REVISTA PRESEI 10.02.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 10 februarie 2014

ADEVARUL

Serviciul Român de Informaţii, pe urma vaccinului toxic

Institutul Cantacuzino a intrat în atenţia tuturor organelor de verificare şi control ale statului, după ce întreaga producţie de vaccin antigripal românesc a fost contaminată cu o bacterie periculoasă care poate provoca, în condiţii extreme, şoc anafilactic. În consecinţă, cele 400.000 de doze, a căror concentraţie de endotoxine depăşeşte de 30 de ori valorile normale, nu vor fi puse pe piaţă, au decis reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM). În opinia ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, întreaga producţie de vaccin autohton, pornită la sfârşitul lunii august 2013, ar fi fost sabotată din interior, motiv pentru care demnitarul a sesizat chiar şi Serviciul Român de Informaţii (SRI), pentru a analiza în amănunt situaţia. Nu doar SRI va încerca să facă lumină în acest caz. Premierul Victor Ponta şi-a trimis Corpul de Control la Institutul Cantacuzino, în timp ce Nicolăescu a cerut sprijinul experţilor de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dar şi celor de la Curtea de Conturi. Aceştia din urmă vor investiga modul în care s-au cheltuit cele 10 milioane de lei alocate de Guvern pentru repornirea institutului.

SONDAJ Ponta conduce în derby-ul cu Antonescu

Potrivit cercetării INSCOP Research, efectuată la comanda ziarului "Adevărul", premierul Victor Ponta ar fi votat, dacă ar candida la Preşedinţie, de 29,8% din respondenţi. Pentru Crin Antonescu ar opta 22,4%. Formula în care USL va aborda meciul pentru Cotroceni, programat pe 2 şi 16 noiembrie 2014, este încă un mister. Marea întrebare este legată de prezenţa sau absenţa unui candidat comun al USL. În această privinţă, opţiunile românilor sunt împărţite astfel: 34,9% cred că USL va avea un candidat comun, 33,8% cred că PSD şi PNL vor avea candidaţi proprii, iar 31,3% au ales "Nu ştiu/nu răspund", ceea ce ne indică faptul că evoluţiile politice din ultima vreme, inclusiv tangenţial la subiectul prezidenţialelor, au avut darul de a induce o relativă confuzie în percepţia publicului. Cei doi lideri potenţiali candidaţi ai dreptei, Mihai Răzvan Ungureanu şi Cătălin Predoiu, ocupă următoarele locuri în ierarhie, cu 11,3%, respectiv 5,8%. De menţionat că Mihai Răzvan Ungureanu este mai notoriu şi mai popular decât Cătălin Predoiu, dar este lipsit de infrastructura PDL.

Cum a trişat Ponta procedura penală

Premierul a modificat unele prevederi din noul Cod de Procedură Penală intrat în vigoare pe 1 februarie, dar cele mai stringente probleme, printre care şi procedura interceptărilor, le-a pasat Parlamentului. La sfârşitul săptămânii trecute, prim-ministrul Victor Ponta a semnat o ordonanţă de urgenţă prin care făcea mai multe modificări la Codul de Procedură Penală. Însă OUG publicată în Monitorul Oficial vineri, 6 februarie, este semnificativ diferită de proiectul iniţial. Astfel, cele mai importante probleme ce trebuiau rezolvate la sugestia DNA şi DIICOT au dispărut de pe lista modificărilor. Practic, pentru articolele ce privesc procedura în cazuri grave de criminalitate sau terorism, precum şi cele privind interceptarea suspecţilor, Victor Ponta a pasat pisica Parlamentului, acolo unde există un puternic curent în favoarea infractorilor.

Topul salariilor din România: maxime în bănci şi rafinării, minime în industria alimentară, hoteluri şi restaurante

Angajaţii care lucrează în bănci, rafinării, industria tutunului, informatică şi aviaţie câştigă cel mai mult, reiese din datele Institutului Naţional de Statistică (INS). La polul opus, cu cele mai mici salarii, se află angajaţii din domeniile cultură-spectacole, prelucrarea lemnului, producţia de mobilă, industria alimentară şi din hoteluri-restaurante. Potrivit INS, în bănci se câştigă, în medie, echivalentul a aproximativ 1.000 de euro (peste 4.500 de lei), în timp ce în turism media salarială abia dacă depăşeşte echivalentul a 200 de euro (940 de lei). Acest decalaj dintre cele mai mici şi cele mai mari venituri creşte de la an la an, pentru că salariile mari cresc mai accelerat decât cele mici. Pentru rata lui Ponta s-ar putea califica doar angajaţii din salubritate, comerţ, transporturi, sănătate, învăţământ, confecţii, construcţii, agricultură, cultură-spectacole, prelucrarea lemnului, producţia de mobilă, industria alimentară şi din hoteluri-restaurante.

Bugetele Electrica şi Transelectrica, tăiate de cosaşi: serviciile de defrişare şi vopsire au fost plătite la suprapreţ

Echipele profesioniste de tăietori de lemne, vopsitori de stâlpi şi cosaşi au făcut o pagubă de 16 milioane de lei companiilor Electrica şi Transelectrica numai în anul 2012. Un raport al Curţii de Conturi arătă cum sunt căpuşate societăţile de stat. Dacă la Hidroelectrica "băieţii deştepţi" au fost cauza contractelor păguboase, Transelectrica şi Electrica au alte probleme. Inspectorii Curţii de Conturi acuză atribuirea de către Transelectrica unui contract de prestări servicii de întreţinere a culoarelor de trecere a liniilor electrice aeriene, în valoare de 1,971 milioane de lei unei companii care nu îndeplinea condiţiile participare. Ulterior, patru astfel de contracte au fost acordate "la preţuri majorate cu sumă de 4,038 milioane lei, faţă de preţurile ofertate de aceleaşi societăţi la prima licitaţie, în condiţiile în care, într-un interval de numai 50 zile, au participat la două licitaţii electronice organizate, iar la a doua licitaţie, au depus oferte cu valori de 2,6 ori mai mari.

Traian Băsescu, la Cluj-Napoca: "Nu îngenunchem la UE, ci ne respectăm promisiunile"

Preşedintele statului, Traian Băsescu, a participat, duminică, la dezbaterea organizată de PMP la Cluj-Napoca, unde a vorbit despre corupţie şi despre Noul Cod Penal. Preşedintele a spus că românii sunt prea toleranţi în ceea ce-i priveşte pe aleşii corupţi. De asemenea, şeful statului a explicat cât de important este să ne respectăm promisiunile din tratatul de aderare la UE. Preşedintele Traian Băsescu a declarat că revenirea la "o justiţie controlată" este un lucru ce se poate întâmpla, precizând că "ireversibilitatea în justiţie nu este garantată, din păcate, prin acţiunea oamenilor", situaţie care îngrijorează. De asemenea, în discursul său, preşedintele a spus că trebuie să ne respectăm promisiunile din tratatul de aderare. "Nu ne târâm în genunchi la UE, ci doar respectăm ce-am promis!" Traian Băsescu a spus despre Fundaţia Mişcarea Populară că a născut un copil prematur, PMP (Partidul Mişcarea Populară), care se va lupta la europarlamentare şi căruia îi urează succes.

CAPITAL

Pachetul de relansare a economiei pică examenul bugetului

Dincolo de senzaţia făcută de anunţul Guvernului că, în următoarele luni, va pune în practică un pachet de măsuri pentru relansarea consumului stau calculele bugetare. Iar la acest capitol, guvernanţii nu au fost prea convingători. Trei din cele patru măsuri preconizate - facilitatea la plata ratelor pentru persoanele fizice, scutirea de impozit pe profitul reinvestit şi sprijinul financiar pentru firmele care fac angajări - au o influenţă foarte mică sau zero asupra bugetului din acest an. În schimb, reducerea contribuţiilor de asigurări cu 5% care este, în fond, cea mai aşteptată de mediul de afaceri ar însemna un minus de încasări de circa 2,5 miliarde lei în a doua parte a anului. O scurtă analiză a celorlalte măsuri arată că facilitatea la plata ratelor se va reflecta asupra bugetului abia peste doi ani, când vor fi acordate scutirile de impozit pe venit de până la 200 lei, iar scutirea de impozit pe profitul reinvestit, în raportările companiilor de anul viitor.

Noua acciză urcă preţul carburanţilor la 7 lei/litru

Sortimentele mai scumpe de carburant vor atinge pragul de 7 lei/litru din cauza majorării accizelor de la 1 aprilie, ceea ce va determina o scumpire de 5%-7%. Petroliştii se aşteaptă la o scădere a consumului, însă doar pe termen scurt. Încă din prima zi a acestui an şoferii au fost nevoiţi să plătească mai mulţi bani pentru carburanţi. Preţurile urmau să scadă datorită cursului de schimb la care se calculează accizele, însă guvernul USL a decis să schimbe modalitatea de calcul al acestora, astfel că în loc de ieftinire a avut loc o scumpire cu 9-10 bani/litru. Veste bună sau veste rea, depinde din ce parte sunt privite lucrurile, întrucât preţurile urmau să crească cu peste 50 de bani pe litru, însă în urma disputei dintre preşedinte şi Guvern, majorarea accizei cu 7 eurocenţi/litru a fost amânată cu 3 luni.

CURENTUL

"Medalia" lui Ponta la Soci: o poză de grup cu dictatori

Ponta a postat pe facebook-ul său o poză antologică, el la o măsuţă, undeva în fundal, stingher şi cu nimeni la masă, deoarece el este până şi pentru ruşi un neica nimeni iar undeva mai în prim plan nişte indivizi, explicaţia foto lămuritoare pe deplin fiind menită să-l lustruiască pe Ponta la amor propriu. Fotografia cu Ponta era însoţită de comentariul: "Premierul Victor Ponta, alături de lideri importanţi de stat si de guvern, la dineul oficial organizat cu ocazia deschiderii Olimpiadei de Iarna 2014 de la Soci". Importanţii cu pricina erau următorii: preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, considerat un criminal de o lume întreagă, pentru măsurile represive luate împotriva propriului popor, ce a ieşit în stradă de luni de zile pentru a protesta faţă de întoarcerea Ucrainei către Rusia nu către UE, ştersul premier bulgar, Plamen Oresharski şi un criminal în toată legea, Islam Karimov, preşedintele Uzbekistanului, din 1989, cunoscut pentru pasiunea sa specială pentru torturi groaznice, cum ar fi prăjitul oponenţilor politici în ulei încins sau îngheţarea lor, pentru variaţie şi distracţie sadică.

Bani aruncaţi de pomană: După ce a dat-o în bară cu avionul din Apuseni, ROMATSA trimite ISU pe urma bărcilor din Franţa

"Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian", pe scurt ROMATSA. La scurt timp după ce "s-a fript" cu "ciorba" opărită a dramaticului accident din Apuseni, specialiştii de acolo, în loc să dirijeze avioanele din slava cerului, s-au apucat să trimită ISU pe urmele unei ambarcaţiuni naufragiate pe alte meleaguri. In seara de 5 februarie, în jurul orelor 22, echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ au fost anunţate că o ambarcaţiune s-ar afla în pericol în zona barajului Izvorul Muntelui. Este greu de înţeles ce o fi avut în comun ROMATSA cu o eventuală ambarcaţiune nautică aflată în pericol pe unul dintre lacurile româneşti. Ulterior, cei de la ISU au fost anunţaţi că de fapt, ambarcaţiunea cu pricina se afla la celălalt capăt al lumii undeva, în sudul Franţei undeva în zona Coastei de Azur. Ulterior, ROMATSA a oferit o explicaţie halucinantă care, dincolo de insolitul situaţiei poate oferi şi o explicaţie a întârzierii cu care s-a procedat în cazul accidentului din Apuseni.

CURIERUL NATIONAL

Adevăratele interese din scandalul "Cantacuzino"

În spatele scandalului de la Institutul Cantacuzino privind cele 400.000 de doze de vaccin antigripal care nu sunt bune se află mai multe interese - imobiliare, legate de laboratoarele de analize de referinţă şi politice. Chiar ministrul Nicolăescu a afirmat vineri că este posibil ca pe linia de fabricaţie de la Institutul Cantacuzino să se fi întâmplat lucruri cu "rea-voinţă", iar când a fost întrebat de o posibilă contaminare intenţionată, acesta a spus că a primit asemenea informaţii şi că a sesizat SRI. Vasile Barbu, preşedinte al Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, a declarat pentru Curierul Naţional că s-ar putea să fie un sabotaj pentru că Institutul prezintă interes pentru anumiţi "băieţi deştepţi" care vor ca acesta să fie închis. "Existe nişte cercuri de interese care voiau să pună mâna pe Institutul Cantacuzino", a afirmat acesta.

Cronica unui meci de ping-pong cu acţiuni furate

În septembrie - noiembrie 2013, BCR şi Harinvest au schimbat între ele şi de peste 10 ori aceleaşi pachete de acţiuni la opt emitenţi fără autorizarea proprietarilor. Aceste schimburi cu acţiuni furate au sporit artificial volumele de la dublare până la de 68 de ori mai mari, iar în unele cazuri preţurile au fost aruncate în sus cu 100% sau 300%. ASF anchetează acest caz cu suspiciunea de manipulare a pieţei, iar singura explicaţie plauzibilă este că aceste tranzacţii au fost făcute pentru a masca insolvabilitatea Harinvest. Na-ţi-o ţie, dă-mi-o mie! Aşa au plimbat prin piaţă BCR şi Harinvest în toamna anului trecut pachete de acţiuni la opt emitenţi de la cota BVB şi de pe segmentul Rasdaq în nişte mişcări care nu au explicaţii prin prisma unui comportament corect de piaţă. Mai grav, aceste titluri erau furate, au fost înstrăinate de la desk-ul Harinvest fără autorizarea proprietarilor lor. Frauda de la casa de brokeraj vâlceană care s-a soldat cu pagube de aproximativ 20 milioane lei, dintre care 9,44 milioane lei furturi din conturile clienţilor, a fost anticipată, aşadar, de aceste tranzacţii suspecte cărora ASF nu le-a răspuns în timp real.

Olteanu: BNR a încheiat ciclul de reducere a dobânzii

BNR nu va mai reduce dobânda de politică monetară, nivelul de 3,5% stabilit marţi urmând să fie menţinut pentru o perioadă destul de lungă, a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu într-un interviu acordat Wall Street Journal (WSJ), citează Mediafax. "Am încheiat ciclul de relaxare. Având în vedere situaţia actuală, locală şi internaţională, ne aşteptăm să rămânem la acest nivel pentru o perioadă destul de lungă", a afirmat Olteanu la New York, potrivit WSJ. Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a redus marţi dobânda de politică monetară de la 3,75% la 3,5% pe an, un nou minim istoric. Este cea de-a şasea scădere a dobânzii de la începutul anului trecut. Pieţele emergente din întreaga lume sunt afectate de retrageri masive de capital, după ce Rezerva Federală a Statelor Unite a redus programul de injecţii de lichiditate prin preluarea de obligaţiuni. Mai multe state emergente, printre care şi Turcia, au fost nevoite să majoreze dobânzile în ultimele săptămâni pentru a stopa deprecierile monedelor naţionale şi pentru a opri ieşirile de capital.

Astra, noul actor principal în scandalul asigurărilor

Instituţia de supraveghere a pieţei asigurărilor suspectează Astra Asigurări că ar fi subestimat în mod voit daunele pe care ar fi fost prevăzută să le plătească, rezervele constituite fiind cu 40% mai mici decât cele care erau necesare, respectiv cu peste 100 milioane lei în minus, potrivit unui raport al ASF, consultat de Mediafax, pe baza căruia BNR a sesizat DNA. Potrivit acestui raport ASF, consultat de Mediafax, privind situaţia financiară a Astra Asigurări, există riscul ca societatea să intre în incapacitate de plată în cazul unei catastrofe naturale, având în vedere că este cel mai mare asigurător de locuinţe, cu 2,15 milioane de contracte, iar necesarul de capital suplimentar ar fi de 278,4 milioane de euro, se precizează în acelaşi document. Pe de altă parte, ASF dezminte cele apărute în presă, precizând nu există până în acest moment un astfel de document care să fi fost aprobat, analizat sau adoptat la nivelul Consiliului ASF, organismul decizional al Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Stolojan: Voci din sectorul bancar nu au interes ca România să intre în zona euro

Theodor Stolojan acuză că "voci din sectorul financiar-bancar" care au interese ca România să nu intre în zona euro spun că ţara noastră nu este pregătită să adopte moneda europeană, europarlamentarul PDL spunând că "te apucă greaţa când îţi dai seama de manipulările care se fac în această ţară". În discursul său, în cadrul unei dezbateri pe tema Parlamentului European şi a forţei de muncă în Uniunea Europeană, eurodeputatul Theodor Stolojan a făcut comparaţia între unii dintre oamenii de afaceri care spuneau înainte de 2007 că România nu este pregătită să intre în UE şi cei care afirmă acum că România nu este şi nici în zece ani nu va fi pregătită să intre în zona euro. Aceste voci, care provin din sectorul financiar-bancar, au interesul ca ţara noastră să nu adopte moneda europeană pentru că băncile câştigă bani foarte uşor doar prin acordarea de credite în euro cu dobânzi mult mai mari decât cele din ţările care au această monedă

Cea mai scumpă Olimpiadă din istorie, cele mai ieftine medalii

Fiecare sportiv pierde mii de ore de muncă, face multe sacrificii, antrenamente dure şi obositoare, toate acestea pentru obţinerea unei performanţe şi implicit a unei medalii. Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Soci au pregătit cele mai mari medalii din istoria competiţiei, dar se pare că sunt şi cele mai ieftine. O medalie de aur a costat în jurul a 566 de dolari (aproximativ 417 euro), fiind cu 20% mai ieftină decît recordul de valoare stabilit la Jocurile Olimpice de vară de la Londra din 2012. Atunci, o medalie de aur valora 708 dolari (aproximativ 522 de euro), potrivit revistei Forbes. Valoarea mică se explică prin faptul că metalul din care a fost turnată medalia nu este aurul, ci argintul (525 de grame). Aurul reprezintă doar şase grame, fiind în principal regăsit în stratul superior care acoperă medalia. Dacă medalia ar fi fost turnată integral din aur, valoarea de piaţă a acesteia ar fi fost de aproximativ 21.000 de dolari.

EVENIMENTUL ZILEI

Un membru CNA ia atitudine. Narcisa Iorga - dezvăluiri incendiare despre ce se întâmplă în CNA

"Vor urma şi alte sancţiuni dezechilibrate". "Doi membrii ai Consiliului au probleme cu ANI si fac comentarii politice la posturi tv". "Abuzul comis de CNA prin sancţionarea atât de drastică a B1 TV pentru opiniile exprimate de Robert Turcescu va fi analizat de o instanţă judecătorească", a dezvăluit Narcisa Iorga într-un interviu pentru EVZ. Revoltată de voturile dezechilibrate ale colegilor din Consiliul Naţional al Audiovizualului, Narcisa Iorga, membru CNA, a decis să-şi lanseze un blog şi o pagină de Facebook, sub denumirea "Despre audiovizual". Nu este prima dată când membrul CNA face dezvăluiri din interiorul instituţiei ce ar trebui să reglementeze audiovizualul. Iorga susţine că derapajele constante ale televiziunilor arondate puterii sunt tratate cu blândeţe, în timp ce televiziunile ce nu susţin puterea sunt sancţionate cu asprime excesivă.

UE ar putea trimite trupe suplimentare în BOSNIA, dacă situaţia "escaladează"

Calmul a revenit în Bosnia, unde mai multe oraşe au fost, vineri, teatrul unor manifestaţii violente împotriva sărăciei şi proastei gestionări a ţării, soldate cu aproape 150 de răniţi. Uniunea Europeană (UE) ar putea trimite mai mulţi soldaţi în Bosnia şi Herţegovina "în cazul escaladării situaţiei" din această ţară afectată de ample manifestaţii de protest, a declarat, azi, Înaltul Reprezentant al Comunităţii Internaţionale în Bosnia şi Herţegovina, Valentin Inzko (Austria), într-un interviu informează AFP. Fosta republică iugoslavă se confruntă cu "situaţia cea mai gravă de la sfârşitul războiului", a explicat diplomatul austriac. Circa 600 de soldaţi sunt staţionaţi în Bosnia şi Herţegovina, în cadrul operaţiunii Eufor-Althea sub mandat ONU,dintre care o treime provin din Austria (195). "Manifestaţiile violente cu peste 100 de răniţi sunt condamnate ferm", a afirmat el, referindu-se la manifestaţiile care au avut loc, vineri, la Sarajevo şi în alte 15 oraşe bosniace.

JURNALUL NATIONAL

Ponta, despre nominalizarea lui Iohannis: Nu doar că îl doresc în Guvern, dar ar fi un mare câştig

Premierul Victor Ponta spune că are o relaţie foarte bună cu primarul Sibiului, Klaus Iohannis, iar prezenţa lui în guvern ar fi "un mare câştig". "Am văzut propunerile făcute de colegii liberali. Sunt oameni de valoare, în frunte cu domnul Iohannis pe care nu doar că îl doresc în Guvern, dar cred că ar aduce un plus Guvernului", a declarat Victor Ponta pentru TVR. "Celelalte decizii tehnice, cum vom proceda în continuare le vom lua în ţară, împreună, cu calm şi cu gândul cum e mai bine pentru sarcina principală a Guvernului de a-şi continua programul pe trend pozitiv al României. Restul, celelalte lucruri, acasă", a spus premierul.

Blaga, despre înscrierea lui Boc în Fundaţia Mişcarea Populară: Sper să nu se fi înscris într-o fundătură

Preşedintele PDL, Vasile Blaga a comentat gestul lui Emil Boc, fostul preşedinte al partidului, de a se înscrie în Fundaţia Mişcarea Populară. Blaga a spus că nu trebuie acordată prea multă importanţă acestui demers. "Sper să nu se fi înscris într-o fundătură. E problema domnului Boc", a declarat Vasile Blaga la Digi24. "Dl. preşedinte Boc s-a înscris într-o mişcare. Cât de populară este ea, apreciaţi dumneavoastră", a spus Vasile Blaga, care a precizat că la mitingul PDL de ieri din Capitală au participat 15.000 de persoane, "adevăraţii PDL-işti". Vasile Blaga a precizat că a aflat de la televizor despre această decizie a lui Emil Boc şi nu au avut anterior discuţii pe această temă. Totuşi, preşedintele PDL a recunoscut că nu sunt incompatibilităţi între a fi membru PDL şi primar din partea PDL, pe de o parte, şi a face parte dintr-o fundaţie, pe de altă parte, arătând că şi primarul Aradului, Gheorghe Falcă, este de anul trecut înscris în Fundaţia Mişcarea Populară.

NATIONAL

A fost gasit vinovatul pentru tragicul accident din Muntii Apuseni!

Strict tehnic vorbind, cercetarile institutiilor abilitate par sa fi ajuns, in cele din urma, la un numitor comun: scurtcircuitul in buna gestionare a acestei situatii de urgenta s-a datorat plecarii din tara, la doar o ora de la producerea accidentului, a sefului Directiei Aviatiei Civile, cel care trebuia atat sa coordoneze Centrul Operativ al Ministerului Transporturilor, cat si sa informeze operativ comitetul ministerial. Numai ca directorul Catalin Gheorghe Radu, in mod cu totul inexplicabil, nu si-a indeplinit obligatiile ce ii reveneau din fisa postului prin prevederile HG 741/2008, sabotand astfel operatiunile de salvare. Lucru extrem de grav, mai ales ca vorbim de un ditamai ofiterul SRI sub acoperire...

Liberalii joaca iesirea de la guvernare pe cartea Iohannis

De vineri incoace, liberalii, in frunte cu Crin Antonescu, jubileaza la gandul ca l-au inghesuit pe Victor Ponta chiar la el in Guvern. Lasand modestia la o parte, penelistii se felicita pentru nominalizarea lui Klaus Iohannis ca vicepremier si ministru de Interne, considerand ca a fost o mutare mai mult decat inteligenta. La drept vorbind, din orice perspectiva ai privi, Klaus Iohannis este "asul" din maneca PNL-ului. Si asta pentru ca primarul Sibiului fie va fi portita de scapare a liberalilor dintr-o guvernare in care se simt captivi, fie le va aduce o pozitie mai puternica in Executiv si un plus de imagine la nivelul electoratului de dreapta.

S-a dat liber la fraudarea votului!

Intrarea in vigoare a noului Cod penal continua sa tulbure apele si asa agitate ale societatii romanesti. Tocmai in acest an in care in Romania vor avea loc doua scrutinuri extrem de importante, s-a recurs la o reducere drastica a limitelor maxime de pedeapsa. Astfel, daca pana acum violarea secretului votului se pedepsea cu trei ani de inchisoare, o simpla amenda penala este considerata deja suficienta. De asemenea, sanctiunile au scazut si in ceea ce priveste faptele mai grave, precum mita electorala, impiedicarea drepturilor electorale sau falsificarea buletinelor de vot si a listelor electorale. Profund nemultumiti de aceste schimbari, procurorii nu se sfiesc sa acuze ca astfel se da practic liber la fraudarea votului, dosarul "Referendumul" in care este acuzat vicepremierul Liviu Dragnea ramanand fara obiectul muncii.

Blaga arunca sageti spre Cotroceni: Eu nu coabitez cu uselistii

Liderul democrat-liberal Vasile Blaga a profitat de mitingul antiguvernamental pe care partidul sau l-a organizat in Capitala pentru a lansa un atac la adresa presedintelui Traian Basescu. Dupa ce a vorbit despre "hotia si minciuna" uselistilor, Vasile Blaga a incercat sa demonteze acuzatiile pe care Elena Udrea le-a formulta zilele trecute si care vizau o intelegere secreta intre PDL si Victor Ponta Ca sa fie si mai convingator, liderul PDL a ales atacul, tintind chiar spre presedintele Traian Basescu. "Tot aud bazaconii la cate o fatuca (Elena Udrea - n.r) sau la cate unul plecat de pe la noi. Cat sunt eu presedintele acestui partid, niciodata nu o sa inchei un pact de coabitare cu USL, cu Victor Ponta sau cu Crin Antonescu. Altii au incheiat un astfel de pact. Nu vom guverna alaturi de USL. Nu vom guverna alaturi de Ponta sau de Antonescu. Nu-i fac ochi dulci lui Crin Antonescu. Victor Ponta il sprijina, noi nu. Noi il sprijinim pe Catalin Predoiu ", a afirmat liderul democrat-liberal.

PUTEREA

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, feuda corupţilor

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) este o instituţie considerată o feudă a corupţiei tocmai de către cei pe care aceasta ar trebui să îi servească. Proprietarii imobilelor confiscate de regimul comunist sau urmaşii lor se văd ţepuiţi încă o dată de autorităţile postdecembriste, iar jaful din anii '50 a fost înlocuit, după Revoluţie, de specula rechinilor imobiliari. Pe rolul instanţelor de judecată, cele şase legi sub incidenţa cărora cade restituirea proprietăţilor transformă procesele de retrocedare în adevărate loterii, la care, în final, câştigă numai "băieţii deştepţi" din imobiliare, cu complicitatea interesată a unor funcţionari din ANRP. Nu o dată s-a întâmplat ca rapoarte ale Curţii de Conturi să sesizeze nereguli la ANRP, iar cei care au avut de-a face cu această instituţie vorbesc despre o adevărată mafie a retrocedărilor: rechinii imobiliari cumpără drepturile proprietarilor de bună-credinţă, apoi, cu ajutorul funcţionarilor ANRP, obţin despăgubirile, adesea în aceeaşi zi, în schimbul unui procent din valoarea acestora.

Delegaţia României la Jocurile Olimpice de la Soci a fost criticată pentru ţinutele negre de la defilarea de deschidere a Jocurilor

Delegaţia României la Soci a fost criticată de presa americană pentru ţinutele purtate la defilarea de deschidere a Jocurilor Olimpice de vineri, din cauza lipsei de culoare. Portalul american Bleacher Report a analizat costumele tuturor celor 90 de ţări participante la Jocurile Olimpice de la Soci, iar România a fost printre cele criticate pentru ţinute. "România a mers pe costume de culoare neagră şi căciuli albe, iar apoi a încercat să aducă un strop de culoare fluturând mai multe steaguri. Ne pare rău, nu merge aşa, România! Ori incorporaţi culorile în look-ul vostru, ori nu mai faceţi nimic", a comentat portalul american, citat de ziare.com. Pentru apariţia de la Soci, Romania a primit calificativul "B", echivalentul notelor 9/8. Deocamdată, Comitetul Olimpic Român nu a explicat motivul pentru care sportivii români de la Soci au fost îmbrăcaţi în negru.

ROMANIA LIBERA

Europa a oferit 10 miliarde euro pentru cercetare. România, singura ţară care nu a atras nici un euro. Ungaria - 90 milioane, Germania - 1,5 miliarde

Timp de şapte ani, România nu a atras nici un euro din fondurile europene destinate cercetării ştiinţifice, deşi Uniunea Europeană le-a pus la dispoziţie statelor membre sume colosale. Spre exemplu, Marea Britanie a primit peste două miliarde euro, iar state precum Ungaria sau Polonia au primit zeci de milioane pentru finanţarea unor proiecte naţionale de cercetare. Uniunea Europeană ofe­ră statelor membre sume de bani nu doar pentru construcţia de autostrăzi sau pentru agricultură, ci şi pentru cercetare, o ramură vitală pentru viitorul unei naţiuni. Faptul că România ocupă ultimul loc în atragerea de fonduri europene în aproape toate ramurile economice şi sociale este o chestiune arhicunoscută. În ceea ce priveşte fondurile europene pentru cercetare situaţia este mai dramatică. România nu doar că păstrează poziţia ultimă, dar nu a atras nici un euro din fondul impresionant pus la dispoziţie de Comisia Europeană. Asta deşi România contribuie cu sume importante la bugetul Uniunii Europene destinat cercetării.

Nave iraniene de război, în largul coastelor SUA

În timp ce marile puteri şi Iranul se apropie de un acord pe termen lung privind activităţile nucleare ale republicii islamice, luptele politice interne ameninţă procesul diplomatic despre care atât Casa Albă, cât şi administraţia preşedintelui Iranului, Hassan Rohani, declară că se află pe calea cea bună. Pe acest fond al liniei dure adoptate de oamenii politici iranieni, comandantul Forţelor navale iraniene, Rezaei Haddad, a anunţat că "navele Marinei sunt în drum spre Atlantic, trecând prin largul Africii de Sud. Flota iraniană se apropie de frontiera maritimă a SUA, manevra reprezentând un mesaj". El a anunţat de câteva ori intenţia de a desfăşura nave în Atlantic, ca răspuns la prezenţa masivă a Marinei americane în Golful Persic. Cartierul general al Flotei a V-a a Marinei SUA este situat în Bahrein şi în ultimii doi ani americanii au efectuat exerciţii de anvergură în regiune.

ZIARUL FINANCIAR

New York/Wall Street, un oraş vechi, înghesuit, ciuruit, râvnit, care iţi vinde istoria lui cu tot cu gropile din asfalt. Dar acolo sunt banii de care toată lumea are nevoie

Ceea ce te izbeşte în 2014 la New York, la faţa locului, nu este înălţimea şi puterea clădirilor care par să te strivească şi te sufoce, ci gropile din asfalt, peticite peste tot şi infrastructura ciuruită, veche şi ruginită de pe Wall Street sau de pe 5th Avenue, celebra arteră comercială de superlux. Wall Street, centrul financiar al lumii, locul unde banii niciodată nu dorm, este mic, înghesuit, plin de schele, dar are marketing. Orice altceva contează mai puţin în America. Americanii ştiu să vândă şi să se vândă, iar pentru asta iţi spun povesţi din orice. Şi cred că ceea ce fac ei, unde lucrează, este cel mai important lucru din lume, chiar dacă sunt simpli chelneri sau deschid uşa la un hotel. Daca ei sunt aşa, închipuiţi-vă cum sunt brokerii şi cei care trebuie să atragă clienţi, să le vândă acţiuni, obligaţiuni, unităţi de fond sau cine ştie ce alte produse. La ei când scade Bursa, când acţiunile pierd 50% în câteva minute, iar clienţii încep să sune panicaţi, totul se transformă într-o nouă oportunitate pe care trebuie să le-o vândă acestora.

Românii dau 15 mld. euro pe an pe rate la bancă, carburanţi, curent şi gaze

Schema guvernamentală "Rate la jumătate" a adus în prim-plan povara serviciului datoriei care îi apasă pe românii care au 3,4 milioane de credite la bănci. Potrivit calculelor ZF, serviciul datoriei pentru persoanele fizice împrumutate în lei sau în euro înseamnă o povară de 6 miliarde de euro pe an pentru populaţie, la un sold de 25 mld. euro - valoarea tuturor creditelor de consum sau imobiliare contractate de persoanele fizice.

Lucian Anghel, BVB: Fără marketing nu exişti, iar dacă nu eşti prezent în Statele Unite, nu exişti ca piaţă de capital! Aici sunt 40% din banii lumii

"Fără marketing nu exişti şi sunt sigur că am avut o întâlnire bună la New York cu fondurile americane de investiţii, atât noi cei de la bursă, cât şi companiile româneşti pe care le-am adus acolo, iar acest lucru se va vedea în viitor, dar pentru ca americanii să aloce bani pentru România trebuie să eliminăm barierele birocratice actuale de tranzacţionare, iar Guvernul trebuie să continue programul de oferte publice de acţiuni la care s-a angajat", spune Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti. "Ne-am întâlnit cu peste opt fonduri de investiţii care au în administrare active de peste 600 de miliarde de dolari. Cam toţi îl ştiau pe Sobolewski (directorul general al BVB - n.red.) şi spuneau < Noi am făcut bani cu tine în Polonia şi dacă ne spui că piaţa de capital din România se va dezvolta, mergem pe mâna ta şi venim >. Pe piaţa de capital se merge pe încredere, dar asta nu este suficient... mai trebuie să facem şi noi ceva, adică să reducem birocraţia, respectiv cât de uşor pot să intre investitorii străini pe piaţă, să scădem costurile de tranzacţionare pentru că suntem o piaţă scumpă, plus Guvernul trebuie să se ţină de IPO-urile promise în acest an, Hidroelectrica, Electrica şi Compania Energetică Oltenia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb