REVISTA PRESEI 11.04.2017

Willy Homner
Revista Presei / 11 aprilie 2017

REVISTA PRESEI 11.04.2017

ADEVARUL

Surpriză în Legea salarizării unitare: salariul minim, umflat cu pompa

PSD a făcut public proiectul Legii de salarizare unitară, conform căruia ierarhizarea salariilor din sistemul bugetar va fi realizată etapizat, până în anul 2022. În anexele la lege, nu sunt însă prezentate explicit salariile ce vor fi încasate imediat ce legea va intra în vigoare, adică de la 1 iulie 2017, ci salariile la care bugetarii vor ajunge în decembrie 2022. Proiectul de lege prezintă şi coeficienţii de ierarhizare a acestora, astfel încât raportul dintre cel mai mic şi cel mai mare salariu din sistem să fie de 1:12. Aici, proiectul aduce o surpriză: conform acestuia, în anul 2022, salariul minim pe economie ar urma să fie de 2.500 de lei, căci la această cifră se ajunge dacă împărţim orice salariu menţionat în lege la coeficientul de ierarhizare corespunzător.

Analiză: SUA şi Rusia îşi umflă muşchii în Mediterana

Şeful diplomaţiei americane Rex Tillerson, soseşte, marţi, la Moscova într-un context tensionat al relaţiilor americano-ruse. Rusia a acceptat sarcina de a se asigura că arsenalul de arme chimice a regimului sirian este distrus, iar eşecul ruşilor a permis atacul chimic din Khan Sheikhoun. Mesajul cu care Tillerson vine la Moscova este : lăsaţi-l din braţe pe Bashar. Pentru a fi mai convingătoare, SUA recurg şi la "beţişor" şi la "zăhărel" . La summit-ul la nivel de miniştrii de externe ai G7 ce a început, luni, în Italia, Statele Unite şi Marea Britanie au dorit să transmita un mesaj puternic liderului de la Kremlin. Boris Johnson şi Rex Tillerson sunt pregătiţi să ofere Rusiei şansa de a reveni în G8, dacă renunţă la sprijinirea regimului Assad. Şeful diplomaţiei britanice a avertizat că americanii ar putea să lanseze noi raiduri aeriene după atacul bazei al-Shaayrat.

Campanii de dezinformare prin intermediul presei

Împotriva României s-au dus constant de-a lungul timpului războaie informaţionale, campanii de presă, propagandă neagră, de către state şi organizaţii străine. De-a lungul istoriei s-au înregistrat "legenda neagră" creată lui Vlad Ţepeş în Europa Occidentală de către negustorii saşi din Transilvania care aveau litigii comerciale cu acesta, campaniile de presă din secolul XIX care aveau ca obiectiv acordarea de cetăţenie română în masă minoritarilor sau campaniile trustului britanic al lordului Rothermeere în vederea anexării Transilvaniei la Ungaria. În perioada de dinainte de 1989, România a fost, de asemenea, confruntată cu războaie informaţionale menite nu numai să discrediteze regimul Ceauşescu, dar şi să afecteze grav siguranţa naţională.

Zona euro - un vis frumos pentru România? Când ne putem gândi la aderare

România se poate gândi la adoptarea monedei euro în nouă ani, cel mai devreme, existând riscuri atât ale adoptării timpurii, cât şi ale expulzării ţării noastre din Uniunea Europeană dacă nu facem acest pas. Criza financiară a reuşit să convingă pe mulţi că nu este de dorit să intri în zona euro oricând şi oricum, ea arătând că simpla îndeplinire a unor criterii este departe de a fi suficientă pentru ca o ţară să beneficieze de pe urma intrării în zona euro, susţin economiştii Băncii Naţionale a României (BNR). Potrivit acestora, o aderare timpurie a României prezintă numeroase riscuri, însă nu există o alternativă reală pentru ţara noastră, care ar risca să rămână la periferia Uniunii Europene sau să fie chiar expulzată în cazul în care nu ia măsurile de aderare la această zonă.

Deputat ALDE: Pentru 1.000 euro pe lună vor intra în Parlament numai mediocrii şi hoţii

Remus Borza, deputat ALDE, a declarat luni, la Parlament, că un demnitar nu poate trăi dintr-un salariu lunar de aproximativ 1.000 euro, iar cu un astfel de salariu vor intra în Parlament "doar mediocrii şi hoţii", în condiţiile în care un parlamentar nu poate să vină la serviciu "în blugi, bărbos sau slinos". "În orice sistem de drept, în orice naţiune care se pretinde a fi civilizată, în ierarhizare, mă refer la sistemul public, unde avem în jur de 1,2 milioane de salariaţi din cei 4,8 milioane de salariaţi, la vârful piramidei se găseşte salarizarea demnitarilor. Dacă vi se pare în regulă ca un ministru să fie mai prost retribuit decât un şef de serviciu sau un parlamentar decât şefa de la administrativ sau de la financiar-contabilitate, atunci înseamnă că greşesc eu", a precizat alesul.

Delta Văcăreşti, administrată oficial de Primărie şi Asociaţia Parcului Natural Văcăreşti

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a semnat contractul de atribuire în administrare, pentru următorii zece ani, a Parcului Natural Văcăreşti către Asociaţia cu acelaşi nume şi Primăria Capitalei. Potrivit reprezentantului Guvernului, atribuirea încheie procesul pentru declararea primului parc urban din România. Potrivit ministrului Mediului, atribuirea contractului de administrare înseamnă că din acest moment poate începe elaborarea planului de amenajare a Parcului. Totodată, reprezentantul Guvernului a declarat că se aşteaptă ca parcul urban să devină un reper turistic pentru întreaga ţară, dar şi pentru străini.

Rusia şi Turcia au făcut exerciţii navale comune în Marea Neagră

Rusia şi Turcia au efectuat recent o serie de exerciţii navale comune în Marea Neagră, fapt ce ar putea semnala că Ankara începe să se îndepărteze de Occident, comentează "The National Interest". Manevrele militare comune, care au primit numele PASSEX, au venit în contextul în care Turcia se pregăteşte pentru referendumul constituţional din 16 aprilie în urma căruia preşedintele Recep Tayyip Erdogan ar putea să-şi extindă semnificativ prerogativele, fapt ce nu este văzut cu ochi buni de mulţi lideri din Vest. Occidentul nu a văzut cu ochi buni nici campania de epurare dusă de autorităţile de la Ankara în urma puciului eşuat din luna iulie a anului trecut.

Premierul Viktor Orban intenţionează să trateze ONG-urile după modelul Putin

Jurnaliştii şi activiştii au viaţa tot mai grea în Ungaria, unde Guvernul Orban şi-a înteţit în ultimul timp eforturile de a le pune căluşul în gură. Munca de opoziţie dispare încet, încet în Ungaria. Rând pe rând, instituţii de presă importante au ajuns sub controlul unor persoane apropiate premierului conservator Viktor Orban, iar cele considerate independente întâmpină mari dificultăţi în a se menţine pe piaţă. Acum noua ţintă a premierului ungar şi a acoliţilor săi din partidul naţionalist Fidesz, aflat la guvernare din 2010, este subjugarea activităţii ong-iştilor, care ar putea avea loc printr-o iniţiativă legislativă depusă recent,care le cere să-şi declare sursele de finanţare din străinătate. Această iniţiativă ar putea fi urmată de altele, inclusiv de interzicere a activităţii asociaţiilor considerate un pericol pentru stat, estimează analiştii.

BANCHERUL

Creditele online cu 0% dobândă ale IFN-urilor ar trebui interzise sau restricţionate

Promovarea de către Instituţiile Financiare Nebancare (IFN-uri) a creditelor cu dobândă 0 ar trebui interzisă sau restricţionată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) si BNR, întrucât conţine promisiuni înşelătoare si induce false aşteptări din partea oamenilor, care pot fi atraşi astfel in capcana unor împrumuturi cu costuri foarte ridicate, care ar putea să-i arunce într-o spirală a supra îndatorării. Mai ales că aceste IFN-uri sunt dispuse să împrumute si persoane cu istoric negativ in rambursarea creditelor, adică cei care au avut întârzieri si au fost raportaţi in baza de date a Biroului de Credit. Majoritatea IFN-urilor care acordă împrumuturi online, cu valori mici, pe perioade scurte, de o lună, spun ca primul credit are 0% dobândă, însă unele evită să menţioneze care sunt costurile in cazul nerambursării la termen a creditului.

COTIDIANUL

De ce se blegeşte PSD? - Cornel Nistorescu

În general, politicienii, ticăloşi prin vocaţie, sunt mari artişti în cadouri de sărbători. Decid zile libere, bani de sărbători, majorări de salarii, punţi între zile libere ş.a.m.d. Unii s-au dus cu coşuri cu ouă şi cu cozonaci pe la săraci şi pe la bolnavi, lipindu-şi moaca lor politică de sufletul sensibilizat al cetăţeanului. Şi ce face Liviu Dragnea de Paşti? Opreşte vestea fericită deasupra mesei celor adunaţi în familie de Sfintele Paşti? Oare de ce? Din cinism? Nu cred că Liviu Dragnea, în mediocritatea sa filosofică, are un asemenea spirit malefic. Mai degrabă decizia întîrzierii proiectului de lege trădează o îndoială, o frică, o nehotărîre, o bîlbîială. Adică proiectul legii salarizării unitare nu ţine şi s-ar putea să crape! Acest gest al dirijorului PSD reprezintă cel mai important moment de blegeală a partidului după victoria sforăitoare de anul trecut.

Băsescu reacţionează după ce Andronic mai dă din casă

Fostul preşedinte Traian Băsescu şi jurnalistul Dan Andronic au făcut o serie de dezvăluiri, luni în cadrul emisiunii "Talk B1", despre noaptea alegerilor prezidenţiale din 2009, despre o celula de criza clandestină organizată acasă la Gabriel Oprea şi despre implicarea nepermisă a şefilor din servicii şi a procurorului şef de atunci, Laura Codruta Kovesi, în procesul electoral. Totul, după publicarea unui nou episod al serialului "Noi suntem statul", publicat de Dan Andronic, în Evenimentul zilei. Întrebat care este explicaţia lui pentru prezenţa Laurei Codruţa Kovesi acasă la Gabriel Oprea în seara alegerilor, Traian Băsescu a răspuns: "Nu am nicio explicaţie. (...) Eu eram la sediul de campanie.

A fost abandonată definitiv data de 2019. Frenezia aderării la moneda unică a dispărut

România a abandonat complet aderarea la moneda unică europeană în 2019 şi în acest moment nu mai avansează nicio dată. În ultimele zile, mai mulţi oficiali guvernamentali, în frunte cu premierul Sorin Grindeanu, şi reprezentanţi ai BNR au lăsat să se înţeleagă că obiectivul nu a fost uitat, asta în timp ce în Europa tot mai multe voci susţin că în zece ani moneda unică va dispărea. "Trecerea la euro se poate face numai după ce, credem noi, şi veniturile românilor vor fi aproape de cele din alte state membre ale Uniunii Europene", a spus Grindeanu, la reuniunea Comitetului interministerial pentru trecerea la moneda euro, organizată la Palatul Victoria. Prim-ministrul a spus că Europa traversează o perioadă cu numeroase dezbateri privind viitorul construcţiei europene, acestea trebuind văzute, în opinia sa, drept o oportunitate şi nu un obstacol.

CURIERUL NATIONAL

România va primi peste 500 mil. euro până în 2021

275,2 milioane euro ajung în ţara noastră prin Mecanismul Financiar SEE şi 227,3 milioane de euro prin Mecanismul Financiar Norvegian. Sumele au fost stabilite printr-un acord semnat, în 3 mai 2016, între Uniunea Europeană şi statele SEE din Asociaţia Europeană a Liberului Schimb (AELS) - Norvegia, Islanda şi Liechtenstein. Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) a elaborat un proiect de act normativ care reglementează cadrul procedural, legal şi financiar pentru gestionarea financiară a fondurilor externe nerambursabile aferente Mecanismului Financiar Spaţiul Economic European şi Mecanismului Financiar Norvegian pe perioada de programare 2014-2021.

Sondaj AngliaMea.ro: Românii îşi găsesc chirii în UK cu ajutorul cunoştinţelor

Conform unui sondaj efectuat de site-ul AngliaMea.ro, aproape jumătate dintre românii care trăiesc în Marea Britanie îşi găsesc chirie cu ajutorul prietenilor şi al cunoştinţelor. Un procent de 18% folosesc anunţurile din ziarele româneşti, în timp ce restul folosesc anunţurile de pe site-urile britanice. O mare parte dintre românii care oferă chirii pe site-urile româneşti subînchiriază o locuinţă. Concret, închiriază o casă, iar apoi oferă câte o cameră spre închiriere altor români, obţinând un profit de câteva sute de lire. Pentru evitarea unor neplăceri legale, chiriaşul trebuie să-l anunţe pe proprietar de intenţia sa de a subînchiria, fapt care se întâmplă foarte rar.

Febra imobiliarelor relansează sectorul construcţiilor

Afacerile din sectorul construcţiilor au crescut susţinut, în ultimii cinci ani, pe fondul interesului românilor şi al companiilor pentru investiţiile în imobiliare. Locuinţele ieftine, pentru ,,Prima casă", au fost principalul motor al pieţei. Potrivit analiştilor de la KeysFin, apetitul clienţilor pentru astfel de achiziţii reprezintă o afacere cu dublu tăiş, mai ales pentru companiile de construcţii mici şi mijlocii, pentru care contractele ,,Prima casă" marchează graniţa subţire dintre insolvenţă şi profit.

Programele Rabla şi Rabla Plus vor demara în jurul datei de 10 mai

Programele "Rabla" şi "Rabla Plus" vor demara, în acest an, în jurul datei de 10 mai, imediat după ce se vor încheia perioadele de dezbateri publice şi sesiunea de validare a producătorilor, a anunţat, luni, la Antena 3, Graţiela Gavrilescu. Prima pentru cei care vor să-şi cumpere maşini 100% electrice va atinge un nivel record, de 10.000 de euro, a mai spus ministrul Mediului.

De ce îşi deschide NATO centru de contraspionaj la Bucureşti

NATO a solicitat României să găzduiască un detaşament de contrainformaţii la Bucureşti, iar cererea trebuie aprobată de Parlament după o cerere oficială a preşedintelui Iohannis. România găzduieşte deja două structuri NATO înfiinţate după summit-urile din Ţara Galilor şi Varşovia. Câteva detalii relevante: România va găzdui în luna iulie un exerciţiu NATO-mamut cu 30.000 de soldaţi, iar Rusia îşi sporeşte constant operaţiunile propagandistice îndreptate împotriva NATO şi UE. Detaşamentul va sprijini trupele şi structurile NATO din România cu informaţii despre presupuse acte de spionaj sau sabotaj din partea unor forţe ostile. Chiar dacă nici NATO, nici Ministerul Apărării nu o spun direct, e vorba despre protejarea forţelor NATO faţă de posibile acţiuni ostile din partea Rusiei.

EVENIMENTUL ZILEI

Dosarul "Microsoft 3" ajunge pe masa lui Klaus Iohannis

Afaceriştii Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, puşi sub învinuire. Preşedintele trebuie să decidă dacă va fi cercetat fostul ministru Gabriel Sandu. Norocoşii" denunţători din dosarul Microsoft, Dinu Pescariu şi Claudiu Florică, au dat, ieri, declaraţii în noul dosar, "Microsoft 3". Ei sunt cercetaţi penal de procurorii DNA şi, conform unui comunicat remis presei, Claudiu Florică a fost pus sub control judiciar alături de alte patru persoane. La ieşire, fostul şef al Fujitsu era să provoace un accident. Totodată, DNA a trimis procurorului general al României o cerere care va ajunge la preşedintele Klaus Iohannis, pentru a aproba urmărirea penală a fostului ministru Gabriel Sandu. Până acum, Iohanis a acceptat toate cererile de acest fel.

Dragnea, ştiuca şi pupicul

Guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Grigore Baboianu , i-a criticat pe premierul Sorin Grindeanu şi pe liderul PSD, Liviu Dragnea, pentru faptul că, în loc să promoveze pescuitul sportiv, s-au lăudat cu zecile de ştiuci capturate în Deltă. "Ar fi putut, demonstrativ, să o arate, să o pupe, să-i dea drumul în apă. Să zică: «Domnule, aşa faceţi în Delta Dunării!»" a spus guvernatorul Baboianu. "Am arătat captura. I-am dat drumul. Nu am pupat-o. Dacă domnul guvernator consideră necesar, poate să îmi dea o amendă", a fost replica lui Dragnea.

Papa Francisc, mesaj cu SUBÎNŢELES despre DECLANŞAREA unui NOU RĂZBOI

Papa Francisc a continuat seria declaraţiilor care nasc dezbateri intense în rîndul creştinilor. Suveranul Pontif a precizat, în cadrul unui discurs susţinut la Universitatea din Roma, că folosirea telefonului reprezintă primul pas spre război. "Atunci când suntem la masă, atunci când vorbim cu alţii prin intermediul telefonului, acele momente marchează începutul războiului - pentru că nu există dialog", a spus liderul bisericii catolice, potrivit Mediafax. Papa Francisc i-a mai criticat pe cei tineri şi pentru lipsa manierelor, subliniind faptul că a devenit oarecum uzual ca oamenii să îi insulte pe cei pe care nu îi cunosc. "Trebuie să vorbim mai puţin şi să ascultăm mai mult", a mai spus Suveranul Pontif.

De ce nu a folosit Putin FORMIDABILUL său sistem de APĂRARE antieriană S-400 împotriva rachetelor Tomahawk?

Vladimir Putin a răspuns pe un ton războinic la lovitura lui Trump în Siria, dar nu a schiţat nici cel mai mic gest de replică militară. Pentagonul a comunicat că Statele Unite au informat forţele ruse din Siria înainte ca cele 59 de rachete Tomahawk să lovească baza Shayrat joi noaptea. De asemenea, consilierul pentru securitate naţională, HR McMaster, a declarat într-o conferinţă de presă: "A existat un efort de a minimiza... riscul pentru cetăţenii din terţe ţări - a se înţelege ruşii." Times of Israel oferă două răspunsuri plauzibile: "Bateria antiaeriană rusă S-400 - considerată una dintre cel mai bune din lume - se pare că nu a doborât nici măcar o singură rachetă americană, fie pentru că nu a fost capabil, fie pentru că forţele ruse au ales să nu reacţioneze."

JURNALUL NATIONAL

Liviu Dragnea explică de ce se amână Legea Salarizării Unitare

Liviu Dragnea a declarat că toţi parlamentarii au nevoie de timp pentru a studia noua Lege a Salarizării Unitare înainte de a o depune oficial la Parlament. Şeful PSD a mai spus că în tot acest timp, parlamentarii vor putea aduce modificări sau propuneri legii.

Din arest, Ana Maria Pătru îi cere bani denunţătoarei

Ana Maria Pătru, fosta şefă a Autorităţii Electorale Permanente, arestată, la sfârşitul anului trecut, într-un dosar instrumentat de DNA Ploieşti, i-a scris, din celulă, mai multe scrisori fostei directoare a companiei SIVECO, Irina Socol, în care îi solicita acesteia să dea declaraţii în faţa procurorilor, astfel încât să obţină atât eliberarea din arest, cât şi o eventuală condamnare cu suspendare în dosarul în care era cercetată. Mai mult, Ana Maria Pătru i-a cerut Irinei Socol sume de bani, de ordinul a sute de mii de euro, pe care fosta şefă a AEP i-ar fi împrumutat de la cămătari, bani despre care spune că nu îi poate face rost din vânzarea autoturismului Land Rover şi a apartamentului din Bucureşti. Pentru ajutorul pe care Irina Socol ar fi urmat să i-l acorde, fosta şefă a AEP promitea recuperarea înmiită a banilor şi acces la "relaţiile sus-puse pe care le are încă".

1,5 miliarde lei pentru liniştea Guvernului

În calitate de acţionar la nouă din cele zece companii din sectorul energetic listate pe Bursa de la Bucureşti, statul român ar avea de primit mai mult de un miliard si jumătate de lei de la acestea sub formă de dividende din profiturile realizate în 2016. Pentru finalul anului 2016, potrivit raportarilor preliminare, cele 10 companii din sectorul energetic listate pe Bursa de la Bucuresti au raportat un profit net însumat de peste 3,5 miliarde lei. Doar opt dintre acestea distribuie însă şi dividende.

Tranzacţiile cu acţiuni pe Bursa de la Bucureşti au scăzut cu aproape 20% într-o săptămână

Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni derulate în această săptămână pe Bursa de Valori Bucureşti a cumulat 173,66 milioane de lei, în scădere cu 19,72% faţă de săptămâna precedentă, potrivit analizei Puls Capital. Valoarea tranzacţionată totală a fost de 178,77 milioane lei. Tranzacţiile cu produse structurate au cumulat 4,29 milioane lei, cele cu obligaţiuni 0,62 milioane lei şi cu unităţi de fond 0,20 milioane lei. Cele mai importante schimburi s-au realizat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), în valoare de 53,06 milioane lei, Banca Transilvania (TLV) - 40,83 milioane lei, Romgaz (SNG) - 16,05 milioane lei, Electrica (EL) - 10,28 milioane lei si BRD-SG (BRD) in - 9,59 milioane lei.

NATIONAL

"Sifoanele" DNA, mai rău ca prostituatele!

Vin vremuri grele pentru sifoanele DNA, storşi ca lămâile de sistem, denunţătorii de profesie vor fi băgaţi, la rândul lor, in "malaxorul" Justiţiei. Deja Claudiu Florica si Dinu Pescariu au fost anunţaţi oficial că s-a început urmărirea penală împotriva lor! Si acesta este doar începutul pentru cei care se suiseră pe piedestalul unor "intangibili" in fata legii, doar pentru că au "turnat" procurorilor. Însă, cum "numele grele" denunţate nu au fost întotdeauna îngenuncheate definitiv in instanţă, mulţi dintre cei "turnaţi" au făcut apoi, la rândul lor, plângeri împotriva denunţătorilor. Sau barem au dat procurorilor ponturile necesare pentru a-si putea înfunda propriile "sifoane", după ce si-au făcut treaba cu ele.

Interceptări pe telefoane de la puşcăriaşi!

Iată că, după ce s-a rupt lanţul de iubire din sistem, amănunte halucinante încep să iasă la iveala despre modalităţile folosite in unele cazuri de către anchetatori pentru a forţa obţinerea de probe in dosare la rândul lor extrem de spectaculoase. Este vorba despre "şmecheriile" legale prin care se reuşea interceptarea convorbirilor telefonice ale unor "ţinte", fără însă ca acestea să aibă măcar statutul de suspecţi. Exista informaţii că, in unele cazuri cel puţin, personaje din lumea interlopa sau inculpaţi si chiar deţinuţi din cu totul alte spete, care se aflau sub stricta monitorizare erau puşi să sune la numerele de telefon ale celor urmăriţi pana atunci "pe neveu", fără mandat. Era astfel suficienta o convorbire de jumătate de minut, sub diverse pretexte, pentru ca anchetatorii să poată să ceară extinderea mandatului in rem.

Gabriela Firea, intre impostură si sculptură

Unui Bucureşti sufocat de transportul haotic, de jegul întâlnit la tot pasul si de hidoşenia târgurilor improvizate cu orice motiv, numai o Gabriela Firea putea să ii dea de cap. Primăriţa a găsit soluţia salvatoare. Tramvaiele si troleibuzele vor fi la fel de hodorogite si pubelele la fel de pline, in schimb vom avea, într-o zona centrala, statuia lui Ronald Reagan. Fostul preşedinte american va privi, probabil, spre cartierele mărginaşe, la haitele de şobolani care, noaptea, ies să ia masa in oraş. Motivaţia primăriţei este halucinanta. Ronald Reagan, zice madam Pandele, a avut o contribuţie importantă la căderea comunismului si este un simbol al respectării drepturilor omului.

PUTEREA

Ponta continuă DEZVĂLURILE: De ce s-a certat cu Liviu Dragnea

Victor Ponta îşi continuă războiul de la distanţă cu liderul PSD, Liviu Dragnea. Fostul premier spune că nu este de acord cu modul în care Dragnea conduce partidul şi aruncă "săgeţi otrăvite" către actualul lider al Camerei Deputaţilor. "A fost chiar ca la PCR. Dacă spun că are mustaţă, nu trebuie să iasă vreo tovarăşă de la partid să spună că atac România, că atac clasa muncitoare. Pune-l pe tovarăşul să-l atace. parcă eram bun, acum nu sunt mai bun. Ştiam că nu mă pun în nicio funcţie, dar se spunea că sunt în cărţi pentru nu ştiu ce funcţii.", a spus Ponta la TVR. "El nu mă iartă pentru că am susţinut-o pe Rovana.", a spus Ponta care a continuat seria dezvăluirilor relaţiei tumultoase cu Dragnea.

Premierul Grindeanu face două noi NUMIRI importante în Guvern

Alexandru-Mihai Ghigiu a fost numit în funcţia de secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, printr-o decizie a premierului Sorin Grindeanu. Totodată, şeful Executivului a numit-o pe Ariana Oana Bucur în funcţia de secretar de stat la Ministerul Educaţiei Naţionale, conform Agerpres. Deciziile prim-ministrului au fost publicate luni în Monitorul Oficial.

ROMANIA LIBERA

Vânătorul lui Dragnea, contract de 23 de milioane de lei cu Primăria lui Firea

O firmă nou-înfiinţată de către Virgil Lucian Constantin, directorul Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi "Turris" din Teleorman, a luat un contract în valoare de 23 de milioane lei de la Primăria Capitalei. Totul, în urma unei licitaţii cu un singur ofertant. Asociaţia de vânătoare a fost fondată în anul 1998 de actualul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea. Din conducerea asociaţiei face parte şi Petre Pitiş, directorul general şi preşedinte al firmei Tel Drum, controlată informal tot de către Liviu Dragnea.

Carmen Dan, despre dispariţia lui Sebastian Ghiţă: Cred că ar trebui s-o întrebăm pe doamna Kovesi

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a afirmat, duminică seara, la postul de televiziune Antena 3, că poliţiştii nu fac verificări în dosarul dispariţiei fostului deputat Sebastian Ghiţă, fără ca procurorul de caz să ştie. "Doamna Kovesi ştie foarte bine ce trebuie să ştie despre acel dosar şi nu ştiu de ce tot direcţionează către Poliţie. Poliţiştii nu fac verificări în dosar fără să ştie procurorul. Poliţia nu acţionează independent în acest dosar. Procurorul este cel care dispune măsurile", a spus ministrul Carmen Dan.

ZIARUL FINANCIAR

Legea salarizării bugetarilor: nu ştim unde suntem, nu ştim dacă sunt bani, nu ştim ce obţinem

Guvernul a anunţat ieri că amână proiectul de lege a salarizării unitare în sectorul public, iar realitatea este că pregătirea este insuficientă pentru o lege care vizează 1,2 milioane de angajaţi. Pentru o astfel de lege, necesară în condiţiile în care fiecare categorie de bugetari şi-a făcut propria salarizare în ultimele două decenii, este nevoie de trei lucruri: să se ştie de unde plecăm, ce bani sunt disponibili şi cum contribuie aceste creşteri la servicii publice mai bune. Mai întâi, adevărul e că nimeni nu ştie care este situaţia cu salariile bugetarilor. Nu există un Revisal - sistemul de înregistrare a contractelor de muncă pentru angajatorii privaţi - şi pentru angajatorii de stat. De fapt, de multe ori nici nu există contracte de muncă, ci alte tipuri de angajare.

Băncile din România au rămas în 2016 pe podiumul celor mai profitabile bănci din Europa

Băncile din România s-au menţinut anul trecut în topul celor mai profitabile instituţii de credit europene, în urma curăţării bilanţurilor de mare parte din creditele neperformante, indicatorul de rentabilitate ROE fiind de aproape cinci ori mai mare faţă de media UE. Dar rămâne de văzut dacă va reuşi să conserve în anii următori această performanţă. Instituţiile de credit din România participante la studiul Autorităţii Bancare Europene s-au plasat pe locul doi în UE, după băncile din Ungaria, în funcţie de indicatorul ROE (rentabilitatea capitalurilor), care a ajuns la 15,7% la sfârşitul anului 2016. Sistemul bancar românesc a reuşit să ob­ţi­nă în 2016 un profit net de aproape 4,3 mld. lei, al doilea cel mai mare câştig anual după iz­buc­nirea crizei economice.

Piaţa rezidenţială duduie: Fiul fostului director al Oltchim construieşte locuinţe în Bucureşti

Fiul fostului director al combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, Constantin Roibu, omul care a condus timp de peste 20 de ani una dintre cele mai mari capacităţi industriale din România, aflată astăzi pe masa lichidatorilor, este implicat în dezvoltări imobiliare de anvergură în Capitală. Alexandru Călin Roibu, 37 de ani, construieşte două blocuri de locuinţe la Timpuri Noi, în apropierea staţiei de metrou. Proiectul New Times Residence, situat exact în spatele ansamblului de birouri Timpuri Noi Square, ridicat de Vastint, are în total 171 de apartamente în cele două imobile, ceea ce ar duce proiectul la o valoare de circa 26 de milioane de euro, potrivit estimărilor ZF. Acesta nu este primul proiect de locuinţe ridicat de Alexandru Roibu, el fiind şi dez­vol­tatorul unui alt bloc în apropierea celui aflat acum în şantier, Mircea Vodă 39, vândut complet.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb