REVISTA PRESEI 10.04.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 10 aprilie 2012

REVISTA PRESEI 10.04.2012

ADEVARUL

Andrei Chiliman, pe punctul de a părăsi PNL

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, ia în calcul demisia din PNL, după ce conducerea partidului l-a înlocuit din fruntea filialei Bucureşti cu deputatul Eugen Nicolăescu. "Decizia de astăzi este comică pentru cei care se uită la noi, dar ar putea deveni tragică pentru PNL", a explicat Chiliman. "Această decizie face un serviciu PDL, relansându-l în lupta pentru Capitală", a comentat Chiliman. O serie de lideri liberali au încercat să îl convingă să renunţe la demisie. Potrivit statutului aleşilor locali, dacă demisionează din PNL, Chiliman va pierde postul de primar al sectorului 1.

Investitorii mizează doar pe aur şi grâu

Până în decembrie, doar grâul şi aurul se vor scumpi, valutele vor stagna, iar argintul se va ieftini. În contractele internaţionale tip "futures", investitorii anticipează scumpirea aurului şi a grâului (concomitent cu ieftinirea porumbului), stagnarea preţului ţiţeiului şi o uşoară ieftinire a argintului. În România, cursul euro şi al dolarului va fi stabil, reiese din cotaţiile afişate de Bursa din Sibiu. Pe aceste pieţe, numite generic "futures", comercianţii îşi negociază preţurile din momentul unei scadenţe viitoare, astfel încât la data livrării să fie protejaţi de riscurile inerente tranzacţiilor de lungă durată.

Unul din principalii acţionari ai Victoriabank îşi vinde participaţia

Grupul bancar Alpha Bank este aproape de a încheia un acord pentru vânzarea unei participaţii de până la 30% din subsidiarele est-europene, printre care şi cele din România şi Republica Moldova, către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), potrivit publicaţiei elene "Real News", citată de agenţia de ştiri Bloomberg. Grupul elen vrea să separe diviziile din România, Ucraina, Serbia, Bulgaria, Albania şi Macedonia de banca-mamă şi să le plaseze într-un holding. BERD ar urma să cumpere ulterior o participaţie în cadrul acestui holding. În Romania, grupul Alpha controleaza Alpha Bank România, instituţie care deţine 12,5% din acţiunile Victoriabank, a doua ca mărime bancă moldovenească.

Încrederea economiştilor în economie, în revenire. Leul şi bursa, potenţial de creştere

Indicatorul care măsoară percepţia economiştilor români cu privire la situaţia macroeconomică a României a înregistrat o îmbunătăţire spectaculoasă în martie, până la nivelul de 52,1 puncte. Din sondajul realizat de CFA România mai reiese că, pentru următoarele 12 luni, 54% dintre repondenţi se aşteaptă ca indicele bursei de la Bucureşti să crească, iar 39% dintre cei aceştia se aşteaptă ca leul să se aprecieze în faţa euro. Optimismul finanţiştilor români poate fi pus într-o bună măsură pe seama îmbunătăţirii situaţiei la nivel european, spune Adi Codirlaşu, Vice-Preşedinte CFA România.

Roşia Montană: Acţiunile Gabriel Resources s-au prăbuşit la Bursa din Toronto

Acţiunile Gabriel Resources, acţionarul majoritar al companiei Roşia Montană Gold Corporation, s-au prăbuşit la sfârşitul săptămânii trecute cu aproape un sfert la bursa din Toronto, după anunţul privind anularea de către Curtea de Apel Alba Iulia a unei hotărâri a Consiliului local Roşia Montană privind zona industrială a comunei. O acţiune Gabriel Resources (GBU) a scăzut cu 23,43 la sută (1,08 dolari canadieni), ajungând la unul dintre cele mai scăzute valori din ultimul an: 3,53 dolari pe acţiune. Valoarea maximă a unei acţiuni în ultimele 52 de săptămâni a fost, potrivit site-ului Bursei din Toronto, de 8,65 dolari canadieni. Compania a ajuns, astfel, la o capitalizare bursieră de 800 de milioane de dolari, de la un maxim de 2,4 miliarde de dolari canadieni.

Piaţa neagră a aurului şi a ţigărilor creşte exponenţial în Grecia

Pe măsură ce statul devine din ce în ce mai disperat în căutarea surselor de venit, sectorul privat devine, la rândul său, disperat în căutarea mijloacelor de a evita plata taxelor şi impozitelor către stat. Cel puţin aceasta este concluzia a două articole publicate în cotidianul grec "Ekathimerini", articole care arată că piaţa neagră în ceea ce priveşte comerţul cu ţigări şi aur a crescut exponenţial în ultimii ani. Vânzările de ţigări de contrabandă au crescut de trei ori în Grecia, atingând valoarea de 3,5 miliarde de euro pe an, sau 15% din valoarea comerţului legal cu ţigări, pe măsură ce înrăutăţirea recesiunii economice şi creşterile repetate ale accizelor pentru acest produs au împins fumătorii pe piaţa neagră. Criza care afectează Grecia a încurajat, totodată, o explozie a magazinelor care comercializează aur şi a caselor de amanet în ultimii patru ani, acestea fiind menţionate aproape zilnic în cadrul ştirilor despre infracţiuni.

Preţurile bunurilor de consum în China au crescut peste aşteptări

Rata inflaţiei în China a crescut peste aşteptări în luna martie, fiind stimulată în special de creşterea preţurilor bunurilor alimentare, fapt care ar putea să-i oblige pe decidenţii politici să fie mai reticenţi în a implementa noi măsuri de stimulare a economiei. Preţurile bunurilor de consum au crescut cu 3,6% faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat, astăzi, Biroul Naţional de Statistică, depăşind aşteptările a 33 de economişti intervievaţi de Bloomberg care prevedeau o creştere medie de 3,4%. Preţurile alimentelor au crescut cu 7,5% în aceeaşi perioadă, anunţă Bloomberg News.

Nikkei: Sony Corp. va disponibiliza 10.000 de angajaţi în 2012

Sony Corp. va reduce numărul angajaţilor cu 10.000, reprezentând 6% din forţa de muncă globală a companiei, până la sfârşitul anului iar directorii executivi ai companiei ar putea fi obligaţi să înapoieze bonusurile primite. Concedierile vin pe fondul presiunii crescânde asupra lui Kazuo Hirai, noul director executiv al Sony, pentru a readuce pe verde câştigurile gigantului tehnologic japonez după patru ani consecutivi de pierderi, anunţă un raport al publicaţiei financiare japoneze "Nikkei" citat de "Huffington Post". Sony a estimat pierderi nete în valoare de 220 miliarde de yeni (2,9 miliarde de dolari) pe anul fiscal încheiat.

Auchan creşte pe ruinele "Tractorului"

Retailerul se află la achiziţia celei de-a treia platforme industriale. Grupul vrea să dezvolte trei centre comerciale, două în Bucureşti şi unul în Braşov. Grupul francez Auchan vrea să se extindă şi pe piaţa imobiliară autohtonă. După ce la începutul anului concernul a lansat divizia sa imobiliară şi în România, Immochan, au fost demarate şi achiziţiile de terenuri pentru ridicarea unor centre comerciale. În iarna aceasta, compania franceză a cumpărat două terenuri de pe foste platforme industriale, şi anume "Tricodava" şi "Grantmetal" din Bucureşti. În prezent, retailerul finalizează achiziţia fostei platforme "Tractorul" din Braşov de la compania Flavus Investiţii.

CURENTUL

Avort legislativ al Sulfinei Barbu

Un proiect de lege care ar putea obliga femeile să facă avort numai după ce au obţinut aviz de la psiholog stârneşte vii controverse în rândul societăţii civile. Peste 20 de ONG-uri cer retragerea proiectului care nici nu a intrat bine în dezbaterea Parlamentului, fiind depus la Camera Deputaţilor de către deputaţii PDL Sulfina Barbu şi Marius Dugulescu, duşmani declaraţi ai avorturilor. Iniţiativa, susţinută de 51 de senatori şi deputaţi, propune ca întreruperea de sarcină să nu se mai facă doar în baza unei programări la medicul ginecolog, femeile fiind nevoite să apeleze la serviciile unui psiholog şi să facă, înainte să ia decizia finală în ceea ce priveşte avortul, cel puţin o şedinţă de consiliere.

Stolojan: Reîntregirea salariilor nu înseamnă şi revenirea puterii de cumpărare

Fostul premier Theodor Stolojan consideră că există resursele financiare necesare pentru reîntregirea salariilor din sectorul bugetar, însă precizează că acest lucru "nu înseamnă nicidecum revenirea şi la puterea de cumpărare a acestora, avută înainte de tăierea cu 25% a veniturilor". Liderul eurodeputaţilor PDL, Theodor Stolojan, scrie, pe contributors.ro, că el consideră că "există resursele financiare necesare pentru reîntregirea salariilor din sectorul bugetar, chiar dacă numărul salariaţilor din acest sector rămâne 1,2 milioane (deşi reforma trebuie continuată şi redus, mai departe, acest număr".

CURIERUL NATIONAL

Cum salvăm exporturile României?

Deficitul comercial a crescut în primele două luni cu aproape 60%, la 4,2 miliarde lei. Ionescu, ANEIR: Din păcate, 2012 nu a debutat atât de favorabil din mai multe motive. Rambursarea mai facilă a TVA şi orientarea spre noi pieţe, o soluţie pentru exporturi mai mari.

CFR Călători renunţă la operarea trenurilor pe rutele nerentabile şi mizează pe servicii.

Interviu cu directorul general al CFR Călători, Dorin Maer. CFR Călători estimează scăderea numărului de pasageri în 2012 şi are în plan rentabilizarea printr-o serie de măsuri între care se regăseşte şi renunţarea la operarea unor trenuri din secţiile nerentabile. În lupta cu concurenţa, directorul general al companiei, Dorin Maer, a declarat pentru Transporter că gama largă de servicii şi o ofertă comercială variată constituie un avantaj.

SUA: Directorii marilor companii au primit compensaţii medii de 10,5 milioane dolari

Cel mai bine plătit CEO american a fost John Hammergren, şeful McKesson, cu 131 milioane de dolari. Compensaţiile financiare principale primite de directorii generali ai marilor companii americane sunt acţiunile, cu o pondere de 61%. Compensaţiile financiare totale încasate de directorii generali ai celor mai mari 500 de companii din SUA au crescut cu 16% anul trecut, la 5,2 miliarde dolari, cu un pachet mediu de 10,5 milioane dolari, cel mai bine plătit CEO american fiind John Hammergren, şeful McKesson, cu 131 milioane dolari.

Fondurile de pensii private au obţinut performanţe investiţionale notabile

Sistemul de pensii private are două priorităţi imediate: aderarea la fondurile de Pilon II a salariaţilor bugetari din categoriile speciale, militare, şi promovarea de către autorităţi a legii privind plata pensiilor private. Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a realizat o analiză pentru perioada de activitate a fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), mai 2008 - martie 2012, în urma căreia a reieşit că acestea au înregistrat un câştig net pentru participanţi de peste 1 miliard de lei.

Cum se explică lichiditatea scăzută din piaţă

Ieri rulajul pieţei regular s-a cifrat la numai 8 mil. lei, iar acţiunea FP este singura care a depăşit transferuri de 1 milion de lei. Gabriel Necula, broker la Alpha Finance, spune că volumele reduse din ultimele două săptămâni se explică, în principal, prin lipsa cumpărătorilor. "Nu ne mai aflăm acum pe radarul investitorilor străini".

Cezar Preda: E o afinitate politică naturală între PDL şi PNL

Liderul PDL Buzău, Cezar Preda, a declarat luni pentru Mediafax că "nu este un lucru nou pentru nimeni că există o afinitate naturală politică între PDL şi PNL" şi că important este ca Frunzăverde să îi convingă pe anarhiştii şi radicalii din PNL că "România nu se poate construi cum vrea PSD", scrie Mediafax. Deputatul Cezar Preda a făcut această precizare după ce a fost întrebat dacă PDL exclude orice colaborare cu PNL.

Drăgoi: Vom face cu Banca Mondială o reorganizare a ANAF

"Vom avea o expertiză de la Banca Mondială, care va face o analiză de ansamblu a structurii de colectare şi va veni cu propuneri atât pe structură, cât şi pe sisteme IT, cu scopul de a anula suprapunerile şi birocraţia. Va avea un efect pe termen mediu, şi nu imediat (...) Scopul final va fi şi optimizarea numărului de administraţii fiscale", a declarat pentru Mediafax ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi.

EVENIMENTUL ZILEI

Crin Antonescu îi curăţă pe vechii liberali din PNL!

Crin Antonescu, a decapitat conducerea PNL Bucureşti pregătind terenul pentru omul său de încredere Rareş Mănescu. Liderii PSD nu doresc să pună un contacandidat împotriva lui Neculai Onţanu la sectorul 2. În paralel, Cristian Popescu Piedone este recuperat de Victor Ponta şi Dan Voiculescu. Condiţia lui Piedone? Susţinerea unui anume Ştefan Florescu la sectorul 6 candidat USL. Ponta acceptă, dar cu condiţia să se înscrie în PSD. Ce legătură are trocul dintre cei doi, cu decapitarea de către liberalul Crin Antonescu a edilului Andrei Chiliman şi a apropiaţilor săi din fruntea filialei de Bucureşti şi a unor organizaţii de sector?

BNR: Nu există salvare colectivă pentru datornici

Băncile sunt mai dispuse să negocieze individual cu debitorii, pentru că verifică astfel bonitatea clienţilor pentru a le oferi o soluţie care să-i avantajeze. Disputele pe contractele de credit i-au determinat pe unii clienţi ai băncilor să se înroleze în grupuri şi să pornească procese colective împotriva creditorilor. Dar nu aceasta este soluţia, susţine Cristian Şerbănescu, consilier în cadrul departamentului juridic al BNR. "Fiecare client trebuie să îşi rezolve problema cu banca, fie că discutăm de o reeşalonare, de o refinanţare", a completat acesta. Banca preferă negocierile individuale, deoarece oferă o soluţie în funcţie de bonitatea clientului.

Preşedintele, greu de demis

Îndepărtarea şefului statului se poate face doar cu votul a 50% plus unu din numărul românilor înscrişi pe listele electorale. Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, ieri, legea care prevede că demiterea şefului statului trebuie aprobată la referendum de majoritatea cetăţenilor înscrişi în listele electorale. Este vorba de o modificare a Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

JURNALUL NATIONAL

SCANDAL DIPLOMATIC fără precedent: Traian Băsescu refuză să primească scrisorile de acreditare ale unui ambasador UE

Un caz fără precedent în interiorul Uniunii Europene s-a dezvoltat la Bucureşti: ambasadorul unei ţări membre nu îşi poate începe oficial misiunea, deşi se află la post de aproape o jumătate de an. Traian Băsescu amână momentul învestirii ambasadorului Olandei în România, care este marcat de prezentarea scrisorilor de acreditare fără a exista o explicaţie din partea Palatului Cotroceni. Desigur, nu există o "normă" în durata aşteptării, dar cutuma în lumea diplomaţiei este că acreditarea în ţara-gazdă se face într-un termen rezonabil de maximum 60 de zile. Pentru a întări relaţia rece cu Olanda, România şi-a retras ambasadorul de la Haga din octombrie 2011 şi a lăsat postul neocupat.

Gigi Becali a rupt alianţa cu "fratele mai mare" Vadim după doar trei săptămâni

PRM a rupt alianţa cu Partidul Noua Generaţie, condus de Gigi Becali, din cauza neînţelegerilor care au apărut la stabilirea candidaţilor pentru alegeri. Becali anunţa pe 16 martie că partidul pe care îl conduce va participa la alegerile locale şi generale în alianţă cu Partidul România Mare: "Vom merge în coaliţie împreună cu PRM. Aceasta este hotărârea Consiliului Naţional şi este şi voinţa mea alături de voinţa lor." "S-a întâmplat că nu ne-am înţeles la negocieri. Din partea lor au vrut să fie 3 la 1 procentul la liste sau candidaţii noştri să se înscrie în PRM. A fost fără supărare, fără ceartă. Am zis fiecare pe contul lui, însemna ca PNG-ul să se dizolve de tot. E şi de principiu. Când te duci cu un om la drum împarţi pâinea la jumate", a explicat Gigi Becali la România TV.

Culmea agriculturii ECOLOGICE în România. Ministrul Fuia - şapte ani în slujba numărului unu mondial al organismelor modificate genetic

Numirea lui Stelian Fuia la conducerea ministerului Agriculturii a stârnit nemulţumirea ecologiştilor de la noi din ţară. Motivul este unul cât se poate de simplu: incompatibilitatea. Ecologiştii susţin că Fuia nu ar trebui să fie ministru deoarece, timp de şapte ani, a reprezentat interesele celui mai mare producător de organisme modificate genetic la nivel mondial, Monsanto.

Magnatul Tender a eşuat în încercarea de-a fi un rege al asfaltului

Ofensiva pe sectorul construcţiilor de drumuri anunţată de Ovidiu Tender în 2009 se apropie de un final nefericit. Două dintre companiile din trustul său de construcţii, pe care Tender le cumpărase acum trei ani, au fost cedate proprietarului iniţial pentru că nu au reuşit să prindă niciun contract. Ambele sunt aproape de faliment. Omul de afaceri Ovidiu Tender a dat înapoi giurgiuveanului Florian Pârvu companiile Eurostrade şi Eurobeton.

NATIONAL

Antonescu il schimba pe Chiliman pe jetoanele lui Rares Manescu

Lovitura de teatru in PNL: debarcat de Crin Antonescu de la conducerea PNL Bucuresti, Andrei Chiliman se gandeste sa demisioneze din partid. Daca se va intampla asa, Chiliman va lasa practic PNL-ul in fundul gol la locale. Motivul: sectorul 1 era singurul pe care PNL putea paria, Andrei Chiliman fiind capabil sa recastige fluierand primaria (in nicun sondaj nu scade sub 75% intentie de vot).

Pedelistii ii pun partidul in carca lui Ungureanu

Razvan Ungureanu trebuie sa se miste mai cu talent. Cel putin asa cred democrat-liberalii, dupa ce premierul a declarat ca el isi construieste proiectele politice in timp. Partea proasta este ca timpul este inamicul numarul 1 al pedelistilor, care dau din colt in colt disperati ca vin alegerile parlamentare peste ei si ii prind fara miscare populara, de dreapta sau cum o fi ea. Prin urmare, democrat-liberalii au decis ca, imediat dupa locale, Ungureanu sa fie transferat de urgenta la partid. Ca strategia lor sa dea roade, pedelistii au inceput deja "sa-l lucreze" pe premier, asigurandu-l de tot sprijinul lor.

Cercetatorii americani prevad colapsul omenirii in 2030!

Oamenii de stiinta de la celebrul Institut al Tehnologiei din Massachusetts (MIT) prevad colapsul economic mondial si declinul civilizatiei umane. "Punctul de frangere" al intregului esafodaj al civilizatiei va fi atins in jurul anului 2030, cand resursele de petrol, apa si alimente vor scadea dramatic. Studiul efectuat de MIT confirma previziunea celebrei lucrari "Limita cresterii", sponsorizata de Clubul de la Roma - un organism care include esaloanele superioare ale politicului si economicului - si publicata in 1972. Anume ca va veni o vreme, nu prea indepartata, in care omenirea va atinge varful civilizatiei, dupa care va intra in colaps economic.

PUTEREA

Măcel în PNL pentru Oprescu

În urmă cu ceva timp, liberalul Eugen Nicolăescu i-a călcat pragul casei lui Sorin Oprescu. Deputatul a sosit în strada Popa Savu într-o maşină a Camerei Deputaţilor. O informaţie seacă, dar cu final dramatic. Decapitarea organizaţiei PNL Bucureşti - cea mai tare din ţară. După cum se ştie, primarul general, pentru a juca în echipa USL, a pus condiţia ca duşmanii săi politici, liberalul Chiliman şi pesedistul Vanghelie, să dispară din peisaj pentru a avea cale liberă spre al doilea mandat la pupitrul Capitalei.

Scade preţul petrolului

Preţul petrolului a scăzut luni cu aproape doi dolari din cauza temerilor că evoluţia sub aşteptări a pieţei americane a muncii va afecta cererea de carburanţi în Statele Unite. Declinul cotaţiilor a fost influenţat şi de decizia Iranului de a relua discuţiile cu ţările occidentale referitoare la programul său nuclear, pe 14 aprilie, fapt care reduce temerile legate de o posibilă scădere a ofertei de petrol pe piaţa mondială. La ora transmiterii ştirii, contractele futures pentru petrolul Brent cu livrare în luna mai, de referinţă la Londra, era tranzacţionat în scădere cu 1,84 dolari, respectiv 1,5%, la 121,59 dolari pe baril, relatează Bloomberg..

Ţeapa lui Frunzăverde, primarii nu demisionează

Modelul primarilor demisionari doar în declaraţii pare să fie literă de lege (nescrisă) şi în judeţul Caraş-Severin. Nici unul dintre cei 42 de primari care au anunţat că îl urmează pe Sorin Frunzăverde "pentru că îl respectă prea mult", cum spunea unul dintre ei, nu a făcut şi pasul doi, adică să pună mâna pe o hârtie şi să aştearnă vorbele rostite cu convingere, privind plecarea în PNL. Conform Legii 393/2004 (forma în vigoare) privind Statutul Aleşilor Locali, primarii care demisionează din partidul sub steagul căruia au fost aleşi îşi pierd şi mandatul.

Restanţieri fără scăpare

Autorităţile din sectorul bancar nu au identificat soluţii generale care să vină în sprijinul restanţierilor la bănci, a căror număr este în creştere, pe fondul disponibilizărilor şi al creşterii şomajului. Potrivit ultimelor date, mai mult de 700.000 de români sunt restanţieri la bănci. "Guvernatorul BNR a ţinut leul tare, ceea ce i-a ajutat pe unii datornici la bănci. Economia românească s-a dus în jos şi leul a rămas breaz. Dacă domnul Isărescu îi dădea drumul, nu ar fi fost 700.000 de oameni care nu pot plăti creditul, ci 1,4 milioane. Faptul că nu sunt 1,4 milioane, ci doar 700.000, este pentru că domnul Isărescu a reuşit să convingă Guvernul să plătească ceilalţi. Nu cei din parohia lui, adică debitori şi băncile, ci aceia care nu aveau nici o legătură cu povestea asta, adică contribuabili, salariaţi", a spus Ilie Şerbănescu.

ROMANIA LIBERA

Când se reia licitaţia pentru Cupru Min şi ce alte opţiuni are guvernul

Autorităţile spun că licitaţia pentru privatizarea Cupru Min va fi reluată "după o analiză a situaţiei", însă analiştii economici consideră că reluarea procedurii durează luni de zile. "În general, într-un an electoral, investitorii stau în expectativă, se feresc să încheie afaceri. Oricum, reluarea procedurii de licitaţie va impune cel puţin schimbarea caietului de sarcini. Toată procedura de reluare a licitaţiei în cazul Cupru Min ar putea dura şase luni. Ar trebui însă ca autorităţile să ia în calcul şi un acord de împărţire a producţiei, cu un investitor, fără să vândă societatea în întregime", a declarat directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată, Liviu Voinea.

Secretul vinului bun

Dacă vrei să bei un vin proaspăt sec, trebuie să alegi o Fetească Regală sau un Riesling Italian. Dacă vrei un vin alb demisec, atunci ar fi bine să te orientezi către un Muscat Ottonel sau Pinot Gris. Sute de vinuri, 23 de producători (români şi străini) şi şapte distribuitori precum şi reprezentanţii asocia­ţiilor naţionale a somelierilor şi oenologilor au participat weekendul trecut la cea de-a IX-a ediţie a Salonului Internaţional de Vinuri "Vinvest", ce a avut loc la Timişoara.

China. Corupţie, crimă şi reglări de conturi între clanurile puterii. Misterele mafiei din partidul comunist

Undele de şoc ale afacerii Bo Xilai, care zguduie lumea politică din China şi ameninţă divizarea partidului comunist, au luat o periculoasă dimensiune internaţională după ce Londra a cerut autorităţilor de la Beijing redeschiderea anchetei privind moartea misterioasă la Chongqing a britanicului Neil Heywood, un apropiat al familiei Bo. Cea mai mare furtună politică din China din ultimele două decenii, iscată după demiterea din funcţie a starului politic chinez Bo Xilai, unul din "prinţii roşii", departe de a se calma, capătă noi dimensiuni.

ZIARUL FINANCIAR

Topul celor mai stabile acţiuni de pe Bursă sau unde să te refugiezi când vin corecţiile

Bursa de la Bucureşti dă semne tot mai evidente de oboseală după rally-ul puternic din primele două luni ale anului, când indicele BET a crescut cu peste 25%. Investitorii se uită tot mai îngrijoraţi pe pieţele europene, unde creşterile s-au oprit în ultimele săptămâni. În plus, nu trebuie uitat nici faptul că în perioada aprilie-iunie pieţele înregistrează în mod tradiţional corecţii. În acest context, investitorii încep să se uite după alternative de investiţii ca să-şi protejeze portofoliile. După ce au obţinut câştiguri de 30% sau chiar 40% pe Fondul Proprietatea, Petrom şi SIF-uri, unii investitori au început deja să le marcheze şi să plaseze banii în titluri "defensive".

Sfatul specialiştilor pentru companii: Puneţi-vă cu burta pe Codul de procedură civilă care intră în vigoare, altfel cădeţi în capcană

După ce în toamna trecută România a consemnat una dintre cele mai mari schimbări din istorie în materie legislativă - intrarea în vigoare a Codului civil - o altă reglementare "mamut" vine din urmă: Codul de procedură civilă. Acesta ar urma, speră administraţia, să intre în vigoare la 1 iunie sau 1 iulie. Nu se ştie încă dacă termenul va fi respectat pentru că legea de aprobare a Codului de procedură civilă bate pasul pe loc în Parlament, dar un lucru este clar: normele Codului de procedură civilă ar putea fi o "capcană" pentru companiile care nu-i cunosc prevederile şi un instrument prietenos pentru cei care le învaţă.

Spaţiile lăsate libere de Mic.ro îşi găsesc chiriaşi, iar Metro vine cu La doi paşi în apropiere. Mic.ro intră în faliment şi rămâne o amintire?

Falimentul rămâne singura soluţie pentru cele două lanţuri de magazine controlate de omul de afaceri Dinu Patriciu, a decis administratorul judiciar RVA Insolvency. În timp ce lanţul de peste 800 de magazine Mic.ro tinde să devină o amintire, magazinele de cartier La doi paşi lansate de germanii de la Metro Cash&Carry se deschid în apropierea fostelor magazine Mic.ro, pentru a nu-i lăsa pe români fără destinaţii de shopping. Ce se întâmplă însă cu magazinele lui Patriciu? În prezent cele aproape 900 de spaţii ocupate de Mic.ro şi miniMax sunt acum fie goale, fie cu lacătul pus şi cu câteva produse rămase pe raft.

Băncile "no name" profită de sancţiunile contra Iranului şi storc de bani Teheranul

Băncile mici au găsit o nişă de finanţare profitabilă în relaţiile comerciale legale cu Iranul, în contextul în care statul se confruntă cu sancţiuni tot mai dure din partea Occidentului din cauza programului nuclear controversat pe care îl desfăşoară, scrie The Wall Street Journal. Băncile mai mari precum Société Générale şi Rabobank Group s-au retras în ultimele luni din colaborările cu Iran din cauza riscurilor politice ridicate şi a complicaţiilor logistice din relaţiile comerciale legale cu statul islamic. Însă instituţiile de credit care au în continuare legături cu Iranul impun comisioane mari şi oferă servicii financiare foarte complicate. Banca rusă First Czech-Russian Bank şi cea chineză Bank of Konlun sunt exemple de bănci mici, obscure, cu sediul în ţări care de-a lungul timpului au avut o relaţie strânsă cu Iranul.

Dobânda la titlurile de stat a ajuns la un nou minim istoric, apropiindu-se de 5%

Ministerul Finanţelor a vândut ieri certificate de trezorerie cu scadenţa la un an în valoare de un miliard de lei, exact suma programată, la un randament mediu de 5,02%, reprezentând un nou minim istoric. Randamentul la titlurile de stat continuă astfel trendul de scădere, care s-a accentuat pe măsură ce BNR a redus dobânda de politică monetară până la 5,25% pe an. Relaxarea politicii monetare şi injecţiile de lichiditate efectuate de banca centrală au ajutat la îmbunătăţirea con­diţiilor de lichiditate pe piaţa monetară şi la reducerea costurilor. Randamentele la titlurile de stat au coborât în cazul certificatelor de trezorerie sub rata dobânzii-cheie încă de la finalul lunii februarie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb