• ADEVARUL
• Scandalul apei calde, rezolvat pe jumătate
Distrigaz Sud va ridica temporar sechestrul pe conturile ELCEN pentru ca aceasta să poată încasa o parte din datoriile de 3,6 miliarde de lei ale RADET, însă hotărâtoare va fi întâlnirea de luni dintre reprezentanţii celor două companii şi cei ai Primăriei Capitalei şi Ministerului Energiei, în care se va presa pentru stabilirea unui calendar clar de recuperare a creanţelor, au declarat, pentru "Adevărul", surse apropiate situaţiei. Astfel, este asigurată alimentarea cu apă caldă a locuitorilor Capitalei pentru următoarele zile, în condiţiile în care ELCEN a anunţat deja de joi seara că sâmbătă ar putea întrerupe producerea energiei electrice şi termice din lipsa fondurilor băneşti.
• Vasile Dîncu: "Premierul Dacian Cioloş va merge în Parlament cu bună credinţă şi entuziasm"
Vicepremierul Vasile Dîncu susţine că Dacian Cioloş va merge în Parlament cu "bună credinţă şi entuziasm" pentru a prezenta situaţia economică a ţării. O cerere oficială în acest sens a fost adresată premierului de preşedintele PSD, Liviu Dragnea. "Este o ocazie prin care putem să arătăm ce am făcut în acest an, realist, cu date, pentru că altfel în spaţiul pulic există tot felul de mistificări, atacuri politice şi cred că această cerere ne avantajează din acest punct de vedere. De câte ori te duci în Parlament este un exerciţiu democratic şi noi suntem obligaţi să facem asta. Eu m-am dus la comisia de administraţie cu mare plăcere şi am plecat cu mare plăcere de acolo după 4-5 ore de discuţii. Din contactul meu cu parlamentarii am învăţat foarte mult", a spus ministrul Vasile Dîncu, vineri, la Alba Iulia.
• Baletul diplomatic pentru Reforma Europei
Se succed întâlnirile la nivel înalt în format bi sau multilateral, şefii de stat şi de guvern au intrat într-un vârtej al consultărilor cu un real caracter de urgenţă în încercarea de a contura măcar un început de poziţii comune înaintea Summitului informal de la Bratislava, pe 16 septembrie, dedicat viitorului Europei. Toată lumea este de acord că schimbările sunt mai mult decât necesare. Există un acord de principiu că acum şi nu mai târziu este momentul unei transformări decisive de sistem, una care să răspundă valului de neîncredere şi pesimism la nivelul opiniilor publice din UE în proiectul european. Dar să şi dea, în măsura posibilului, o serie de soluţii la marile probleme cu care se confruntă continentul nostru: terorismul, migraţia ilegală, perspectivele economice nesigure şi creşterea nivelului de sărăcie, ameninţările reprezentate de numeroasele stări conflictuale la frontierele de est şi de sud...
• Un primar din Banat caută locuitori pentru oraş
Zeci de oraşe din România au suferit în ultimii ani depopulări masive, conform datelor oficiale prezentate de către Guvernul României. Reşiţa se află pe locul doi în acest top, după Braşov, cu o scădere drastică a populaţiei de peste 30 de mii de locuitori. Ioan Popa, primarul ales în acest an de către reşiţeni, vrea să repopuleze municipiul de pe Bârzava. Edilul doreşte să aducă tineri din alte zone ale ţării care să se stabilească în oraşu. Popa susţine că există o preocupare a investitorilor prezenţi în Reşiţa, dar şi a celor care intenţionează să mai vină, de a avea resurse umane disponibile. Primarul crede că, administraţia pe care o conduce, are ce să le ofere tinerilor. Pentru asta, pregăteşte chiar şi o campanie de marketing prin care să-i convingă că Reşiţa este locul potrivit unde să se stabilească.
• Vladimir Putin cere un nou program de reînarmare a Rusiei
Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a cerut vineri guvernului condus de Dmitri Medvedev să elaboreze un nou program de reînarmare, valabil până în anul 2025, care să-l completeze pe cel actual şi al cărui obiectiv va fi menţinerea parităţii nucleare cu Statele Unite. "Forţele armate şi celelalte unităţi trebuie să primească armament şi echipamente moderne care să le permită să apere eficient Rusia în faţa ameninţărilor militare potenţiale", a declarat Putin, conform mass-media ruse, notează Agerpres în pagina sa electronică. Liderul de la Kremlin a solicitat executivului să pregătească rapid primele propuneri, iar până la 1 iulie 2017 să prezinte proiectul final în vederea aprobării.
• Klaus Iohannis, după întâlnirea cu Merkel: Pericolul ruperii UE nu există
Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, ieri, cu Angela Merkel, în perspectiva summit-ului de la Bratislava. Iohannis a acordat un interviu publicaţiei Deutsche Welle, după întâlnire, în care a arătat că România s-a conformat cotelor de gen. Totodată, şeful statului nu crede că există riscul scindării UE şi nici că Marea Neagră ar putea deveni o rută pentru migranţi. "După părerea mea, acest pericol nu există. Personal, sunt pro-european convins ca şi majoritatea românilor. Sunt convins că Uniunea va găsi soluţii şi pentru această criză cum a găsit şi pentru alte crize. Nu văd pericolul ruperii UE din cauza acestei crize a migraţiei".
• Rusia şi SUA au ajuns la un acord în privinţa Siriei
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi secretarul de stat american John Kerry au anunţat împreună, vineri noaptea, că a fost stabilit un acord între SUA şi Rusia în privinţa Siriei, după mai multe ore de aşteptare de la încheierea unor negocieri care păreau să ducă la o nouă amânare. Acordul convenit de reprezentanţii Moscovei şi ai Washingtonului ar putea rezista dacă atât guvernul de la Damasc, cât şi opoziţia îşi îndeplinesc obligaţiile. În special, ar trebui ca forţele guvernamentale să nu mai desfăşoare operaţiuni militare aeriene în anumite zone controlate de opoziţie. Încetarea utilizării butoaielor cu explozivi şi a bombardamentelor oarbe ar putea modifica natura conflictului, susţine Kerry, potrivit Washington Post.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Codruţa Kövesi si-a executat mai toţi colegii din instituţiile de forţă - de Ion Cristoiu
Asistăm la un moment unic în istoria României moderne: Cei care sub preşedinţia lui Traian Băsescu au fost şefii instituţiilor de forţă din România, alcătuind o echipă, au fost sfîşiaţi pe rînd de unul dintre ei: Codruţa Kovesi. Surprinde o poză de grup a mai multor membri ai echipei la o reuniune la Braşov, urmată de o petrecere, înaintea alegerilor din noiembrie 2014: Alina Bica, procuror şef DIICOT, Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei, Gabriel Oprea, ministru de Interne, George Maior, şeful SRI, Tiberiu Niţu, procuror general, Gelu Diaconu, şeful ANAF, Gelu Oltean, şeful DIPI, Petre Tobă, şeful IGP. Era acum doi ani. Cum arată poza de tablou azi, 10 septembrie 2016? Alina Bica, Gabriel Oprea, Gelu Diaconu, toţi au fost lichidaţi politic de DNA, după scenariul Se anunţă punerea sub acuzare, demnitarul îşi dă demisia sau e forţat să-şi dea demisia. Toţi sunt acuzaţi de acelaşi lucru: Abuz în serviciu.
• Oficialii RATB au făcut anunţul. Începutul de AN ŞCOLAR aduce MODIFICĂRI
Ca urmare a finalizării lucrărilor de remediere la reţeaua de termoficare de pe Bd. Ion Mihalache în zona Spitalului Filantropia, începând cu data de 12.09.2016, liniile 24, 42, 45 şi 46 vor reveni la traseele iniţiale, iar linia navetă 624 se desfiinţează. Astfel, linia 24 va reveni pe traseul de bază de la interseclia Bd. Ion Mihalache/Str. Dr. Felix, pe Bd. Ion Mihalache, Str. Buzeşti, Str. Berzei, până la capăt de linie "Vasile Pârvan", cu întoarcere pe Str. Sf. Constantin, Str. lonel Perlea, Str. Grigore CobăIcescu, str. Berzei, Str. Buzeşti, Bd. Ion Mihalache, apoi traseul de bază.
• Francois Hollande va veni săptămâna viitoare pentru a SE ÎNTÂLNI cu Klaus Iohannis
Se lucrează de zor la marginea Bucureştiului pentru asfaltarea drumului către Institutul de Fizică din Măgurele, care va găzdui cel mai mare laser din lume. Muncitorii se grăbesc pentru că preşedintele Franţei va face săptămâna viitoare o vizită la binecunoscutul laser împreună cu preşedintele Iohannis, transmite TVR. Primăria Capitalei susţine că este vorba doar de o coincidenţă: lucrările au fost deblocate luna trecută după ce au fost soluţionate contestaţiile depuse de cei care au pierdut licitaţia. Circulaţia e înghesuită pe o singură bandă. Şoferii aşteaptă reparaţile de câţiva ani. Preşedintele Franţei, Francois Hollande, va efectua o vizită în România, săptămâna viitoare, luni şi marţi. De la Bucureşti, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis va merge în Republica Moldova, în contextul în care România şi Franţa deţin preşedinţia Grupului de acţiune europeană pentru această ţară.
• Lukoil va face plinul maşinilor Poliţiei Române şi ale DNA în următorii trei ani
Lukoil România, subsidiara locală a grupului petrolier rus Lukoil, a câştigat, la finele lunii august, o licitaţie organizată de Poliţia Română şi va furniza carburanţi pentru maşinile instituţiei în sumă de 876,7 milioane de lei (196,6 milioane de euro), fără TVA, în următorii trei ani. Aceeaşi companie, anchetată într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, livrează carburant şi pentru autoturismele DNA, într-un contract încheiat în septembrie 2015 pe patru ani. Poliţia Română a estimat că va achiziţiona 42,44 milioane de litri de motorină Euro 5 şi 225,78 milioane de litri de benzină fără plumb 95 şi 98, potrivit Profit.ro. Contractul a fost estimat la 1,298 miliarde de lei, fără TVA, conform anunţului de participare. La licitaţie au mai depus oferte Rompetrol Downstream şi OMV Petrom Marketing.
• A fost deschis CEL MAI MARE depozit de cereale din România
Cel mai mare hub logistic din România destinat produselor agricole a fost deschis, vineri, lângă Timişoara. Este vorba de o investiţie a SIFI TM Agro. Silozul Carani, cel mai mare hub logistic destinat produselor agricole din România, a fost realizat în urma unui program de investiţii derulat în ultimii ani. Acesta are o capacitate de recepţie/livrare de 5.000 tone zilnic şi cu o capacitate totală de depozitare de 170.000 de tone. " Avem capacitatea de a încărca o garnitură de tren completă în 24 de ore, indiferent de condiţiile atmosferice şi de a asigura manevra vagoanelor prin partida proprie. Astăzi, Siloz Carani este în plin proces de redefinire a rolului lui în piaţa de cereale din zona Banatului", spune Dan Dolghin, Director General SIFI TM Agro.
• JURNALUL NATIONAL
• Fuziunea dintre liberali şi PDL scârţâie din temelii
Fuziunea dintre liberali şi vechiul PDL dă semne tot mai clare că scârţâie. Alegerile interne din filiala PNL Sector 2 s-au lăsat cu un scandal monstru după o şedinţă tensionată în urma căreia fosta pedelistă Anca Boagiu a fost reconfirmată în fruntea organizaţiei. "E ruşinos ce facem aici, asta nu e fuziune", i-a dojenit Adriana Săftoiu pe liberali. Confilctul mocnit dintre cele două tabere s-ar putea acutiza şi mai mult săptămânile viitoare, când ar trebui să fie definitivate listele pentru parlamentare. Adriana Săftoiu a anunţat ieri că listele de candidaţi pentru Bucureşti vor ţine cont de algoritmul stabilit între cele două partide în momentul fuziunii, adică 52% candidaţi din partea liberalilor şi 48% din partea fostului PDL.
• Petre Tobă, la DNA. Fostul ministru este pus sub urmărire penală
Fostul ministru al Afacerilor Interne Petre Tobă a declarat vineri, la intrarea în sediul DNA, că a fost citat în calitate de suspect pentru comiterea infracţiunii de favorizarea făptuitorului, susţinând că îşi va dovedi nevinovăţia. Tobă s-a prezentat vineri la Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind citat de procurori în dosarul în care s-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis ridicarea imunităţii pentru urmărirea penală. " Îmi susţin nevinovăţia şi sunt prezent aici tocmai pentru a prezenta toate argumentele mele în susţinerea nevinovăţiei. Sunt convins că, până la urmă, cu toate argumentele pe care le voi prezenta, îmi voi dovedi nevinovăţia", a afirmat Tobă.
• Guvernul şi Parlamentul vin cu propriile modificări la Legea RCA
Noua Lege RCA va fi adoptată până la sfârşitul lunii septembrie, iar astăzi este termenul-limită până la care transportatorii pot transmite propriile propuneri de modificare Comisiei de buget-finanţe din Senat. În urma discuţiilor care au avut loc până acum în cadrul Comisiei cu transportatorii, s-a convenit constituirea unei entităţi al cărei rol va fi de a calcula trimestrial rata daunei combinate la poliţele RCA. Acesteia i se va adăuga un procent de 35% care va reprezenta cheltuielile administrative şi de vânzare ale asigurătorilor, iar rezultatul va fi preţul de referinţă. La acest preţ se vor aplica, procentual, nişte criterii de risc transparente şi obiective, iar rezultatul va fi preţul pe care trebuie să-l plătească un asigurat.