REVISTA PRESEI - 12.02.2011

Willy Homner
Revista Presei / 12 februarie 2011

ADEVĂRUL

Faraonul Mubarak a demisionat / Egiptenii sărbătoresc

Preşedintele egiptean, Hosni Mubarak, a renunţat la putere. Armata a preluat controlul ţării. Anunţul a fost făcut aseară de vicepreşedintele Omar Suleiman, într-un discurs televizat. Demisia liderului egiptean a avut loc în cea de-a optsprezecea zi de proteste. Demisia preşedintelui Hosni Mubarak a provocat bucurie în rândul egiptenilor din lumea întreagă. La Cairo, în piaţa Tahrir, renunţarea sa la putere a fost sărbătorită cu focuri de artificii, iar egiptenii din alte ţări au arborat steaguri ale Egiptului şi şi-au arătat entuziasmul pe străzi. La Ambasada Egiptului la Bucureşti, mai multe persoane au sărbătorit demisia lui Mubarak, spunând că această zi ar trebui declarată sărbătoare naţională în Egipt, pentru că reprezintă "ziua libertăţii".

Negocieri cu armata

Parlamentul urmează să fie dizolvat, iar guvernul demis. Postul Al-Arabyia a anunţat că liderii militari vor lua decizii prin intermediul Curţii Constituţionale. Protestatarii speră însă să aibă şi ei un cuvânt de spus. Abdel Rahman Samir, unul dintre tinerii organizatori ai protestelor, a declarat că demonstranţii vor deschide negocieri cu militarii pe problema reformelor democratice pe care aceştia au promis că le vor pune în aplicare.

Reacţii internaţionale

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a lansat un apel către autorităţile egiptene, cărora le-a cerut să formuleze reforme care să facă din Egipt o societate liberă şi pluralistă. "Franţa aduce un omagiu acestei decizii curajoase şi necesare. Franţa încurajează egiptenii să continue marşul spre libertate", a declarat liderul francez. Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut Egiptului să respecte acordul de pace cu Israelul şi securitatea acestei ţări. Prima reacţie a americanilor a venit din partea vicepreşedintelui Statelor Unite, Joe Biden, care iniţial l-a apărat pe Mubarak, spunând că nu este un dictator şi că nu ar trebui să se retragă. Acum el a descris demisia acestuia ca fiind "o zi istorică" pentru Egipt, avertizând însă cu privire la zile delicate şi consecinţele grele care vor veni.

Conturile blocate

Potrivit presei germane, manifestanţii antiprezidenţiali au depus şi o sesizare la Curtea Internaţională de Justiţie în care-l acuză pe Mubarak de crime împotriva propriului popor. Informaţiile furnizate de mai mulţi activişti pentru drepturile omului estimează că numărul morţilor în urma revoltelor din Egipt se ridică la cel puţin 600, însemnând dublu faţă de cifra oficială. Berna a decis să-i îngheţe preşedintelui demisionar conturile din băncile eleveţiene, averea lui Mubarak fiind estimată la 70 de miliarde de dolari şi proprietăţi în toată lumea.

Obama către egipteni: Suntem gata să dăm orice ajutor pentru o tranziţie credibilă spre democraţie

Preşedintele SUA, Barack Obama, a vorbit la Casa Albă despre situaţia din Egipt, având în vedere demisia preşedintelui Hosni Mubarak. "SUA vor continua să fie un partener credibil pentru Egipt, suntem gata să dăm orice ajutor pentru o tranziţie credibilă spre democratie. Egiptenii ne-au dat o lecţie. Au câştigat democraţia în mod paşnic", a declarat Obama. "Vocile lor au fost auzite, iar Egiptul nu va mai fi niciodată acelaşi. Demisionând, preşedintele Mubarak a răspuns foamei poporului egiptean de schimbare. Nu este nicidecum sfârşitul tranziţiei egiptene, este doar începutul. Sunt foarte multe întrebări fără răspuns. Am încredere că poporul egiptean poate găsi aceste răspunsuri. Pentru egipteni a devenit evident că ceea ce îi aşteaptă e o democraţie originală, construită de ei înşişi.

Bogdan Mitu a murit cu buzunarele pline de bani

Unul dintre cei doi criminali din cazul de la Cernavodă, Bogdan Mitu (29 de ani), a fost găsit ieri-dimineaţă. Bogdan era dat dispărut din 3 ianuarie, după ce şi-a înecat soţia, Gabriela (21 de ani), în Dunăre, sub ochii fratelui său, George Vasilniuc (14 ani). Trupul neînsufleţit plutea în apă, la un metru de mal, în acelaşi loc în care o înecase pe Gabriela. În buzunarele de la blugi au fost găsite un set de chei, buletinul şi permisul de conducere, 6.000 de lei şi un contract de vânzare-cumpărare a garsonierei din Feteşti în care locuiau soţii Mitu. Anchetatorii spun că trupul lui Bogdan a ieşit abia acum la suprafaţă întrucât nivelul apei a scăzut cu 40 de centimetri. Declaraţia lui George Vasilniuc, singurul martor al morţii Gabrielei şi a lui Bogdan Mitu, se confirmă: după ce şi-a târât soţia în Dunăre, tânărul s-a înecat şi el.

Vameşii îşi achitau din şpăgi datoriile de la butic

Angajaţii statului cumpărau pe caiet mâncare şi alcool, pe care le plăteau la finalul turei, când aveau buzunarele doldora de bani de la traficanţii de ţigări. Datoriile de pe caiet nu erau o problemă, mai ales că şpăgarii câştigau şi 100.000 de euro după o tură de opt ore la graniţa dintre România şi Serbia. Deşi uneori prin şpaga primită îşi măreau salariul chiar şi cu 400-500 la sută, vameşii şi poliţiştii de frontieră din Timiş obişnuiau să facă cumpărături pe caiet. Ei îşi luau de mâncare şi de băut, cadouri pentru prieteni, dar şi mici atenţii pentru iubite sau soţii de la un magazin alimentar situat chiar în Punctul de Trecere a Frontierei de la Stamora Moraviţa. Cei acuzaţi de corupţie nu rămâneau cu datoriile pe caiet, sumele fiind "decontate" de şefii de tură. Mai precis, înainte de ieşirea din tură şi de împărţirea şpăgii, patronul magazinului primea banii ceruţi pentru marfa oferită pe încredere.

Bani fără număr

Din referatul pentru arestarea preventivă pentru 29 de zile reiese că vameşii şi poliţiştii de frontieră de la Moraviţa primeau şpagă şi 100.000 de euro pe zi înainte de începerea anchetei sub acoperire, atunci când magazinele de tip duty-free de la graniţa cu Serbia erau deschise. Anchetatorii notează că "se obţineau sume de bani de ordinul zecilor de mii şi chiar sutelor de mii de euro pe fiecare tură de serviciu. Activitatea infracţională (...) constituia un veritabil mod de viaţă, iar exercitarea actelor materiale de luare de mită reprezenta singura lor preocupare pe timpul serviciului."

"Guvernul" FMI a decis soarta economiei

Companiile de stat sunt presate să-şi închidă sau să-şi vândă activele care merg în pierdere. Scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) prevede măsuri fără precedent în economia românească de după 1989. Ceea ce nu au reuşit guvernele postdecembriste să facă până acum va trebui să întreprindă Cabinetul Boc în cel mult un an. Pe scurt, companiile de stat îşi vor reduce drastic cheltuielile şi pierderile, liniile ferate, fabricile şi uzinele de stat care nu dau randament se vor închide, iar bursa va fi principalul instrument de privatizare în domeniul atât de controversat al producţiei de gaze şi de curent electric. Până şi controlul asupra tarifelor de transport cu metroul, cu autobuzul sau cu trenul va dispărea, dacă prevederile scrisorii de intenţie adresate FMI vor fi aplicate întocmai.

Preşedintele băncii centrale a Germaniei a demisionat

După o întâlnire cu Angela Merkel, preşedintele Bundesbank, banca naţională a Germaniei, Axel Weber, şi-a anunţat astăzi demisia. El va renunţa la funcţie în 30 aprilie, transmite Bloomberg. Considerat favorit pentru înlocuirea lui Jean-Claude Trichet la conducerea Băncii Central Europene, demisia lui Axel Weber micşorează considerabil perspectiva Gemaniei de a prelua conducerea acestei instituţii. Mandatul lui Trichet se termină în acest an, relatează Mediafax.

Ministerul Agriculturii: Intervenţia statului pentru reglarea preţului pâinii nu este permisă

Intervenţia statului nu este permisă în stabilirea preţului pâinii, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. În condiţiile unei pieţe unice europene, aplicarea măsurilor protecţioniste în piaţă nu este admisă. Potrivit Agerpres, anunţul Ministerului Agriculturii a venit în replică la declaraţia de ieri a preşedintelui Agrostar, Nicolae Ştefan. Acesta din urmă a avertizat că din cauza faptului că Ministerulul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nu a achiziţionat producţia internă de grâu şi nu a creat stocuri până la recolta nouă din acest an, preţul pâinii şi al produselor de panificaţie va creşte cu 10-15% în perioada următoare.

EVENIMENTUL ZILEI

MUBARAK A DEMISIONAT. EGIPTUL E LIBER | VIDEO LIVE

CAIRO E ÎN SĂRBĂTOARE. Vicepreşedintele egiptean Omar Suleiman a anunţat la postul public de televiziune că preşedintele Hosni Mubarak a demisionat din funcţie. Potrivit BBC, consiliul superior al forţelor armate, căruia i-a fost transferată puterea efectivă, este condus de mareşalul Mohammed Tantaoui, ministrul Apărării şi în acelaşi timp şeful Statului Major al armatei egiptene, funcţii pe care le ocupă din 1991. Telegramele Wikileaks îl descriu pe Tantaoui drept un oficial bătrân, opus schimbărilor, dar şi unui război cu statul evreu.

Un lider contestat: Hosni Mubarak, faraonul modern al Egiptului

Fostul preşedintele Hosni Mubarak care a demisionat azi este numit de către unii dintre criticii săi "faraonul modern al Egiptului". În lunga sa "domnie", de 30 de ani, cel mai longeviv dintre liderii moderni ai Egiptului a condus ţara cu o mână de fier, a zdrobit opoziţia politică, a consolidat alianţa cu Occidentul şi a supravieţuit mai multor tentative de asasinat. Muhammad Hosni Sayyid Mubarak a fost instalat la conducerea ţării în 1981, la opt zile după ce predecesorul său, Anwar Sadat, a fost asasinat de islamiştii radicali la o paradă militară în Cairo. Anwar Sadat plătea astfel pentru politica sa care viza menţinerea de relaţii paşnice cu Israelul. A fost unul dintre momentele norocoase ale lui Mubarak, pe atunci vicepreşedinte. El a fost rănit, dar a scăpat cu viaţă din atacul organizat de câţiva ofiţeri militari şi soldat cu moartea a 11 persoane. Ulterior, Mubarak a supravieţuit altor şase tentative de asasinat, notează BBC News.

Goagăl" şi Vanghele, cei doi "terorişti" ai căilor ferate

Doi oameni ai străzii, care şi-au stabilit "cartierul general" sub Podul Grant, trăiesc din furtul de cabluri de cale ferată. Deşi pun în pericol vieţile a sute de oameni, au scăpat până acum de arest. Un om al străzii se ascunde în spatele unuia dintre cele mai grave incidente din istoria Căilor Ferate Române: Aurel Constantin Goagă, poreclit "Goagăl", a tăiat cablurile de cale ferată şi a blocat, la începutul săptămânii, nu mai puţin de 43 de trenuri în Gara de Nord din Capitală. "Goagăl" trăieşte din sumele câştigate din vânzarea cablurilor din cupru şi aluminiu, la fel ca şi "vecinul" său, Ionel Vanghele. Amândoi îşi duc zilele într-un adăpost improvizat sub Podul Grant.

Şeful Vămii Moraviţa poate dormi liniştit. Nu-l caută nimeni

Milan Ştefan Gubic, şeful vameşilor de la Moraviţa, nu este urmărit naţional. Confirmarea a venit ieri de la oficiali ai poliţiei. Pe numele său există doar un "consemn operativ" la frontiere. Milan Ştefan Gubic, şeful de tură al vameşilor de la Moraviţa care nu s-a aflat la serviciu în ziua descinderii procurorilor anticorupţie, deşi ar fi urmat să facă parte din lotul de "reţinuţi", nu este dat în urmărire. Iar confirmarea a venit ieri de la oficiali ai poliţiei. Potrivit unor surse judiciare, pe numele lui Gubic există doar "un consemn operativ", ceea ce înseamnă că poliţistul de frontieră care îl va identifica în momentul în care acesta ar vrea să iasă din ţară este obligat să ia legătura cu procurorii DNA.

Lăzăroiu: Geoană poate ajunge la Cotroceni pentru cinci ani dacă este suspendat Băsescu

Varianta suspendării până în 2012 a preşedintelui Traian Băsescu ar fi cea mai probabilă să îl aducă pe Mircea Geoană în funcţia de şef al statului pentru un mandat de cinci ani, susţine, într-o postare pe blog, consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu. Aprecierile lui Lăzăroiu vin în contextul în care Mircea Geoană a recunoscut, într-o emisiune la TVR, că nu a renunţat la dorinţa de a fi preşedinte al României, după eşecul din 2009. "Eu am câştigat alegerile prezidenţiale, cred eu, şi dacă îmi doresc ceva este să fiu 5 ani la Cotroceni, nu o lună sau patru luni. Deci, nu ăsta este obiectivul meu în viaţă. (...) Sunt încă tânăr şi mă simt destul de viguros. Ambiţia mea nu este să mă duc interimar la Cotroceni o lună sau trei luni, vreau să-i conving pe colegii mei de partid şi opinia publică românească că am în continuare un cuvânt de spus", a spus Geoană.

Becali: "Nu vă spuneam că e posibil ca Băsescu să-mi dea mie tronul? Poate facem o alianţă cu PDL"

În pauză de fotbal, Gigi Becali îşi face de lucru în politică, punând la cale alianţe ale PNG cu PDL şi cu Dan Diaconescu şi proclamându-se singurul capabil să vină de hac alianţei patronate de Crin Antonescu şi Victor Ponta. Becali pe dreapta va fi până la moarte. Nu voi fi niciodată cu stânga şi nu voi merge niciodată pe stânga", a anunţat, astăzi, Becali politica de alianţe a PNG, după şedinţa Consiliului Naţional al partidului. Patronul Stelei nu s-a oprit aici, văzându-se în perspectiva următoarelor alegeri chiar prezidenţiabilul PDL. "Poate facem alianţă cu PDL şi voi fi candidat la preşedinţie. Este posibil o alianţă cu Partidul Poporului al lui Dan Diaconescu, eu să fiu preşedinte şi el prim-ministru. Poate că în noua alianţă este posibil să fiu candidatul la Preşedinţia României. Nu vă spuneam că e posibil ca Băsescu să-mi dea mie tronul?

Codruţa Kovesi despre "Corupţia din vămi": "Nu răspundem la comenzi politice"

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi a declarat astăzi la Cluj că nu se implică în anchetele subalternilor ei legate de corupţia din vămi şi drept urmare nu ştie ce anume se va întâmpla în perioada următoare. Lara Codruţa Kovesi, procurorul general al României a declarat, azi, la Cluj Napoca că în nici un document al DNA Oradea nu se arată că banii în cazul mitei de la Halmeu ar fi ajuns la un partid politic.

Voinescu: Opoziţia dirijează o "operaţiune pur stalinistă de a învinovăţi PDL" în scandalul vămilor

Democrat-liberalii susţin că opoziţia încearcă printr-o "operaţiune pur stalinistă" să scoată vinovat PDL din scandalul corupţiei de la vămi. "Încercarea de a lega partidul nostru de corupţia din vămi este un atac politic josnic. Este, înainte de orice, jignitor pentru sutele de mii de membri PDL, pentru milioanele noastre de simpatizanţi. Dacă sunt membri ai PDL care se fac vinovaţi de acte de corupţie, de evaziune fiscală sau de contrabandă, nu există nicio urmă de îndoială că ei trebuie să răspundă conform legii", a declarat astăzi deputatul PDL Sever Voinescu. El a calificat strategia opoziţiei drept "o operaţiune pur stalinistă" cu atât mai mult cu cât "vine dintr-o tabără politică în a cărei conducere găsim chiar de adversarii profesori de corupţie din această ţară, adică PSD-sau din partea aliaţilor lor".

NAŢIONAL

Vasile Blaga i-a botezat copilul lui Eugeniu Petrescu. "Buldogul" şi "Stăpânul frontierelor" sunt cumetri!

Omul în faţa căruia se spune că tremurau toţi vameşii se cunoaşte de aproape o viaţă cu Vasile Blaga. Pe vremea studenţiei sale, acesta trăgea nopţile acasă la un bun prieten comun cu Eugeniu Petrescu, pe strada Iulius Fuckus. Cei trei erau împătimiţi de arta fotografică, purtând discuţii nesfârşite pe această temă la locul lor favorit de întâlnire, celebra "Cafeneaua veche", care atrăgea ca un magnet inclusiv crema şmecherilor de oraş. De altfel, pe baza acestei vechi relaţii, Blaga le-a şi botezat copiii celor doi buni prieteni, devenind astfel cumetri! Straniu însă, de mai bine de 35 de ani familia Petrescu locuieşte la parterul unui vechi bloc stil sovietic de pe Prelungirea Ferentari şi de opt ani au aceeaşi maşină, un Audi A4. Soţia sa lucrează ca agent vamal, în timp ce finuţa lui Blaga, Mihaela Petrescu, este consiliera preşedintelui ANV

Şoferul, ajuns director la Loteria Naţională

Alt caz interesant cu privire la oamenii de încredere ai lui Vasile Blaga este cel al fostului său şofer - aghiotant. Sursele noastre susţin că Remus Lăzăreanu a ajuns ditamai directorul executiv la Departamentul Logistică Administrativ al Loteriei Naţionale, remarcându-se prin casarea vechilor maşini şi achiziţionarea unor Suzuki noi şi scumpe. Acum, se pare că fostul şofer al "Buldogului" se află în plin război pentru ocuparea călduţului post de director adjunct.

Recalcularea îi aduce pe parlamentari în frunte. Uite cum i-au ieşit pensiile lui Boc

Chiar dacă nu a fost făcută în Parlament, ci este exclusiv opera Guvernului Boc, Legea de recalculare a pensiilor îi pune în funtea topului tot pe politicieni, aleşii având parte de cea mai mare pensie recalculată conform noilor norme. Recalcularea a ras fără milă între 40 şi 81% din cuantumul pensiilor speciale. Principalele victime: aviatorii, a căror pensie reprezintă acum doar 19% din valoarea anterioară. Politicienii au căzut, ca de obicei, în picioare, pensia lor fiind ciuntită cu doar 40%. Calculată acum, în medie, la 2.146 de lei, pensia unui ales ocupă locul întâi în noul top instituit de Legea 119/2010. Aceste date reies după calcularea, de către casele teritoriale de pensii, a aproximativ 5.500 de dosare. Funcţionarii publici parlamentari: pensia medie lunară le-a scăzut cu peste 40%.

Băsescu a dat semnalul măcelăririi PDL-ului. Eckstein Kovacs: Udemerişti, părăsiţi-i pe democraţi!

Traian Băsescu nu glumeşte, ci chiar a pus gând rău PDL-ului. O demonstrează consilierul său prezidenţial Peter Eckstein Kovacs , care brusc a sesizat ce pericole planează asupra UDMR, în cazul în care Uniunea va continua să ţină PDL-ul la putere. Fără UDMR, PDL e mort. Cantonat ce-i drept nu într-un cimitir, ci în opoziţie, "iadul" politicienilor de toate culorile. Bun cunoscător al realităţilor noastre politice, Eckstein s-a trezit să-l acuze pe contracandidatul său, Kelemen Hunor (favoritul cursei pentru preşedinţia UDMR), de "amanetarea viitorului UDMR în favoarea PDL".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb