• ADEVARUL
• Prezenţă de aproape 57%. În Capitală, 44% participare, aproape 13 procente peste cea din 2008
S-au prezentat la urne 56,39%, comparativ cu 47,42%, în 2008. În 24 de judeţe s-a depăşit media naţională: Ilfov a pierdut locul 1 la participare, în favoarea Giurgiului - 72,30% din alegători, prezenţi la vot. Ilfov, pe locul 2, cu 68,76%, urmează Dâmboviţa - 65,62%, Olt - 65,42% şi Teleorman - 64,81%. Doar Timiş a avut prezenţă sub 50%. Orăşenii, participare de aproape 50%. În 2008, procentul de orăşeni care au votat a fost de 38,28% din totalul alegătorilor din urban. Capitala, participare cu 12,79 procente peste cea din 2008. În Bucureşti, au votat 44,26% din alegători, spre deosebire de 2008, când s-au prezentat la urne 31,47% din alegători.
• EXIT POLL Rezultate alegeri 2012. USL castiga alegerile. PDL e strivit
Potrivit numărătorii paralele a partidelor, câştigător la primăria municipiului Buzău este Constantin Boşcodeală, primarul în exerciţiu şi şeful organizaţiei judeţene a PSD. La şefia Consiliului Judeţean, Marian Cristinel Bîgiu, candidatul USL, a câştigat alegerile, potrivit numărătorilor paralele. Potrivit România TV, fostul premier Emil Boc a câştigat Primăria Clujului, în urma numărătorii paralele realizate atât de USL, cât şi de PDL. Boc a obţinut 42% din sufragii. Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a câştigat un nou madat la Primăria Sibiu, iar Martin Bottesch rămâne preşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu, conform rezultatelor unui exit-poll realizat de Rondul de Sibiu.
• USL acuză: Anastase blochează procesul de numărare în patru secţii de votare din Ploieşti
Reprezentanţii Uniunii Social-Libere susţin că ultimele patru secţii de votare din Ploieşti au fost blocate de către preşedintele PDL Prahova Roberta Anastase. Aceştia au făcut apel la mass-media, dar şi la autorităţile abilitate, pentru permite finalizarea procesului de numărare a voturilor. Contactat telefonic, preşedintele Biroului Electoral Judeţean Prahova, judecătorul Alice Harhoi, a declarat că nu are informaţii potrivit cărora procesul de numărare a voturilor ar fi blocat în vreuna dintre secţiile de votare de pe raza municipiului Ploieşti, informeză Mediafax. Democrat-liberalul Adriean Videanu a confirmat, duminică, că Roberta Anastase se află în sediul PDL şi "nici nu s-a mişcat de acolo".
• Adriean Videanu, după centralizarea voturilor în 168 de localităţi: PDL a câştigat opt oraşe, USL şapte
Democrat-liberalul Adriean Videanu a declarat că PDL a câştigat la alegerile locale în opt oraşe şi 71 de comune, iar USL a câştigat într-un municipiu reşedinţă de judeţ, în şapte oraşe şi în 48 de comune, conform numărătorii paralele a partidului, efectuată în 168 de localităţi. "Centralizarea merge, totuşi, destul de greu, până în momentul de faţă, am centralizat situaţia din 168 de localităţi, dintre care trei municipii, 18 oraşe, 147 de comune. Dintre cele trei municipii, este şi unul reşedinţă de judeţ. Situaţia se prezintă astfel: PDL a câştigat opt oraşe şi 71 de comune, USL a câştigat un municipiu reşedinţă de judeţ, şapte oraşe şi 48 de comune. UDMR a câştigat două municipii, două oraşe şi 14 comune, PP-DD are două comune şi independenţii un oraş şi două comune", a spus Videanu, într-o declaraţie susţinută la sediul PDL.
• Spania, ultima victimă a crizei
Răspunzând îndemnurilor din ce în ce mai imperative venite din Europa şi SUA, Spania a fost de acord să accepte un ajutor extern pentru băncile sale aflate în dificultate. Anunţul a fost făcut sâmbătă de ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, cu ocazia unei conferinţe telefonice a Eurogrupului."Acest lucru nu are nimic de a face cu o salvare", a precizat ministrul, menţionând că ajutorul va fi dirijat către 30% dintre bănci care sunt în dificultate şi care sunt identificate printr-un raport al FMI făcut public vineri. Raportul a indicat nevoi ale băncilor spaniole estimate la aproximativ 40 de miliarde de euro, dar valoarea ajutorului ar putea ajunge "la aproximativ 100 de miliarde", conform unei surse guvernamentale europene.
• Construcţiile scot industria din criză
În primele patru luni din acest an, constructorii şi-au înteţit lucrările faţă de aceeaşi perioadă din 2011. Două veşti bune vin din datele centralizate la Institutul Naţional de Statistică: afacerile industriaşilor au crescut per ansamblu cu 2,3% în primele patru luni din acest an şi, în aceeaşi perioadă, volumul lucrărilor de construcţii a avansat cu 9,1% faţă de perioada similară din 2011. Vestea proastă este că, în industrie, cererea de mărfuri, reprezentând comenzile noi, şi-a continuat scăderea cu 0,8%, însă acest recul este mult atenuat faţă de cel din lunile anterioare. Toate acestea conduc la concluzia că reducerea cererii la export este compensată prin creşterea comenzilor la intern, iar această creştere este susţinută de sectorul construcţiilor, care dă semne tot mai clare de revenire.
• Când "băieţii deştepţi" câştigă, Ponta şi Videanu se ceartă
Premierul Victor Ponta crede că persoanele implicate în contractele bilaterale cu Hidroelectrica au avut "cea mai gravă activitate infracţională". În replică, Adriean Videanu i-a deschis lui Ponta proces de calomnie. Apropierea şi chiar depăşirea termenelor până la care contractele bilaterale încheiate de "băieţii deştepţi" cu Hidroelectrica trebuiau renegociate încinge spiritele în lumea politică. Premierul Victor Ponta a afirmat la Ploieşti, într-o conferinţă de presă organizată la sfârşitul săptămânii trecute, că prin aceste contracte "sute de milioane de euro au ajuns la Hidroelectrica, şi nu la bugetul ţării", acuzându-i pe cei implicaţi de-a lungul anilor în această afacere că ar fi desfăşurat "cea mai gravă ilegalitate din ultimii 22 de ani". În acest context, Ponta s-a referit în mod special la fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, care nu a întârziat cu replica.
• Socialiştii francezi câştigă şi legislativele
Partidul Socialist şi aliaţii lor vor avea majoritate absolută în Parlament. Preşedintele François Hollande va putea să-şi îndeplinească promisiunile din campania electorală. În Franţa ieri a avut loc primul tur al alegerilor pentru Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului. Din peste 6500 de candidaţi, cât s-au înscris în cursă, doar 577 vor fi aleşi, ceea ce înseamnă că se bat cam 11 pe un loc. Partidul Socialist şi aliaţii lor ecologişti au obţinut 40 la sută din intenţiile de vot ale electoratului francez, potrivit exit-poll-urilor Institutului CSA. Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP), al fostului preşedinte francez, Nicolas Sarkozy a primit 35% din sufragii.
• CAPITAL
• Începe furtuna fiscală
Pentru a-şi putea respecta promisiunile populiste şi a rămâne, în acelaşi timp, în graficele stabilite de FMI, guvernul USL nu are ca soluţie decât creşterea taxelor şi impozitelor. Obiectivele generoase din programul electoral din 2011 au rămas, deocamdată, doar pe hârtie. Premierul Victor Ponta susţine, însă, că acestea vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2013, amânarea lor fiind impusă de dorinţa de a nu bulversa sistemul fiscal. Ar trebui să avem, de la anul, CAS redus cu cinci puncte procentuale pentru angajatori, TVA de 9% pentru alimentele de bază, facilităţi pentru cei care creează locuri de muncă ori deduceri din impozit pentru pensii private şi asigurări private de sănătate.
• Agenţia Domeniilor Statului va fi reorganizată după controlul de la ministerul agriculturii
Reorganizarea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) va fi realizată numai după finalizarea controlului solicitat de premier la această instituţie, acesta urmând să se încheie cel mai probabil până la jumătatea lunii iunie, a declarat pentru Agerpres, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu. "Deocamdată, aşteptăm rezultatele controlului ordonat de premier la această instituţie. ADS are acum o nouă conducere, iar noi am cerut toate situaţiile legate de contractele de asistenţă juridică şi motivele pentru care ADS pierde anumite procese. Este curios de ce nu pot încasa redevenţele pe anumite contracte cu debite şi sunt menţinute în continuare.
• Cea mai mare bancă elveţiană, pe cale să piardă 350 de milioane de dolari
Cea mai mare bancă elveţiană, UBS, pregăteşte o acţiune legală împotriva operatorului bursier Nasdaq, după ce şi-a calculat pierderi posibile de până la 350 de milioane de dolari, ca urmare a investiţiilor în oferta publică iniţială a Facebook, potrivit CNBC. Pierderea are legătură cu lipsa confirmărilor execuţiei ordinelor de achiziţii: UBS a dorit să cumpere un milion de acţiuni Facebook, dar nu a primit confirmăril. Astfel, UBS a repetat ordinele de mai multe ori, iar în final a rămas cu mai multe titluri decât a intenţionat. Suma aflată de CNBC este de 10 ori mai mare decât cea care se vehicula în piaţă, de 30-35 milioane de dolari, însă banca nu a dăzvăluit amploarea pierderilor legate de Facebook.
• La băncile din Elveţia poţi depune bani doar dacă iei notă de trecere
Nici pe banii tăi nu mai poţi să faci orice-ţi doreşti. A-ţi deschide un cont bancar într-una din ţările cu ştaif din UE sau de oriunde în lume s-ar putea să devină o aventură care nu are mereu happy end. Să ai un milion de euro sau 500.000 de euro nu mai este suficient pentru a avea un consultant propriu sau pentru a beneficia de conturi bancare cu servicii specializate în Elveţia, Germania sau Luxemburg. Ca să îţi deschizi un cont bancar la una dintre celebrele bănci din ţara cantoanelor, trebuie să dai interviu. Dacă eşti un potenţial generator de business pentru banca respectivă s-ar putea să ai şanse să fii acceptat. Există însă şi varianta în care nici aşa nu eşti primit.
• CURENTUL
• Bucureşti a redevenit oraş roşu , după 20 de ani
Sorin Oprescu va continua să fie primar general al Capitalei pentru încă patru ani, el obţinând 64,11% din voturile bucureştenilor, potrivit rezultatelor tuturor exit-pollurilor .De asemenea, USL a obtinut o victorie zdrobitoare în Capitală, Bucureştiul devenind pentru prima dată , în ultimii 20 de ani , un oraş roşu 100%, actuala opoziţiei pierzând nu doar majoritatea în CGMB ci şi toate primăriile de sector.
• Geoană trâmbiţează decesul USL şi descotorosirea PSD-ului de gălbejiţii lui Crin
Vremurile când PSD şi PNL se considerau egali şi împărţeau aceeaşi pâine neagră în opoziţie, incapabili de a face faţă guvernului Boc, sunt demult apuse. Odată cu acapararea puterii, cele două partide par să tragă mai mult în dreptul fiecăruia iar PSD nu acceptă decât cel de prim-solist în această partitură politică alambicată şi conjuncturală. După ce şi-au trasat teritoriile electorale cu un creion de tâmplărie mai mult roşu decât galben, PSD a început treptat să-i înghiontească pe colegii de alianţă care au realizat că trebuie să accepte tacit rolul secund în această uniune. Ieri a venit rândul proaspăt-reabilitatului Mircea Geoană care, mirosind puţin sânge, a şi sărit la gâtul aliaţilor liberali pe care nu îi prea are la inimă.
• CURIERUL NATIONAL
• Merkel, singură împotriva tuturor
Cancelarul german a surprins cu duritatea cu care a răspuns propunerilor ce pun accentul pe creşterea economică, şi nu doar pe severă austeritate. Ea continuă să spună "NU" eurobondurilor şi se opune şi finanţării directe a băncilor spaniole de către Fondul de stabilitate financiară. Merkel, tot mai izolată faţă de partenerii săi europeni care cer insistent mecanisme de solidaritate, le propune "mai multă Europa", un proiect inspirat din federalismul german.
• Electrica, ELCEN şi complexurile Hunedoara şi Oltenia, privatizate în mai puţin de un an
Anul acesta se va finaliza listarea la bursă a Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. Pachete majoritare de acţiuni la Electrica, ELCEN Bucureşti şi complexurile energetice Hunedoara şi Oltenia, vor fi vândute de Guvern în prima parte a anului viitor, prin licitaţii publice, anul acesta fiind programată a se finaliza listarea la bursă a Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.
• Reclamele video, noua etapă în publicitatea online?
Printre avantajele pe care le are componenta video faţă de text sau imagine, se regăseşte faptul că aceasta este puternică şi eficientă, întrucât transmite emoţie şi apelează la empatie. Advertisingul online este în continuă transformare, pe măsură ce noi instrumente şi oportunităţi apar din nevoia marketerilor de a obţine o expunere mai mare şi mai eficientă a brandurilor pe care le construiesc, arată o analiză realizată de agenţia Strategad. "A sosit momentul când putem spune că advertisingul online este deja clasic. Zilnic ceea ce a fost considerat până acum new media a evoluat, s-a reinventat. Acum schimbarea este adusă de Video Advertising", a declarat Alin Chiriac, Managing Partner, Strategad. Alexandru Badinici, reprezentant al Google, declara recent că până în anul 2015, 50% din reclamele online vor fi în format video.
• Nicio soluţie la criza datoriilor
Autorul Charles Hugh Smith spune că măsurile luate de autorităţi în ultimii ani agravează problemele întrucât ignoră faptul că supraîndatorarea este cauza principală a acestora. Pomparea banilor ieftini şi preluarea pierderilor bancare de către state nu vor împiedica procesul natural al pieţei de restrângere a creditului. Criza va conduce la evaporarea a trilioane de dolari, euro, yeni şi yuani care reprezintă doar o avuţie-fantomă. În răstimpul de patru ani de la precedentul vârf al crizei financiare nimic nu a fost reparat în economia globală, iar falsele "soluţii" găsite de autorităţi nu numai că nu rezolvă problemele reale, dar chiar le agravează, spune Charles Hugh Smith, unul dintre autorii de pe blogul Of Two Minds.
• BBDO Group semnează o nouă campanie a Volksbank
Lansată sub sloganul "Volksbank îi salută pe cei care continuă să-şi urmeze bucuria", campania de comunicare din acest an a Volksbank România este semnată de BBDO Group România. Campania lansată pe 18 mai vine într-un moment în care Volksbank sărbătoreşte 12 ani de existenţă în România. Din dorinţa de a construi pe plaforma de comunicare iniţiată alături de BBDO Group România în 2011, "Salutăm bucuriile simple ale oamenilor", Volksbank a adoptat în acest an o strategie de comunicare mult mai intimă, bazată pe un proces de căutare a românilor adevăraţi, cu bucurii simple.
• EVENIMENTUL ZILEI
• O victorie ca în 1990
Candidaţii PSD-PNL-PC şi-au adjudecat primăriile din cele mai importante oraşe ale României. În Bucureşti, doar sectorul 2 a rămas necucerit. USL este câştigătoarea incontestabilă a alegerile locale. Sondajele efectuate la ieşirea de la urne (exit-poll-uri), date aseară publicităţii de Realitatea TV şi Digi 24, relevă faptul că alianţa PSD-PNL- PC şi-a adjudecat fotoliile de primari din cele mai importante oraşe ale ţării. Cea mai importantă victorie obţinută de social-liberali s-a înregistrat în Bucureşti. Aici, independentul Sorin Oprescu, susţinut de USL, şi-a adjudecat al doilea mandat de primar al Capitalei, cu circa 65% din voturi. Silviu Prigoană, candidatul PDL, a fost cotat de exit-poll-uri cu 13,6% (IRES), respectiv, 17,00 (Geo- POL- CURS).
• Teroriştii somalezi au pus 10 cămile pe capul lui Obama
Un reprezentant al grupării teroriste somaleze al-Shabab a luat în derâdere recompensa de 33 de milioane de dolari pusă pe capul principalilor lideri ai reţelei, oferind la rândul său o recompensă pentru preşedintele american şi pentru secretarul său de stat: 10 cămile în schimbul lui Barack Obama şi 20 de zburătoare pentru Hillary Clinton, informează ABC News. "Oricine îi ajută pe mujahedini să-i găsească pe Obama şi pe Hillary Clinton va fi recompensat cu 10 cămile pentru informaţii care duc la capturarea lui Obama şi 10 găini şi 10 cocoşi pentru Hillary", a declarat unul dintre principalii comandanţi ai al-Shabab, Fuad Mohamed Khalaf.
• Lovitură de teatru în Grecia. Socialiştii lui Venizelos vor renegocierea acordului cu FMI
Liderul partidului socialist grec PASOK, Evangelos Venizelos, a pledat pentru o coaliţie de guvernământ de largă deschidere, care să renegocieze, după alegerile naţionale programate la 17 iunie, acordul de salvare încheiat de Grecia cu creditorii săi internaţionali, potrivit Associated Press, citată de Agerpres. În calitate de ministru de finanţe, Venizelos a negociat un al doilea plan de ajutor care a salvat Grecia de la intrarea în default. Acum, el consideră că o coaliţie restrânsă nu ar fi capabilă să renegocieze un acord mai bun. Liderul socialist a precizat că a transmis propunerea sa liderilor a patru formaţiuni politice - printre care conservatorii de la Noua Democraţie şi radicalii de la Syriza, cu toate că şeful acesteia din urmă a pledat pentru retragerea Greciei din acord.
• JURNALUL NATIONAL
• Băsescu la cafea cu jurnaliştii: "Criza şi comportamentul partidelor i-au adus pe români la vot"
Imediat după ce făcut cumpărăturile într-un supermarket bucureştean, preşedintele Traian Băsescu a servit o cafea, alături de jurnalişti, prilej cu care a intrat în direct cu mai multe televiziuni. "Românii nu mai neglijează alegerile locale. Faptul că se votează într-un singur tur este o explicaţie. Şi criza şi comportamentul partidelor i-a făcut pe români să fie mult mai atenţi cu votarea şi să sacrifice o zi de plajă. În mod categoric, n-am avut alegeri în care după ce am votat nu am fost la cumpărături. Nu o fac din superstiţie, ci pentru a trece timpul. Vă asigur că va veni momentul să dau note guvernelor. Nu o voi face acum. România a avut oameni politici care au făcut ce trebuia, în 2009, 2010, 2011, pentru a nu ajunge în situaţia Greciei şi Spaniei. Vă asigur că vor mai fi şi alte ţări cu soarta acestora. Nu fac niciun comentariu politic.
• BRM vs OPCOM. Luptă strânsă pentru operarea pieţei de energie. Miza: tranzacţii de 750 de milioane de euro
Legea energiei a fost modificată în comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor, astfel încât OPCOM să rămână un monopol artificial pentru tranzacţionarea energiei, lucru care încalcă principiile de piaţă şi e în defavoarea cetăţeanului, a declarat pentru Jurnalul Naţional Septimiu Stoica, preşedintele Bursei Române de Mărfuri (BRM). "Este o încercare de a constitui un monopol, se acordă o singură licenţă, şi aia e deja dată. Iniţial, textul legii era în forma în care permitea existenţa mai multor burse pe partea de angro, însă ulterior s-a schimbat punctul de vedere, începând cu guvernul Boc, apoi Ungureanu. Acum, culmea, Cabinetul Ponta vrea şi el acelaşi lucru", a afirmat Stoica.
• NATIONAL
• Codrut Marta nu e nici mort, nici fugit! Scrie sub Protectia martorilor!
Aflat multa vreme in postul cheie de sef de cabinet al fostului presedinte al ANAF, Codrut Marta este considerat de procurori a fi principalul artizan al celei mai mari scheme de coruptie din Romania ultimilor ani. Despre acesta s-a spus ca s-ar afla la baza contrabandei si evaziunii fiscale cu produse petroliere si legume-fructe, ca era omul care strangea cu pungile banii pentru partid de la oamenii de afaceri sau ca tot el reusea sa scoata din tara sume uriase pentru potentatii zilei. Totul dupa schema gandita si pusa in practica de acesta impreuna cu seful sau, Sorin Blejnar. Pasaportul lui Codrut Marta se afla la Parchet, iar daca nu este mort si nici nu a dat vreun semn de viata familiei, inseamna ca acesta se afla deja in programul de Protectie a martorilor, unde s-a apucat sa-si scrie "autobiografia".
• Tara a bagat PDL in criza
Sorin Oprescu a obtinut inca un mandat, castigand detasat cu 64, 11% din voturile bucurestenilor , in vreme ce Silviu Prigoana a obtinut doar 17, 57%. Pe locul al treilea s-a situat Nicusor Dan, cu 7,41% din sufragii. Dupa ani buni in care politicienii le-au facut tot soiul de surprize alegatorilor, ieri a venit randul romanilor sa le faca o surpriza neplacuta politicienilor: o prezenta buna la vot (39,01 % la ora 17.00). In ciuda declaratiilor ipocrite privind importanta participarii la vot, toate partidele au mizat pe cartea absenteismului. La urne trebuiau sa ajunga doar ultrasii partidelor, activul de baza, votantii care stiu unde sa puna stampila. Nehotaratii sau imprevizibilii puteau sa stea linistiti la un gratar, nimeni nu le-ar fi simtit lipsa.
• Un nou acord cu FMI, singura solutie pentru Romania in calea "Grexit"
Guvernele tarilor din Euorpa de Est se pregatesc pentru impactul dur cauzat de previzibila iesire a Greciei din zona euro. Autoritatile de la Bucuresti au o solutie ",miraculoasa" pentru "Grexit": un nou acord cu FMI. Potrivit unei analize publicate de Wall Street Journal (WSJ), guvernele statelor din Europa de Est se considera pregatite pentru impactul cu "Grexit". WSJ atrage insa atentia ca regiunea este vulnerabila. Astfel, Ungaria este supraindatorata, Bulgaria depinde de exporturile catre Grecia, iar Romania ar trebui sa-si faca mari griji din cauza numarului semnificativ de banci grecesti existente pe piata romaneasca.
• PUTEREA
• Conservatorul Pascu, mogulul deşeurilor
Firma fostului senator PC, omul de afaceri Corneliu Pascu, Iridex Group Export Import, este pe cale să dea o lovitură de 15 milioane de euro pe piaţa deşeurilor, după ce Primăria Bacău, condusă de fostul său coleg de partid, Romeo Stavarache (acum liberal), i-a atribuit un contract de ecologizare. Licitaţia din 20 decembrie 2011 a fost anulată de Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor. Contractul prevede proiectarea şi execuţia Celulei 2 a depozitului conform de deşeuri din Bacău şi închiderea depozitelor municipale neconforme din judeţ. Valoarea lucrării este de peste 67 de milioane de lei (aproximativ 15,3 milioane euro).
• Familia Auschnitt revendică bunuri în valoare de 37-38 milioane USD din România
Familia omului de afaceri din perioada interbelică, Max Auschnitt, mai are de recuperat din România bunuri estimate la 37-38 de milioane de dolari, a declarat Steven Auschnitt, fiul fostului mare industriaş. El a explicat că deşi a recăpătat o parte din averea tatălui său, familia sa mai are încă de primit despăgubiri. "Am reuşit cu casa, tatăl meu avea acţiuni în uzinele şi domeniile Reşiţa, dar cea mai mare parte din avere era în fabricile de la Titan-Nădrag-Călan, pe care el le-a creat. Când ne-am dus să căutăm documentele şi arhivele ne-au zis că n-au nimic. În urmă cu 2-3 ani un prieten a găsit 18 dosare, şi atunci am avut dovezile necesare, Curtea ne-a dat dreptul, am fost la AVAS şi am primit acţiuni în Fondul Proprietatea. Iar ăştia au amânat, şi până astăzi nu am căpătat nimic", a spus Auschnitt.
• Fraudă masivă la autostrada Arad-Timişoara
La şase luni de la deschiderea autostrăzii Arad-Timişoara, cei 32 km de şosea la patru benzi sunt nefinalizaţi, în condiţiile în care contractul de execuţie a fost prelungit cu 18 luni şi valoarea lucrării a fost majorată cu aproape 26 milioane de euro, se arată într-un raport al Curţii de Conturi. Documentul relevă modul în care Compania Naţională de Autostrăzi a cheltuit banii în ultimii ani. Potrivit raportului, firma JV FCC Construction, constructorul centurii Arad la nivel de autostradă, începută în urmă cu mai bine de trei ani şi deschisă circulaţiei zilele trecute, a încasat aproape 10 milioane de euro pe kilometru.
• Netanyahu: "Iranul şi Hezbollah sunt implicate în masacrul din Siria"
Masacrul din Siria "nu este comis doar de guvern; acesta este ajutat de Iranşi Hezbollah", a declarat duminică premierul israelian Benjamin Netanyahu, citat de Associated Press. " Lumea ar trebui să realizeze că este vorba despre o axă concentrată a răului: Iran, Siria şi Hezbollah", a subliniat premierul israelian în deschiderea întâlnirii săptămânale a cabinetului israelian. Totodată liderii israelieni au cerut insistent retragerea preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi au respins ferm acuzaţiile conform cărora i-ar sprijini pe rebelii sirieni. Israelul se teme de o răspândire a instabilităţii în regiune. În contextul în care zeci de persoane au murit în violenţe petrecute în acest weekend, o serie de înalţi oficiali israelieni au făcut apel la o intervenţie internaţională.
• ROMANIA LIBERA
• EXIT POLL: USL, victorie zdrobitoare în Capitală. Oprescu, un nou mandat la Bucureşti
USL a înregistrat o victorie istorică în alegerilor locale din Bucureşti. Potrivit rezultatelor exit poll, până la ora 19, candidatul sprijinit de alianţa dintre PSD şi PNL a câştigat Primăria Capitalei cu peste 60% din voturi, în timp ce reprezentantul PDL, Silviu Prigoană, ar fi obţinut doar între 15% (Antena 3) şi 17, 5% (Realitatea Tv). Scorul pentru Consiliul General al Capitalei arată o diferenţă la fel de mare. Astfel, USL ar fi obţinut 62 %în timp ce PDL doar 16% (potrivit Antena 3). În acelaşi timp, PDL ar fi pierdut şi primăriile de sector pe care le avea în acest moment: Cristian Poteraş (sectorul 6) ar fi obţinut doar 24% din voturi în timp ce Rareş Mănescu peste 50%, iar Liviu Negoiţă (sectorul 3) ar fi obţinut doar 31,3% faţă de 58% procentul realizat de reprezentantul USL Robert Negoiţă.
• Miza primului scrutin cu un tur. Procentele obţinute de partide ne creionează tabloul politic al următoarelor şase luni
Preşedintele consiliului judeţean decide aproape tot ce se întâmplă într-un judeţ. Mai ales din punct de vedere financiar. Apoi, primarii cântăresc greu când vine vorba de alegerile parlamentare şi prezidenţiale, ştiut fiind că, dacă ai primarul de partea ta, porneşti cu un avantaj clar. Dincolo de aceste motive evidente, alegerile locale de duminică au constituit o miză importantă pentru partide şi din alte considerente. Unele care ţin de bătăliile lor interne, dar şi de repoziţionarea lor în relaţia cu celelalte partide.
• Afacerea Dolphin face valuri la Berlin
Livrarea de submarine germane clasa Dolphin către Israel a iscat polemică în Germania după ce Der Spiegel a afirmat că, după finalizarea livrărilor, în 2017, statul evreu va echipa navele cu rachete de croazieră cu capete nucleare. Dezvăluirea făcută de revista Der Spiegel a provocat reacţia opoziţiei social-democrate germane, care a cerut explicaţii guvernului federal al cancelarului Angela Merkel. Revista precizase că Berlinul a negat întotdeauna că aceste submarine ar putea face parte din arsenalul nuclear israelian. Dar, foşti înalţi responsabili ai Ministerului german al Apărării - între care fostul secretar de stat Lothar Ruhl şi fostul şef de personal al planificării, Hans Ruhle - au asigurat că, în realitate, guvernul a considerat întotdeauna că Israelul va echipa cu muniţie atomică submersibilele de atac din clasa Dolphin, construite în şantierul naval din Kiel.
• VOT ABSURD. Într-o garsonieră confort III locuiesc oficial 3600 de persoane. Până la 20.00 votaseră "doar" 150 dintre ei
La o secţie de votare din Capitală am găsit o cifră de votanţi record trecuţi la o singură adresă, o garsonieră din Sectorul 3: 3.600, din care, conform şefei secţiei de votare, băgaseră buletinele în urnă până la 17.30 "doar" 70. În acelaşi bloc sunt, conform vecinilor şi alte "garsoniere gonflabile", unde îşi au adresa doar 700. În România orice este posibil. Inclusiv ca 3600 de oameni să impartă aceeaşi adresă. Nu e vorba de Casa Poporului, ci de o garsonieră dublă, rezultată din dărâmarea zidului între două garsoniere confort III, de 16,5 mp fiecare, amplasate undeva la periferia Sectorului 3, într-un ghetou comunist.
• La cât se ridică prejudiciul produs de directorul Romgaz, urmărit penal pentru subminarea economiei naţionale
Potrivit anchetatorilor, Societatea Naţională Romgaz şi bugetul consolidat al statului ar fi fost prejudiciate cu 126 milioane de dolari, în urma faptelor comise de Corin Cindrea şi alţi 39 de directori ai Romgaz, Ministerului Economiei şi ANRE, potrivit realitatea.net. Cindrea a fost numit cu doar câteva zile în urmă la şefia Romgaz, de premierul Victor Ponta. El este cercetat pentru complot şi subminarea economiei naţionale în acelaşi dosar care-l vizează şi pe patronul Interagro, Ioan Niculae. Corin Cindrea şi alţi 39 de şefi ai Romgaz, Ministerului Economiei şi ANRE l-ar fi ajutat pe omul de afaceri să beneficieze de gaze ieftine din producţia internă, în detrimentul populaţiei, care a primit gaze de trei ori mai scumpe din Rusia.
• ZIARUL FINANCIAR
• Românii au fost însetaţi să iasă la vot şi au sancţionat fosta putere, dar nu şi pe foştii primari
Prezenţa la vot a fost surpriza alegerilor de ieri: o prezenţă anticipată de sondaje, dar neluată în seamă de sociologi, care nu s-au aşteptat la o participare atât de ridicată. A fost o prezenţă care a spulberat fostul partid de guvernământ, PDL, şi anticipează o victorie fără precedent a USL nu doar la alegerile de ieri, ci şi la alegerile generale din toamnă. Întrebarea este ce va face USL cu această putere, pentru că mandatul oferit de alegători o încarcă cu responsabilitatea de a menţine România şi de a nu îi permite să derapeze sub imboldul cheltuielilor bugetare excesive, aşa cum a dat semnalul prin majorarea salariilor bugetarilor. USL va controla majoritatea consiliilor, practic va controla aproape întreaga administraţie locală a României pentru viitorii patru ani, o administraţie care are pe mână 10 mld. euro anual, din taxe şi impozite şi de la bugetul de stat.
• O altă miză pentru localele din 2012 - cine va conduce România din 2016 încolo
Un eventual rezultat de 5%-10% pentru Nicuşor Dan, candidat independent cu o mult mai redusă vizibilitate anterioară decât Gigi Becali, Irinel Columbeanu sau Silviu Prigoană, poate deschide drumul pentru 2016 unei noi generaţii de politicieni. Este posibil ca o parte din societatea românească, absentă de la dezbaterile politice, să fie atrasă din nou în jocul politic, ca în anii '90, prin apariţia unor lideri care fac parte dintr-o cu totul altă ligă decât ceea ce s-a perindat până acum la vârf în administraţia românească. Generaţia celor care aveau 40 de ani în 1990, oameni scoşi în faţă de Ion Iliescu, celebrii profesionişti marginalizaţi anterior, cu doctorate, încă sunt la putere.
• Cât de ferită este România de ceea ce se întâmplă în Spania
"România depinde de ceea ce se întâmplă în zona euro. Dacă este contaminată şi Italia, lucrurile scapă de sub control", a declarat Daniel Dăianu, profesor de economie şi fost ministru de finanţe. Ar trebui ca BCE să diminueze dobânda principală pentru a uşura finanţarea şi refinanţarea. Deja piaţa interbancară nu mai funcţionează bine. Tot excesul de lichiditate al băncilor este plasat la BCE, ceea ce înseamnă că băncile nu au încredere una în cealaltă. BCE ar trebui să reia programul de achiziţie a obligaţiunilor de stat fiindcă soluţia eurobond-urilor este prea departe. Daniel Dăianu consideră că problemele Spaniei sunt diferite de cele ale Greciei. În cazul Greciei, de departe originea crizei este îndatorarea publică, îndatorare care era cea mai mare din UE înainte de izbucnirea crizei. În cazul Spaniei, problemele îşi au rădăcinile în îndatorarea sectorului neguvernamental.
• Banca Mondială discută mâine împrumutul de 1 mld. euro pentru România
Banca Mondială are programată pentru mâine întrunirea boardului în care va discuta acordarea liniei de credit de 1 mld. euro pentru România, a declarat pentru ZF Ştefan Nanu, reprezentantul României la instituţia financiară internaţională. Linia de credit de 1 mld. euro ar reprezenta o plasă de siguranţă suplimentară pentru Ministerul Finanţelor în cazul în care tensiunile de pe pieţele financiare se vor accentua. De la începutul anului Finanţele au realizat două ieşiri pe pieţele externe, împrumutând 2,25 mld. dolari de pe Wall-Street. În plus, Trezoreria s-a grăbit să atragă şi cât mai multe resurse de pe piaţa internă, sumele împrumutate ajungând în prima săptămână din iunie la aproximativ 35 mld. lei (8 mld. euro). Rezerva din conturile Trezoreriei statului se ridica în luna mai la 5 mld. euro şi 7 mld. lei. Această rezervă este foarte utilă în situaţia tensionată existentă.