• ADEVARUL
• Banii de la UE: trebuie să cheltuim într-un an cât am absorbit în ultimii şase
Cele 40 de miliarde de euro alocate României pentru tronsonul bugetar comunitar 2014-2020 presupun o absorbţie de 5,7 miliarde de euro pe an, exact cât am reuşit să cheltuim din 2007 până în prezent. Delegaţia României a reuşit un acord de principiu în care perioada de utilizare a fondurilor europene să fie prelungită la trei ani după scadenţa bugetului, adică "N+3". Altfel spus, vom putea folosi fondurile europene până la 31 decembrie 2016, în caz contrar va purta eticheta dezangajării, ceea ce înseamnă că nu a utilizat toţi banii alocaţi de UE. Prin acest consens, delegaţia României speră să atragă alte 4 miliarde de euro, care se vor adăuga bugetului de 40 de miliarde stabilit vineri. Astfel, ţara noastră ar putea accesa fonduri de 44 de miliarde de euro până în 2023.
• Europarlamentarii nu vor austeritate
În timp ce la Bruxelles încă se negocia, liderii de grup din Parlamentul European (PE) au semnat o scrisoare comună prin care arată că nu vor vota pentru un buget redus. "Nu trebuie să acceptăm un buget de austeritate pe şapte ani. Dacă acceptăm acest lucru, acceptăm faptul că această criză va continua la infinit", a spus şeful Grupului Popularilor Europeni (PPE), Joseph Daul. "Avem nevoie de resurse proprii, pentru că acest joc ruşinos al competiţiei între ţări şi între reduceri trebuie să fie oprit", a spus, la rândul său, Hannes Swoboda - liderul Grupului Socialist şi Democrat (S&D). Dacă acest proiect nu va trece de Parlamentul European, Comisia Europeană trebuie să vină cu un alt buget, iar în anul curent se va merge pe plafoanele maximale ale anului precedent.
• Victor Ponta: "Băsescu este leu doar la aeroportul din Otopeni, la Bruxelles este şi el un pisic"
Preşedintele Traian Băsescu nu mai are nici legitimitatea şi nici interesul de a se bate pentru România, deoarece se află la sfârşit de mandat, păstrând doar mici răutăţi şi, probabil, s-ar bucura ca România să nu intre în spaţiul Schengen, a declarat duminică seară premierul Victor Ponta. Preşedintele Băsescu este "leu" şi curajos doar la aeroportul din Otopeni, dar la Bruxelles, unde s-a negociat bugetul comunitar al României pentru intervalul 2014-2020, este şi el "un pisic", a declarat premierul Victor Ponta, spunând şi că alocarea obţinută de la UE este una foarte proastă. Potrivit acestuia, România a pierdut bani, comparativ cu propunerea iniţială a Comisiei Europene şi nu i-a fost susţinută poziţia aşa cum au făcut-o, în cazul lor, autorităţile din Polonia.
• Fronturile războiului PSD-PNL
Neînţelegerile din cadrul USL se accentuează de la o zi la alta şi se manifestă pe toate palierele Puterii: în Guvern, în Parlament şi pe plan local. Unul dintre fronturile de luptă este chiar în interiorul Executivului. Recent, vicepremierul Liviu Dragnea (PSD) l-a avertizat pe ministrul liberal al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, că ar putea să piardă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Potrivit lui Dragnea, dacă ANAF nu prezintă un plan de măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale, "s-ar putea să se ia decizia de a se înfiinţa o structură specializată la nivelul premierului". Disputa pe subordonarea ANAF se adaugă altor controverse existente la nivelul Executivului. Liberalii sunt nemulţumiţi de faptul că premierul nu a rezolvat, nici până acum, problema legată de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR).
• Statul vrea cât mai mulţi bani de pe acţiunile Rompetrol. Ce spun oficialii companiei
Pentru datoriile Rometrol faţă de statul român, compania a plătit dobânzi de 250 de milioane de dolari, a declarat sâmbătă, la Antena 3, Titov Buzescu, consilier al CEO Rompetrol. El arată că investiţiile Grupului vor fi de 1,5 miliarde de dolari, Rompetrol urmând să deschidă 150 de noi benzinării în România. Rompetrol vrea să răscumpere anul acesta acţiunile deţinute de statul român la rafinăria Petromodia în contul datoriilor istorice. Kazahii de la KazMunayGas (KMG) - concernul care controlează Rompetrol - sunt dispuşi la negocierea unui preţ şi poartă deja discuţii cu Guvernul de la Bucureşti.
• CAPITAL
• Privatizarea CFR Marfă a reintrat pe linia prioritară
Mult a trecut, puţin a rămas. Sau, altfel spus, aşa ne lasă să credem autorităţile când fac referire la privatizarea CFR Marfă, proces întrerupt la un moment dat. Acum a apărut un nou termen: iunie, 2013. Vestea că CFR Marfă se va privatiza în 2013 a stârnit multe discuţii. Pe de o parte, există voci care spun că este un termen realist, iar pe de alta sunt sceptici care susţin că acest lucru nu se va întâmpla într-un viitor apropiat, motivul fiind cât se poate de simplu: deocamdată, "interesul lor nu este să o vândă", indiferent de negocierile cu FMI. Până la a demonstra dacă scepticii au avut sau nu dreptate, procesul de privatizare începe să-şi urmeze cursul. Iar primul pas a fost deja făcut: Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a avizat proiectul de privatizare.
• Noua strategie fiscal-bugetară, la fel de nerealistă ca prima
Consiliul fiscal a luat la puricat varianta revizuită a Strategiei fiscal-bugetare 2013-2015 şi a ajuns la concluzia că se păstrează o constantă: lipsa de transparenţă. Strategia Fiscal-Bugetară (SFB) pentru 2013-2015 a fost publicată de guvernul Ponta la fel ca bugetul pentru acest an: din scurt şi făcută pe genunchi. Şi, la fel ca şi în guvernările anterioare, gradul de transparenţă lasă de dorit. Mai ales în zona de detaliere a datelor luate în calcul pentru diferite venituri. Autorităţile sunt incapabile să detalieze direcţiile în care vor merge veniturile şi cheltuielile bugetare în 2014 şi 2015, ceea ce înseamnă că deciziile următoare vor fi luate pe moment, în funcţie de evoluţia acestora. Adică o lipsă substanţială de predictibilitate, acoperită de o strategie menită doar să adoarmă "vigilenţa" organismelor internaţionale cu care avem încheiate diferite acorduri (FMI) sau cu care am semnat angajamente (CE, UE).
• PREMIERĂ Americanii nu mai sunt "number one". O altă naţiune le-a luat locul
Până anul acesta, cele mai multe schimburi comerciale (totalul importurilor şi exporturilor) erau realizate de către Statele Unite ale Americii. Supremaţia SUA în comerţul global a venit imediat după finalul celui de-al doilea război mondial. În 2012, exporturile şi importurile Statelor Unite s-au ridicat la 3,82 de trilioane de dolari, după cum a anunţat departamentul american, ieri. Privind cifrele raportate de administraţia chineză, observăm că schimburile comerciale ale acestei ţări au depăşit valoarea de 3,87 trilioane de dolari, China devenind astfel naţiunea cu cel mai mare trading. În 2012, asiaticii au avut un surplus comercial de 231,1 miliarde de dolari, în timp ce SUA a raportat un deficit comercial de 727,9 miliarde de dolari.
• CURIERUL NATIONAL
• AVAS vrea haosul creanţelor din industrie
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) vrea să preia de la ANAF creanţele marilor companii ajunse în insolvenţă sau chiar faliment, argumentând că astfel poate căuta şi găsi investitori strategici, dispuşi să găsească soluţii măcar pentru reluarea parţială a activităţii, în timp ce ANAF s-ar preocupa mai degrabă de colectarea creanţelor prin valorificarea activelor. AVAS are în portofoliul său aproximativ 2000 de societăţi comerciale aflate în procedura insolvenţei, la 233 dintre acestea având şi calitatea de actionar. Dintre cele 233, la 90 AVAS este acţionar majoritar.
• Ucraina vrea ca România să o ajute să scape de dependenţa de Rusia
Autorităţile de la Kiev au transmis premierului Victor Ponta o invitaţie la Kiev, ocazie cu care să aibă loc şi un forum de afaceri româno-ucrainean. Kievul doreşte o colaborare strânsă cu Bucureştiul în domeniul energiei alternative, cu scopul declarat de a scăpa de dependenţa de Rusia în domeniul gazelor. Amabsadorul Ucrainei la Bucureşti, Teofil Bauer, a anunţat că o companie românească este interesată să exploateze gaze de şist în Ucraina.
• China a intrat în Noul An, cel al Şarpelui de apă
Ieri, China a sărbătorit intrarea în Noul An, cel al Şarpelui de apă. De asemenea, tot ieri a început şi Festivalul Primăverii, cea mai importantă sărbătoare tradiţională chinzească. Încă de săptămânile trecute, oamenii au cumpărat decoraţiuni pentru această sărbătoare, precum candelabre roşii şi jucării în formă de şarpe cu care şi-au împodobit casele. De asemenea, oraşele au fost şi ele decorate cu astfel de ornamente tradiţionale. Calendarul chinezesc este împărţit în cicluri de 60 de ani. În acest calendar, şarpele ocupă cea de-a şasea poziţie într-un ciclu de 12 animale. Anul Şarpelui începe pe 10 februarie 2013 şi se încheie pe 30 ianuarie 2014.
• Egoism-Europa, 1 la 0. Parisul învins, David Cameron jubilează
Analiştii politici europeni consideră că acordul asupra bugetului european la care s-a ajuns la recentul summit european are o importanţă cu mult mai mare decât se crede. El, de fapt, pecetluieşte alianţa dintre Berlin şi Londra, împotriva Parisului, tendinţă remarcată în diverse acţiuni, declaraţii din ultimele săptămâni. Liderii grupurilor politice din PE au anunţat că nu vor fi de acord cu bugetul în forma actuală. Dar... în opinia unor comentatori, este puţin probabil că europarlamentarii vor merge până la capăt, asumându-şi riscul unei crize.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Lupi paznici la oi! Politicieni penali sau cu interese în justiţie au înhăţat Comisiile Juridice
Locul în care se discută legile ţării a fost înţesat de politicieni cu interese. Unii au fost trimişi în judecată şi tremură pentru libertatea lor, iar alţii încearcă să-i ajute, la greu, pe cei care i-au trimis în Parlament. În Comisiile juridice ale Parlamentului - acolo unde se dezbat, se avizează şi prin care trec toate legile României - s-au îngrămădit parlamentari aflaţi în război cu Justiţia. Gigi Becali, Tudor Chiuariu sau Mate Andras Levente sunt doar câţiva dintre cei aflaţi în situaţia paradoxală de a vota, promova şi aviza legi de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) sau regulamente privind procedura de reţinere sau arestare a unor parlamentari. În acelaşi timp, ei au fost declaraţi incompatibili de ANI sau trimişi în judecată pentru diferite infracţiuni.
• Scandalul cărnii de cal scoate la iveală o mafie internaţională
Incidentul falsei lasagna de "vită" relevă dedesubturile unei afaceri profitabile, consimţită tacit de francezi şi britanici deopotrivă. Primele indicii ale anchetelor realizate în scandalul cărnii de cal, prezentată pe rafturile din Marea Britanie drept vită, scot la iveală un întreg circuit al ilegalităţilor, unele aflându-se chiar pe teritoriul britanic. Până ca lasagna din carne de cal (suspectată că ar fi de provenienţă românească), comercializată de firma britanică Findus, să ajungă în supermarketurile din Regatul Unit cu eticheta "carne de vită", materia primă a fost "rotită" prin mai multe ţări din Europa, cu ajutorul unor acte falsificate. O spune Sorin Minea, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, care crede că românii nu au nici un amestec în toată povestea.
• Şef la Radio cu funcţii multiple şi nume de cod
Ovidiu Miculescu a semnat un angajament cu Securitatea, cu numele de cod"Adrian". Cu toate acestea, CNSAS nu a găsit note informative furnizate de actualul şef al Radioului. În acelaşi timp, directorul ar putea fi declarat incompatibil după ce a ocupat două funcţii despre care legea spune că nu pot fi exercitate simultan. În perioada 2010-2012, directorul general al Radioului public, Ovidiu Miculescu, a ocupat o funcţie de membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), fiind numit de către Parlament, la propunerea grupului parlamentar PSD. Potrivit legii, aceasta este o funcţie de demnitate publică. În aceeaşi perioadă, Miculescu era şi director în cadrul Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii S.A, Radiocom. Prin intermediul acestei societăţi se difuzează programele Radioului public.
• Congresul SUA: România este un amplasament nepotrivit pentru scutul antirachetă
Studii secrete efectuate de Departamentul Apărării din SUA pun sub semnul întrebării capacitatea sistemului de apărare antirachetă, care ar urma să fie amplasat în Europa, de a proteja SUA de rachetele iraniene, susţin anchetatori ai Congresului. Oficialităţi din armată cred că problemele pot fi totuşi depăşite şi continuă să avanseze cu aceste planuri, dar soluţiile propuse s-ar putea dovedi dificile, relatează Associated Press. O posibilitate a fost deja exclusă ca fiind nefezabilă din punct de vedere tehnic. O alta, care presupune reamplasarea interceptorilor de rachete din Polonia şi posibil România pe nave din Marea Nordului, ar putea fi explozivă din punct de vedere diplomatic.
• Premierul nu iese din vorba Socialiştilor Europeni
Premierul Victor Ponta nu face altceva decât să respecte linia Socialiştilor Europeni, atunci când critică bugetul UE şi prestaţia delegaţiei României condusă de Traian Băsescu zilele trecute de la Consiliul European. Negocierile dure dintre liderii Europei ar putea să fie nimic, în comparaţie cu "luptele" care se anunţă în Parlamentul European(PE). Doar la câteva ore după anunţarea Bugetului UE pentru perioada 2013- 2020, grupurile politice din PE au anunţat că l-ar putea respinge. Printre acestea s-au numărat şi Socialiştii Europeni. Astfel, chiar Martin Schulz, preşedintele PE şi fostul lider al eurosocialiştilor, a spus că votul asupra Cadrului financiar multianual 2013- 2020 ar trebui să fie unul secret, ceea ce-i pune în pericol şansele de adoptare. Reuniunea Consiliului European risca să devină un eşec răsunător.
• JURNALUL NATIONAL
• Ungureanu, banii înapoi!
Jurnalul Naţional îi solicită fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu să returneze sumele cheltuite pentru protocol pe parfumuri, creme, ţigări şi fripturi. Politica are memorie scurtă: în urmă cu câteva zile, "premierul de 80 de zile" Mihai Răzvan Ungureanu critica de la tribuna Parlamentului bugetul pe 2013 pe motiv de prea mult "socialism". Liderul Forţei Civice uită însă cum guvernul său de dreapta avea acum un an "emoţii pozitive" despre reîntregirea salariilor şi returnarea contribuţiilor de sănătate reţinute ilegal pensionarilor, dar se codea să le pună în practică, în timp ce era ţinut în puful bugetar de Regia Autonomă a Protocolului de Stat (RA-APPS).
• România, tomberonul de gunoi al Italiei. Lafarge arde deşeurile italienilor la Medgidia. Agenţia pentru Protecţia Mediului protejează mafia gunoaielor?!
România a ajuns groapa de gunoi a Europei şi nu numai. Printre ţările exotice care preferă să exporte deşeuri în România se află Tanzania, Zimbabwe, Guatemala, Uganda sau Mozambic. În anul 2011, 40 de state ne-au trimis o cantitate de aproape 850.000 tone de deşeuri. Iar, în 2012, cantitatea de deşeuri ajunsă pe teritoriul României a atins cota de 2,23 milioane tone. Deşeurile au intrat în ţară cu acordul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, condusă de preşedintele cu rang de secretar de stat Mihai Fâcă. Dar România a rămas principala destinaţie pentru deşeurile italienilor. La începutul lunii ianuarie, mirosul înţepător al deşeurilor i-a făcut pe inspectorii Corpului de Control al Ministerului Mediului să solicite ajutorul Gărzii Naţionale de Mediu şi Agenţiei Naţioanle pentru Protecţia Mediului (ANPM) pentru a-i lua urma.
• Mugur Ciuvică: În urma Deciziei CEDO, Traian Băsescu rămâne colaborator al Securităţii
Mugur Ciuvică face următoarele precizări la decizia CEDO privitoare la încălcarea libertăţii de exprimare în procesul pe care preşedintele Traian Băsescu i l-a intentat preşedintelui Grupului de Investigaţii Politice: 1. În data de 15 ianuarie 2013, CEDO a declarat plângerea mea ca fiind inadmisibilă. Cu toate acestea, anterior aceeaşi instanţă declarase aceeaşi plângere ca fiind admisibilă. 2. Plângerea mea a fost judecată de un complet de 7 judecători. Cea mai mare parte a deciziilor CEDO sunt luate în unanimitate. În cazul meu, judecătorii nu au avut o poziţie unanimă, decizia fiind luată cu majoritate.
• PREVIZIUNI SUMBRE pentru luna mai a anului 2013. Ce spun Tan Khoon Yong, Marele Maestru din Singapore şi astrologul Chow Hon-Ming din Hong Kong
Astrologii asiatici spun că Anul Şarpelui se identifică cu elementul Apă, care simbolizează teama, element ce se află deasupra elementului Foc, care reprezintă bucuria şi optimismul, iar antagonismul celor două elemente (apa stinge focul) va face să apară turbulenţe în luna mai. "Este un an al dezastrului...o mulţime de lucruri nu vor merge aşa uşor", anticipează Tan Khoon Yong, Marele Maestru din Singapore, care spune că "Uniunea Europeană va fi ameninţată cu scindarea în luna mai, iar moneda euro ar putea avea probleme". Un alt astrolog, Chow Hon-Ming, din Hong Kong, anticipează că în luna mai vechile dispute dintre Japonia şi China ar putea degenera într-un scurt război între cei "doi şerpi". Luna mai este şi luna şarpelui în horoscopul chinezesc, iar între 5 mai şi 6 iunie, aceşti doi şerpi se vor întâlni, tensiunile vor atinge punctul culminant.
• Acordurile petroliere obţinute de Chevron sunt ilegale. Legea care stă la baza acordurilor se referă la gazele convenţionale, care nu includ şi gazele de şist
Acordurile petroliere obţinute de compania americană Chevron pentru explorarea-dezvoltarea-exploatarea zăcămintelor de gaze de şist din cele trei perimetre din Dobrogea sunt ilegale, potrivit Raportului realizat de o comisie de experţi. Cele trei acorduri sunt ilegale deoarece au la bază Legea petrolului nr.238/2004 care face referire la gazele naturale, cunoscute şi sub denumirea de gaze convenţionale, nu şi la restul gazelor naturale, numite neconvenţionale, printre care se numără şi gazele de şist. "Gazele naturale cuprind gazele libere din zacaminte de gaz metan, gazele dizolvate în ţiţei, cele din capul de gaze asociat zăcămintelor de ţiţei, precum şi gazele rezultate din extracţia amestecurilor de gaz condensat", potrivit Legii petrolului.
• NATIONAL
• George Ciuhandu,fiul fostului primarului din Timisoara, blagoslovit cu actiuni de milioane de euro de "Caracatita mall-urilor"!
Dupa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, tentaculele "Caracatitei mall-urilor" s-au intins in toata tara. Iar printre cei care au aderat la sistemul suveica format din sute de firme controlate din umbra de "rechinul" imobiliar international Real4You se numara si George Cristian Ciuhandu. Fiul primarului Ciuhandu devine actionar al unor firme cu active de milioane de euro, la ceva vreme dupa ce alte firme "surori" din suveica au construit hypermarket-uri pe terenuri preluate cu cantec. Astfel, dupa ce firmele controlate de austriecii de la Real4You au construit mai multe obiective in Timisoara, George Cristian Ciuhandu este angajat de acestia sa proiecteze magazine Kaufland si Plus in alte locatii din tara, exemplul cel mai relevant fiind cel de la la Lugoj.
• Dezvaluirile din "National", privind rapoartele secrete ale Inspectiei Judiciare, zguduie CSM-ul
Dupa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, in sertarele membrilor Inspectiei Judiciare a CSM stau "la fezandat" rapoarte secrete care pot arunca in aer mecanismele intregii Justitii romanesti. Iar veritabila "bomba" cu ceas este gata sa explodeze acum, dupa ce informatiile din ziarul nostru au stat la baza unui demers fara precedent al membrilor Sectiei Judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel, acestia au solicitat oficial ca pana pe data de 15 martie 2013, Inspectia Judiciara sa prezinte rezultatele verificarilor tuturor avizelor de arestare si perchezitie emise de CSM in ultimii cinci ani!
• Israelul, gata de atac, sirienii se refugiaza in pesteri
Rebelii sirieni au pornit de vineri cea mai mare ofensiva pentru a patrunde in Damasc, dar n-au reusit sa treaca de Divizia 4 Mecanizata, condusa de fratele lui Bashar, generalul Maher Assad. Rebelii au pierdut si pozitiile pe care le castigasera pe autostrada Alep-Damasc, dar efective importante au ramas in suburbiile sudice ale Damascului. Capitala, cu aproape doua milioane de locuitori, este al doilea oras dupa Alep (2,3 milioane de locuitori) care va fi divizata intre combatanti. Oamenii nu mai stiu unde sa fuga. Taberele de refugiati amenajate in Turcia, Liban si Iordania sunt pline si nici nu ofera conditiile elementare de trai, nefiind aprovizionate sustinut cu alimente, apa, caldura sau servicii medicale.
• Politia americana se militarizeaza
Homeland Security (DHS) mai achizitioneaza inca 21,6 milioane de gloante, care se adauga celor 1,6 miliarde deja achizitionate in ultimele zece luni. Acum, agentia federala "suprema" in ceea ce priveste securitatea SUA are munitie pentru un razboi care ar putea tine si 30 de ani. Pentru comparatie, in timpul actiunilor de lupta din Irak, soldatii americani au consumat 5,5 milioane de gloante pe luna. O asemenea cantitate de munitie arata ca DHS se teme de revolte, mascate, oficial, sub denumirea "cresterea riscului de actiuni teroriste acasa".
• PUTEREA
• EXCLUSIV VICTOR PONTA. Cine va fi preşedinte, cine va fi premier în 2014 nu ştim sută la sută
Mihai Palsu a avut o discutie timp de aproape o oră cu prim-ministrul Victor Ponta. Au rezultat câteva răspunsuri tranşante, care vor zgudui lumea politică românească. Astfel, în continuare modificarea Constituţiei nu este pentru cine se pregăteşte, ci pentru cine se nimereşte, evazioniştii protejaţi de politicieni au făcut şi fac presiuni pe toate fronturile, un megacontrol fiscal poate naşte monştri mai mari decât Blejnar, regionalizarea este o pălărie uriaşă şi tinerii sunt neinteresaţi. Pe scurt, este un interviu pentru neliniştea politicienilor halapi, a şefilor Fiscului şi a lui Crin Antonescu. Modificarea Constituţiei şi regionalizarea României sunt teme prezente şi în viaţa politică, şi în cea socială. Din răspunsurile premierului rezulta că nimic nu mai e sigur în USL.
• REVOLTĂTOR. Clienţii plătesc şi "tunurile" date de directorii de bănci
Ziarul PUTEREA vă prezintă opiniile specialiştilor cu privire la consecinţele amânării, de către Guvern, a prevederilor din noul Cod de procedură civilă care ar putea duce la eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele (inclusiv din cele de credit). Reamintim că aceste prevederi au fost amânate de mai multe ori în ultimii cinci ani, de către mai multe guverne, în urma unui puternic lobby bancar. Aceasta întrucât, potrivit unui studiu de impact făcut de Asociaţia Română a Băncilor (ARB) la sfârşitul anului trecut, eliminarea acestor clauze din contracte (n.r. - în special cele referitoare la impunerea unor comisioane care încarcă masiv ratele la credite) ar duce la pierderi de circa 600 de milioane de euro pentru bănci.
• Autorităţile vor să demoleze şi să reconstruiască Hala Matache
Mai multe ONG-uri vor protesta miercuri, de la ora 11.00, în faţa Ministerului Culturii. Principalul scop al acţiunii este menţinerea pe actualul amplasament a Halei Matache, pe care autorităţile vor să o mute prin demolare şi reconstruire în altă zonă. "Toate speranţele susţinătorilor halei se pun acum în ministrul Culturii, profesorul Daniel Barbu. Societatea civilă i-a trimis o scrisoare ministrului Barbu, cerându-i să salveze Hala Matache şi să nu semneze aprobarea demolării ei. Autorităţile care au interese obscure de a demola cu orice preţ clădirea nu vor să prezinte Ministerului Culturii şi versiunea de proiect în care Hala Matache rămâne în picioare, ci pretind că nu se poate altfel decât dacă hala se demolează", spune Horia Marinescu, membru al Uniunii Arhitecţilor Români.
• Comisia Europeană denunţă sumele exagerate ale transferurilor din fotbal şi lipsa concurenţei loiale. Daţi bani şi la săraci!
Comisia Europeană a efectuat un raport din care a reieşit că grupările din fotbalul european au ajuns să cheltuie aproximativ 3 miliarde de euro anual pe transferuri de jucători, însă din aceştia, doar o sumă infimă ajunge la cluburile mici, cele care i-au format de la copii şi juniori pe respectivii fotbalişti. Din respectivul studiu mai reiese că în perioada 1995-2011, numărul transferurilor în fotbalul european a crescut de 3 ori, în timp ce sumele cheltuite au crescut de 7 ori. Cele mai importante mutări le fac însă doar câteva cluburi, patronate de oameni extrem de potenţi financiar, iar asta nu face decât să crească decalajul între cluburile mari şi cele mici.
• ROMANIA LIBERA
• EXCLUSIV. Semnal de la Washington: Americanii nu pleacă, scutul de la Deveselu este în siguranţă
România Liberă a solicitat ambasadei SUA la Bucureşti să ne ofere câteva răspunsuri privind informaţiile publicate de Associated Press şi preluate de Fox News cu privire la faptul că mai multe rapoarte secrete ar fi calificat teritoriul României drept "nepotrivit" pentru amplasarea elementelor scutului anti-rachetă în ţara noastră şi a eventualităţii relocării interceptoarelor din România. Răspunsul ferm este că americanii nu pleacă nicăieri, baza de la Deveselu se va construi iar instalaţiile anti-rachetă din România sunt importante pentru protecţia SUA şi statelor europene.
• Interviu cu Kelemen Hunor, preşedintele UDMR - Ponta este corect, deschis şi receptiv cu maghiarii
Kelemen Hunor, 44 de ani, ales preşedinte al UDMR acum doi ani, crede că Titus Corlăţean, ministrul român de Externe, şi omologul său ungar, Janos Martony, puteau rezolva scandalul steagurilor Ţinutului Secuiesc în tăcere. Şefii celor două diplomaţii ar putea, de asemenea, negocia inclusiv principala revendicare a UDMR, autonomia Ţinutului Secuiesc, crede Kelemen Hunor, cu atât mai mult cu cât Constituţia Ungariei precizează că guvernele de la Budapesta trebuie să susţină aspiraţiile şi proiectele comunităţilor maghiare care nu trăiesc în Ungaria. Preşedintele UDMR socoteşte că în interiorul arcului guvernamental Crin Antonescu şi Dan Voiculescu sunt promotorii curentului naţionalist, în schimb Victor Ponta este "foarte corect, deschis, receptiv", "empatic" şi "responsabil".
• The Guardian. Imperiul imobiliar secret al Vaticanului, realizat cu banii lui Mussolini. Profima S.A., centrul ocult al spălării banilor
The Guardian a publicat o anchetă explozivă potrivit căreia Vaticanul a construit în secret un vast imperiu imobiliar datorat, în parte, banilor proveniţi de la regimul fascist al lui Mussolini. În replică, L"osservatore Romano a reacţionat descriind milioanele investite de Vatican în efortul de război al Aliaţilor. "Un adevărat fluviu de bani".Papalitatea foloseşte un paradis fiscal pentru crearea unui portofoliu internaţional de 500 milioane lire sterline, cu proprietăţi imobiliare în Marea Britanie, Franţa şi Elveţia. Puţini turişti aflaţi în trecere prin Londra ştiu că sediul Bulgari, casa de bijuterii de înaltă clasă,de pe New Bond Street sau al bogatei bănci de investiţii Altium, aflat între piaţa Saint-James şi Pall Mall aparţin Sfântului Scaun.
• ZIARUL FINANCIAR
• Sunteţi siguri că aţi putea/vrea să plătiţi preţul unui curs liber?
Vladimir Cohn, om de afaceri cu două capacităţi de producţie în domeniul hârtiei şi 500 de angajaţi pe lista lunară de plată, crede că nivelul cursului ar trebui să fie mai ridicat. Poate din punctul de vedere al intrărilor şi ieşirilor de capital nivelul actual al cursului este corect, spune el. Dar pentru economia românească, aşa cum este ea în prezent, un curs de 5,5-6 lei pentru un euro ar fi mai bun. Exporturile ar deveni mai competitive şi ar scădea importurile. De partea cealaltă, guvernatorul Mugur Isărescu afirmă că din punctul de vedere al Băncii Naţionale, al calculelor pe care le face pe baza datelor economice, cursul actual - în jurul a 4,4 lei pentru un euro - este apropiat de valoarea reală.
• În războiul ironiilor preşedinte - premier, pe tema noilor fonduri de la Bruxelles. România se pregăteşte să piardă alte 16 mld. euro
Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au schimbat o serie de ironii unul la adresa altuia după summit-ul UE cu privire la cât de bună a fost negocierea pentru bugetul de la UE 2014-2020, fără însă să ţină cont că sunt ambii responsabili de atragerea a doar 12% din actualul buget alocat României pe fonduri structurale. Cel mai optimist, absorbţia pe fonduri structurale va ajunge la 25% până în 2015 pentru actualul exerciţiu financiar, iar dacă se va păstra acest grad redus, România va pierde alte 16,5 mld. euro din fondurile structurale din exerciţiul financiar ulterior, adică trei sferturi din cele 21,8 mld. euro cu care s-a întors preşedintele de la Bruxelles. Noroc cu agricultura unde gradul de absorbţie este deja 50% şi va ajunge probabil la 70-80%, deci şi în exerciţiul financiar 2014-2020 aici vor intra sigur bani.
• Opinie Florin Pogonaru, AOAR: Ce se întâmplă când datornicii fac legea
Din întâlnirile cu peste 300 de întreprinzători privaţi avute în ultimele trei luni în cadrul Centrului de consiliere şi asistenţă în afaceri al AOAR şi WIFI (Centrul de training al Camerei de comerţ a Austriei) a rezultat că 25-30% din sumele datorate şi pentru care s-au emis instrumente de plată au întârzieri de peste 90 de zile la încasare. A rezultat de asemenea că acest procent este în creştere, neîncrederea firmelor în instrumentele de plată fiind subiectul cel mai des adus în discuţie de întreprinzători. Problema e comună din Vaslui la Satu Mare şi Bucureşti: "Nimeni nu mai are încredere să facă afaceri cu nimeni decât cu banii jos". Revenind la problema "dispariţiei" sancţiunilor penale pentru neexecutarea obligaţiilor prin instrumente de plată, în mod paradoxal nimeni nu poate explica ce s-a întîmplat. Dacă înainte de criză se ştia că emiterea unui cec fără acoperire înseamnă puşcărie, acum cei care le emit sunt relaxaţi.