a dezbătut de la prânz şi până seara candidaturile pentru desemnarea noului preşedinte şi a componenţei Consiliului de Administraţie al instituţiei. Într-un final, economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, a fost ales preşedinte al BVB, el învingându-i pe ceilalţi doi candidaţi, respectiv fostul şef al CA al Bursei, Stere Farmache, şi pe preşedintele Asociaţiei Brokerilor, Dan Paul.

Şerbănescu: BVB nu are nici o treabă cu economia României

Analistul economic Ilie Şerbănescu se declară sceptic cu privire la importanţa alegerilor de la BVB. "Eu, personal, nu văd nici măcar miza BVB, darămite miza preşedinţiei ei. O bursă de valori are menirea de a finanţa o economie. La noi doar mişcă unii nişte bani dintr-o parte în alta. Am auzit personal de zeci de firme mari care vor să iasă de la bursă. Dacia, care s-a listat prin decizie guvernamentală la bursă, acum nu mai este. În felul acesta a fost formată BVB. Primul lucru pe care îl face o firmă străină care a cumpărat ceva pe piaţa românească este să încerce să iasă de pe bursă. Oricum, e ceva stricat acolo. Când economia mergea bine, bursa mergea prost. Când economia a intrat în groapă, bursa a înflorit. E clar că, nu numai că nu este un barometru al economiei, ci n-are absolut nici o treabă cu economia. Din punctul de vedere al menirii bursei, ea nu există în România. UE trăieşte cu finanţare de 30% de pe bursă, SUA cu 70%. De aceea are UE aşa de mari probleme cu criza bancară, şi SUA nu", ne-a declarat Ilie Şerbănescu.

Stere Farmache (BVB): A fost un vot democratic, trebuie să îl acceptăm

Alegerile de luni pentru conducerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au adus în prim-plan reprezentanţii băncilor, care au obţinut funcţia de preşedinte prin economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, deşi ceilalţi doi candidaţi - fostul preşedinte al BVB, Stere Farmache, şi preşedintele Asociaţiei Brokerilor, Dan Paul, au avut împreună mai multe voturi. "Atât timp cât este un vot democratic al acţionarilor, trebuie să îl acceptăm. Orice început are un sfârşit", a declarat, la finalul alegerilor, Stere Farmache, care a condus bursa timp de 16 ani, ca director general, ca preşedinte sau chiar cumulând ambele funcţii. Întrebat de jurnalişti dacă băncile "au pus stăpânire" pe bursă, creaţia brokerilor, Farmache a răspuns: "Nu ştiu!".

SUA ar pierde războiul cu Iranul

Într-un scenariu real al conflictului militar cu Iranul, forţele navale americane sunt vulnerabile. Motivele sunt legate de realităţile geografice şi de capacităţile de apărare din Iran. Forţa US Naval are limite în Golful Persic. Supremaţia nu înseamnă invincibilitate. Îngustimea relativă a Golfului Persic face ca portavioanele şi navele de război ale SUA să nu poată acţiona la capacitatea dorită. Acesta este motivul pentru care SUA au proiectat construirea unui sistem de scut antirachetă în Golful Persic. Chiar navele mici de patrulă iraniene în Golful Persic, care apar nesemnificative faţă de un portavion american sau distrugător, reprezintă o ameninţare. Aceste nave pot lansa cu uşurinţă un baraj de rachete care ar putea afecta în mod semnificativ şi eficient forţele navale ale SUA. De asemenea, ambarcaţiunile mici de patrulare sunt greu detectabile şi greu de ţintit. Chiar şi Institutul de la Washington pentru Politica Orientului Apropiat a recunoscut în 2008 ameninţarea din partea Iranului.

ROMANIA LIBERA

600 de milioane de euro. Marea risipă a statului din 2010

In 2010, anul în care zeci de mii de angajaţi ai statului au fost concediaţi pentru a economisi banii bugetului, salariile au fost tăiate cu un sfert iar TVA a crescut cu 5%, instituţiile publice au risipit 600 de milioane de euro. Instituţiile statului au risipit în 2010 600 de milioane de euro prin achiziţii de echipamente fără licitaţii, plăţi nejustificate către persoane fizice sau juridice, proiecte prost gestionate, contracte derulate dezavantajos pentru stat sau diferite erori financiare, arată raportul anual publicat zilele trecute de către Curtea de Conturi a României (CCR). Controlul a fost făcut prin sondaj asupra 2.751 de companii, regii şi autorităţi ale statului, precum şi a unor ministere şi a arătat că doar 4% din acestea ar pute primi un certificat de bună purtare din partea CCR. Procentajul este de 4 ori mai mic decât în 2008. Evoluţia negativă este justificată de oficialii CCR atât printr-o creştere a exigenţei auditorilor, cât şi prin "amploarea crescută a neregulilor constatate".

Pentru Epoch Times, România este "ţara fără vise"

Conform jurnalistului german Thilo Gehrke, "România este renumită pentru economia subterană, evaziune fiscală şi muncă la negru", ocupând unul din locurile fruntaşe în clasamentul celor mai corupte state din Europa. "România - în ţara fără vise" - acesta este titlul unui articol apărut recent în ediţia în limba germană a publicaţiei The Epoch Times, fondată în 1999 de membri ai mişcării religioase Falun Gong. Publicaţia, interzisă în China (ca, de altfel, şi Falun Gong), are sediul la New York, însă este tipărită şi în alte zece limbi şi distribuită gratuit în peste 30 de ţări - iar pe internet, The Epoch Times apare în 17 limbi, printre care şi româna. Ziarul militează împotriva Partidului Comunist Chinez şi pentru libertatea religioasă în China.

ZIARUL FINANCIAR

Farmache, detronat. Lucian Anghel este preşedintele BVB. Cum s-au făcut jocurile

Lucian Anghel, 39 de ani, este economistul-şef şi directorul Direcţiei Strategie din cadrul celei mai mari bănci locale, BCR, şi este unul dintre cei mai cunoscuţi analişti economici din România. Anghel nu a avut până în prezent vreo implicare directă pe bursă, însă este susţinut de un grup puternic de acţionari, în special din sectorul bancar, din care fac parte printre alţii BCR, UniCredit, ING, dar şi alte bănci şi fonduri care deţin acţiuni la BVB. Tocmai de la aceşti acţionari a pornit şi solicitarea privind alegerea unui nou CA. Ca economist-şef, este responsabil de coordonarea departamentului de cercetare şi strategie al BCR, dar participă şi la întâlnirile cu investitorii străini sau clienţii importanţi ai băncii. Anghel şi-a construit cariera în mediul privat exclusiv în cadrul celei mai mari bănci locale, deţinând mai multe poziţii în cadrul departamentului Pieţe Financiare. El a absolvit facultatea de Cibernetică din cadrul ASE Bucureşti.

Conspiraţia de 100 de ani. Cum au transformat băncile de pe Wall Street criza într-un cartel - editorialist Bloomberg

Băncile de investiţii de pe Wall Street se bucură în prezent de un monopol fără precedent, cu mult mai puternic decât cel din anii '40 care a generat unul din cele mai mari scandaluri judiciare din istoria financiară a Statelor Unite, scrie pentru Bloomberg William D. Cohan, fostul bancher de investiţii devenit celebru cu cartea "Cum a ajuns Goldman Sachs să conducă lumea". Acum 65 de ani guvernul american a dat în judecată cele mai mari 17 bănci de investiţii de pe Wall Street acuzându-le că au acţionat concertat pentru încălcarea legilor antitrust. Dosarul acuzării menţiona că bancile au început încă din 1915 o "conspiraţie" pentru eliminarea concurenţei prin plasarea unor oameni apropiaţi de instituţiile financiare în poziţii cheie ale clienţilor care ulterior le-ar fi facilitat accesul la contracte profitabile. Ceea ce spunea practic guvernul atunci era că băncile au format un cartel în toată regula care lăsa puţin loc de negociat clienţilor aflaţi în căutare de capital, consultanţă sau intermediere. Acelaşi argument poate fi aplicat şi astăzi, notează editorialistul.

Seful CNAS spune că va depune armele. Sistemul sanitar şi-a atins limitele

Seful CNAS, care administrează 4,5 miliarde de euro spune că nu poate administra eficient banii şi trebuie să îi dea privaţilor. "Spuneam atunci că dacă sistemul actual nu face altceva decât să producă nemulţumiri, atât la nivelul pacienţilor, cât şi la nivelul personalului sanitar, lucru acesta demonstrează că am ajuns într-un punct în care nu se mai poate. Actuala legislaţie, actualul sistem de funcţionare în medicina românească, vrem să recunoaştem sau nu, trebuie să o spunem foarte clar, că şi-a atins limitele. Şi-a atins limitele, din păcate, într-o formulă care este nemulţumitoare pentru toţi actorii care sunt implicaţi", afirmă într-un interviu pentru MEDIAFAX Preşedintele Casei Naţionale de Asiguri de Sănătate, Lucian Duţă. Pacienţii vor fi obligaţi să meargă la controlul obligatoriu, iar dacă nu o vor face vor plăti din buzunar serviciile din pachetul de bază în cazul în care se îmbolnăvesc.

UniCredit caută clienţi care să ţină euro la bancă şapte ani cu 6% dobândă

UniCredit Ţiriac Bank încearcă să-şi convingă clienţii să-şi blocheze în bancă economiile de peste 1.000 lei, euro sau dolari, pe o perioadă de până la şapte ani, în schimbul unei dobânzi de 7% pe an la lei, în timp ce la euro şi dolari dobânda bonificată urcă până la 6% şi, respectiv, 5%, pentru scadenţa maximă, într-o perioadă în care băncile locale încep să piardă din sprijinul băncilor-mamă. Dobânda la depozitele de peste 1.000 de lei este de 7% pe an, indiferent de scadenţa depozitului - doi, trei, cinci sau şapte ani. În cazul depozitelor în euro, remuneraţia porneşte de la 4,5% pe an pentru scadenţa de doi ani şi creşte cu jumătate de punct procentual până la 6% pe an la depozitele cu maturitatea de şapte ani. La depozitele pe doi ani în dolari, dobânda este de 3,5% pe an, avansând cu jumătate de punct procentual, astfel că persoanele care îşi ţin resursele şapte ani sunt recompensate cu o dobândă de 5% pe an.

Zona euro are în faţă câteva luni de foc, care ar putea aduce schimbări dramatice de structură şi în balanţa puterilor politice

Zona euro are în faţă câteva luni cruciale, cu alegeri care pot schimba polii politici ai regiunii şi destabiliza astfel strategia de luptă a Europei contra crizei datoriilor şi decizii care ar putea viza chiar structura zonei euro. Grecia, stat aflat deja de mai mult de doi ani în criză, riscă să intre în incapacitate de plată în martie dacă nu primeşte un al doilea pachet de bailout, de 130 de miliarde de euro, de la partenerii europeni şi FMI. În aceste condiţii, Atena se grăbeşte să obţină acordul crucial al deţinătorilor privaţi de obligaţiuni pentru o "tunsoare" voluntară de 50% a deţinerilor acestora, scrie agenţia Thomson Reuters. Discuţiile cu băncile şi fondurile de investiţii întârzie să ajungă la un rezultat concret, ceea ce afectează încrederea în Grecia. "Pericolul unui default dezordonat al Greciei creşte din nou, cu riscul de a contamina Italia şi alte state", au avertizat analiştii de la Barclays Capital.

Belgienii au scos din buzunare de bunăvoie aproape 6 mld. euro pentru a ajuta guvernul

Belgia este considerată un caz-test pentru noile reguli care permit UE să intervină în politicile naţionale de taxe şi cheltuieli. Belgia, stat cu unul dintre cele mai ridicate grade de îndatorare din UE, face eforturi să stopeze creşterea puternică a costurilor de finanţare în contextul temerilor investitorilor privind criza din zona euro. Pentru că nu este văzută cu ochi buni de pieţe, ţara a găsit o nouă sursă de finaţare, respectiv propriii cetăţeni. Pe parcursul a zece zile încheiate săptămâna trecută, belgienii au achiziţionat obligaţiuni de 5,7 miliarde de euro dintr-o emisiune specială destinată investitorilor individuali. Teorectic, fiecare locuitor a împrumutat statul cu 520 de euro, potrivit Financial Times.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb