REVISTA PRESEI - 10.09.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 10 septembrie 2010

ADEVĂRUL

Operaţiunea Vîntu

Sorin Ovidiu Vintu a fost reţinut ieri în dosarul fugii din România a fostului preşedinte al Gelsor, Nicolae Popa. Şoferul lui Vîntu şi Octavian Ţurcan (considerat mâna dreaptă a lui SOV) au fost încătuşaţi. Liviu Luca era audiat aseară de procurori. SOV: "Îmi doresc foarte mult ca, atunci când Băsescu va pierde, în sfârşit, o bătălie, să-l văd în locul meu. "Nu închinaţi Realitatea nimănui!"

Dedesubturile reţinerii lui Sorin Ovidiu Vîntu

Interceptări telefonice din noiembrie 2009, extrase bancare şi mărturia fugarului Nicolae Popa au precipitat convocarea la Parchet a lui Vîntu şi propunerea sa pentru arestare. Proprietarul trustului "Realitatea Media", Sorin Ovidiu Vîntu, a fost reţinut, ieri, în dosarul fugii lui Nicolae Popa, sub acuzaţia de favorizare a infractorului. Anchetatorii se bazează pe descoperirea unui cont deschis în Indonezia, în care SOV ar fi virat, regulat, diverse sume de bani pentru a-l sprijini financiar pe fostul preşedinte al Gelsor şi cel considerat "creierul" prăbuşirii FNI, Nicolae Popa.

Oamenii Realităţii îşi apară patronul

Stelian Tănase, Adrian Ursu şi Robert Turcescu sunt de părere că reţinerea lui Sorin Ovidiu Vîntu este o comandă politică menită să distragă atenţia opiniei publice. Foşti şi actuali angajaţi ai Realitatea TV au făcut front comun în apărarea lui Sorin Ovidiu Vîntu, reţinut pentru 24 de ore de Parchetul General. Contactaţi de "Adevărul", vocile de la Realitatea TV au criticat decizia Parchetului de a-l reţine pentru 24 de ore pe Sorin Ovidiu Vîntu, patronul trustului Realitatea Caţavencu.

Băsescu: Aveam premier de rezervă

Şeful statului susţine că găsise o soluţie alternativă în cazul în care premierul Boc şi-ar fi depus mandatul. Băsescu a afirmat că ar fi păstrat actuala Coaliţie şi i-a calificat drept "imaturi" pe liderii Opoziţiei. În privinţa măsurilor economice, Băsescu anunţă ieşirea din criză în 2011. Preşedintele Traian Băsescu a avut în ultimele două zile primele ieşiri publice de la remaniere şi a lansat mai multe mesaje către PDL şi către Guvern.

Bate vântul libertăţii de Dinu Patriciu

Cât de naiv poţi să fii să nu vezi că între arestarea patronului şi prestaţia jurnalistică a postului Realitatea există o legătură de cauzalitate directă. Poţi cel mult să te prefaci că nu vezi. Arestarea preventivă este o armă. Comanda politică este evidentă. Se urmăreşte doar circul mediatic. Nu cred că astfel de poveşti contribuie la repararea imaginii justiţiei din această ţară. Ele nu fac decât să arate cât de precară e starea ei folosită ca instrument precum în vremurile Ceka, KGB-ului sau ale Securităţii. Nu mă pot opri să nu fac o comparaţie cu ceea ce se întâmplă azi în Rusia. E o singură diferenţă. Dictatorul lor e puternic, al nostru e şui.

Marile companii de stat căpuşează pensiile

Datoriile întreprinderilor-mamut la bugetul asigurărilor sociale se ridicau, la 30 iunie 2010,la aproape un miliard de euro, în condiţiile în care deficitul total se apropie de trei miliarde de euro. Companiile din sistemul energetic şi cele din transportul feroviar înregistrează cele mai mari restanţe ale contribuţiilor la pensii.

CURENTUL

Vîntu, regele bălţilor, reţinut de procurori. Au mai fost reţinuţi un fost luptător anti-tero şi un om de afaceri

Tatăl FNI a rămas, în sfârşit, fără cureaua de la pantaloni şi fără şireturile de la pantofi! Procurorii l-au reţinut, ieri, pentru 24 de ore, sub acuzaţia de favorizare a infractorului, în cazul privind sustragerea de la executarea pedepsei a lui Nicolae Popa, condamnat definitiv la 15 ani închisoare. Concret, Vîntu este acuzat pentru finanţarea fugii şi rămânerii în străinătate a urmăritului internaţional Nicolae Popa, cel pe care SOV l-a folosit ca intermediar în afacerile penale FNI, FNA şi BID.

Şobolanii lui Vîntu au dat în boala guzganilor nebuni

Gaşca a turbat de tot acum. Nu se mai sfårşeşte revărsarea imundă, excremenţială cu Vadimi, Diaconeşti, Turceşti, Cetepei, Chirieaci şi alţi carcalaci din solda lui Vîntu, putorile şi jagardelele care s-au tot îmbuibat în ultimii ani cu banii furaţi de la cei peste 300.000 de romåni de SOV. Deontologii de buzunar ai lui Sorin Ovidiu Vîntu s-au tåråt din găurile lor împuţite, s-au înşirat pe sticla televizoarelor, şuvoaiele de libărci răspåndind un iz pestilenţial, de vermină scursă din rahat de guzgani.

Semnale, de Tia Şerbănescu

Record de viteză la PNL: liberalii depun moţiune simplă împotriva noului ministru al muncii care e numit de-o săptămână. De fapt, PNL a schimbat doar numele "adrisantului" căci moţiunea era scrisă pentru ordonanţa cu drepturile de autor - rezolvată între timp, şi despre care dl Băsescu a explicat la TVR că "a fost cadoul unui ministru care pleca" şi care "a lăsat o bombă în urma sa. Enervat, dl Tăriceanu l-a acuzat pe "Băsescu" că s-a lăudat cu "ticăloşiile" sale de a mări pensiile şi salariile incluzându-le în succesele primului său mandat prezidenţial - perfect adevărat! - şi a încheiat dispreţuitor: "această persoană, acest băiat, că altfel nu pot să-i spun, nu merită comentariul şi consideraţia mea". "Acest băiat" l-a numit premier pe dl Tăriceanu care, bărbat adevărat, l-a suspendat din funcţie drept recunoştinţă, făcându-şi de cap cu PSD.

Coaliţia Grivco încearcă să blocheze banii din tranşa de la Banca Mondială

După ce a reînceput ofensiva împotriva Cabinetului Boc şi a şefului statului, coaliţia Grivco utilizează toate tertipurile pentru a crea circ mediatic în Parlament şi, astfel, pentru a împiedica dezbaterea unor proiecte legislative vitale pentru România, pe termen mediu şi scurt. Astfel, după eşecul moţiunii simple pe agricultură şi al depunerii alteia pe muncă, deputaţii tandemului PSD-PNL au părăsit ieri şedinţa Comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor, unde trebuia să se discute legea pensiilor în prezenţa ministrului muncii, Ioan Botiş. Practic, de legea pensiilor şi de includerea coplăţii în sistemul de sănătate depinde acordarea următoarei tranşe de împrumut de la Banca Mondială, care a condiţionat eliberarea acestor bani destinaţi ţării noastre.

CURIERUL NAŢIONAL

De ce România nu este competitivă?

Accesul la finanţare, lipsa infrastructurii şi birocraţia, în topul problemelor cu care se confruntă mediul de afaceri. România ocupă locul 67 din cele 139 de ţări incluse în clasamentul general al competitivităţii pe 2010-2011, în scădere cu trei locuri faţă de anul trecut, iar capitolul la care se poziţionează cel mai slab este transparenţa deciziilor guvernamentale, urmat de calitatea infrastructurii, arată GEA, potrivit raportului Global al Competitivităţii. Acest raport se bazează pe date statistice din 2009 şi pe un sondaj în rândul managerilor, realizat în primăvara anului 2010. În clasamentul general, dintre ţările Uniunii Europene, pe poziţii inferioare României se află doar Bulgaria, Letonia şi Grecia, ultimele două fiind grav afectate de criza mondială, se arată într-un comunicat de presă al Grupului de Economie Aplicată (GEA).

Statul, dator vândut companiilor farmaceutice

Autorităţile nu au niciun cuvânt de spus atunci când producătorii vor să scoată de pe piaţă anumite medicamente. Această tendinţă va continua până când criza datoriilor şi subfinanţării din sistemul medical se va rezolva. Subfinanţarea din sistemul privat de sănătate şi datoriile foarte mari ale statului către companiile producătoare de medicamente au făcut ca statul să nu mai aibă nicio posibilitate de reacţie atunci când acestea vor să renunţe la anumite produse farmaceutice sau când aceste companii vor să înlocuiască anumite medicamente cu altele mai scumpe.

Am promis FMI că vom limita la 4 mld. lei pierderile companiilor de stat

Guvernul s-a angajat faţă de FMI ca pierderile celor zece companii de stat monitorizate, fără subvenţii, taxe şi dobânzi, să fie limitate în acest an până la trei miliarde lei la sfârşitul lunii septembrie şi până la patru miliarde lei (930 milioane de euro) la finele lunii decembrie. Ţintele pentru ultimele două trimestre ale acestui an în ceea ce priveşte limitarea pierderilor companiilor de stat monitorizate au fost incluse în memorandumul tehnic ataşat scrisorii suplimentare de intenţie la acordul cu Fondul Monetar Internaţional.

Dezvoltatorii au înţeles că trebuie să plece capul în faţa clienţilor

Dacă în trecut dezvoltatorii impuneau propriile reguli pe piaţa imobiliară, acum clientul este cel care dictează. Imobiliarii lansează acum proiecte pe care vor să le dezvolte după cerinţele cumpărătorilor. În prezent dezvoltatorii sunt foarte flexibili cu posibilii cumpărători. În urmă cu doi ani, când un om căuta o locuinţă, companiile imobiliare îi aruncau în faţă nişte oferte, iar dacă nu era mulţumit, atunci trebuia să caute în altă parte, dar acum dezvoltatorii se dau peste cap să păstreze orice persoană interesată de proiectul lor. Acum companiile imobiliare lansează proiecte pe off-plan, de unde clienţii îşi aleg locuinţa, îşi fac rezervare (putând să renunţe la ea în orice momente deoarece nu plătesc niciun ban pentru ea), şi pot stabili cu dezvoltatorul ce materiale să folosească sau cum să dimensioneze locuinţa.

EVENIMENTUL ZILEI

Preţul tăcerii lui Popa: SOV a decontat sute de mii de euro

Fugarul Nicolae Popa a primit la Jakarta câteva sute de mii de euro în ultimii nouă ani. Aşa au precizat surse judiciare, potrivit cărora, tranzacţiile au fost făcute la ordinele lui Sorin Ovidiu Vîntu de Liviu Luca, Ovidiu Ţurcanu şi Alexandru Stoian, fie în calitate de persoane fizice, fie prin intermediul firmelor pe care Luca şi Ţurcan le administrau. Cu toate că "a fost convocat" şi el la audieri, Liviu Luca, preşedintele Federaţiei Libere Petrom, a ieşit încrezător pe uşa Parchetului după o oră şi jumătate. Are doar calitate de martor în dosar.

Mesaj de la Jakarta: "Popa este aici, tot în detenţie"

Nicoalae Popa - omul de la care anchetatorii aşteaptă mărturii importante împotriva lui Sorin Ovidiu Vîntu, după cum au explicat surse judiciare - ar putea fi extrădat în România în cel mult trei luni. Cel puţin aşa susţin surse din cadrul Ministerului Justiţiei - instituţie care a şi comunicat, oficial, ieri, că preşedintele Indoneziei a semnat, pe 25 august, decretul privind începerea procedurii de extrădare a lui Popa către România. Iar din informaţiile obţinute de reporterii EVZ de la Jakarta, Nicolae Popa se afla, ieri, tot în Centrul de Detenţie al Poliţiei Naţionale Jakarta-Sud, care l-a şi reţinut, pe 3 decembrie anul trecut, în baza mandatului de urmărire internaţională emis pe numele lui.

Dosarul "FNI" ar putea renaşte cu Vîntu pe post de inculpat

Sorin Ovidiu Vîntu ar putea fi pus din nou sub acuzare în dosarul "FNI", dacă Nicolae Popa respectă o eventuală înţelegere cu anchetatorii şi depune mărturie împotriva acestuia.

Imperiul media al lui Vîntu cade ca piesele de domino

CE-A FOST ŞI CE-A RĂMAS. Ediţia de print a ziarului "Cotidianul" a fost închisă, iar cea on-line a fost vândută, la fel ca şi revistele glossy. "Business Standard" apare doar on-line, iar posturile Realitatea TV şi The Money Channel "se clatină" din punct de vedere financiar, conturile fiindu-le blocate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), care a instituit şi sechestru asigurător pe o parte dintre cumputere, dar şi pe mobilierul din redacţii.

Soţul Mădălinei Manole a câştigat războiul audienţelor

Emisiunea lui Măruţă, în care Petru Mircea prezenta scrisoarea de adio a cântăreţei, a fost mai urmărită decât concurenta "Acces Direct", în care părinţii artistei făceau noi dezvăluiri şocante. Petru Mircea a dus postul la care este angajat, Pro TV, pe podiumul de lider în audienţe, înregistrând astfel, pe toată perioada difuzării, o audienţă medie de 6,5% rating, adică 775.000 de telespectatori. Postul concurent, Antena 1, a adunat doar 4,5 puncte de rating, acestea fiind transformate în 523.000 de telespectatori. În total, judecând publicul care a urmărit ieri ambele emisiuni, aproximativ 1.300.000 de telespectatori au fost interesaţi de încă un meci între familia Manole şi soţul artistei.

FINANCIARUL

Se prăbuşeşte al doilea "imperiu" S.O.V.? Povestea unui miliardar care a avut dosare penale "în valoare" de 340 mil. $

Din cele cinci afaceri dubioase cercetate de procurori, Sorin Ovidiu Vîntu a fost scos basma curată în patru, iar în a cincea faptele s-au prescris. Chiar dacă se află în toate topurile celor mai bogaţi români, contribuţiile acestuia la buget (taxe şi impozite) sunt aproape zero. Ieri a fost reţinut Sorin Ovidiu Vîntu. Nu pentru FNI, BID etc., dosare pe care le cunoaştem bine, ci pentru "favorizarea infractorului", mai exact a lui Nicolae Popa, vinovatul principal în cazul FNI. Controversatul om de afaceri, creditat mereu ca fiind unul dintre cei mai bogaţi români, are foarte puţine legături scriptice cu mediul de afaceri autohton.

Preşedintele-premier a stabilit "în direct" agenda guvernului pe anul viitor

Se va merge pe aceeaşi linie ca şi în 2010: tăierea cheltuielilor sociale şi scăderea veniturilor populaţiei. Niciun cuvânt însă despre facilităţi pentru crearea de noi locuri de muncă, prin care s-ar obţine implicit mai mulţi bani din CAS. Guvernul va lua anul viitor noi măsuri de austeritate, pe lângă cele aplicate din iunie 2010, şi va contracta un alt împrumut, de minimum 5,7 miliarde de euro, pentru finanţarea deficitului bugetar. Obiectivele au fost anunţate de "premierul" Traian Băsescu miercuri seară, la televiziunea naţională.

Scandalul diplomatic cu Singapore a costat România 30 mil. euro

Excedentul în schimburile comerciale cu statul asiatic s-a transformat în deficit încă din primul an. Relaţiile comerciale internaţionale depind în mare măsură de cele politice şi de percepţiile publice. Cifrele oficiale recente reflectă deprecierea legăturilor cu Singapore. În cazul relaţiei cu Rusia, există spectrul unei ameninţări explicite în acest sens. Scandalurile diplomatice în care sunt implicaţi oficiali ai statului român aflaţi în misiuni externe au efecte directe asupra balanţei comerciale. În primele cinci luni ale acestui an, deficitul comercial în relaţia cu Singapore a fost de 14,09 milioane de euro, după ce, în perioada similară a anului trecut, România a avut un excedent de 15,99 milioane de euro.

Scenariul pentru a obţine banii FMI: plătim arieratele, apoi nu mai dăm nimic

Următoarea tranşă va fi virată doar dacă statul îşi achită datoriile şi se adoptă Legea pensiilor. Guvernul trebuie să plătească 1,95 miliarde de lei agenţilor economici pentru a primi peste 900 de milioane de euro din împrumutul de la FMI. Angajamentul va fi respectat, potrivit surselor noastre, dar statul intenţionează ulterior să nu mai dea niciun ban companiilor, pentru a respecta deficitul bugetar. Datele din scrisoarea suplimentară de intenţie încheiată cu FMI arată că veniturile vor scădea până la finele anului, în timp ce cheltuielile vor fi mai mari. Board-ul FMI a programat pe 24 septembrie discutarea raportului privind acordarea celei de a şasea tranşe din împrumutul acordat României.

Creşterea vârstei de pensionare cu un an înseamnă un PIB mai mare cu 1%

Companiile trebuie să adapteze condiţiile de muncă la nevoile persoanelor în vârstă. Sistemele publice de pensii sunt în pragul colapsului în întreaga lume, pe fondul creşterii speranţei de viaţă şi a îmbătrânirii populaţiei. Datele arată că pentru prima oară în istorie vor fi mai mulţi oameni în vârstă decât copii în 2050. În aceste condiţii, legile şi companiile trebuie să ia măsuri ca indivizii să poată lucra până cel puţin la 65 de ani, deşi ultimele discuţii arată chiar că vârsta de pensionare tinde să ajungă la 70 de ani. Îmbătrânirea populaţiei este o adevărată provocare pentru sustenabilitatea sistemelor de pensii şi de sănătate. În prezent, jumătate din populaţia lumii are sub 29 de ani, însă peste 40 de ani jumătate din populaţie va avea 38 de ani.

Marii producători de hârtie de ziar din Europa au pierdut în S1 13% din cifra de afaceri

Norske Skog tatonează o fuziune cu grupurile rivale pentru a ţine preţurile sub control. Marile grupuri forestiere producătoare de hârtie de ziar sunt în impas, dovadă fiind rezultatele financiare pentru S1 2010, ce anunţă scăderea veniturilor cu până la 13%. Excepţia de la regulă este grupul suedez Stora Enso, care a anunţat o creştere de 13% a veniturilor în prima jumătate a anului. În încercarea de a stopa declinul industriei hârtiei de ziar şi de a pune monopol pe piaţa europeană, grupul forestier Norske Skog ia în calcul fuzionarea cu grupurile rivale.

GÂNDUL

De ce a fost reţinut acum Sorin Ovidiu Vântu. Fugarul Nicolae Popa se pregăteşte să ajungă acasă, după 10 ani

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu a fost reţinut ieri pentru 24 de ore sub acuzaţia de favorizarea infractorului. Concret, este vorba despre faptul că SOV ar fi "sponsorizat" şederea în străinătate a lui Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul FNI. Nicolae Popa urmează să fie extrădat din Indonezia. Pentru aceeaşi faptă şi în acelaşi dosar au fost reţinuţi şi alţi apropiaţi ai lui SOV. Este vorba de Alex Stoian, şoferul acestuia, şi Octavian Ţurcan, cetăţean moldovean şi om de afaceri.

Vânare de vânt, de Adrian Cercelescu

Ştiţi cum o să aflăm dacă Traian Băsescu este cel care a trimis joi duba după S.O. Vântu? Doar dacă face greşeala să trimită şi camionul de mutare mobilier, să-i umfle jacuzziul ăla în care s-a curăţat de voturi Geoană, în miercurea alegerilor. Abia atunci o să putem zice: da, domne; poate a vrut omul să pună la adăpost uneltele cu care şi-a prelungit contractul de muncă la Cotroceni.

PDL vrea controlul prin lege al presei scrise: "Există lichele ce trebuie eliminate"

Un proiect de lege ce aparţine deputatului Silviu Prigoană introduce presa scrisă şi online sub controlul can. Practic, prin respectivul proiect, parlamentarii democrat-liberali care i se alătură lui Silviu Prigoană: Alin Popoviciu, Marius Spânu, Doru Leşe, Brânduşa Novac, Florin Anghel, Iustin Arghir Cionca, Adrian Niţu şi Corneliu Olar, cer ca toate articolele de presă să redea punctul de vedere al persoanei la care fac referire şi să fie susţinute cu dovezi. În caz contrar, la cererea "persoanei vătămate", CNA ar urma să suspende licenţa pentru o perioadă de una, trei sau şase luni.

Mazăre şi Ponta, doi soldăţei de plumb, de Marian Sultanoiu

Faptul că marţi, la Constanţa, la Conferinţa Judeţeană a PSD, Ponta a intrat în jocul cu soldăţei de plumb al lui Mazăre, şi-a pus şapca cu stea roşie în cinci colţuri, "chinezească, ce-i drept", şi a declarat că-l însoţeşte la revoluţia din ianuarie pe primarul Constanţei, împotriva "actualei dictaturi de la Bucureşti", asta e o problemă. Una: că te trec fiori văzând doi lideri ai PSD, unul local, iar altul naţional, purtând accesorii militare, de bâlci ori de Drăgaică, şi perorând acut pe tema revoluţiei antibăsesciene. Iar a doua: că pare neserios ca Ponta, om de cuvânt, să-l schimbe, la apelul bocancilor, pe Guevara cu Mao, numai şi numai pentru că are o legătură de suflet cu Ambasada României la Beijing. Şi asta, tocmai acum când Mazăre i-a devenit Fidel lui Castro.

JURNALUL NAŢIONAL

Regimul cătuşelor

Poporul suveran poate să răsufle mulţumit. Mogulul eolian, Sorin Ovidiu Vântu, nomina idiosa, a fost umflat şi băgat în arestul Cercetărilor Penale. Dar nu pentru construcţia şi devalizarea FNI, cum îşi închipuie naivii care beau bere şi sparg seminţe în fotoliile matlasate. Viguroasele autorităţi ale statului n-au fost în stare să-l găsească acolo vinovat pe bază de semnături, fiindcă părintele FNI a avut grijă să nu-şi lase urmele ca limaxul prin hârtii care ar putea încăpea peste ani pe mâinile procurorilor. Şeful regimului cătuşelor, care de şase ani conduce poliţienesc o ţară pe care a băgat-o în cea mai cruntă gaură economică postbelică, e incapabil să priceapă un lucru elementar: arestările nu ţin de foame, iar cătuşele nu plătesc facturi.

ROMÂNIA LIBERĂ

Cum a căzut Vîntu în capcana procurorilor. Probele procesului: Conversaţiile dintre Vântu şi Popa

Decizia de reţinere a lui SOV a survenit după ce anchetatorii au primit din Cipru documente bancare incriminatoare. Operaţiunea de probare a legăturii dintre Nicolae Popa şi Sorin Ovidiu Vîntu a început în urmă cu trei ani, susţin surse judiciare. În tot acest timp, fugarul a fost monitorizat permanent. Dovada a apărut în momentul în care Popa a scos din cont 44.500 euro, trimişi de Vîntu prin interpuşi. În motivarea cererii de arestare, procurorii au inclus stenograme ale unor convorbiri care au avut loc între Sorin Ovidiu Vîntu şi Nicolae Popa la sfârşitul anului trecut, din care reiese foarte clar că acesta îi trimitea bani fugarului, precum şi mezodele folosite pentru a masca aceste trasferuri.

Vîntu versus Băsescu, de Cristian Câmpeanu

Reţinerea lui Sorin Ovidiu Vîntu NU este un atac la adresa libertăţii de exprimare, NU este un act de poliţie politică, NU este o diversiune şi NU este un gest de răzbunare din partea lui Traian Băsescu. Este însă mult prea târziu. De ce or avea oamenii televiziuni, dacă asta nu-i scuteşte de puşcărie? Că altă raţiune pentru existenţa Realităţii TV şi a Antenelor nu există. Nu mai există nicăieri în lume televiziuni de ştiri care nu produc nici un fel de ştiri, ci numai propagandă politică neîntreruptă, fără ruşine şi fără menajamente. Nu mai există nicăieri "jurnalişti"" precum Sorin Roşca Stănescu sau Bogdan Chireac, care, după ce s-au compromis într-o afacere de şantaj, să mai fie invitaţi să îşi dea cu părerea peste tot despre viaţa politică, libertatea de expresie, corupţie şi moralitate.

Evreii ocupă Berlinul

Schimbare. Capitala Germaniei, destinaţie turistică preferată de israelieni. Numărul turiştilor israelieni din capitala Germaniei a explodat în ultimii 10 ani, Berlinul fiind asociat acum mai degrabă cu divertismentul decât cu crimele naziste, titrează Suddeutsche Zeitung. De asemenea, o mulţime de israelieni vin să se stabilească în Berlin, numărul rezidenţilor cu origini în Ţara Sfântă crescând cu 50% între 1999 şi 2009. Din anul 2000, cele două universităţi berlineze şi-au dublat numărul de studenţi israelieni. Evreii cumpără, de asemenea, bunuri imobiliare, în special în cartierele Kreuzberg şi Friedrichshain. La şaptezeci de ani după expulzarea evreilor din Germania, a devenit de bon ton pentru israelieni să investească în piaţa imobiliară din Berlin.

ZIARUL FINANCIAR

ZF Expert: sistemul sanitar trebuie regândit din temelii

Arhitectura sistemului sanitar este eronată şi trebuie schimbată. Pe de o parte Casa Naţională de Asi gurări de Sănătate, care administrează fondurile din sistem de aproape 4 mld. euro, spune că este legată de mâini pentru că este obligată de legislaţie să finanţeze toate spitalele din România chiar dacă acestea nu oferă servicii de calitate, în timp ce Ministerul Sănătăţii spune că nu a existat un control în sistem pentru că nu a existat informatizare. Acestea au fost concluziile dezbaterii de ieri a ZF Expert la care au participat Levente Vass, consilier personal al ministrului sănătăţii, Nicolae Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Vîntu a fost reţinut, dosarul FNI dezgropat

Controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, patronul postului de televiziune RealitateaTV, a fost retinut ieri de procurori in dosarul fugii din tara, acum 10 ani, a lui Nicolae Popa, fost director al Gelsor, unul dintre oamenii acuzati in prabusirea Fondului National de Investitii (FNI- cel mai mare scandal financiar din ultimul deceniu).

Transelectrica leagă afacerile eoliene în sistem

Compania naţională de transport al energiei electrice Transelectrica (TEL) va investi în următorii ani între 200 şi 250 de milioane de euro pentru staţii de transformare şi linii electrice necesare pentru racordarea la sistemul naţional a capacităţilor de producţie a energiei eoliene din Dobrogea, noul El Dorado al afacerilor din energie. "Aceste investiţii vor fi corelate cu planurile investitorilor în centrale eoliene. Estimările de investiţii în această zonă este sunt cuprinse între 200 şi 250 mil.

ING investeşte 250 mil. euro în centrul de servicii de la Cluj

Olandezii de la ING vor să investească 250 mil. euro în următorii zece ani în dezvoltarea centrului regional de servicii pentru clienţi din Cluj-Napoca, unde vor fi angajaţi o mie de oameni până în 2013.

"Încercăm să consolidăm procesele operaţionale desfăşurate în prezent în şapte ţări din Europa Centrală şi de Est într-un singur loc. Acest transfer de activitate va însemna în cele din urmă costuri reduse şi implicit preţuri mai mici la poliţele de asigurare", a declarat Tom McInerney, directorul de operaţiuni al diviziei de asigurări a ING Group.

Guvernul Boc se angajează în faţa FMI să construiască bugetul pe 2011 cu TVA de 24%

Bugetul pe 2011 trebuie construit luând în calcul o cotă de TVA de 24%, iar documentul va trebui aprobat de Parlament până la jumătatea lunii decembrie, potrivit angajamentului pe care guvernul Boc şi l-a luat prin scrisoarea suplimentară de intenţie către FMI aprobată ieri de executiv. Prevederea referitoare la nivelul TVA valabil pentru anul viitor a fost introdusă expres în textul scrisorii, spre deosebire de varianta care a circulat în august, imediat după vizita de evaluare a misiunii Fondului.

La un an şi nouă luni de la guvernarea PNL-PSD, preşedintele aruncă toate dificultăţile tot pe trecut

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri că, în 2011, România are nevoie de mai mult de 5,7 miliarde de euro, deficitul convenit cu FMI, afirmând că ar fi rezonabil să obţină credite pe termen mediu sau lung, eventual de la Uniunea Europeană. Întrebat dacă România are nevoie doar de 5,7 miliarde de euro pentru anul viitor, Traian Băsescu a răspuns: "Bineînţeles că nu. În principal acesta va fi deficitul. Or, trebuie să împrumutăm să acoperim deficitul, noi trebuie să ne plătim dobânzile la creditele pe care le avem până acum".

Ce atribuţii au şi pe cine reprezintă membrii Comitetului Reprezentanţilor de la FP?

Cei cinci membri ai Comitetului Reprezentanţilor de la Fondul Proprietatea (FP) au o serie de atribuţii importante, precum supravegherea modului în care americanii de la Franklin Templeton vor administra activele de 3,4 mld. euro ale fondului şi realizarea de rapoarte care vor fi prezentate acţionarilor.

Cu toate acestea, nimeni nu ştie sau nu spune de cine au fost propuşi şi, implicit pe cine reprezintă aceştia. Un lucru este cert: toţi au avut nevoie de votul Ministerului Finanţelor pentru a ajunge în aceste posturi.

Calea Victoriei mai pierde doi chiriaşi: magazinele Alb şi Negru şi Mariella Burani, închise

Două branduri de fashion, res-pec-tiv Mariella Burani şi Alb şi Negru, au renunţat la spaţiile comerciale de pe Calea Victoriei, cunoscută ca fiind singura arteră comercială "de lux" com-parabilă cu marile bulevarde ale capi-talelor europene. Dacă buticul Mariella Burani, brandul adus la nivel local de Alsa Boutiques, com-panie care deţine franciza şi pentru Max Mara, Erme-negildo Zegna sau Pal Zileri a fost închis luna trecută din cauza problemelor financiare ale companiei la nivel mon-dial, Alb şi Negru a renunţat la spaţiul de lângă hotelul Radisson Blu, în care a acti-vat în ultimii ani.

Noul guvern din Ungaria începe să cedeze în faţa frontului comun făcut de UE şi FMI

Ungaria a renunţat la eforturile pe care le-a depus timp de trei luni în vederea obţinerii acceptului auto-rităţilor europene pentru un deficit bugetar mai mare, aplecându-se în faţa presiunilor UE şi FMI, decizie ce ar putea întări încrederea în moneda şi obligaţiunile ţării, scrie Bloomberg. Discuţiile cu UE şi FMI, care i-au acordat Ungariei un ajutor financiar de 20 de miliarde de euro în 2008, au eşuat pe 17 iulie după ce premierul Orban a respins angajamentul predecesorului său de diminuare a deficitului la 2,8% din Produsul Intern Brut anul viitor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb