• ADEVARUL
• Tudose, prima victorie împotriva lui Dragnea. Joi e programat returul
Premierul Mihai Tudose nu i-a făcut pe plac şefului său de partid în dosarul Belina şi, în plus, a forţat remanierea miniştrilor penali din guvern. Liviu Dragnea a pierdut prima bătălie în partid în cei doi ani de când a preluat conducerea PSD. I-a înfrânt pe Victor Ponta şi pe Sorin Grindeanu, dar a clacat în faţa lui Mihai Tudose, care şi-a câştigat independenţa politică. Premierul a tradus sondajul de opinie al lui Pieleanu ca o încercare a lui Liviu Dragnea de a-i arăta că poate avea oricând soarta lui Sorin Grindeanu dacă nu respectă ordinele venite de la partid. Aşa că, potrivit unor surse politice, Tudose i-a convocat pe oamenii fideli lui Liviu Dragnea şi i-a transmis liderului PSD că sondajul e o făcătură, dar că e dispus să demisioneze. Plecarea lui Tudose din fruntea Guvernului ar fi generat o nouă criză politică, iar PSD ar fi riscat să piardă guvernarea.
• De unde a plecat scandalul dintre Dragnea şi Tudose: Sevil Shhaideh, cercetată în dosarul Belina, i-a cerut premierului să sesizeze CCR
Premierul Mihai Tudose a declarat, luni, că dacă ministrul Justiţiei va redacta o sesizare privind posibilul conflict constituţional din dosarul Belina, atunci el va sesiza Curtea Constituţională. Marţi, Tudorel Toader a declarat că la nivelul ministerului există un draft al sesizării, dar că instituţia nu este abilitată să sesize CCR. Astfel, ministrul Justiţiei s-a retras din conflictul privind dosarul Belina şi l-a lăsat pe Tudose să decidă. În contextul relaţiilor tensionate dintre liderul PSD, Liviu Dragnea, şi premierul Mihai Tudose, cauzate de sondajul de opinie care arată scăderea nivelului de încredere în Guvern la doar 27%, ministrul Tudorel Toader se retrage dintr-o situaţie care ar putea pune şi mai mult gaz pe foc între Tudose şi Dragnea.
• Independenţa Cataloniei se lasă aşteptată
Preşedintele separatist catalan Carles Puigdemont a declarat, marţi seară, în Parlamentul regional, că la 1 octombrie catalanii au spus da independenţei, în urma referendumului, dar a cerut "suspendarea" declaraţiei de independenţă pentru a crea condiţii favorabile pentru un dialog cu Madridul. Guvernul spaniol nu acceptă ceea ce cataloghează drept o declarare "implicită" a independenţei de către preşedintele separatist al Cataloniei Carles Puigdemont, a declarat marţi seara un oficial spaniol sub protecţia anonimatului, conform politicii Executivului cu privire la asemenea declarţii, pentru The Associated Press.
• Opoziţia din Parlamentul Cataloniei denunţă o "lovitură de stat"
Şefa grupului parlamentar al Partidului Ciudadanos (Cetăţeni, în opoziţie) în Legislativul catalan, Ines Arrimadas, a denunţat marţi seara declaraţia preşedintelui separatist Carles Puigdemont potrivit căreia el are un mandat să declare independenţa regiunii faţă de Spania drept "o lovitură de stat" şi a subliniat că aceasta nu este suţinută de Europa, relatează The Associated Press. Arrimadas a subliniat că majoritatea catalanilor simt că sunt catalani, spanioli şi europeni şi că nu le vor permite oficialilor regionali "să le zdrobească inima". Mai puţin de jumătate din alegătorii cu drept de vot şi-au exprimat opţiunea în această consultare.
• Şofranul a apărut pe câmpurile din România
România ar putea obţine venituri importante dacă pe câmpurile care stau nelucrate s-ar cultiva şofran. Mai mulţi investori străini care au adus aici planta au început deja să exporte din producţie. Denumit aurul roşu, şofranul se vinde şi cu 30.000 de euro kilogramul şi este, practic, cel mai scump condiment din lume. Marii jucători din domeniu sunt Spania şi India care produc împreună 240 de tone pe an, adică 80% din producţia mondială. La Bustuchin, în judeţul Gorj, câmpuri întregi pline în trecut de buruieni s-au colorat în violet. Un spaniol a cultivat pe 20 de hectare şofran. Plantaţii de şofran sunt şi la Berzovia, în Caraş-Severin. Plantele înfloresc o singură dată pe an şi fiecare dintre ele are câte trei pistile. Pentru că sunt firave, sunt culese delicat cu mâna şi apoi uscate.
• Cum ne vor ajuta blindatele americane "Made in Romania"
Este oficial! General Dynamics, compania americană care deţine producătorul de transportoare blindate Mowag, va fabrica la Uzina Mecanică Bucureşti transportorul blindat 8X8 Piranha 5. Actul care consfinţeşte parteneriatul militar a fost parafat, marţi, la Bucureşti. Concret, memorandumul stabileşte liniile directoare preliminare ale cooperării, precum şi acţiunile viitoare ce au drept scop constituirea unei societăţi mixte între Uzina Mecanică Bucureşti şi compania General Dynamics. Demararea acestei colaborări, alături de înzestrarea cu sistemul american de rachete Patriot, avioanele F-16 şi cu celebrele elicoptere de atac AH-1Z Viper de la Bell Helicopters, spun specialiştii, vor conferi României importante avantaje strategice în zona Mării Negre.
• Sondaj IMAS: Câţi români ar vota acum cele mai mari patru partide
Florin Iordache şi Liviu Dragnea "au pe conştiinţă" 1,5 milioane votanţi PSD pierduţi, a spus sociologul Alin Teodorescu, în emisiunea În faţa ta, de la Digi24. El a prezentat un sondaj IMAS despre câţi români ar vota acum PSD, PNL, ALDE şi USR. Alin Teodorescu a prezentat sondajul IMAS despre intenţia de vot la Digi24. Astfel, PSD a pierdut 10 procente intenţia de vot în doar zece luni. Intenţie de vot în ianuarie 2017: PSD - 49%, PNL - 20,7%, ALDE - 6,8%, USR - 8,3%. Intenţie de vot în septembrie 2017: PSD - 38,8%, PNL - 30,9%, ALDE - 8,1%, USR - 6,8%.
• O secretară dintr-o comună din România câştiga 23.000 de lei pe lună
Secretarea unei comune din Satu Mare avea un salariu lunar de circa 23.000 de lei în perioada 2014-2016, reiese dintrun raport al Curţii de Conturi. Un control al Curţii de Conturi la Primăria comunei Păuleşti, din judeţul satu Mare, a scos la iveală că secretara comunei din anii 2014, 2015 şi 2016 avea lunar un salariu chiar şi de 23.000 de lei, scrie obiectiv-sm.ro. In luna februarie 2016, doamna secretar a luat 19.000 lei net. Într-o altă lună a luat 23.000 lei net, bani în mână. Pe lângă asta mai adăugaţi încă aproape 45% cheltuieli cu salarii, CAS, şomaj, pensie şi altele", a declarat primarul comunei Păuleşti, Zenoviu Bontea, pentru site-ul citat. Aceasta a mai afirmat că nu avea ştiinţă de venitul uriaş al secretarei.
Două bombardiere strategice B-1B ale Statelor Unite au zburat deasupra Peninsulei Coreea
Nu mai puţin de şase avioane, dintre care două bombardiere supersonice B-1B Lancer, aparţinând armatei americane au zburat deasupra Peninsulei Coreea într-o nouă etalare a forţei militare a SUA, într-un nou episod al crizei continue asupra programelor balistice şi nucleare ale Phenianului, a anunţat agenţia de presă sud-coreeană Yonhap. Cele două bombardiere ale armatei americane au fost escortate de avioane de vânătoare F-15K aparţinând armatei sud-coreene după ce acestea au decolat de la baza lor din Insula Guam, a anunţat Şeful de Stat Major al armatei Coreei de Sud printr-un comunicat de presă.
• Orban: Vom iniţia modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor pentru demiterea lui Dragnea
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat marţi că liberalii vor iniţia modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor astfel încât demiterea preşedintelui acestui for să poată fi iniţiată de o treime dintre deputaţi sau de mai multe grupuri parlamentare. "La ora actuală, printr-o greşită interpretare a unor decizii ale Curţii Constituţionale, preşedintele Camerei nu poate fi schimbat decât la propunerea liderului grupului care l-a propus, ceea ce mi se pare total inadmisibil. La cota de popularitate a lui Dragnea, nu vorbim de cota de popularitate din afara Parlamentului, ci la cea din Parlament, nu se ştie niciodată, la vot secret, câte voturi de la PSD ar putea fi împotriva lui", a declarat Orban.
• Fostul şef al Fiscului publică documente care dovedesc că ANAF a primit ordine să controleze firmele "Big Four", critici vocali ai Guvernului
Gelu Diaconu, fost şef al Fiscului, a publicat marţi un document care arată că ANAF a primit ordine să iniţieze acţiuni de control la cele mai mari patru companii de consultanţă din România, grupul "Big Four", despre care el spune că sunt cei mai vocali critici ai "ţopăielii fiscale". Diaconu a scris, luni, într-o postare pe Facebook, că la începutul lunii septembrie a fost transmis un mail "de la cel mai înalt nivel al PSD/Guvern", care solicita vicepreşedintelui ANAF, Bogdan Stan "analiză şi (...) iniţiere de acţiuni de control" la firmele "Big Four", adică la firmele de audit PricewaterhouseCoopers, KPMG, Ernst & Young şi Deloitte.
• Ankara nu va recunoaşte anexarea Crimeei de către Rusia, promite Erdogan în Ucraina
Ankara nu va recunoaşte anexarea Crimeei de către Rusia, a promis preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan într-o vizită în Ucraina, relatează The Associated Press. Turcia va continua să susţină suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, a subliniat Erdogan luni, în cadrul acestei vizite. Ankara va continua să urmărească situaţia tătarilor în Crimeea, a declarat Erdogan, care a mulţumit Ucrainei că le apără drepturile. Activişti tătari din Crimeea se plâng de faptul că drepturile acestui grup etnic turcic sunt încălcate după anexarea regiunii ucrainene de la Marea Neagră. Erdogan a făcut aceste declaraţii în contextul în care caută o îmbunătăţire a relaţiilor cu Rusia, cu care cooperează în stabilirea unor zone de "dezescaladare" în Siria.
• BANCHERUL
• Vreţi să scăpaţi de frica ROBOR-ului? Luaţi un credit ipotecar cu dobândă fixa! Nu va costa foarte mult!
Acum că mai mulţi oameni au auzit de problema ROBOR-ului si probabil ca i-au prins de frică, ştiind că atunci când creste li se majorează si rata la credit, s-ar putea ca unii sa se gândească mai bine la opţiunea împrumutului cu dobândă fixa, care are aceeaşi rată, lună de lună. Mai ales că, până la urmă, dobânda fixă la împrumuturile pe termen lung, cum sunt cele ipotecare, nici nu sunt prea mari fata de cele cu dobânda variabilă, ba chiar in unele cazuri au costuri apropiate. Dintre primele şapte mari bănci româneşti (BCR, BT, BRD, Raiffeisen, Unicredit, ING si CEC), cinci dintre ele (BCR, BRD, Raiffeisen si Unicredit) acorda si credite ipotecare cu dobândă fixă, însă doar in primii 5-10 ani, ulterior aplicându-se o dobândă variabilă. Exista însă si o excepţie: BRD, care are un credit ipotecar cu dobândă fixa pe toata perioada de rambursare a împrumutului, de maxim 30 de ani.
• COTIDIANUL
• Dragnea contra Tudose, PSD contra SRI - Cornel Nistorescu
Abia acum se vede bine că Mihai Tudose este omul PSD-ului tot aşa cum Klaus Iohannis este omul Republicii Malgaşe. Adică de nici un fel. Iohannis şi Hellvig au jucat destul de abil şi i-au plasat lui Dragnea un om de sprijin cu valoarea unui pietroi de picior. De cînd Guvernul a fost preluat de Mihai Tudose, vulpoiul a pierdut din viteză şi din viclenie. Chiar şi din curaj. Mai ieri-alaltăieri era ameninţător la adresa lui Iohannis şi-i promitea că îl va întîlni în altă parte dacă nu acceptă propunerile sale. După alegeri, Dragnea era vînjos şi ameninţător. Acum este plouat şi îngăduitor. Nu-i exclus să fi înţeles că îl aşteaptă un nu prea fericit final de an. Relaţia PSD-ului cu Guvernul înseamnă probleme între partid, adică Dragnea, şi Guvern, adică Tudose, SRI, Iohannis şi cine o mai fi în această schelă de putere.
• Carles Puigdemont proclamă dreptul Cataloniei la independenţă, dar vrea o soluţie negociată
Carles Puigdemont, premierul Cataloniei, a afirmat, marţi seară, că regiunea şi-a "câştigat dreptul la independenţă", dar a pledat pentru lansarea de negocieri constituţionale în următoarele săptămâni, relatează cotidianul El Pais. După referendum, "Catalonia şi-a câştigat dreptul de a fi un stat independent, de a fi ascultată şi respectată. Nu suntem infractori, nu suntem nebuni, nu comitem un abuz, vrem doar respectarea dreptului la vot. Rezultatul referendumului a fost o majoritate absolută în favoarea independenţei. Eu şi Guvernul catalan propunem Parlamentului suspendarea declaraţiei de independenţă pentru a fi lansat dialogul în săptămânile următoare. Suntem convinşi că acest moment istoric necesită oprirea escaladării crizei", a subliniat Puigdemont.
• CURENTUL
• Mihnea Costoiu, sub control judiciar pentru un prejudiciu de peste 93 milioane de EURO
DNA anunţă că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au pus în mişcare acţiunea penală şi au dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, cu începere din data de 10 octombrie 2017, faţă de inculpaţii: COSTOIU MIHNEA COSMIN, la data faptelor secretar de stat la Ministerul Educaţiei Naţionale, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, PESCARIU DINU MIHAIL, reprezentantul Fundaţiei cu acelaşi nume, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
• Iulian Vlad: nu am nicio treabă cu tiripliciul de Cosmin Guşă. E doar o virgulă - George Roncea
Ştirea cu moartea lui Iulian Vlad a venit chiar când mă uitam pe nişte topuri ale securiştilor şi ţiganilor şi evreilor şi kaghebiştilor miliardari prin jaf din decembrie 89 încoace - de la Vîntu la Voiculescu, de la Micula la Ţiriac, de la Adamescu mortu la Patriciu pseudo mortu, Frank Timiş, Tender, Popoviciu, Păunescu, Zoltan Teszari, Iulian Dascălu, Gruia Stoica, Vasile Didilă, fraţii Cristescu, Becali, Radu Dimofte (nu Timofte mortu p*da lui Vîntu), Dan Ioan Popescu, Hrebenciuc, Năstase (multimiliardar în euro deşi nu apare în topurile oficiale), Măgureanu (ex căpitan, cel mai cretin din istoria DIE, a pus la sertar invazia arabă de Yom Kipur, era ofiţer de serviciu şi i s-a părut că nu e cine ştie ce, a ajuns puţoi la Stefan Gheorghiu, alături de informatori, ca Tismăneanu şi Iosif Boda)...toate aceste loaze au ajuns miliardari pe cârca Secu, aia condusă de Iulian Vlad.
• CURIERUL NATIONAL
• Scade valoarea brandului România
Brand Finance a făcut public, pe 9.10.2017, un nou raport privind situaţia brandurilor din întreaga lume. Raportul Brand Finance Nation Brands 2017, publicat de Brand Finance, face referire şi la situaţia brandului România pe parcursul anului 2017. Pe lângă referirile pe care raportul le face la ţara noastră, se mai aduc în discuţie şi situaţia celor mai mari branduri din SUA, Asia, Europa, dar şi viitorul brandului britanic, care va depinde în mod direct de negocierea termenilor acordului Brexit. Forţa brandului România a scăzut cu 5%, respectiv de la A+ la A. Dominaţia SUA, cel mai valoros brand de naţiune, pusă sub semnul întrebării de efectele preşedinţiei Trump. China este brandul cu cea mai mare creştere în valoare absolută (3.100 miliarde $). Brandurile de naţiune din Asia cresc, pe când Europa stagnează.
• Universităţile au platformă de recrutare pentru studenţi şi companii
Studenţii îşi vor găsi mai uşor un internship în timpul facultăţii şi un loc de muncă la terminarea studiilor, ca urmare a unui proiect în care s-au implicat universităţi importante din România. De asemenea, companiile au ocazia să promoveze gratuit joburile pe site-ul instituţiilor de învăţământ. Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din Craiova, Universitatea Petru Maior din Târgu Mureş, Universitatea Ovidius din Contanţa şi Universitatea Spiru Haret sunt primele instituţii de învăţământ care pun la dispoziţia studenţilor şi companiilor un instrument menit să simplifice interacţiunea dintre cererea şi oferta de muncă.
• Plata defalcată a TVA-ului rămâne o măsură care dă bătăi de cap coaliţiei guvernamentale
Plata defalcată a TVA-ului rămâne o măsură care dă bătăi de cap coaliţiei guvernamentale. Iniţial, guvernul a dorit ca această politică să devină facultativă de la 1 octombrie şi obligatorie de la 1 ianuarie 2018. Însă odată ajunsă în Parlament această măsură economică s-a lovit de numeroase scandaluri. Comisia de Buget a Senatului, condusă de Eugen Teodorovici, a schimbat însă mai multe amendamente la legea plăţii defalcate a TVA şi a decis ca această măsură să se aplice obligatoriu doar firmele care au contracte cu statul. Însă aceste schimbări aduse în comisie nu au fost pe placul coaliţiei PSD-ALDE care a decis în plenul Senatului prin vot, marţi, să retrimită proiectul de lege în comisii.
• EVENIMENTUL ZILEI
• BOOM în sectorul Telecomunicaţii. Profitul este FULMINAT
România devine o piaţă extrem de atractivă pentru Telecomunicaţii, creşte surprinzător de tare, iar profiturile sunt imense. Cea care a spus-o este Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), care dezvăluie cum între 2003 şi 2016 compartimentul şi-a dublat valoarea, trecâd de la 7,38 miliarde de lei (circa 1,6 miliarde de euro), la 14, 96 miliarde de lei (circa 3,19 miliarde de euro). Creşterea din ultimii 13 ani este datorată mai întâi de toate numărului de utilizatori legaţi la reţea, cu mai mult de 27 de milioane de accesanţi faţă de 11,4 milioane în 2003, mai ales datorită puternicei creşteri a telefoniei mobile. Tot potrivit ANCOM, s-a înregsitrat o creştere a conexiunilor pe linie fixă, de la 14.000 de utilizatori la 4,4 milioane în 2016.
• LEGE: Elevii sunt agresivi? Părinţii fac închisoare
La North Tronawanda, greşelile fiilor cad pe umerii părinţilor. În oraşul din nordul statului New York a fost aprobată o lege care ar trebui să reducă cazurile de agresiuni în şcoală. Legea stabileşte că dacă un elev se face vinovat de un act de agresiune cel puţin de două ori într-o preioadă de 90 de zile, responsabilitatea va cădea pe părinţi care vor fi condamnaţi la două săptămâni de închisoare şi la plata unei amenzi de 250 de dolari. Aprobată în unanimitate de consiliul local, legea stabileşte ca tatăl şi mama va trebui să se asigure că fiii lor de sub 16 ani se vor supune directivelor consiliului. Iar directivele sunt clare: interzicerea totală de a săvârşi acte de agresiune, este interzis să stea pe-afară neînsoţiţi după ora 23:00 în zilele de şcoală şi ora 24:00 în weekend-uri.
• JURNALUL NATIONAL
• A revenit pacea în PSD? Dragnea şi Tudose, declaraţii de presă comune
Premierul Mihai Tudose şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, par dispuşi să cadă la pace după tensiunile din ultimele ore, cel puţin în faţa camerelor tv. Cei doi au ieşit împreună la declaraţii după şedinţa informală de la PSD şi au anunţat măsurile ce urmează să fie luate în perioada următoare. Tudose a confirmat că va urma o remaniere, dar a refuzat, din nou, să prezinte numele de miniştri pe care îi va trimite acasă. "Am avut o întâlnire bună şi necesară. Discuţiile au fost lămuritoare, premierul ne-a prezentat măsurile ce trebuiesc luate pentru a nu fi afectat programul de guvernare. Bineînţeles că a fost o discuţie nestatutară, dar argumentele vor fi prezentate în CEx. Am discutat şi despre bugetul pe anul viitor, va fi un buget bun", a declarat Liviu Dragnea.
• Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Mihai Tudose
Mădălina Puşcalău - Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, a confirmat în timpul unei conferinţe de presă că preşedintele s-a întâlnit cu premierul Mihai Tudose, întâlnire care a avut loc pe fondul tensiunilor din PSD. Preşedintele Klaus Iohannis a avut marţi o întâlnire cu premierul Mihai Tudose, a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi. "A avut această întâlnire. Este vorba despre o întâlnire care a avut loc astăzi", a spus Dobrovolschi, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni. Ea a precizat că "PSD ar trebui să îşi rezolve problemele".
• Guvernul "desfiinţează" profesiile liberale
Românii care practică activităţi independente vor fi puternic loviţi de anul viitor odată cu transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Şi asta pentru că prin noul Cod Fiscal, se modifică procedura de calcul a contribuţiilor sociale pentru profesiile liberale. Artiştii, micii meseriaşi, agenţii de asigurări şi comisioanarii vor câştiga mai puţini bani, însă vor cotiza mai mult la pensii. Şi avocatii, notari publici, executori judecatoresti, experti tehnici si contabili, consultanti fiscali, arhitecti, traducatori, sportivi şi arbitri care-şi desfăşoară activitatea în mod independent vor fi afectaţi. Principala schimbare este că persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente vor plăti o cotă totală de 35% din venitul ales, care nu poate fi mai mic decât salariul minim brut pe ţară.
• POR a lansat apeluri de proiecte de 4,3 miliarde euro, reprezentând jumătate din alocare
În cursul celor 2 ani de la aprobarea Programului Operaţional Regional (POR), au fost lansate 38 de apeluri de proiecte, în valoare de peste 5,5 mld. euro (reprezentând 53,40% din alocarea POR). De asemenea, au fost semnate contracte de finanţare în valoare de 1 mld. euro. Plăţile efectuate către beneficiari au totalizat 43,44 mil. euro. Acestea sunt principalele rezultate evidenţiate în cadrul Comitetului de Monitorizare POR (CM POR), care a avut loc, astăzi, la Bucureşti, în prezenţa reprezentanţilor Comisiei Europene şi a ministrului delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb.
• FMI şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei României în 2017 şi 2018
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în creştere, de la 4,2% la 5,5%, estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an, potrivit celui mai nou raport "World Economic Outlook", publicat marţi de instituţia financiară internaţională. De asemenea, FMI şi-a îmbunătăţit şi prognoza privind ritmul de creştere înregistrat de economia României în 2018, până la 4,4%, faţă de avansul de 3,4% preconizat în aprilie. Conform documentului referitor la perspectivele economiei globale, România şi Islanda vor consemna în acest an cea mai mare creştere economică din Europa, de 5,5%. Pe ansamblu, Europa va înregistra o creştere economică de 2,5%, iar Europa Emergentă, regiune unde este inclusă şi România, va avea un avans al PIB de 4,5%.
• Isărescu: Nu este nevoie doar de o autostradă Piteşti-Sibiu, ci şi de o autostradă Iaşi-Târgu Mureş
Autostrăzile României trebuie să traverseze munţii Carpaţi, însă nu doar de la nord la sud, ci şi de la est la vest, astfel că nu este nevoie doar de autostrada Piteşti-Sibiu, ci şi de autostrada Iaşi-Târgu Mureş, a declarat, marţi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, într-un discurs susţinut cu ocazia evenimentului Ernst and Young România - 25 de ani.
• NATIONAL
• Rapoartele care decapitează Justiţia!
La vârful sistemul se vorbea încă din urma cu peste un an despre întocmirea unor rapoarte incendiare, in urma acţiunilor de control întreprinse de către inspectorii Curţii de Conturi la nivelul unor importante si temute structuri de forţă. Si in care ar fi fost cuprinse tot felul de achiziţii considerate pe lângă necesităţile legale ale respectivelor organisme, cele mai importante, cel puţin din punct de vedere financiar, fiind cele de autoturisme de lux. Iar in aceste zile s-a declanşat "vânătoarea" acelor rapoarte cu care unii spera ca pot cutremura "statul paralel", fără a putea fi acuzaţi de "represiuni politice". Ceea ce si poate explica miza uriaşă a numirii unor noi conducători ai Curţii de Conturi, pentru mandate de nouă ani.
• Catalonia, bomba cu ceas in Balcani
Veleităţile secesioniste ale catalanilor au reaprins vocile naţionaliste din această fragilă si divizată regiune a Europei. Albanezii din sudul Serbiei, sârbii sau croaţii din Bosnia, autonomiştii din Voivodina, toţi par să se întrebe, după referendumul catalan din 1 octombrie: De ce nu si noi? "Voivodina=Catalonia" , puteau citi jurnaliştii Afp pe zidurile din Novi Sad, in nordul Serbiei. La Belgrad autorităţile sârbe au denunţat "dubla măsura a UE", refuzul independentei catalane fiind văzut in contradictoriu cu recunoaşterea celei a Kosovo, declarata in 2008, Serbia considerând ca fosta sa provincie, populata cu 90% albanezi, ii aparţine de drept.
• Cum se pregăteşte statul roman sa mai piardă 800 de milioane de euro
Mai ţineţi minte afacerea Rodipet? Adică lichidarea celei mai mari reţele de distribuţie de presă din tară? Ei bine, ultimul proprietar al Rodipet, libanezul Hassan Awdi cere despăgubiri in valoare de 800 de milioane de euro, prin 20 de procese. După cum ştim că se pregăteşte statul nostru in astfel de cazuri, să nu te miri, române, dacă dai iarăşi bani din buzunarul tău. Este de notorietate faptul ca in astfel de procese, statul angajează mari case de avocatură, ca nume si anvergura, care se umplu de bani, fie ca înving, fie ca sunt înfrânte. Spre exemplu, mai puţin este ştiut faptul ca in procesul cu Hassan, in care deja am plătit 48.7 mil. lei (11 mil. euro), statul a fost reprezentat de Leaua si Asociaţii. Hassan Awdi spune ca aceştia au primit, pentru prestaţia internaţionala, 13 milioane de euro. Mai mult decât ce a câştigat Hassan.
• PUTEREA
• Surse: Vicepremierul Sevil Shhaideh va fi chemată la DNA
Vicepremierul Sevil Shhaideh va fi chemată la sediul DNA, miercuri la ora 14.00, în dosarul Belina. Potrivit unor surse, vicepremierului i s-ar putea schimba calitatea procesuală în dosarul "Belina", în care Sevil Shhaideh este, deocamdată, suspect. Ea ar putea deveni inculpat, făcând astfel necesară remanierea sa. Sevil Shhaideh a fost audiată la DNA pe 22 septembrie, într-un dosar ce vizează transferul din proprietatea publică a statului în cea a Consiliului Judeţean Teleorman a Braţului Pavel şi a Insulei Belina. Atunci, un comunicat al DNA anunţa că s-a început urmărirea penală faţă de vicepremier "sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit".
• ROMANIA LIBERA
• Split PSD, după 103 de zile cu Guvernul Tudose
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a fost forţat de baronii Partidului Social Democrat să accepte remanierea dorită de premierul Mihai Tudose. Acesta refuză să pună umărul la salvarea liderului social democrat de justiţie şi intenţionează să debarce o serie de miniştri apropiaţi de acesta, în frunte cu vicepremierul Sevil Shhaideh. Prima rundă a bătăliei Liviu Dragnea-Mihai Tudose pare să fi fost câştigată de premier. Mihai Tudose, a anunţat, ieri, după o întâlnire informală cu Liviu Dragnea că a convenit cu liderul PSD asupra unei remanierii guvernamentale. Premierul a afirmat că a decis ce miniştri vor fi daţi afară din Guvern, dar numele vor fi anunţate joi, după şedinţa Comitetului Executiv. Informaţia a fost confirmată şi de Liviu Dragnea, aflat alături de premier, iar liderul PSD a pretins că întâlnirea ar fi fost "bună şi necesară".
• ZIARUL FINANCIAR
• Când economia creşte cu 6%, cel mai bun trimestru de după criză, în autocraticul PSD se discută cu cuţitele pe masă
Criza nu este provocată însă de situaţia ţării. INS a reconfirmat ieri un avans peste aşteptări al economiei, cu o creştere în T2 de 6,1%. Finanţele publice stau încă bine, iar deficitul bugetar va fi în 2016 la sub 3% din PIB. Este nevoie însă de multă atenţie la viitor. Economia creşte, dar deficitul comercial s-a adâncit cu 20% în primele opt luni din an, după cum arată datele INS publicate ieri. Deficitul de cont curent va sări anul acesta de 3% din PIB şi se va apropia de 4% anul viitor, iar dobânzile cresc, pe măsură ce inflaţia avansează.Pe măsură ce inflaţia creşte, consumul care a susţinut creşterea economică puternică din ultimii doi ani se va tempera, inevitabil. În ultima vreme investiţii care să susţină creşterea în lipsa consumului nu prea au fost. Dar în partidul care conduce autoritar ţara nu este deloc linişte
• Comisia Europeană declară război supermarketurilor
După primii paşi făcuţi în direcţia acceptării că multinaţionalele şi supermarketurile vând în Europa produse cu standarde duble de calitate, mai ridicate în Vest şi mai slabe în Est, Comisia Europeană are acum în vedere legi noi pentru protejarea fermierilor de marii retaileri. Supermarketurile insistă că nu sunt profitori, scrie Politico. Comisia Europeană a ezitat mult timp cu răspunsurile la plângerile din partea fermierilor că nu au aproape niciun fel de putere de negociere cu retaileri mari precum Carrefour din Franţa şi Tesco din Marea Britanie. Situaţia s-a schimbat zilele trecute când comisarul european pentru agricultură Phil Hogan a lansat un atac neaşteptat asupra supermarketurilor şi a anunţat că are ca ţintă crearea unei legislaţii care să-i protejeze pe fermieri de capriciile retailerilor.
• Exporturile şi economia germană avansează în forţă, sfidând incertitudinile politice interne
Germania, cea mai mare economie europeană şi unul dintre cei mai importanţi investitori din Europa de Est, a exportat în august semnificativ mai multe bunuri decât a importat, în pofida temerilor că un euro puternic îi va încetini pe exportatori. Vestea a propulsat euro şi mai sus. Acesta este un semn al sănătăţii robuste a economiei germane, responsabilă pentru aproape cinci milioane de locuri de muncă în UE. Multe dintre produsele exportate de companiile germane includ piese, componente sau materie primă cumpărate din Europa de Est, inclusiv din România. Germania este principala destinaţia a exporturilor româneşti. Exporturile germane au crescut cu 3,1% în august, în ritm lunar, potrivit datelor ajustate sezonier ale Destatis, biroul de statistică al ţării. Este cel mai puternic ritm de creştere din ultimele 12 luni.