REVISTA PRESEI - 10.11.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 10 noiembrie 2010

ADEVĂRUL

Gruia, misteriosul fierar miliadar

Gruia Stoica, un întreprinzător plecat din comuna gălăţeană Toflea, unde făcea dălţi, controlează acum transportul feroviar de marfă al României. Supranumit "regele vagoanelor", Gruia Stoica este proprietarul celui mai mare operator feroviar privat din ţară, Grup Feroviar Român (GFR). Afacerile sale s-au născut din ruina CFR. Gruia Stoica (42 de ani) este unul dintre cei mai bogaţi români, poziţionat pe locul 11 în clasamentul "Forbes România 500 de miliardari", cu o avere estimată la 380-400 de milioane euro. În afaceri, Gruia Stoica a adoptat "politica paşilor mărunţi", achiziţionând pachete mici de acţiuni în societăţile pe care le controlează.

Roberta, preţul păcii lui Băsescu

Preşedintele Băsescu le-a propus partidelor politice un moratoriu care să permită deblocarea activităţii în cele două Camere. Pactul propus de şeful statului este însă un nou motiv de conflict. Opoziţia condiţionează acceptarea soluţiei de înlocuirea Robertei Anastase. Moratoriul pe termen limitat cerut de Băsescu partidelor de la Putere, dar şi din Opoziţie prevede adoptarea legilor salarizării unitare şi pensiilor, precum şi a bugetului de stat, în următoarele 30-45 de zile. Şeful statului le-a transmis parlamentarilor Puterii, singurii prezenţi în sală, că finalizarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional depinde de adoptarea la timp a acestor legi.

Bugetul din 2011, construit pe iluzii

Prognozele oficiale anunţă creşteri în toate sectoarele economiei, contrar tendinţelor din anul 2010. Majorarea salariilor, concomitent cu reducerea şomajului şi creşterea numărului de salariaţi, este doar una din ciudăţeniile prognozei pe care se bazează bugetul 2011. Indicatorii macroeconomici pe care se construieşte bugetul anului viitor, evidenţiaţi în proiecţia publicată ieri de Comisia Naţională de Prognoză (CNP), arată că în România nu se va înregistra niciun minus în 2011 faţă de 2010. Produsul Intern Brut va creşte, per ansamblu, cu 1,5%, impulsionat de avansurile din toate componentele sale principale.

Cum scumpesc americanii petrolul

Anunţul Rezervei Federale că va injecta 600 de miliarde de dolari în piaţă pentru stimularea economiei SUA a dus la majorarea preţului petrolului. Recenta depreciere a monedei americane ar putea determina preţul ţiţeiului să depăşească 90 de dolari pe baril, lucru care nu s-a mai întâmplat de peste doi ani.

Tratatul dezbină Alianţa din Moldova

Tratatul de frontieră cu România tensionează relaţia între partidele la guvernare la Chişinău. Alianţa Moldova Noastră, democraţii şi comuniştii spun că documentul este neconstituţional. Tratatul trebuia să fie examinat în Parlament înainte de a fi semnat. Liderul AMN (parte din alianţa de la guvernare), Serafim Urechean, reproşează că Tratatul nu a fost discutat în interiorul Alianţei, fiind doar "un truc electoral". El a cerut din nou semnarea unui Acord de bază. "Noi nu am discutat nici în patru, nici în doi în cadrul AIE ce au de gând să semneze", a declarat politicianul pentru "Jurnal TV".

CURENTUL

Nevasta lui Crin Antonescu este plătită de Dinu Patriciu

Soţia lui Crin Antonescu, Adina Vălean, este plătită de Dinu Patriciu cu peste 100.000 de euro anual. Deşi a declarat în mai multe rânduri că el nu este finanţat de Patriciu, Crin Antonescu a contabilizat cu mânuţa lui, în declaraţia de avere, la rubrica venituri, suma de 104.325 euro primiţi de la una dintre numeroasele firme ale mogulului. Este drept, banii au fost încasaţi de soţia lui Crin, Adina, pentru consultanţă oferită firmei Finite Assets Ltd. Informaţia a fost trecută chiar şi în declaraţia de interese depusă anul trecut, la Parlamentul European, de Adina Vălean-Antonescu, care a consemnat că este membru Advisory Board la Finite Assets Ltd. Se confirmă astfel o declaraţie mai veche a lui Viorel Hrebenciuc, care spunea că "Antonescu este căţeluşul de casă al lui Dinu Patriciu".

Statul trebuie să disponibilizeze 26.000 de angajaţi pentru a creşte salariile cu 15%

Statul trebuie să disponibilizeze 26.000 de angajaţi în perioada septembrie-decembrie pentru a ajunge la 1,29 milioane de salariaţi şi pentru a avea posibilitatea să crească în medie cu 15% actualele salarii diminuate cu 25%, a declarat, ieri, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Gheorghe Gherghina. În ceea ce priveşte nivelul salariului minim, Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană ca acesta să nu fie majorat cu mai mult de rata inflaţiei din ultimii doi ani, respectiv pånă la 670 de lei, a anunţat reprezentantul MFP.

UNPR a început vânătoarea de sindicalişti ai PSD-ului

Crearea UNPR-ului de către independenţii din jurul lui Gabriel Oprea în această primăvară pe aceeaşi platformă de centru-stânga cu social-democraţii a înteţit rivalitatea ideologică dintre cele două formaţiuni politice, care s-a văzut tot mai des în ultimele luni în bătălia din Parlament. Pe de altă parte, PSD-ul a pus tălpi afilierii independenţilor la PES şi Internaţionala Socialistă, iar UNPR-ul a dat ieri o lovitură sub centură PSD-ului prin parafarea acordului de colaborare cu sindicaliştii de la CNSLR-Frăţia. În fapt, este un avertisment îndreptat împotriva politicii deficitare a PSD-ului din relaţia cu sindicatele, de care s-a folosit cu succes la cele două moţiuni de cenzură eşuate în vară şi-n această toamnă.

Texte, de Tia Şerbănescu

Noi stăm cam prost cu tehnica. Stăm mult mai bine la arta conversaţiei TV, folclorul monden, bancuri politice, pamflete şi figuri de stil. Dl Andrei Marga, supărat că dl Băsescu i-a jignit reforma învăţământului considerând-o în favoarea "brontozaurilor educaţiei", a făcut un adevărat tur de forţă comparativ reuşind să identifice în câteva fraze ale dlor Băsescu, Funeriu şi Boc ideile lui Hitler, Stalin şi Goebbels. Ce-nseamnă să fii familiarizat cu textele lui Hitler, Stalin şi Goebbels! Recunoşti imediat într-o frază precum "de ce le e frică nu scapă" sau "remanierea se face nu se discută" ecouri naziste. Un profan ar fi zis că-s din Toma Alimoş sau moş Teacă.

CURIERUL NAŢIONAL

Rabla" se va târâi şi în 2011

Pentru că 31.000 de tichete au rămas nefolosite, acestea vor fi valabile şi în 2011. Programul pentru anul viitor cuprinde patru vouchere de 3.000 de lei la cumpărarea unei maşini noi. Taxa de primă înmatriculare ar putea creşte la anul. Cu toate că, în cinci ani de la lansarea programului "Rabla", s-a demonstrat că sistemul folosit de autorităţi pentru scoaterea maşinilor vechi de pe şosele nu este eficient, ci mai degrabă îi determină pe români să opteze tot pentru maşini second-hand, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a anunţat ieri că programul va continua şi în 2011. Anul acesta, românii care au vrut să scape de maşinile mai vechi de 12 ani le-au dus la Remat, dar nu pentru a-şi lua o maşină nouă cu tichetul valoric plus diferenţa de bani, ci pentru a vinde voucherul ca să-şi ia o maşină second-hand. Deşi au fost casate aproape 182.000 de maşini vechi anul acesta, doar 53.000 de autoturisme noi au fost cumpărate în aceeaşi perioadă. Alte 31.000 de vouchere au rămas nefolosite, iar pentru că ar fi expirat, autorităţile au prelungit valabilitatea lor.

Deficitul comercial a coborât până la 6,89 miliarde euro

Exporturile au fost de 26,8 miliarde euro, iar importurile au reprezentat 33,7 miliarde de euro. Deficitul comercial a scăzut în primele nouă luni cu 3,45% fa ă de perioada similară din 2009, la 6,89 miliarde de euro, în contextul unei creşteri mai accelerate a exporturilor comparativ cu importurile, potrivit datelor publicate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS). Exprimat în lei, deficitul comercial a fost în primele nouă luni de 28,8 miliarde de lei, cu 1,38 miliarde de lei, respectiv 4,6%, mai mic decât în perioada similară a anului trecut. Exporturile realizate în primele nouă luni au fost în valoare de 112,3 miliarde de lei (26,8 miliarde euro), iar importurile au reprezentat 141,1 miliarde de lei (33,7 miliarde de euro). Comparativ cu perioada ianuarie - septembrie 2009, exporturile au crescut cu 25,1% la valori exprimate în lei (26,5% în euro), iar importurile au avansat cu 17,6% în lei (18,9% în euro.

Preţurile au umflat inflaţia în octombrie

Analiştii au estimări diferite pentru inflaţia din octombrie, cuprinse între 0,4 şi 0,7% în termeni lunari şi 7,7% şi 8,1% pentru rata anuală, dar văd aceiaşi factori principali pentru majorarea preţurilor de consum, respectiv scumpirea alimentelor şi a energiei termice, dar şi deprecierea leului, informează Mediafax. Cel mai pesimist dintre analişti este economistul-şef al ING Bank România, Nicolaie Chidesciuc, care a calculat pentru octombrie o inflaţie lunară de 0,7% şi o rată anuală de 8,1%. "Influenţa negativă principală provine de la preţurile alimentelor, unde au fost înregistrate creşteri la mai multe subgrupe, cele mai mari fiind la pâine, legume, fructe şi ulei. Apoi, pe partea mărfurilor nealimentare probabil vom vedea un avans la energia termică, iar la servicii estimăm un impact negativ din partea deprecierii leului şi a ajustării tarifelor la metrou şi CFR", a spus Chidesciuc.

Investiţie pentru viitorul industriei media

"AUR" - Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Resurse Umane (A.N.S.R.U.), în calitate de beneficiar, împreună cu partenerul media SC "FILMNOTIC" SRL, au implementat proiectul "MediaLab - Laborator de formare a competenţelor practice şi transfer de know-how în industria media". Grupul ţintă al proiectului este format din 24 studenţi de la facultăţile de film/artă din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" şi Universităţii "Hyperion", din anii 2, 3 şi 4. Minim 5 studenţi din 15 vor primi oferte neangajante pentru un loc de muncă din partea televiziunilor sau altor entităţi din media interesate.

EVENIMENTUL ZILEI

Planul lui Băsescu pentru "suspendarea" opoziţiei

PDL n-o dă jos pe pe Roberta Anastase de la şefia Camerei, ci se pregăteşte să schimbe, luni, regulile în Parlament, astfel încât să treacă legile fără a avea nevoie de prezenţa PSD şi PNL. Planul de urgentare a modificării regulamentului a fost pus la punct aseară, la Cotroceni, de şefii democrat-liberalilor împreună cu Traian Băsescu. Ideea moratoriului cu opoziţia a fost abandonată ieri în doar câteva ore după ce a fost lansată de preşedintele Traian Băsescu din Parlament. Pe seară, la Palatul Cotroceni, Băsescu, împreună cu Emil Boc, Adriean Videanu, Vasile Blaga şi Roberta Anastase, punea deja la punct un plan de ignorare a opoziţiei care boicotează momentan activitatea în Camera Deputaţilor.

20% din reţetele compensate sunt fraudate

Aberaţii care fac găuri în bugetul sănătăţii. În timp ce medicii şi pacienţii se plâng la unison că nu sunt bani în sistemul de sănătate publică, chiar şi cei existenţi sunt prost administraţi. "Reţetele false însumează 15%-20% din totalul celor raportate de medici la casele de asigurări de sănătate", susţin oameni din sistem. 4 soluţii care ar aduce bani la bugetul sănătăţii. Un management performant al spitalelor, informatizarea sistemului medical şi creşterea contribuţiilor de sănătate sunt câteva dintre sursele de bani. La buget sunt bani puţini pentru sănătate, doctorii rămaşi în ţară sunt pe picior de plecare, iar în dulapurile de medicamente din spitale bate vântul. Toată lumea ridică din umeri, scuza este unanimă şi greu de combătut: "Nu sunt bani!".

De ce trimit mai puţini bani românii din străinătate

Criza economică şi faptul că puţini dintre cei plecaţi peste hotare cred că mai au un viitor în România au dus la înjumătăţirea sumelor trimise rudelor din ţară anul acesta faţă de 2008. Românii care muncesc în afara graniţelor vor trimite în ţară, anul acesta, 4,517 miliarde de dolari, faţă de 9,381 miliarde de dolari în 2008, potrivit unui raport al Băncii Mondiale, dat publicităţii la începutul săptămânii. Efectele recesiunii globale s-au văzut încă de anul trecut, când românii emigranţi au trimis 4,928 miliarde de dolari. În 2010, numărul emigranţilor români a ajuns la 2.769.400, adică 13,1% din populaţia totală. Principalele ţări alese ca destinaţie sunt Italia, Spania, Ungaria Israel, SUA, Germania, Austria, Franţa şi Marea Britanie.

FINANCIARUL

Statutul privilegiat al FMI: liber la taxe şi impozite plus imunitate juridică pentru angajaţi

Bunurile şi activele Fondului nu pot fi percheziţionate, confiscate sau expropriate. Statutul Fondului Monetar Internaţional (FMI) în ţările membre permite reprezentanţilor acestuia scutire de taxe şi impozite, dar şi imunitate juridică. Mai mult, oficialii FMI se pot deplasa cu maşini aparţinând corpului diplomatic, aşa cum a fost în cazul României, deşi atribuţiile şi răspunderile acestora nu ţin de politica externă a ţării, ci mai degrabă de cea economică. România a încheiat anul trecut un acord cu FMI în valoare de 12,95 miliarde de euro, din care până în prezent a primit 10,7 miliarde de euro, iar următoarea tranşă este aşteptată pentru luna ianuarie a anului viitor.

Radu Graţian Gheţea, preşedintele ARB: Piaţa trebuie lăsată să se autoregleze

Comunitatea bancară susţine că Directiva 48/2008 să fie transpusă în totalitate în legislaţia naţională, însă OUG 50 excede acesteia. Dacă ordonanţa va fi modificată, legiuitorii trebuie să clarifice şi procedura de revenire la condiţiile iniţiale din contracte. Într-un interviu acordat "Financiarul", preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, arăta că scopul OUG 50 este de a asigura transparenţă şi nu de a reduce costurile la contractele pe care clienţii le-au semnat deja.

Veşti proaste: Între 92 euro şi 32.000 euro, taxa de primă înmatriculare

Ministerul Mediului propune o creştere a taxei de primă înmatriculare care să fie valabilă începând cu anul următor, motivată de obligativitatea taxării maşinilor Euro 5, scutite până în 2011. O maşină cu un motor Euro 5 de 1.100 de cmc, care în prezent este scutită de taxă, va fi taxată cu 116 euro în cazul unui autoturism nou şi cu 91 de euro în cazul unei maşini vechi de doi ani. Pentru o maşină Euro 5 de 2.000 de cmc, veche de doi ani, proprietarii vor trebui să plătească din 2011 o taxă de înmatriculare de 507 euro. Cea mai mare valoare a taxei ar urma să fie de 32.000 de euro şi ar putea fi plătită pentu înmatricularea unei maşini cu motor non-Euro de 3200 de centimetri cubi, veche de 20 de ani.

Încep restructurările în sucursalele BNR

BNR va disponibiliza majoritatea angajaţilor care lucrează în sucursalele teritoriale, cei mai mulţi de la supraveghere bancară, întrucât această activitate se face aproape exclusiv la nivel central, au declarat surse din Banca Naţională a României. "O parte dintre angajaţii din teritoriu care nu vor mai lucra la supraveghere vor fi relocaţi în structurile departamentului de statistică, unde este nevoie de personal suplimentar pentru activitatea de diseminare", au precizat sursele citate. Procesul de restructurare nu este definitivat, dar, în principiu, nu vor exista disponibilizări şi în centrala BNR. Instituţia are 20 de sucursale, dintre care majorita-tea sunt calificate de grad II. Trei dintre acestea sunt de grad I - Timiş, Cluj şi Iaşi, iar cea a municipiului Bucureşti are un regim special.

Traian Băsescu cere partidelor din Opoziţie să facă linişte. Până la Crăciun

Şeful statului a lansat ieri o nouă idee pentru liniştea Cabinetului Boc. Într-un discurs rostit în Parlament, Traian Băsescu a cerut partidelor din Opoziţie să semneze un moratoriu pe termen scurt, 30-45 de zile, timp în care cele două Camere să poată adopta actele normative care vizează acordul cu FMI, CE şi BM. El solicită parlamentarilor din Opoziţie să participe la dezbateri şi eventual să aprobe acte normative precum Legea pensiilor, Legea salarizării unitare sau Legea bugetului de stat pe anul 2011. Apelul este făcut în condiţiile în care Legea pensiilor se află în dezbaterea Senatului, iar celelalte acte normative nu au fost încă finalizate de guvern.

Efect de criză: numărul abonamentelor TV prin cablu şi satelit a scăzut

78,3% din gospodării sunt racordate la un sistem de televiziune. 2,23 milioane de abonaţi urmăresc programele prin sistemul DTH. Potrivit datelor ANCOM, este pentru prima dată când atât rata de penetrare pentru serviciile de tip DTH, cât şi rata de penetrare pentru serviciile de retransmisie prin intermediul reţelelor de cablu se află în scădere. "Numărul total de abonaţi din România la servicii de retransmisie a programelor audio-vizuale prin intermediul platformelor DTH a scăzut în prima jumătate a anului 2010 la 2,26 milioane de abonaţi, de la 2,33 milioane la sfârşitul anului 2009

Dan Voiculescu: Statul trebuie să recupereze 1 mld. euro de la firmele deţinute de străini

Electroputere, Invest Romit, Uzinele Reşiţa sau Rafo, societăţile la care a făcut referire vicepreşedintele Senatului. Invitat luni seară la emisiunea "Sinteza zilei", de la Antena 3, profesorul Dan Voiculescu a prezentat trei metode prin care guvernul poate face rost de bani: recuperarea datoriilor de la firmele care au proprietari străini; renunţarea la subvenţiile acordate unor firme private, dar şi impozitarea profiturilor capitalurilor speculative.

GÂNDUL

Ultima variantă a taxei auto 2011. Ministrul Mediului: "Avem nevoie de bani"

Guvernul va da o lovitură dură comerţului cu maşini second-hand, punându-i, în acelaşi timp, la cheltuială suplimentară şi pe cei care vor opta pentru maşini noi, dacă va aproba proiectul privind taxa pentru poluarea auto în anul 2011, propus de Ministerul Mediului. Ministrul Laszlo Borbely a anunţat, ieri, că, în urma unor consultări "la mai multe niveluri", propune introducerea taxei de înmatriculare auto şi pentru maşinile Euro 5, precum şi noi niveluri de tarifare, semnificativ majorate, pentru autovehiculele nonEuro - Euro 4. Taxa auto la maşinile Euro 2 - mai mare cu 50%

Mircea Badea şi Victor Ciutacu au organizat un protest la CNA din cauza amenzilor primite. Cum răspunde Dan Grigore membru al CNA

Peste 300 de persoane au protestat, marţi, în Piaţa Constituţiei pentru "libertatea de exprimare", mitingul fiind organizat de Mircea Badea şi Victor Ciutacu, care au dorit să atragă atenţia asupra amenzilor primite de la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), pe care le consideră "jenante". Mitingul din Piaţa Constituţiei a început în jurul orei 14.00 şi s-a încheiat, fără incidente, în jurul orei 16.00. Mitingul a fost aprobat de Comisia de Aprobare a Manifestărilor Publice din Primăria Bucureşti.

Dan Grigore: Domnii Badea şi Ciutacu îmi fac onoarea de a mă considera capul răutăţilor din CNA

"Domnul Badea şi domnul Ciutacu îmi fac o mare onoare, mă consideră capul răutăţilor din CNA. Eu nu sunt decât un membru al CNA care votează. Sunt măgulit că mi se atribuie o asemenea influenţă în CNA şi, în cazul în care o am, o să caut să o folosesc ca să lupt împotriva imposturii şi a încălcării drepturilor fundamentale ale omului, aşa cum sunt ele stipulate în toate declaraţiile importante ale unor organizaţii internaţionale, cât şi în Constituţia României şi în legile ei. Aşa am făcut mereu", a spus Dan Grigore.

Băsescu nu o predă pe Roberta Anastase. După ce s-au întâlnit cu Traian Băsescu la Cotroceni, liderii PDL au explicat decizia

Liderul PDL Adriean Videanu a declarat, marţi seară, după întâlnirea reprezentanţilor PDL cu Traian Băsescu, de la Cotroceni, că nu Roberta Anastase este, în momentul de faţă, prioritatea României, răspunzând astfel unei întrebări privind retragerea sprijinului preşedintelui Camerei. Videanu a fost întrebat dacă după discuţia cu Traian Băsescu PDL a decis să-i retragă sprijinul politic Robertei Anastase la solicitarea opoziţiei. "Din păcate, constatăm că mass media a căzut în plasa opoziţiei. Vreau să vă spun că priorităţile României le reprezintă legile pe care le avem de adoptat şi servirea interesului naţional", a spus Videanu.

Băsescu propune un moratoriu parlamentar. Ponta o vrea ca ostatică pe Roberta. Udrea pentru gândul: "Ponta nu a înţeles ce a zis preşedintele"

O lună şi jumătate de moratoriu. Băsescu a venit cu mesajul clar: bătălia politică trebuie să înceteze şi toate partidele trebuie să pună umărul la adoptarea celor trei legi - a pensiilor, a salarizării unitare şi a bugetului - necesare continuării acordului cu FMI.

PSD şi PNL vor moratoriu, dar fără Roberta

Imediat după ce preşedintele a plecat din Parlament, şi-a făcut apariţia şi liderul PSD Victor Ponta. El s-a declarat nedumerit de mesajul lui Băsescu: "Mesajul principal nu este pentru noi, ci pentru cei care au fost în sală. Trebuie să înceteze acest război pornit de Putere contra Opoziţiei şi presei. PSD este pregătit în orice moment să participe la adoptarea proiectelor de lege care trebuie să treacă de Parlament. Important e să priceapă asta cei de la putere". El a susţinut că Puterea ar trebui ca, în loc să se concentreze asupra Legii educaţiei, să se ocupe de cele trei acte normative vitale pentru acordul cu FMI.

JURNALUL NAŢIONAL

Badea şi Ciutacu au protestat faţă de dictatura mascată

Aproape 2000 de oameni au venit marţi, 9 noiembrie, alături de Mircea Badea şi Victor Ciutacu în faţa sediului CNA, în Piaţa Constituţiei, la "Protestul anti abuz" organizat de cei doi, ca urmare a amenzilor pe care Consiliul Naţional al Audiovizualului continuă să le trimită postului Antena 3. Susţinători ai demersului realizatorilor tv sau pur şi simplu admiratori ai acestora, cei prezenţi au strigat la unison cu ei, timp de două ore, în faţa CNA, în timp ce o doamnă împărţea măşti chirurgicale, pe post de botniţe.

Motivarea CCR, sabia care va tăia nodul gordian al Legii educaţiei

Azi se aşteaptă ca judecătorii Curţii Constituţionale să facă publică motivarea deciziei pe care au adoptat-o la data de 3 noiembrie privind existenţa unui conflict juridic între Guvern şi Parlament în privinţa asumării răspunderii pe Legea educaţiei, decizie care a ridicat la temperaturi record calmul proverbial al liderilor UDMR. Singura soluţie care ar putea calma instant nervii din coaliţie ar fi, aşa cum aruncă pe piaţă PDL, ca în motivarea CCR să se explice că, deşi conflictul juridic Guvern - Parlament există, procedura asumării nu este anulată, deci Legea educaţiei în varianta favorizării învăţământului în limba maghiară rămâne valabilă

Adrian Halpert şi-a dat demisia de la Adevărul

"Meseria noastră nu mai este respectată în această companie". Adrian Halpert şi-a dat demisia din funcţia de director editorial Adevărul Holding, trust patronat de Dinu Patriciu. Soţia sa, Adriana Halpert, redactor şef Forbes Romania, din cadrul aceluiaşi trust, a demisionat cu o zi în urmă, pe 8 noiembrie. La plecare, Adrian Halpert le-a trimis colegilor o scrisoare în care explică decizia sa.

Deputaţii PDL n-au avut curaj să voteze contra parcurilor

Sub presiunea reprezentanţilor organizaţiilor neguvernamentale, care, de la balcoanele sălii de plen a Camerei Deputaţilor, fluturau coli de hârtie pe care scria cu litere mari "GENOCID", deputaţii au retrimis la Comisia de administraţie publică Ordonanţa 114/2007, care protejează spaţiile verzi din oraşe. Raportul trimis de comisia condusă de pedelista Sulfina Barbu modifica în mod esenţial articolul cel mai important al ordonanţei, articolul 71, care interzice schimbarea destinaţiei de spaţiu verde a unui teren, indiferent de forma de proprietate a acestuia.

ROMÂNIA LIBERĂ

Potârcă, Obama de Targu Jiu: din caleaşcă în arest

Fostul candidat la preşedinţia României Ninel Potârcă a scăpat de-a lungul timpului de aproximativ zece dosare penale, prejudiciile fiind de ordinul milioanelor de dolari. În unele cauze a fost scos de sub urmărire pe motiv că este rom şi nu ştie carte, în altele, pentru că i-ar fi ars arhiva de acte contabile. Constantin Ninel Potârcă (care anul trecut, în campania electorală, a fost supranumit "Obama de Meteor") şi nepotul său Toma Potârcă au fost reţinuţi de procurorii gorjeni pentru evaziune fiscală. Anchetatorii deţin probe potrivit cărora, în anul 2009, Ninel Potârcă, în calitate de administrator al SC AMSAI Prod SRL Tg Cărbuneşti, nu a înregistrat în documentele contabile suma de 749.167 lei provenită din vânzarea de îngrăşăminte chimice (uree şi azotat de amoniu), cauzând un prejudiciu la bugetul de stat de 276.820 lei.

Un fost şef al CIA în România spiona pentru ruşi din închisoare

Harold James Nicholson, unul dintre cei mai înalţi oficiali ai CIA care a pledat vinovat pentru acuzaţii de spionaj, şi-a folosit fiul pentru a furniza informaţii serviciilor ruse şi pentru a primi bani în schimbul acestora. Nicholson a ple--dat vinovat pen-tru o nouă serie de acuzaţii de spionaj şi a recunoscut că a încercat să transmită informaţii confidenţiale prin intermediul unor colegi de celulă şi apoi prin fiul său, potrivit Washington Post. Ofiţerul, care a fost şef al biroului CIA din România la începutul anilor "90 şi director adjunct al biroului agenţiei din Filipine, a început să colaboreze cu serviciile ruse în timp ce se afla în misiune la Manila, în 1994. În schimbul a 300.000 de dolari, el a furnizat informaţii confidenţiale, inclusiv numele unor agenţi şi recruţi ai CIA. A fost arestat în 1996 şi condamnat la 23 de ani de închisoare.

Care sunt condiţiile opoziţiei pentru pacea de 40 de zile

Social-democraţii ar fi dispuşi să accepte moratoriul propus de Traian Băsescu doar dacă PDL o schimbă pe Roberta Anastase. Liberalii, mai pretenţioşi, vor ca discuţiile să pornească de la înlocuirea Guvernului Boc. Apelul la încetarea războiului politic vreme de 30-45 de zile făcut de Traian Băsescu a provocat reacţii diferite din partea PSD şi PNL. Într-un foarte concentrat discurs în Parlament, preşedintele a declarat ieri că singura modalitate viabilă de adoptare a celor trei legi solicitate de FMI pentru continuitatea acordului este un moratoriu "pe termen limitat" care să ducă la deblocarea legiferării în cele două Camere ale Parlamentului.

Cine se teme de autostrada made in China

N-avem bani dar nu vrem autostrăzi la jumătate de preţ. Nu mai avem timpul de a le face dar îi respingem pe cei care le-ar construi de două ori mai repede. Constructorii chinezi nu sunt bineveniţi în România căci banii nu rămân în UE şi nici măcar în buzunarele regilor asfaltului. România ar fi putut avea sute de kilometri de autostradă în plus , inclusiv un pod nou peste Dunăre dacă guvernele care s-au succedat de atunci şi-ar fi depăşit pudorile ar fi văzut interesul naţional şi ar fi acceptat oferta firmelor chineze de a construi şi finanţa proiecte de infrastructură în România.

Operaţia reuşită: pacientul mort! de Ilie Şerbănescu

Amputarea salariilor n-a fost de-ajuns, a venit şi majorarea TVA. Va veni şi impozitarea generalizată a pensiilor. Apelul la îndatorare externă este dramatic. Faţă de obiectivele vizate nu va fi nici un rezultat. Dezechilibrele interne vor rămâne intacte, vulnerabilitatea externă va fi aceeaşi! Îndatorarea externă va continua aiuritor, cu singura deosebire că o parte mereu mai mare din aceasta va fi preluată de stat spre ipotetica salvare a sectorului privat, care este, de fapt, responsabil de îndatorarea externă. Salariaţii sunt deja la pământ. Pensionarii vor fi în curând, dacă nu chiar în pământ. Firmele nu vor mai avea clienţi. Şi statul este în faliment. Ţara se îndreaptă spre o deplină stabilitate. Este stabilitatea pacientului mort!

ZIARUL FINANCIAR

Şomaj record în rândul absolvenţilor de facultate: 53.000 de licenţiaţi nu-şi găsesc un loc de muncă

Numărul absolvenţilor de studii superioare care primesc ajutor de şomaj a ajuns la aproape 53.000 în luna septembrie, nivel record înregistrat în ultimii 20 de ani, în condiţiile în care, anual, aproximativ 100.000 de români termină o facultate. "În prezent, absolvenţii din ultimii doi ani acceptă să se angajaze şi pe posturi care nu necesită o pregătire universitară, ci una liceală. La ultimult târg de joburi la care am participat erau trei tipuri de candidaţi cu studii superioare: tineri absolvenţi, şomerii de la stat şi persoane care mai aveau puţin până la pensie şi care nu reuşesc să-şi găsească un loc de muncă sub nicio formă", susţine Mirela Marinescu, recruitment director în cadrul firmei de recrutare APT.

Şeful BCR: Băncile plătesc dobânzi mari la depozitele în euro pentru că au nevoie de finanţare

Fie că este vorba despre bănci cu capital elen afectate de situaţia dificilă din Grecia sau de bănci cu capital majoritar local, ofertele de dobânzi de 4% pe an la depozitele în euro sunt numeroase, spre surprinderea guvernatorului BNR. Foarte puţine bănci - dacă o fi vreuna - îşi pot asigura necesarul de resurse în euro de pe piaţa locală şi de aici competiţia dobânzilor la depozitele în valută, afirmă Dominic Bruynseels, preşedintele executiv al BCR. "La depozitele în euro dobânzile sunt ridicate pentru că cerinţele de finanţare nu pot fi acoperite local. Pentru a-şi asigura necesarul, băncile trebuie să se împrumute şi de la băncile-mamă, suportând costul riscului de ţară." În 2009 BCR a contractat de la Erste un împrumut subordonat de 120 mil.

Ce zic ţăranii care vin în Obor să vândă în primul mall al roşiilor şi gogoşarilor: "Nu mai avem timp să jucăm table între noi" -

Primarii din zonele limitrofe Bucureştiului şi asociaţiile de producători vin aproape săptămânal în Sectorul 2 să negocieze pentru câteva tarabe în noua piaţă Obor, a cărei suprafaţă actuală ajunge la 21.500 de metri pătraţi. Cei mai rapizi au prins deja loc. Câteva sute de producători de legume şi fructe au ajuns, unii pentru prima dată, în mijlocul unui cartier cu 10.000 de apartamente de jur împrejur, la o jumătate de oră de mers pe jos. Imaginea din faţa gurii de metrou Obor nu dă niciun moment impresia că la doar câteva sute de metri fostul bazar în care a fost transformată piaţa cartierului a dispărut, locul său fiind luat de o clădire care seamănă mai degrabă a mall decât a spaţiu destinat comercializării legumelor şi fructelor.

Irlanda este în corzi: orice ar face, tot nu reuşeşte să câştige încrederea investitorilor

Irlanda este noul punct fierbinte de pe harta Europei, în condiţiile în care măsurile de reducere a cheltuielilor guvernamentale nu i-au convins pe investitori, iar randamentele obligaţiunilor emise de guvernul de la Dublin nu coboară de la maximele istorice atinse. Principalele probleme ale Irlandei în ochii investitorilor sunt: sectorul bancar, pe care guvernul a fost nevoit să îl salveze folosind 50 de miliarde de euro din banii contribuabililor şi care începe să sufere din cauza creditelor ipotecare neperformante; perspectivele economice sumbre cauzate de reducerile drastice de cheltuieli guvernamentale care vor duce la venituri mai mici din taxe şi impozite; instabilitatea de pe scena politică: opoziţia nu vrea să aprobe bugetul pe 2011 care include reduceri de cheltuieli şi majorări de taxe în valoare de 6 mld. euro.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb