REVISTA PRESEI - 10.07.2010

Willy Homner
Revista Presei / 10 iulie 2010

ADEVĂRUL

Copos şi DIP, rechini prinşi în propriul năvod

George Copos s-a vârât în afaceri atât de complicate cu statul, încât acum se află în situaţia unui câine care constată că-şi muşcă propria coadă: a ajuns să-l evacueze din casă pe un fost coleg de partid. Un apartament aflat la doi paşi de Guvern, unde locuieşte de ani buni fostul ministru Dan Ioan Popescu, este revendicat prin instanţă de patronul Rapidului, George Copos.

La uşa miliardarilor

Copos cere executarea, prin predare silită imobiliară,  a lui DIP susţinând că este proprietarul în acte al apartamentului, cu suprafaţa de 103, 03 metri pătraţi şi al terenului în folosinţă de 18, 22 metri pătraţi, după ce a cumpărat drepturile litigioase ale imobilului. În acelaşi timp şi fostul ministru al Economiei este proprietar în baza unui contract de vânzare-cumpărare.

Ambiţiosul de la Bac

Două sutimi. Atât îi mai trebuiau lui Florentin-Cornelius Drăghici, de la Colegiul Naţional "I.C. Brătianu", pentru a obţine media maximă la examenul de Bacalaureat. Nemulţumit că a luat 10 pe linie, cu excepţia matematicii, unde a fost notat cu 9,95, tânărul piteştean a făcut contestaţie. Şi a avut noroc! Comisia a decis că lucrarea sa merită nota 10, astfel că media finală a sărit de la 9,98 la 10. Dacă absolventul Colegiului "I.C.Brătianu" din Piteşti a ţinut morţiş să ia 10 pe linie la examenul de maturitate, doi primari din Sălaj s-au chinuit cu greu să ia măcar 6.

Legiştii: militarii au ars de vii

Cei 12 militari care se aflau în avionul ce a luat foc pe aerodromul de la Tuzla au pierit în chinuri groaznice. "Aproape toţi cei aflaţi în avion au sfârşit carbonizaţi. Traumatismele suferite de soldaţi au fost minore ori medii ca şi gravitate, nu le-ar fi pus viaţa în pericol, însă incendiul le-a fost fatal", a declarat unul dintre anchetatori.

Pensionari păcăliţi de o angajată la CEC

Elisabeta Jinaru, de la sucursala din localitatea vâlceană Vaideeni, e acuzată că i-a păcălit pe oameni să semneze formulare în alb, apoi a retras banii din conturile lor şi a dispărut. Escrocheria n-ar fi ieşit la iveală dacă angajata CEC nu ar fi fost implicată într-un accident de maşină, fiind nevoită să intre în concediu. O colegă de-a sa a descoperit frauda.

Mirajul Europei face coadă la cetăţenie în Bălţi

La noul consulat român, moldovenii au venit în număr mare pentru cetăţenie, cu două zile înainte ca reprezentanţa să înceapă să funcţioneze în mod oficial. În faţa reprezentanţei româneşti de pe strada Sf. Nicolae din orăşelul cu aproape 150.000 de locuitori, s-au adunat, ieri, zeci de moldoveni.

Cât au costat consulatele

Costurile sunt cam piperate în plină criză. Cumpărarea sediului din Cahul a costat 490.000 de euro. Construcţia şi reamenajarea sa au însumat alte peste 415.000 de euro. Imobilul din Bălţi a costat 750.000 de euro, construcţia şi reamenajarea - alte peste 230.000 euro. Ministerul de Externe asigură însă că doar 10% din aceste sume au fost alocate de la bugetul de stat.  90% din investiţie a fost acoperită din bani europeni, mai concret din aşa-numita facilitate Schengen.

EVENIMENTUL ZILEI

Mircea Coşea: cota unică şi-a trăit traiul

Au început dezbaterile pe tema taxelor: un impozit progresiv aduce mai puţini bani la buget, dar e benefic pentru cei cu venituri mici. Cota unică sau impozitare progresivă a veniturilor românilor? Din perspectiva cetăţenilor, cota unică îi favorizează pe cei cu venituri medii şi mari, iar cea progresivă pe oamenii cu un buget mai restrâns. În ceea ce priveşte bugetul de stat, istoricul încasărilor arată o creştere a ponderii în economia naţională a veniturilor din acest impozit după introducerea cotei unice.

Taxele nu se mai modifică în 2010

Joi, şeful Finanţelor a început întâlnirile cu membrii coaliţiei de guvernare şi cu patronatele pentru a discuta despre viitoarele modificări ale Codului Fiscal. Mircea Coşea, preşedintele Fundaţiei pentru Studii de Prognoză şi Strategie Economică, participant la discuţiile de la Ministerul Finanţelor, spune că sistemul de impozitare a veniturilor nu va fi modificat în acest an. "Sunt discuţii şi trebuie luată o hotărâre, deoarece cota unică şi-a cam trăit traiul şi există şi anumite efecte negative ale acesteia, precum polarizarea societăţii", a declarat Coşea pentru EVZ.

Care este impozitul potrivit pentru România

Un impozit progresiv potrivit pentru România s-ar situa între 10% şi cel mult 35%, deoarece "o cotă maximă la standardul UE de 40% ar fi greu de suportat pentru români", este de părere Mircea Coşea. Cota unică de 16% a fost introdusă începând cu anul 2005 de către ministrul finanţelor de la acel moment, Ionuţ Popescu. Până la finele anului 2004, românii plăteau un impozit în funcţie de veniturile înregistrate. Veniturile cetăţenilor se impozitează diferit în statele UE. Astfel, bulgarii aplică o taxă unică de 10%, iar cehii şi letonii de 15%. În Marea Britanie cotele sunt de 20% pentru veniturile reduse şi 40% pentru cele mari. Cel mai mare impozit pe venit este aplicat în Danemarca, de 59%.

Preşedintele Traian Basescu îi explică premierului Boc ce să facă

Sfârşitul verii este termenul pe care şeful statului l-a dat executivului să pună în aplicare reducerea cheltuielilor bugetare. Alte sfaturi: să nu se atingă de cota unică şi să impoziteze pensiile. Prima zi a lunii septembrie. Acesta este termenul până la care preşedintele Traian Băsescu mai are răbdare ca guvernul să pună în aplicare programul de reducere a cheltuielilor bugetare.

Ce a stricat relaţia cu guvernul

Traian Băsescu a recunoscut că această chestiune a reducerii cheltuielilor a generat "o dificultate în relaţia cu guvernul". În opinia preşedintelui, fără reducerea cheltuielilor bugetare, România va trebui să solicite în primăvara anului viitor un nou împrumut de la FMI. Băsescu a subliniat că nu va admite ca România să se împrumute din nou, iar aceşti bani să se ducă în consum. Din acest motiv a pledat pentru reducere cheltuielilor şi în zona socială. El a cerut guvernului să introducă cât mai repede impozitarea pensiilor.

Clasa celor 27 de genii

La un liceu din judeţul Sălaj, Colegiul naţional "Silvana", din Zalău, s-a înregistrat în acest an un record absolut: 27 dintre cei 30 de elevi ai clasei a XII-a, profil uman - engleză intensiv, au terminat ultimul an de liceu cu nota 10 pe linie! Mai mult, şefa de promoţie a primit doar nota zece în toţi cei 12 ani de studii de până acum. Este vorba despre Antonia Abrudan, fiica inspectorului general şcolar de la Sălaj.

Sibienii nu vor să preia spitalele în administraţie

Consilierii judeţeni din Sibiu au refuzat astăzi, prin vot, să preia în administrare trei spitale. Eşecul adoptării acestui proiect s-a produs chiar sub ochii ministrului sănătăţii, Attila Cseke, care a participat la şedinţa extraordinară de vineri a consilierilor judeţeni din Sibiu. Deşi, după discuţiile din comisiile de specialitate, nimic nu părea să împiedice adoptarea proiectului de transferare a managementului spitalelor, în plen, consilierii PSD au votat împotrivă, iar liberalii s-au abţinut. Punctul nevralgic: datoriile de 20 de milioane pe care le înregistrează în contabilitate Spitalul Judeţean - unul din cele trei propuse spre a fi transferate.

Omul care a asurzit planeta

Afaceristul care a vândut majoritatea vuvuzelelor ce au invadat fonic atmosfera de la Campionatul Mondial spune că trompeta din plastic e un simbol al bucuriei sud-africanilor. După cum vorbeşte Neil van Schalkwyk, afaceristul sud-african responsabil pentru zgomotul infernal făcut de vuvuzele pe stadioanele Campionatului Mondial, zici că şi-ar da şi viaţa pentru trompeta asta. E foarte serios în privinţa obiectului înjurat de milioane de telespectatori. Neil e înarmat cu termeni tehnici, nu glumeşte, nu ironizează şi răspunde solemn la critici. E prezent, aproape săptămânal, la con ferinţe de presă şi dă replici, pe nerăsuflate, celor care încearcă să-l tragă la răspundere pentru ratări sau erori de arbitraj.

Aurul, cianura şi ONG-urile

Deşi este un subiect la ordinea zilei, puţini ziarişti serioşi s-au încumetat să scrie despre proiectul Roşia Montană. Şi poate pe bună dreptate, pentru că subiectul este unul greu. La mijloc este vorba de mulţi bani şi de foarte mari interse, iar orice alunecare, fie ea şi involuntară, îţi poate atrage o nemeritată antipatie. Subiectul a revenit în actualitate pentru că, ieri, cei de la Oxford Policy Management (OPM) au dat publicităţii un studiu conform căruia, în ansamblu, Proiectul Roşia Montană ar putea crea mai multe locuri de muncă decât se estima iniţial, dacă se iau în considerare atât efectele indirecte, nu numai cele directe ale proiectului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb