REVISTA PRESEI 10.03.2014

Willy Homner
Revista Presei / 10 martie 2014

ADEVARUL

Graţierea lui Gică Popescu rupe România în două

Decizia magistraţilor de a-l trimite după gratii pe fostul fotbalist Gică Popescu, condamnat la trei ani, o lună şi zece zile de închisoare cu executare, a declanşat un val de compasiune atât în rândul politicienilor, cât şi în rândul oamenilor de rând, care au semnat o petiţie prin care solicită graţierea "Baciului", aşa cum este el cunoscut în rândul fanilor. În doar câteva ore de la lansare, petiţia a adunat nu mai puţin de 21.000 de semnături. În ciuda susţinerii clare venite din partea unor persoane publice, dar şi din partea suporterilor, specialiştii spun că o posibilă graţiere a fotbalistului Gică Popescu este puţin probabilă. Sociologul Alfred Bulai consideră că discuţia despre graţierea unei persoane condamnate la închisoare cu executare este un lucru foarte grav şi, totodată, antisocial. Potrivit legii, graţierea individuală se acordă, la cerere sau din oficiu, numai după ce hotărârea de condamnare este definitivă. Graţierea poate fi cerută de cel care a fost condamnat, de avocatul sau de reprezentantul legal al acestuia şi de familie.

Ponta, despre şefia Senatului: Tăriceanu are prestanţa de a deveni al doilea om în stat

Victor Ponta a declarat, duminică seară, la România Tv, că, în situaţia în care viitorul preşedinte va fi un social-democrat, obligatoriu, Guvernul ar trebui să fie condus de un premier de centru-dreapta. Ponta a comentat şi cu privire la şefia Senatului, subliniind că fostul prim-ministru, Călin Popescu Tăriceanu, are prestanţa şi experienţa pentru a deveni al doilea om în stat.

Guvernul vrea să transforme programul "Prima Casă" în "Noua Casă", destinat achiziţiei numai de locuinţe noi

Programul "Prima Casă", prin care românii pot contracta credite garantate în proporţie de 50% de stat şi la dobânzi sub media pieţei în vederea achiziţionării unei locuinţe, ar putea fi transformat în "Noua Casă", prin care beneficiarii îşi vor putea cumpăra numai case noi, se arată în noul program de guvernare. Încă din toamna anului trecut, Executivul se afla în discuţii avansate cu privire la lansarea acestui nou program de susţinere a pieţei imobiliare. Totuşi, nu tot mediul financiar se arata încântat de idee, multe bănci preferând suplimentarea sau continuarea programului actual. Guvernul a aprobat la începutul anului o hotărâre prin care stabileşte un plafon de 1,2 miliarde de lei pentru garanţiile care vor fi acordate în acest an pentru programul "Prima Casă", prag similar cu cel din 2013, şi permite utilizarea sumelor repartizate anul trecut şi care nu au fost consumate.

Ponta: Revenirea TVA la 19% este sustenabilă doar cu un ritm de creştere PIB de peste 3%

"Dacă avem un ritm de creştere, aşa cum am avut în 2013, de 3,5%, este sustenabilă", a spus Ponta la România TV. Întrebat ce şanse sunt să mai fie atins acest nivel de creştere economică, premierul a amintit că pentru acest an este estimat un nivel de "2 virgulă", dar că pentru anul trecut a fost prognozat un avans PIB de 1,6%, mult sub rezultatul final, adăugând: "Să dea Dumnezeu să se întâmple la fel şi anul ăsta, să ajungem undeva spre 3". O cotă redusă de TVA la produsele agroalimentare de bază cu condiţia asigurării spaţiului fiscal necesar şi revenirea la TVA de 19% în măsura în care cadrul fiscal-bugetar va permite sunt unele dintre prevederile din noul program al Guvernului. Premierul Victor Ponta a mai afirmat că ar opta pentru reducerea TVA la 9% pentru fructe şi legume, domeniu caracterizat de o evaziune uriaşă şi concurenţă neloială cu producătorii din Uniunea Europeană sau din afara UE, adăugând că, poate, această reducere va fi aplicată şi pentru carne.

UE şi SUA pregătesc alternativa la gazul rusesc pentru salvarea Ucrainei

Liderii europeni au decis întocmirea unui plan prin care ar putea ajuta Ucraina cu propriile resurse de gaze naturale, dar şi alte state din estul continentului, în cazul în care liderul de la Kremlin ar bloca exporturile de gaze, ca răspuns la posibilele sancţiuni ale Occidentului asupra Rusiei, informează The Guardian. Cel puţin jumătate din gazul rusesc pentru Europa trece prin conductele din Ucraina, aceasta fiind o rută cheie pentru alimentarea continentului. Îngrijorarea are la bază o situaţie precedentă de la începutul anului 2009, când Rusia a întrerupt livrarea de gaz către Ucraina, afectând întregul continent. Deşi este cel mai mare producător de gaze naturale, SUA nu exportă în prezent resursele proprii, iar primele terminale pentru infrastructura de export nu vor fi finalizate până în 2015. Cu toate acestea, administraţia Obama ia în considerare accelerarea dezvoltării infrastructurii pentru exportul energetic, pentru a diminua avantajul lui Putin asupra Europei.

Ponta: Referirile la salariu minim şi privatizarea unui pachet minoritar la CFR Marfă, aflate în programul nostru de guvernare, sunt erori de redactare

Premierul Victor Ponta a precizat sâmbătă că referirile la salariu minim pe economie de 1.100 de lei şi la privatizarea minoritară a CFR Marfă, conţinute de programul de guvernare, reprezintă erori de redactare care vor fi îndreptate. "Salariul minim pe economie e 1.200. A fost o greşeală de redactare pentru că am redactat lucrurile de miercuri noapte până joi, la fel cum a fost o greşeală cea referitoare la privatizarea CFR Marfă - rămâne conform acordului cu FMI, privatizare majoritară şi nu minoritară", a spus Ponta. El a arătat că forma finală a programului de guvernare va fi forma pe care marţi Guvernul o depune la Parlament, după ce primeşte eventual observaţii. Ponta a precizat, totodată, că era logic ca noul program de guvernare să stipuleze faptul că CAS scade dacă situaţia financiar-bugetară permite, argumentând că între timp România a încheiat un nou acord cu FMI şi a ratificat Tratatul de guvernanţă fiscală.

CAPITAL

Fiscul îşi atacă discriminatoriu datornicii

În timp ce mii de companii private sunt sugrumate de măsurile uneori aberante şi nejustificat de agresive ale Fiscului, societăţile de stat beneficiază în continuare de scutiri de la plata datoriilor. Sfidând legile concurenţei şi chiar regulile Uniunii Europene, autorităţile continuă să favorizeze companiile de stat, adevărate găuri negre pentru economia ţării, în detrimentul sutelor de mii de firme private care supravieţuiesc din ce în ce mai greu pe piaţă. Doar în ultimii cinci ani, companii-mamut, precum CFR SA, Compania Naţională a Huilei sau Poşta Română, au beneficiat de scutiri de la plata datoriilor de peste 10 miliarde de euro. Astăzi, când Codul fiscal nu mai are nici măcar un articol care să reglementeze posibilitatea tăierii datoriilor, Guvernul pare hotărât să mai dea o inutilă gură de oxigen unor firme care au dovedit că nu pot supravieţui pe propriile picioare. Apare chiar o modă "a scutirilor" la care, mai nou, vrea să ia parte şi TVR. În tot acest timp, mii de firme stau cu conturile blocate de ANAF.

Se cern investiţiile publice

Un număr de 386 de investiţii propuse la finanţare în acest an vor intra într-o amplă analiză de prioritizare, aşa încât doar o mică parte vor rămâne pe listă, promit autorităţile. Primele 20 de proiecte vor beneficia de 5 miliarde de lei, sumă din care 80% reprezintă fonduri europene nerambursabile. Lista proiectelor de investiţii prioritare va fi stabilită până la finele primului semestru al acestui an de către Ministerul Finanţelor Publice, urmând să fie aprobată de Guvern. Proiectele care nu vor fi cuprinse pe această listă nu vor mai intra la finanţare, a explicat ministrul delegat pentru buget Liviu Voinea. Potrivit acestuia, criteriile de prioritizare vizează oportunitatea proiectului, justificarea economică şi socială, impactul de mediu, sustenabilitatea, sursa finanţării (sunt prioritare proiectele care beneficiază de fonduri europene), performanţă în implementare, existenţa unei structuri de proiect, sustenabilitate, stadiu fizic al proiectului.

CURENTUL

Extremiştii maghiari au prins curaj odată cu intrarea UDMR la guvernare şi forţează acţiuni ilegale

Ca în fiecare an, Ziua Naţională a Ungariei, sărbătorită pe 15 martie, răscoleşte sentimente revanşarde în minţile celor mai "naţionalişti" dintre etnicii maghiari care trăiesc în România. În fapt, este vorba de o serie de extremişti care de ani de zile încearcă să agite spiritele în zona centrală a României, acolo unde este concentrată majoritatea masei de cetăţeni aparţinând acestei etnii. Aceştia sunt foarte revoltaţi de retorica întreţinută artificial de liderii politici maghiari şi pretind că au un nivel scăzut al traiului din cauza faptului că statul român i-ar discrimina şi asta ar fi cauza sărăciei lor, deşi aceştia sunt în general victimele corupţiei "grofilor" locali care acumulează averi frumuşele de pe urma incapacităţii acestora de integrare în societate. Şi în acest an, liderii diferitelor asociaţii de maghiari care militează pentru autonomia aşa-zisului "Ţinut Secuiesc", vor să treacă peste decizia Primăriei Târgu-Mureş, dar şi peste una a Tribunalului Mureş şi să organizeze "marşul secuiesc de la Târgu-Mureş".

Fiscul îi verifică pe românii care câştigă bani din profesii liberale

În goana după cât mai mulţi bani la buget, inspectorii Fiscului iau la ţintă firmele de familie şi românii care au contracte sezoniere. Îi bănuiesc că ar evita să îşi declare câştigurile ca să nu plătească impozite. Dacă se dove­deşte că păcălesc statul, vor fi obligaţi să plătească amendă cel puţin 35% din salariul mediu pe ţară. Statul a luat în vizor persoanele care nu îşi depun declaraţiile de venit deşi câştigă bani lună de lună. Vor fi verificate PFA-urilor de pe listele Registrului Comerţului, dar şi cei care au profesii liberale precum contabili, arhitecţi sau scriitori. După 15 zile de la expirarea termenului de depunerea a declaraţiilor de venit, autorităţile îi vor anunţa pe contribuabili cât au de plătit pentru câştigurile obţinute. Dacă nici aşa nu vor primi banii, inspectorii vor calcula, din oficiu, contribuţiile datorate, potrivit unui ordin al Agenţiei de Administrare Fiscală, aflat în dezbatere publică. Persoanele care nu declară veniturile obţinute vor plăti automat 35% din salariul mediu de 2.200 de lei.

CURIERUL NATIONAL

Reformele convenite cu FMI au îmbunătăţit imaginea României

Gitenstein: Situaţia fiscală este destul de bună, nivelul datoriei este mic, creşterea PIB-ului este printre cele mai mari din UE, ceea ce e foarte impresionant. Situaţia din Ucraina a amplificat reticenţa investitorilor străini faţă de ţările din regiune, însă România este poziţionată mult mai bine decât aproape orice altă ţară din regiune, întrucât a implementat multe din reformele convenite cu FMI, spune fostul ambasador SUA la Bucureşti Mark Gitenstein, citează Mediafax. "Chiar înainte de criza ucraineană erau îngrijoraţi, mai întâi de Europa, în al doilea rând de sud-estul Europei. Acum, cu Ucraina, sunt sigur, şi am avut dovada când am vorbit cu oamenii, că sunt preocupaţi de implicaţiile pe care le va avea pentru România. Pentru un investitor de peste ocean, care priveşte această regiune, toate aceste ţări sunt băgate în aceeaşi oală. Un lucru nedrept, incorect, dar asta este vestea rea. Vestea bună este că România este mult mai bine poziţionată decât aproape orice altă ţară din regiune.

Taxa de securitate impusă de Guvern este abuzivă

Cunoscută cu ajutorul Curierului Naţional, taxa de securitate impusă de Guvern firmelor sub forma obligativităţii de a angaja un evaluator de risc la securitatea fizică stârneşte ample reacţii nu numai din partea oamenilor de afaceri, ci şi a consultanţilor, cei care prin natura activităţii lor trebuie să-i ajute pe aceştia să fie în pas cu noutăţile legislative. Consultant: Mediul de afaceri ar trebui să dea în judecată Executivul pentru că li se cere să plătească o evaluare făcută sub forma unui control. Practic, o mână de evaluatori de risc la securitatea fizică verifică dacă sistemele de securitate existente sunt suficiente şi cer firmelor să le îmbunătăţească.

Megaproiectele energetice ale României sunt tot în fază preliminară

Discuţiile pe tema construcţiei reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă au depăşit un deceniu. Primul studiu de fezabilitate pentru hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti a fost realizat în 1994. Noul Guvern reia o mare parte din proiectele energetice ale României, sistate sau abandonate în ultimii ani, printre care şi reluarea ofertei pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, precum şi realizarea hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti. Astfel, după mai bine de 10 ani de discuţii privind construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi aproximativ şase ani de stagnare a proiectului, timp în care toţi învestitorii s-au retras din compania de proiect EnergoNuclear, acţionar majoritar fiind statul prin Nuclearelectrica, Guvernul reintroduce în programul său intenţia de a atrage noi investitori în proiect...

Munca, inflaţia şi valoarea banilor noştri - Opinii - Adrian Vasilescu,

Desigur, Adrian Panaite are dreptate: din cauză că inflaţia persistentă a viciat comportamentul economic, finalitatea muncii noastre este firavă. Şi asta pentru că ruleta preţurilor, care pornise să se învârtească repede, tot mai repede, începând de la 1 noiembrie 1990, s-a dovedit a fi necruţătoare. Banca Naţională s-a războit în toţi aceşti ani cu inflaţia, dar nu a scăpat vreo clipă din atenţie nici cursul de schimb, nici dobânzile, nici supravegherea şi reglementarea bancară, nici piaţa creditelor şi, mai cu seamă, a dat cea mai mare importanţă stabilităţii financiare. Toate aceste motive, şi multe altele, fac să nu mai pot susţine că Adrian Panaite, în comentariul lui de vineri 7 martie, din "Curierul Naţional", are dreptate şi când scrie că "inflaţia ar fi fost tolerată, uneori chiar orchestrată de la BNR". Pentru că nu are dreptate.

Scandalul Harinvest intră în runda a doua

Procurorii DIICOT au făcut percheziţie vineri la sediul SSIF Harinvest din Râmnicu Vâlcea şi au audiat persoane care au lucrat pentru casa de brokeraj. Tot vineri, Consiliul ASF s-a întrunit pentru a hotărî asupra rapoartelor privind rolul BCR şi al Depozitarului Central în acest caz, iar surse din piaţa de capital spun că noi sancţiuni ar urma să fie anunţate la începutul acestei săptămâni. Păgubiţii se întreabă cât de departe va merge ancheta pentru aflarea adevărului şi în vederea recuperării prejudiciilor.

Guvernul dezvoltă un nou sistem de pensii

Guvernul va promova dezvoltarea unui sistem de pensii durabil, bazat pe conturi individuale de economisire, care să preia, ca pondere, un procent tot mai mare din venitul de înlocuire şi din venitul total al asigurărilor sociale ale asiguratului. Sistemul va fi aplicat pornind de la convingerea că "sustenabilitatea unui sistem de pensii ţine de aplicarea principiului contributivităţii, prin acumulare, şi al responsabilităţii individuale", se arată în noul program al Guvernului. Ca reacţie, Cătălin Ciocan, secretar executiv al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), consideră prioritară în continuare dezvoltarea sistemului de pensii private, care a reuşit să furnizeze rezultate excepţionale pentru participanţi. Planul Guvernului prevede introducerea sistemului facultativ de pensii ocupaţionale (Pilonul IV), bazat pe contribuţia asiguratului şi a angajatorului, pornind de la specificul unor profesii sau domenii de activitate. Guvernul consideră că astfel sunt eliminate nedreptăţile create beneficiarilor pensiilor speciale de noua lege a pensiilor şi se creează posibilitatea pentru stimularea pe termen lung a profesiilor cu grad mai mare de uzură.

EVENIMENTUL ZILEI

Ponta: Nu mă pregătesc pentru prezidenţiale. Dacă aş fi eu preşedinte, premierul n-ar fi de la PSD

Premierul Victor Ponta a declarat, la România TV, că dacă PNL va depune o moţiune de cenzură speră să fie pe altceva, nu pe programul de guvernare pe care l-au convenit împreună. În privinta unei eventuale candidaturi la Cotroceni, el a subliniat că pentru moment el se vede doar în postura de premier şi nu se pregăteşte pentru prezidenţiale, dar nu exclude o astfel de discuţie după 25 mai, dată la care au loc alegerile pentru Europarlamentare. Despre binomul politic, Traian Băsescu - Crin Antonescu, care să presupună o moţiune de cenzură, premierul a spuns că nu se aşteaptă la asa ceva. În legătură cu un eventual armistiţiu cu preşedintele, Ponta a subliniat că în privinţa problemelor majore, cum este situaţia din Ucraina, colaborează împreună, dar de o "pace" nu poate fi vorba

Dragnea: Pretextul "Iohannis" a fost o minciună. Crin a fost sfătuit să iasă de la guvernare

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, la B1 TV, că pretextul "Iohannis", invocat de PNL, a fost "o minciună", iar problema a fost că PNL-ul n-a acceptat propunerile PSD-ului, pentru al patrulea vicepremier. "Eu cred că cineva sau mai mulţi oameni de bine, l-au convins pe Crin Antonescu că este mai bine să iasă de la guvernare", a spus Dragnea, care a precizat însă că el consideră acest lucru o decizie greşită. USL a fost cel mai puternic proiect politic de la Revoluţie încoace. M-am gândit serios de ce s-a rupt, pentru că am fost unul din cei 4 care l-am gândit, alături de Ponta, Antonescu şi Stroe. Undeva în septembrie - octombrie anul trecut Crin Antonescu a vorbit cu cineva sau mai mulţi oameni de bine l-au convins că e bine să iasă din guvernare că astfel i-ar creşte şansele la alegeri. Liviu Dragnea mărturisit că "marţea neagră" "A fost ceva foarte urât. Eu eram la minister, am rămas blocat, nici eu, nici Victor Ponta nu ştiam. El era plecat în Africa de Sud. Ne dădeam mesaj unul la altul, şocaţi.

Opresc autobuzele ca să-şi păstreze salariile uriaşe

Salariul mediu la RATB este de 4.000 de lei pe lună. Sindicaliştii au anunţat grevă! După ce edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat că nu se mai poate continua aşa: salarii mari la Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB), fără profit şi pierderi uriaşe, liderii de sindicat au decis să facă grevă generală. Supăraţi, toţi şoferii care sunt afiliaţi la Sindicatul Şoferilor din România, acolo unde lider este chiar un ales general, PSD-istul Victor Stan, şi-au pus banderole inscripţionate cu cuvântul "Grevă". Sindicaliştii au ameninţat că pe 26 şi 27 martie 500 de autobuze nu vor circula.

JURNALUL NATIONAL

Băsescu gândeşte cu "creierul" lui Igaş

Criza Constituţională montată de Traian Băsescu pentru a bloca remanierea guvernamentală şi instalarea Cabinetului Ponta III a fost gândită în laboratoarele de la Cotroceni. Băsescu declară într-o emisiune tv: "Am să mă sfătuiesc cu ai mei, specialişti de la Departamentul legislativ", anunţând că "Victor Ponta nu va mai fi desemnat ca premier dacă vine la Cotroceni pentru un nou mandat". Cine sunt "gânditorii" care îi dau sfaturi de constituţionalitate la Cotroceni? Sunt doi înalţi funcţionari cu atribuţii la Departamentul Constituţional Legislativ: consilierul prezidenţial Dinu Claudiu şi consiliera de stat Anca-Carmen Cătănescu. "Lumina" vine se pare de la doamna Cătănescu, mai proaspăta achiziţie a Administraţiei Prezidenţiale. Ea s-a remarcat anterior prin funcţia de consilier a altui intelectual de marcă, Traian Igaş, fost ministru de Interne.

UDMR-istul Ferko Jeno, spaima pădurilor

Odată cu retorcedarea pădurilor către foştii proprietari, în România s-a brevetat o nouă metodă prin care pădurile sunt tăiate cu ajutorul firmelor specializate în amenajări silvice, care au "cioatele" înfipte în Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, dar şi în mediul politic. Unul dintre cei mai controversaţi specialişti în amenajări silvice este Ferko Jeno. De la UDMR. A candidat pentru un post de senator de Bihor, dar nu s-a calificat. Experienţa în amenajări silvice şi-a căpătat-o pe vremea când lucra la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice, până când a decis să se privatizeze. În anul 2002, a pus pe picioare firma Ecosilva SRL, din Oradea, cu care a început să cutreiere ţara în lung şi lat pentru a amenaja pădurile retrocedate de statul român foştilor proprietari. În urma lui Ferko Jeno au rămas doar cioatele.

Furtul este cea mai răspândită formă de infracţionalitate economică

Infracţionalitatea economică împotriva companiilor şi a altor organizaţii a crescut cu 3% anul acesta, comparativ cu anul 2011, ajungând la 37%, potrivit sondajului PwC Global Economic Crime Survey. De asemenea, un sfert dintre respondenţii sondajului au declarat că au fost vizaţi de criminalitatea informatică, pe măsură ce infractorii folosesc tot mai mult tehnologia ca principal vehicul pentru comiterea infracţiunilor. Potrivit studiului, pierderile asociate infracţiunilor economice sunt dificil de evaluat, însă la nivel global, 20% dintre victime estimează impactul criminalităţii economice asupra organizaţiei lor la peste 1 milion USD, iar 2% dintre victime plasează impactul la mai mult de 100 milioane USD. Cea mai ridicată rată a infracţionalităţii economice a fost înregistrată în Africa, unde 50% dintre respondenţi s-au declarat ca fiind victime ale acesteia, urmând America de Nord, Europa de Est, America Latină şi Europa de Vest etc.

NATIONAL

Victor Ponta se ascunde in spatele lui Mircea Geoana

Dupa ani in care l-a luat de "prostanac" si l-a acuzat ca a irosit munca oamenilor din partid, Ponta l-a reevaluat in cateva secunde pe Geoana, prezentandu-l drept posibil prezidentiabil al PSD. "Cu candidatura, lucrurile din punctul meu de vedere sunt destul de clare. Prima optiune este refacerea USL si un candidat comun alaturi de liberali. Daca nu se poate, atunci, de la noi din partid, atat cat ma uit eu, domnul Mircea Geoana si cu mine suntem cei care putem candida cu sanse", a conchis liderul PSD.

Judecatoarea Livia Stanciu, veste soc: Adio condamnari cu suspendare!

Livia Stanciu, presedinta Curtii Supreme le-a cerut colegilor din magistratura ca, daca sunt convinsi de vinovatia inculpatilor, sa nu mai mearga pe calea de mijloc a condamnarilor la inchisoare cu suspendare, ca pana acum. Demersul judecatoarei care conduce asa numitul "complet negru" de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a trimis deja dupa gratii pana acum toate numele grele condamnate pentru coruptie, este unul cat se poate de oficial. Astfel, intr-un ghid de orientare profesionala a judecatorilor realizat de ICCJ, Livia Stanciu insista ca singura cale prin care Justitia poate lupta eficient cu fenomenul coruptiei, care inca face ravagii in clasa politica romaneasca, este pronuntarea, atunci cand probele sunt indubitabile, a unor pedepse cu inchisoarea cu executare. De altfel, documentul la care au lucrat atat specialisti ai Departamentului de Stat al SUA, cat si experti care au elaborat Raportul MCV nu lasa loc de nicio interpretare in acest sens.

Mircea Cosea da de pamant cu noii ministri

Desi este pentru cooptarea persoanelor tinere in posturi de raspundere, Cosea crede ca numirea Ioanei Petrescu in fruntea Ministerului Finantelor nu este o ideea prea buna. "Sunt pentru includerea persoanelor tinere in guvern, dar o diploma de Harvard nu este e o garantie ca lucruile vor merge bine in minister. M-a impresionat discursul ei din comisie, arata ca ea cunoaste teoretic economia moderna. Imi fac griji in legatura cu cariera domniei sale, va fi greu pentru ea sa faca fata daca ramane la nivelul manualelor pe care le cunoaste atat de bine", afirma deschis Cosea. Totodata, acesta a sanctionat-o si pe Rovana Plumb, noul ministru al Muncii. "Cred ca ar fi trebuit sa ramana la Ministerul Mediului. Sa promiti ca scoti oamenii din saracie, dar sa nu stii care e pragul saraciei... ma puneti in situatia de a ma intreba ce va face doamna Plumb acolo, in situatia unor lucruri care au ramas nerezolvate", a conchis, deloc optimist, Mircea Cosea.

PUTEREA

Proiectul Parcului Ghencea, o minciună servită de Oprescu bucureştenilor

În 2009, normele europene încercau să oprească extinderea construcţiilor în detrimentul spaţiilor verzi. În acest sens, România a adoptat Legea nr. 24/2007, prin care, până în 2013, în oraşe trebuiau asiguraţi 26 de metri pătraţi de spaţiu verde pentru fiecare locuitor. La acel moment, Capitala avea doar 11 mp pentru fiecare bucureştean, chiar dacă erau luate în calcul şi spaţiile verzi din cimitire. Oportunist de profesie, primarul general Sorin Oprescu s-a grăbit atunci să anunţe, cu surle şi trâmbiţe, un nou proiect de amenajare a unui parc, deşi avizul Comisiei juridice a Primăriei era negativ. Fără nici o explicaţie, proiectul noului Parc Ghencea a fost abandonat, dar primarul general refuză şi acum să spună cine exploatează terenul pe care acum se regăsesc Serele Ghencea.

Papa îi îndeamnă pe credincioşi să-şi "construiască viaţa pe ce este esenţial"

Papa Francisc i-a îndemnat pe credincioşi să-şi "construiască viaţa pe ceea ce este esenţial", Suveranul Pontif subliniind totodată că "trebuie să ne dezicem de idoli, de lucrurile sterile". Papa s-a adresat mulţimii entuziaste, reunite în Piaţa Sfântul Petru, cu puţin timp înainte de plecarea sa la sud de Roma, unde se va retrage, timp de şase zile, pentru "exerciţii spirituale" prilejuite de postul Paştelui, informează AFP. Suveranul Pontif a comentat pasajul din Biblie în care Satana încearcă, în plin deşert, să-l supună pe Iisus tentaţiei. "Prin răspunsurile sale, Iisus ne aminteşte că omul nu trăieşte doar cu pâine, ci şi cu fiecare cuvânt rostit de Dumnezeu", a subliniat Papa, estimând că "acest lucru le dă oamenilor forţă, îi sprijină în lupta împotriva mentalităţii mondene care reduce omul la nivelul necesităţilor sale primare, care îl face să-şi piardă foamea de ceea ce este adevărat, bun şi frumos, de foamea pentru Dumnezeu şi dragostea Sa".

ROMANIA LIBERA

Oleg Serebrian, ambasadorul Republicii Moldova la Paris, dezvăluie cine este actorul invizibil care ajută Rusia

Oleg Serebrian, 44 de ani, ambasadorul Republicii Moldova la Paris, cunoscut pentru studiile sale geopolitice referitoare la zona extinsă a Mării Negre, consideră că Rusia nu mai are "forţa necesară" de a-şi întinde influenţa asupra României, Poloniei şi statelor baltice. Rusia nu mai are suficienţi bani pentru "operaţiuni atât de ambiţioase", crede Oleg Serebrian, explicând totuşi că Moscova are "un instrument extraordinar de presiune: forţa nucleară", pe care însă nu l-au folosit nici preşedinţi mai "exaltaţi" decât Vladimir Putin. Diplomatul moldovean explică, pe de altă parte, că "sancţiunile economice în cazul unei ţări precum Rusia s-ar putea dovedi ineficiente", fiindcă Moscova are relaţii economice "destul de intense" cu ţări precum China, India, Iran, care nu se vor ralia unui eventual embargo. Occidentalii nu vor recurge însă la sancţiuni economice împotriva Rusiei fiindcă există "un actor invizibil cu mare greutate", care se opune: "marele business, în special cel din Germania, Franţa, Marea Britanie şi Italia, cu investitii importante în economia rusească."

Oligarhii, posibila armă anti-Putin

Garry Kasparov, disident şi critic al lui Putin, preşedinte al Fundaţiei drepturilor omului din New York, consideră că sancţionarea oligarhilor ruşi i-ar determina pe aceştia să îl abandoneze pe Putin dacă nu le mai poate proteja activele lor din străinătate. Criza ucraineană afectează negativ afacerile influenţilor oligarhi ruşi. Şi ucraineni. În contextul crizei ucrainene, Kasparov arată că trebuie ţintite activele oligarhilor ruşi în străinătate, reşedinţele, acţiunile la Bursa din Londra, iahturile. El precizează că pentru a doua oară în şase ani, preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat trupelor ruse să traverseze o frontieră internaţională recunoscută pentru a ocupa teritoriul. Trebuie spus clar acest lucru înainte de orice discuţie asupra motivelor şi a consecinţelor. Trupele ruseşti au ­ocupat Crimeea şi nu au plecat, în pofida protestelor autorităţilor ucrainene. La o distanţă de cinci sute de kilometri în sud, soldaţii ruşi ocupă şi astăzi părţi din Georgia - Ossetia de Sud şi Abhazia - unde se află din 2008, când a avut loc invazia lui Putin şi anexarea de facto.

ZIARUL FINANCIAR

Da' de ce să mă duc la muncă?!...Să râdă lumea de mine?! :)

Anuarul Statistic al României 2013 - Din totalul populaţiei ocupate de 9,263 milioane, salariaţi avem 6,2 milioane (angajaţii oficiali - 4,7 milioane - plus 1,5 milioane angajaţi "la negru"), patroni 112.000, plus 2,922 milioane de oameni identificaţi de Institutul Naţional de Statistică drept lucrători pe cont propriu - 1,755 milioane - şi lucrători familial neremuneraţi - 1,167 milioane.. Adică o treime din cei care pot să muncească, nu muncesc mai deloc, dar există şi consumă. Dacă ne afundăm puţin mai mult în statistică, din cei 2,922 de milioane de "lucrători pe cont propriu şi neremuneraţi", 1,73 de milioane, adică 60%, au vârsta cuprinsă între 25 şi 54 de ani, adică sunt numai buni de muncă. România este total dezechilibrată. La 20 de milioane de locuitori, avem 6,2 milioane de salariaţi (cei oficiali plus cei care muncesc la negru), care susţin din contribuţii 8 milioane de asistaţi social (din care 5,3 milioane sunt pensionari), iar din ce câştigă întreţin aproximativ 4 milioane de elevi şi studenţi. Plus că, din cei 6,2 milioane, salariaţi oficiali şi "la negru", 3,2 milioane lucrează în sectorul privat, care în bună parte îi susţin pe cei de la stat.

BCR a continuat să piardă cote de piaţă în T4 2013 aproape pe linie, dar şeful Erste aşteaptă revenirea şi pe retail, şi pe corporate

BCR, cel mai mare finanţator al economiei, şi-a redus portofoliul de credite corporate cu 1,3 miliarde de lei numai în intervalul septembrie - noiembrie 2013, potrivit ultimelor date disponibile, în timp ce la retail stocul de credite s-a erodat în acelaşi interval cu 300 de milioane de lei. Producţia de credite ipotecare standard în lei a BCR a depăşit în trimestrul IV din 2013 vânzările cumu­­late pe primele nouă luni ale anului, însă banca are ca partener de cursă pe acest segment numai ING, pentru că majoritatea celorlalte bănci relevante continuă să dea astfel de credite şi în euro. Austriecii de la Erste se aşteptau ca mai multe bănci să urmeze mişcarea strategică a BCR din toamna lui 2012 de a renunţa la creditul de retail în valută, însă acum sunt în situaţia de a constata că nu s-a întâmplat aşa, iar piaţa ipotecarelor în lei rămâne într-un stadiu incipient. Cu toate acestea, Andreas Treichl, CEO al Erste Group, se declară mulţumit de evoluţia diviziei de retail a BCR pe parcursul anului trecut.

Dănilă, BNR: Băncile şi statul ar trebui să facă calcule privind costurile legate de aderarea la Uniunea Bancară

BÂncile şi statul ar trebui să facă "unele calcule" referitoare la costurile potenţiale din perioada următoare legate de aderarea României la Uniunea Bancară pentru a stabili soluţiile de urmat pentru aplicarea cerinţelor participării la această uniune, susţine Nicolae Dănilă, membru în Consiliul de Administraţie al BNR. El a atras atenţia asupra faptului că atât sectorul privat local, cât şi autorităţile publice de la noi ar trebui să fie pregătite pentru contracararea modificării perspectivei surselor de finanţare pe termen scurt şi chiar pentru necesitatea de a interveni pentru finanţarea operaţiunilor unor bănci. "Mi-e teamă că vom asista la situaţia în care finanţarea pentru < bank resolution > va fi acoperită în principal şi prioritar de către sectorul bancar local (fond de garantare a depozitelor, fond naţional de rezoluţie) şi din bugetele statelor respective", susţine Dănilă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb