REVISTA PRESEI 11.01.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 11 ianuarie 2013

ADEVARUL

Prezentarea premierului Ponta: starea naţiunii este gri, bugetul e în ceaţă

Premierul Victor Ponta cunoaşte în detaliu pe ce va cheltui statul banii publici, dar nu explică de unde va face Guvernul rost de aceşti bani în 2013. Cifrele prezentate ieri de Victor Ponta arată că la bugetul de stat vom avea venituri de 46 de miliarde de euro şi cheltuieli de 49 de miliarde de euro în acest an, rezultând un deficit de trei miliarde de euro. Dacă despre cheltuieli premierul a vorbit mai bine de o jumătate de oră, detaliind până la cele mai mici amănunte unde se vor duce banii, despre venituri nu a vorbit aproape deloc. De altfel, nici prezentarea completă, în format electronic, nu detaliază în niciun fel sursele din care se va alimenta bugetul de stat.

Economia creşte, salariile îngheaţă

Produsul Intern Brut estimat pentru acest an este de 140 de miliarde de euro, ceea ce - lucru pe care Victor Ponta nu l-a amintit - înseamnă aproximativ 630 de miliarde de lei (a se compara această cifră cu estimarea de 648,7 miliarde de lei anunţată de Comisia Naţională de Prognoză pentru acelaşi an 2013). Creşterea economică va fi de 1,8% în 2013 faţă de 2012, o estimare care îi depăşeşte în optimism atât pe analiştii economici, cât şi, atenţie, pe finanţatorii internaţionali de la FMI, Comisia Europeană sau Banca Mondială. Pentru cheltuielile cu salariile bugetarilor sunt alocate 10,2 miliarde de euro, iar pentru pensii - 11,1 miliarde de euro. Ponta a ţinut să precizeze că nu va scădea niciun venit în 2013, dar nici nu se va majora vreunul. Pentru investiţii vor fi alocate 7,8 miliarde de euro, iar pentru bunurile şi serviciile necesare funcţionării aparatului şi instituţiilor de stat sunt prevăzute 7,6 miliarde de euro.

Cum vede Opoziţia prezentarea lui Ponta

Foştii premieri de dreapta, Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu, au comentat, pentru "Adevărul", anunţul făcut de premierul Victor Ponta despre situaţia economică actuală a României. "Victor Ponta se laudă cu măsurile de stabilitate economică pe care guvernele PDL le-a luat. România este pe primul loc la restabilirea echilibrului bugetar, după ce Guvernul PDL a plătit mari costuri politice, iar românii au avut de suferit. Însă premierul Victor Ponta nu spune nimic despre impactul creşterii preţurilor la gaze şi la utilităţi. Primul ministru nu a anunţat niciun proiect care să susţină creşterea numărului de locuri de muncă sau o măsură prin care economia reală a României să crească", a comentat Emil Boc, pentru "Adevărul", starea economică a ţării noastre, prezentată de Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta: "România are o datorie de 2.400 de euro pentru fiecare cetăţean"

In urmă cu patru ani, România avea 1.400 de euro datorie pentru fiecare cetăţean iar acum avem 2.400. Asta se reflectă în dobânzile pe care le plătim la bănci. E important de ştiu că datoria publică s-a dublat aproape. În acest an, am văzut o întrebare tehnică din partea presei: "Câţi bani avem de rambursat anul acesta?". Anul acesta Guvernul are 1.2 milioane de euro de rambursat anul acesta. În acest an, România are datorii scadente de 14,4 miliarde de euro. Guvernul are de rambursat 1,2 miliarde de euro din împrumutul de la FMI. România are o datorie publică de 34,7% din POB. În Uniunea Europeană, doar trei ţări au o datorie mai mică, Estonia, Bulgaria, Luxemburg, iar 23 de ţări au o datorie mai mare.

Cei mai periculoşi oameni din lume

Prestigioasa revistă americană "Wired" a realizat un top 15 al celor mai periculoase persoane din lume. Pe primul loc s-a clasat Kassem Suleimani, comandantul brigăzilor Al-Qods, aripa armată a Jihadului Islamic Palestinian şi a Gărzilor Revoluţionare iraniene. De altfel, Washingtonul a plasat brigăzile Al-Qods pe lista organizaţiilor teroriste. Preşedintelui sirian Bashar al-Assad îi revine poziţia a doua. Locul trei este ocupat de Joaquin Guzman, "El Chapo", baron al drogurilor din Sinalao (Mexic) şi una dintre cele mai "vânate" persoane de către autorităţile din Mexic, dar şi din SUA. Proaspătul nominalizat de către liderul de la Casa Albă pentru funcţia de director al CIA, John Brennan, se află pe locul patru, iar preşedintele Egiptului, Mohamed Morsi, ce provine din organizaţia islamistă Fraţii Musulmani, pe locul cinci.

CURIERUL NATIONAL

Spitalul, punctul nevralgic din Sănătate

Problema actuală a sistemului este că oamenii recurg la medic doar când se îmbolnăvesc şi se duc direct la spital.

Fondurile consumate în spitale sunt foarte mari şi doar prin punerea unui accent mai mare pe medicina de familie şi ambulatoriu s-ar face economii enorme. Noul ministru al Sănătăţii vrea să evalueze starea de sănătate a populaţiei şi să pună accent pe prevenţie pentru a reechilibra sistemul.

IPP: Primarii vor suporta consecinţele neindexării taxelor

Institutul pentru Politici Publice (IPP) a cerut ieri Guvernului să anuleze proaspăt aprobata ordonanţă prin care li se permite autorităţilor locale să decidă dacă vor indexa sau nu taxele şi impozitele locale cu 16%, susţinând că, în cazul unui control al Curţii de Conturi, inspectorii vor considera că edilii locali au încălcat cu bună-ştiinţă obligativitatea indexării, ceea ce va duce la tragerea acestora la răspundere. Potrivit IPP, în loc să se unească să ceară ferm Guvernului regândirea politicii de taxe şi impozite locale prin lăsarea la latitudinea fiecărei comunităţi de a decide asupra cuantumului propriilor taxe, primari ai municipiilor mari "preferă să se umilească în faţa Guvernelor pentru bani de investiţii".

Poliţia şi RAR iau la control maşinile în trafic

Până pe 20 ianuarie, toate autoturismele aflate în trafic vor fi verificate "la sânge". Echipe mixte de poliţişti rutieri şi mecanici ai Registrului Auto Român (RAR) verifică în trafic, în perioada 10-20 ianuarie, starea tehnică a autovehiculelor, urmărind dacă acestea îndeplinesc condiţiile tehnice pentru a putea circula pe drumurile publice. În perioada 10-20 ianuarie, Direcţia Rutieră a Poliţiei Române şi Regia Autonomă - Registrul Auto Român acţionează, la nivel naţional, pentru reducerea cauzelor generatoare de evenimente rutiere cu consecinţe grave, produse pe fondul defecţiunilor tehnice ale autovehiculelor, potrivit unui comunicat de joi al Ministerului Afacerilor de Interne (MAI).

Hidroelectrica se mută în Piaţa Victoriei

Administratorul judiciar Euro Insol susţine că închirierea spaţiului de 3.200 mp în clădirea de birouri Tower Center International, proaspăt ieşită din insolvenţă, va costa mai puţin decât cea plătită în prezent pentru imobilul din centrul Capitalei. Chiria din B-dul Carol este de 10 euro/mp, în timp ce un metru pătrat din clădirea TCI este estimat de specialişti la aproximativ 20 euro/mp. Pentru derularea procedurilor de insolvenţă, Remus Borza primeşte lunar 50.000 euro, plus un comision de reuşită la ieşirea din insolvenţă de 3 mil. euro.

Retragerea unor bănci din Euribor creează temeri în sistem

Băncile europene Raiffeisen Bank International, Bayerische Landesbank şi Rabobank şi-au anunţat în ultimele zile retragerea dintre băncile care contribuie la stabilirea indicatorului Euribor, folosit la calcularea dobânzilor pentru împrumuturi şi alte contracte financiare de mii de miliarde de euro. De asemenea, grupul austriac Erste Bank a informat marţi că îşi analizează opţiunile, potrivit cotidianului Wall Street Journal, citează Mediafax. După retragerea celor trei instituţii, numărul băncilor care contribuie cu date pentru stabilirea Euribor a ajuns la 39. Numărul maxim de membri, 44, a fost înregistrat în 2012. "Sunt foarte îngrijorat de această situaţie. Este ceva foarte serios. Rata Euribor trebuie reformată - şi repede. Dacă pleacă şi alte bănci, s-ar putea să nu mai avem Euribor", a declarat Cedric Quéméner, director al Euribor-EBF, organizaţie ai cărei membri din cadrul Federaţiei Bancare Europene stabilesc indicatorul.

Piaţa de capital caută mici investitori printre milioanele de români

România are cel mai important potenţial de creştere din Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte investiţiile financiare, spun reprezentanţii societăţii de intermediere X-Trade Brokers. Suma medie zilnică pe cap de locuitor tranzacţionată pe bursă este de numai 0,5 euro în România, de zece ori mai mică decât în Polonia şi de opt ori mai mică decât în Cehia şi Ungaria. Dacă 10% dintre salariaţi ar face pasul către piaţa de capital, am avea nu mai puţin de 500.000 de investitori.

EVENIMENTUL ZILEI

EXCLUSIV EVZ. Preşedintele CSM, Oana Hăineală, despre scandalul fără precedent din magistratură: "Alegerea mea a deranjat anumiţi politicieni"

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul Oana Schmidt-Hăineală, a acordat în exclusivitate pentru Evenimentul zilei un interviu în care vorbeşte despre punctul fierbinte al actualităţii: bătălia pentru controlul asupra Justiţiei. Oana Hăineală: CSM a fost menţionat atât în raportul de progres din vară al Comisiei Europene, cât şi în avizul dat de Comisia de la Veneţia tocmai pentru modul în care a înţeles ca, în cadrul evenimentelor din vara anului trecut, să apere independenţa Justiţiei. Şi consider că asta este cea mai mare realizare a anului trecut: faptul că, în sfârşit, CSM şi-a îndeplinit în totalitate rolul său constituţional.

SCANDAL în familia lui Dan Voiculescu. Verişoara pe care a turnat-o la Securitate îi cere daune morale de 21.000.000 de euro!

La Tribunalul Bucureşti a început procesul în care verişoara lui Dan Voiculescu, Paraschiva Silaghi, îi cere acestuia daune morale de 21.000.000 de euro pentru că i-a afectat imaginea începând cu vremurile când vărul ei o turna la Securitate până în zilele noastre. Nici Dan Voiculescu nu s-a lăsat mai prejos şi a deschis şi el un proces civil contra lui Silaghi.

Unde se opreşte leul?

Moneda naţională recuperează ceea ce a pierdut în vară. Cel mai probabil, BNR nu va o lăsa să crească mult. Leul a continuat în ultimul timp să se aprecieze pentru a atinge ieri un nivel de 4,37 lei/euro. Moneda naţională nu a mai fost atât de puternică din luna aprilie 2012. România se bucură încă de încrederea investitorilor care au primit cu bine vestea că noul guvern beneficiază de o majoritate confortabilă în Parlament, care le-ar putea permite să realizeze reformele propuse.

JURNALUL NATIONAL

Ştirea anului: România RENUNŢĂ LA AUSTERITATE. Ţinta lui 2013, revenirea la PIB-ul de dinainte de criză

Principala idee care stă la baza proiectului de buget pentru 2013 este renunţarea la ajustarea deficitului bugetar folosind modelul austerităţii, care a condus la o stare de subdezvoltare economică şi a generat inechităţi sociale. Noile reguli introduse în acest proiect de buget au în vedere disciplina fiscală, disciplina bugetară şi echitatea fiscală. Ţinta Guvernului este ca în 2013 Produs Intern Brut să atingă valoarea celui înregistrat în 2008, înainte de criză - 139,8 miliarde euro, ceea ce ar corespunde unei valori de aproximativ 7,000 de euro, produsă de fiecare român.

Forfetarul se va aplica doar la anumite servicii

Impozitul dorit de Maria Grapini este diferit de impozitul minim aplicat de Guvernul Boc. Introducerea impozitului forfetar are ca scop reducerea corupţiei la exercitarea controalelor la activităţile de servicii, simplificarea administrativă la întreprinzător şi la instituţiile statului, precum şi echitate pentru mediul de afaceri. Mai exact, toţi cei care produc venituri trebuie să plătească un impozit. Impozitul forfetar, despre care se tot vorbeşte în ultima perioadă, ar urma să se aplice decât anumitor categorii de servicii, respectiv pensiuni, hoteluri, baruri, restaurante, saloane de înfrumuseţare, spălătorii auto, ateliere de croitorie, ateliere de încălţaminte etc., potrivit unor clarificări făcute de Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Turism şi Mediu de Afaceri.

Invitatia misterioasa din partea Facebook. Oare ce surpriza pregateste Mark Zuckerberg ?

Reţeaua de socializare a trimis invitaţii către jurnaliştii din Statele Unite pentru a participa la un eveniment special, care se va desfăşura pe 15 ianuarie. Mesajul de pe invitatii spune doar "vino să vezi ceea ce construim", acest mister fiind catalogat de presa de specialitate drept o rampă de lansare oportună pentru Facebook. Un simplu mesaj venit din partea gigantului Facebook a fost suficient pentru a da nastere supozitiilor pe piata de profil. A trecut mai bine de un an de la ultima conferinta de presa a retelei de socializare, asa ca asteptarile sunt ridicate, conform publicatiei Los Angeles Times.

NATIONAL

Hidroelectrica baga 7,5 milioane de euro in buzunarul sotului Cristinei Rus

Desi are datorii de peste un miliard de euro, Hidroelectrica se muta in casa noua, facand mici economii si salvand totodata afacerea lui Dragos Bilteanu, sotul cantaretei Cristina Rus. Turnul "fantoma" din Piata Victoriei, care nu a produs niciodata vreun leu, si-a deschis portile pentru primii chiriasi, printre acestia aflandu-se si Hidroelectrica, societatea inglodata in datorii de peste un miliard de euro. Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a decis sa inchirieze 3.200 mp in incinta cladirii de birouri, platind pentru acest hatar 750.000 de euro pe an.

De ce vrea Radu Stroe sa-i scoata nebuni pe sefii Politiei!

Procesul de umilire a institutiei Politiei Romane continua cu metode pe care nici macar "distrugatorul" Traian Igas nu a fost in stare sa le nascoceasca. Astfel, commando-uri de psihologi, sociologi si inspectori din aparatul central al MAI vor bantui tara, pentru a-i verifica la "mansarda" pe sefii politiei din teritoriu. Iar 16 dintre acestia, dupa cum sustin sursele noastre, vor fi gasiti vinovati de incalcarea "principiilor de etica si deontolgie prealabila", fiind zburati din functii. Pentru a le face loc oamenilor gruparii "Ologu", condusa de secretarul de stat Anghel Andreescu. Impins de la spate de obsesia de a demonstra ca este un bun sef al SRI, Radu Stroe a picat in plasa intinsa de secretarul de stat Anghel "Ologu" Andreescu, umflandu-si public muschii la proprii subordonati.

Excluderea lui Chiliman, amanata de goana liberalilor dupa functii

Forurile de conducere ale PNL se reunesc luni pentru prima oara in acest an. Desi sedinta urma sa se lase cu niste excluderi din partid, decizia ar putea fi amanata din cauza bataliei pentru functiile din Executiv. Presedintele Crin Antonescu a intocmit deja "rechizitoriul" primarilor Catalin Chereches si Andrei Chiliman, dupa cum sustin surse din partid. Cu toate acestea, cazul celor doi edili acuzati de tradare este posibil sa nu mai fie luat in discutie luni, conducerea PNL fiind mult prea ocupata cu impartirea ciolanului guvernamental. Mai mult, Chiliman ar putea fenta excluderea, doar pentru o scurta perioada de timp, si datorita faptului ca lui Antonescu i s-a pus mai nou pata pe liderul PNL Ilfov, Marian Petrache. Motivul: liberalul, un apropiat al lui Calin Popescu Tariceanu, s-a apucat sa povesteasca presei despre intentia conducerii partidului de a adera la PPE.

PUTEREA

În Gorj, justiţia şi politicienii vor să oblige ziariştii să-şi divulge sursele. Botniţă pentru presa independentă

Ziaristul de investigaţii Narcis Daju, proprietar al ziarului independent "Gorj News", a primit, spre finalul anului 2012, din partea Judecătoriei Târgu-Jiu, un "cadou" de care ar fi preferat să se lipsească. După publicarea unei anchete care îl viza pe secretarul de stat în MAE, Adrian Gorun, care este şi preşedinte al Senatului Universităţii "Constantin Brâncuşi" (UCB) din Tg.-Jiu şi un apropiat al premierului şi deputatului de Gorj Victor Ponta, jurnalistul, prin concursul şefului Secţiei penale a Judecătoriei Tg.-Jiu, Liviu Boian, a primit începerea urmăririi penale fiindcă nu ar fi procedat la dezvăluirea surselor pe care le-a folosit în redactarea articolului.

Bursa zvonurilor. SRS la 1

Excluderea lui Andrei Chiliman şi a lui Vlad Moisescu din PNL este deja o certitudine. Deşi celor doi nu li se pot aduce acuzaţii care să justifice statutar îndepărtarea lor din partidul în care activează din 1989, asta nu va conta când se va vota în forurile de conducere propunerea lui Crin Antonescu. Important este să i se facă pârtie proaspătului senator Sorin Roşca Stănescu, apropiat al preşedintelui partidului, către şefia organizaţiei PNL Sector 1, pe care şi-o doreşte de ceva vreme. Megalomanie Radio-TV. Şeful suprem al Radioului public are planuri măreţe. Surse informate ne-au dezvăluit că, Ovidiu Miculescu, instalat de PSD la conducerea SRR în vara lui 2012, se laudă acum, la început de an nou, că va deveni şef şi peste TVR, după unirea celor două instituţii.

Administratorul Hidroelectrica e pesimist: Urmează mari insolvenţe, mai ales în industrie

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, apreciază că 2013 va fi anul marilor insolvenţe, mai ales în domeniul industriei, pentru că băncile nu vor mai putea să "rostogolească" creditele cu probleme din cauza performanţelor slabe ale economiei. "Nu se întrevede nici un semn de creştere economică semnificativă şi de aceea nimeni nu-şi mai permite să rostogolească credite şi să provizioneze. Băncile au tot rostoglit creditele, s-au tot ascuns arierate. Din acest motiv, anul 2013 va fi un an al marilor insolvenţe, mai ales în domeniul industriei. În plus, insolvenţa a câştigat încredere, iar mulţi au început să vadă beneficiile acestei operaţiuni", a declarat Remus Borza, proprietarul firmei Euro Insol, citat de Mediafax.

ROMANIA LIBERA

Noua "echitate bugetară" a României, în viziunea Guvernului Ponta. Starea naţiunii. Prim-ministrul a lansat un proiect de buget care favorizează cheltuielile sociale

Premierul Victor Ponta a prezentat aseară ceea ce el a numit "o nouă filozofie bugetară" şi a arătat structura noului buget şi cifrele care îl susţin. Potrivit lui Ponta, noutatea pe care o aduce bugetul pe 2013 este înlocuirea austerităţii bugetare promovată de guvernarea PDL cu o nouă "echitate" bazată pe o mai bună colectare a fondurilor. Atât Ponta, cât şi ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, au insistat asupra reformei sistemului fiscal şi a instituţiilor responsabile cu colectarea, de la ANAF la vămi şi Garda Financiară, despre care Ponta a declarat că trebuie să devină "un braţ înarmat al statului".

Statul de drept moare la Pătârlagele sau despre Voinţa Poporului

Acuzaţiile de lipsă de transparenţă formulate de magistraţii Judecătoriei Vâlcea contrastează în mod atât de flagrant cu faptele încât făcătura nu poate deveni mai transparentă de atât. În plus, Danileţ este şi cel mai greu de revocat dintre membrii CSM fiind ales de 170 de instanţe, fiind probabil, cel mai reprezentativ dintre toţi membri CSM. Şi atunci, de ce Danileţ? De ce toată mascarada mesajelor de la Huşi şi Pătârlagele, când mai degrabă poate fi revocată Piviniceru din funcţia de ministru decât Danileţ din CSM, pentru că nu este de imaginat că vor exista atâţia judecători care să încalce legea? Pentru că mesajul care se doreşte transmis este că a venit din nou vremea când Voinţa Poporului bate din nou, orice: Bate legea, bate Constituţia, bate Statul de Drept.

Curtea de Apel Bucureşti cere revocarea tuturor membrilor CSM. Nemulţumirea a pornit de la "comportamentul nedemn" al lui Horaţiu Dumbravă, membru CSM

Curtea de Apel Bucuresti, care are 188 de judecatori, cat aproape sase curti de apel din tara, va cere revocarea tuturor membrilor CSM. Motivul principal al nemultumirilor de la CA Bucuresti : comportamentul nedemn al judecatorului Horatiu Dumbrava ( ales in CSM de curtile de apel) la alegerile de vinerea trecuta de la CSM, implicarea in jocurile politice pentru subordonarea Justitiei. De asemenea, majoritatea judecatorilor de la aceasta instanta sunt nemultumiti si de prestatia altor membrii CSM, precum Serban Alexandru, Adrian Neacsu, Mona Lisa Neagoe, tot pentru ca fac jocurile ministrului ales politic , Mona Pivniceru.

Ponta: 80% dintre persoanele despăgubite pentru imobile, mulţi cu drept cumpărat, nu mai sunt în ţară

Un procent de 80% dintre persoanele care au revendicat proprietăţi naţionalizate şi au primit despăgubiri din partea statului nu mai locuiesc în România, majoritatea dintre acestea fiind cumpărători de drepturi litigioase, a declarat premierul Victor Ponta, informează Mediafax. Conform datelor prezentate, joi, de Guvern, România a achitat deja despăgubiri pentru terenuri şi construcţii naţionalizate în cuantum total de 5 miliarde euro şi mai există solicitări de plată pentru încă 8 miliarde euro. Persoanele care au cumpărat drepturi litigioase pentru imobilele naţionalizate, în cadrul proceselor de restituire a bunurilor, vor fi obligate să achite un impozit pe diferenţa dintre suma plătită pentru acele drepturi şi cea încasată de la stat pentru proprietate sau valoarea imobilului respectiv.

ZIARUL FINANCIAR

Guvernul anunţă cheltuieli cu salariile bugetare mai mari cu un miliard de euro în 2013

Premierul Ponta a pus ieri pe masă liniile bugetului pentru 2013: creştere economică de 1,8%, un curs de 4,5 lei/euro, venituri de 207 mld. lei (+5%), cheltuieli de 212 mld. lei, (+3,7%). Cheltuielile salariale pentru bugetari cresc cu peste un miliard de euro (4,9 mld. lei). Premierul Victor Ponta a prezentat ieri, la Palatul Victoria, proiectul de buget de stat pentru anul 2013. Bazat pe un curs valutar de 4,5 lei pentru un euro şi un PIB estimat la 139,8 miliarde de euro, bugetul prevede venituri de 46 miliarde de euro şi cheltuieli de 49 miliarde de euro. Deficitul bugetar de 3 miliarde de euro, adică 2,1% din PIB, va fi finanţat în mod egal din surse interne şi externe. A fost prima dată când un guvern a pus pe masă datele bugetului într-o prezentare PowerPoint şi într-o formulă deliberat mai prietenoasă. Bugetul a fost însă prezentat în miliarde de euro, fără să fie indicat un curs mediu pentru 2013. Acesta a fost indicat de premier la 4,5 lei pentru un euro.

Motoarele industriei au frânat anul trecut

Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, a dat semne de oboseală spre finalul anului trecut, iar unii analişti iau în considerare scenariul revenirii PIB în teritoriul negativ în 2012 şi o creştere economică modestă, de 1-1,5%, în 2013. În noiembrie, producţia industrială a înregistrat un declin de 1,3% faţă de aceeaşi lună din 2011, reprezentând cea mai mare scădere din ultimii trei ani. "Scăderea producţiei industriale este un fenomen îngrijorător pentru că nu am mai avut un trimestru de scădere de foarte multe trimestre şi industria era cea care susţinea până acum PIB-ul României. După părerea noastră, economia românească nu poate să crească în acest an dacă producţia industrială se contractă", spune Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.

România a consumat mai puţină energie, dar a ajuns importator

Consumul de energie al României a scăzut anul trecut faţă de 2011, în ciuda faptului că 2012 a fost un an al extremelor meteorologice, lucru care ar fi trebuit să se traducă în mai multă energie consumată. Singura explicaţie este astfel o încetinire pe plan economic, spun reprezentanţii Transelectrica. Datele preliminare ale Transelectrica arată că anul trecut consumul intern brut de energie s-a ridicat la 59,28 TWh, faţă de un consum de 60 TWh înregistrat în anul 2011, aceasta însemnând o scădere de circa 1,25%. Analiza consumului de energie este un exerciţiu important pentru că evoluţia acestuia dă indicii în timp real despre mersul unei economii. Mai mult, dintr-un exportator tradiţional de energie electrică, România s-a transformat anul trecut în importator şi astfel unul dintre cele mai pesimiste scenarii în ceea ce priveşte domeniul energetic a prins contur.

Asaltul străinilor asupra titlurilor de stat coboară cursul euro la 4,37 lei

Peste cinci miliarde de lei au vrut investitorii să plaseze ieri în obligaţiuni de stat în lei, acest volum spectaculos indicând din nou prezenţa străinilor care s-a făcut simţită şi pe piaţa valutară, unde vânzările de euro au împins cursul sub pragul de 4,40 lei/euro. BNR a calculat un curs de 4,3753 lei pentru un euro, în scădere cu aproape 20 de bani faţă de nivelul din urmă cu o lună. Moneda europeană nu a mai fost atât de ieftină din aprilie 2012, când piaţa valutară a început să devină din ce în ce mai tensionată pe măsură ce investitorii financiari străini au trecut la lichidarea poziţiilor ca reacţie la agravarea instabilităţii politice. Pe seama resurselor uriaşe de lichiditate disponibile pe piaţa internaţională, România ajunge acum într-o perioadă scurtă de timp să redevină o destinaţie interesantă pentru capitalul străin. Vizibilitatea pieţei locale creşte odată cu includerea într-unul din indicii britanicilor de la Barclays, însă decisivă va fi o mişcare similară a JP Morgan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb