REVISTA PRESEI 11.07.2017

Willy Homner
Revista Presei / 11 iulie 2017

REVISTA PRESEI 11.07.2017

ADEVARUL

Tudose, primul raport de activitate

Premierul Mihai Tudose a venit în faţa liderilor coaliţiei cu raportul de activitate pentru prima săptămână, un document axat pe agenda şefului Guvernului, nu pe realizări. În schimb, premierul şi liderii PSD-ALDE nu au menţionat un cuvânt despre numeroasele gafe şi măsuri criticate încă de la anunţarea lor, la învestirea cabinetului din 29 iunie. Raportul de 15 pagini conţine în special agenda întâlnirilor lui Tudose, câteva documente adoptate şi precizări privind implementarea unor acte normative în următoarele două luni. Concret, am putea bifa: acordarea a 4,2 milioane de euro CJ Vrancea pentru realizarea programului Centenarul Primului Razboi Mondial - Vrancea eroică, citirea în primă lectură a proiectului de lege pentru înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii şi deblocarea unor fonduri pentru proiectele de infrastructură la Ministerul Transporturilor. Atât.

Senatul dă verde la înfiinţarea fabricilor de diplome

Parlamentul a dat undă verde înfiinţării de fabrici de diplome prin adoptarea unor amendamente la Legea Educaţiei. Cel puţin aşa acuză studenţii, rectorii, dar şi alţi specialişti din cadrul învăţământului superior care spun că parlamentarii au hotărât ca de acum cifra de şcolarizare pentru universităţi să fie stabilită printr-o hotărâre de guvern, în urma unei evaluări făcută de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) după criteriul "fiecare cadru didactic să aibă maximum 35 de studenţi la curs". "Calitatea procesului de învăţare va fi mult diminuată şi, în plus, din nou vor avea un număr semnificativ mai mare de diplome eliberate", atrag atenţia specialiştii. Iniţiativa legislativă a fost propusă de senatorul Ecaterina Andronescu.

"Reţeaua" globală care ţine Phenianul în picioare

Coreea de Nord este una dintre cele mai izolate ţări din lume, însă regimul de sancţiuni impus Phenianului de peste un deceniu ca urmare a programului său nuclear nu a dus întreruperea relaţiilor sale economice. Şi chiar dacă datele privind modul în care funcţionează economia Coreei de Nord sunt puţine, o examinare a conexiunilor sale globale arată că Phenianul are legături economice şi diplomatice cu numeroase naţiuni, relatează foxbusiness.com. Fie că este vorba despre relaţii comerciale şi bancare, fie că este vorba despre vânzări de arme sau despre conexiuni care permit instruirea ştiinţifică ori a îmbunătăţirii infrastructurii, Coreea de Nord a reuşit, pe baza acestora, să strângă banii necesari pentru a dezvolta rachete şi arme nucleare.

De la Kiev vine anunţul care poate schimba fundamental echilibrul de securitate al regiunii noastre

Ieri, la Kiev, a avut loc o reuniune a Comisiei NATO-Ucraina care poate marca istoria. Petru Poroşenko, Preşedintele Ucrainei s-a întâlnit cu Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO. Ocazie cu care preşedintele ucrainean a declarat că: "Astăzi, am indicat în mod foarte limpede că vom începe o discuţie asupra unui plan de aderare, iar propunerile noastre pentru o discuţie în acest sens au fost acceptate cu plăcere". A adăugat faptul că "Ucraina şi-a definit cu claritate viitorul său politic precum şi viitorul său în sfera de securitate". Iar Stoltenberg a transmis şi el un mesaj extrem de ferm şi de clar, asigurându-şi interlocutorul de solidaritatea pe care NATO o manifestă faţă de Ucraina în faţa "acţiunilor agresive" ale Rusiei.

Kremlinul ameninţă: Aderarea Ucrainei la NATO nu va stimula stabilitatea şi securitatea în Europa

Kremlinul a avertizat luni că o eventuală aderare a Ucrainei la NATO nu va stimula stabilitatea şi securitatea în Europa, relatează Reuters. Ucraina şi NATO au decis să înceapă discuţiile de aderare. Kievul se angajează să implementeze reformele necesare în acest sens până în 2020, potrivit unui anunţ făcut de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. "Astăzi am spus clar că vrem să începem să discutăm despre un plan de acţiune în vederea aderării (la NATO), iar propunerile noastre în vederea acestei discuţii au fost acceptate cu plăcere", a spus el înr-o conferinţă de presă comună cu secretarul general Jens Stoltenberg.

Priorităţi bugetare: maşini, mobilier şi repararea unei clădiri

Aproape un milion de lei vor da trei ministere, din bani publici, pentru achiziţionarea de maşini, mobilier şi reparaţia unui imobil, potrivit unor anunţuri publicate pe SEAP, Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene vor cheltui, în total, 935.600 de lei pe contracte ce vizează achiziţia de maşini, mobilier şi mentenanţă pentru un imobil. Ministerul Muncii îşi cumpără maşini în valoare de 335.250 de lei. Ministerul a stabilit drept criteriu de atribuire al contractului cel mai bun raport calitate-preţ. Data limită de depunere a ofertelor este 19 iulie, ora 15:00.

Daniel Craig revine în rolul lui James Bond pentru 120 de milioane de lire sterline

Deşi a declarat că ar prefera "să-şi taie venele" decât să-l mai interpreteze pe celebrul agent 007, se pare că Daniel Craig a revenit la sentimente mai bune şi a decis să apară şi în următorul film al francizei, intitulat "Bond 25", potrivit "The Telegraph", care citează tabloidul "The Mirror". Cea care ar fi reuşit să-l convingă pe starul britanic este chiar producătoarea francizei, Barbara Broccoli, care îşi doreşte şi o nouă colaborare cu Adele pentru coloana sonoră. Cântăreaţa britanică a interpretat tema muzicală principală din "Skyfall", pentru care a câştigat atât un premiu Grammy, cât şi un Glob de Aur. Suma vehiculată pentru revenirea lui Daniel Craig este de 120 de milioane de lire sterline pentru încă două filme.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Dragnea privind legăturile cu Tel Drum

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a mers, luni, la sediul DIICOT, unde a depus o plângere penală împotriva liderului PSD Liviu Dragnea cu privire la presupusele sale legături cu Tel Drum, prezentate în ancheta Rise Project. "Mi se pare extrem de grav că din comunicatul DNA am aflat abia acum că această instituţie cercetează legăturile pe care le are Liviu Dragnea cu Tel Drum. Este extrem de important să avem încredere în instituţiile statului şi ceea ce se întâmplă acum la DNA zdruncină încrederea multor cetăţeni. (...) Cred că DIICOT este în măsură să cerceteze eventualele legături ale lui Liviu Dragnea cu grupul infracţional organizat descris de către Rise Project", spune deputatul.

Şeful ANAF: Modernizarea informatică a Fiscului este doar pe hârtie

Modernizarea informatică a Fiscului, prin programul finanţat de Banca Mondială demarat în 2013, este doar pe hârtie, pentru că din 2015 până acum nu s-a mai întâmplat nimic, iar termenul de realizare a Proiectului de Modernizare a Administraţiei Fiscale a fost amânat din 2018 până în 2021, a declarat luni preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Bogdan Stan, într-un interviu acordat postului de radio RFI România.

BANCHERUL

Dobânda la depozitele bancare ale populaţiei scade la un nou minim istoric: 0,80% pe an

Dobânda medie plătita de bănci pentru depozitele la termen ale populaţiei a scăzut in luna mai la un nou minim istoric, de 0,80% pe an, pe fondul sporirii sumelor de bani economisite de românii care culeg roadele creşterii economice: majorarea salariilor si a numărului locurilor de muncă. PIB-ul României a accelerat semnificativ in primul trimestru din acest an, la 5,7% pe an, de la 4,8% in ultimul trimestru al anului trecut, peste nivelul prognozat, a evidenţiat conducerea BNR in minuta şedinţei de politica monetară din 3 iulie 2017. Valoarea depozitelor in lei ale populaţiei, un total de 106 miliarde lei, este in creştere cu 10,7% fata de luna mai a anului trecut. In acelaşi timp, depozitele populaţiei in valuta au crescut cu 1% lunar si 9,1% anual, la echivalentul a 61 miliarde lei. Creditarea in lei are însă un ritm de creştere dublu: 2,5% lunar si 21,4% anual.

COTIDIANUL

Olguţa se dă în stambă - Cornel Nistorescu

Ce înseamnă Olguţa Vasilescu în poziţia de ministru al Muncii? O propagandistă PSD care colindă televiziunile şi care mitraliază cu vorbe. Asta îi împiedică pe unii să o întrerupă sau să depisteze enormităţile pe care le debitează cu lejeritatea unei discuţii la coafor. Într-un fel, Lia Olguţa Vasilescu este un soi de roşcată şi ataşată complet pe lîngă Liviu Dragnea, aşa cum Coana Nuţi s-a lipit de Traian Băsescu. Amîndouă au fost pentru mentorii lor un fel de model de inteligenţă şi pragmatism politic. Felul în care Lia Olguţa Vasilescu a gestionat Legea salarizării unitare, povestea cu voucherele de vacanţă, povestea cu pensiile (abia a declanşat-o) ne confirmă şi mai mult că nu avem de-a face decît cu un nou episod Elena Udrea în varianta PSD.

Se scurg banii din ţară. Exporturile nu mai ţin pasul cu importurile

România a raportat un deficit comercial de peste 4,46 miliarde euro, în primele cinci luni din acest an, în creştere cu 18% comparativ cu perioada similară din 2016, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică. Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (Intra-UE28) a fost de 19,552 miliarde euro la expedieri şi de 23, miliarde euro la introduceri, reprezentând 75,7% din total exporturi şi 76% din total importuri", se spune în document. Asta înseamnă că venitul disponibil al populaţiei, rezultat din majorările salariale sau reducerile de taxe, se duce în importuri într-o bună măsură. Mai exact, românii consumă din ceea ce alţii produc.

Funcţii publice pasate în familie

Abia ce clanul Radu Mazăre - Nicuşor Constantinescu a ieşit de pe scena politică cam pe uşa din dos, că le-au şi luat locul în lumina reflectoarelor, imediat, alţi politicieni până de curând din eşalonul doi. Este şi cazul noului prefect al judeţului Constanţa, Ioan Albu, o beizadea care a trecut de la PNL la PSD fără niciun fel de remuşcare, doar ca să apuce o funcţie bună, conform reţetei pe care a aplicat-o cu succes şi tatăl său. Înainte să fie numit prefect, acesta a ajuns pe un alt post de conducere pe care l-a deţinut nimeni altul decât seniorul Albu. Gheorghe Albu nu este doar unul dintre cei mai mari şi mai înstăriţi moşieri din sudul ţării, ci a fost şi secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în 2007 şi continuă să cocheteze cu politica.

CURENTUL

Găselniţa lui Firea pentru a nu demola turnul Cathedral Plaza, construit de naşa sa, Daiana Voicu: Primăria nu are atribuţii

În data de 17 mai 2017, primarul Gabriela Firea a anunţat la Antena3 că va face un sondaj în care să îi întrebe pe bucureşteni dacă sunt de acord să se cheltuiască câteva milioane de euro pentru dărâmarea imobilului. Ieri, Firea a anunţat printr-un comunicat că "Municipiul Bucureşti nu are competenţe în ceea ce priveşte demararea procedurilor pentru demolarea Cathedral Plaza. Atribuţiile privind avizarea desfiinţării imobilului revin exclusiv Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice şi proprietarului Cathedral Plaza."

CURIERUL NATIONAL

Peste 24.000 de hectare de păduri în patrimoniul natural UNESCO

Peste 24.000 de hectare de păduri valoroase de fag din România au fost incluse în Patrimoniul Mondial Natural al UNESCO, cu prilejul celei de-a 41-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial al UNESCO, care s-a desfăşurat vineri la Cracovia, în Polonia. Din cele 24.679,4 hectare de păduri virgine de fag declarate sit al Patrimoniului Mondial Natural al UNESCO, 24.341,3 de hectare se află în proprietatea publică a statului şi administrate de Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, iar 338,1 se află în proprietate privată.

Dosarele grele de la DNA Craiova, preluate la Bucureşti

Trei mari dosare de corupţie care stagnau la DNA Craiova în faza de urmărire penală in rem (faţă de faptă) au fost preluate în ultimele luni de structura centrală a Parchetului. Este vorba despre "Craiova Culturală", "PUZ Lacul Tanchiştilor" şi "Emilio - Romain Rolland". Ele au fost transferate la Bucureşti în contextul dezvăluirilor GdS despre conexiunile acestor dosare cu procurori ai DNA Craiova.

Salarizarea din România, sub lupa FMI

Potrivit celui mai nou raport "World Economic Outlook", Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în creştere, de la 3,8% până la 4,2%, estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an. În contextul economiei globale, România va înregistra în acest an pentru a doua oară consecutiv cea mai mare creştere economică din Europa, respectiv de 5,6%, fiind depăşită doar de Islanda cu 5,7%. Comitetul director al FMI subliniază faptul că proiectul Legii salarizării unice şi noile reduceri de taxe reprezintă un risc la deficitul bugetar, recomandând a se evita noi reduceri de taxe, de a modera majorările de pensii şi a analiza şi a modifica cu atenţie proiectul Legii salarizării unice în conformitate cu spaţiul fiscal disponibil şi obiectivele fiscale pe termen mediu.

Autorităţile "se leapădă" de Cathedral Plaza

Primăria Municipiului Bucureşti susţine că atribuţiile privind avizarea desfiinţării imobilului revin exclusiv Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice şi proprietarului Cathedral Plaza. În continuarea demersurilor legale pentru punerea în aplicare a hotărârii judecătoreşti nr. 2520/28.06.2012 privind desfiinţarea construcţiei de birouri Cathedral Plaza, situată în Bucureşti, str. General Berthlot, nr. 11-15 şi str. Lutherană nr. 15 şi 15A, Primăria Municipiului Bucureşti a formulat şi trimis către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale o cerere privind eliberarea avizului de desfiinţare a imobilului.

EVENIMENTUL ZILEI

Da, există o Conspiraţie împotriva lui Liviu Dragnea. E iniţiată şi condusă chiar de Liviu Dragnea - Ion Cristoiu

Da, există o întreagă campanie de presă împotriva lui Liviu Dragnea. Ea, campania, are drept principală cauză nu George Soroş, nu conspiraţia, ci aberaţiile lui Liviu Dragnea. E răsturnarea propriului Guvern pe un motiv pueril efectul unei campanii "bine finanţate"? E desemnarea drept premier a unui FSN-ist din anii '90, ţinut pînă acum la conservare, în pivniţă, rezultatul unei campanii concertate ? E halucinanta bîlbîiala cu noul Program de Guvernare, produsul unei Conspiraţii anti-Dragnea? Toate cele despre care e criticat Liviu Dragnea sunt produse nemijlocit de Liviu Dragnea. Există o conspiraţie împotriva lui Liviu Dragnea? Fireşte că da. E o conspiraţie iniţiată şi condusă chiar de Liviu Dragnea!

Laufer: Numărul ataşaţilor comerciali ai României va creşte de la 83 la 110

Ministerul pentru Mediul de Afaceri şi-a propus creşterea numărului de ataşaţi comerciali ai României în străinătate de la 83 la 110 şi va lansa la 1 septembrie un concurs pentru ocuparea acestor posturi, a declarat, luni, ministrul de resort, Ilan Laufer. El a amintit că suntem într-un context global nou, în care Statele Unite au o nouă politică de abordare a comerţului, Marea Britanie duce negocieri intense cu Uniunea Europeană pe diverse teme, iar România se pregăteşte pentru preluarea preşedinţiei UE. Ministrul a mai spus că speră să primească banii necesari la rectificarea bugetară din această vară.

Siegfried Mureşan: "Guvernul nu are habar de reglementările UE"

Atac dur la adresa lui Mihai Tudose din partea eurodeputatului român Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al Comisiei pentru bugete a Parlamentului European din partea Partidului Popular European (PPE) şi membru al Partidului Mişcarea Populară (PMP). Sub titulatura: "Dilemă la Bruxelles - cum să primeşti şeful unui Guvern care şi-a făcut un program politic din încălcarea regulilor europene...", europarlamentarul român a transmis un comunicat în care susţine că primirea, de către înalţii oficiali europeni, a unui şef de guvern care şi-a făcut un program politic din încălcarea regulilor economice şi fiscale europene nu poate decât să-i pună pe aceştia în dificultate.

Studiu de caz. EximBank dă bani intermediarilor şi apoi îi execută pe producătorii agricoli

Filiala băncii din Iaşi a acordat un credit de 40 de milioane de lei unei firme care a garantat doar cu contracte de creanţe ale celor care pun sămânţa în brazdă. EximBank, banca de export-import deţinută de statul român, a deschis, în mai 2011, o nouă agenţie în municipiul Iaşi pentru clienţii din judeţele Iaşi şi Vaslui. Manager este un anume Gabriel Iordache. Creată iniţial pentru a susţine în special exportul firmelor româneşti, Exim- Bank şi-a diversificat portofoliul şi şi-a creat filiale în ţară. Toate bune şi frumoase până când mai mulţi producători agricoli ne-au sesizat că sunt înrobiţi de anumiţi intermediari, sprijiniţi pe faţă de Eximbank.

JURNALUL NATIONAL

Wimbledon 2017. Simona Halep s-a CALIFICAT in sferturi

Jucătoarea română de tenis Simona Halep, numărul doi mondial, s-a calificat, luni, în sferturile de finală ale turneului pe iarbă de la Wimbledon, al treilea de Mare Şlem al anului, după ce a învins-o pe belarusa Victoria Azarenka în două seturi, cu 7-6 (3), 6-2. Halep, a doua favorită la All England Club, este în sferturi pentru al doilea an consecutiv, cea mai bună performanţă a sa rămânând semifinala din 2014. Halep (25 ani) s-a impus în faţa fostului lider mondial (27 ani, 683 WTA) într-o oră şi 28 de minute. Halep şi-a asigurat un cec de 275.000 lire sterline şi 430 de puncte WTA, iar în sferturi la Wimbledon o va înfrunta pe britanica Johanna Konta. Dacă Halep va ajunge în semifinale la Wimbledon, ea îşi va asigura locul unu mondial.

Baronii locali devin împăraţi: fac tot ce vor şi au imunitate

Mai multe articole introduse de Parlament în Legea administraţiei publice locale îi transformă pe primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene în adevăraţi stăpâni feudali ai banului public. Concret, actele aprobate de aceştia fără notă de fundamentare sau aviz de legalitate vor produce efecte juridice depline, iar în cazul producerii unor consecinţe vătămătoare cei care vor răspunde vor fi exclusiv funcţionarii din subordine. Mai mult, aleşii s-au asigurat prin lege că nicio autoritate nu va putea ancheta necesitatea şi oportunitatea actelor emise. Legea a fost promulgată deja de preşedintele Klaus Iohannis, iar Opoziţia a ignorat efectele cu desăvârşire.

76 milioane euro pentru românii din diaspora care vor să-şi deschidă o afacere

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman (AM POCU), din cadrul MDRAPFE, a aprobat 32 proiecte în valoare de 76 milioane euro, prin Diaspora Start Up. Proiectele sunt destinate antreprenorilor români care locuiesc în străinătate sau celor care s-au întors recent în ţară şi doresc să-şi valorifice abilităţile profesionale dobândite în afară, prin deschiderea unei afaceri în România. Astfel, cetăţenii români care au domiciliul în străinătate de minim 12 luni şi doresc să-şi înfiinţeze o afacere în România, pot accesa ajutorul de minimis în valoare maximă de 40.000 euro şi pot urma programe de formare antreprenorială (inclusiv de tip e-learning), prin intermediul administratorului schemei de antreprenoriat.

Ministerul Agriculturii verifică dublul standard al produselor alimentare

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va întocmi un raport final privind rezultatele studiului comparativ realizat pe alimente susceptibile de dublu standard, după finalizarea analizelor de laborator şi emiterea buletinelor de analiză pe probele recoltate din Olanda, Germania şi Belgia, a anunţat, luni, instituţia. "În Germania, Olanda şi Belgia au fost identificate şi prelevate 29 de probe (preparate din carne, preparate din lapte, conserve de peşte, ciocolată), acelaşi număr de probe fiind prelevat şi din România. Probele au fost înaintate spre analiză comparativă Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti, aparţinând ANSVSA", se arată într-un comunicat al ANSVSA remis luni AGERPRES. Potrivit sursei citate, raportul final va fi prezentat opiniei publice.

Educaţia şi sănătatea, pe ultimul loc în cumpărăturile românilor

Familiile de români au câştigat cu 281 de lei mai mult în fiecare lună din din primul trimestru al anului 2017 comparativ cu perioada similară a anului trecut. Din aceşti bani, 210 lei s-au dus pe diverse cheltuieli şi taxe, din care 164 de lei au ajuns direct în consum, iar restul de 71 de lei în economii. Românii au dat în fiecare lună din acest an cu 27,31 lei în plus pe mâncare şi cu 16,7 lei mai mult pe alcool şi tutun. Însă cu doar 1,07 lei mai mult pe produse pentru educaţie şi cu 3,66 de lei mai mult pe medicamente şi servicii medicale. Veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul I 2017, în termeni nominali, 3.250 lei pe gospodărie şi 1.233 lei pe persoană, potrivit datelor de la Institutului Naţional de Statistică (INS).

NATIONAL

Manda, noua şefă de la "Doi ş'un sfert"!

Scriptic vorbind, colonelul Mihai Cristian Mărculescu tocmai ce a fost reconfirmat in fruntea Direcţiei Generale de Protecţie Interna, reprezentând aceeaşi veşnică soluţie de compromis, cel puţin până ce se va decide să se facă "marea mutare". Însă tot la fel de adevărat este ca la nivelul structurii centrale a Ministerului de Interne funcţionează deja un "Doi ş'un sfert" paralel, care si-a asumat cu de la sine putere răspunderea de a prezenta puzderie de rapoarte informative orale direct către ministrul Carmen Dan. Astfel că, pentru iniţiaţii sistemului cel puţin, adevărata şefă a informaţiilor de pe culoarele si birourile sediului central al MAI este nimeni alta decât Maria Cristina Manda. Cea care, oficial vorbind, este subsecretar de stat la MAI, fiind numita in aceasta funcţie printr-o decizie a lui Dacian Cioloş din 15 februarie anul trecut.

Firea nu se atinge de opera naşei

Primăriţa care a făcut deja din vorbe tot Bucureştiul nu se atinge nici picată cu ceară de Cathedral Plaza. O impozanta clădire de birouri construita ilegal in opinia instanţei, motiv pentru care magistraţii au si decis demolarea ei - hotărâre ignorata însă de Primăria lui Firea. Deşi îşi face reclamă de femeie bărbată si cu milă de bucureşteni, Gabriela Firea se limitează doar la gargară. Nu numai ca mişca doar in interesul ei si al amicilor, nicidecum al bucureştenilor, dar îşi permite si să ignore o decizie definitiva de demolare a clădirii Cathedral Plaza. Cum Justiţia s-a pronunţat, Primăria Generala trebuie acum sa purceadă la treaba si sa demoleze clădirea de birouri. Gest pe care Firea nu poate să-l facă din respect pentru Daiana Voicu - naşa sa de măritiş cu actualul soţ Florian Pandele si cea care s-a ocupat de construirea contestatului imobil numit Cathedral Plaza

Toalete publice la preţ de apartament

Primăria din Iaşi va pune in funcţiune, foarte curând, toalete automate in mai multe zone ale oraşului. Cinci toalete au fost achiziţionate in toamna anului trecut la un preţ de circa 130.000 lei/bucata (fără TVA), adică echivalentul a aproape 30.000 de euro, cât preţul unui apartament. Toaletele nu sunt obişnuite, de aceea costa mult, explica Primăria Iaşi. Sunt prevăzute cu o mulţime de senzori- împotriva înfundării, de uscare a mâinilor, de distribuire automata a hârtiei. In plus, toalete de 30 de mii de euro îşi încălzesc singure apa pe timp de iarnă, au afişaj electronic si un sistem acustic cu instrucţiuni vocale in mai multe limbi.

PUTEREA

Israelul îi ţine partea lui Viktor ORBAN şi îl atacă dur pe SOROS

Ministerul de Externe al Israelului a emis un comunicat în care îl denunţă pe miliardarul american George Soros, o acţiune ce pare destinată să apropie Israelul de Ungaria înaintea vizitei de săptămâna viitoare la Budapesta a prim-ministrului Benjamin Netanyahu, relatează luni agenţia Reuters, preluată de Agerpres. Soros, un evreu născut în Ungaria care şi-a cheltuit o mare parte din avere finanţând grupuri pro-democraţie şi pentru drepturile omului, a fost luat drept ţintă în mod repetat de guvernul de dreapta al Ungariei, în special în legătură cu sprijinul său pentru o politică mai deschisă privind imigraţia.

ROMANIA LIBERA

CV-ul ministrului Liviu Pop: "Sunt un om modest, din popor"

Noul ministru al Educaţiei a publicat, pe site-ul oficial al ministerului pe care îl conduce, povestea romanţată a vieţii sale, populată cu amintiri din Vişeul natal, dragostea faţă de catedră şi referiri la ani în care era lider sindical. La două săptămâni de la validare, ministrul Liviu Pop a publicat în loc de CV, pe www.edu.ro, la categoria "Despre ministru", o compunere (cam de nivelul clasei a V-a), de un pitoresc şi o sinceritate aparte, din care răzbate mândria de a se fi născut într-o zonă încărcată de istorie. "M-am născut în Vişeul de Sus, în Maramureşul Voievodal, un loc cu oameni sinceri, deschişi şi gata să sară în ajutor ori de câte ori este nevoie. Sunt mândru că am primit o educaţie aleasă de la părinţii şi bunicii mei. Am fost învăţat că în viaţă nimic nu este mai presus de adevăr, cinste şi respect", a scris Liviu Pop.

11 ani de anchete în afacerea "Elnav": infracţiunile au fost săvârşite, dar s-ar fi prescris

În dosarul "Elnav" sunt vehiculate nume grele, precum fostul procuror-şef al DIICOT Alina Bica, fostul om de afaceri Cătălin Chelu, politicieni PSD şi PDL care ar fi asigurat protecţia, dar şi oamenii de la ASF, care au încurcat iţele şi în acest caz. Gheorghe Mardare este unul dintre românii care au fost păgubiţi printr-o tranzacţionare ilegală cu acţiunile Elnav SA Galaţi, la fel ca alte câteva mii de mici acţionari şi foşti angajaţi ai fabricii de elice navale. După ce societatea a fost închisă, Mardare şi-a căutat dreptatea în justiţie. Dacă în 2011 DNA Galaţi constata că infracţiunile nu există, în 2017 a dat o rezoluţie prin care a constatat că în cauză au existat infracţiuni de corupţie, dar dosarul a fost clasat pentru că acele infracţiuni s-ar fi prescris în 2014.

ZIARUL FINANCIAR

Cei mai mari emitenţi de la bursă, printre care Transgaz, Banca Transilvania, MedLife, Electrica, au în spate viitorii pensionari

Cele şapte fonduri de pensii private obligatorii aveau la finele anului 2016 un portofoliu de acţiuni româneşti în valoare de 5,25 mld. lei, echivalentul a 6,9% din capitalizarea bursieră de la Bucureşti cu excepţia Erste Bank şi NEPI, arată calcule Prime Transaction. "La prima vedere, deţinerile fondurilor de pensii nu sunt mari raportat la capitalizarea totală a pieţei. Pe de altă parte, luând separat deţinerile la cei mai importanţi emitenţi de la BVB, este uşor de observat că unii dintre aceştia au fondurile de pensii pe lista celor mai mari acţionari", explică analiştii de la Prime Transaction. Cea mai mare participaţie a fondurilor din Pilonul II la Bursa de Valori Bucureşti este cea de la Banca Transilvania, în total de 929 milioane de lei la finele anului trecut, adică 10,7% din bancă. La preţul curent de tranzacţionare, participaţia respectivă ar valora circa 1,2 mld. lei.

Rezultatele bune din industrie împing exporturile la un plus de 11%, dar creşterea economică bazată pe consum adânceşte deficitul comercial

Evoluţia bună a industriei a împins exporturile, în primele cinci luni din an, la un plus de 11%, dar faptul că PIB-ul creşte preponderent din consum a făcut ca deficitul comercial să avanseze cu 18%, după un plus de importuri de 12%. În primele cinci luni din an, expor­turile de bunuri au fost de 25,81 mld. euro, în creştere cu 11,1% faţă de pri­mele cinci luni din 2016, iar importurile au fost de 30,28 miliarde de euro, rezultând un deficit de 4,46 miliarde de euro, cu 680 de milioane de euro mai mare decât în primele cinci luni din 2016. Deficitul comercial a crescut, aşadar, în primele cinci luni cu 18%, an/an, o dinamică cu mult sub cea înregistrată în primele cinci luni din 2016, când deficitul creştea cu 46%, an/an.

Premieră pe piaţa auto. Maşina pe abonament, schimbată la un an

În era tehnologiei, automobilul devine în viziunea a tot mai mulţi clienţi un alt gadget sau o soluţie de mobilitate, motiv pentru care companiile din domeniu lansează în oferta de finanţare "abonamente" similare celor la telefonia mobilă. "Alături de Porsche România oferim în cadrul unui program-pilot de 100 de automobile un serviciu prin care un client poate conduce acel automobil timp de un an, iar după un an poate înlocui maşina astfel încât să aibă un automobil nou tot timpul, iar aici este trecerea de la a deţine un automobil la a privi maşina ca soluţie de mobilitate. Serviciul este disponibil pentru clienţi individuali, dar oricine îl poate contracta", a spus David Gedlicka, directorul general al Porsche Finance Group în România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb