• ADEVARUL
• Dacian Cioloş, de pe hotarul din Pericei la Palatul Victoria
Dacian Cioloş, persoana nominalizată de preşedintele Klaus Iohannis pentru a forma un nou guvern s-a născut la Zalău, în urmă cu 46 de ani, dar cea mai mare parte a copilăriei şi a tinereţii şi-a petrecut-o la Pericei, lucrând în agricultură. "Se vedea că îi plăcea agricultura încă de când era mic, după cum ţinea sapa în mână", povesteşte primarul comunei sălăjene Pericei, Boncidai Csaba. Mama premierului este de loc din acest sat iar Dacian Cioloş alegea să îşi petreacă fiecare vacanţă şi fiecare weekend la bunicii pe care îi avea acolo, ajutându-i să facă ceea ce ştiu locuitorii din Pericei să facă cel mai bine: să cultive ceapă. O vreme a cultivat el însuşi terenurile de la Pericei, amenajându-şi chiar şi sere în care cultiva spanac. Studiile liceale şi le-a făcut la Liceul Agricol din Şimleu Silvaniei (actualul iceu Tehnologic "Ioan Ossian"), după care a fost admis la Facultatea de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, pe care a absolvit-o în 1994, devenind inginer horticultor.
• Marea provocare a noului Guvern: depolitizarea ţării
Noul Guvern pe care îl va forma Dacian Cioloş, şi care are şanse foarte mari să treacă de votul Parlamentului, ar putea da startul depolitizării instituţiilor, după ce ani de-a rândul guvernele au promovat numai oameni de partid în cele mai importante funcţii din stat, fără a ţine cont de competenţe. Conjunctura actuală este una favorabilă resetării, pentru că renunţarea la numirile politice în instituţiile publice este exact una dintre solicitările strigate cu insistenţă în Piaţa Universităţii în ultimele zile. De asemenea, demiterea directorilor corupţi şi decăpuşarea companiilor de stat, au fost alte două cerinţe pentru noul Guvern, pe care societatea civilă le-a susţinut la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis. Ce înseamnă, concret, depolitizarea ţării? Mai întâi, numirea unor miniştri cu adevărat tehnocraţi, şi nu a unor oameni care trăiesc în umbra partidelor, dar care, strict formal, nu fac parte din nicio organizaţie politică, tocmai pentru a putea flutura public eticheta echidistanţei.
• Bugetul pe 2016, o bombă cu ceas
Realizarea cât mai rapidă a bugetului pe anul 2016, legea salarizării în sectorul bugetar, noul sistem de taxare a resurselor de petrol şi gaze, negocierea unui nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi evitarea dezangajării de fonduri europene sunt principalele provocări pe care noul Guvern tehnocrat le va avea. Bugetul pe anul viitor reprezintă maxima urgenţă, în condiţiile în care noul Cod Fiscal şi majorările salariale din Educaţie şi Sănătate, acordate deja de Cabinetul Ponta, vor urca deficitul până la 2,8% din PIB în anul 2016, potrivit estimărilor Comisiei Europene. Executivul demisionar lucrează deja la proiectul legii bugetului, dar există voci care spun că o serie de măsuri fiscale ar putea dispărea. Cum nu se ştie încă structura viitorului Guvern, proiectul la care lucrează actualul Cabinet demisionar ar putea fi în zadar. În ultimii ani, mai multe ministere au fost divizate sau fuzionate.
• Cum hotăra Elena Udrea ce să publice ziarele şi televiziunile
Următorul termen din dosarul Gala Bute este miercuri la Curtea Supremă de Justiţie. Tot miercuri, fostul ministru este aşteptat la DNA pentru a stabili cu procurorul de caz modul în care se va plăti cauţiunea, sau ce garanţii va depune. Udrea a declarat că nu mai are bani. Procurorii anticorupţie au depus la dosarul "Gala Bute" zeci de e-mailuri găsite în calculatoarele lui Tudor Breazu - administratorul moşiei de la Nana şi apropiat al Elenei Udrea. Cele mai multe e-mailuri sunt despre activitatea postacilor şi campanile electorale. Discuţiile erau purtate între Tudor Breazu, Cristi Călugăru şi Luminţa Kohalmi. E-mailuri erau trimise şi către presă. De exemplu, la postul B1 TV mesajele erau trimise directoarei de ştiri Aura Ţiţirigă, la Realitatea TV şi realitatea.net către Sorin Enache şi Sorin Kosz, la publicaţiile şi televiziune din trustul Media Pro, directoarei de comunicare Maria Apostol, iar la Evenimentul Zilei, către fost redactor-şef, Vlad Macovei, dar şi către Dan Andronic.
• De ce i-au urât românii pe evrei
Antisemitismul a fost una dintre caracteristicile poporului român în secolul al XIX-lea şi începutul secolului XX. Obiectul urii românilor erau de obicei evreii, priviţi ca invadatori, necredincioşi şi complotişti. Motivele erau de ordin economic, religios, dar şi politic. Translaţia evreilor în imaginariul european de la "poporul ales" la "ucigaşii lui Hristos" a avut menirea de a influenţa soarta acestei populaţii de-a lungul timpului. Veniţi în Europa încă din perioada Imperiului Roman, evreii în special în anii Evului Mediu profund mistic şi creştin au devenit un fel de "ţap ispăşitor" pentru toate relele care se întâmplau oamenilor. Dacă era ciumă, cu siguranţă era adusă de evrei, iar dacă fântânile erau otrăvite, cu siguranţă populaţia evreiască era de vină. Prezentaţi ca "ucigaşii lui Hristos", evreii pot deveni fără păcat obiectul răzbunării creştinilor. "Evreii pot fi ucişi din timp în timp pentru păcatele lor", consemna Nicolae Iorga părerea unui tânăr ţăran din Basarabia la începutul secolului XX
• Mega afacerea cartofului mov în România
Cartoful, leguma preferată a românilor, are un "frate de lux" de culoare mov. Leguma violetă este originară din Peru şi a fost aclimatizată de câţiva agricultori români. Preţul unui kilogram este între 10 şi 30 de lei, iar pe lângă costul destul de mare, cartoful mov vine cu o serie de calităţi deloc de neglijat, cum ar fi lipsa amidonului sau proprietăţi anticancerigene. Cartoful mov este, în acest moment, una dintre cele mai profitabile culturi agricole pe suprafeţe mici şi nu numai. Un fermier care cultivă un singur hectar poate câştiga peste 100.000 de euro. Pentru că sunt foarte puţin producători pe piaţă la ora actuală, nu numai în România, ci şi în Europa, vânzarea merge foarte bine. Preţul la consum este cel puţin 10 de lei, iar preţul de engros este 5-6 lei. Cartoful violet nu conţine absolut deloc amidon. Culoarea violet a cartofului este dată de conţinutul ridicat de antocianină, substanţă activă ce se regăseşte şi la fructele de pădure şi care este recunoscută ca având un puternic efect de prevenire a cancerului.
• Comisia juridică a adoptat respingerea OUG 55. Consilierii locali care au migrat de la un partid la altul îşi pierd mandatele
Comisia juridică a Senatului a adoptat, marţi, proiectul de lege privind respingerea OUG 55, stabilind că doar consilierii locali care au migrat de la un partid la altul îşi vor pierde mandatele, în timp ce primarii şi preşedinţii de CJ revin în situaţia anterioară aplicării actului normativ. Proiectul de lege pentru respingerea OUG 55 a fost introdus pe ordinea de zi marţi, în timpul şedinţei, iar senatorii PSD au părăsit sala în semn de protest faţă de completarea ordinii de zi. Proiectul de lege prevede că toate efectele juridice, politice sau de altă natură, produse ca urmare a exprimării opţiunii de către aleşii locali se înlătură în integralitate. De asemenea, prin efectul legii, primarul şi preşedintele consiliului judeţean redobândesc calitatea de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales. Proiectul urmează să fie dezbătut şi de comisia de administraţie şi apoi de plen, Senatul fiind cameră decizională.
• BANCHERUL
• Banca Transilvania a obţinut un profit net de 313 milioane lei, in scădere cu 3% fata de anul trecut
Banca Transilvania (BT) a anunţat ca la nivel individual (doar banca) a obţinut un profit net de 313 milioane lei in primele noua luni din acest an, in scădere cu 3% fata de perioada similara a anului precedent. La nivel de grup, profitul este însă mult mai mare, de aproape 2,3 miliarde lei, datorat câştigului rezultat in urma preluării Volksbank, in valoare de 1,5 miliarde lei, înregistrat in trimestrul doi al anului. Veniturile din dobânzile încasate din credite au scăzut cu 12%, echivalentul a 158 milioane lei, însă banca aproape a reuşit sa le compenseze prin reducerea semnificativa, cu 27%, a dobânzilor plătite pentru depozitele clienţilor, astfel ca veniturile nete din dobânzi au scăzut cu doar 3,2% fata de anul trecut, la 826 milioane lei. Pe de alta parte, BT a reuşit sa-si majoreze cu 8% veniturile nete din comisioane, la 324 milioane lei, astfel ca in total veniturile operaţionale au avansat cu 1,6%, la 1,4 miliarde lei.
• Primele trei bănci romaneşti au făcut profituri de 3,5 miliarde lei in primele noua luni din acest an
BCR, BRD si BT (Banca Transilvania) au făcut in primele noua luni din 2015 profituri cumulate de 3,580 miliarde lei, la nivel de grupuri. Cel mai important câştig este al băncii din Cluj, de 2,3 miliarde lei, obţinut in urma preluării Volksbank. La nivel de banca, câştigul BT s-a ridicat la doar 313 milioane lei. Si BCR a realizat un venit net important in acest an, de 904 milioane lei, dar tot intr-un context neobişnuit, mai exact după ce anul trecut banca si-a făcut curăţenie generala in portofoliul de credite neperformante, recunoscând prin previzionare pierderi potenţiale de 4 miliarde de lei, dintre care 2,4 miliarde lei au fost asumate in bilanţul contabil de la finalul anului trecut. Scapătă de povara provizioanelor, care au rămas la un nivel de doar 55 milioane lei in septembrie, BCR a contabilizat in acest an un profit important, de 904 milioane lei, provenit din câştigul operaţional de 1,2 miliarde lei, mai mare decât cel al BRD (907 milioane lei) si BT (766 milioane lei).
• CURENTUL
• Colegiul Medicilor n-a auzit de libertatea de exprimare
Ieri, într-un comunicat de tip comunist, Colegiul Medicilor "constituit în conformitate cu prevederile titlului XII din legea 95/2006, privind reforma în domeniul sănătăţii, cu atribuţii prevăzute de această lege", a anunţat că "ia act de Comunicatul asociaţiei informale Alianţa Medicilor pentru modernizarea sistemului medical şi constată că respectiva Asociaţie protestează public faţă de oameni politici şi medici care au gestionat şi gestionează în continuare situaţia marilor arşi din evenimentul care a avut loc în Club Colectiv." Apoi şeful Colegiului le atrage, deloc subtil, atenţia medicilor din Alianţă că sunt membri ai CMR: "având în vedere că, potrivit prevederilor legii 95/2006, privind reforma în domeniul sănătăţii, toţi medicii din România sunt obligaţi să facă parte din Colegiul Medicilor din România, în mod evident, respectiva Asociaţie este compusă şi din membrii Colegiului Medicilor din România."
• Kamikaze - de Tia Şerbănescu
De astă dată premierul a fost ales în două tururi de consultări. Numele premierului: kamikaze, respectiv Dacian Cioloş, tehnocrat care va conduce un guvern de specialişti. Guvernul tehnocrat a fost singura ieşire din criza de credibilitate a partidelor - pe care însă Dragnea a refuzat-o neîmpăcându-se cu scoaterea PSD de la guvernare. Dragnea se prezentase şi el cu tehnocratul PSD, Liviu Voinea, fost ministru al bugetului în cabinetul Ponta unde a funcţionat sub porecla Tom Bugeţelul şi a inventat electorata, supraacciza şi taxa pe stâlp. Pentru Voinea, Dragnea a făcut un împrumut la BNR unde acesta e viceguvernator şi unde alt viceguvernator, Bogdan Olteanu, intrase şi el pe lista de pariuri deşi a fost ministru PNL. În general, după ce eşuezi ca ministru, devii tehnocrat - cu antecedente ca Olteanu: nepot al activistei comuniste Ghizela Vass, cununat de Tăriceanu şi divorţat de Alina Gorghiu. Era evident însă că dl. Iohannis va pune numele premierului. El e naşul. Dragnea a recunoscut că "preşedintele va anunţa propunerea pe care o consideră dumnealui" - şi pe care Oprea, Hunor şi Gorghiu-Blaga au acceptat-o dinainte să fie rostită. Asta e noua majoritate prezidenţială: PNL, UNPR, UDMR şi minorităţi.
• EVENIMENTUL ZILEI
• O premieră în Istoria României: Un Guvern sprijinit în Parlament de Binomul SRI-DNA! - de Ion Cristoiu |
Impunerea unui guvern tehnocrat, în acest moment, nu satisface nici un interes al României. Satisface interesele unei Găşti angajate crîncen, după plecarea lui Traian Băsescu de la Cotroceni, în lupta pentru parvenirea la putere sau pentru menţinerea la Putere. Era nevoie de un Guvern aşa-zis tehnocrat pentru că în aprilie 2013 expiră mandatul Codruţei Kovesi. Lulutza mai vrea un mandat. Nu-i e de ajuns că de opt ani e tot şefă fără să fi făcut o zi de anchetă de teren. Mai vrea să fie şefă mulţi ani de acum încolo, dacă s-ar putea pînă-n vecii vecilor Amin! Pentru SRI e vital ca Lulutza să fie mai departe în fruntea Comandoului de Poliţie Politică numit DNA. Fără ea la DNA, SRI nu s-ar mai putea amesteca anticonstituţional în bătăliile politice interne. În aprilie 2013 expiră şi mandatul Procurorului General. Binomul SRI- DNA vrea să aibă în stăpînire şi acest post. Un premier tehnocrat şi mai ale Om Gri precum Dacian Cioloş nu va crîcni în faţa ordinelor date de Noua Securitate. PNL nu-şi putea permite să preia puterea acum în buza iernii. Ca să nu mai spunem că un Guvern politic ar fi însemnat darea pe faţă a Alianţei cu UNPR.
• Dacian Cioloş, CV de James Bond
Guvernul Cioloş e un guvern-tampon. Misiunea lui ar trebui să fie legată de o strategie guvernamentală bună şi de reaşezarea pe tabla de şah a partidelor politice. Dacă ar găsi pârghii prin care să ajute şi să grăbească reformarea acestor partide, ar fi mai mult decât a sperat strada, deşi e un deziderat al ei. Până la alcătuirea cabinetului, Dacian Cioloş va fi în un personaj disecat. Deja primele "date" au apărut în spaţiul public, mai ales pe net, din tot felul de surse: E omul serviciilor, ba româneşti, ba franceze. E însurat cu o franţuzoaică, nepoată de fost ministru francez. E ardelean, deci apropiat grupului de la Cluj şi mai ales al liberalului Eduard Hellvig, directorul SRI. E nepotul fostului poliţist care a pus Caritas-ul pe butuci şi fost şef al serviciului secret al MAI - "Doi ş-un sfert", generalul Virgil Ardeleanu. Deci, cu un aşa James Bond tehnocrat în fruntea Guvernului, România nu are cum să dea greş şi să se înece până la alegerile din 2016! Interesant va fi pe ce drum va fi dusă.
• BP: Preţul petrolului, în jur de 60 de dolari barilul în următorii 3 ani
British Petroleum vede preţul petrolului la o cotă de 60 de dolari barilul în următorii cel puţin 3 ani, în condiţiile în care aprovizionarea continuă să depăşească cererea, spune directorul pentru Orientul Mijlociu al companiei, Michael Townshend, citat de MarketWatch.com. "În ceea ce priveşte cererea, nu o să vedem cerere mai mare decât aprovizionare până la sfârşitul anului viitor. Când se va întâmpla acest lucru ... va trebui în continuare să lucrăm la stocuri, ceea ce ar putea dura alţi câţiva ani", a declarat Townshend într-un briefing de presă cu ocazia unei conferinţe desfăşurate la Abu Dhabi. Directortul BP pe Orientul Mijlociu a spus punctul său de vedere nu a luat în considerare schimbările politice, cum ar fi potenţialul impact al petrolului iranian.
• Ameninţările lui Gruia Stoica şi avertizările ministrului Niţă din dosarul GFR
Peste două săptămâni, instanţa supremă va da verdictul definitiv în cazul Gruia Stoica de la GFR. Milionarul a susţinut că înregistrările DNA sunt incomplete. Trei judecători de la instanţa supremă l-au audiat ieri, ca martor, pe directorul general al Conpet, Liviu Ilaşi, în dosarul afaceristului Gruia Stoica. Directorul companiei de stat şi-a recunoscut vocea şi dialogul purtat într-o înregistrare la care au mai participat avocatul Doru Boştină şi patronul GFR, Gruia Stoica. Ilaşi a precizat că, în timpul unei întâlniri din ianuarie 2014 de la un hotel, a discutat cu cei doi despre cel mai mare contract de transport al ţiţeiului pe calea ferată. El a susţinut că era un contract monitorizat de instituţiile de control ale statului şi că s-a simţit ameninţat, la un moment dat, de Gruia Stoica, deoarece contractul a fost oferit CFR Marfă şi nu GFR-ului care aparţine afaceristului. Ilaşi a arătat că ar fi fost avertizat inclusiv de fostul ministru Constantin Niţă, dar şi de un secretar de stat, pe care nu l-a nominalizat.
• JURNALUL NATIONAL
• Bilanţul morţilor din clubul Colectiv a ajuns la 49
Încă un deces în Marea Britanie. Surse guvernamentale au confirmat a 49-a victimă, Elena Niţu, într-un spital din Liverpool. Elena Nitu (18 ani) se afla in coma indusa de vineri seara, de când a avut ghinionul sa se afle in clubul Colectiv, unde a avut loc un incendiu in urma căruia au murit 32 de oameni, iar alţii 153 sunt in stare grava la spital, conform cancan.ro. Tânăra se afla cu iubitul ei, Silviu Grecu, in club, in momentul incendiului. Elena Nitu a reuşit sa scape din Colectiv abia după ce iubitul ei a venit sa o scoată. Tânărul a ieşit primul, însă s-a întors după trei minute după iubita lui. Fata a fost conştientă, vorbea, striga după ambulanta, era arsa pe aproape tot corpul, însă a rezistat pana a fost preluata de medici.
• TRAGEDIA de la Clubul Colectiv. Încă o ilegalitate. Clubul morţii, închiriat doar în condiţii speciale
Trei cauze penale distincte au fost deschise în urma tragediei din data de 30 octombrie, de la Clubul Colectiv. Niciuna din ele, însă, nu priveşte şi proprietarul clădirii, entitate care a închiriat afaceriştilor Costin Mincu, Paul Gancea şi Alin Anastasescu fostul atelier pentru piese al fostei fabrici de încălţăminte "Pionierul". Patronii clubului aveau obligaţia, potrivit contractului de locaţiune încheiat cu SC Pionierul SA, ca, înainte de a subînchiria spaţiul către firma celor de la "Goodbye to Gravity", să obţină acordul scris al proprietarului clădirii. Cei de la Pionierul SA trebuiau să elibereze acest acord scris numai dacă, în prealabil, SC Colectiv Club SRL făcea dovada respectării condiţiilor legale şi a obţinerii aprobărilor necesare pentru închirierea spaţiului în vederea organizării concertului. Ancheta procurorilor a scos la lumină faptul că SC Colectiv Club SRL nu deţinea aviz pentru prevenirea şi stingerea incendiilor, astfel încât subînchirierea spaţiului, dacă s-a făcut cu acordul proprietarului clădirii, a încălcat atât legea, cât şi prevederile contractului de închiriere.
• Piaţa imobiliară rămâne atractivă. O nouă reţea vrea să se extindă prin franciză: 50 de agenţii, în 5 ani
Francizorul de brokeraj imobiliar rezidenţial ERA îşi propune ca, în următorii zece ani, să ajungă în România la peste 100 de agenţi şi agenţii, iar fiecare dintre ei să deţină o cotă de cel puţin 10% din piaţa acoperită. Până la sfârşitul anului 2020, ERA îşi propune să aibă deja, la noi, 50 de francizaţi (care vor aduna 200 de agenţi de vânzări) dintre care 35, în primii trei ani - 15, în Bucureşti, şi 20, în restul ţării. Bulgarul Valentin Krastev, Managing Partner-ul ERA România, a refuzat, într-o conferinţă de presă, să spună cât va fi investiţia iniţială într-o franciză, dar a spus că taxa lunară de licenţiere va fi de 8% din cifra de afaceri a francizatului. În plus, el a dat exemplul Bulgariei, unde investiţia minimă într-o franciză ERA a fost de 20.000 de euro, iar recuperarea investiţiei s-a făcut în 18-20 de luni. Principalele tipuri de firme interesate de franciza ERA vor fi start-upurile şi agenţiile imobiliare care vor să se extindă rapid, a susţinut Francois Gagnon, preşedintele ERA Europe.
• NATIONAL
• Băsescu l-a impus pe Cioloş fără sa meargă la Cotroceni
Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Dacian Cioloş pentru funcţia de prim-ministru. Culmea este ca numele lui Cioloş a fost dat ca sigur, încă de pe 7 noiembrie, de fostul preşedinte, Traian Băsescu. "Uneori, un preşedinte poate lucra si la imaginea lui. Dar, daca pentru imagine sacrifici stabilitatea guvernamentala, cu siguranţa este un cost prea mare pentru tara, mai ales când ştii numele premierului Cioloş pe care vrei sa-l desemnezi", a scris Băsescu pe Facebook, in data de 7 noiembrie. "Dacian Ciolos, o soluţie buna", a "binecuvântat" Traian Băsescu, tot pe Facebook, alegerea lui Iohannis, imediat după desemnare. Contrar aşteptărilor, pesediştii au reacţionat complet neutru la auzul numelui viitorului premier.
• Averea lui Vadim, vânduta la bucata
După cum era de aşteptat, criza de lichidităţi in care se zbat urmaşii lui Vadim a făcut ca multe dintre obiectele acestuia sa fie programate pentru vânzarea la licitaţie. Obiectele sunt evaluate de la 25-30 de euro la 7.000 de euro. Astfel, trei semnături olografe ale lui Napoleon Bonaparte se vor licita pornind de la suma de 7.000 de euro, fiind cel mai scump set al colecţiei, urmat de stiloul Montegrappa Roma Aeterna, din aur si baga - folosit de Vadim Tudor in ocazii de protocol - ediţie limitata, piesa de colecţie, al cărei preţ porneşte de la 6.500 de euro. Intre obiectele scoase la licitaţie se afla si manuscrisul de călătorie al lui Badea Vasile, continuator al lui Badea Cartan, conţinând peste 100 de notaţii olografe ale autorităţilor vremii, intre care Nottara, Brătianu, Eremia Grigorescu, Djuvara, raritate absoluta, cu un preţ de pornire de 5.000 de euro.
• Fosta coaliţie se pregăteşte pentru lupta de gherila
Social-democraţii sunt hotăraţi sa facă zile fripte viitorului guvern, cu ajutorul vechilor lor parteneri din UNPR. Debarcaţi forţat de la putere si presaţi de strada sa înghită orice soluţie propusa de Klaus Iohannis, pesediştii au pus deja gând rău viitoarei guvernări. Pe care plănuiesc sa o joace cum vor ei in Parlament, profitând de lipsa unei majorităţi solide pro-Iohannis. Mai exact, social-democraţii intenţionează sa negocieze la sânge orice vot important, iar pentru asta au din nou nevoie ca de aer de UNPR. Situaţia reprezintă un neaşteptat balon cu oxigen pentru Gabriel Oprea, care va putea aşa sa pretindă in continuare locuri eligibile pe listele PSD, chiar daca "interesul naţional" nu l-a lăsat sa fie de partea social-democraţilor cu ocazia desemnării premierului.
• Iohannis, primii paşi de "dirty dance" politic!
Pana ce ne-om convinge, pe propria piele, ca minunea schimbării clasei politice ceruta atât de insistent de strada va tine sau nu mai mult de trei zile, cea mai mare noutate a acestor zile tulburi o reprezintă "resetarea" lui Klaus Iohannis. Care, dintr-un veritabil "figurant" in thriller-ul care rulează pe toate micile ecrane din Romania, a ajuns sa joace rolul principal. Klaus Iohannis face deja primii paşi pentru a se transforma intr-un adevărat "preşedinte jucător" pe gustul romanilor, învăţând inclusiv mişcările unui veritabil "dirty dance" politic. Astfel ca urmează sa ne aşteptam la schimbări majore in atitudinea preşedintelui României, cel puţin pentru următoarele luni, unele vitale pentru operaţiunea de "curăţare" a clasei politice si a societăţii româneşti. O perioada in care, după cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, marile puteri se vor face ca nu vor observa nici eventualele mişcări care pot fi lesne considerate "lovituri sub centura" date democraţiei, apreciate însă ca fiind inevitabile pentru scoaterea definitiva a României din "zodia corupţiei".
• PUTEREA
• Arde la pompieri! Incredibilele sponsorizări de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Tragedia din Clubul Colectiv scoate zi de zi la iveală acte incredibile de corupţie şi de neglijenţă criminală ale celor abilitaţi cu protecţia civilă. Luni, procurorii DNA i-au reţinut pe George Matei şi Antonia Radu, ofiţeri-inspectori cu gradul de căpitan în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) în cazul incendiului din clubul Colectiv. Potrivit procurorilor, deşi au făcut mai multe deplasări la clubul Colectiv, George Matei şi Antonia Radu nu au întocmit niciun act de control şi nu au întreprins vreo măsură pentru ca SC Colectiv Club SRL să fie luată în evidenţă de către ISU Bucureşti ca funcţionând fără aviz/autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum erau obligaţi de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.
• Muşamalizare! Spitalele din Bucureşti nu aveau capacitatea de a trata răniţii din Colectiv
Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului de Sănătate din România, o comunitate online a cadrelor medicale din România, cu peste 21.000 de membri, îi acuză de muşamalizarea situaţiei reale a spitalelor bucureştene, din punct de vedere al capacităţii insuficiente de tratare a răniţilor din club Colectiv, pe Nicolae Bănicioiu, ministrul interimar al Sănătăţii, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor şi pe Acad. Prof. Dr. Dan Mircea Enescu, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică - Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri a Spitalului Clinic de Urgenţă "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti şi prof. univ. dr. Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti.
• ROMANIA LIBERA
• Provocările premierului desemnat Dacian Cioloş
Propus de preşedintele Klaus Iohannis, fostul comisar european pentru Agricultură are şanse mari să fie votat de Parlament. Problemele ar putea începe după votul de învestitură. Fostul comisar european pentru Agricultură Dacian Cioloş a fost desemnat, marţi, de către preşedintele Klaus Iohannis, pentru funcţia de premier, Iohannis precizând că soluţia agreată cu partidele politice, cu foarte mici excepţii, este cea a unui guvern de tehnocraţi. "După părerea mea, în această etapă, pentru a rezolva problema guvernării, este nevoie de un prim-ministru independent sau tehnocrat, o persoană curată, care să nu fi fost implicată în scandaluri, o persoană integră. Este nevoie să fie promovaţi miniştri performanţi, este nevoie de partide fără corupţi, este nevoie ca partidele să facă curăţenie în interior şi să nu promoveze persoane suspectate de corupţie", a declarat şeful statului. Acesta a menţionat că România are nevoie de alegeri corecte în 2016, întărirea statului de drept şi de "rămânerea fermă" pe calea euro-atlantică.
• Bomba plantată de PSD în curtea viitorului Guvern
Fără să aştepte formarea noului guvern şi separat de discuţiile pe proiectul de buget pentru 2016, deputaţii care au sprijinit fostul Cabinet Ponta intenţionează să aprobe o măsură cu impact bugetar de 5 miliarde lei, considerat problematic chiar şi în timpul guvernării Ponta. Comisiile de muncă şi sănătate ale Camerei Deputaţilor, în care PSD şi aliaţii deţin majoritatea (au 27 de deputaţi din totalul de 43), au discutat şi modificat, ieri, Ordonanţa de Urgenţă nr. 35/2015, prin care Guvernul Ponta a majorat, de la 1 octombrie, salariile personalului din sistemul sanitar. Fără a aştepta formarea noului Guvern şi fără a ţine măcar cont de părerea actualilor reprezentanţi ai Ministerului de Finanţe, social-democraţii şi colegii lor au impus, printr-un amendament adus ordonanţei, ca salariile tuturor bugetarilor să crească, de la 1 decembrie, cu 10%. În plus, au decis ca şi asistenţii sociali şi angajaţii direcţiilor de sănătate publică să beneficieze de mărirea de 25% acordată cadrelor medicale.
• ZIARUL FINANCIAR
• Dacian Cioloş ştampilat "bun de import", de la Comisia Europeană. Strada i-a învins pe politicieni
Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe fostul comisar european să formeze un guvern de specialişti, cu oameni noi cu un mandat limitat, de un an. La capătul unei săptămâni de zbucium politic şi în ciuda pretenţiilor partidelor, preşedintele Klaus Iohannis a desemnat să formeze guvernul un tehnocrat - fostul comisar european pentru agricultură Dacian Cioloş (46 de ani), un nume care, interesant, era vehiculat pentru această poziţie cu câteva săptămâni înainte de accidentul în care a fost implicată coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea şi a tragediei de la clubul Colectiv care a pecetluit soarta premierului Victor Ponta şi a guvernului său. Cioloş a fost întâmpinat cu aprecieri în opinia publică, beneficiind de aceeaşi aură a personalităţilor din România care şi-au făcut o carieră în străinătate, mai ales în cadrul instituţiilor financiare internaţionale sau în cadrul instituţiilor euopene, având astfel "ştampila" de "bun de import".
• Bancherul care a vândut pe bursă acţiuni de un miliard de euro: Ce se petrece în România s-a întâmplat în Polonia acum 10 ani
România a ajuns în punctul în care se afla Polonia acum zece ani, cu pieţe în consolidare şi cu antreprenori puternici care se uită la achiziţii, inclusiv în străinătate. Bursa le poate sprijini o decizie de creştere explozivă mai bine decât o bancă, dar mai întâi atât antreprenorii, cât şi piaţa trebuie să mai crească, spune Laurenţiu Ciocîrlan, şeful diviziei de investment banking a Raiffeisen Bank. "În ultimul an, m-am întâlnit cu mulţi întreprinzători care nu au afaceri mari, au vânzări de 20-30 milioane de euro, dar vor să-şi pună la treabă «maşina de cash» de acasă pentru a ieşi pe alte pieţe din regiune", spune Ciocîrlan. "E doar o chestiune de timp până când aceştia ating masa critică." Industria alimentară şi serviciile medicale sau farma sunt printre sectoarele în care antreprenorii români şi-au construit în ultimii ani "maşini de cash", adică poziţii solide care le asigură profit pe plan intern, dar şi resursele pentru o eventuală extindere, mai spune directorul Raiffeisen.
• Papalekas cumpără cu 47 mil. euro încă o clădire în proiectul de birouri Green Court din Barbu Văcărescu
Fondul de investiţii Globalworth, fondat şi condus de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, a cumpărat clădirea B a complexului de birouri Green Court de la suedezii de la Skanska pentru 47 mil. euro, potrivit informaţiilor de la bursa de la Londra, unde compania e listată. Ziarul Financiar a scris încă de acum câteva luni ca Globalworth se află în cursa pentru preluarea acestei clădiri situate în zona Floreasca - Barbu Văcărescu, după ce a achiziţionat şi prima clădire din Green Court pentru 42 de milioane de euro. Prin această mutare, Papalekas îşi asigură o poziţie fruntaşă pe lista proprietarilor de birouri din zona Floreasca - Barbu Văcărescu, unde mai deţine alte două clădiri de birouri funcţionale, Nusco Tower şi prima clădire din complexul Green Court, precum şi două proiecte în construcţie, Bucharest One şi Gara Herăstrău.