• ADEVARUL
• Ce jocuri face László Tökés la Târgu Mureş
Laszlo Tokes a cerut vehement, într-o intervenţie efervescentă în Parlamentul European, autonomia Ţinutului Secuiesc. "Luni a avut loc o demonstraţie împotriva politicii de asimilare duse de Guvernul din România. Această populaţie, secuii din România, începe să devină o minoritate pe propriul teritoriu, ca şi tătarii în Crimeea", a declarat László Tökés în Parlamentul European. Totodată, europarlamentarul român de origine maghiară a făcut apel şi la celelalte instituţii europene, pentru a sprijini minoritatea secuiască în vederea obţinerii autonomiei. Comparaţia România-Crimeea, făcută de Tökés, pune paie pe foc, în condiţiile în care toată Europa priveşte cu suspiciune către Rusia şi fostul KGB. "Eu spun asta de 24 de ani. Legătura dintre Budapesta şi Moscova este una implicită şi explicită. Acesta este un lucru firesc",a declarat generalul Ioan Talpeş, care a rememorat situaţia din Decembrie 1989. "Legătura dintre Moscova şi Budapesta a funcţionat şi la Revoluţia din decembrie. Moscova şi Budapesta au coordonat atunci activitatea din teren, erijându-l pe László Tökés în erou.
• Băsescu: Cer emiterea unui act normativ care să interzică prezenţa extremiştilor din Jobbik pe teritoriul României
Preşedintele Traian Băsescu a cerut, marţi, emiterea unui act normativ care să interzică prezenţa, pe teritoriul României, a membrilor partidului extremist maghiar Jobbik. "Am observat ieri o prezenţă la vârf a partidului extremist Jobbik. Cer să se emită act normativ prin care prezenţa pe teritoriul României a membrilor şi liderilor acestui partid să fie interzisă. Este un partid extremist care nu are responsabilitate pentru Europa Unită, ci pentru interesele sale mărunte. Dacă Ungaria nu îi poate pune sub control, măcar pe teritoriul României nu au ce căuta", a declarat Băsescu. Totodată, el a anunţat că va aborda subiectul la viitoarea întrunire a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
• Afacerea ciudată de la Ligă aduce meciuri gratis tuturor. Árpád Pászkány, eminenţa cenuşie
Rusoaica din fruntea companiei care a preluat drepturile de televizare a meciurilor din Liga I pe o perioadă de cinci ani spune că are o înţelegere cu patronul CFR Cluj, Árpád Pászkány. Meciurile vor fi transmise pe televiziunile acestuia, dar şi gratis pe internet. Liga Profesionistă de Fotbal a surprins pe toată lumea săptămâna trecută, atunci când a anunţat, enigmatic, că a cesionat drepturile de televizare a meciurilor de fotbal unei firme "din Uniunea Europeană", fără a-i da însă numele. Administratorul firmei Intel Sky Broadcast Ltd din Malta, Olga Zakimatova, a confirmat pentru "Adevărul" că este beneficiara drepturilor TV ale meciurilor din Liga I, dar şi faptul că are "o înţelegere" cu Árpád Pászkány, patronul clubului de fotbal CFR Cluj.
• Oraşele Transilvaniei, sub ameninţarea retrocedărilor
În noul program de guvernare al Cabinetului Ponta 3 sunt incluse o serie de prevederi care vizează accelerarea procesului de retrocedare a imobilelor către bisericile maghiare. Acest lucru ar însemna retrocedarea pe repede înainte, prin decizie politică, nicidecum juridică, la limita sau dincolo de lege, a imobilelor monumente istorice din centrul marilor oraşe ardeleneşti. Este vorba în special de licee şi şcoli publice, chiar universităţi, finanţate în perioada habsburgică (la sfârşitul secolului 18) din bani publici. De asemenea, înţelegerea mai marilor de la guvernare ar duce la adâncirea fenomenului de segregare şi chiar de "purificare etnică" în şcolile din Transilvania. În toate cazurile, din şcolile retrocedate bisericilor maghiare, elevii români au fost alungaţi. Procesul de restituire "in integrum" nu a început de ieri, ci din 1990, cu efecte devastatoare asupra modului de convieţuire între români şi maghiari în interiorul arcului carpatic.
• Culmea birocraţiei: statul arde populaţia cu acciza la gaze. Ca să nu fii taxat în plus, trebuie să te înregistrezi la Vamă, apoi să duci o hârtie la furnizorul de gaze
Populaţia ar putea plăti o factură la gaze mai mare de la 1 aprilie prin folosirea unei chichiţe fiscale care va face ca cea mai mare parte a consumatorilor casnici să fie nevoiţi să plătească accize pentru gazele naturale consumate. În acest moment, populaţia, dar şi spitalele, grădiniţele şi şcolile sunt scutite de la plata accizelor pentru gazele naturale. Numai că ultimele modificări ale normelor de aplicare a Codului Fiscal aduc o noutate absolută: pentru ca scutirea să fie efectivă, consumatorii trebuie să notifice autoritatea vamală. Ulterior, această notificare trebuie trimisă furnizorului de gaze naturale, astfel încât consumatorul să beneficieze mai departe de scutire. Potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), în acest moment ar exista circa 3 milioane de consumatori casnici în România, ceea ce înseamnă că aceştia au la dispoziţie trei săptămâni pentru a obţine scutirea.
• Dispeceratele de energie şi gaze înapoi la Transelectrica şi Transgaz
Departamentul pentru Energie doreşte reintegrarea totală a dispeceratelor de energie electrică şi gaze naturale în Transelectrica, respectiv în Transgaz, după ce această instituţie tocmai ce le luase sub oblăduire în urmă cu o lună, atunci când cele două companii de stat au fost transferate de la Ministerul de Finanţe la Secretariatul General al Guvernului (SGG). "Poziţia Departamentului ţine cont şi de punctul de vedere exprimat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, dar şi de o serie de discuţii avute cu reprezentaţii Comisiei Europene", a declarat, în comunicat, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.
• Gheorghe Dobra, şeful Alro: "Pierdem 15.000 dolari pe oră din cauza ecotaxelor
Producătorul de aluminiu Alro Slatina pierde 15.000 dolari pe oră şi va mai rezista pe piaţă doar câteva luni, dacă autorităţile nu vor reduce sprijinul pentru energia regenerabilă, a declarat azi Gheorghe Dobra, directorul general al companiei. Compania este cel mai mare consumator de electricitate din România. Alro a investit în ultimii nouă ani peste 100 milioane de dolari în măsuri de eficienţă energetică, în urma cărora consumul de energie pe tona de aluminiu s-a diminuat cu 75%. Închiderea Alro, din cauza taxelor pentru sprijinirea producţiei energiei din surse regenerabile, va majora cu 7% factura la electricitate plătită de toţi consumatorii din România, potrivit lui Dobra. "Până la urmă cred că vom ajunge la restrângerea activităţii. Analizăm varianta importului de lingouri de aluminiu", a adăugat el.
• Ucraina se simte trădată de puterile garante şi vrea sa se întoarcă la armele nucleare
Kievul ia în calcul reînarmarea cu arsenal nuclear, dacă puterile mondiale garante refuză să impună pactul de securitate, denumit Memorandumul de la Budapesta, a anunţat parlamentarul ucrainean, Pavlo Rizanenko, membru al partidului Udar, condus de Vitali Kliciko. SUA, Marea Britanie şi Rusia s-au angajat în 1994 să asigure integritatea teritorială a Ucrainei, dacă aceasta îşi va ceda tot armamentul nuclear, rămas pe teritoriul său după destrămarea URSS-ului. "Am cedat armele nucleare din cauza acestul pact, iar acum avem sentimentul că Ucraina a făcut o mare greşeală", a declarat Rizanenko. Documentul stipula că niciuna dintre cele trei ţări nu va îşi va folosi forţele pentru a ameninţa sau a altera integritatea teritorială a Ucrainei Rusia susţine că invocarea documentului nu este relevantă întrucât la Kiev a avut loc o lovitură de stat, iar populaţia rusă din Crimeea trebuie protejată.
• CURENTUL
• Gică Popescu le-a închis gura la toţi şi i-a lăsat fără "obiectul muncii": refuză să fie graţiat
Preschimbaţi într-un soi de "prim-soliste", oamenii plasaţi în fruntea statului, s-au ambiţionat, la grămadă, să interpreteze "aria" unei bunăvoinţe siropoase în spatele căreia se ascund, în spatele ei, adevăratele lor interese de clan: eliberarea propriilor lor colegi din puşcărie, prin legiferarea unei amnistii sau graţieri colective. În toată această hărmălaie naţională, nimeni nu a fost curios să afle şi părerea lui Guică Popescu. Părere pe care el şi-a expus-o pe scurt, în doar câteva cuvinte. Cuvinte simple care i-a umplut de ridicol pe toţi palavragii noştri: "Nu am nevoie de aşa ceva în momentul ăsta. Am primit o pedeapsă, o voi ispăşi, respect legea şi nu mă gândesc acum la aşa ceva." Bravo Gică!
• Se întâmplă în România! Mai mulţi preoţi caterisiţi şi-au făcut biserică privată
În Secuienii Noi, în apropiere de Roman (Neamţ), o biserică privată s-a transformat în Mitropolia Moldovlahiei, la care au aderat mai mulţi preoţi caterisiţi de Biserica Ortodoxă Română. Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei susţin că, legal, astfel de manifestări nu pot fi împiedicate. Mitropolia Moldovlahiei s-a născut "prin voinţa şi dreapta căutare" a fostului preot Mihail Claudiu Vasilache, în prezent mitropolit. Acesta a fost caterisit de către Arhiepiscopia Romanului şi a Bacăului pentru că a divorţat şi s-a recăsătorit de două ori şi pentru că "a deschis cartea" pentru credincioşii care călcau pragul parohiei sale, ghicindu-le viitorul în paginile Evangheliei. El nu s-a conformat deciziei Bisericii Ortodoxe Române şi a înfiinţat în curtea casei sale o biserică privată, pe care a afiliat-o, ulterior, ca o fracţiune desprinsă din Biserica Ortodoxă Ucraineană, intitulată Biserica Creştin Ortodoxă după Vechiul Calendar, unde a fost repus în tainele preoţiei.
• CURIERUL NATIONAL
• Pacienţii, presaţi să ia medicamente scumpe
Pacienţii nu ştiu că pentru unele medicamente compensate există un generic pe care îl pot primi gratuit sau cu o coplată foarte mică. Modul în care se desfăşoară comerţul cu medicamente în România încurajează prescrierea şi eliberarea unor produse farmaceutice scumpe. Medicii au anumite avantaje din partea producătorilor şi recomandă verbal medicamentele scumpe, iar pentru farmacişti diferenţa plătită din buzunar este o sursă bună de cash.
• Încă o specie în politichia românească: naivul cu Harvard
Ioana Petrescu, la aproape 34 de ani, a fost desemnată în fruntea Finanţelor Publice, singura recomandare fiind diplomele academice obţinute în America, dublate de o consiliere de un an de zile pentru un (semi)analfabet financiar care este premierul (după cum el însuşi a recunoscut-o). Când un portofoliu atât de important este încredinţat unei persoane cu un fond atât de subţire nici nu mai ştim dacă "Ponta 3" este numele noului Guvern sau al unui film de groază de proastă calitate. Cu un doctorat la Harvard în taxare, noul ministru de Finanţe crede că suntem mai degrabă subiecte ale impunerii înainte de a fi persoane sau agenţi economici în stare liberă. Ne merge rău sau bine, să plătim taxele, ca prima îndatorire! Nu trimiţându-se potera după noi, Slavă Domnului!, ci prin conformare voluntară. Adică să ne îngrămădim cu toţii de bună voie să plătim impozitele.
• Va da ASF, în final, sancţiuni drastice în afacerea Harinvest-BCR?
Vicepreşedintele ASF, Mircea Ursache, a anunţat că rapoartele instituţiei privind rolul Depozitarului Central, al BCR şi SSIF Broker Cluj în frauda de la Harinvest vor fi luate în discuţie în board. Acestea sunt însoţite de propuneri de amenzi şi de sesizări ale organelor de cercetare. Deciziile Autorităţii survin după patru luni de aşteptare, răstimp în care singurele sancţiuni s-au îndreptat contra casei de brokeraj vâlcene. Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) va analiza astăzi rapoartele finale în cazul fraudei de la Harinvest, pentru BCR, Depozitarul Central (DC) şi SSIF Broker, care vor cuprinde propuneri de amenzi şi sesizare a organelor de cercetare.
• Avem cele mai reduse fonduri UE pe cap de locuitor pentru 2014-2020
România a obţinut cele mai reduse fonduri europene pe cap de locuitor în cadrul politicii de coeziune UE pentru perioada 2014-2020, de 164 euro pe locuitor pe an, la jumătate faţă de Slovacia şi Ungaria, iar sumele destinate educaţiei sunt prea mici, potrivit unui raport al Erste Bank. Analiza se referă la şase state din Europa Centrală şi de Est, respectiv România, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia şi Croaţia. Fondurile europene totale alocate pentru cele şase ţări în programul de finanţare europeană pentru perioada 2014-2020 se ridică la 167,1 miliarde euro. Polonia este câştigătorul clar al negocierilor, reuşind să obţină aproape jumătate din această sumă, respectiv 77,6 miliarde euro (44,6% din totalul pe regiune). România poate accesa finanţare de 22,9 miliarde euro (13,8% din total).
• Criza din Ucraina ameninţă proiectele Exxon Mobil din Marea Neagră
Criza din Ucraina, cu o posibilă secesiune a Peninsulei Crimeea, pune în pericol proiectele petrolifere şi gazeifere off-shore derulate în Marea Neagră de companii precum Exxon Mobil, Shell sau Eni, potrivit unei analize Bloomberg. Înainte ca preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici să fie destituit în urma unor revolte violente şi ca Peninsula Crimeea să fie ocupată de forţe militare ruse, un consorţiu condus de Exxon Mobil şi Royal Dutch Shell pregătea investiţii de 735 milioane de dolari pentru forarea a două puţuri în largul coastei de sud-vest a regiunii. Ucraina a încheiat anul trecut cu un consorţiu format din Exxon Mobil, Shell, Petrom şi compania de stat Nadra o înţelegere prin care se reconfirmă intenţia de a încheia un acord de împărţire a producţiei pentru exploatarea perimetrului gazeifer Skifska din nord-vestul Mării Negre.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Enigma perfectă din jurul avionului dispărut în sud-estul Asiei
Eroare umană, defecţiune tehnică sau gest sinucigaş - experţii restrâng lista posibilelor cauze ale tragediei aviatice, după ce ipoteza unui act terorist a căzut. Avionul de pasageri e de negăsit în continuare. După ce rudele victimelor au declarat că telefoanele acestora sună, experţii din industrie au explicat de ce se întâmplă acest lucru. Aceştia spun că atunci când în receptor se aude sunetul de apel nu înseamnă neapărat că apelul este făcut catre destinatar. Misterul din jurul accidentului aviatic de sâmbătă noapte, când o aeronavă de linie cu 239 de pasageri la bord, care făcea legătura dintre capitala malaieziană Kuala Lumpur şi cea chineză Beijing, a dispărut fără urmă, se adânceşte pe zi ce trece. Enigma le intrigă şi mai mult pe autorităţile din ţările implicate în operaţiunile de căutare fără precedent cu atât mai mult cu cât ipoteze până ieri plauzibile au fost dărâmate de noile informaţii apărute în cursul amplei anchete declanşate în jurul incidentului aviatic.
• Mielul de Paşte va fi mai scump cu 10% în 2014
În aşteptarea reluării exporturilor către Turcia şi ţările arabe, crescătorii de oi şi capre păstrează berbecuţii cei mai frumoşi şi anunţă creşterea preţurilor la mieii pentru consumul intern. Preţul mielului de Paşte va fi mai mare anul acesta. În viu, un kilogram va costa circa 10-13 lei, iar, în carcasă, preţul va urca la 20-25 de lei, potrivit producătorilor contactaţi de EVZ. Anul acesta, credincioşii ortodocşi şi catolici vor celebra Paştele pe 20 aprilie, astfel că mieii au timp să ajungă la o greutate de circa 25-30 de kilograme. Drept urmare, cu cât mielul va fi mai mare, cu atât şi suma plătită în schimbul lui va creşte. Cei care vor să facă economii pot cumpăra mielul direct de la crescător. "Dacă vine clientul şi ia mielul din curte, îl dau cu 12-13 lei în viu şi cu 15 lei, tăiat", ne-a precizat Ioniţă Ştefan, preşedintele Asociaţiei Vâlsan 2010, din Brădet, judeţul Argeş.
• JURNALUL NATIONAL
• Guvernul Ponta 3 şi-a angajat răspunderea pe programul politic. Principalele măsuri: TVA de 19%, lărgirea bazei de impozitare, reducerea CAS
Premierul Victor Ponta şi-a asumat răspunderea pe noul program politic al Guvernului, în faţa plenului reunit al Parlamentului. "Este un act de control al Parlamentului la adresa Guvernului şi îmi doresc ca Parlamentul să îşi exercite acest drept. Deşi a fost iniţial văzută ca o simplă formalitate, asumarea răspunderii pe programul de guvernare cred că este o şansă reală de a prezenta din nou publicului larg şi Parlamentului principalele obiective ale Guvernului şi a reafirma principiile pe baza cărora am câştigat alegerile", a declarat Victor Ponta."Prin acest program confirmăm măsurile realiste, pragmatice de guvernare, care trebuie să răspundă populaţiei care a votat în 2012. Cota unică de 16 la sută rămâne în vigoare, reducerea CAS şi scutirea pe profitul reinvestit rămân priorităţi. Este extrem de important ca în perioada următoare, principalele obiective de revenire a TVA la nivelul pe care Guvernul Boc să ia decizia de creştere de la 19 la 24 la sută, să fie îndeplinite", a completat Victor Ponta.
• Realizatorul TV Rareş Bogdan a avut opt contracte cu ASF, în valoare de 308.708 euro
În februarie 2014, în urma dezvăluirilor legate de veniturile membrilor ASF, realizatorul TV Rareş Bogdan a fost unul dintre cei mai vehemenţi critici ai "caracatiţei de la ASF", se arată într-un comunicat al Grupului de Investigaţii Politice. În 12 februarie 2014, Rareş Bogdan susţinea că "pe o piaţă a asigurărilor de 25 de miliarde de euro, o mână de băieţi deştepţi fac reguli care determină Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană să suspecteze România de o boală grea: corupţia incurabilă". Rareş Bogdan a omis să precizeze că el însuşi a primit de la ASF contracte de 308.000 euro fără licitaţie. Trend Communication SRL, firma lui Rareş Bogdan, a primit în 2007 şi 2008 de la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (actuala Autoritatea de Supraveghere Financiară - ASF) 8 contracte în valoare totală de 308.708,65 euro. Contractele au fost acordate fără licitaţie în urmare unor proceduri de 'solicitare de oferte'.
• UE se înarmează cu instrumente contra încălcării statului de drept în statele membre. Viviane Reding dă exemple negative România şi Ungaria
Comisia Europeană a adoptat un cadru nou pentru abordarea ameninţărilor sistemice la adresa statului de drept în oricare dintre cele 28 de state membre ale UE. France Presse, care difuzează informaţia la rândul său, comentează că este vorba despre un instrument pentru a impune respectarea statului de drept în cadrul UE statelor refractare, cum ar fi Ungaria, în faţa cărora Uniunea este actualmente slab "înarmată". În lipsa unui astfel de cadru, UE trebuie să facă o serie de demersuri pentru a aduce pe calea cea bună statele refractare, după cum a mărturisit comisarul european pentru Justiţie şi Drepturi Fundamentale, Viviane Reding. Iniţiativa are la bază două dezbateri de orientare privind statul de drept organizate de colegiul comisarilor la 28 august 2013 şi la 25 februarie 2014, în cadrul cărora s-a ajuns la concluzia că este necesar să se conceapă un instrument pentru a se face faţă, la nivelul UE, ameninţărilor sistemice la adresa statului de drept.
• NATIONAL
• Garda de la Cotroceni pleaca, dar nu se preda!
Una dintre structurile de elita din sistem este pe cale sa dea nastere unui precedent de normalitate, in care, odata cu schimbarea sefului unei institutii, si echipa acestuia paraseste "barca puterii" impreuna cu el. La SPP s-ar fi negociat deja de catre "prietenii coabitarii" conditiile in care va avea loc schimbul garzii prezidentiale. Astfel, este prevazut ca actualii oameni de incredere ai presedintelui Romaniei sa nu se cramponeze de functii, mai ales ca ei vor fi oricum schimbati dupa inlocuirea sefului statului. Asa ca, pe ultima suta de metri a mandatului lui Traian Basescu, ei isi vor prezenta acestuia demisiile, sub pretextul participarii la un concurs pentru intrarea in fortele de protectie ale ONU. Astfel, se poate vorbi de un fel de demisii de onoare, pentru ca generalii Lucian Pahontu, Gabriel Cretu si Cristi Cioc au fost numiti pe functii de catre Traian Basescu. Si membrii trio-ului aflat la conducerea SPP de atatia ani va parasi Serviciul tot in mandatul sau, actualul sef al statului fiind cel care le va semna acestora trecerea in rezerva.
• Avocati platiti regeste ca sa-si bage clientii in puscarie
Fosti ministri, fosti si actuali parlamentari, oameni de afaceri, toti cei care au facut cunostinta cu catusele si instantele de judecata au spus cel putin o data "am platit avocatii degeaba". Marile case de avocatura ale Romaniei au ramas doar cu numele pentru ca, in ultimul timp, au pierdut procese pe banda rulanta. Platiti regeste, singurul merit al avocatilor celebri, unii chiar profesori de Drept, pare a fi cel ca stiu sa-si imbrobodeasca frumos clientii. Avocati precum Gheorghe Mateut, Ion Cazacu si altii nu se pot lauda decat cu esecuri de rasunet. "Cum iti dai seama ca un avocat minte? Raspuns: i se misca buzele". Acesta este unul dintre sutele de bancuri cu avocati si, cu siguranta, autorul este unul patit.
• PUTEREA
• Isterie şi corupţie la ANSVSA, autoritate fără credibilitate
Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) este o instituţie al cărei nume este asociat de opinia publică mai puţin cu siguranţa, şi mai mult cu o serie de isterii naţionale generate de laptele cu aflatoxină, carnea de cal vândută drept vită, sau puii cu salmonella. În plus, istoricul ANSVSA este marcat şi de un lung şir de scandaluri de corupţie ai căror protagonişti au fost unii dintre şefii sau angajaţii de la centru, sau din teritoriu. În prezent, preşedintele ANSVSA este Vladimir Mănăstireanu, cel care l-a înlocuit la şefia instituţiei pe Mihai Ţurcanu, după ce acesta din urmă a gestionat deficitar, în primăvara anului trecut, scandalul laptelui toxic.
• Alro închide combinatul Alum Tulcea şi dă afară 500 de angajaţi
După ce săptămâna trecută Alro Slatina a anunţat că va elabora un plan de închidere pentru o parte importantă a capacităţilor-cheie pentru producerea aluminiului primar, conducerea companiei a prezentat, ieri, primii paşi în acest sens. Combinatul Alum SA din Tulcea funcţionează la cote de avarie, iar circa 500 din cei 700 de angajaţi ai unităţii îşi vor pierde locurile de muncă în următoarele şase luni, dacă nu se vor promulga de urgenţă modificările adoptate de Parlament la Legea 220/2008 ce reglementează regimul producerii şi comercializării energiei regenerabile în România. Mai mult, facturile la energia electrică pe care consumatorii din România ar urma să le plătească ar putea creşte cu 7%, dacă Alro Slatina s-ar închide, după cum reiese din estimările companiei. Iar veştile rele nu se opresc aici. Grupul rus Lukoil opreşte investiţiile în regenerabile din România şi Bulgaria, iar sindicatele din industrie protestează miercuri la Curtea Constituţională şi joi în Piaţa Victoriei, solicitând oprirea suprataxării energiei electrice şi a liberalizării rapide a preţului la gaze naturale.
• Care este viitorul sistemului de pensii? Românii sunt sceptici în privinţa Pilonului II, dar Pilonul I este aproape de final
Aproximativ 60 de persoane din toate categoriile sociale au participat la un forum deliberativ asupra reformei sistemului de pensii, extrem de sensibil în momentul de faţă. Deşi au rămas sceptici în privinţa Pilonului II, unul public-privat, aceştia s-au declarat pentru mărirea cotei de contribuţie, însă numai dacă statul va garanta că sumele se vor întoarce la contributor. Interesant este faptul că persoanele prezente s-au declarat de acord cu actualele restricţii ale pensiei anticipate, care descurajează introducerea dosarelor înaintea vârstei de pensionare. Principalele concluzii ale dezbaterii: - Indexarea pensiei să se realizeze cu un procent din salariu mediu pe economie şi rata inflaţiei să funcţioneze pe post de indice de corecţie. - Pensia anticipată să fie în continuare posibilă, cu restricţiile actuale. - Stagiul de cotizare: 30 de ani la femei, 35 de ani la bărbaţi. - Reevaluarea sistemelor speciale de pensii. - Contribuţia la Pilonul II să fie îngheţată la nivelul actual dacă statul nu oferă o garanţie. - CAS să fie progresivă, până la limita actuală, care să fie maximă.
• ROMANIA LIBERA
• Parlamentul, refugiu pentru corupţi
Fostul ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu (PNL), acuzat de abuz în serviciu, nu poate fi urmărit penal, după ce Camera Deputaţilor a respins, ieri, o cerere în acest sens a procurorului general. Împotriva solicitării de începere a urmării penale au votat 248 de deputaţi, din partea USD şi UDMR, iar în favoarea cererii s-au înregistrat 108 voturi, din partea PNL şi PDL. Înaintea lui Daniel Chiţoiu, şi alţi aleşi au beneficiat de apărare din partea colegilor. Parlamentarii se ajută reciproc în faţa justiţiei, pentru că nu sunt deloc puţini cei care trebuie să răspundă pentru fapte de corupţie, incompatibilităţi şi conflicte de interese. Printre cei care şi-au păstrat imunitatea în urma votului colegilor din Parlament se numără Vlad Cosma (PSD), Varujan Vosganian (PNL), Mircea Diaconu (PNL), Laszlo Borbely (UDMR), Victor Paul Dobre (PNL), Ovidiu Silaghi (PNL), Ion Stan (PSD). "Cei pentru care nu s-a încuviinţat urmărirea penală, fac parte din corupţia transpartinică", a acuzat, ieri, preşedintele Traian Băsescu.
• Kremlinul spune "niet" planului american
Dialogul surzilor a continuat marţi între ruşi şi americani în criza ucraineană, în timp ce Crimeea avansează cu paşi mari spre secesiune. Viktor Ianukovici a anunţat că va reveni curând la Kiev, considerându-se "preşedintele legitim al Ucrainei", iar Kremlinul va prezenta o contrapropunere Occidentului pentru a "readuce situaţia în cadrul dreptului internaţional". Premierul ucrainean, la Washington. Dezacordul persistă între Rusia şi Occident, intensa activitate diplomatică din ultima săptămână nelăsând speranţe de ieşire din criză. Până la noi ordine, referendumul de anexare a Crimeii la Rusia va avea loc, cu şanse mari de a bascula peninsula ucraineană de partea rusă. Se va mulţumi Putin cu Crimeea? Experţii estimează că răspunsul comunităţii internaţionale a fost prea puţin adecvat la amploarea agresiunii ruse. Şi Rusia continuă să profite de această slăbiciune a ripostei occidentalilor, în timp ce operaţiunea sa militară în Crimeea a creat un precedent periculos de intervenţie în numele responsabilităţii de protejare a populaţiilor rusofone, care de altfel nu sunt ameninţate în Crimeea.
• ZIARUL FINANCIAR
• Analiză ZF: Ce se întâmplă într-o ţară care îi plăteşte pe paznici mai bine decât pe profesori: jumătate din elevi nu iau bacalaureatul, iar 70% din elevii de gimnaziu iau note sub 5 la matematică
Un profesor debutant de matematică de gimnaziu, cu studii superioare, are un salariu net cuprins între 800 şi 1.000 de lei net pe lună, mai puţin decât un subofiţer din Jandarmerie, care poate câştiga între 995 şi 1.750 de lei net pe lună (pe o funcţie fără comandă). În acelaşi timp, un şofer din Ministerul de Finanţe obţine un salariu cuprins între 1.500 şi 3.000 de lei net pe lună, iar un electrician al Administraţiei Prezidenţiale primeşte până la 1.340 de lei net pe lună. Săptămâna trecută, Ministerul Educaţiei a tras un semnal de alarmă pornind de la rezultatele înregistrate la simularea naţională la clasa a VIII-a, unde mai bine de jumătate dintre elevi nu au reuşit să obţină nota 5 la examen. Îngrijorarea este cu atât mai mare în contextul în care, de trei ani încoace, doar jumătate dintre absolvenţii de liceu reuşesc să promoveze examenul de bacalaureat.
• Sub ochii tuturor guvernelor, 8 miniştri şi 6 şefi de companie au "lucrat" pentru Hidroelectrica
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, se zbate din nou în insolvenţă, trecând prin această situaţie pentru a doua oară în mai puţin de un an de zile. Surse din piaţă spun că este aproape imposibil ca firma să mai fie listată anul acesta. Mai mult, statisticile arată că în ultimii cinci ani 120.000 de societăţi au ajuns în insolvenţă, pentru 108.000 dintre acestea fiind deja declarat falimentul. În ultimii cinci ani doar pentru 3.500 de firme au fost aprobate planuri de reorganizare, printre acestea numărându-se şi Hidroelectrica. Dincolo de hopurile pe care Hidroelectrica le are de înfruntat pentru a ieşi din insolvenţă din nou, evoluţia pieţei a făcut ca în acest moment, cel puţin în cazul unui contract direct denunţat, preţurile să fie mai mari decât cele din piaţă. De exemplu, la jumătatea anului 2012 Hidroelectrica primea de la EFT AG un preţ de 182,6 lei pe MWh. Acum mai primeşte 167 de lei pe MWh, iar de la începutul anului nu a reuşit să încheie niciun contract direct pe termen lung pe bursa de energie.
• Fondurile mutuale denominate în euro au bătut fondurile în lei în primele două luni ale anului
Fondurile mutuale denominate în euro au adus printre cele mai mari randamente în primele două luni ale anului, de circa 1%, în condiţiile în care dobânzile tot mai mici la depozitele în lei şi bursa apatică au tras în jos câştigurile raportate de restul fondurilor mutuale. La finalul lunii februarie, cel mai mare randament adus de un fond mutual pentru primele două luni din an este 2,4%, marcat de fondul de acţiuni Active Dinamic, potrivit statisticilor lunare emise de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF). Acesta este un caz izolat pentru că restul fondurilor de acţiuni denominate în lei sunt pe pierdere de la începutul anului. Pierderile fondurilor de acţiuni se plasează între minus 0,1% (BT Index ROTX) şi minus 4,4% (KD Maximus). Fondurile de acţiuni investesc 90% din banii investitorilor pe bursă, iar începutul de an a fost slab pentru aceasta. În primele două luni din an, indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, a scăzut cu circa 2%.