REVISTA PRESEI 10.02.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 10 februarie 2015

ADEVARUL

Elena Udrea, bună pentru arestare

Arestare Elena Udrea. Plenul Camerei Deputaţilor a votat favorabil, târziu în noapte, pe badă rulantă, şase cereri de ridicare a imunităţii pentru Elena Udrea, printre care şi cea pentru arestare preventivă. Astfel, în cursul acestei zile, fostul ministru al Dezvoltării poate fi încătuşat. Arestarea Elenei Udrea este iminentă. Hotărârile Camerei Deputaţilor privind cererile de urmărire penală şi de încuviinţare a arestării preventive pe numele Elenei Udrea au fost publicate în Monitorul Oficial. Practic, din acest moment, Direcţia Naţională Anticorupţie poate pune în aplicare mandatul de arestare preventivă pe numele fostei candidate la Preşedinţie. Parlamentarii au aprobat, cu 152 voturi pentru şi 82 împotrivă, a şasea cerere DNA privind arestarea Elenei Udrea pentru încălcarea controlului judiciar. Astfel, luni seară, deputaţii au votat favorabil toate solicitările DNA în privinţa Elenei Udrea, dintre care trei pentru începerea urmăririi penale în două dosare şi încă trei pentru arestare preventivă.

Mujahedinii sud-dunăreni. Cum au devenit statele balcanice surse de export pentru islamismul radical

În majoritatea lor, jihadiştii străini au venit în Siria în special din ţări arabe vecine şi din Caucaz. Surpriza cea mare au reprezentat-o "luptătorii lui Allah" veniţi din Balcani. Sute, conform unui recent raport al CIA citat de media locale. Unii dintre ei au experienţa luptei de gherilă împotriva tancurilor şi a artileriei în timpul războaielor balcanice din anii "90. Alţii, novici în mânuirea armelor, au crescut sub influenţa islamului radical care a câştigat teren în regiunile majoritar musulmane sărace şi măcinate de conflicte interetnice din republicile balcanice. Sub presiune occidentală, statele balcanice fac eforturi să reducă procesul de recrutare în regiune. Terenul este însă fertil. În primul rând, din cei 20 de milioane de locuitori ai Europei de Sud-Est, mai mult de un sfert sunt musulmani - prin comparaţie cu Franţa, care are 60 milioane de locuitori, între care 5-10% sunt musulmani practicanţi.

De ce se ieftinesc carburanţii mai greu în România decât în statele vecine

România a înregistrat cea mai mică scădere a preţurilor la carburanţi din Sud-Estul Europei, în condiţiile în care preţul benzinei este cu 5% mai mic faţă de luna decembrie 2014, iar motorina s-a ieftinit, în medie, cu 4,5%, în vreme ce scăderile de preţ din Slovacia, Polonia sau Bulgaria sunt duble sau chiar triple din punct de vedere procentual, potrivit datelor Comisiei Europene. Mai mult, ţara noastră a ajuns în situaţia paradoxală de a avea carburanţi mai scumpi decât Austria, patria-mamă a grupului OMV, în condiţiile în care ponderea taxelor în preţ este mai mare în Austria decât în România. Astfel, preţul mediu pentru benzină era, de 4,94 lei pe litru la ultima raportare, din data de 3 februarie, în vreme ce preţul fără taxe se ridica la 1,95 lei pe litru, impozitele cumulând astfel 60,6% din preţul final în România.

Razbunarea Iordaniei. In doar 3 zile, iordanienii au lansat 56 de atacuri aeriene si au distrus 20% din Statul Islamic

Iordania a anuntat ca in primele 3 zile de la declansarea campaniei impotriva Statului Islamic a lansat 56 de atacuri aeriene impotriva acestor extremisti. Conform The Guardian, seful fortelor aeriene iordaniene, general-maiorul Mansour al-Jobour, a declarat ca Regatul a finalizat cu succes aceste actiuni militare, care fac parte din miscarea armata internationala organizata de Wahsington impotriva Statului Islamic. Iordania a promis un raspuns "cutremurator" dupa ce extremistii sunniti au capturat pe unul dintre pilotii Iordaniei, Maaz al-Kassasbeh, l-au ars de viu si au publicat inregistrarea video pe internet. "Pana acum, aceasta campanie a distrus 20% din capacitatile de lupta ale Daesh" a mai spus Jabour, referindu-se la Statul Islamic, cunoscut si sub alt nume in Iordania. El a precizat ca peste 7.000 de militanti SI au fost ucisi in aceste ultime atacuri ale Iordaniei.

Mediterana nu mai este "Mare Nostrum" pentru Europa!

Se petrece acum ceva fără precedent într-o foarte lungă istorie a continentului european, centrat timp de secole pe controlul absolut (şi puterea subsecventă) asupra Mediteranei. Începând cu 25 ale acestei luni, la Moscova, va fi semnat acordul între Cipru (partea greacă a insulei, aceea care este membră cu drepturi depline a UE), acord în termenii căruia Rusia primeşte dreptul de a folsi o bază militară aeriană "precum şi, dacă va fi necesar", şi alte locaţii, explicită fiind oferta pentru o bază navală. Cea aeriană, culmea ironiei, se găseşte exact la 40 km distanţă de super-importanta bază aeriană britanică de la Akrotiri... Prim-ministrul grec Tsipras a anunţat coordonarea poziţiei ţării sale cu cea a Ciprului, deoarece "Grecia şi Ciprul pot fi punţi de cooperare între Rusia şi Uniunea Europeană". Se conturează, foarte ferm, posibilitatea să vedem stabilindu-se o cooperare economico-militară în care Cipru este doar fierul de lance, căci ţările care urmează se anunţă a fi Grecia şi Turcia.

România, implicată în cel mai mare scandal de evaziune fiscală cu ajutorul giganţilor bancari

Scandalul SwissLeaks a izbucnit după ce o anchetă a arătat cum gigantul HSBC, al doilea grup bancar din lume după active, şi-a ajutat sistematic clienţii să-şi ascundă banii în conturi din Elveţia pentru a evita plata impozitelor. Documentele publicate de jurnalişti arată că România ocupă locul 39 - între Iran şi Siria - din 203 în topul evazioniştilor, cu 219 clienţi care au ascuns 1,3 miliarde de dolari în Elveţia. Cea mai ridicată sumă asociată cu un client din România este 829,1 milioane de dolari. Dintre cei 219 clienţi asociaţi cu România, 5% au cetăţenie română. Printre clienţii care au beneficiat de "consilierea specială" a bancherilor HSBC se numără şi guvernul venezuelan, care a ascuns în Elveţia 12,6 miliarde de dolari pe când Hugo Chavez încă trăia. Folosind documentele furnizate de Falcani, dar şi informaţii din investigaţia demarată de autorităţile franceze, ICIJ arată şi modalităţile prin care HSBC ascundea banii clienţilor.

Cele mai multe popoare au ajuns datoare

Datoriile ţărilor au crescut într-un ritm mult mai rapid decât economia mondială în ultimii şapte ani. Fenomenul este extrem de periculos şi poate cauza o nouă criză globală, avertizează analiştii. Guvernele, băncile şi populaţia deopotrivă pare că n-au învăţat mare lucru din criza globală izbucnită în 2008, reiese dintr-o analiză realizată de McKinsey Global Institute. Deşi ultimii şapte ani ar fi trebuit să reprezinte programe ample de consolidare fiscală şi eforturi de reducere a datoriilor, nivelul acestora din urmă a crescut galopant. Datoria mondială a crescut cu 57 de trilioane de dolari. Practic, dacă în intervalul 2007-2014 valoarea datoriilor la nivel mondial a crescut cu 40%, de la 142 de trilioane de dolari la 199 de trilioane, creşterea Produsului Intern Brut la nivel mondial a fost de 36,5%. Un aspect extrem de îngrijorător este faptul că 74% din datoriile persoanelor fizice sunt credite ipotecare, care amintesc de criza ipotecilor subprime din 2007.

Primele avioane F-16 ale Armatei Române, aşteptate la sfârşitul lui 2016

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, speră ca primul comandament NATO de comandă şi control din România să fie operaţional din iunie. Mai mult, acesta a precizat că al doilea comandament, de divizie, ar urma să fie operaţional în termen de doi ani. De asemenea, acesta a precizat şi că, până la sfârşitul anului 2016, vor ajunge în România primele avioane F-16. Ministrul Duşa a declarat luni, la Cluj, că Ministerul Apărării a început pregătirea pentru operaţionalizarea celor două comandamente şi evaluările financiare şi cele tehnice privind realizarea acestora.

BANCHERUL

"Iertati-ma, am gresit! Si guvernatorii sunt oameni!" Doar atat ar fi trebuit sa spuna Mugur Isarescu

O fraza care l-ar fi costat cel mult o mica zgarietura pe propriul orgoliu, dar cu care in schimb ne-ar fi recastigat inimile tuturor. In schimb, guvernatorul a ales cea mai rea solutie posibila: a refuzat sa raspunda ziaristilor la intrebarile de clarificare a gafei facuta saptamana trecuta, cand a spus ca nu a avut credit la Volksbank, desi el insusi il trecuse in declaratia de avere si vorbise anterior despre el. Isarescu a acceptat doar intrebari pe tema inflatiei, dobanzilor si altor subiecte abordate in cadrul conferintei de presa de astazi de la BNR, adoptand, asadar, asa-zisa politica a strutului: si-a bagat capul in nisip, nevrand sa-si recunoasca greseala, care ar fi fost astfel nu numai pe jumatate iertata, cum spune un proverb, ci poate cu totul. Ba chiar o atitudine de franchete si o dovada de modestie in recunoasterea unui greseli i-ar fi adus guvernatorului un mare castig de simpatie si mai ales de incredere.

Criza francilor elvetieni: bancile si ministrul Finantelor se intalnesc pentru a gasi o solutie

Ministrul Finanţelor, Darius Valcov, a declarat ieri într-o conferinţa de presa alături de premierul Victor Ponta, la Parlament, ca se va întâlni cu opt banci care au acordat credite in franci elvetieni pentru a gasi o solutie de compromis pentru uşurarea poverii celor care deţin astfel de împrumuturi, dupa aprecierea puternica a cursului CHF in ultima perioada. Declaratia a fost facuta in timp ce parlamentarii din Comisia de buget finante si banci din Camera Deputatilor discutau, cu usile inchise, fara accesul presei, cu reprezentantii FMI, proiectul de lege sustinut de deputata PSD Ana Birchall privind conversia creditelor din franci in lei la un curs de aproximativ 3 lei pentru 1 franc, o medie intre cursul de acordare, de 2 lei, si cel din prezent, de 4 lei. Proiect care pare sa fi fost tras acum pe linie moarta, dupa ce guvernul s-a inteles cu FMI sa aplice cele doua alternative la criza francului elvetian: legea falimentului personal si programul "Scade rata".

CURENTUL

Gabi Marin a dat 15% Elenei Udrea pentru derularea e-romania. Cât a fost şpaga la semnarea contractului?

Una din cererile de arestare trimise în Parlament pentru Elena Udrea are la bază denunţul patronului şi directorului general OMNILOGIC, Gabriel Marin care, în 7 ianuarie 2015 a depus un denunţ la DNA prin care susţinea că, în anul 2011, pe fondul presiunilor exercitate de Cocoş Dorin a virat într-un cont din Dubai suma de 1.000.000 de euro pretinsă de Cocoş Dorin pentru deblocarea plăţilor aferente contractului e-România. La data de 19.01.2015, Sandu Gabriel a formulat denunţ cu privire la a fapte de corupţie săvârşite în legătură cu derularea acestui contract de Cocoş Dorin, Vreme Valerian şi Fecioru Marius. Patronul firmei Omnilogic , Gabriel Marin este unul din principalii denunţători în anchetele MICROSOFT , EADS. El a denunţat cum a dat mită pentru derularea contractului e-Romania. O fi denunţat şi cum a câştigat contractul?

CURIERUL NATIONAL

De ce ascunde CNAS "formula" taxei clawback?

Cu toate că reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate susţin că majorarea taxei clawback în trimestrul IV al anului 2014 a fost determinată de creşterea numărului afecţiunilor de sezon şi că modul de calcul al taxei este transparent, producătorii de medicamente afirmă nu au acces la datele colectate de Casă şi că acestea nu se corelează deloc cu informaţiile interne ale companiilor. Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din Românie a explicat pentru Curierul Naţional că producătorii nu pot să plătească taxe pe nişte cifre pe care ei nu le pot vedea şi care nu sunt în concordanţă cu datele companiilor. Damian (APMGR): Ni se spune o poveste frumoasă, că a crescut consumul din farmacii, însă din datele interne constatăm, de fapt, că nu este aşa. "La Casa Naţională trebuie să se facă un audit serios. Poate CNAS nu are nicio vină şi că cineva decontează sume greşit şi fură Casa".

Ministerul Fondurilor Europene, percheziţionat de procurorii anticorupţie

Procurorii anticorupţie au efectuat ieri 23 de percheziţii în Capitală şi judeţele Ilfov, Timiş, Caraş-Severin şi Teleorman, într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţi­uni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene şi a unor infracţiuni de fals, comise în perioada 2007 - 2013, prejudiciul fiind estimat la peste 5 milioane de euro. Printre locaţiile percheziţio­nate se numără şi sediile unor instituţii publice şi ale unor so­cietăţi comerciale, dar şi domiciliile unor persoane fizice. Surse judiciare au declarat că percheziţiile au avut loc la sediul Ministerului Fondurilor Europene, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM-POSDRU), Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (AM-POSCCE) şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest din Timişoara.

Grecia ameninţă cu prăbuşirea euro

Ministrul de Finanţe elen avertizează că dacă Grecia va ieşi din blocul monetar european acesta se va destrăma. "Euro este fragil, este ca un castel de cărţi de joc, dacă scoţi cartea Greciei şi ceilalţi vor intra în colaps". Alan Greenspan, fostul şef al băncii centrale a SUA, anticipează că Grecia va părăsi zona euro şi că aceasta nu va rezista: "Nu este cale să văd euro continuând". După ce planurile iniţiale de restructurare a datoriei publice propuse de noul Guvern de la Atena au fost respinse de partenerii europeni, Grecia pare a juca tare. Dacă ţara va fi forţată în afara zonei euro, alte state vor urma inevitabil şi blocul monetar va intra în colaps, a declarat ministrul elen de Finanţe Yanis Varoufakis pentru postul italian de televiziune RAI3. "I-aş avertiza pe oricare dintre cei ce consideră o amputare strategică a Greciei din Europa deoarece este foarte periculos", spune el. "Cine va urma după noi? Portugalia? Ce se va întâmpla când Italia descoperă că îi este imposibil să rămână în cămaşa de forţă a austerităţii?", a mai întrebat Varoufakis.

Veste bună de la BNR: Inflaţie mică până la sfârşitul lui 2016

Banca Naţională a revizuit în scădere la 2,1% inflaţia pentru anul în curs şi are o proiecţie pentru o rată de 2,4% la finele lui 2015. Anticipările inflaţioniste ale analiştilor bancari sunt într-o linie similară pentru 2,0% pe un interval de un an şi 2,5% pentru o durată de doi ani. În februarie a.c. rata anualizată a scumpirilor ar putea coborî chiar până la 0,2%. "Rata anuală a inflaţiei s-a plasat la finalul anului 2014 sub limita inferioară a intervalului de variaţie asociat ţintei", menţionează prezentarea raportului privind inflaţia al Băncii Naţionale a României publicată pe portalul instituţiei şi explicată ieri într-o conferinţă de presă de guvernatorul Mugur Isărescu. Acesta a subliniat că este prima oară când acest lucru se întâmplă pentru un an calendaristic.

Ponta: Nu ne-am înţeles cu FMI asupra preţului la gaze

Premierul Victor Ponta a declarat după întâlnirea cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional că au fost două subiecte pe care aceştia nu s-au înţeles: creşterea preţului la gaze şi restructurarea din domeniul energiei producătoare de cărbune, informează B1.ro. "Am avut o întâlnire la finalizarea vizitei delegaţiei FMI, BM şi CE. Vreau să vă spun că multe dintre obiectivele importante pentru România din noul acord sunt îndeplinite. Reducerea CAS-ului n-a generat deloc o catastrofă şi începe să producă efectele pozitive pe care le-am anticipat. Am depăşit pragul psihologic de exporturi în valoare de peste 50 de miliarde de euro. Hidroelectrica e pe pierdere din cauza contractelor cu băieţi deştepţi.

EVENIMENTUL ZILEI

O anchetă internaţională zguduie lumea financiar-bancară: evaziune fiscală de 180 de miliarde de euro

Filiala din Geneva a HSBC a ajutat mii de oameni de afaceri, politicieni, vedete, dar şi dictatori, traficanţi de arme şi de droguri din întreaga lume să evite plata impozitelor din ţările lor. Printre aceştia se află şi români. O echipă de jurnalişti din Franţa, SUA, Elveţia şi alte 46 de ţări a realizat o anchetă, pe baza unor documente obţinute şi analizate de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), care relevă modul în care HSBC, a doua bancă importantă din lume, a folosit sistemul bancar din Elveţia pentru a ascunde identitatea clienţilor săi şi pentru a-i ajuta să facă evaziune fiscală. Documentele bancare datează din perioada 2005- 2007 şi dovedesc o fraudă fiscală enormă, la scară globală. Publicarea acestor cifre va provoca, fără îndoială, un cutremur în industria financiară internaţională. Între 9 noiembrie 2006 şi 31 martie 2007, 180,6 miliarde de euro au fost depozitate în conturi de ţinute de mai mult de 100.000 de clienţi şi 20.000 de companii offshore, prin intermediul sucursalei din Geneva a HSBC.

"Dosarul FNI". Vîntu, şase ani de închisoare pentru paguba de 400 de milioane de lei

Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat, ieri, de Tribunalul Bucureşti, la şase ani şi patru luni de închisoare, în dosarul devalizarii Fondului National de Investitii (FNI). Decizia nu este definitivă, omul de afaceri putând ataca sentinţa, fapt ce îi va permite să fie liber până la finalizarea căii de atac. Fostul mogul a fost găsit vinovat de spălare de bani şi instigare la delapidare În plus, judecătorii au hotărât să confişte de la Vîntu 7.289.406 de dolari, sumă pe care a obţinut-o în urma infracţiunii de spălare de bani. Dosarul devalizării FNI a fost repus pe rolul Tribunalului Bucureşti la începutul lunii, pentru a fi discutată schimbarea încadrării juridice pentru care a fost trimis în judecată omul de afaceri. Reamintim că, încă din 2004, AVAS a fost obligată să plătească tuturor celor aproape 21.000 de păgubiţi aproximativ 400 de milioane de lei. Asta, pentru că AVAS a preluat drepturile şi obligaţiile CEC, născute din raporturile cu SOV şi FNI.

Irinel Columbeanu, colaborator al Securităţii

"Informaţiile furnizate de intimatul-pârât prin notele informative, referitoare la aspecte legate de preocupările, opiniile şi anturajul persoanelor vizate, întrunesc condiţia privind denunţarea unor atitudini potrivnice regimului totalitar comunist. (...) Este relevantă împrejurarea că, în cuprinsul notelor informative, intimatul-pârât nu se limita să reproducă opiniile persoanelor denunţate, ci califica manifestările acestora, trăgând concluzia că au o atitudine ostilă regimului comunist şi orânduirii socialiste ori că nu sunt ataşate politicii partidului", potrivit motivării deciziei definitive, din 15 octombrie 2014, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Instanţa supremă a constatat că în urma acţiunilor lui Irinel Columbeanu a fost îngrădit dreptul de exprimare şi libertatea opiniilor, dar şi dreptul la viaţă privată ale persoanelor denunţate de acesta.

FMI vrea banii din "Prima Maşină" pentru consumatorul sărac

România nu a semnat scrisoarea de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional, a anunţat ieri Victor Ponta în urma discuţiilor cu FMI. Negocierile privind un nou acord s-au "reportat" pentru aprilie. Guvernul s-a opus calendarului impus de FMI privind creşterea preţului la gaze naturale, dar şi cerinţei de restructurare a companiilor energetice, care ar fi însemnat concedieri. Temele abordate în discuţiile cu Fondul au fost multe şi au inclus nemulţumiri şi opoziţii din partea FMI. Discuţiile cu privire la un nou acord au fost amânate. Potrivit premierului Victor Ponta, FMI ar fi impus Guvernului să respecte calendarul de liberalizare a preţului la gaze convenit iniţial, ceea ce presupune creşterea tarifului pentru utilizatorii casnici şi pentru CET-uri cu 16%, până la 62 de lei pe Mwh, din aprilie, România recuperând astfel toate majorările care nu au mai avut loc.

JURNALUL NATIONAL

Gest INTERLOP al ELENEI UDREA după discursul din Parlament!

Elena Udrea a făcut un gest foarte ciudat după discursul de astăzi, din Parlament. Udrea şi-a atins de mai multe ori nara dreaptă, ipostază în care a mai fost surprins şi Sile Cămătaru, la un moment foarte important al vieţii. Elena Udrea l-a făcut de mai multe ori, spre camerele video ale presei adunate în Parlament pentru discurs şi vot. Majoritatea comentariilor pe baza gestului Elenei Udrea aduc în discuţie serialul The Sopranos, unde "mafiotii" fac exact acelaşi semn, pentru a răspunde scurt sau fără să fie auziţi. Gestul semnifică un acord sau un "ok". În principiu, în unele grupuri, cel care îl face îşi dă acordul pe baza unei discuţii avute anterior, în altele se lansează o ameninţare mortală.

Generalul Coldea, rămas cu TICURI de la TIC-TAC-ul Elenei Udrea

Când a ieşit de la audieri, generalul cu trei stele Florian Coldea părea ca după un interogatoriu de gradul trei la Abu - Ghraib: plin de ticuri, cu privirea tulbure şI palid. Comisia de Control a SRI l-a ţinut la raport trei ore pentru a da impresia unui dialog consistent şI lămuritor. Acuzele grave lansate de Elena Udrea la adresa lui Coldea impuneau audierea. Comisia a aşteptat mai bine de o săptămână să vadă evoluţia scandalului şI, în fine, s-a autosesizat. Afla bărbatul ce ştia tot satul! Marii bărbaţi ţiitori de secrete au avut curajul să-l convoace pe Coldea şI nu oricum, ci după ce acesta a solicitat o amânare.

Febra aftoasă AMENINŢĂ Europa!

Uniunea Europeană şi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi-au accelerat eforturile pentru a ajuta ţările din Balcani să se pregătească pentru o posibilă izbucnire a epidemiei de febră aftoasă, informează FAO, într-un comunicat de presă. 'Virusul circulă în prezent în anumite părţi din vecinătatea Europei şi în aproximativ 100 de ţări din Africa, Orientul Mijlociu, în mari părţi din Eurasia şi în unele zone din America de Sud' avertizează FAO. 'Comisia Europeană acordă o atenţie specială Balcanilor, regiune care cuprinde atât state membre cât şi state care nu sunt membre UE, zona fiind mai aproape de ţările infectate din sud şi est', adaugă FAO. Febra aftoasă este o boală virală ce afectează toate mamiferele biongulate: bovine, bubaline, ovine, caprine, porcine domestice sau sălbatice.

NATIONAL

Cum ii santajeaza Ponta pe pesedisti

Infrangerea de la prezidentiale a fost trecuta la capitolul "diverse" in CV-ul premierului, imediat sub celebrul scandal al plagiatului. Dincolo de faptul ca nu si-a asumat acest esec, Victor Ponta a mers mai departe cu impertinenta, aruncand responsabilitate in spatele celorlalti. Mai mult chiar, in loc de mesaje mobilizatoare, premierul le-a spus verde-n fata colegilor ca s-a saturat sa vada figuri deprimate in jurul sau si ca ar fi preferat de o mie de ori sa ramana in Dubai, cu sau fara Sebastian Ghita. Ulterior, ca sa inabuse din fasa orice revolta pesedista, Victor Ponta a amenintat cu demisia. Vazand ca i-a tinut figura prima data, liderul social-democrat a continuat sa joace pe aceeasi carte iar si iar. Recent, cand "baronii" partidului au venit sa-i ceara socoteala pentru modul in care sunt vanati de procurori, Ponta le-a dat cu flit, sugerandu-le sa-si caute, daca au pe unde, bineinteles, un lider care sa-i apere si sa le planga de mila.

"Fabrica de manageri" pune stapanire pe sistemul sanitar!

Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor, la conducerea careia a fost numit in vara trecuta Vasile Cepoi, se afla in mijlocul unui adevarat "triunghi al Bermudelor" din sistemul sanitar, unde se pierd de-a valma nu numai sume exorbitante de bani, inclusiv din fondurile europene, sau urmele increngaturilor de cumetrie dintre potentatii care conduc domeniul medical dar, cel mai grav, se pierd si mult prea multe vieti. "National" deschide astazi "Cutia Pandorei"" din sistemul sanitar romanesc cu dezvaluiri incredibile despre aceasta veritabila "fratie a managerilor", care se pregateste sa dea cel mai mare tun din ultimele doua decenii. Vasile Cepoi este unul dintre reprezentantii de seama ai asa-numitei grupari Astarastoaie, dupa numele celui care domina sistemul sanitar de ani de zile, din functia de presedinte al Colegiului Medicilor, dar si de rector al Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi.

Iohannis cere alesilor un alt Parlament

Klaus Iohannis isi doreste un Parlament mai restrans, dar "puternic si mai eficient", capabil sa castige respectul cetatenilor. In primul discurs tinut in Parlament, actualul presedinte le-a dat alesilor "to do list". Mai exact, Klaus Iohannis le-a cerut parlamentarilor sa termine cu "electoralismul si populismul", sa faca legi "clare si transparente", sa-si exercite cu adevarat controlul asupra institutiilor aflate in subordinea legislativului si sa recastige respectul romanilor: "O spun direct: imi doresc un Parlament puternic, pentru ca un Parlament slab inseamna o veriga slaba in constructia democratica, pentru ca un Parlament lipsit de credibilitate nu face decat sa indeparteze cetatenii de politica si sa lase loc resemnarii si cinismului. Pentru o transformare profunda de sistem va trebui sa renuntam la anumite practici: in primul rand sa renuntam la populism si la electoralism.

PUTEREA

S-AU SPĂLAT PE MÂINI. Membrii Comisiei SRI din Parlament exonerează serviciul de orice vină

Deja celebrul general Florian Coldea, şeful interimar al SRI, a fost audiat luni timp de cinci ore în Comisia parlamentară care controlează activitatea serviciului. Coldea a venit însoţit de mai mulţi adjuncţi de la serviciu, convocat fiind în urma autosesizării comisiei la acuzele care i-au fost aduse de Elena Udrea, dar şi pe alte teme. După audiere, Coldea a declarat că respinge categoric acuzaţiile publice care i se aduc atât lui, cât şi instituţiei pe care acum o conduce şi le consideră "denigratoare şi lipsite de orice fundament real". El a ţinut să precizeze că a pus la dispoziţia comisiei toate informaţiile solicitate şi a răspuns la toate întrebările.

Noii membri ai CNA au primit aviz favorabil de la Comisiile pentru cultură

Luni a fost o zi importantă pentru Dorina Rusu, Radu Bogdan Herjeu şi Daniela Bârsan, candidaţii Preşedinţiei şi Camerei pentru CNA, care au primit aviz favorabil din partea Comisiilor pentru cultură reunite. Dorina Rusu este candidatul din partea Preşedinţiei pentru calitatea de membru titular al CNA, iar Radu Bogdan Herjeu este cel propus de Camera Deputaţilor, respectiv de PSD. Raport favorabil de la Comisie a primit, tot cu unanimitate de voturi, şi candidatul propus de Preşedinţie pentru calitatea de membru supleant al CNA, Daniela Bârsan. În ultimii ani, Radu Herjeu a lucrat la mai multe televiziuni, radiouri şi publicaţii, iar până în aprilie 2014, a fost editor-prezentator de ştiri la România TV. Fosta jurnalistă Dorina Rusu este văduva omului politic liberal Horia Rusu. În ceea ce o priveşte pe Daniela Bârsan, aceasta este şefa Biroului de Presă - Departamentul de analiză politică şi comunicare la PNL.

Deputatul Bogdan Diaconu: Solicit Guvernului oprirea privatizărilor

Deputatul Bogdan Diaconu, preşedintele Partidului România Unită, solicită Guvernului "oprirea privatizărilor şi eficientizarea companiilor de stat, nu înstrăinarea lor". "Partidul România Unită consideră că privatizarea unor domenii cheie din industria naţională, precum CFR Marfă sau Poşta Română, reprezintă o eroare strategică fatală. Privatizările "strategice" de până acum s-au dovedit în mare măsură un eşec, ele nu au pus capăt corupţiei şi nici nu au asigurat servicii mai bune pentru populaţie. Stau mărturie cazuri răsunătoare de fraudă, precum cel al facturilor umflate de la Enel, în care nu doar statul român, ci şi populaţia a fost înşelată ca urmare a faptului că domenii cheie au fost vândute unor companii străine în ideea că astfel serviciile respective vor fi mai corecte şi se va investi în modernizarea lor.

ROMANIA LIBERA

N-ai bani de rată? Plăteşte o cauţiune cât ratele pe doi ani şi nu pierzi casa

Pentru prima dată un ministru cere BNR să se implice în rezolvarea situaţiei persoanelor care au credite în franci elveţieni, arătând voalat că, în cazul în care refuză să o facă, guvernatorul Mugur Isărescu trebuie să-şi dea demisia. Între timp, datornicii sunt executaţi silit, fiind scoşi în stradă. Un judecător din Buzău a stabilit o cauţiune de 21.000 de lei pentru ca o familie cu un singur venit şi care are un copil de nouă ani să nu fie dată afară din locuinţă, oprindu-se astfel procedura de executare silită. BNR ar trebui să se implice "mult mai mult" în rezolvarea situaţiei persoanelor care au credite în franci elveţieni, întrucât deţine mijloacele prin care să se impună, şi să vină cu soluţii suplimentare după discuţii cu băncile, a declarat, duminică, într-o emisiune televizată, ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov.

Orban, acuzat de dictatură şi favorizarea Rusiei

Ruptură zgomotoasă între premierul Viktor Orban şi unul din apropiaţii săi, omul de afaceri Lajos Simicska, care, pe fondul certurilor fiscale, îi reproşează premierului populist conservator tendinţele autoritare şi politicile prea favorabile Rusiei. Este o luptă fratricidă care a izbucnit la lumina zilei, cu zece zile înaintea vizitei la Budapesta a preşedintelui rus, Vladimir Putin. Mediile politice şi mediatice de la Budapesta sunt siderate de decizia acestui "Ghiţă" - variantă maghiară, care susţine că primeşte ameninţări cu moartea. Simicska, proprietar între altele al unui grup de presă care era unul din pilonii guvernului.

Putin, obsedat de "lovitura de stat" a Kievului

Preşedintele rus, Vladimir Putin, izolat şi criticat pentru implicarea în criza din Ucraina, a sosit luni la Cairo într-o vizită de stat de două zile, prima efectuată în Egipt în zece ani, considerată de analişti drept o încercare de a-şi avansa pionii în plan diplomatic şi economic. Într-un interviu acordat publicaţiei egiptene Al Ahram, liderul rus îşi menţine poziţia privind conflictul ucrainean şi neagă orice implicare, în timp ce occidentalii speră ca miercuri, la Minsk, Putin să accepte o reglementare a situaţiei devenită foarte gravă, cu lupte violente în estul ucrainean, şi posibilitatea ca SUA să decidă livrarea de arme către Kiev.

ZIARUL FINANCIAR

"Averea" companiilor locale este de 280 mld. euro, în scădere

În România erau 640.000 de companii cu afaceri de 1.066 mld. lei (240 mld. euro) în 2013, în scădere cu 1% faţă de anul precedent. Activele totale ale companiilor se ridică la 1.256 mld. lei (280 mld. euro), iar activul mediu per companie este de 1,9 mil. lei, la afaceri de 1,6 mil. lei, un raport cifră de afaceri/active de 85%. Cea mai bogată "industrie" este comerţul, care ocupă primul loc şi în topul sectoarelor din economie după cifra de afaceri. Comerţul cu ridicata, sector în care lucrează 300.000 de oameni, este cel mai important motor al economiei locale, cu o pondere de 22% în cifra de afaceri totală a companiilor şi cu "o deţinere" de 11% din valoarea totală a activelor din businessul local, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Ministerul de Finanţe şi Registrul Comerţului.

Creşterea cu 20% a pieţei de PC-uri, al doilea mare indicator pentru ieşirea din criză

Lenovo, jucătorul numărul unu pe piaţa de PC-uri, afirmă că anul trecut a fost "un ritm extraordinar" şi că vânzările au rămas pe o pantă ascendentă şi în 2015. Ca şi în cazul pieţei auto, care a urcat cu 20% anul trecut, creşterea provine de la persoanele fizice. Piaţa de computere (desktop, laptop şi servere) a crescut anul trecut cu aproape 20%, fiind vândute la nivel naţional 750-770 de mii de uni­tăţi, iar pentru 2015 aştept tot un un avans de două cifre, a declarat la ZF Live Aurel Neţin, country manager al Leno­vo România, Bulgaria şi Moldova. Acesta este cel de-al doilea mare indicator al revenirii economiei în 2014, după ce şi piaţa auto a avansat anul trecut cu 20%, depăşind pragul de 100.000 de vehicule, aceasta fiind prima creştere după şase ani de scăderi. Şi pe piaţa auto, care a atins un vârf de 366.000 de unităţi în 2007, cererea a venit în special de la persoanele fizice.

Mandatul listării Hidroelectrica a fost prelungit cu un an

Hidroelectrica ar putea ieşi din a doua insolvenţă cel mai devreme în toamnă, deoarece litigiile deschise de foştii clienţi împotriva primei insolvenţe progresează greu. În consecinţă, listarea la bursă va mai întârzia, într-un scenariu optimist, până în primăvara anului 2016. "Hidroelectrica ar trebui să iasă din insolvenţă anul acesta, dar nu cred că mai devreme de toamnă. Din acel moment mai durează încă şase luni elaborarea întregii documentaţii şi parcurgerea procedurii (de listare - n. red.)", a spus Remus Borza, avocatul care conduce firma Euro Insol, administratorul judiciar al producătorului de energie. Declaraţia marchează o schimbare de ton a lui Borza, care până recent era optimist cu privire la o listare în 2015 a celei mai mari companii energetice de stat rămasă în afara bursei. În urmă cu două luni administratorul insista că Hidroelectrica va ieşi din insolvenţă în iunie sau iulie 2015 şi va ajunge pe bursă în trimestrul al patrulea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb