REVISTA PRESEI 10.05.2017

Willy Homner
Revista Presei / 10 mai 2017

REVISTA PRESEI 10.05.2017

ADEVARUL

Furtună pe piaţa petrolului: SUA lui Trump face preţurile şi regulile

În pragul reuniunii OPEC din 25 mai care trebuie să stabilească dacă e cazul să continue politica limitării şi scăderii producţiei, America lui Trump a dat o lovitură grea pieţei petroliere globale, preluând pe deplin controlul şi impunând preţurile şi regulile jocului. Totul a plecat de la capacitatea crescută tehnologică ce a transformat SUA din consumator în exportator net, pe baza gazului şi petrolului de şist şi a deschiderii exporturilor în materie la finalul mandatului Obama. Odată cu sosirea lui Donald Trump la Casa Albă, industria petrolieră a dobândit un susţinător mult mai puternic şi mai hotărât să aducă măreţia Americii şi prin preluarea unor cote importante din piaţa petrolieră, dar mai ales prin dominaţia politicilor, regulilor şi a preţurilor barilului de petrol.

Klaus Iohannis, aplaudat de PSD în Parlament

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, marţi, un discurs în faţa plenului reunit al Parlamentului cu pentru a celebra 140 de la declararea independenţei României, dar şi Ziua Europei. Şeful statului i-a îndmenat pe parlamentari să nu se gândească doar "la un câştig electoral de moment" când votează legi, ci să ţiună cont de viitorul României. Faţă de precedentul discurs, când PSD a părăsit sala, acum Iohannis a fost apludat în picioare.

Familia tradiţională, între "restrângerea drepturilor unor cetăţeni" şi o "reacţie normală şi legală"

Iniţiativa Coaliţiei pentru Familie în vederea modificării Constituţiei pentru a redefini căsătoria ca act al uniunii între un bărbat şi o femeie este considerată ca fiind o acţiune antidemocratică de către comunitatea gay, iar asta pentru că, potrivit acestora, se încalcă drepturile minorităţilor sexuale. Pe de altă parte, Coaliţia pentru Familie susţine că demersul este în acord cu legislaţia naţională şi europeană. Dezbaterile pentru schimbarea Constituţiei în România au loc în contextul în care 19 ţări, dintre care 14 din Europa, permit căsătoria între persoane de acelaşi sex. Prima ţară din Europa care a permis persoanelor gay să se căsătorească şi să adopte copii a fost Olanda.

Preşedintele Donald Trump l-a concediat pe directorul FBI, James Comey

Preşedintele Donald Trump a anunţat, printr-o scrisoare publică, concedierea directorului FBI-ului, după "consultări cu procurorul general şi adjunctul procurorului general", pentru motivul că acesta "nu este capabil să conducă eficient FBI-ul". Decizia este una surprinzătoare dat fiind faptul că FBI-ul investiga posibilele legături dintre stuff-ul de campanie al candidatului Donald Trump şi Rusia, ceea ce în ochii multor comentatori îl făcea pe James Comey de neatins. Jeffrey Toobin, consultant pentru CNN pe probleme juridice, a declarat pentru postul american că decizia preşedintelui este "scandaloasă, tipică unor regimuri autocrate". În opinia acestuia, această decizie este similară cu decizia preşedintelui Richard Nixon de a-l concedia pe procurorul însărcinat cu investigarea cazului Watergate, Archibald Cox.

Românii care au anunţat la ANAF venituri de 30 de ori mai mici

Există români care au anunţat la Fisc venituri de 30 de ori mai mici decât banii pe care ii aveau in realitate in conturi, la saltea sau chiar ascunşi in pământ. Nu putini au fost si cei care le-au explicat inspectorilor că au adunat banii la saltea sau că i-au primit de la ''binefăcători'', sub forma de împrumut, care însă n-a mai fost returnat. Fiscul tine secret numele celor care sunt verificaţi, dar dă câteva indicii - este vorba despre oameni de afaceri care au firme, de exemplu, in domeniul construcţiilor sau al comerţului cu băuturi alcoolice. Indiferent de zona de activitate, un lucru ii uneşte: sunt patroni bogaţi, cu maşini si case de lux, dar cu firme sărace, cu pierderi an de an. In ultimul an si jumătate, ANAF a încheiat 56 de controale. Inspectorii au verificat romăni cu averi mari, de peste 25 de milioane de euro, dar si persoane care au venituri ''volatile''.

Omenirea rămâne fără timp pe Pământ

Oamenii vor trebui să colonizeze o altă planetă, în maximum 100 de ani, pentru ca omenirea să supravieţuiască. Este cel mai nou avertisment al profesorului Stephen Hawking. - Astrofizicianul a realizat un nou documentar, denumit ''Expediţie către Noul Pământ',' în care afirmă că omenirea rămâne fără timp pe Pământ, aceasta fiind nevoită să supravieţuiască schimbărilor climatice, prăbuşirii asteroizilor, epidemiilor şi suprapopulării. În noua producţie, Hawking şi studentul său Christophe Galfard călătoresc prin lume, pentru a observa cum vor putea oamenii să supravieţuiască în Spaţiu, notează The Telegraph. În cadrul serialului vor fi prezentate teme precum ascensiunea roboţilor, lipsa antibioticelor, călătoria către Marte şi schimbarile de gen.

Finlanda le-a oferit cetăţenilor un venit lunar de bază

Finlanda a introdus, în premieră, un proiect pilot prin care le oferă unor cetăţeni un venit lunar de bază. Iar efectul direct al acestei măsuri a fost unul pozitiv şi neaşteptat, spun specialiştii citaţi de The Independent. Primul de acest gen din Europa, proiectul prevede ca 2.000 de oameni să primească o sumă de 560 de euro fiecare, în fiecare lună, timp de doi ani. Cei care primesc banii nu trebuie să raporteze dacă îşi caută un loc de muncă sau cum cheltuiesc banii, care sunt deduşi din alte beneficii pe care ei deja le primesc. Marjukka Turunen, şeful KELA, unitatea juridică a agenţiei finlandeze de asigurări sociale, a declarat că, pe lângă reducerea birocraţiei, reducerea costurilor şi combaterea sărăciei, schema a avut un efect indirect pozitiv asupra sănătăţii mintale a oamenilor.

Retrocedare uriaşă în Capitală: 20 de hectare în Colentina, printre care Parcul Motodrom, stadionul Juventus

Parcul Motodrom din cartierul Colentina în suprafaţă de peste opt hectare şi terenuri de aproape 140.000 de metri pătraţi din zona Fundeni, pe care se află stadionul şi baza de antrenament a echipei Juventus Colentina, o universitate privată, o benzinărie, blocuri, drumuri, alei şi spaţii verzi au fost câştigate în instanţă de o femeie. Acesta a reuşit să convingă instanţa că toate au aparţinut tatălui ei şi au fost preluate abuziv de comunişti. Reprezentanţii Primăriei Capitalei au declarat marţi, pentru News.ro, că motivarea hotărârii Tribunalului Bucureşti nu a fost până în prezent comunicată municipalităţii, care va ataca cu apel decizia din 10 aprilie. Ilieana Clara Constanţa Mihăescu a mai cerut şi să primească despăgubiri pentru construcţiile demolate de pe aceste terenuri, însă solicitarea a fost respinsă de instanţă ca neîntemeiată.

Comisia de apărare din Senat: Şeful serviciului secret "Doi şi-un sfert" este numit de ministrul de Interne, fiind eliminată obligativitatea avizului CSAT

Comisia de apărare din Senat a decis marţi să întocmească raport favorabil la OUG privind funcţionarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI) a Ministerului Afacerilor Interne, cunoscută ca "Doi şi-un sfert", prin amendamentele adoptate de senatorii PSD şi ALDE procedura de numire şefului acestei structuri fiind modificată, a precizat secretarul comisiei, Nicu Fălcoi (USR). Senatorul Nicu Fălcoi a explicat că, potrivit amendamentelor, şeful DGPI este numit de ministrul Afacerilor Interne, fiind eliminată obligativitatea avizului Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Potrivit lui Fălcoi, a fost eliminată din actul normativ şi prevederea potrivit căreia directorul general al Direcţiei Generale de Protecţie Internă este cadru militar în activitate, potrivit Agerpres.

BANCHERUL

Conversia in lei a creditelor in franci elveţieni (CHF) merge greu la Raiffeisen Bank

După două luni de la lansarea a ofertei Raiffeisen Bank pentru clienţii săi cu credite in franci elveţieni (CHF) de conversie a acestora in lei, la cursul zilei, dar cu o reducere a datoriei de 25%, valoarea împrumuturilor in CHF din sectorul bancar a scăzut cu doar 82 milioane lei, adică mai puţin de 500 de credite. In momentul lansării ofertei de conversie, la 1 februarie, Raiffeisen a anunţat că are 5.600 de credite in CHF, echivalentul a 210 milioane euro, adică aproape un miliard de lei. In aceste condiţii, banca si-a redus numărul de credite la aproximativ 5.200, cu o valoare de 880 milioane lei. Volumul de credite al Raiffeisen Bank reprezenta, la finalul anului trecut, 20% din totalul creditelor in CHF deţinute de băncile româneşti, in valoare de 5,4 miliarde lei, deţinute de 38.519 persoane, conform statisticilor BNR.

COTIDIANUL

Mediocritatea aniversării, egală cu a muncii - Cornel Nistorescu

De Ziua Europei a fost concert. Au cîntat Ozon, Zob şi zdrob, Zbang şi Poc etc. Ca de Revelion! Ca de Paşti, pe Litoral, în aşteptarea făcliei cu lumină adusă dintr-un larg minţit în văzul tuturor. Ziua Europei, cu muzică şi cuvîntări. Alegeri cu muzică şi show, Ziua Naţională - tot cu concerte, muzică şi fasole. Ziua Muncii, cu mici şi muzică (dacă mai rămîn bani şi pentru cîntăreţi). Ce trădează acest comportament monocord al conducătorilor de ţară şi al primarilor de oraşe? Spirit comunist primitiv, ambalat doar sonor. Şi lipsă de imaginaţie politică. De fapt, o cumplită lipsă de creativitate, de priză la realitate. Ce face oraşul Voluntari de Ziua Europei? Se pregăteşte de sosirea moaştelor unui sfînt preaiubit.

Dragnea s-a supărat foc pe ANAF

Inspectorii fiscali care controlează firmele sunt încă tributarii unei mentalităţi de tip sovietic, dar acest lucru se va schimba odată cu aplicarea Legii prevenţiei, a scris Liviu Dragnea, pe Facebook. Reacţia vine după ce în presă a apărut o circulară internă a ANAF, prin care inspectorii erau anunţaţi că fiecare echipă trebuie să aplice amenzi firmelor în valoare de 6 milioane de lei pe an. Constat că inspectorii fiscali care controlează firmele sunt încă tributari unei mentalităţi de tip sovietic, de genul "chiar dacă eşti în regulă, îţi găsim noi ceva!". E inadmisibil ca inspectorii fiscali să aibă normă la amenzi, cum reiese din circulara ANAF trimisă recent către direcţiile judeţene de finanţe.

Avertisment al hackerilor Anonymous

Grupul de hackeri Anonymous a difuzat o înregistrare în care avertizează populaţia să se pregătească pentru izbucnirea celui de-al Treilea Război Mondial. "Ies la suprafaţă toate semnele unui război iminent în Peninsula Coreei. Fiecare ţară îşi mută strategic piesele în teritoriu. Însă spre deosebire de alte războaie, deşi vor fi şi trupe terestre detaşate în teritoriu, această bătălie va fi, cel mai probabil, una brutală şi rapidă. De asemenea, va fi devastatoare la nivel global, economic şi va avea un impact negativ asupra mediului înconjurător. Acesta va fi un război real, cu consecinţe la nivel mondial. Sunt trei superputeri în acest conflict, iar celelalte naţiuni vor fi obligate să aleagă de partea cui vor fi", afirmă unul dintre hackeri.

CURIERUL NATIONAL

Impozitul pe gospodării poate reduce încasările

O analiză efectuată de PwC privind conformarea voluntară a contribuabililor şi efectele impozitului pe gospodării, adesea vehiculat de clasa politică, arată că există riscuri mari în cazul renunţării reţinerii impozitului la sursă. PwC: În 18 ţări din Uniunea Europeană nu există conceptul de unitate familială pentru scopuri fiscale, iar acolo unde este definită clar în legislaţie în general rămâne la latitudinea contribuabililor dacă se înregistrează în scopuri fiscale individual sau la nivel de familie. În toate statele membre UE, impozitul pe salarii se reţine la sursă de către angajatori. Acelaşi sistem există şi în Statele Unite pentru veniturile din salarii şi pensii.

Salariul mediu net din martie 2017 a fost de 2.342 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 106 lei

În luna martie 2017, salariul mediu net a fost de 2.342 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 106 lei (+4,7%), au transmis marţi oficialii Institutului Naţional de Statistică. Cele mai mari salarii nete s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (5.880 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.369 lei). În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+4,9%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv în sănătate şi asistenţă socială (+1,1%) şi în administraţia publică (+0,2%), se mai precizează în comunicatul INS.

VW încearcă să bată Tesla pe propriul teren, maşinile electrice

Constructorul american Tesla face legea acum în lumea constructorilor de maşini electrice, fiind singurul care se dedică acestui tip de vehicule, dar în momentul în care greii din domeniu vor intra cu adevărat în joc, lucrurile se vor schimba. Cel puţin aşa susţine Herbert Diess, şeful Volkswagen, care crede că producătorul german poate să învingă Tesla în propriul său joc, odată ce va pune la punct planul său de a vinde în masă maşini electrice. "Orice poate face Tesla, putem depăşi", a declarat la o conferinţă de presă. "Tesla este un concurent pe care îl luăm în serios. Tesla ocupă un segment de preţ ridicat", a continuat Diess, care a adăugat că VW se va ocupa de segmentul mai puţin costisitor.

3,54 mld. dolari, piaţa de fuziuni şi achiziţii din 2016

Valoarea este cu 3% mai mică decât în 2015, numărul tranzacţiilor fiind cu 8% mai scăzut decât în 2015. EY: În schimb, s-a înregistrat o creştere a tranzacţiilor interne, cumulând 41% din numărul total, faţă de 35% în 2015. Valoarea medie a tranzacţiilor de sub 100 milioane USD a fost 24 milioane USD. Achiziţia activelor SAB Miller, în valoare de 700 milioane USD, a fost cea mai mare tranzacţie care a avut loc în România anul trecut, conform EY Romania M&A Barometer. Pe locul doi se situează achiziţia KMG International, în valoare de 680 milioane USD, iar pe trei - achiziţia lanţului de magazine Profi (564 milioane USD). "Achiziţia Profi a reprezentat cea mai mare tranzacţie făcută de un fond de private equity în România. Anul acesta, e posibil ca sectorul financiar să facă primele tranzacţii semnificative cu băncile greceşti.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum s-a activat LEGEA TĂCERII după dezvăluirile din serialul "Noi suntem Statul!"

Serialul "Noi suntem Statul!" a stârnit o mulţime de reacţii şi poziţionări ale celor implicaţi, dar sunt încă persoane care refuză cu obstinaţie un răspuns tranşant. Ba chiar, se pare, încearcă prin diferite mijloace să împiedice aflarea adevărului. Miercuri se împlinesc două luni de când Dan Andronic a publicat primul episod al serialului "Noi suntem Statul!", în Evenimentul zilei. O serie de dezvăluiri despre oameni aflaţi în cele mai înalte funcţii din statul român, despre prietenii şi relaţii politice, despre servicii secrete, procurori, politicieni şi oameni de afaceri, despre întâlniri de taină şi chermeze în sedii cu regim de obiectiv militar.

Şeful vameşilor n-a mai apucat să vadă cum căţeii vedetă fac rost de ţigări. A fost demis de Grindeanu!

De Ziua Europei, Direcţia Generală a Vămilor, în colaborare cu concernul de tutun JTI, a organizat o acţiune denumită "Ziua Deschisă a Vămilor" în punctul vamal Giurgiu. În speţă, o demonstraţie a celor mai bine dresaţi câni ai vameşilor noştri. La eveniment, care a fost anunţat cu două zile înainte, trebuiau să participe coordonatorul structurilor vamale româneşti, Dorel Fronea, şi omoloaga acestuia din Bulgaria, Rozalia Dimitrova. Numai că, ghinion. Ieri noapte, Dorel Fronea a fost demis şi nici şefa vamilor bulgăreşti nu a mai venit la Giurgiu, că nu mai avea cu cine să se întâlnească. Aşa că, greul a căzut pe cei doi câini, Dinner şi Dona, de şase şi respectiv patru ani şi a instructorilor Alexandru Ioniţă şi Nicu Cristea. Cei doi căţei au dat un veritabil spectacol depistând ţigări de contrabandă şi stupefiante ascunse cu grijă mare în interiorul maşinilor controlate.

Cătălin Predoiu se RETRAGE din cursa pentru şefia PNL

Deputatul PNL, Cătălin Predoiu, a anunţat, pe pagina sa de Facebook, că se retrage din cursa pentru preşedinţia partidului, acuzând lupte interne. De asemenea, el a spus că proiectul pe care l-a propus pentru PNL nu este posibil în prezent.

Sute de mii de bucureşteni nu vor avea cu ce să ajungă la muncă

Peste 200.000 de oameni nu vor mai avea metrou spre birourile situate în zona de nord a Capitalei timp de o săptămână, în luna iunie. Motivul: Metrorex a anunţat că va închide în vară staţiile Pipera şi Aurel Vlaicu pentru modernizarea sistemului de plată a călătoriei. Zonele cele mai afectate sunt Pipera Sud (Dimitrie Pompeiu), unde lucrează 38.120 de oameni, urmată de Barbu Văcărescu - Floreasca (31.250) şi de zona de Vest (27.093). Conform DTZ Echinox, singurele hub-uri de birouri în care numărul de angajaţi depăşeşte 30.000 sunt Dimitrie Pompeiu şi Barbu Văcărescu - Floreasca. Pe lângă cele două staţii, alte şapte vor mai fi închise: Pantelimon, Apărătorii Patriei, Costin Georgian, Dimitrie Leonida, Tineretului, Basarab şi Constantin Brâncoveanu.

JURNALUL NATIONAL

Harta împrumuturilor bancare. Cinci judeţe au luat peste jumătate din credite

Românul are, în medie, împrumuturi la bănci în valoare de 5.144 de lei pe cap de locuitor, dar diferenţele dintre judeţele bogate şi cele sărace sunt foarte mari. Bucureştenii şi ilfovenii au credite de aproape trei ori mai mari decât media naţională şi de 6-7 ori mai mari decât locuitorii din Harghita, Giurgiu, Teleorman sau Vaslui. Una peste alte, bucureştenii, clujenii, timişorenii, constănţenii şi braşovenii au luat aproape 54% din totalul creditelor acordate de instituţiile bancare în România. Numai ilfovenii şi bucureştii au atras peste un sfert din banii pe care românii i-au luat de la bănci şi IFN-uri, respectiv 30,2 de miliarde de lei. Dacă împărţim acestă valoare la numărul de cetăţeni care trăiesc în aceaste zone rezultă că aici creditului mediu pe cap de locuitor este de 12.081 de lei. 114,3 miliarde de lei este valoarea creditelor în lei şi valută pe care românii le-au de la bănci şi IFN-uri, potrivit ultimei statistici de la Banca Naţională.

Război în PSD: de ce vrea Dragnea capul lui Şerban Nicolae

La ordinul lui Liviu Dragnea, majoritatea din Senat a retrimis legea graţierii în Comisia juridică, după ce acelaşi for adoptase un raport de admitere cu amendamente la proiectul iniţial al Guvernului. Liderul PSD şi-ar dori ca proiectul de lege să ajungă în Camera Deputaţilor în forma propusă de Executivul Grindeanu şi a dat de înţeles că "disidentul" Şerban Nicolae va fi sancţionat mâine în şedinţa Comitetului Executiv al PSD. Şerban Nicolae ar putea rămâne fără funcţia de preşedinte al Comisiei juridice după ce a susţinut făţiş graţierea corupţilor. Neoficial, Dragnea ar avea cu totul ale supărări, însă şeful PSD vrea să capitalizeze electoral prin poziţionarea împotriva graţierii corupţilor. De ce vrea şeful PSD ca legea graţierii să treacă în forma Guvernului? Pentru că în proiectul iniţial se graţiază inclusiv infracţiunile electorale.

Gabriela Firea: Eu nu mai am încredere că centura Capitalei va fi realizată cu prioritate

Primarul general Gabriela Firea a reiterat, marţi, cererea adresată Guvernului de a permite Municipalităţii să administreze şi finalizeze lucrările iniţiate la Centura Capitalei. "În orice ţară civilizată centura e administrată de oraşul principal în jurul căruia se construieşte şi se administează centura", a declarat edilul general. "Dacă aş fi fost un primar general comod doar aş fi făcut declaraţii de impulsionare şi aş fi stat pe margine(...). Avem responsabilitate faţă de cetăţeni. Noi suntem cei mai afectaţi şi ca fluenţă în trafic, şi ca poluare şi ca siguranţă în trafic", a spus Gabriela Firea, marţi, la Antena 3.

Cel mai mare sediu Ford Trucks din Europa a fost inaugurat marţi în România

Ford Trucks a inaugurat marţi sediul său din România, cel mai mare birou pe care compania îl are în Europa, potrivit unui comunicat al Ford Trucks. Noul sediu, situat pe autostrada A1, la km 13,2, îndeplineşte cele mai exigente standarde Ford Trucks şi oferă servicii complete - vânzări, servicii postvânzare şi piese de schimb. Zona de service este autorizată şi dotată în conformitate cu standardele recomandate de producător, oferind toate serviciile de garanţie sau postgaranţie pentru modelele Ford Trucks.

NATIONAL

Securiştii se întorc la butoanele Internelor!

Resetarea Ministerului de Interne se dovedeşte una de "noaptea mintii", si asta tocmai acum, imediat după o perioadă in care "curăţenia generalizată" a dus la plecarea a peste 12.000 de cadre. Si cum funcţiile de conducere ramase disponibile după ce "nemuritorii" din structuri au ales "pensiile de onoare", însă unele cu mult peste suta de milioane de lei, "lupii tineri" din sistem au aşteptat cu sufletul la gura organizarea concursurilor pentru a putea concura, visând astfel cu ochii deschişi ca pot face cariera in MAI! Numai că, multa vreme, s-a mers tot pe mana "împuterniciţilor" care, cu sprijinul camarazilor de combinaţii de la butoanele structurilor centrale din minister si-au prelungit "pe bandă rulantă" numirile "temporare" la conducerea structurilor.

Gata, a început "descăpuşarea" ANAF!

Printre ultimele "ejectări" din sistem semnate de către premierul Sorin Grindeanu se numără si cea de acum fostului vicepreşedinte ANAF cu rang de subsecretar de stat si coordonator al structurilor vamale. Astfel ca veteranul Dorin Fronea a fost in cele din urma dat jos de la conducerea uneia dintre cele mai importante structuri nu doar fiscale, ci si ale sistemului de siguranţă naţională. Însă "eliberarea" vămilor este doar primul pas in ampla operaţiune de "descăpuşarea" prin care se pare ca va trece ANAF-ul in perioada următoare. Isteria declanşată de ambiţiile propagandistice ale lui Victor Ponta si Gelu Diaconu au transformat ANAF-ul si mai ales Direcţia Antifraudă in cele mai hulite structuri ale statului român. Iar boroboaţele făcute dintr-un halucinant exces de zel in perioada in care hinghereala patronilor români atinsese cote la limita absurdului sunt greu de reparat chiar si in ziua de astăzi.

Fotbalistul cu indemnizaţie uriaşă pentru creşterea copilului

Fotbalistul Claudiu Voiculeţ, vicecampion in 2015 cu ASA Târgu Mureş, a solicitat o indemnizaţie de creştere a copilului de 90.000 de lei. Sportivul zice ca e vorba de numai... 60.000 de lei. Surse oficiale au declarat ca fotbalistul Claudiu Voiculeţ a solicitat o indemnizaţie de creştere a copilului in valoare de 90.000 de lei lunar. "Nu vad de ce e aşa mare circ. Ce, fotbaliştii nu au voie? E vorba de 60.000 de lei. Aveam de ales ori o tara străină ori asta. Am ales sa mă ocup de creşterea copilului. Ultima perioada din fotbal mi-a lăsat un gust amar, chiar nu mai doream sa joc in Liga I. Nici afara n-am vrut sa merg sa joc. Am 32 de ani si de la 14 ani sunt tot plecat de acasă. Mi-a ajuns si vreau sa mă ocup si eu de ale mele", a declarat Claudiu Voiculeţ.

PUTEREA

Crin Antonescu DEZVĂLUIE planurile lui Iohannis faţă de PNL

Fostul lider al liberalilor, Crin Antonescu e convins că preşedintele Klaus Iohannis nu se va implica în lupta de la congresul PNL. Oricare dintre candidaţi îl susţine, oricum. "Nu cred că preşedintele Iohannis se va implica în PNL. Indiferent care ar fi raportarea lui la PNL, oricine ar ieşi preşedinte, planurile sale nu sunt încurcate cu nimic. Orban şi Buşoi au făcut declaraţii normale de fidelitate cu Klaus Iohannis. Nu cred că ar avea nevoie să intervină în această competiţie", a spus Antonescu, mulţumit de cum a decurs lupta până acum. Mai mult, Antonescu a anunţat, din nou, că îl susţine pe Cristian Buşoi. "Eu cred că apartenenţa PNL la Partidul Popular European e o şansă pentru acest partid şi nu o piedică. Cum o va fructifica, rămâne de văzut", a spus Antonescu la emisiunea Andreei Creţulescu la RTV.

ROMANIA LIBERA

Mişu Negriţoiu a scăpat de revocare: Groparul asigurărilor a fost salvat de fuga aleşilor

Un scandal în plenul Parlamentului a provocat o lipsă de cvorum având ca efect amânarea revocării preşedintelui ASF, Mişu Negriţoiu. În mod ciudat, din sală au plecat şi o parte a parlamentarilor ALDE şi PSD, care nu erau implicaţi în scandal. Parlamentul nu a reuşit, nici marţi, să îl revoce pe Mişu Negriţoiu din fruntea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), după o şedinţă a plenului reunit care ridică numeroase semne de întrebare. Astfel, pe ordinea de zi se afla un raport de revocarea acestuia, întocmit de comisiile de specialitate în luna octombrie a anului trecut. Parlamentarii ALDE au profitat, de fapt, de ocazie pentru a părăsi sala, în condiţiile în care Mişu Negriţoiu este sprijinit de secretarul general al ALDE, Daniel Chiţoiu.

Ambasada Suediei din Bucureşti a transmis un mesaj politicienilor români: Dragostea şi respectul definesc o familie

Ambasada Suediei a postat o fotografie cu doi bărbaţi care se ţin de mână, însoţită de următorul text: "Dragostea şi respectul definesc o familie" ("Love and respect makes a family"). Mesajul pare să fie o aluzie critică la punctul de vedere potrivit căruia o familie poate să fie formată doar dintr-un bărbat şi o femeie. Textul publicat de Ambasada Suediei a primit replici diverse din partea românilor, unele pozitive, dar altele critice sau chiar jignitoare. Chiar şi acestora din urmă, reprezentanţii Ambasadei le-au răspuns diplomatic: "Şi noi vă iubim şi vă aşteptăm pe 20 mai". Ambasada a postat şi un link către anunţul care prezintă organizarea în România, de către comunitatea LGBT, a unei serii de evenimente, care se vor încheia la data de 20 mai.

ZIARUL FINANCIAR

Ce pondere are România în economia Europei şi cum am evoluat în 10 ani

Preşedintele Comisiei Europene Jean - Claude Juncker se va întâlni joi cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Sorin Grindeanu şi va vorbi în Parlament despre viitorul Europei. Exporturile României aproape că s-au dublat din 2007 până în 2016, la 70 de miliarde de euro, dar România nu a scăpat de deficitul comercial cronic. Populaţia ameninţată de riscul sărăciei şi al excluziunii sociale s-a redus de la 47% la 37% din total. Costul mediu orar al forţei de muncă a urcat de la 4,2 euro în 2008 la 5,5 euro în 2016, faţă de 21,5 euro cât de media UE pentru 2008 şi 25,4 euro cât este media UE în 2016. PIB-ul a urcat, de la 125 mld. euro în 2007 la 170 mld. euro anul trecut. Dar şi datoria. Datoria brută a guvernului a crescut de la 12,7% din PIB în 2007 la 37,6% din PIB în 2016.

Farmaciile Sensiblu au ajuns la afaceri de 1,6 miliarde de lei

Lanţul de farmacii Sensiblu, al doilea jucător din retailul farmaceutic din România, a ajuns anul trecut la afaceri de circa 1,7 miliarde de lei (371 mil. euro), un avans de 40% faţă de anul anterior, iar numărul de farmacii a ajuns la circa 470 de unităţi la nivel naţional. "Creşterea de aproape 40% vine din faptul că în 2016 s-au comercializat prin Sensiblu, dar şi prin alte farmacii, produsele de hepatită C care au o valoare foarte ridicată. Am crescut cu peste 14% pe acelaşi portofoliu, mai mult decât piaţa. Noi am reuşit să creştem în piaţă atât datorită creşterii numărului de farmacii, cât şi datorită creşterii efective a vânzărilor farmaciilor existente", a spus pentru ZF Robert Popescu, CEO al grupului A&D Pharma, din care fac parte Mediplus, liderul pieţei de distribuţie, lanţul de farmacii Sensiblu, dar şi reţeaua Punkt.

Cei mai bogaţi 100 de români, asistaţi de Fisc să "prevină riscurile fiscale"

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va crea un serviciu care să se ocupe de primii 100 de contri­buabili care fac parte din categoria persoanelor fizice cu averi mari, în încercarea de a prelua unele modele din practicile internaţionale. "Vom prelua unele tratamente alternative noi din bunele practici internaţionale, prin crearea unui serviciu de management al relaţiilor cu contribuabilii. Vom aloca inspectori fiscali pentru primii 100 de contribuabili care fac parte din categoria persoanelor fizice cu averi mari, pe care inspectorii să îi contacteze, să fie alături de ei, să îi ajute să prevină apariţia unor riscuri fiscale şi care să fie alături de contribuabili încă din fazele incipiente ale apariţiei unor riscuri fiscale", a spus Eugen Şerban, director în cadrul Direcţiei Generale Control Venituri Persoane Fizice din cadrul ANAF.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb