REVISTA PRESEI 11.12.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 11 decembrie 2013

ADEVARUL

Banditism de stat în Parlamentul României. Legea pentru eliberarea corupţilor. O dedicaţie specială pentru Adrian Năstase

Parlamentarii pregătesc să voteze o scandaloasă lege de amnistiere şi de graţiere, în urma căreia poate fi distrusă toată lupta împotriva corupţiei din ultimii opt ani. O cohortă de demnitari judecaţi sau condamnaţi pentru corupţie scapă de puşcărie, iar unii dintre ei rămân şi cu cazierul curat. "Adevărul" vă arată cum ar urma să "lucreze" această lege în folosul infractorilor cu gulere albe. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a luat în discuţie în secret, în noaptea de luni spre marţi, un controversat proiect de lege promovat insistent de deputaţii Nicolae Păun (Partida Romilor) şi Mădălin Voicu (PSD), privind amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse. Cei doi iniţiatori au avut o tentativă similară şi în legislatura trecută, însă aceasta a fost abandonată ca urmare a expirării mandatului precedentului Parlament. La vremea respectivă, proiectul a stârnit un veritabil scandal. Legea prevedea o serie de infracţiuni care erau exceptate de la amnistie şi graţiere, în general faptele comise cu violenţă, dar printre excepţii nu figura niciuna dintre faptele de corupţie din Codul Penal sau din legi speciale.

Traian Băsescu: Modificarea Codului Penal, un scut pentru aleşi şi 10 ani de regres. Resping această lege

Într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a discutat pe marginea modificării Codului Penal de către Parlament, despre demiterea conducerii TVR, despre legea amnistiei şi graţierii unor infractori şi despre proiectul de descentralizare. Majoritatea USL continuă lovitura de stat începută în vară şi eşuată, iar acum o fac cu alte metode. Chipurile, sub sceptrul democraţiei. Camera modifică şi art. 147 din Codul Penal, în care constată că preşedintele, parlamentarii nu pot fi asimilaţi funcţionarilor publici. Scoţând preşedintele şi senatorii, deputaţii şi pe cei care lucrează fără contracte de muncă din categoria funcţionarilor publici, practic nu mai pot fi loviţi nici de situaţiile de incompatibilitate, nu mai pot fi anchetaţi de DNA şi se protejează tot prin modificări la Codul Penal şi de emiterea unor decizii care întâmplător li s-ar potrivi lor şi familiilor lor. Această modificare înseamnă 10 ani de regres.

DNA: Parlamentarii judecaţi pentru corupţie ar putea fi achitaţi, iar cei condamnaţi, puşi în libertate

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) critică modificările aduse marţi Codului Penal, avertizând asupra efectelor generate de scoaterea mai multor categorii din rândul funcţionarilor publici şi restrângerea "aplicabilităţii" conflictului de interese, potrivit Mediafax. DNA consideră că, în urma modificării potrivit căreia preşedintele României, deputaţii şi senatorii, precum şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei profesii liberale, în baza unei legi speciale şi care nu sunt finanţaţi de la bugetul de stat, sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici, aceştia nu vor mai putea fi cercetaţi şi sancţionaţi pentru infracţiuni comise în exercitarea atribuţiilor ce derivă din această calitate. De exemplu, arată DNA, preşedintele, senatorii şi deputaţii, avocaţii, notarii şi executorii judecătoreşti nu vor mai putea fi cercetaţi şi sancţionaţi pentru infracţiuni de corupţie şi infracţiuni asimilate celor de corupţie, cum ar fi luarea de mită şi abuzul în serviciu.

TVR a fost decapitată prin moarte subită

Majoritatea parlamentară pregăteşte o nouă conducere pentru televiziunea publică, după ce echipa condusă de Claudiu Săftoiu a fost debarcată fără motive concrete. Plenul reunit al Parlamentului a respins ieri, la foc automat, cu 21 de voturi "pentru", 10 "abţineri" şi 262 "împotrivă" raportul de activitate al TVR pe anul 2012. Drept urmare, întregul Consiliu de Administraţie a fost demis. Claudiu Săftoiu nu a mai aşteptat votul parlamentarilor şi a demisionat înainte. Majoritatea USL va trebui să pună în loc o altă conducere, iar numele au început deja să curgă. Conform înţelegerii din USL, liberalii sunt cei care vor numi următorul director al televiziunii. Principalul favorit pentru a-i lua locul lui Săftoiu este jurnalistul Realitatea TV Rareş Bogdan. Contactat de "Adevărul", Rareş Bogdan a admis că a purtat discuţii pe această temă cu preşedintele PNL, Crin Antonescu. Surse apropiate TVR ne-au declarat că din viitorul Consiliu de Administraţie vor face parte Mircea Dinescu şi Cornel Nistorescu, jurnalişti apropiaţi de Rareş Bogdan.

Anamaria şi Anca Prodan au cheltuit banii mamei?

Ionela Prodan şi fiicele sale, Anamaria şi Anca, au acuzat o mare bancă din România că le-ar fi sustras suma fabuloasă de 10 milioane de euro din conturi. Procesul durează de circa 8 ani şi surse din apropierea familiei au declarat pentru Click! că procesul a fost câştigat de cele trei, care vor avea de încasat despăgubiri cifrate la peste 13 milioane de euro. "Mai întâi de toate trebuie clarificat faptul că nu a fost niciodată vorba de un litigiu privind sume de ordinul milioanelor de euro. Pretenţiile formulate împotriva băncii privesc operaţiuni de mult mai mică valoare (aproximativ 500.000 de euro). Aceste operaţiuni au fost solicitate şi ulterior nerecunoscute de clientă şi de fiicele acesteia. Situaţiile financiare semnate de către clientă, demonstrează, însă, că aceasta avea cunoştinţă de operaţiunile în cauză", ne-au precizat oficialii BCR. Banca a formulat o sesizare penală prin care a solicitat autorităţilor să verifice semnăturile existente pe documente, precum şi circuitul, destinaţia şi beneficiarii sumelor ce fac obiectul dosarului.

CURENTUL

Schema lui Voiculescu pentru a scăpa de puşcărie e bazată pe preluarea partidului lui Dan Diaconescu

Materialul publicat recent în Curentul despre intenţia lui Voiculescu de a-i înhăţa partidul lui Dan Diaconescu prin agenta sa, Liliana Mincă a stârnit agitaţie în anumite zone politice. Pentru completare adaugăm încă câteva date, cu menţiunea că deja în interiorul partidului lui Diaconescu au început să se mişte agentura instalată din timp. Mincă nu este singurul pion al lui Felix, în partidul fostului angajat al lui Voiculescu, Dan Diaconescu . Slujnica servilă a lui Voiculescu, Liliana Mincă. fosta angajată de la sculărie, la "Steaua Roşie" din Bucureşti, este o sculă mai la vedere a turnătorului abject, care are şanse să intre curând la pârnaie. Potrivit informaţiilor noastre, în PPDD au fost infiltraţi cel puţin şase "agenţi" ai lui Felix, la diferite nivele de decizie, cu scopul clar de a pune mâna pe partidul ridicat de Dan Diaconescu, partid care are în continuare, în sondaje scoruri la care PC-ul lui Voiculescu nici nu visează. Cu un scor de 6-7%, PPDD ar putea trimite chiar şi 3 europarlamentari la Bruxelles, dacă luăm în calcul şi redistribuirea.

Parlamentarii USL vor să-şi bage nasul în toate creditele agricole acordate de CEC persoanelor fizice şi juridice

Preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Senat, Cosmin Nicula, a anunţat, marţi, după audierea board-ului CEC, că a solicitat băncii lista tuturor creditelor agricole acordate persoanelor fizice şi juridice, senatorii urmând să semneze un acord de confidenţialitate. Nicula a spus la finalul audierii prim-vicepreşedintelui Andrei Stamatian şi a celorlalţi vicepreşedinţi ai CEC că reprezentanţii Comitetului de Direcţie au invocat în cadrul discuţiilor prevederile art. 111 din OUG 99/2006, invocând caracterul secret şi confidenţial al documentelor pe care comisia le-a solicitat. "Le-am solicitat să ne pună la dispoziţie toate creditele pe care le-au dat, pe 2012 şi 2013, pentru terenurile agricole şi cui, persoane fizice şi juridice", a spus Cosmin Nicula. Cosmin Nicula a precizat că s-a rezolvat şi problema secretului bancar invocat de conducerea CEC. "Sunt unii colegi care au certificat ORNISS, iar miercuri, ceilalţi colegi care nu au acest certificat vor semna un certificat de confidenţialitate, astfel încât să avem acces la aceste date", a precizat Nicula.

Motorina, mai scumpă şi fără suprataxă

Guvernul l-a trimis la Bruxelles pe ministrul Bugetului pentru a-i convinge pe europeni să accepte noua variantă. Dacă oficialii europeni vor fi de acord, Guvernul va modifica Codul Fiscal. Chiar dacă se va renunţa pentru moment la supra accizarea motorinei, preţurile carburanţilor vor creşte de anul viitor. Motivele sunt mai multe: în primul rând se modifică formula de calcul a accizei - care va depinde de rata inflaţiei şi nu de cursul euro ca până acum. În consecinţă, indexarea va fi de 4,77 la sută. Se adaugă majorarea propriu-zisă a valorii accizei pentru benzină şi motorină, care va fi de până la 22 la sută, de la 1 ianuarie. Astfel, de anul viitor, preţul unui litru de motorină va creşte de la 5 lei şi 90 de bani la 6 lei şi 25 de bani. Adică o scumpire de aproape şase procente. În cazul benzinei, scumpirea va fi şi mai mare. Un litru de benzină va putea fi cumpărat de la începutul anului viitor cu 6 lei şi 50 de bani, faţă de 5 lei şi 60 de bani, în prezent.

CURIERUL NATIONAL

Scandal pe Legea amnistierii

Legea amnistierii a fost scoasă, ieri, de pe ordinea de zi a sesiunii de vot final a Camerei Deputaţilor, decizie convenită de preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, cu liderii de grup, informează Mediafax. "Comitetul liderilor grupurilor parlamentare a decis scoaterea de pe ordinea de zi a poziţiei 22, cu privire la amnistiere. Celelalte proiecte rămân pe ordinea de zi", anunţa, ieri, Zgonea în plenul Camerei Deputaţilor. Proiectul privind amnistierea şi graţierea unor pedepse urma să fie supus ieri votului în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional la acest act normativ, după ce Comisia juridică a adoptat luni seară raport favorabil cu amendamente. Proiectul iniţiat de către deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun a fost analizat în Comisia juridică, fiind adoptate o serie de amendamente luni seară, în condiţiile în care la lucrările comisiei au participat un sfert din totalul de 27 de membri.

Evoluţii ciudate pe piaţa apartamentelor

Preţurile locuinţelor noi au scăzut în condiţiile în care proprietarii anticipau la începutul lui 2013 lansarea programului "Noua Casă". Astfel, apartamentele noi s-au ieftinit mai mult decât cele vechi, deşi piaţa s-a aşteptat la o evoluţie inversă. Preţurile unităţilor locative noi au scăzut cu 15% în Braşov, cu 9,5% în Bucureşti şi cu 6,6% în Iaşi. Anul care stă să se încheie a fost unul înşelător pentru proprietarii de apartamente noi, în special pentru dezvoltatori, care încă au stocuri de locuinţe disponibile în ansamblurile nou construite. Autorităţile au prezentat anul acesta varianta schimbării programului guvernamental Prima Casă în "Noua Casă", ceea ce i-a determinat atât pe proprietarii de locuinţe vechi, cât şi pe cei de locuinţe noi să schimbe modul de abordare.

Ovidiu Nicolescu: HG privind consultarea angajaţilor va afecta 26.000 de firme

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) îşi exprimă dezaprobarea fermă pentru conţinutul "Proiectului de Hotărâre de Guvern privind reglementarea procedurilor de informare, consultare, participare şi alte mecanisme de implicare a angajaţilor în activitatea întreprinderilor", deoarece afectează financiar şi birocratic un număr de 26.000 de întreprinderi, inclusiv întreprinderile mici şi mijlocii, instituind obligaţia de preluare de către angajatori a cheltuielilor altor persoane, cu încălcarea principiilor statuate de Curtea Constituţională prin Decizia nr. 1276/2010, precum şi cu încălcarea prevederilor directivelor europene şi practicilor din celelalte state membre. Activităţile de reprezentare a salariaţilor trebuie să fie realizate voluntar sau pe cheltuiala cui profită, şi nu pe cheltuiala angajatorilor", a declarat, într-o conferinţă de presă, preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.

Veniturile încasate de ANAF sunt la nivelul programat

Veniturile bugetare colectate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în primele 11 luni totalizează 159,594 miliarde de lei, reprezentând 100,07% din programul de încasări comunicat de Ministerul Finanţelor şi o depăşire cu 3,67% faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă din 2012, informează Mediafax. Veniturile bugetare realizate de ANAF în luna noiembrie însumează 13,879 miliarde de lei, înregistrându-se un grad de realizare a programului de 100,21%. La bugetul de stat s-au încasat 108,669 miliarde de lei în primele 11 luni, cu 3,872 miliarde de lei, respectiv 3,7%, mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. Raportat la programul comunicat de Ministerul Finanţelor, încasările sunt cu 187,96 milioane de lei mai mari. Veniturile din impozitul pe profit au fost de 10,796 miliarde de lei, corespunzător unui grad de realizare al programului de 101,17%. O scădere importantă se înregistrează la impozitul pe profit virat de bănci, care a totalizat numai 54,42 milioane de lei în acest an, faţă de 372,29 milioane de lei colectaţi în perioada similară din anul 2012, ca urmare a aplicării unor noi prevederi legale în domeniul constituirii de provizioane.

Industria de media şi divertisment, încrezătoare în revenirea economiei globale în anul care vine

Industria de media şi divertisment se îndreaptă spre anul 2014 cu un nivel ridicat de încredere în economia globală, potrivit celei de-a noua ediţii a Capital Confidence Barometer - Media & Entertainment. Companiile de media şi divertisment sunt optimiste cu privire la revenirea economiei globale în anul următor, se aşteaptă să vadă o creştere şi o îmbunătăţire a activităţii de fuziuni şi achiziţii şi estimează fie menţinerea, fie creşterea forţei de muncă. 68% dintre executivii din companiile de media şi divertisment cred că situaţia economică se îmbunătăţeşte, înregistrându-se o creştere semnificativă faţă de procentul înregistrat anul trecut, când doar 26% credeau în această îmbunătăţire. 23% consideră că situaţia economică este stabilă, 4% că se depreciază uşor, iar 5% că este în declin puternic. Raportul are la bază un sondaj derulat în rândul directorilor executivi din companiile mari de media şi divertisment din întreaga lume.

FP completează AGA de la Nuclearelectrica cu alegerea CA prin vot cumulativ

Fondul Proprietatea (FP) şi ING Pensii SAFPAP, care deţin cumulat 10,18% din Nuclearelectrica (SNN), au solicitat companiei completarea şedinţei AGA din 23 decembrie cu numirea membrilor Consiliului de Administraţie prin vot cumulativ. Consiliul de Administraţie al Nuclearelectrica este format din Daniela Lulache, Ionel Bucur, Dragoş Paul Popescu, Alexandru Alexe, Carmen Radu, Dan Popescu şi Alexandru Săndulescu. Cei şapte administratori au fost numiţi, în aprilie, în baza legislaţiei privind guvernanţa corporativă, aproape toţi provenind din sistemul de stat.

EVENIMENTUL ZILEI

REPUBLICA PENALILOR: Superimunitate la anchetele DNA şi ANI. Deputaţii au legiferat corupţia parlamentară

Două modificări legislative făcute ieri de Camera Deputaţilor aruncă în aer toate anchetele DNA şi investigaţiile ANI privind parlamentarii. Parlamentarii primesc imunitate faţă de anchetele procurorilor DNA şi ale inspectorilor ANI, după ce Codul Penal a fost schimbat, ieri, în Camera Deputaţilor. Astfel, a fost modificat statului funcţionarului public şi s-au dezincriminat faptele de conflict de interese în cazul senatorilor şi deputaţilor. Efectul direct al acestor amendamente: parlamentarii nu vor mai putea fi cercetaţi de DNA pentru faptele de corupţie comise în legătură directă cu funcţia lor: abuzul în serviciu, luarea de mită sau traficul de influenţă. Alte aproape 25 de investigaţii cu parlamentari, găsiţi de inspectorii ANI în conflict de interese, ar putea fi compromise. DNA a reacţionat şi a arătat că are pe rolul instanţelor de judecată sau în executarea pedepselor un număr de 28 de parlamentari. "Prin această modificare, legislaţia română va intra în contradicţie flagrantă cu dispoziţiile convenţiilor internaţionale anticorupţie pe care România le-a ratificat în anul 2002, respectiv 2004: Convenţia penală împotriva corupţiei a Consiliului Europei şi Convenţia ONU asupra corupţiei".

Orice taxă aplicată în sectorul energetic se va transfera integral în factura finală

Legislaţia din sectorul energetic prevede că orice taxă pentru companiile energetice va fi transferată integral în factura finală, a declarat, marţi, Ioan Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), în cadrul unei conferinţe pe tema fiscalităţii în sectorul energetic. 'Taxele intră la capitolul costuri incontrolabile, din acest motiv metodologiile spun că ele se transferă integral în preţul final al consumatorilor, astfel că această componentă a preţului trebuie mai bine gestionată', a precizat Lungu. El a arătat că, în acest moment, taxele înseamnă circa 20% din preţul final al energiei electrice. Preţul efectiv de producere a energiei înseamnă 49% din preţul final, 26% sunt costurile de reţea, adică distribuţie şi transport, iar 5% reprezintă tariful de furnizare.Spre comparaţie, în Germania, 20% este preţul energiei, 25% - costurile de reţea, 5% - furnizarea şi 50% sunt taxele.'Sper să nu ajungem şi noi la 50%', a mai spus Lungu.

Claudiu Săftoiu pleacă acasă de la TVR cu un sac de scandaluri

Claudiu Săftoiu a demisionat ieri din funcţia de director al TVR, evitând astfel umilinţa de a fi demis automat, la pachet cu Consiliul de Administraţie al televiziunii publice, odată cu respingerea previzibilă a raportului de activitate pe 2012 al Societăţii Române de Televiziune. Mandatul lui Săftoiu a fost presărat cu multe scandaluri. Cea mai gravă acuzaţie este aceea că a vrut să aservească postul public intereselor familiei Voiculescu. Astfel, la doar câteva ore după demisia lui Săftoiu, raportul de activitate şi contul de execuţie bugetară pe 2012 al SRTV au fost respinse de plenul reunit al celor două camere cu 262 de voturi "împotrivă", 21 voturi "pentru" şi 10 abţineri. Potrivit unor surse parlamentare, Rareş Bogdan, realizator TV la Realitatea TV, urmează să fie înlocuitorul lui Claudiu Săftoiu. Jurnalistul Realitatea TV a afirmat că a purtat o discuţie cu preşedintele PNL Crin Antonescu pentru preluarea conducerii TVR.

JURNALUL NATIONAL

Becali, Cioflină şi Babiuc, condamnaţi "la secret". Înalta Curte nu a motivat sentinţa nici la şapte luni de la pronunţare

Apărătorul latifundiarului Gigi Becali acuză faptul că o serie de judecători ai ICCJ care l-au condamnat la 3 ani de închisoare pe Becali, alături de fostul ministru al Apărării Victor Babiuc şi generalul Dumitru Cioflină - în dosarul schimbului de terenuri de la MApN - nu au avut certificate ORNISS care să le fi permis să studieze un volum secret din dosar, care conţinea documente clasificate. Lumea Justiţiei aduce noi amănunte despre acest caz. Conform unei decizii anterioare a ICCJ, dar şi a unei decizii a Curţii Constituţionale, o hotărâre emisă de un judecător fără certificare ORNISS într-o cauză cu documente clasificate este nulă de drept. Chiar dacă Înalta Curte refuză să spună numele judecătorilor care deţin certificate ORNISS, care să le permită să aibă acces la documente clasificate, obstrucţionând astfel aflarea adevărului despre acest caz, un lucru este cert. A existat în "Dosarul MApN" un volum de documente clasificate, pe care se pare că unii judecători nu l-au văzut din pricina faptului că nu aveau certificat ORNISS.

Ponta - Obama, întrevedere de un sfert de oră la Johannesburg

Funerariile fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela, la Johannsburg, au prilejuit o primă întâlnire dintre premierul Victor Ponta şi şeful executivului american, Barack Obama. Întâlnirea a avut loc în tribuna stadionului unde a avut loc ceremonia desfăşurată în memoria lui Nelson Mandela, imediat după momentul în care Barack Obama susţinuse un discurs în memoria celui dispărut. Deşi Obama şi Ponta s-au întreţinut circa un sfert de oră, alături de cei doi aflându-se şi fostul prim-ministru britanic Tony Blair, premierul român a lăsat să se înţeleagă că discuţia a avut un caracter neoficial, niciunul dintre subiectele abordate nefiind făcut public. Tot la Johannesburg, Ponta a avut şi o scurtă întâlnire cu fostul secretar de stat american Hillary Clinton.

NATIONAL

Incepe numaratoarea inversa pentru magistratii corupti si miliardarii penali: Intelegerea secreta prin care DNA arunca in aer Justitia!

Judecatoarea Viorica Dinu ar putea fi "veriga slaba" care sa duca la ruperea lantului cu care, de atata vreme, magistratii corupti si clientii favoriti ai acestora, miliardarii penali, reusisera sa incatuseze actul de Justitie. Mai multi inculpati din dosarul "judecatoarelor spagare" au cazut la intelegere cu procurorii de caz, alegandu-se cu o reducere semnificativa a pedepselor, in schimbul marturisirilor complete care o incrimineaza pe Viorica Dinu. la randul sau, Viorica Dinu are ultimatum pana joi, cand va fi audiata la Curtea de Apel Bucuresti, sa accepte sa dea pe mana DNA zeci de alti magistrati suspectati ca faceau parte din retea. Pe langa colega Antonella Costache, arestata si ea in acelasi dosar, exista suspiciuni ca peste 40 de alti judecatori au acceptat mita pentru a rezolva diverse alte dosare, Viorica Dinu fiind doar unul dintre intermediari catre cei de la instantele superioare. Iar cum la celalalt capat al firului spagii se afla, dupa cum sustin sursele noastre, mai multi miliardari care au scapat ca prin urechile acului de unele condamnari, intelegerea dintre Viorica Dinu si DNA poate arunca in aer intreaga Justitie din Romania.

Ungureanu le cere popularilor europeni sa-i faca lipeala cu Blaga

Dupa ce a fost tratat cu refuz de mai toate formatiunile de dreapta, cu PDL in frunte, Mihai Razvan Ungureanu spera sa fie petit cu ajutorul popularilor europeni. Pentru ca asa-zisul pol de dreapta mai mult dezbina decat uneste partidele din aceasta zona politica, presedintele Forta Civica, Mihai Razvan Ungureanu, a apelat la arbitrajul liderilor PPE. "Am trimis o scrisoare catre presedintia Partidului Popular European, invitandu-i la Bucuresti la inceputul anului 2014. Am incredere in maturitatea partidelor cu mai multe experienta politica decat Forta Civica sa inteleaga ca orice diferende am avea acasa, influenta viitoarei reprezentari a Romaniei la PPE va fi data de masura actiunii noastre comune", a afirmat Ungureanu.

PUTEREA

Taţii hoţilor. Doi deputaţi controversaţi şi un al treilea urmărit penal de DNA au "moşit" o Legea a amnistiei care să îi scape de puşcărie pe politicienii corupţi

Ieri a fost zi de blitzkrieg la Parlament. Într-un puseu de inconştienţă, aleşii neamului au "aruncat" în sala de plen toate "petardele" pe care le-au adunat de-a lungul anului prin buzunare, în speranţa că, ameţită de cap, opinia publică se va preda voinţei lor de făcători de legi. Legea amnistierii şi graţierii unor pedepse de până la 7 ani de puşcărie, superimunitate pentru aleşi prin modificarea Codului penal, Legea lobby-ului şi Legea minelor sunt doar câteva dintre "şopârlele" care s-au strecurat ieri pe ordinea de zi a Parlamentului. Slavă Domnului, majoritatea proiectelor nu au trecut, însă "războinici luminii" din Palatul Poporului promit să ne atace cu ele din nou, cu proxima ocazie.

Previziuni sumbre pentru piaţa muncii. Angajări mai puţine în 2014

Potrivit unui studiu realizat de compania de recrutare Manpower, doar 11% dintre cei 625 de angajatori care au răspuns la întrebarea "Cum anticipaţi ca personalul de lucru să evolueze în primul trimestru al anului 2014?" au afirmat că estimează să facă angajări, majoritatea declarând că îşi vor păstra acelaşi număr de angajaţi ca şi în 2013. Ponderea celor care preconizează că vor face concedieri este, totuşi, mai mic cu 4 procente faţă de aceeaşi perioada a anului trecut, doar 10% dintre companii gândindu-se la aşa ceva. Cele mai optimiste previziuni de angajare sunt făcute de patronii din industria prelucrătoare, care estimează că vor creşte cu 13% numărul angajaţilor. La polul opus se află construcţiile, unde angajatorii indică o previziune netă de angajare de -11%, raportând o valoare negativă pentru al patrulea trimestru consecutiv

Protestatarii împotriva proiectului Roşia Montană au pătruns în sediul Avocatului Poporului

Zeci de protestatari au intrat, marţi, în sediul Instituţiei Avocatul Poporului în jurul orei 12.30, aceştia având afişe pe care scrie "Uniţi, salvăm Roşia Montană". Aceştia au spus că sunt nemulţumiţi de prevederile din Legea minelor şi au cerut să aibă o discuţie cu Avocatul Poporului, Anastasiu Crişu, căruia vor să îi ceară să sesizeze Curtea Constituţională în cazul actului normativ, transmite Mediafax. Protestatari au intrat într-un birou, unul dintre aceştia având o portavoce, la care scandează "Uniţi, salvăm Roşia Montană" şi "Nu capitulăm".

Impozit la mişto. Guvernul nu ştie ce construcţii va taxa cu 1,5%

După ce Guvernul a anunţat că de la 1 ianuarie 2014 va fi introdusă o nouă taxă, cea pe construcţii speciale, de 1,5%, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) recunoaşte că nu ştie care este totalul construcţiilor care vor cădea sub incidenţa noului impozit, iar companiile sunt cele care trebuie să facă această evaluare. "Nu putem răspunde cum se va aplica. Întâi trebuie definit ce înseamnă mijloc fix. Este vorba de practică, practicienii trebuie să-şi identifice mijloacele fixe. Este bine să-ţi clădeşti nişte reguli care ulterior să fie acceptate, bazate pe o bună practică, de exemplu din afara ţării. Este de datoria pieţei să stabilească aceste lucruri, pentru că altfel nu se va şti ce înseamnă mijloc fix", a arătat Georgeta Petre, director al Direcţiei de Legislaţie şi Reglementări Contabile din cadrul MFP.

ROMANIA LIBERA

SRI nu a scăpat de furia politicienilor

În tumultul generat de lovitura dată statului prin modificarea Codului Penal, a trecut oarecum neobservată dezbaterea raportului de activitate al SRI pe ultimii şase ani. Dintr-o stenogramă scursă ieri în presă, rezultă că interceptarea telefoanelor parlamentarilor pe mandate de siguranţă naţională deranjează tot mai mult. În scandalul provocat de tentativa de amnistie prin lege a corupţilor şi de autoimunizare a parlamentarilor faţă de acuzaţiile de corupţie, prezentarea raportului pe ultimii şase ani al activităţii Serviciului Român de Informaţii a rămas în planul doi. Raportul nu a fost supus votului, iar bilanţul prezentat de directorul George Maior a avut un caracter tehnic, care a atins subiecte de interes naţional, dar nu subiecte de interes politic ­ şi/sau penal care îi ard mai tare pe parlamentari.

Legea minelor, ajutată să pice de aleşii USL

Deşi convenită în USL şi adoptată pe articole în doar 45 de minute, Legea minelor, care ar fi dat undă verde proiectului Roşia Montană, a fost respinsă ieri de Parlament. Întâmplător sau nu, mai mulţi deputaţi PNL şi PC fie au ieşit din sală în momentul votului, fie au votat "contra" ori s-au abţinut. În Bucureşti şi în ţară s-au înregistrat, în acest timp, noi proteste împotriva proiectului Roşia Montană. Pentru a fi aprobată de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, Legea minelor trebuia să primească 204 voturi "pentru". Nu ar fi trebuit, teoretic, să fie prea greu de atins această cifră în condiţiile în care USL beneficiază de o majoritate în Parlament de circa 70%. Totuşi, când a venit votul final asupra proiectului, s-au înregistrat doar 160 de voturi "pentru", 105 voturi "contra" şi 22 de abţineri.

ZIARUL FINANCIAR

Un fost fotbalist de la Borussia Dortmund este în echipa FMI pentru România, ocupându-se de analiza şi asanarea sistemului bancar românesc, care se îneacă în credite neperformante

Heiko Hesse, responsabil cu acoperirea sectorului bancar în echipa FMI care monitorizează noul program stand-by de tip preventiv cu România, este un fost jucător profesionist de fotbal care a jucat la puternica echipă germană Borussia Dortmund. Fostul fotbalist are un doctorat în economie de la Universitatea Oxford şi a urmat cursuri şi la Yale. Înainte de a se angaja la FMI el a lucrat pentru Banca Mondială în Comisia pentru creştere şi dezvoltare (2006 - 2007), dar şi la McKinsey, unul dintre liderii pieţei mondiale de consultanţă. La FMI a avut misiuni în câteva ţări din Orientul Mijlociu, dar a colaborat şi la elaborarea Raportului de stabilitate financiară globală pe care instituţia financiară internaţională îl publică anual. În prezent este economist în Departamentul pieţe monetare şi de capital din FMI, unde lucrează pe probleme legate de crizele financiare, iar mai recent s-a ocupat de evaluarea sectorului financiar din Uniunea Europeană, precum şi a sectorului financiar din Turcia. În acelaşi timp, urmăreşte componenta bancară din actualul program economic negociat de România cu Fondul.

Exporturile au crescut de 10 ori din '90 până acum, dar şase ramuri industriale au dispărut. Ce-am câştigat şi ce-am pierdut

Industria românească a rămas din 1990 şi până acum fără producţie de camioane, locomotive şi tractoare, iar economia este susţinută de exportul de autoturisme, aspiratoare şi frigidere. Exporturile României au crescut din 1990 şi până astăzi de la 6 mld. dolari la 60 mld. dolari, însă potrivit unor date recente prezentate de viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, 32 din cele mai importante 40 de pieţe de producţie ale României au scăzut în această perioadă şi nouă dintre ele, precum tricotaje, ţesături, trac­toare, autobuze, maşini de spălat, lo­comotive şi camioane, au dispărut după 1990 sau au scăderi de peste 90%. Între timp, datoria externă a crescut de la zero la aproape 100 mld. euro în ultimii 23 de ani, din care datoria publică este de 20 mld. euro şi restul privată. Mediafax va analiza astăzi în cadrul unui seminar dez/reindustrializarea Ro­mâniei şi situaţia industriei locale.

Doar două cartiere mai au preţuri de peste 100.000 euro la trei camere

Preţurile medii solicitate pentru apartamentele vechi cu trei camere mai depăşesc pragul de 100.000 de euro doar în două dintre cele 20 de cartiere analizate în cadrul Indexului imobiliar realizat de ZF în colaborare cu firma de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania, pe baza ofertelor din Anunţul Telefonic. În prezent, doar în Piaţa Unirii şi în Piaţa Victoriei cumpărătorii mai plătesc peste 100.000 de euro pentru apartamentele vechi de trei camere. Spre comparaţie, în octombrie 2008, când criza abia începea să-şi facă simţită prezenţa, toate cele 20 de cartiere luate în calcul pentru realizarea Indexului imobiliar aveau preţuri de peste 100.000 de euro pentru un apartament vechi de trei camere, culminând în Piaţa Unirii, unde o astfel de locuinţă se tranzacţiona pentru 217.000 euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb