• ADEVARUL
• Mesajul USL: Nu aplicăm decizia CCR
Curtea Constituţională a României (CCR) a validat Legea referendumului, cu condiţia participării a 50% plus unu din alegători. USL vrea să îl demită pe Băsescu după o ordonanţă de urgenţă care nu prevede acest cvorum. Curtea Constituţională a decis, ieri, că Legea referendumului este constituţională în măsura în care asigură participarea a cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. Concret, acest fapt ar însemna că şeful statului poate fi demis doar dacă la urne ar ieşi peste nouă milioane de persoane din cele peste 18 milioane de alegători. Pe de altă parte, liderii USL au invocat faptul că, la ora actuală, este în vigoare o ordonanţă de urgenţă potrivit căreia preşedintele poate fi demis indiferent de prezenţa la referendum. Singura condiţie este ca în favoarea demiterii se fie mai multe voturi decât împotrivă. Miza politică a bătăliei este uriaşă, în varianta a doua preşedintele Traian Băsescu ar fi mult mai uşor de demis.
• Şi socialiştii mârâie la premierul Ponta
Partenerii politici europeni ai USL au criticat dur acţiunile Guvernului de la Bucureşti. Oficiali ai Comisiei Europeane au reamintit ieri că, la nivelul Executivului UE, există în continuare îngrijorări legate de graba cu care se iau decizii la nivel instituţional în România şi "de consecinţele deciziilor din ultimele săptămâni", a precizat purtătorul de cuvânt al CE, Pia Ahrenkilde Hansen. Potrivit mai multor surse europene, la nivel decizional, Comisia Europenă nu îşi mai permite "o a doua Ungarie". Acţiuni recente ale premierului de la Budapesta, unele vizând Curtea Constituţională, au adus Ungariei trei proceduri de infringement şi o sancţiune. Preşedintele socialiştilor germani, Frank Walter Steinmeier a precizat că este "inacceptabil" ca atribuţiile unei Curţi Constituţionale să fie reduse în decursul câtorva zile, ca procedurile parlamentare să fie adaptate unui scop politic precis pentru ca funcţii importante în stat să fie eliberate "peste noapte".
• USL, pe valul alegerilor locale
Alianţa dintre PSD şi PNL ar obţine 66,6% din voturi, potrivit unui sondaj realizat în luna iunie de IMAS la comanda ziarului "Adevărul". Ocuparea Palatului Victoria se dovedeşte de bun augur pentru USL, scorul alianţei crescând de la o lună la alta de la preluarea Puterii. USL ar obţine 66,6% din voturile românilor, potrivit unui sondaj realizat de IMAS în perioada 7-15 iunie 2012. Potrivit aceluiaşi institut, USL avea 59,4% în luna mai, prima în care a preluat guvernarea. În aprilie, când USL se afla în opoziţie, intenţia de vot pentru această alianţă era de 48,7%. Creşterea de popularitate a unui partid după preluarea puterii este un fenomen care s-a petrecut, în ultimii 20 de ani, odată cu instalarea fiecărui guvern.
• Liderul PPE Joseph Daul refuză să-l primească pe Victor Ponta
Preşedintele grupului Popularilor Europeni, Joseph Daul, refuză să-l primească pe premierul român Victor Ponta care începe miercuri o vizită la Bruxelles în încercarea de a calma criticile şi temerile mai multor lideri europeni în privinţa funcţionării statului de drept şi garantării independenţei justiţiei. "Tocmai mi-a cerut, acum zece minute, să mă întâlnesc cu el. L-am refuzat", a spus liderul popularilor europeni care s-a întâlnit în cursul după amiezii cu liderii PDL conduşi de Vasile Blaga. Daul a mai precizat că îl va primi pe Ponta de îndată ce aplică recentele decizii ale Curţii Constituţionale. "Cât timp respectă legea, eu îl primesc oricând", a adăugat liderul PPE.
• Ponta: Dacă românii nu vor vota pentru demitere, eu nu pot coabita cu Traian Băsescu
Prim-ministrul Victor Ponta a declarat în seara aceasta, într-un interviu acordat postului România TV, că nu va putea coabita cu Traian Băsescu dacă românii vor decide că acesta trebuie să rămână la Palatul Cotroceni. Nu se poate coabita cu Traian Băsescu. Vom face tot ce putem cu bună credinţă. Nu pot anticipa ce vor vota românii. Traian Băsescu a fost ales cu acele voturi fraudate. Imediat după alegeri, preşedintele şi-a schimbat poziţia faţă de poporul român. Organizaţiile noastre vor fi coordonate de Liviu Dragnea şi Relu Fenechiu. Va fi o campanie violentă, în mod sigur. Traian Băsescu va folosi cele mai necurate metode împotriva mea. Nu voi răspunde niciodata atacurilor.
• Secăreanu şi alte şapte persoane cercetate în dosarul "Grupul de la Monaco", arestate preventiv
Fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa(SIPI), Dan Secăreanu, şi alte şapte persoane din dosarul evaziunii fiscale de peste 15 milioane de euro au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, în timp ce fostul şef al Vămilor, Viorel Comăniţă, a primit interdicţie de a părăsi ţara, a decis, marţi seară, Curtea de Apel Bucureşti. Conform deciziei Curţii de Apel Bucureşti (CAB), Comăniţă va fi astfel cercetat în libertate, la fel ca alte două persoane dintre cele 11 care fuseseră reţinute de procurorii anticorupţie în acest dosar.
• Ministrul Agriculturii: TVA la pâine va fi de 9%
Daniel Constantin promite că în 2013 va reduce la 9% TVA în panificaţie. Patronatele spun însă că într-o lună pâinea va avea preţuri mai mari, pe fondul scumpirii grâului. Cu toate că delegaţia FMI şi-a spus cuvântul şi nu agreează ideea ca România să aplice cote diferenţiate pe produse la Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA), ministrul Agriculturii de la Bucureşti, Daniel Constantin, insistă că la panificaţie vom avea o cotă redusă de 9%. Ieri, la o conferinţă organizată de Mediafax, Constantin a precizat că bugetul de stat pe 2013 va include "cu siguranţă" TVA de 9% la alimente, dacă această măsură nu va fi implementată din acest an
• Scandal global privind jocul murdar al bancherilor
Banca Angliei şi Rezerva Federală din New York sunt bănuite de faptul că au permis băncilor comerciale să raporteze date false privind dobânzile interbancare, atât înainte de criza din 2008, cât şi după. Congresul american şi Parlamentul britanic au demarat investigaţii privind activitatea agenţiilor de reglementare bancară, în condiţiile scandalului privind manipularea de către mai multe bănci mari a ratelor dobânzilor. Această manipulare s-ar fi petrecut timp de mai mulţi ani, atât înainte de criza financiară din 2008 cât şi după. Agenţiile de reglementare sunt bănuite de faptul că au cunoscut faptul că băncile raportau rate mai mici pentru a-şi spori profiturile şi pentru a părea mai solide din punct de vedere financiar, dar nu au luat măsurile ce ar fi putut preveni aceste activităţi ilegale.
• CURENTUL
• Guvernul Ponta calcă în picioare deciziile Curţii Constituţionale, pe care promisese că le va respecta
Răsturnare de situaţie în ceea ce priveşte planul diabolic cu precizie de ceas elveţian gândit în laboratoarele de planificare ale USL. Dacă până acum, Curtea Constituţională a emis o serie de decizii destul de ambigue care păreau să servească intereselor USL, ieri, judecătorii CCR nu au decis cu jumătăţi de măsură şi au explicat negru pe alb că Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Cu alte cuvinte, pentru a fi valid, la referendum trebuie să se prezinte 50% plus 1 din românii cu drept de vot, adică peste 9 milioane de alegători, potrivit datelor de la alegerile locale.
• Ponta - abandonat de socialiştii din Europa
"Monitorizăm foarte îndeaproape evenimentele din România. Părem să asistăm la o luptă politică de o intensitate surprinzătoare între două tabere ireconciliabile", arată preşedintele Parlamentului European, socialistul Martin Schulz, într-un comunicat de presă dat publicităţii cu o zi înaintea unei întâlniri cu Victor Ponta la Bruxelles. "Dacă sunt orice încălcări ale regulilor şi standardelor europene, Comisia Europeană trebuie să ia măsuri imediat. Suntem o Uniune a valorilor împărtăşite şi a standardelor legale, care trebuie respectate de către toţi membrii săi fără excepţie. Este datoria noastră să acţionam dacă ele sunt violate", se arată în declaraţia preşedintelui PE.
• Familia Antonescu - fascinată de "masculul alfa" Traian Băsescu
"Masculul Alfa îl va învesti pe Puiu Haşotti cu coada uşor între picioare", afirma, în urmă cu vreo câteva săptămâni Crin Antonescu, actualul chiriaş interimar de la Cotroceni. Din orice unghi ai fi privit-o, aceasta a fost o frază şchioapă prin care, trădat probabil de subconştient, Crin îi recunoaşte lui Băsescu rolul de ,,Mascul alfa". Fascinată probabil şi dumneaei de imaginea aceluiaşi "Mascul alfa", europarlamentarul Alina Vălean, azi primă-doamnă interimară a României a declarat şi ea, de curând, că "Preşedintele Băsescu este un om politic curajos şi, în orice caz, de o calitate mult superioară PDL, aş spune chiar în antiteză cu cea a colaboratorilor lui din PDL."
• CURIERUL NATIONAL
• Fraudă de 220 mil. dolari la o firmă de brokeraj din SUA. Fondatorul companiei PFGBest a încercat să se sinucidă
Autorităţile americane de reglementare au anunţat că lipsesc aproximativ 220 mil. dolari din conturile firmei de brokeraj PFGBest, banii aparţinând clienţilor, la numai câteva ore după ce fondatorul PFGBest a încercat să se sinucidă, potrivit CNBC. Tentativa de sinucidere şi fondurile lipsă de la PFGBest au realimentat îngrijorarea privind stabilitatea industriei de brokeraj, la mai puţin de un an de la scandalul prăbuşirii MF Global. După falimentul MF Global a fost descoperită lipsa unor fonduri de circa 1,2 mild. dolari din conturile clienţilor. PFGBest şi-a anunţat clienţii că fondurile din conturile deschise la firmă au fost blocate şi că vor putea doar să-şi lichideze poziţiile deschise, fără a retrage fonduri sau iniţia noi tranzacţii.
• Cadou de peste 2 miliarde euro pentru producătorii de electricitate
Producătorii de energie electrică vor primi, cu titlu gratuit, pentru perioada 2013 - 2020, 71,4 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, a căror valoare este cuprinsă între 1,9 şi 3,9 miliarde euro. "România a obţinut aprobarea Comisiei Europene pentru alocarea în continuare a 71,4 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de seră cu titlu gratuit pentru producătorii de energie electrică în perioada 2013-2020", a anunţat ieri Ministerul Economiei. Conform ordinului ANRE din luna februarie a.c., valorile de tranzacţionare a certificatelor verzi pe piaţa de certificate verzi pentru anul 2012 sunt de minimum 121,89 lei/certificat verde (respectiv 27,08 euro/certificat verde, calculat la un curs de 4,5 lei) şi de maximum 248,30 lei/certificat verde (respectiv 55,17 euro/certificat verde, calculat la un curs de 4,5 lei).
• Angela Merkel are probleme în plan intern
Corespondenţi de presă la Berlin semnalează o aprinsă dispută între economişti germani referitoare la criza euro şi remediile apărate de Angela Merkel. Zilele trecute, "Frankfurter Allgemeine Zeitung", citat de "Les Echos", a dat publicităţii o scrisoare deschisă semnată de 172 economişti germani, în frunte cu Hans Werner Sinn, preşedintele Institutului de cercetări economice IFO, cunoscut pentru poziţiile sale eurosceptice. Scrisoarea invita concetăţenii germani să se opună deciziilor adoptate la ultimul summit european de la Bruxelles. Criticile semnatarilor scrisorii sunt concentrate asupra uniunii bancare, dorită de preşedintele francez François Hollande, dar acceptată de Angela Merkel în schimbul uneia din măsurile-cheie adoptate la summit, supravegherea bugetelor naţionale sub egida Băncii Centrale Europene.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Dovada loviturii de stat: GUVERNUL NU RESPECTĂ DECIZIA CCR
Curtea Constituţională este legată fedeleş, neavând dreptul să dea aviz pe hotărârile Parlamentului. Victor Ponta a spus luni seara că deciziile CCR spulberă toate lamentările privind existenţa unei lovituri de stat în România. Însă, dacă analizezi verdictele Curţii Constituţionale, orice om cu scaun la cap îşi dă seama că acestea sunt tocmai consecinţele loviturii de stat iar procesul încălcării normelor statului de drept se află în plină desfăşurare. De fapt, suntem în plină furtună, iar instituţiile n-au instrumentele să se apere. Totul pleacă de la Ordonanţa de Urgenţă prin care Guvernul Ponta a restrâns, săptămâna trecută, atribuţiile Curţii Constituţionale, publicată imediat în Monitorul Oficial. Prin această OUG, CCR nu mai are dreptul să dea aviz obligatoriu pe hotărârile Parlamentului, ci doar pe legi.
• Puterea se pregăteşte să mai dea o lovitură democraţiei
Miniştrii USL nu vor să respecte decizia CCR potrivit căreia referendumul e valid dacă votează peste 50% plus unu dintre alegători. După preluarea puterii, USL-ul condus de Crin Antonescu şi Victor Ponta a modificat legea referendumului, iar, după atacarea ei la Curte, Guvernul a emis o OUG pentru ca Băsescu să fi e demis cu 50% plus unu dintre românii care vin la vot
• Ioan Stanomir: "Constituţia României a devenit un element insignifiant"
În opinia sa, nerespectarea Legii fundamentale va duce la scăderea calităţii democraţiei. Într-un interviu acordat Evenimentului zilei, Ioan Stanomir, specialist în drept constituţional, a apreciat că deciziile CCR pot fi comentate şi criticate, dar trebuie puse în aplicare. Despre faptul că miniştri ai USL au declarat că OUG va sta la baza organizării referendumului de demitere a lui Traian Băsescu, nu Legea referendumului asupra căreia s-a pronunţat ieri Curtea Constituţională, Ioan Stanomir a afirmat că USL dovedeşte că respectă deciziile Curţii doar când acestea îi sunt favorabile.
• Crin Antonescu: Situaţia României nu este de criză. Situaţia este una normală!
Şeful interimar al statului a insistat, în primul său discurs public, că România este o ţară "normală" şi a acuzat Opoziţia că a contribuit la deteriorarea imaginii externe. Antonescu a spus că nu se va atinge, ca preşedinte interimar, de şefii serviciilor secrete şi de şefii DNA şi ai parchetului general.
• Sebastian Lăzăroiu: Decizia CCR a arătat clar lovitura de stat
Fostul consilier prezidenţial explică, într-un articol pentru Evenimentul Zilei, cum a fost anhilată Curtea Constituţională. Vă prezentăm integral argumentaţiile lui Sebastian Lăzăroiu. "Decizia CCR de ieri arată clar LOVITURA DE STAT dată săptămâna trecută. Practic, CCR a trebuit ieri să dezlege un nod bine strîns. Curtea Constituţională a fost anihilată săptămâna trecută prin: Unu - Ordonanţe de Urgenţe, Doi - Un avocat al poporului obedient PSD care nu îşi mai exercită atribuţiile şi Trei-Capturarea Monitorului Oficial. CCR nu a spus ieri că schimbarea şefilor camerelor parlamentelor s-a făcut constituţional. Practic nu a putut să judece contestaţiile pe fond pentru că ele erau anihilate de ordonanţele de urgenţă ale guvernului. Ordonanţa de Urgenţă a restrâns atribuţiile CCR, ceea ce de fapt a oripilat toată lumea civilizată.
• Corupţia de la Fisc: amante, petrol şi agenţi secreţi
Scandal şi cătuşe la şefi a Fiscului. Înalţi funcţionari publici şi un ofiţer din serviciul secret al MAI au fost interceptaţi când protejau reţelele de traficanţi de petrol să dea iama în bugetul statului. DNA l-a pus sub acuzare pe fostul şef al Fiscului, Sorin Blejnar, pentru complicitate la evaziune fiscală şi sprijinirea unui grup infracţional organizat. Blejnar a respins ieri ferm orice implicare a sa în această afacere. Unul din stâlpii de bază ai reţelei ar fi fost Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, în prezent dispărut. Procurorii cer, astăzi, arestarea în lipsă a acestuia şi a altor cinci persoane, printre care soţii Diana şi Radu Nemeş. Familia Nemeş ar fi fost una dintre principalii beneficiari ai evaziunii fiscale prin intermediul mai multor societăţi "fantomă". "Dispărutul" Codruţ Marta era cel care, potrivit interceptărilor DNA, conducea de fapt Fiscul şi ar fi protejat reţeaua traficanţilor de produse petroliere
• JURNALUL NATIONAL
• Bancherii de pe Wall Street au pierdut 2 miliarde de dolari din banii de pensie. Tu ştii unde e investită pensia ta?
Angajaţii de pe Wall Street oferă consultanţă celor mai mari corporaţii din lume despre modul în care să facă investiţii sau unde să îşi pună banii. Şi, cu toate acestea, nici măcar ei nu acţionează aşa cum propovăduiesc altora. Bloomberg scrie că anul trecut conturile de pensii ale bancherilor, consultanţilor, brokerilor şi traderilor de pe Wall Street au pierdut 2 miliarde de dolari, potrivit rapoartelor bursiere. Datele nu includ şi bonusurile date sub formă de acţiuni. Mai precis, au făcut greşeala de a nu-şi "diversifica" portofoliile şi au investit în propriile firme. Astfel, actualii şi foştii angajaţi ai Morgan Stanley aveau anul trecut 24% din propriile active în acţiuni ale băncii de investiţii. Cum titlurile acesteia au scăzut anul trecut cu 44%, per total pierderea a fost de 570 milioane de dolari.
• Bani europeni pentru sistemul de irigaţii
Pentru reabilitarea sistemului de irigaţii de la noi din ţară este nevoie de o finanţare europeană în valoare de 400 milioane euro, pentru o suprafaţă totală de 800.000 de hectare de teren agricol, potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin. "Sper să avem şi un element de noutate în pachetul financiar 2014-2020. Încercăm din anul 2014 să avem acces la fondurile structurale printr-un program special dedicat sectorului de irigaţii", a spus el. Constantin a afirmat că un studiu al Băncii Mondiale arată că în România se pot reabilita instalaţiile pentru sisteme de irigaţii care să deservească circa 800.000 de hectare cu o sumă care se apropie de 400 de milioane de euro.
• Ponta: A doua majorare a salariilor bugetarilor vine cum am stabilit. În funcţie de referendum
Premierul Victor Ponta a afirmat, într-un interviu pentru România TV, că, în ceea ce priveşte Guvernul, acesta va asigura a doua majorare a salariilor bugetarilor aşa cum a programat iniţial, adică la sfârşitul acestui an. Asta în funcţie de rezultatul referendumului. "Nu vreau să fac un joc politic, să spun că românii vor decide pe 29. Dacă acest Guvern rămâne în funcţie şi dacă are un preşedinte care ne lasă, a doua tranşă de măriri vine cum s-a stabilit. PDL poate spune ca triplează, dar cine-i crede?"
• NATIONAL
• Americanii garanteaza Romania
Dupa o absenta suspecta din viata publica romaneasca, ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, si-a facut aparitia la Palatul Cotroceni, fix in ziua in care Crin Antonescu a preluat mandatul de presedinte interimar. Desi scena politica romaneasca este in fierbere, amabasadorul SUA nu a mai punctat derapajele democratice, asa cum obisnuia, erijandu-se intr-un simplu spectator. A preferat in schimb sa defileze cu premierul Victor Ponta de Ziua Americii si sa taie tortul alaturi de acesta. Tot la bratul lui Ponta, Gitenstein a mers la Cotroceni, imediat dupa ce a preluat Crin Antonescu mandatul, pentru a le trasa celor doi demnitari agenda de lucru. Ce-i drept, diplomatic si strategic vorbind (bazele militare, scutul antiracheta etc), SUA este direct interesata sa tina Romania in sfera ei de influenta.
• Putin vrea un CAER planetar, de la Atlantic la Pacific
Putin a sustinut recent un discurs mobilizator in fata ambasadorilor sai, pe care i-a indemnat sa ia masuri oriunde interesele economice ale Rusiei sunt amenintate. Presedintele rus a reamintit pentru cine avea urechi sa auda ca Rusia si China vor coopera strans in perioada urmatoare si ca administratia de la Washington a facut destule gesturi antirusesti fata de Moscova. Printre acestea, legea care limiteaza circulatia oficialilor rusi in SUA, precum si scutul antiracheta. Putin a facut o declaratie care aminteste de fostul Consiliu de Ajutor Economic Reciproc (CAER - piata comuna a fostelor state comuniste), autodesfiintat in 1991. "Impreuna cu Europa putem atinge tinte ambitioase - crearea unei piete unice de la Atlantic la Pacific, cu o valoare de trei trilioane de euro. Viata cere masuri in acest sens", a spus aproape avertizand Putin.
• PUTEREA
• Ţara stă în Curte
Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că referendumul de demitere a lui Băsescu este valid dacă se vor prezenta la vot jumătate din cetăţenii români care au drept de vot, adică aproximativ 9 milioane, dar pentru a fi demis, jumătate plus 1 dintre aceştia, adică 4,5 milioane de români, trebuie să voteze pentru plecarea lui Băsescu. Guvernul a emis un comunicat în care anunţă că va respecta decizia Curţii Constituţionale, însă reprezentanţii PSD şi PNL au susţinut ideea organizării referendumului în baza Ordonanţei de Urgenţă care îl demite pe preşedinte cu votul a jumătate din numărul cetăţenilor care se prezintă la vot.
• Oprescu ne lasă să murim de cald
"Deschideţi geamurile", a fost îndemnul primarului general Sorin Oprescu pentru călătorii care mor de cald în autobuzele fără aer condiţionat. La 35 de grade Celsius înregistrate la umbră, bucureştenii se topesc în mijloacele de transport în comun. "Regia Autonomă de Transport Bucureşti are în exploatare 1.000 de autobuze, din care 513 sunt dotate cu aer condiţionat", au declarat reprezentanţii RATB. Din păcate, Primăria Capitalei susţine că nu are bani de investit în sistemele de aer condiţionat, aruncând totul pe cei care reorganizează traseele, astfel încât călătorii să nu aştepte prea mult în staţii. Despre căldura din autobuze nu vorbeşte nimeni, nici măcar Prefectura, care totuşi se preocupă de programul din instituţiile publice în perioada caniculei.
• Un nou tun imobiliar în pregătire
Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, "sfătuit" de secretarul general Tiberiu Bărbuleţiu şi de consilierul liberal Antonel Tănase, l-a numit în fruntea Societăţii Feroviare de Turism (SFT) pe Octavian Covali. Acesta este "mâna dreaptă" a fostei directoare SFT Luminiţa Gliga, specializată în executări silite după metoda folosită în cazul hotelului Astoria. Pentru o datorie de aproape 200.000 de euro către Primăria Snagov, ANAF şi furnizori, perla SFT, Complexul Astoria Snagov ar putea fi executat după modelul hotelului Astoria de lângă Gara de Nord, pierdut pentru o obligaţie de 17.000 de euro.
• Grâu puţin şi scump în 2012
Grâul din vara 2012 ar putea creşte preţul pâinii. Recolta se anunţă sensibil mai mică decât anul trecut, dar calitatea este de excepţie, anunţă specialiştii. S-ar putea ca românii să nu se bucure prea mult de această recoltă, pentru că mare parte pleacă deja la export. Ca să liniştească apele, ministrul Agriculturii a anunţat că reducerea TVA la alimente este certă din 2013, dacă mai devreme nu se poate.
• Nave ruseşti, în marş spre Siria
Un grup de nave de război ruseşti, având în frunte nava antisubmarină Amiral Ceabanenko, a părăsit ieri portul Severomorsk, în apropiere de Murmansk (nord-vest), pentru a ajunge în portul sirian Tartus, singura bază navală rusă din Mediterana, transmite Agerpres. Trei nave de transport de trupe, aparţinând ca şi Amiral Ceabanenko Flotei Nordului, au părăsit de asemenea Severomorsk, potrivit agenţiei de presă ruse Interfax, care citează o sursă militaro-diplomatică. Alte două nave, între care Iaroslav Mudrîi, o navă de patrulare a Flotei de la Marea Baltică, urmează să se alăture acestor nave.
• ROMANIA LIBERA
• CCR a decis: Referendumul, validat dacă participă jumătate plus unu din cei înscrişi în liste. Ministerul de Interne REFUZĂ să aplice decizia Curţii
SOCANT! Ministerul de Interne anunta: Referendumul se va organiza dupa ordonanta, nu conform deciziei Curtii Constitutionale! Inca o proba a loviturii de stat, spune Cristian Boureanu, lider PDL. Insa, Victor Ponta a declarat cu cateva ore inainte ca va modifica legislatia in conformitate cu deciziile CCR. La scurt timp, Liviu Dragnea (PSD) si Mihai Voicu (PNL) au iesit cu declaratii care il contrazic pe Ponta. Voicu a spus clar ca referendumul se va tine conform continutului neconstitutional al ordonantei, care stipuleaza ca presedintele tarii este demis cu jumatate plus unu din cei care se prezinta la vot, indiferent de numarul acestora. Declaratiile lui Voicu sunt oarecum justificate: prin anularea ordonantelor cu text neconstitutional, Crin Antonescu poate PIERDE FOTOLIUL DE PRESEDINTE INTERIMAR!
• In mod bizar, deciziile Curtii care sunt favorabile PDL si lui Traian Basescu NU sunt publicate in Monitorul Oficial (MO), in schimb cele care avantajeaza USL sunt publicate.
Astfel, decizia de asta noapte a CCR prin care Crin Antonescu s-a dus sa ocupe fotoliul de presedinte de tara s-a publicat azi dimineata in MO, in schimb NU au fost publicate decizia prin care Curtea si-a preluat atributiile de a controla hotararile Parlamentului si decizia potrivit careia este legea referenumului este constitutionala ( NU Ordonanta lui Ponta!). Mai mult, nici macar pana astazi nu a fost publicata decizia CCR care a stabilit ca presedintele tarii reprezinta Romania la Consiliul European.
• Se va sacrifica Ponta pentru Antonescu?
După ce judecătorii constituţionali au decis că pentru validarea referendumului trebuie să vină la urne peste 9 milioane de români, concluzia firească ar fi că Traian Băsescu a scăpat de emoţii pentru data de 29 iulie, pentru că pragul este aproape imposibil de atins. Tocmai din acest motiv, Guvernul Ponta şi USL sunt decişi să joace în continuare la limita legii şi Constituţiei, folosindu-se de ordonanţa de urgenţă aflată în vigoare.
• Este America pe cale să facă pace cu islamiştii?
Există o variantă sud-americană a războiului preşedinte - Parlament, soldată, luna trecută, cu demiterea preşedintelui Paraguay-ului, dar există şi o variantă orientală care se desfăşoară zilele acestea în Egipt - lupta pentru putere dintre preşedintele ales, islamistul Mohamed Morsi, şi instituţiile seculare reprezentate de armată. În mod cu totul inedit, Washingtonul ia în serios să încline balanţa spre Morsi, ceea ce ar reprezenta o schimbare spectaculoasă în politica Statelor Unite.
• Vasile Dâncu: Băsescu are mai multe şanse să fie reconfirmat decât să fie demis
Sociologul Vasile Dâncu a explicat, marţi, că electoratul va arăta mai puţină dorinţă şi motivaţie în privinţa suspendării preşedintelui, deoarece referendumul este perceput de către cetăţeni ca fiind un vot negativ, astfel că prezenţa nu va aduce validarea acestuia, potrivit Realitatea.net. "Condiţia îndeplinirii validării unui referendum de acest gen cu 50% + unul ar însemna ca listele electorale să fie adaptate la ultimul recensământ ceea ce nu se întâmplă în acest moment. Avem 19 milioane şi ceva de locuitori şi 18 milioane de votanţi, ceea ce înseamnă o listă cu un plus de vreo 3 milioane de votanţi.
• ZIARUL FINANCIAR
• Opinie Adrian Vasilescu: De ce creşte inflaţia dacă preţurile scad
Recent, Consiliul de Administraţie al BNR a decis să nu reducă rata dobânzii de politică monetară, deşi rata anuală a inflaţiei şi-a continuat trendul descendent atingând un minim istoric de 1,79 la sută în luna mai 2012. A fost, desigur, un semn de prudenţă. Sau chiar mai mult: un act de adecvare a instrumentarului băncii centrale, în actualele împrejurări, în vederea asigurării stabilităţii preţurilor şi menţinerii stabilităţii financiare. Marţi, când INS a comunicat datele privind inflaţia pe luna iunie 2012, aparent, se înregistra o schimbare de tendinţă în dinamica inflaţiei. Fiindcă, după ce timp de 14 luni, fără întrerupere, rata anuală a inflaţiei a tot scăzut, de la 8,41 la sută în mai 2011 până la 1,79 la sută în mai a.c., vedem cum în iunie direcţia de mişcare s-a schimbat. Rata anuală a urcat de la 1,79 la 2,04 la sută. Creşterea, de numai un sfert de punct procentual, nu e mare, dar e creştere. Şi cum, în iunie, rata lunară nu a urcat, ci a coborât, de la plus 0,20 la sută la minus 0,04 la sută, rezultatul pare paradoxal.
• Veşti amestecate din economie. Inflaţia e la minim istoric, dar producţia industrială scade uşor. Bătălia politică continuă. Antonescu l-a chemat pe Isărescu la Cotroceni
În timp ce economia încearcă să revină pe plus, pe scena politică lupta dintre USL / Ponta-Antonescu şi tabăra lui Traian Băsescu continuă fără menajamente. Ieri dimineaţă Crin Antonescu a preluat mandatul de preşedinte interimar şi a avut o zi plină, el invitându-i la Cotroceni pe ambasadorul SUA Mark Gitenstein şi pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Până la închiderea ediţiei niciuna dintre părţi nu a făcut publice detaliile discuţiilor, dar foarte probabil cu guvernatorul BNR a fost abordată problema sensibilă a cursului de schimb, care a primit în plin loviturile de pe scena politică.
• Olandezii de la Eureko pleacă din România după pierderi de 30 mil. euro în opt ani
Economia românească pierde investitori străini unul după altul, în timp ce politicienii se bat pentru putere pe viaţă şi pe moarte prelungind o criză care transformă Bucureştiul într-o oaie neagră a Europei. Gigantul olandez din industria asigurărilor Eureko, cu subscrieri de 20 mld. euro, urmează să părăsească piaţa locală la începutul anului viitor după ce în ultimii opt ani a adus zeci de milioane de euro la capitalul subsidiarei locale pentru a acoperi pierderile înregistrate an de an, afirmă surse din domeniu.
• Topul celor mai influente persoane de pe pieţele financiare europene
Pentru al doilea an consecutiv, Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), ocupă prima poziţie în Topul 100 al celor mai influenţi oameni de pe pieţele de capital din Europa realizat de Financial News, publicaţie londoneză deţinută de Dow Jones & Company. Ca preşedinte al BCE, cea mai importantă instituţie neguvernamentală a Uniunii Europene, Draghi se află în mijlocul crizei din zona euro, iar din postura de preşedinte al Consiliului European pentru Risc Sistemic, el influenţează reglementările financiare din regiune, scrie Financial News. În afara de Draghi, în top zece mai figurează alţi trei conducători ai unor autorităţi de reglementare: Stefan Ingves, preşedintele Comitetului Basel pentru supravegherea bancară, Mervyn King, guvernatorul Băncii Centrale a Angliei şi Michel Barnier, comisarul european responsabil cu piaţa internă, cel care asistă la implementarea noilor reglementări.