REVISTA PRESEI 10.05.2013

Willy Homner
Revista Presei / 10 mai 2013

ADEVARUL

Varujan Vosganian: "Avem zece oferte pentru Oltchim, şase pentru CupruMin, două pentru Remin şi şase pentru Plafar"

Ministerul Economiei a primit la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizarii în Industrie (OPSPI) un numar de 10 oferte pentru Oltchim de la investitori din India, Azerbaidjan, India, Qatar, Marea Britanie şi Israel, a declarat ieri Varujan Vosganian, ministrul Economiei. Vosganian a mai spus că acum combinatul are nevoie de un necesar de finanţare de 50 de milioane de euro, din care din materii prime se pot găsi 30 de milioane de euro. Pentru restul se au în vedere finanţări de la traderi, vinderea de instalaţii şi apoi reînchirierea lor, plus contractul de asigurare cu Astra, în valoare de 10 milioane de euro. Ministrul a mai precizat că a cerut administratorilor judiciari să nu procedeze la nicio concediere până când Guvernul nu reînoieşte o ordonanţă din 2006 care reglementează acordarea de venituri de completare. CupruMin nu va fi privatizat, iar statul doar va face un parteneriat cu un investitor. Până acum sunt şase oferte la OPSPI, de la companii din Europa, America de Nord şi Rusia.

Vosganian: în Dubai întreprinzătorii mă întrebau ce populaţie are România. Răspunsul e ca espresso, unul lung şi unul scurt.

România a pierdut prin migraţie, după 1990, mai multă populaţie decât prin Pactul Ribentrop-Molotov, a declarat azi Varujan Vosganian, ministrul Economiei. "Am fost în Dubai şi România e aproape necunoscută. Mă întrebau ce populaţie are ţara. Răspunsul e ca espresso, unul lung şi unul scurt", a afirmat ministrul. Vosganian a precizat că amploarea migraţiei este echivalentă cu Oltenia şi Banatul luate împreună sau cât toată Basarabia. Populaţia stabilă a României este de 19 milioane de persoane, potrivit rezultatelor provizorii ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, făcute publice de Institutul National de Statistica (INS) în februarie 2012. Potrivit lui Vosganian, dacă se adaugă diaspora din America, populaţia Repubicii Moldova şi a celei din ţinuturile istorice ale României aflate acum în Ucraina, s-ar ajunge la 30 de milioane. El a mai spus că doreşte "ieşirea Românei din captivitatea europeană" chiar dacă acum "colivia e de aur" şi vrea o dependenţă mai mică de Europa.

Schimbarea Constituţiei: românii cer lucruri trăsnite

Reintroducerea pedepsei cu moartea, schimbarea Zilei Naţionale, a imnului naţional sau scurtarea vacanţei parlamentare sunt printre prevederile pe care românii le-ar vrea în noua Constituţie. Agenda românilor de rând pare diferită de cea a politicienilor atunci când vine vorba de modificarea Constituţiei. Liderii politici discută despre atribuţiile preşedintelui şi ale premierului sau despre introducerea regiunilor în Legea fundamentală. În schimb, doar o mică parte dintre românii care au trimis propuneri Forumului Constituţional atacă astfel de teme. Mulţi dintre ei cer introducerea pedepsei cu moartea pentru fapte grave, schimbarea Zilei Naţionale, introducerea votului obligatoriu sau posibilitatea de a-şi demite parlamentarii prin referendum.

Guvernul va majora ajutoarele sociale din iulie, pentru a compensa creşterea preţurilor la energie

Guvernul promite ajutoare sociale mai mari începând cu luna iulie pentru a acoperi creşterea preţurilor la energie. Premierul Victor Ponta a anunţat că venitul minim garantat va creşte, în medie, cu 13% în două tranşe, în timp ce alocaţia de susţinere a familiei va fi majorată cu aproximativ 30%. Mai precis, venitul minim garantat va fi majorat în medie cu 8,5% din luna iulie şi cu diferenţa până la 4,5% de la 1 ianuarie 2014, potrivit Mediafax. Efortul bugetar pentru aplicarea acestei creşteri şi pentru majorarea alocaţiei de susţinere a familiei, cu 30%, este estimat de Executiv, pentru al doilea semestru din 2013, la circa 200 milioane lei. Alocaţia pentru susţinerea familiei va fi majorată într-o singură tranşă, cu 30%, a anunţat joi premierul Victor Ponta. Suma necesară majorării ajutoarelor sociale va fi asigurată din taxarea producătorilor de energie pentru veniturile suplimentare obţinute de aceştia în urma liberalizării preţurilor.

Guvernul va plăti o nouă rată din megadatoria către FMI, UE şi ceilalţi finanţatori internaţionali

Potrivit datelor furnizate de Guvernul României, vom avea de plătit numai în luna mai suma de 201,4 milioane de euro către Fondul Monetar Internaţional (FMI), Uniunea Europeană şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD din împrumutul stand-by contractat în 2009. Pe data de 10 mai plătim către UE şi va fi în valoare de 33,8 milioane de euro, reprezentând plăţi de dobânzi şi comisioane. Iată în continuare calendarul rambursărilor:- La 15 mai urmează ca România să achite două milioane de euro, în plăţi de dobânzi şi comisioane, către BIRD - La 23 mai vom da cea de-a treia plată, suma ridicându-se la 165,6 milioane de euro, din care 154,6 milioane de euro sunt rambursări de rate de capital şi 11 milioane euro plăţi de dobânzi şi comisioane. România trebuie să efectueze, în acest an, plăţi în valoare totală de peste 1,164 miliarde euro către FMI, UE şi BIRD. În primele patru luni din 2013, din suma totală datorată au fost achitate 227,1 milioane euro.

Cursul de schimb reacţionează la decizia S&P de a menţine România în categoria "junk": leul pierde teren în faţa euro

Cursul de schimb a urcat aproape de 4,33 lei/euro, după ce agenţia Standard & Poor's a menţinut România în categoria "junk" ("gunoi" - în limba română), nerecomandată pentru investiţii pe termen lung, contrar aşteptărilor unor jucători, care anticipau că ratingul va fi ridicat la "investment grade". "Se pare că unii jucători se aşteptau la o ridicare la «investment grade», însă nu am putea spune că acesta a fost principalul motiv pentru care cursul a urcat iar spre 4,33 lei/euro. În plus, nu este vizibilă o influenţă în volumele de tranzacţionare, acestea rămânând în media unei şedinţe obişnuite", a afirmat un dealer, potrivit Mediafax.

Primăria Piatra Neamţ, la un pas de faliment

Telegondola, ştrandul municipal, pârtia de schi, telescaunul şi sistemul centralizat de încălzire sunt investiţiile neinspirate care au înglodat municipiul Piatra Neamţ în datorii uriaşe şi au adus primăria în pragul falimentului. Situaţia financiară a oraşului arată dezastruos: rate lunare uriaşe care nu pot fi achitate şi proiecte abandonate din cauza blocării finanţărilor. În aceste condiţii, Primăria Piatra Neamţ se numără printre primele administraţii din România care ar putea cere falimentul.

CURENTUL

Suleyman Magnificul şi Sultana Hurrem, rude cu Doamna Chiajna, nepoata lui Ştefan cel Mare

Suleyman Magnificul a fost rudă prin alianţă cu Doamna Chiajna, nepoata lui Ştefan cel Mare, teribila muiere de neam domnesc, pe care istoricii de azi au numit-o "Doamna de Fier" a Balcanilor. Ce-i drept, o rudenie prin alianţă pe care, este aproape sigur că viitoarele sezoane ale serialului nu o vor pomeni. Dar asta nu înseamnă mare lucru. La vremea ei, viaţa Doamnei Chiajna a fost într-atât de complexă şi de aventuroasă, încât ea însăşi ar putea fi eroul principal al unei producţii cinematografice care, dacă ar fi bine realizată, s-ar bucura, desigur, de un imens succes de public.

Chevron a primit autorizaţie de a explora gazele de şist la Costineşti şi Vama Veche.Vamaioţii pot mulţumi USL!

Compania americană de energie Chevron, care deţine concesiuni pentru explorarea gazelor de sist în România, a primit undă verde pentru o astfel de explorare de-a lungul coastei Marii Negre, a precizat, miercuri, Ministerul Mediului, pentru AFP. "Agenţia pentru protecţia mediului din judeţul Constanta a emis aviz de prospecţie pentru blocurile din Costineşti şi Vama Veche", a precizat Ministerul Mediului. Chevron a primit inclusiv permisiunea de a efectua explozii controlate la o adâncime de 10-15 metri, pe o suprafaţă de 1.800 de kilometri pătraţi. Avizele au fost emise la jumătatea lunii aprilie, în pofida controverselor asupra metodei de extracţie.

CURIERUL NATIONAL

Flanco a încasat 20 mil. euro, în urma vânzărilor de Paşte

Retailerul electro-IT, Flanco, a realizat în perioada Sărbătorilor de Paşte vânzări de 20 de milioane de euro, cu 20% mai mari decât cele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut. Flanco a atras în perioada campaniei un număr mare de vizitatori în magazine, dintre care peste 60.000 au ales produsele din oferta specială Flanco. Televizoarele au rămas vedetele sezonului, alături de maşinile de spălat, electrocasnicele mici, tabletele şi telefoanele mobile, cadourile de Paşte fiind de la an la an mult mai variate. "Vânzările din luna aprilie, susţinute de campania de Paşte, demonstrează faptul că am realizat un mix bun de produse noi şi promoţii, care au atras consumatorii şi vor contribui la atingerea obiectivelor pentru 2013", a declarat într-un comunicat, remis redacţiei, Violeta Luca, CEO Flanco.

Preşedintele BM: România rămâne ţara cu cele mai înalte nivele ale sărăciei din Uniunea Europeană

România a făcut progrese enorme în dezvoltarea economiei, dar în pofida acestor progrese rămâne ţara cu cele mai înalte nivele ale sărăciei din Uniunea Europeană, peste 30% din populaţie trăind cu mai puţin de 5 dolari pe zi, a declarat preşedintele Băncii Mondiale (BM), Jim Yong Kim. El s-a întâlnit, joi, la Palatul Victoria cu premierul Victor Ponta şi a subliniat că progresul României în stabilizarea economică este cu deosebire impresionant în contextul mediului extern nesigur şi al continuării crizei din zona euro.

Tribunalul Bucureşti l-a achitat pe Hassan Awdi în dosarul Honduras

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată de procurorii de la Crimă Organizată la Curtea de Apel Bucureşti. Hassan Awdi este cercetat, alături de fratele său Mehdi şi alte persoane, pentru fraudarea CFR Mesagerie, precum şi pentru păgubirea Rodipet. Magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins miercuri cererile de despăgubire pretinse de foşti angajaţi ai Rodipet, aduşi din Honduras de fostul patron, dispunând achitarea "inculpaţilor Awdi Hassan şi Sweis Alex Iskander Nicola pentru infracţiunea de trafic de persoane în scopul exploatării la muncă". "...respinge ca neîntemeiate acţiunile civile formulate de părţile vătămate.

2013, anul spargerii gogoaşei energiei regenerabile

Energia regenerabilă nu ar trebui să depăşească 25% la nivelul sistemului, în condiţiile în care deja producţia de energie electrică este excedentară, a declarat ieri Remus Borza, partener al societăţii EURO Insol şi administrator judiciar. În opinia sa, investiţiile în energia "verde" sunt încă de pe acum supradimensionate şi asistăm la un "sfârşit de drum" în proiectele de acest tip. "Se sparge gogoaşa energiei regenerabile", zice Borza, care vede în anul 2013 un punct final, o deziluzie pentru cei care au văzut în acest domeniu ceva comparabil cu apogeul pieţei imobiliare din 2008. Costul certificatelor verzi care trebuie achitate de populaţie în următorii ani se ridică la 9 miliarde de euro. Puterea instalată pe energia eoliană şi fotovoltaică este deja foarte ridicată şi nu mai este loc de dezvoltare având în vedere consumul intern. La sfârşitul anului, energia regenerabilă va reprezenta deja 24-30% din sistemul energetic românesc.

Borza: Aş vinde şi cămaşa de pe mine ca să cumpăr acţiuni la Hidroelectrica

Achiziţionarea de acţiuni în cadrul ofertei publice primare programate la compania Hidroelectrica va fi o oportunitate investiţională, spune Remus Borza, partener al societăţii EURO Insol şi administrator judiciar al producătorului de energie hidro. "Aş vinde şi cămaşa de pe mine ca să cumpăr acţiuni Hidroelectrica", a declarat ieri Borza în cadrul unui eveniment privind piaţa de capital, recomandându-le investitorilor "să pregătească bănuţul". Dacă oferta ar avea loc acum, volumul acesteia s-ar ridica la 30-50 milioane euro, iar capitalizarea companiei s-ar cifra la 300-400 milioane euro, estimează acesta. În opinia sa, cel mai realist termen de derulare a exerciţiului de piaţă este primul trimestru din 2014, în condiţiile în care orizontul de timp avut în vedere iniţial, al treilea trimestru din acest an, este mai puţin realizabil.

EVENIMENTUL ZILEI

O PIAŢĂ DE UN MILIARD DE EURO. Iaşiul, raiul contrabandiştilor de ţigări

Capturile din vămi sunt la un sfert faţă de anul trecut, în timp ce pieţele s-au umplut de ţigări la negru. Surse din sistem spun că suma care se rulează se ridică la un miliard de euro. Potrivit surselor EVZ, 100 de milioane de euro este şpaga dată de traficanţii de ţigări protectorilor din sistemul vamal şi fiscal. Graniţa non - UE din nord-estul României, care cuprinde Suceava, Botoşani şi Vaslui, este poarta de intrare a milioane de cartuşe de ţigări, iar Iaşiul a ajuns capitala mafiei tutunului, placa turnantă de pe care pleacă ţigări în toată ţara. . Prin vămile din Moldova se trece din nou ca prin brânză, ca înainte de arestările generalizate din 2010-2011. În acelaşi timp, în Iaşi comercianţii de ţigări fără timbru s-au înmulţit cu zecile: 20 de mici "dealeri" pot fi văzuţi aproape zilnic în Piaţa Nicolina şi cam tot atâţia în Târgu Cucu sau în orice punct aglomerat din oraş.

Dosarul transferurilor. Frica de închisoare dezbină "Cooperativa" din fotbal

Impresarii şi şefii de cluburi implicaţi în acest dosar au dat declaraţii la Curtea Supremă în care au arătat cum e cu transferurile de jucători. Ei au fost speriaţi de condamnările grele primite la Curtea de Apel Bucureşti. Cei opt acuzaţi din "Dosarul Transferurilor" încep să facă mărturisiri în instanţă. Pe 17 mai vor avea loc pledoariile finale la Înalta Curte. George Copos, Jean Pădureanu, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Gheorghe Popescu şi Gheorghe Neţoiu au venit ieri resemnaţi în faţa magistraţilor. Erau însoţiţi de avocaţi de top şi au acceptat să facă declaraţii complete.

Oliver Grogan, ambasadorul Irlandei la Bucureşti: "România a făcut progrese enorme în MCV"

Oliver Grogan, ambasadorul Irlandei în România şi Republica Moldova, a cărui ţară deţine preşedinţia UE în acest semestru,a vorbit despre integrarea în spaţiul Schengen, mediul de afaceri din România şi liberalizarea pieţei muncii în UE, de la 1 ianuarie 2014. România a făcut progrese enorme, dacă ne uităm la Mecanismul de Cooperare şi Verificare. România şi-a asumat mai multe angajamente şi termene limită şi toate trebuie respectate, fără nicio îndoială. România trebuie să dialogheze în continuare cu ţările partenere la nivel bilateral, la nivel diplomatic. Sigur că aceste discuţii nu trebuie purtate în public, dar România trebuie să facă asta. Nu pot să spun când se va întâmpla, dar România va ajunge în spaţiul Schengen.

Probleme la privatizarea CFR Marfă

Deşi par competitori cu forţe egale, unii pretendenţi la CFR Marfă se prezintă într-o situaţie care i-ar putea scoate din joc. Este posibil ca nu toţi participanţii să fie eligibili. Dacă Grupul Feroviar Român preia CFR Marfă, cota de piaţă la care va ajunge GFR, care deţine aproape 40% din piaţa transportului feroviar, urcă spre 60 - 70%, situaţie de monopol. Consiliul Concurenţei ar putea, aşadar, spune "stop" tranzacţiei. Transferoviar nu se califica iniţial din cauza condiţiilor financiare impuse de Ministerul Transporturilor şi care cereau fiecărei firme să aibă o cifră medie anuală de 30 de milioane de euro, în ultimii ani. Or, afacerile Transferoviar au fost în 2010 de 61,2 milioane de lei (circa 13 milioane de euro), şi în 2011 de 87,6 milioane de lei (circa 19 milioane de euro). Singurul competitor eligibil rămânea Omnitrax, ceea ce nu ar mai fi justificat organizarea unei licitaţii. Prin asocierea cu fondul Donau-Finanz GmbH & Co KG, Transferoviar a reuşit să îndeplinească cerinţa.

Soros, aproape de un nou TUN FINANCIAR

La începutul acestei săptămâni, un număr foarte mare de tranzacţii short pe dolarul australian, în valoare totală de un miliard de dolari americani au fost iniţiate via Hong Kong şi Singapore de către investitorul George Soros, scrie presa australiană. Conform explicaţiilor date de către dealerii de pe piaţa locală, omul de afaceri de origine maghiară ar fi plănuit un nou atac speculativ pe moneda australiană, asemănător cu cel pe lira sterlină din 1992, când Soros a făcut un profit un miliard de dolari într-o singură zi. Tranzacţiile "short selling" presupun vânzarea unui instrument financiar, în cazul de faţă dolarul australian, care nu sunt deţinute în momentul vânzării ci împrumutate de la o terţă parte, cu intenţia de a le recumpăra la un preţ mai mic.

JURNALUL NATIONAL

Toţi cei şase candidaţi pentru funcţii de conducere la Parchetul General, DNA şi DIICOT au primit aviz favorabil din partea CSM

Toţi cei şase candidaţi propuşi pentru funcţiile de conducere de la Parchetul General, DNA şi DIICOT au primit aviz pozitiv din partea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Dintre cei şase candidaţi intervievaţi miercuri şi joi la CSM, Laura Codruţa Kovesi, propusă la şefia DNA, Bogdan Licu, propus prim-adjunct al procurorului general, şi Codruţ Olaru, propus în funcţia de adjunct al procurorului general, au primit aviz pozitiv cu unanimitate de voturi din partea Secţiei pentru procurori a Consiliului.

Bechtel, scos de pe autostradă. Contractul va fi reziliat în această săptămână

Nouă ani de contract, 54 de kilometri de autostradă şi cheltuieli de 1,5 miliarde de euro - acesta este bilanţul Bechtel în România. Contractul în baza căruia s-a reuşit această performanţă a fost clasificat drept secret de stat. De altfel, una dintre cele mai interesante clauze ale contractului, semnat în 2004 cu compania americană şi dezvăluită de Jurnalul Naţional, este faptul că partea română nu avea clauze de reziliere. Bechtel putea pleca oricând din contract, statul român nu. Compania americană a rămas însă mai bine de nouă ani în ţară, întrucât condiţiile pe care semnase contractul îi erau favorabile întru-totul. O altă clauză interesantă din vechiul contract Bechtel prevedea ca, în fiecare lună, compania americană să primească un bonus de 1 milion de euro, cheltuieli indirecte.

Ajutorul social creşte de la 1 iulie. Ce alte majorări promite premierul Ponta

Premierul Victor Ponta a anunţat, joi, creşterea ajutorului social, de la 1 iulie. Tot de atunci alocaţia pentru susţinerea familiei se majorează cu 30%. De asemenea, venitul minim garantat se măreşte cu 13% din a doua jumătate a anului, în două tranşe. Anunţul a fost făcut de Victor Ponta după întâlnirea cu şeful Băncii Mondiale. În luna februarie, Ministerul Muncii, Familiei a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care propune reglementarea măsurilor speciale destinate beneficiarilor de ajutor social şi de alocaţie pentru susţinerea familiei pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare determinate de eliminarea tarifului social la energie electrică şi creşterea preţului la energie electrică şi gaze naturale.

SONDAJ IRES: Ce cred românii despre Uniunea Europeană după şase ani de la aderare

La 6 ani de la intrarea oficială a României în Uniunea Europeană, românii rămân optimişti cu privire la viitorul Uniunii Europene şi cred că ţara noastră este pregătită să intre în Spaţiul Schengen. Datele provin din studiul "După 6 ani. Ce cred românii despre Uniunea Europeană?", realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie - IRES cu prilejul Zilei Europei. Studiul a fost focusat pe modul în care românii percep relaţia pe care ţara noastră o are cu Uniunea Europeană şi evoluţia a acestor relaţii pe parcursul ultimilor ani, o parte din datele cuprinse în acest studiu fiind comparate cu studii similare realizate de IRES în 2012 şi 2011. La nivelul percepţiilor cu privire la Uniunea Europeană, cercetarea a relevat, că:Trei sferturi (74%) dintre români apreciază drept un lucru bun faptul că România este membră a Uniunii Europene (creştere de 4% faţă de august 2012).

NATIONAL

Mafia veterinara, dirijata de deputatul Harbuz

"National" prezinta detalii incredibile despre un mecanism bine pus la punct de deputatul Liviu Harbuz si amicul lui, Constantin Chiurciu, care mulg din milioane de euro din bani publici! Conform legii, medicii veterinari care nu vor sa piarda dreptul de libera practica sunt obligati sa participe chiar si la 11 seminarii anual, pentru a strange 120 de puncte de "experienta". Seminarii organizate de Colegiul Medicilor Veterinari (CMVRO), din fonduri europene si din bani publici. Si, cui putea da bani Colegiul condus de Harbuz, daca nu prietenului sau Chiurciu, de la Romvac?! Culmea, prin acest seminar, Chiurciu nu face altceva decat sa-si promoveze propriile produse, racoland clienti noi pentru firma la care detine 20% din actiuni si semnand noi contracte. Adica incaseaza si bani si isi face si reclama.

"Afacerea Benghazi" darama Administratia Obama

Marturiile a trei oficiali foarte importanti despre atacurile din Benghazi, in urma carora au murit patru cetateni americani, inclusiv ambasadorul in Libia, au pus pe jar Administratia Obama. Audiati de Comitetul senatorial, acestia au sustinut ca s-a stiut din prima secunda ca atacurile asupra ambasadei si a "casei de siguranta" din Benghazi au fost premeditate si executate de grupul terorist Anshar al Sharia. Si ca aceste informatii au fost transmise la Departamentul american de Stat, adica la Hillary Clinton. Adminstratia Obama a sustinut-o pe Hillary si pe Susan Rice, ambasador la ONU la data respectiva, ca atacurile au fost spontane, din cauza unui film anti-Islam difuzat pe You Tube. Musamalizarea "afacerii Benghazi", pentru a nu dauna alegerilor, revine acum asupra Administratiei SUA cu efect de bumerang.

Scenariu apocaliptic! Inconjurata de trupe straine, Siria va fi inabusita in sange!

Planurile Pentagonului prevad "interventie americana minima", ca sa nu supere Rusia si China si sa se ajunga la un razboi extins . Astfel, in interiorul Siriei, se poate muri "de voie". Populatia siriana se refugiaza la frontiere, fugind de genocidul declansat de trupele lui Bashar al-Assad, devenind astfel un risc pentru tarile vecine. "Zonele tampon" securizate de trupe arabe ar fi o solutie pentru a opri acest exod. Cei ramasi in interiorul Siriei se pot bate pana nu mai ramane unul. In timpul turului in Orientul Mijlociu al ministrului american al Apararii, Chuch Hagel, liderii arabi i-au cerut actiuni concrete pentru ca "Siria se dezintegreaza, poporul este ucis".

PUTEREA

Primarul Sectorului 2 a adus elevi cu arcanul la defilarea de 9 Mai. Onţanu are Epocă de Aur.

Pentru cei care au prins "Epoca de Aur", şi ştiu cum se manifestă cultul personalităţii, show-ul organizat ieri de primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, a fost ca o întoarcere în timp. Sub pretextul marcării zilei Europei şi a independenţei României, edilul de la 2 a trecut de la foarte popularele sarmale la deloc popularele defilări obligatorii, cu steaguri fluturânde şi elevi aduşi cu arcanul ca să-l bucure pe "luminatul conducător". Din informaţiile Puterea, fiecare liceu din sector a trebuit să trimită, obligatoriu, câteva zeci de elevi, la care s-au adăugat prichindeii de la grădiniţe, ţinuţi cu orele în picioare pentru şedinţele foto ale mult-iubitului conducător de sector. Nu au lipsit nici poeziile patriotice recitate cu patos de doi "menestreli", experţi, pe vremuri, în osanale ceauşiste. Şi ca totul să fie exact ca pe vremuri, Onţanu a primit şi onorul trupelor locale, evident mândre să defileze prin faţa "comandantului suprem".

CASA REGALĂ. Sărbătoarea de 10 mai

Pe 10 mai se împlinesc 147 de ani de la începutul domniei Regelui Carol I (1866). Această zi a fost sărbătoare naţională pentru români până în 1947, când, după abdicarea forţată a Regelui Mihai, pe 30 decembrie, comuniştii au proclamat republica populară. Abia după 1989 monarhiştii au putut să reia această sărbătoare a Casei Regale şi a României. Tot pe 10 mai, în 1877, Regele Carol I a proclamat în faţa Parlamentului independenţa României. "Pe vremuri", familia regală participa la manifestările organizate în Bucureşti, începând cu slujba de la Mitropolie. La defilarea din centrul Capitalei veneau reprezentanţi ai oficialităţilor din toate judeţele ţării, armata, elevii şi studenţii. La Palatul regal avea loc o masă festivă, iar seara, familia regală ieşea la Şosea sau în Cişmigiu, unde se organizau jocuri de artificii.

ROMANIA LIBERA

Gabriel Oprea: Ce fac eu la Guvern? Îl păzesc pe Victor Ponta

Vicepremierul Gabriel Oprea a vorbit, joi seara, despre relaţia sa cu fostul premier Adrian Năstase, dar şi despre cea pe care o are acum cu primul-ministru Victor Ponta. Oprea a explicat astfel că Adrian Năstase era un om autoritar, care impunea şi impune respect, în timp ce Victor Ponta este "mai relaxat". Întrebat cu ce se ocupa la Guvern, vicepremierul a glumit spunând că "îl păzeşte pe Victor Ponta". "Adrian Năstase e un om foarte autoritar, care a invăţat cum se face meseria - Impunea şi impune respect. Cu domnul Victor Ponta - mă întrebaţi ce fac eu acolo la Guvern - îl păzesc pe Victor Ponta! Evident că glumesc, îl cunosc foarte bine dar îl respect foarte mult pe premier. Prin tot ce pot să fac eu, vreau să-i întăresc autoritatea premierului Victor Ponta", a declarat Oprea, la Realitatea TV.

Blaga NU e de acord cu propunerea lui Macovei privind confiscarea averii

Liderul PDL Vasile Blaga a declarat, joi seara, că nu este de acord cu propunerea formulată în Parlamentul European de colega sa de partid Monica Macovei, privind posibilitatea confiscării averii fără sentinţă judecătorească. Pe de altă parte, Blaga a afirmat că nu îi va solicita să-şi schimbe punctul de vedere, potrivit Realitatea.net. Vasile Blaga a ţinut să precizeze că premierul Victor Ponta nu este la curent cu faptul că procedura confiscării extinse a averii există deja in legislaţia românească, din 2012, şi l-a acuzat pe acesta că în ultimele zile a încercat să lanseze o temă falsă pentru a acoperi eşecurile unui an de guvernare.

Cum rămâne cu abdicarea şi trădarea intereselor naţionale, domnule preşedinte? de Cristian Campeanu

Audierile din ultimele zile ale candidaţilor la şefia parchetelor semnalează debutul unei ere noi în viaţa societăţii româneşti. Dusă este epoca romantică a luptei anticorupţie, dusă este vremea cruciaţilor Macovei şi Morar, dusă, poate pentru totdeauna vremea marilor principii, a Dreptăţii, Adevărului, a lui "fiat Justitia et pereat mundus". Bun venit în epoca înţelegerilor obscure, a compromisului călduţ, a coabitării între interesele naţionale şi cele private. Indiferent cum justifică preşedintele Băsescu această nouă realitate românească, ea poartă un nume care, astăzi mai mult ca oricând, trebuie spus: Abdicare.

ZIARUL FINANCIAR

După 144 de ani, statul român se pregăteşte să iasă din transportul de marfă pe calea ferată

Din 14 membri ai comisiei de privatizare a CFR Marfă, niciunul nu a lucrat o zi în companie. Grup Feroviar Român, OmniTRAX şi consorţiul Transferoviar Grup/Donau Finanz au depus ieri documentele de precalificare. Ieri, la Ministerul Transporturilor a avut loc deschiderea plicurilor cu documentele de precalificare la privatizarea CFR Marfă la care vor participa două companii româneşti, din care una în consorţiu cu o firmă din Austria care nu este cu profil de transport marfă şi o companie din America, OmniTRUX, prezentată ca o firmă puternică, dar care are afaceri de doar 30 de milioane de euro. Ministrul transporturilor Relu Fenechiu nu a ştiut ieri să spună ce cifră de afaceri, istoric şi reprezentant are firma americană OmniTRAX, una dintre cele trei înscrise în cursa pentru privatizarea CFR Marfă, despre care ministrul afirmă că "sunt companii serioase, puternice, cu istoric".

Ce salarii din sectorul privat mai sunt făcute publice în declaraţiile de avere ale noilor manageri la stat sau înalţi responsabili

Peste 4,4 milioane de euro a fost valoarea veniturilor "din activităţi independente" încasate în 2011 de avocatul Florentin Ţuca, managing partner al casei de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii, acesta fiind cel mai bine plătit manager al cărui salariu a fost făcut public. Venitul său a fost publicat în declaraţia de avere a soţiei sale, Alina Iuliana Ţuca, care este judecătoare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Bucureşti. ZF a făcut o "scanare" a situaţiei veniturilor încasate de executivi din mediul privat care şi-au făcut publice, în declaraţiile lor de avere sau în cele ale soţilor, salariile şi bonusurile încasate din mediul privat. O parte dintre aceste venituri au ieşit la iveală odată cu angajarea unor manageri din privat la companiile de stat în cadrul proiectului "CEO privat la stat", iar în alte cazuri au fost publicate ca urmare a unor candidaturi la alegerile parlamentare.

Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii: Poporul britanic finanţează sistemul de sănătate. Imigranţii nu pot cere acces la ceva ce n-au contribuit

România a devenit o piaţă tot mai atractivă pentru investitorii britanici, pentru că există semne pozitive din zona economică şi din cea politică. Prezent ieri 9 mai la emisiunea ZF Live cu ocazia Zilei Europei, Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, a susţinut: "Există două obiective ale României în această perioadă: reforma economiei în cadrul programului cu FMI şi UE şi reforma în justiţie, în lupta cu corupţia, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Am observat un progres în ambele obiective, foarte important în relaţiile bilaterale între România şi Marea Britanie şi pentru investitorii britanici". Marea Britanie ocupă locul 14 în clasamentul investitorilor străini în Ro­mânia, cu un stoc al investiţiilor în 2011 de doar 719 mil. euro (1,3% din totalul investiţiilor străine în Ro­mânia), potrivit datelor BNR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb