REVISTA PRESEI - 11.05.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 11 mai 2010

ADEVĂRUL

Cum mai pot fi salvaţi pensionarii

Dacă şi salariile din companiile de stat s-ar reduce cu 25%, pensiile ar putea fi tăiate doar cu 7%, şi nu cu 15%, cum plănuieşte Guvernul. După ce "Adevărul" a arătat că şi salariile din companiile de stat ar trebui reduse, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a anunţat că se va gândi la o "taxă de solidaritate".

Salarii mari, contribuţii zero

Statul ar putea evita reducerea drastică a pensiilor dacă ar aplica uniform măsurile de austeritate anunţate recent. De exemplu, companii ca Tarom, Termoelectrica, CFR (Marfă, Călători şi Infrastructură) înregistrează anual pierderi de sute de milioane, dacă nu chiar miliarde de euro pe an. În aceleaşi companii, salariul mediu brut trece lejer de 2.500 de lei, fără ca "patronul" lor (statul român) să întreprindă vreo măsură de eficientizare.

Băsescu a cerut susţinere în Parlament

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut ieri, la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu parlamentarii Coaliţiei, că a obţinut susţinerea acestora pentru aplicarea măsurilor de austeritate pe care le-a anunţat săptămâna trecută. "Percepţia mea este că va fi susţinere pentru acest program. Eu consider că acest program este unul care să ne menţină suveranitatea", a declarat Băsescu, la finalul întâlnirii la care au participat atât premierul Emil Boc, cât şi miniştrii.

Majorarea impozitelor rămâne în cărţi

Strategia actuală a Guvernului - sprijinită de Fondul Monetar Internaţional (FMI) - este reducerea cheltuielilor bugetare cu peste 2% din Produsul Intern Brut (PIB) în acest an. Dar varianta majorării taxelor şi impozitelor rămâne ca soluţie de rezervă, după cum arată Scrisoarea de Intenţie suplimentară, aferentă celei de-a patra evaluări a acordului stand-by.

Un NATO al Europei

Statele Unite au început să-şi redefinească relaţiile cu Europa. Impactul crizei economice, teama de supraextindere, precum şi frustrarea Washingtonului legată de refuzul sau de incapacitatea Europei de a-i susţine pe americani în Afganistan i-au determinat pe mulţi să ridice întrebări sensibile şi să propună răspunsuri radicale.

Pachet uriaş pentru salvarea Europei

Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au înfiinţat un fond de 750 de miliarde de euro pentru calmarea pieţelor financiare şi rezolvarea crizei elene. După mai multe şedinţe de cădere, euro şi bursele lumii au crescut ieri semnificativ, ca reacţie la decizia liderilor europeni de a înfiinţa un fond de criză cu o valoare uriaşă.

CURENTUL

Taxa pe criză de Tia Şerbănescu

Ministrul de finanţe ne-a spus că degeaba am fi mărit TVA şi CU pentru că-n trei luni eram în colaps şi ajungeam tot la tăierea salariilor şi a pensiilor. Aşa este. Bittman ar fi interpretat însă mult mai bine textul: ţi-am luat un inel şi pensia odată cu el. Să vedem dacă acum reuşesc să evite mărirea TVA şi CU şi "grecizarea României" - cum a zis dl Băsescu după ce a introdus calul troian în cetate din burta căruia a ieşit taxa pe criză. Vorba e, dac-o plătim cât timp câştigăm? Mai apucăm falimentul?

Şeful ALPAB Radu Popa a aruncat ilegal zeci de miliarde de lei pe renovările din Satul Francez

Directorul de la Parcuri şi Lacuri, Radu Popa, are mari şanse să ocupe un loc fruntaş în topul şefilor de instituţii care încheie contracte ilegale pe bandă, fără să le pese de banul public pe care-l gestionează. Şi, cum pentru domnul Popa deciziile Curţii de Conturi sunt un soi de apă de ploaie numai bună de aruncat, la ALPAB au înflorit nu doar panseluţele plantate de angajaţii instituţiei, ci şi contractele date cu dedicaţie de directorul înscăunat de Sorin Oprescu. Directorul de la Parcuri este unul şi acelaşi personaj cu Radu Popa de la Bursa de Mărfuri, care s-a ales cu o plângere penală după ce a plătit din banii acestei instituţii silicoanele amantei sale trecute de mult de prima tinereţe.

Ţara arde şi opoziţia se lamentează electoral

Grecizarea iminentă a României şi falimentul unei întregi clase politice la 20 de ani de la momentul revoluţiei din decembrie 1989 sunt cei doi vectori care apasă pe umerii puterii, în contextul în care liderii opoziţiei par a fi rupţi de realitate şi-n loc de formule concrete anticriză oferă forme fără fond. În acest sens, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat ieri că soluţia la problemele actuale ar putea fi dată de un premier politic susţinut de partide, dar independent de interesele acestora. În opinia sa, formula Klaus Johannis, pe care a propus-o în campanie, e încă valabilă.

FMI: 250.000 de bugetari angajaţi între 2006 şi 2008 trebuie concediaţi

Personalul din sectorul public ar trebui să scadă pe termen mediu cu 250.000 de salariaţi, cam cu cât a fost suplimentat în ultimii doi ani ai guvernării Tăriceanu. "În ultimii trei ani, mai precis între 2006 şi 2008, sectorul public a crescut cu 250.000 de angajaţi. Pe termen mediu trebuie să revenim aici (să ne întoarcem la nivelul din 2006 - n.r.). Nu e nevoie să se facă într-un singur an, reducerea poate fi făcută pe o perioadă de mai mulţi ani", a declarat ieri şeful misiunii FMI de evaluare a acordului, Jeffrey Franks.

CURIERUL NAŢIONAL

Ce facem cu bugetarii disponibilizaţi?

FMI ne-a avertizat că numărul angajaţilor din sectorul public trebuie redus cu 250.000 în câţiva ani. Patronatele susţin că piaţa nu are capacitatea de a absorbi forţa de muncă disponibilizată. În plus, întreprinzătorii cred că numărul şomerilor va creşte foarte mult dacă Guvernul nu ajută agenţii economici. Printre măsurile ce trebuie luate de Guvern, se numără scutirea profitului reinvestit, reducerea unor taxe pe forţa de muncă, cât şi reducerea dobânzilor bancare şi reluarea creditării către firme.

Acţiunea în forţă a FMI şi UE a adus frenezia investitorilor şi pe Bursa românească

Indicele BET a înregistrat o creştere record de 11,14%. Florin Ilie (ING Bank): Măsurile luate de autorităţile europene în problema datoriilor publice au schimbat total datele problemei faţă de sfârşitul săptămânii precedente. Pachetul de intervenţie de urgenţă de 750 miliarde euro avansat de Uniunea Europeană, băncile centrale din zona euro şi FMI, menit să stabilizeze situaţia din pieţele financiare, a luat prin surprindere investitorii, mai ales prin dimensiunea sa.

Exproprieri pe bandă rulantă, fără posibilitate de contestaţie

Proprietarii nemulţumiţi de cuantumul despăgubirilor se pot adresa instanţei, dar nu pot opri lucrările. Cei care refuză să părăsească locuinţele care vor fi demolate vor fi evacuaţi cu ajutorul forţelor de ordine. Încetineala cu care se dezvoltă infrastructura feroviară, aeroportuară şi navală, pe de o parte din cauza investitorilor, iar pe de cealaltă din cauza perioadelor lungi de timp necesare exproprierilor a determinat oficialii Ministerului Transporturilor să propună modificarea legislaţiei din domeniu, chiar dacă acest lucru nu favorizează proprietarii de terenuri.

Deficitul comercial o ia, din nou, din loc

Acesta s-a adâncit în martie cu 28%, pentru prima oară după 17 luni de reducere. Chidesciuc: Există motivul sezonier legat de momentul sărbătorii Paştelui, ceea ce a stimulat importurile din martie. Cabat: Este evident că au început din nou să crească importurile, iar exporturile au scăzut. Deficitul comercial a crescut în martie pentru prima dată în ultimul an şi cinci luni, iar ritmul de scădere s-a temperat puternic de la 35% în primele două luni ale acestui an la 13,9% în primul trimestru, ajungând la 1,92 miliarde de euro, potrivit datelor INS.

Când pesedistul este de acord cu preşedintele Băsescu de Alin Teodorescu

Preşedintele a anunţat lumii întregi că salariile în sectorul public scad cu 25%, pensiile şi ajutorul de şomaj - cu 15%. A promis că se va ocupa de subvenţiile în agricultură, de cele pentru încălzirea centralizată şi de programele de asistenţă socială. A acuzat partidele de opoziţie că au lăsat ţara fără Guvern funcţional în 2008, iar în 2008-2009 au contribuit la creşteri salariale nejustificate. Rar, dar apăsat. Este una dintre puţinele ocazii în care sunt de acord cu preşedintele Băsescu.

EVENIMENTUL ZILEI

Angajamentele secrete ale guvernului Boc

În documentul ce va fi transmis FMI, autorităţile nu exclud majorarea taxelor şi impozitelor şi vin cu alte decizii dureroase pentru români. Circa 70.000 de bugetari vor rămâne fără serviciu până la sfârşitul anului, iar dobânzile la depozite şi tichetele de masă vor fi impozitate cu 16%. Acestea sunt câteva dintre măsurile la care s-a angajat guvernul faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI), cuprinse în draftul scrisorii de intentie care va fi transmisa boardului FMI.

Următorul pas: cresc taxele

Conform documentului redactat de autorităţile române, dacă reducerile nu vor fi suficiente pentru a acoperi cheltuielile în limita deficitului de 6,8% din PIB, vor creşte TVA şi cota unică. Tot pentru a aduce bani la buget, guvernul a anunţat că îşi va vinde din acţiunile pe care le deţine la societăţi de stat din domeniul energetic sau chiar că va privatiza unele companii precum CFR Marfă.

Băsescu îi face temele lui Boc: "Intervin pentru că voi aţi eşuat"

Într-o întâlnire doar cu miniştrii şi parlamentarii puterii, preşedintele şi-a expus ieri planul anticriză, după ce l-a declarat drept "un eşec" pe cel al guvernului Boc I. Vlădescu a aţipit. Cu miniştrii guvernului Boc ca spectatori, preşedintele Traian Băsescu s-a erijat ieri, în faţa parlamentarilor puterii, în rolul de vioară întâi de acum înainte în lupta cu criza.

Planul "şoc şi groază" ridică moralul euro

Pregătirea unui pachet de 750 de miliarde de euro pentru stabilizarea pieţelor financiare oferă UE timp să respire, dar nu pune capăt crizei. Un plan istoric a fost aprobat ieri la Bruxelles, la primele ore ale dimineţii, de miniştrii de finanţe ai UE, care au anunţat că un impresionant pachet financiar de 750 de miliarde de euro va sta la dispoziţia statelor cu probleme din eurozonă.

Sindicaliştii, scoşi de pe lista ANI

Liderii de sindicate nu vor mai avea obligaţia să-şi declare averile. Nici clericii nu intră sub incidenţa legii. Şefii de sindicate au scăpat de grija declarării averilor şi intereselor. Senatorii jurişti şi cei din Comisia pentru drepturile omului au eliminat ieri din Legea ANI prevederea potrivit căreia preşedinţii, vicepreşedinţii, secretarii şi trezorierii federaţiilor şi confederaţiilor sindicale aveau această obligaţie.

FINANCIARUL

2010 este anul dezastrului total, economic si social

Guvernul mizează pe 5 mld. euro economisiţi din reducerea salariilor şi a pensiilor. În realitate, va obţine maximum 2 mld. euro. Suma ajunge doar pentru plata pensiilor, în varianta redusă. Programul de austeritate trebuie însoţit de măsuri anticriză autentice. În timp ce UE a declarat că acest an este dedicat "luptei împotriva sărăciei", se vorbeşte tot mai mult şi de majorarea TVA spre sfârşitul anului.

Salariile şi pensiile ar putea fi reduse printr-o OUG

Până în prezent, Cabinetul Boc nu a anunţat care sunt paşii concreţi prin care va reuşi să aplice măsurile de austeritate anunţate de şeful statului (reducerea salariilor cu 25%, a pensiilor şi a ajutorului de şomaj cu 15%). "Va fi nevoie de ceva intervenţii asupra unor legi. Nu ar fi exclusă o ordonanţă de urgenţă în acest sens", au declarat, pentru "Financiarul", surse guvernamentale.

FMI s-a înşelat. "Creşterea economică" va fi între -0,5% şi 0%, nu de +0,8%

Estimarea pentru anul viitor a fost redusă de la 5,1%, cea mai mare din regiune, la numai 1,5%. Revenirea economică a României are loc mai lent decât se aştepta FMI, care estimează că PIB-ul se va înca-dra între -0,5% şi 0% în acest an. Fondul va elibera a cincea tranşă din împru-mutul acordat ţării noastre doar da-că redu-cerea cheltuielilor publice va fi pusă în practică de guvern, altfel va face ajustări. Aplica-rea măsurilor de aus-teri-ta-te este pu-să sub semnul întrebării din cauza lipsei de credi-bilitate a guvernului condus de Emil Boc.

Dobânzile au dublat rentabilitatea sistemului bancar în trimestrul I

Dobânzile mari la creditele deja acordate au susţinut profitabilitatea activelor. Rentabilitatea sistemului bancar românesc s-a îmbunătăţit considerabil la finalul primului trimestru, comparativ cu decembrie 2009. Datele anunţate de banca centrală indică o dublare atât pentru rentabilitatea activelor, de la 0,24% la 0,55%, cât şi pentru cea a capitalului, de la 2,73%, la 5,93%. Cu toate acestea, faţă de momentul anterior crizei, valorile rămân mult diminuate.

Rezervele potenţiale de petrol ale ţărilor arabe: 300 mld. barili

Cu peste jumătate din rezervele dovedite de petrol ale globului, ţările ara-be vor continua şi în următoarele dece-nii să fie principalele furnizoare de ener-gie ale lumii. Cifrele vorbesc de la sine. Cele din 2009 arată că respectivele state deţin 681 mld. barili de ţiţei, adică 58% din totalul mondial. În plus, pre-ci-zea-ăa Torki Hemsh, expert al Or-ga-nizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), ele posedă 300 mld. barili de potenţiale rezerve, descrise drept "petrol nedescoperit".

GÂNDUL

Guvernul Boc vrea să-i "roage" pe superbugetari să-şi taie singuri din salariu

Pentru că, oficial, nu sunt bugetari, angajaţii companiilor de stat ar putea scăpa de reducerea cu 25% a salariilor, chiar dacă, în unele cazuri, câştigurile sunt de invidiat şi pentru mediul privat. Autorităţile vor să-i "roage" să accepte tăierea lefurilor.

Băsescu a transmis PDL că, dacă nu-i aplică "deciziile istorice", dispare. Preşedintele, către aleşii puterii: "Puteţi să scoateţi România din criză sau s-o îngropaţi"

Conform unor surse participante la întrunire, preşedintele le-a spus senatorilor şi deputaţilor din arcul guvernamental că nu mai pot continua să-şi ţină clientela politică în funcţie, câtă vreme presa, Opoziţia şi întreaga populaţie sunt cu ochii pe guvern, după anunţatele măsuri de tăiere a pensiilor şi salariilor şi reducere a personalului bugetar.

Lista companiilor de stat care au cumpărat în 4 luni maşini, laptopuri şi telefoane de 124 mil. euro

Instituţii guvernamentale şi companii de stat au cumpărat, în primele patru luni ale anului, maşini, laptopuri, telefoane mobile, echipamente electrocasnice şi mobilier de peste 100 milioane euro şi au bugetat alte achiziţii similare de 24 milioane euro, informează Mediafax. Valoarea cumulată este apropiată de cea cheltuită, în acelaşi scop, pe parcursul întregului an 2009 (140 milioane euro).

JURNALUL NAŢIONAL

FMI pleacă, noi rămânem cu Băsescu

Delegaţia FMI pleacă, partea română ră-mâne cu un potop de necazuri turnate precum benzina pe foc de pre-şe-dintele Băsescu. Anunţul cinic şi in-corect privind tăierea din topor, la fel pentru toată lumea, cu 15% a pensiilor şi cu 25% a salariilor bugetarilor a pus pe jar 7 milioane de români care au rate, copii, probleme. Veştile rele nu se opresc aici deoarece, pe ter-men mediu, 250.000 de bugetari vor fi trimişi în şomaj.

FMI nu ne dă banii până nu vede măsuri

Reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene vor da timp autorităţilor române să găsească soluţii legale pentru tăierea pensiilor şi a salariilor bu-ge-tarilor, deşi nu au impus această mă-sură. "Noi nu am impus această mă-sură, existau şi alte alternative. Dintre toate, aceasta a fost aleasă şi impusă de Guvern.

"Legea educaţiei / Culmea aberaţiei!"

"Nu vrem bani/ Nu vrem valută / Funeriu să ne (...)" - neoficial - sau "Nu daţi banii pe prostii/ Daţi subvenţii la copii" şi "Dă-nuţ, nu ui-ta, mâi-ne ne vom re-ve-dea!" au fost câteva dintre strigătele de război ale celor peste 300 de studenţi care-au pichetat ieri sediul Ministerului Educaţiei.

ROMÂNIA LIBERĂ

Ce ne aşteaptă dacă Guvernul o dă în bară

Datoria publică a României are nevoie de numai doi ani pentru a se dubla, potrivit scenariilor guvernamentale. Asta înseamnă că, în lipsa tăierilor de cheltuieli, în 2012 putem ajunge în situaţia Irlandei, iar în 2014 în a Greciei. Potrivit scenariilor guvernamentale, România este la doar doi ani distanţă de situaţia Irlandei şi la patru ani de cea a Greciei.

Riscăm să pierdem banii pentru autostrada Constanţa

Compania Naţio-na-lă de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) ar putea pierde o finanţare de 185 de milioane de euro acordată de Banca Europeană de Investiţii (BEI) în vederea construirii autostrăzii Cernavodă-Constanţa, care ar trebui să fie gata în mai 2011. Termenul iniţial era 2010, iar fostul ministru al Transporturilor Ludovic Orban se lăuda în 2007, la selecţia constructorilor, că va fi gata chiar în 2009.

Povestea casei din hârtie

Răzvan Supuran, hârtierul de la Muzeul Ţăranului Român, spune că hârtia e pe moarte. N-are rost să scrii pe foaie când poţi scrie pe calculator. Hârtia nu poate supravieţui decât ca obiect. Aşa că s-a apucat să construiască o casă din cărămizi de hârtie.

ZIARUL FINANCIAR

Guvernul pastrează în rezervă creşterea taxelor şi ia alte măsuri dure dacă programul de reducere la stat eşuează

Scrisoarea suplimentară de intenţie către FMI vorbeşte despre concedieri, monitorizarea de către Fisc a persoanelor fizice cu venituri mari, îngheţarea pensionărilor anticipate, includerea veniturilor din câştiguri de capital în baza de impunere cu 16%.

România, codaşă la atragerea de fonduri UE. Numai 2% din bani au fost absorbiţi.

România a absorbit până la sfârsitul anului trecut circa 2% din suma pe care o are alocată de Uniunea Europeană (UE) în perioada 2007-2013, ceea ce plasează ţara noastră pe ultimul loc între ţările din Europa Centrală şi de Est (ECE), conform unui studiu realizat de compania de consultanţă şi audit KPMG.Înaintea României se afla Bulgaria, care a atras 4% din banii europeni, şi Slovacia cu 5%.

Piaţa auto începe să-şi revină uşor

Vânzările de maşini au continuat să se aprecieze la nivelul lunii aprilie, la peste 10.000 de maşini, potrivit jucătorilor din piaţa auto, în creştere cu aproximativ 10% faţă de luna anterioară. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, luna trecută vânzările au înregistrat un declin de aproximativ 25%, cel mai redus ritm de scădere din ultimele 15 luni. O influenţă puternică asupra rezultatelor din aprilie a avut-o programul "Rabla", în timp ce anul trecut acest program demara în ultima săptămână a lunii aprilie.

Statul ar economisi 800 de milioane de euro dacă ar reduce cu 25% salariile angajaţilor din companiile sale, care oricum sunt duble faţă de media economiei. Unde se duc miliardele statului?

Statul ar economisi 800 de milioane de euro dacă ar tăia 25% din salariile angajaţilor din companiile şi regiile sale, care oricum în multe cazuri sunt cel puţin duble faţă de salariul mediu pe economie. De când au fost anunţate tăierile de salarii, dezbaterea s-a axat numai pe bugetari, fără a fi luaţi în calcul şi cei peste 243.000 de angajaţi din companiile statului şi regiile autonome. Statul cheltuieşte peste 3,2 miliarde de euro pe an pentru salariile celor angajaţi în companiile şi regiile sale, arată un calcul realizat de ZF.

Corupţia, evaziunea şi indisciplina fiscală, probleme cu care se confruntă şi România, au îngropat Grecia

Sistemul bugetar suprapopulat şi "răsfăţat", corupţia, evaziunea şi dezordinea fiscală par a fi principalele cauze ale crizei din Grecia. Statul de la Marea Mediterană a aderat la zona euro în 2001, unde a beneficiat de protecţia uniunii economice şi monetare şi unde "a trăit peste posibilităţile sale, beneficiile fiind majore", este de părere Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb