REVISTA PRESEI 12.01.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 12 ianuarie 2012

ADEVARUL

Italia nu mai vrea austeritate în folosul Germaniei

Premierul Mario Monti a subliniat că Italia nu merită imaginea de "infecţia Europei" după ce a înghiţit pastila austerităţii impuse de Germania, care profită de criză. Într-o vizită la Berlin, unde a avut o întâlnire cu Angela Merkel, cancelarul german, Mario Monti, şeful guvernului tehnocrat de la Roma, nu şi-a ascuns invidia pentru dobânda extrem de redusă cu care se împrumută Germania de pe pieţele financiare, pe când obligaţiunile Italiei se vând la dobânzi apăsătoare, de peste 7%, deşi a luat la presiunile externe măsurile de austeritate vizând reducerea deficitelor şi recâştigarea credibilităţii pieţelor financiare. "Dacă italienii nu vor vedea în viitorul apropiat rezultatele sprijinului lor pentru reforme şi austeritate, va apărea, şi deja se profilează, un protest faţă de Europa, Germania, ca promotoare a intoleranţei, dar şi faţă de Bănca Centrală Europenă. Eu le pot cere italienilor sacrificii - dar le pot cere numai dacă se văd şi rezultatele", a spus Monti.

Economia germană a luat avânt în 2011

A devenit deja o regulă în zona euro: în timp ce jumătate din ţările membre suferă, Germania profită, a notat "Der Spiegel". Pe lângă faptul că Germania poate acum să atragă bani ieftini şi să-i cedeze scump altora, un euro slab ajută tot firmele nemţeşti. Iar rezultatele din 2011 ale economiei germane anunţate ieri de institutul naţional Destatis sunt şi mai elocvente. Creştere economică de 3%, deficit public redus la 1% din PIB faţă de 4,3% în anul precedent, creştere a consumului intern cu 1,5%, exporturi mai mari cu 8,2%, investiţii private în bunuri de producţie majorate cu 8,3%. Şomajul s-a diminuat de la 7,8% la 7%, având 3 milioane de şomeri la o populaţie de 80 de milioane, în timp ce Spania, de exemplu, trebuie să susţină 4,5 milioane de şomeri la o populaţie de 40 milioane. Şi prognoza pentru 2012 este iarăşi pozitivă. Deşi Franţa, Italia, Spania, Marea Britanie vor avea cel mai probabil recesiune, Germania va creşte cu 0,5%.

Prima "victimă" a regulilor Bruxellesului: Ungaria a fentat deficitul, dar poate pierde fondurile europene

Ungaria ar putea fi prima ţară din UE pentru care Comisia Europeană va cere suspendarea plăţilor pentru fondurile de coeziune. Budapesta ar putea pierde cel puţin 1,7 miliarde de euro - sumă estimată pentru 2013 - ceea ce ar determina compromiterea unor investiţii totale de 4 miliarde din cauza deficitului bugetar. Rezultatele evaluării de către CE a primului "lot" de cinci ţări cu probleme privind deficitul bugetar, după aplicarea regulilor pachetului de legi privind guvernanţa economică care a intrat în vigoare la mijlocul lui decembrie, au adus ieri şi primele avertismente pentru un stat UE. Belgia, Cipru, Malta şi Polonia au luat măsuri eficiente ca reacţie a recomandărilor. Din păcate nu acelaşi lucru l-a făcut Ungaria a anunţat ieri vicepreşedintele Comisiei Europene, Olli Rehn.

Pensiile, adevărata criză a datoriilor

Chiar şi înainte de izbucnirea crizei datoriilor de stat din Europa, economiştii erau îngrijoraţi de "bomba" sistemelor publice de pensii ale statelor europene. Obligaţiile sistemelor publice de pensii din 19 ţări comunitare se ridică la 30.000 de miliarde de euro, o sumă de aproximativ cinci ori mai mare decât datoriile publice brute cumulate ale acestor state, potrivit unui studiu efectuat la solicitarea Băncii Centrale Europene. Studiul a fost realizat de un centru de cercetare din cadrul Universităţii Freiburg din Germania, pe anul 2009, şi calculează totalul obligaţiilor sub formă de pensii pe care statele ar trebui să le plătească tuturor persoanelor incluse în schemele publice la acea dată, dacă sistemele ar fi fost lichidate imediat. Sistemul public de pensii din Germania avea, în 2009, obligaţii totale în valoare de 7.600 de miliarde de euro (raportat la populaţia actuală), fiind astfel cele mai mari din Europa, urmată de sistemul de pensii al francez, cu 6.700 de miliarde de euro, potrivit raportului.

Cum a devenit Mafia cea mai mare bancă italiană

Criza economică s-a dovedit a fi cel mai bun climat pentru extinderea "tentaculelor" crimei organizate din Italia. În ultimii ani, cămătarii au îngenuncheat mediul de afaceri din "Cizmă". Cu o "cifră de afaceri" anuală de 140 de miliarde de euro, crima organizată a devenit cea mai profitabilă "întreprindere" din Italia. Criza economică şi dificultăţile prin care trec micii antreprenori şi oameni de afaceri au ajutat Mafia să-şi consolideze influenţa asupra economiei naţionale, care a ajuns la cote fără precedent. Sute de mii de firme au ajuns la mâna cămătarilor, după ce băncile au început să acorde tot mai greu credite.

Parlamentul European consideră "inacceptabilă" ultima variantă de negociere pe Tratatul internaţional al UE

Negociatorii Parlamentului European pe tratatul internaţional al UE ce ar urma să impună noi reguli fiscale, stabilite în urma summitului de la Bruxelles, din 8-9 decembrie, consideră "inacceptabile" ultimele modificări. Ultima variantă a tratatului, cea de-a treia, transmisă pe 10 ianuarie, modifică substanţial caracterul obligatoriu şi imperativ al unor prevederi. Astfel, obligaţia de a transpune regula privind bugetul echilibrat - aşa numita "regulă de aur - în sistemele juridice naţionale mai este doar "de preferinţă" necesară la nivel constituţional şi ar trebui judecată de Curtea Europeană de Justiţie. În primele două variante, acest element era extrem de important. Potrivit mai multor experţi, această "îndulcire" de ton este introdusă "preventiv" pentru a rezolva problema "referendumurilor naţionale" la care mai multe capitale europene au anunţat că ar fi nevoite să recurgă pentru a da mai multă putere Bruxelles-ului în privinţa bugetului.

Germania este gata să dea mai mulţi bani pentru fondul destinat salvării euro

Angela Merkel a anunţat ieri că liderii europeni sunt pregătiţi să încheie cât mai repede negocierile asupra Mecanismului European pentru Stabilitate (MES), fondul permanent destinat susţinerii economice a statelor aflate în dificultate, iar Germania este dispusă să investească în acest fond cu mai mulţi bani decât plănuise. Mecanismul European pentru Stabilitate este o organizaţie interguvernamentală creată de Uniunea Europeană pentru a acorda statelor membre sprijin financiar în perioade de criză. Instituţia îşi va începe funcţionarea probabil la mijlocul acestui an. În urma declaraţiilor cancelarului, s-a diminuat presiunea pe euro şi a scăzut interesul pentru bondurile germane şi pentru titlurile americane, considerate ca instrumente financiare de refugiu de către investitori.

Băsescu: Deschidem larg porţile clinicilor private. S-a dovedit că aşa cum merge nu mai merge!

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut că "există interese gigantice pentru neadoptarea legii sănătăţii", insistând că nu doreşte să dea nume. Celor "prin mânile cărora trec milioane fără ca banii să se regăsească în modernizarea sistemului" le-a transmis însă un mesaj: "Aşa cum merge, nu mai merge!" "E timpul ca administraţiile locale, dacă vor, să cumpere mai puţine panseluţe şi mai multe salvări. Între a cumpăra lalele şi a cumpăra ambulanţe, ce credeţi că vor alege administraţiile locale?!", a arătat Băsescu, vorbind despre legea care a fost primită cu "furie" din cauza "dezinformării". Deşi "nu este primul doctor al ţării", aşa cum a ţinut să sublinieze, preşedintele a prezentat avantajele noii legi, despre care a spus că ar putea să fie adoptată până la vacanţa de vară. "Eu aş vrea, poate ca un semn al evoluţiei noastre, nu ştiu ce rost are încrâncenarea asta, să fii împotrivă la orice pleacă de la Preşedinţie.

CURENTUL

CEC-ul plin de nereguli, Gheţea plin de bani

În vreme ce preşedintele CEC Bank, Radu Graţian Gheţea, prosperă şi devine întâiul bugetar al ţării, societatea pe care o conduce se confruntă cu mari probleme. După scandalul cardurilor de la sfârşitul anului trecut, CEC Bank începe 2012 cu probleme de imagine şi grave neregularităţi constatate, culmea, chiar şi în campania de schimbare a imaginii. Raportul public pe 2010 al Curţii Conturi arată, printre altele, că CEC Bank a închis mai multe unităţi bancare imediat după procesul de rebrenduire. Totodată, inspectorii Curţii de Conturi au constat atribuirea unor contracte pentru bunuri şi servicii unor firme falimentare, nereguli în situaţia contabilă, menţinerea în bilanţ a unor credite care fuseseră deja achitate de către clienţi, probleme la evaluarea bunurilor proprii şi virarea la buget, în mod eronat, a unor sume de bani.

Curtea Constituţională, "mama răniţilor" maidanezi

Judecătorii Curţii Constituţionale au avut ieri o misiune grea: să cântărească argumentele pro şi contra salvării de la eutanasiere a câinilor fără stăpân şi să stabilească dacă legea care ar permite acest lucru este sau nu constituţională. După mai multe ore de aşteptare, tensiuni şi proteste ale mai multor organizaţii pentru apărarea drepturilor animalelor şi nu numai, răspunsul aşteptat cu emoţie încă de anul trecut a venit: să nu se eutanasieze în forma propusă de iniţiatori şi trecută prin Parlament. Curtea a admis cu unanimitate de voturi sesizarea depusă de deputaţii PSD şi PNL privind neconstituţionalitatea Legii care prevede că animalele fără stăpân ar putea fi eutanasiate după ce autorităţile locale consultă populaţia prin sondaje.

Coreea de Nord îi pedepseşte drastic pe cei care nu l-au plâns pe Kim Jong-il

Autorităţile nord-coreene vor condamna la muncă silnică persoanele care nu l-au plâns în public pe liderul Kim Jong-il, urmând a fi impuse pedepse de cel puţin şase luni, potrivit unui cotidian sud-coreean. Kim a murit pe 17 decembrie, la vârsta de 69 de ani, după ce a stat 17 ani la putere. Persoanele care au participat la plângerea liderului, dar s-a constatat că nu au plâns cu adevărat, vor fi trimise în tabere de reeducare. Pe de altă parte, agenţia nord-coreeană KCNA a spus că moartea lui Kim Jong-il a fost marcată de scăderea drastică a temperaturilor, de "urşi în doliu" şi apariţia unor stoluri de corbi. "La 19 decembrie 2011, sute de corbi au apărut de nicăieri, la o statuie a preşedintelui", a subliniat KCNA. Fostul lider nord-coreean Kim Jong-il a fost plâns până şi de animalele din ţara sa, potrivit presei din Coreea de Nord. Coţofenele şi ursii au plâns dispariţia conducătorului de la Phenian.

CURIERUL NATIONAL

Ieftiniri spectaculoase la vilele de lux

Proprietarii de locuinţe din România au lăsat la preţ în medie doar 4,1% în 2011. În cazul imobilelor de lux scăderile au fost mult mai mari, ajungând la sute de mii de euro. Cea mai mare scădere s-a înregistrat la o vilă din Constanţa, unde proprietarii au redus preţul cu 1,2 mil. euro. Preţurile la case au scăzut în 2011 mai puţin decât în anii anteriori, însă, în cazul proprietăţilor de lux, scăderile au ajuns la ordinul sutelor de mii de euro, cea mai spectaculoasă reducere de preţ fiind înregistrată la o vilă din Constanţa, unde proprietarii au redus preţul cu 1,2 milioane de euro, potrivit unei analize imobiliare.ro.

De ce se teme Europa să sancţioneze Ungaria?

Conducerea FMI i-a primit marţi la Washington pe liderii Ungariei pentru a relua discuţiile privind acordarea unui împrumut de 15 mld. euro, absolut vital în acest moment pentru Budapesta. În mod sigur, Fondul va impune condiţii legate de unele legi controversate ce pun în pericol independenţa Băncii centrale sau limitează unele libertăţi democratice. Dacă FMI reacţionează la derapajele Budapestei de la normele UE , serioase semne de întrebare ridică "mutismul" instituţiilor europene. Discuţiile sunt aprinse, căci nu este pentru nimeni un secret faptul că FMI este "en froid" cu Ungaria. În luna decembrie, delegaţia FMI părăsea brusc Budapesta, în pline negocieri referitoare la împrumutul solicitat de Ungaria. Din punct de vedere economic, relevă "L'Expansion" citând opiniile unor specialişti europeni în finanţe, Europa este prea slabă pentru a impune sancţiuni Ungariei, întrucât ele ar pune în pericol întreaga Europă. Ungaria, spun ei, ar putea fi scânteia ce ar arunca în aer Italia.

Ce discută oficialii BNR la Viena?

"La Viena e conferinţa celor 17 ţări. Banca Naţională a României este reprezentată de un viceguvernator. Se discută probleme privind implicaţiile majorărilor de capital în băncile europene şi preocuparea ca aceste noi cerinţe să nu aibă efecte negative în ţările emergente", a spus, ieri, Adrian Vasilescu. Consilierul guvernatorului BNR a adăugat că, probabil, la finele reuniunii va fi transmis un comunicat către presă. Anterior, agenţia Bloomberg anunţase, citând surse apropiate situaţiei, că reprezentanţi ai autorităţilor bancare din 17 ţări, printre care şi România, s-au întâlnit la Viena pentru a discuta propunerile băncii centrale a Austriei privind limitarea riscurilor asumate de băncile austriece.

Ioan Niculae, trimis în judecată pentru finanţarea cu 1 mil. euro a campaniei PSD

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 vor stabili gradul de vinovăţie al acţionarului principal al Interagro, Ioan Niculae, trimis în judecată de procurorii anticorupţie, alături de alte trei persoane, pentru că în 2009 ar fi finanţat campania electorală a PSD. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupţie, în cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu, preşedinte al Organizaţiei Judeţene Brăila a PSD şi-ar fi folosit influenţa şi autoritatea pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de 1.000.000 euro de la Ioan Niculae, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD.

Fitch: BCE să cumpere mai agresiv obligaţiuni de stat, pentru a evita colapsul cataclismic al euro

Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui să cumpere mai agresiv, de pe piaţa secundară, obligaţiunile de stat ale ţărilor cu probleme din zona euro, pentru a susţine Italia şi pentru a preveni "un colaps cataclismic" al euro, avertizează David Riley, director în cadrul Fitch, citat de Reuters. Riley a arătat, într-o conferinţă cu investitorii în cadrul unui roadshow european, că prăbuşirea euro ar fi dezastruoasă pentru economia globală. Potrivit Mediafax, acesta a precizat că acesta nu este scenariul de bază al Fitch, însă ar putea deveni realitate dacă Italia nu găseşte o soluţie la problemele de ordin financiar cu care se confruntă.

EVENIMENTUL ZILEI

FENOMEN GRAV: Caritas-urile ungureşti fac ravagii în Ardeal

PERICOL. Mii de oameni disperaţi după un împrumut au fost ţepuiţi la Cluj. Trei firme conduse de cetăţeni unguri au dispărut cu tot cu bani. Poliţia n-a mişcat un deget. Ministrul de Interne, Traian Igaş, a declarat că nu ştia despre această înşelătorie şi că va declanşa o anchetă. Proexeron SRL Cluj Napoca a convins 2.450 de oameni să cotizeze pentru a putea lua apoi un împrumut. Taxa de înregistrare, de intrare în joc, era de 1.360 de lei şi apoi plăteau lunar câte 156 de lei, sperând ca în scurt timp, 4-5 luni, să obţină un împrumut mult mai mare. Pentru că asta li se promite la început. Apoi apar amânările, clauzele neprevăzute şi în final firma dispare. Îşi mută sediul, nu mai găseşti decât o yală închisă şi-o panglică de hârtie pe care stă scris: "De închiriat". E greu de estimat în acest moment câţi clujeni au fost în total ţepuiţi, pentru că firma s-a evaporat peste noapte cu tot cu datele contabile.

Miza lui Arafat: controlul achiziţiilor pentru Urgenţă

LIPSĂ DE TRANSPARENŢĂ. Fostul subsecretar de stat din Ministerul Sănătăţii nu a clarificat legăturile sale cu Gogan Vasile, patronul firmei Deltamed SRL, furnizorul oficial de ambulanţe pentru SMURD. Raed Arafat s-a lansat într-o serie de atacuri la adresa membrilor comisiei care au elaborat noua lege a sănătăţii, uitând că alături de mulţi dintre aceştia s-a aflat în boardul unei fundaţii fondate de miliardarul George Soros, unul dintre primii finanţatori ai SMURD. Raed Arafat nu a adus ieri date suplimentare pentru lămurirea legăturilor sale cu prietenul său, patronul firmei Deltamed SRL, Gogan Vasile, cel care a livrat în ultimii patru ani peste 1.000 de ambulanţe pentru Ministerul Sănătăţii, SMURD, SRI, SIE, STS etc.

Efectele benefice ale unei inflaţii ţintite

După ce, în 2011, creşterea de preţuri s-a înscris în obiectivul fixat de BNR, avem şanse să atingem ţinta şi în 2012, deoarece urmările crizei persistă. Înscrierea inflaţiei în ţinta BNR are un impact asupra principalilor indicatori economici. Prognozele privind evoluţia economiei şi a veniturilor populaţiei sunt făcute în corelaţie cu estimările de inflaţie, iar o creştere cât mai mică de preţuri dă mai multe şanse ca ţintele fixate să fie atinse, sau să se ajungă chiar la rezultate mai bune. Mai mult, remarcă unii analişti, atingerea unui target atât de important dă un plus de stabilitate mediului economic. Firmele îşi întocmesc planurile de afaceri pe seama indicatorilor macroeconomici, inflaţia fiind folosită atât pentru a stabili viitoarele creşteri de salarii, cât mai ales pentru a fixa preţurile la produse şi servicii. Însă principalul efect pe care îl va avea reducerea inflaţiei din ultima vreme ar trebui să fie resimţit la nivelul politicii adoptate de BNR, este de părere economistul Liviu Voinea.

Mossadul, bănuit că elimină "creierele nucleare" iraniene

Oamenii de ştiinţă implicaţi în dezvoltarea programului atomic al Iranului sunt ucişi unul câte unul. În spatele asasinatelor s-ar afla agenţii temutului serviciu secret israelian. Mostafa Ahmadi-Roshan, profesor universitar şi fost director comercial al uzinei nucleare de la Natanz, şi-a pierdut viaţa ieri, la Teheran, într-un atentat cu bombă. Potrivit CNN, dispozitivul exploziv magnetic a fost plasat, de un motociclist neidentificat, sub autoturismul în care se afla victima. Ahmadi- Roshan este al patrulea expert nuclear iranian ucis în circumstanţe asemănătoare începând din ianuarie 2010. Tot mai multe voci din Iran, dar şi din Israel susţin că în spatele atentatelor se află Mossadul, suspectat de implicare într-o campanie de sabotare a controversatului program nuclear, prin lichidarea fizică a cercetătorilor. Pe 23 iulie 2011, fizicianul Dariush Rezaei a fost împuşcat mortal, la Teheran, în faţa grădiniţei fiicei sale, de doi motociclişti.

Minune Dumnezeiască la biserica Sfântul Pantelimon

O minune s-a petrecut la Biserica Sfântul Pantelimon, după greaua încercare prin care a trecut în noaptea de luni, când lăcaşul a fost mistuit de flăcări. A doua zi, enoriaşii au găsit intactă crucea de lemn de pe catapeteasmă, cruce pe care o credeau distrusă în incendiu. Spre mirarea tuturor celor prezenţi, crucea care a fost antrenată în prăbuşire de cupola în flăcări, a fost scoasă de sub grinzile carbonizate şi este intactă, fără nici cea mai mică zgârietură, neatinsă de foc, de apa folosită la stingerea incendiului sau de la căderea de la cel puţin 8 metri, acolo unde era montată pe catapeteasmă.

Noul ambasador al SUA în Rusia, un expert în "revoluţii colorate"

Noul ambasador al Statelor Unite la Moscova Michael McFaul, îşi va începe mandatul la Moscova pe 14 ianuarie, informează serviciul de presă al misiunii diplomatice americane din capitala rusă, relatează Agerpres. Secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, a primit miercuri jurământul lui Michael McFaul pentru noua sa funcţie. Clinton a afirmat, la ceremonia de la Washington, că relaţia cu Rusia este pentru Statele Unite "una din cele mai complexe şi semnificative', iar pe McFaul l-a descris drept un expert în probleme ruseşti, un "gânditor şi scriitor proeminent în materie de democraţie". În calitate de arhitect al "resetării" relaţiilor dintre SUA şi Rusia, Michael McFaul a afirmat că îşi propune să traducă în practică această idee. McFaul, catalogat "specialist în revoluţii colorate", va ajunge în curând în capitala rusă, semnalează ziarul "Kommersant". Hillary Clinton a afirmat că numirea lui McFaul ca ambasador în Rusia este cu atât mai oportună, cu cât "următoarele luni vor avea o însemnătate esenţială pentru democraţia din această ţară", mai relatează cotidianul moscovit.

JURNALUL NATIONAL

Mobilizare pe Facebook: Sunt Raed Arafat si sustin Miscarea de rezistenta!

Pozitia categorica a medicului Raed Arafat privind modificarea Legii sanatatii finalizata prin demisia acestuia din functia de secretar de stat pe care o ocupa la Ministerul Sanatatii a starnit un val de simpatie fara precedent in randul romanilor. Pe reteaua de socializare Facebook au fost create mai multe grupuri de sprijin al fondatorului SMURD. Unul dintre mesajele promovate de simpatizantii medicului este videoclipul prin care Raed Arafat sustinea in 2009 Miscarea de Rezistenta declansata de Jurnalul National. Un alt grup de simpatizanti ai doctorului Arafat incearca sa mobilizeze populatia sa participe la un miting de protest programat pentru 24 ianuarie, ora 12 in Piata Victoriei.

Omenirea, la cinci minute de Apocalipsă. Cum se poate da ceasul înapoi

"Ceasul Apocalipsei", un sistem de măsurare folosit de oamenii de ştiinţă pentru a estima cât de aproape se află omenirea de distrugere, a fost dat înainte cu un minut. Ceasul indică acum ora 11.55, ora 12.00 fiind considerată ora la care omenirea va fi distrusă. Ceasul este dat înainte sau înapoi de "The Bulletin of the Atomic Scientists (BAS)", o publicaţie online la care contribuie oameni de ştiinţă din întreaga lume şi care monitorizează evenimentele politice, schimbările climaterice şi, în special, pericolele pe care înarmarea nuclerară le presupune. Este pentru prima dată când ceasul este ajustat în ultimii doi ani. În ianuarie 2010, ceasul fusese dat înapoi cu un minut.

Ce s-a scumpit cel mai mult în 2011

Zahărul, ouăle, făina şi mălaiul s-au scumpit semnificativ anul trecut, alături de energia termică şi biletele CFR, potrivit datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS), însă per total, România a înregistrat cea mai mică inflaţie din ultimii 20 de ani, ca efect al recoltei-record înregistrate în 2011. Unele produse de bază au avut majorări puternice, cum ar fi zahărul (+18,65%) sau ouăle (+15,37%), iar majorări de peste 5% ale preţurilor s-au mai consemnat în 2011 şi la alte alimente: făină (8,1%), mălai (6,16%), lapte de vacă şi ulei (5,5%) şi pâine (5,1%). Per total însă, mărfurile alimentare au avut în medie scumpiri de sub un punct procentual (0,95%), în timp ce preţurile au crescut cu 4,45% la mărfurile nealimentare şi 4,23% la servicii.

NATIONAL

Lupta in PSD a ajuns la faza pe chiloti!

Acolo unde prevederile statutare dau chix, intrigile amoroase au mai mult succes. Asa se face ca social-democratii, dupa ce au epuizat intreg arsenalul politic, au ajuns sa se dueleze in amantlacuri. Iritat de faptul ca nu a putut sa-i elimine din partid pe Marian Vanghelie si Oana Niculescu Mizil, presedintele PSD Victor Ponta a comandat izbucnirea unui circ mediatic, avand ca tema presupusa poveste de dragoste dintre cei doi colegi incomozi. Interesant este ca informatiile despre idila cu pricina au aparut imediat dupa ce prin presa s-a scris ca Marian Vanghelie intentioneaza sa plece spre alte zari politice, si nu de unul singur, ci insotit de un numar important de parlamentari si primari.

BNR, fortata sa accepte exportul capitalului austriac

Banca nationala a Austriei i-a chemat "la ordine" pe reprezentantii celor 17 banci centrale din statele in care exista subsidiare bancare austriece. Austria isi recapitalizeaza sectorul bancar prin reducerea operatiunilor in Romania. Bancile austriece care au subsidiare in Romania au fost somate la sfarsitul anului trecut de Banca centrala a Austriei sa-si reduca expunerea in tara noastra, cu alte cuvinte, sa taie finantarea externa, iar sucursalele romanesti sa se descurce cum pot. Guvernatorul BNR, Mugur Isprescu, sutinea la acea data ca, in cazul exodului capitalului austriac, Banca Nationala are suficiente parghii sa tina cursul valutar in frau. La vremea respectiva, chiar presedintele Traian Basescu atragea atentia ca bancile austriece s-au imbogatit in tara noastra si ca ar fi imoral sa paraseasca Romania.

DNA da iama in baronii locali

Dupa ce in 2011 i-au luat la intrebari pe primari, anul acesta procurorii anticoruptie pregatesc o actiune de amploare care-i vizeaza pe presedintii de consilii judetene. Nu mai departe de ieri, procurorii DNA au anuntat ca, alaturi de Ioan Niculae si Gheorghe Teodorescu, l-au trimis in judecata pe seful CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu. Social-democratul este acuzat ca si-a utilizat influenta politica pentru a obtine foloase necuvenite. Mai exact, procurorii sustin ca Bunea Stancu, profitand de functia pe care o detine, ar fi pretins suma de 1.000.000 euro de la patron al SC InterAgro SA Ioan Niculae (incuplat si el in acelasi dosar), bani care urmau sa fie folositi in campania electorala prezidentiala din 2009.

Incredibil! Romania va intrece Norvegia! ... In 2050

Intr-un studiu al grupului financiar bancar britanic HSBC se arata, negru pe alb, ca Romania are un potential ecomnomic care ii permite sa depaseasca state dezvoltate, precum Norvegia. Aceasta, pana in 2050... Potrivit studiului HSBC, cresterea economica a Romaniei in urmatorii 40 de ani va fi comparabila cu a Braziliei sau a Rusiei si o va depasi ca valoare pe cea a Emiratelor Arabe Unite, a Norvegiei sau a Cehiei. Grupul financiar-bancar britanic a evaluat economia Romaniei in 2010 la valoarea de 56 de miliarde de dolari. In cazul in care se mentine ritmul de crestere estimat, in 2050 economia romaneasca va ajunge la 377 miliarde de dolari. Printre pietele care se vor dezvolta mai lent se numara SUA, Germania si Japonia.

PUTEREA

Un alt "Caritas" ţepuieşte românii

Există în România, de peste 15 ani, o companie care oferă, în condiţii dubioase şi fără a respecta termenii contractuali asumaţi, bani cash pentru cumpărarea de imobile. Printr-un sistem aparent banal, de tip MLM (multilevel marketing), mii şi mii de clienţi s-au lăsat ademeniţi de condiţii avantajoase de împrumut, fără să-şi fi dat seama că vor fi înşelaţi şi într-un final deposedaţi de propriile bunuri. În opinia BNR, activităţile prestate de Carion România "se regăsesc în categoria activităţilor a căror desfăşurare este interzisă prin lege, potrivit OUG 99/2006", însă aceasta îşi face în continuare de cap fără ca autorităţile române să se sinchisească în vreun fel. Teoria sistemului de cumpărare în grup închis a fost adusă pentru prima dată în România de firma Carion, în octombrie 1996. La comanda unui preşedinte fondator cu nume unguresc, Otvos Gheza, firma Carion International LTD şi-a închis, rând pe rând, mai multe birouri, şi implicit activitatea, în ţări precum Polonia, în 2005, şi în Ungaria, doi ani mai târziu.

Alegeri interne cu probleme la USL

Victor Ponta a propus validarea publică a candidaţilor USL pentru alegerile locale şi parlamentare din noiembrie. Doar că strângerea de semnături de la cetăţeni produce confuzie în rândul candidaţilor din teritoriu. Dacă unii habar nu aveau de decizia lui Ponta, alţi membri USL critică dur decizia. Liderul PSD îşi propune ca, în perioada mai-iunie, candidaţii propuşi de USL să iasă în teritoriu pentru a strânge semnături de la cetăţeni, menite să le valideze candidatura pentru postul de la alegerile parlamentare şi locale. Dacă numărul de semnături este suficient de mare, respectivul candidat va avea aprobarea USL pentru a intra în cursa electorală. Posturile sunt: primar, preşedinte de consiliu judeţean, consilier local, deputat sau senator.

Energia electrică se scumpeşte cu 5%

Preţul energiei electrice ar putea creşte cu aproximativ 5%, pentru a acoperi costurile cu certificatele verzi alocate producţiei de energie din surse regenerabile. Posibila majorare de tarif ar putea opera de la 1 februarie, ea fiind anunţată încă de anul trecut. Marian Cernat, director în cadrul Transelectrica, a declarat că această scumpire a curentului electric are drept cauză creşterea ponderii energiei din surse regenerabile, care este o energie mai costisitoare. "Discuţiile sunt de mai multă vreme, pentru că furnizorii au preluat creşterile acestea de preţ, furnizate de conjuctura care a apărut în toamna aceasta, cu reducerea energiei din resursă hidro. Ei au trebuit să cumpere o cantitate suplimentară de energie, la preţuri mult mai mari", a precizat Cernat, la Antena 3. Oficialul Transelectrica a precizat că în preţ sunt incluse şi costurile pe care furnizorii le au cu achiziţia certificatelor verzi.

Renault nu exclude amânarea investiţiilor

Renault SA, al doilea producător auto din Franţa, şi-ar putea amâna proiectele de investiţii ca parte a eforturilor mai ample de a controla costurile, deoarece se aşteaptă ca 2012 să fie un an dificil, a declarat miercuri Carlos Tavares, directorul operaţional al Renault, transmite Dow Jones Newswires. Performanţa înregistrată de Renault pe piaţa auto în primul trimestru din 2012 "va fi crucială", a afirmat Tavares. Renault şi alţi producători auto europeni se aşteaptă ca 2012 să fie un an dificil, în timp ce piaţa europeană unde Renault vinde majoritatea vehiculelor sale este aşteptată să înregistreze un declin de 3% faţă de 2011. Alianţa Renault-Nissan a înregistrat în 2011 un nou record de vânzări, în condiţiile în care anul trecut vânzările sale au crescut cu 10%, până la 8,03 milioane autovehicule, de la 7,28 milioane autovehicule în 2010, a anunţat marţi, Carlos Ghosn, directorul general la Salonul Auto de la Detroit.

ROMANIA LIBERA

Ce a trebuit să suporte o agentă sub acoperire, care juca rolul de prostituată, de la poliţiştii corupţi din centrul Capitalei

Martorul cheie în arestarea celor 30 de poliţişti de la Secţia 3 de Poliţie din Bucureşti a fost o agentă sub acoperire a Direcţiei Anticorupţie (DGA) care a jucat rolul unei prostituate. Tânăra a fost acostată de poliţişti, lipsită de libertate, încătuşată, umilită, bătură şi chiar dezbrăcată pentru a plăti taxă de protecţie. Îmbrăcată provocator, agenta sub acoperire simula că face trotuarul în faţa hotelurilor de pe Calea Victoriei, staţionând mai mult la Hotel Athenee Palace Hilton şi Radisson Blue. Acolo, ea a fost oprită de doi poliţişti de ordine publică de la Secţia 3, care au văzut-o (cei doi cunoşteau toate prostituatele din zonă, de la care încasau taxa de protecţie). Poliţiştii au întrebat-o cine i-a dat aprobarea să facă trotuarul acolo şi i-au spus ca în acea zonă prostituatele au acces doar cu acordul lor şi că trebuie să plătească pentru acest lucru

Pentru cine joacă rol de paravan Ponta&Antonescu

În spatele liderilor USL se organizează mari industriaşi autohtoni, patronii patrioţi care-l compătimesc pe Ioan Niculae şi alţi capitalişti câştigători în cursa tranziţiei autohtone, marginalizaţi, nemulţumiţi şi dornici să-şi ia revanşa. Preşedintele socialiştilor, Victor Ponta, şi liderul liberalilor, Crin Antonescu, sunt susţinuţi financiar şi doctrinar de perdanţii regimului Băsescu: de cei care şi-au văzut aruncate în aer afacerile pe care le făceau cu statul, de cei care şi-au pierdut influenţa în politica la vârf, de sponsorii interesaţi să-şi recupereze investiţia politică imediat ce competitorii lor au câştigat cursa.

ZIARUL FINANCIAR

Ţiriac Jr: Intrăm puternic pe agricultură şi mai cumpărăm încă cel puţin 2.000 ha

Omul de afaceri spune că cele mai bune direcţii de dezvoltare sunt agricultura, energia alternativă şi IT-ul. Ion Alexandru Ţiriac, fiul miliardarului Ion Ţiriac, spune că vrea să extindă activitatea Ţiriac Holdings pe noi domenii care înregistrează creş­teri puternice precum sectorul agricol. Acest domeniu a avansat cu 30% anul trecut, la 19 mld. euro conform diviziei de cercetare a Raiffeisen Bank. În plus, compania va demara în acest an construcţia unei noi clădiri de birouri în apropierea Pieţei Victoriei, în care se vor investi aproximativ 30 mil. euro. Ţiriac Holdings a rulat anul trecut afaceri cuprinse între 400 şi 600 mil. euro conform calculelor ZF, cel mai important business fiind cel din auto, urmat de imobiliare, aviatic şi cel financiar.

De ce ar închide ruşii Alro după ce au făcut profituri de 2 mld. lei în zece ani?

Declaraţiile conducerii sindicaliştilor de la Alro privind posibilitatea închiderii totale a combinatului au determinat scăderea cu aproape 10% a acţiunilor pe bursă. Conducerea companiei nu comentează. Ruşii lasă să se înţeleagă că ar putea închide Alro Slatina (ALR), la zece ani după ce l-au preluat (pentru 11,5 mil. dolari), perioadă în care au făcut profituri de 2 mld. lei şi au încasat dividende de aproape 1,3 mld. lei. Zvonurile care au bulversat bursa ar putea face parte din războiul psihologic dintre acţionarii Alro şi stat pentru obţinerea de energie ieftină, în condiţiile în care Hidroelectrica nu mai livrează energie ieftină către Alro din cauza secetei. Declaraţiile sindicaliştilor ar putea avea ca scop determinarea autorităţilor guvernamentale de a lua măsuri pentru ca Alro să-şi poată contracta întreaga energie de care are nevoie.

Cea mai mare bancă de pe piaţă dă tonul scumpirii creditelor la început de an: dobânda la ipotecarele în euro creşte cu peste un punct

BCR, cea mai mare bancă locală după active, a dat anul acesta startul scumpirii creditării şi a majorat cu până la 1,35 puncte procentuale marja de dobândă la creditele ipotecare în euro, noua dobândă fiind compusă din indicatorul Euribor la şase luni plus 5,75% pentru clienţii cu istoric şi 5,95% pentru cei noi. Marja la creditele ipotecare în lei a urcat de asemenea cu până la 0,8 puncte procentuale, până la 3,3% şi respectiv 3,5% peste Robor la şase luni, dar costul total al unui împrumut a scăzut în condiţiile în care banca a eliminat comisionul de administrare, care ajungea anterior şi la 105 lei/lună. Astfel, dobânda anuală efectivă la un credit de 174.000 de lei (echivalentul a 40.000 de euro) pe 30 de ani a scăzut de la 10,9% la 10,6% pe an, iar rata lunară s-a diminuat cu 37 de lei, ajungând la 1.532 de lei.

Bilanţul atragerii de fonduri UE: 535 mil. euro absorbţie în 2011

La preluarea mandatului, în septembrie 2011, noul ministru al afacerilor europene, Leonard Orban, s-a angajat să atragă, în 2012, 20% din fondurile structurale (4 mld. euro). Rata de rambursare de la UE - sumele decontate de UE în contul lucrărilor efectuate - cea care contează cu adevărat când vorbim de absorbţia fondurilor UE şi reprezintă, de fapt, chiar rata de absorbţie, a crescut până la 1 miliard de euro anul trecut, faţă de 465 milioane de euro la sfârşitul anului 2010. Deci în 2011 România a atras propriu-zis de la Uniunea Europeană, prin decontări, circa 535 milioane de euro din fonduri structurale, care nu includ agricultura. Nivelul marchează un salt în procente de la 2,3% din totalul fondurilor alocate între 2007 şi 2013 la 5,55%. Pentru 2012, guvernul îşi propune decontări de încă 3 mld. euro, ceea ce înseamnă 8,2 mil. euro pe zi sau aproape 60 mil. euro pe săptă­mâ­nă, deci un ritm de şase ori mai rapid decât în 2011.

Ce înseamnă noua lege a sănătăţii: faptul că statul predă sectorul declarându-şi neputinţa sau un pas spre eficienţă?

Principalii actori din sistemul de sănătate, atât autorităţile, cât şi mediul privat, susţin noua lege a sănătăţii, însă principala întrebare care se ridică este dacă vor reuşi iniţiatorii să o adopte până la toamnă, când expiră mandatul parlamentarilor, şi dacă sistemul privat de asigurări de sănătate, acum firav, este pregătit să preia responsabilitatea a 20 milioane de oameni. Schimbările profunde care ar urma să apară în sistem se discută acum în dezbateri publice organizate de autorităţi şi care, potrivit calendarului avansat, ar urma să se termine pe 10 februarie. După această dată, rămâne de văzut sub ce formă iniţiatorii vor continua: fie prin asumarea răspunderii, fie prin votul din Parlament.

SIF Moldova vrea să elimine barierele de cvorum pentru AGA

SIF Moldova (SIF2) a anunţat că vrea să flexibilizeze procesul decizional prin eliminarea barierelor de cvorum la adunările generale ale acţionarilor şi să delege anumite competenţe către Consiliul de Administraţie în probleme pre­cum majorarea de capital şi răscum­părarea de acţiuni proprii. Societatea ia în calcul convocarea unei adunări generale extraordinare a acţio­narilor (AGEA) pentru modi­ficarea actului constitutiv cu un set de măsuri care să facă mai flexibil procesul decizional. Printre acestea se numără eliminarea actualelor bariere de cvorum şi creşterea competenţelor Consiliului de Administraţie în aspecte precum majorările de capital, răscumpărări de acţiuni proprii "pentru a asigura o capacitate viguroasă de reacţie în funcţie de evoluţia pieţelor", potrivit unui raport emis de SIF2 pe bursă.

Fondurile de pensii au câştigat de la lansare dublu faţă de inflaţie

Fondurile de pensii administrate privat (pilonul II) au obţinut de la lansare, adică în luna mai 2008, până în prezent un randament mediu de 11,7% pe an, dublu faţă de inflaţia anualizată de 5,7% din această perioadă, potrivit datelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR). Astfel, fondurile de pensii, care administrează active de aproape 1,5 mld. euro pentru 5,5 milioane de participanţi, au obţinut în cei trei ani şi jumătate un profit de 730 de milioane de lei (170 mil. euro la cursul actual). Performanţa fondurilor de pensii se datorează însă randamentelor mari obţinute în 2009 şi 2010, având în vedere că scăderea de anul trecut a burselor a afectat puternic profitul pe 2011. De exemplu, randamentul mediu a fost de numai 3,1% anul trecut, fiind egal cu rata inflaţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb