REVISTA PRESEI - 12.04.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 12 aprilie 2011

ADEVĂRUL

Cartoful l-a îngenuncheat pe Isărescu

Media anuală a scumpirilor a depăşit în martie 2011 pragul de 8%, fenomen nemaiîntâlnit din vara anului 2008. Recordul scumpirilor din primul trimestru al acestui an vine din creşterea preţurilor la cartofi şi alimente de bază, pe fondul scăderii veniturilor populaţiei. Rata anuală a inflaţiei - media scumpirilor - a urcat în martie 2011 la 8,01%, după ce în februarie fusese de 7,6%, în timp ce rata lunară a scăzut la 0,6%, de la 0,77% în februarie, potrivit datelor raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Dacă media lunară arată o revenire la nivelul scumpirilor de la finele anului trecut, inflaţia anuală înseamnă un record al ultimelor 31-34 de luni, pragul de 8% fiind depăşit doar în lunile iunie-august ale anului 2008.

Cartoful prăjit nu mai e "prânzul săracului"

Statisticile oficiale, dar mai ales realităţile din pieţele româneşti, plasează cartoful pe primul loc în topul scumpirilor, atât în primele trei luni din 2011 (în medie cu 24,7%), cât şi pe înteg anul trecut (cu 45,5%). Cartoful este îndeaproape urmat, în acest nefast clasament, de uleiul comestibil, care s-a scumpit cu 21,1% pe parcursul anului 2010 şi cu 5,2% în primul trimestru din 2011. În asemenea condiţii, cu greu mai putem spune că banalul cartof prăjit ar mai fi, cum i se spunea până nu demult, "prânzul săracului". La un calcul simplu, putem observa că porţia de 1/2 kg de cartofi, prăjită în 1/4 l de ulei, aproape şi-a dublat preţul, de la începutul anului trecut până în prezent, iar scumpirea acesteia nu dă semne că s-ar opri. Acest calcul este valabil pentru majoritatea produselor alimentare de bază, ca şi pentru fructele proaspete.

Ceauşescu trebuia împuşcat la 23 august 1988

Generalii filosovietici plănuiau ca Nicolae Ceauşescu să fie asasinat după modelul John Fitzgerald Kennedy. Momentul ales: festivităţile de la 23 August. Radu Nicolae, căpitan de rangul I, a încercat să creeze o echipă de comando pe care să o trimită în URSS, la antrenament. Reveniţi în ţară, luptătorii ar fi trebuit să-l execute pe Ceauşescu. Grupul comuniştilor prosovietici căzuţi în dizgraţia lui Ceauşescu (Ion Iliescu, Virgil Măgureanu, Nicolae Militaru, Radu Nicolae) a creat o masă de manevră din câţiva muncitori constănţeni (croitorul Gheorghe Chiricescu, barmanul Ioan Oprea şi cojocarul Nicolae Alexe). În jocul complotului au intrat şi familiile acestora. Miza era debarcarea cu orice preţ a lui Nicolae Ceauşescu.

PSD împrumută 1 milion de euro pentru a cumpăra sediul din Kisellef

Social-democraţii vor să contracteze un credit în valoare de un milion de euro, la Unicredit Ţiriac, pentru a cumpăra sediul central al partidului, situat în Bulevardul Kisellef. Creditul va fi făcut pe o perioadă de şapte ani, cu o dobândă de 10.000 de euro pe lună, adică exact cât sunt nevoiţi social-democraţii să scoată din buzunar pentru plata chiriei. De altfel, conducerea PSD urmăreşte ca prin cumpărarea sediului să scape de chiria pe care o plăteşte în prezent către RAPPS şi care s-a dovedit împovărătoare pentru partid.

Cum caracterizează Cristoiu oamenii politici: Băsescu, un mare actor! Ponta, un copil de grădiniţă!

Editorialistul Ion Cristoiu, director al revistei "Historia, a carcaterizat la videochatul adevarul.ro mai multe personalităţi marcante din politica românească. Caracteristicile făcute de Ion Cristoiu: Ion Iliescu - Un om despre care nu vei ştii niciodată ce gândeşte!; Adrian Năstase - Un politician prea crispat!; Emil Constantinescu - Un politician prea slab!; Victor Ciorbea - Un politician revendicativ la ora actuală!; Emil Boc -Un aparent prostănac, dar care ne va dovedi că nu e deloc aşa!; Mircea Geoană - Un prostănac!; Victor Ponta - Un copil de grădiniţă în materie de politică!; Traian Băsescu - Un mare actor!; Nicolae Ceauşescu - Un mare nedreptăţit!

FMI: Turcia creşte spectaculos, Polonia merge bine, România stagnează

Potrivit FMI, Turcia va înregistra, în acest an, cea mai rapidă creştere economică din rândul statelor emergente din Europa. Polonia, singurul stat UE care nu a intrat în recesiune, îşi va păstra ritmul solid de creştere înregistrat şi anul trecut. România, pe de altă parte, va marca cel mai slab avans, de 1,5%, echivalentul unei stagnări economice. Potrivit raportului World Economic Outlook, prezentat luni la sediul Fondului Monetar Internaţional (FMI), statele emergente din Europa vor recupera destul de rapid din punct de vedere economic.

"Albă ca Zăpada" a emigrat?

Personajul de basm - un nou partid care ar câştiga viitoarele alegeri din România - ar putea avea baza de susţinere în diaspora. Cum pot fi românii din lume folositori României? Este emigraţia un câştig sau o pierdere? Acestea au fost temele primei dezbateri organizate la Biroul nostru din Bruxelles, sub titlul "Breakfast Adevărul Europa". Invitaţi: Ovidiu Dranga, ambasadorul României în Belgia, Sorin Ducaru, ambasadorul României la NATO, şi Sorin Moisa, şeful de cabinet al comisarului Dacian Cioloş. În lipsa unei evaluări făcute de specialişti, numărul românilor plecaţi în afara ţării este estimat în limite largi, pornind de la 1,5 milioane şi până la trei milioane. O cifră, oricum, foarte mare, atât timp cât economia internă se bazează pe aproximativ 4,5 milioane de angajaţi.

Japonia a crescut nivelul crizei nucleare la maxim

Japonia a decis să ridice nivelul de gravitate a crizei nucleare de la Fukushima la 7, nivel similar cu cel adoptat după accidentul nuclear de la Cernobâl din 1986. Potrivit Kyodo, Comisia Guvernamentală pentru Siguranţa Nucleară a estimat că materiile radioactive scurse din reactoarele centralei de la Fukushima au atins, la un moment dat, 10.000 de Tera-Bequerels pe oră, fapt ce ar justifica încadrarea accidentului la nivelul 7, considerat maxim pe scara internaţională.

Grecii se întorc la agricultură

Din cauza crizei şi a măsurilor de austeritate impuse de guvern, numeroşi eleni au părăsit oraşele şi s-au apucat de muncile câmpului. Zeci de e-mailuri sosesc zilnic pe adresa organismului pentru dezvoltarea forţei de muncă în agricultură, de la greci care doresc să înfiinţeze o fermă.

Criza economică i-a salvat pe micii fermieri

Dacă nu ar fi venit recesiunea, ţăranii din Lupeni şi din Daia nu şi-ar fi descoperit potenţialul. Pentru ei au lucrat fondurile norvegiene, puse la treabă de două ONG-uri româneşti. Până să vină criza, fructele livezilor din Harghita putrezeau, iar laptele micilor crescători de vite din Sibiu, la presiunea procesatorilor, era cumpărat pe nimic. Fundaţia Civitas de la Odorheiul Secuiesc a pus la cale, în 2009, un proiect strict legat de tradiţie şi care are ca obiectiv, oricât de sec ar suna, dezvoltarea comunităţilor izolate, mai ales din punct de vedere economic. Ţinta sunt 23 de comune din judeţul Harghita şi trei oraşe, în total, 127 de aşezări rurale: 54% din cetăţenii judeţului locuiesc în zona rurală, iar veniturile populaţiei vin, ca şi în alte regiuni ale ţării, preponderent din agricultură. Cei de la Civitas spun că cea mai consistentă resursă a zonei sunt fructele.

"Dragonul chinezesc" se îndreaptă către consum

Pentru prima dată în ultimii şapte ani, China, cel mai mare producător de bunuri, a importat mai mult decât a exportat timp de trei luni consecutiv. Oficialii de la Beijing au declarat în mai multe rânduri că vor să reorienteze economia dinspre exporturile ieftine către consum. În primele trei luni ale acestui an, exporturile puternicului "dragon chinezesc" au valorat mai puţin decât bunurile importate. Este pentru prima dată în şapte ani când statul, cel mai mare producător de bunuri şi totodată cel mai mare exportator din lume, înregistrează un deficit comercial trimestrial.

CURENTUL

George Brăiloiu - decorat de Academia Română

Omul de afaceri George Brăiloiu, care a cumpărat fondul de manuscrise şi documente ale lui Emil Cioran scos la licitaţie joi, la Paris, va anunţa astăzi, la Academia Română, cărei instituţii româneşti va dona aceste bunuri, a declarat Eugen Simion. George Brăiloiu va fi prezent la conferinţa de presă ce va fi organizată de la ora 11.00, la Clubul Academicienilor, de la sediul Academiei Române, dar şi la sesiunea festivă dedicată centenarului naşterii lui Emil Cioran, ce va avea loc în Aula Academiei, de la ora 12.00, a precizat academicianul. Simion a adăugat că, indiferent care va fi instituţia care va beneficia de donaţie, George Brăiloiu va primi o înaltă distincţie din partea Academiei Române pentru că donează manuscrisele statului român.

MAE lansează cărţile pionilor penali ai lui SOV

Furtul din banii publici nu are "vârstă". Astăzi, Ioana Vârsta, consoarta lui Horia Mihălcescu. Un comunicat al diplomaţiei române anunţa, ieri, lansarea cărţii "Protocol şi etichete diplomatice", eveniment care a beneficiat de sprijinul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) şi al Institutului Diplomatic Român (IDR). Până aici, toate bune şi frumoase. Povestea însă se complică când vine vorba de autoarea cărţii, Ioana Vârsta, o "fată deşteaptă" care consilia la doi "stăpâni" deodată, fiind angajat public la două instituţii. Simultan, în 2009, aceasta se afla şi în postura de consilieră a fostului ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, fiind de altfel artizanul acelor contracte dubioase pentru care Ridzi a plătit cu cariera politică, dar şi consilier al fostului ministru de Externe, Cristian Diaconescu,

Edilul Sorin Oprescu a fost renegat de bucureşteni

Bucureştenii sunt, în general, mai mulţumiţi de activitatea primarilor de sector decât de cea a primarului general, relevă un sondaj realizat de Asociaţia Pro Democratia, în colaborare cu Compania de Cercetare Sociologica si Branding (CCSB). "În primele trei sectoare ale Capitalei a reieşit faptul că primarii Andrei Chiliman Necolai Onţanu şi Liviu Negoiţă au obţinut procente mai mari de mulţumire din partea cetăţenilor, în comparaţie cu cele pentru edilul Sorin Oprescu", a afirmat, ieri, Cristian Pârvulescu, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, cu ocazia prezentării sondajului care face parte din cercetarea "Democraţia la firul ierbii".

CURIERUL NAŢIONAL

Ce e mai rentabil: taxi sau maşină personală?

Surprinzător, dacă mergeţi sub 5.000 km pe an este mai convenabil să chemaţi o maşină galbenă. Costurile tind să se egalizeze când se iau în considerare drumuri totalizând 7.000 km. Taxiul te scapă de stres, amenzi şi birocraţie, dar nu te ajută când vrei să pleci în altă localitate.

Când se va opri febra scumpirilor?

Preţurile cartofilor, fructelor, zahărului şi combustibililor au explodat în martie urcând inflaţia anuală la 8%. Prognoza BNR asupra inflaţiei de 3,6% este departe de a fi atinsă, analiştii estimând o revizuire a acesteia cu cel puţin 1%. Chidesciuc: Acest trend crescător al preţurilor se va opri undeva prin luna iunie-iulie, dar tot vom avea o inflaţie ridicată. Inflaţia anuală a urcat de la 7,6% în februarie la 8,01% în martie, atingând maximul din august 2008, după ce rata lunară s-a situat la 0,6% în principal ca urmare a scumpirii cartofilor, fructelor proaspete, zahărului şi combustibililor, reiese din datele INS. În luna august 2008, rata anuală a inflaţiei a fost de 8,02%. Datele privind inflaţia au depăşit media aşteptărilor analiştilor economici pentru a doua lună consecutiv. Analiştii se aşteptau în medie la o creştere a preţurilor de 0,5% în martie şi la o rată anuală de 7,8%. Estimările analiştilor s-au situat între 0,3% şi 0,6% pentru inflaţia lunară şi între 7,7% şi 8% pentru rata anuală.

Revenirea economiei SUA se accelerează

Revenirea economiei SUA se va accelera până la sfârşitul acestui an, chiar dacă a încetinit în T1, potrivit unui studiu realizat de WSJ, preluat de Mediafax. În ultimul trimestru din 2010, avansul economic a fost de 3,1%. În urmă cu 2 luni, analiştii estimau o creştere economică de 3,6% pentru T1. Diferenţa dintre prognoze se poate explica prin reducerea încrederii în economie, impactul seismului din Japonia şi creşterea accentuată a preţurilor petrolului. Analiştii apreciază, însă, că problemele din T1 sunt trecătoare. Astfel, pentru al 4-lea trimestru ei prognozează o creştere economică de 3,6% şi o reducere a preţurilor petrolului sub 100 de dolari pe baril până la finele anului.

EVENIMENTUL ZILEI

Gravida abandonată de medici: cazul se mută în instanţă

Oficialii de la Maternitatea Giuleşti resping acuzaţiile că o gravidă ar fi fost părăsită de cadrele medicale în timpul avortului. Soţul femeii este hotărât să meargă în instanţă, chiar dacă e ignorat. Cazul femeii lăsate singură în miez de noapte de cadrele medicale de la Maternitatea Giuleşti în timpul avortului, prezentat ieri în ziarul "Evenimentul zilei", a intrat în vizorul Colegiului Medicilor. În pofida declaraţiilor vehemente ale lui Iulian Ghimpeţeanu, soţul care susţine că a scos copilul cu mâna lui, medicii de la maternitate au negat acuzaţiile că femeia ar fi fost lăsată să avorteze singură de medicul de gardă fiindcă nu-i permitea religia să asiste. Iulian Ghimpeţeanu e hotărât să mute lupta în instanţă.

Boc face teoria norocului în PDL. Blaga vrea o rupere de ritm

"Noi n-am avut noroc", aşa le explică premierul democrat-liberalilor dezvantajele guvernării pe vreme de criză, promiţându-le însă că ştie ce să facă pentru a câştiga alegerile din 2012. Emil Boc le mai cere o şansă PDL-iştilor, dând vina pe ghinion că au ajuns la guvernare în vreme de criză. Vasile Blaga susţine că e nevoie de o rupere de ritm şi de o altă abordare pentru ca PDL să câştige alegerile în 2012. Pe scurt, acestea sunt ofertele cu care Emil Boc şi Vasile Blaga îşi dispută voturile democrat-liberalilor la alegerile din mai pentru şefia partidului.

Cât de oportun este să iasă statul din Petrom?

Banii pe care guvernul i-ar obţine din vânzarea a circa 10% din companie n-ar ajunge nici pentru plata salariilor în sectorul public pe o lună. Presat să aducă venituri cât mai mari la buget, guvernul vrea să obţină peste 600 milioane euro din vânzarea pe Bursă a unui pachet de 9,84% din acţiunile Petrom, adică tot cam cât a încasat statul când a vândut compania, în 2004, austriecilor de la OMV. În urma vânzării, guvernul va rămâne cu 10,79% din acţiuni. Chiar dacă, în cel mai bun scenariu, va obţine această sumă, banii n-ar ajunge nici pentru cheltuielile salariale de o lună în sectorul public, care se ridică la circa 700 milioane euro. La fel, suma reprezintă jumătate din cheltuielile lunare bugetare cu pensiile şi ajutoarele sociale. În plus, Ministerul Economiei mai trebuie să dea, conform contractului de privatizare, un pachet de 8% salariaţilor Petrom.

PSD dator vândut - acum şi la bănci. Baronii chemaţi să plătească ratele pentru sediu

Deşi are datorii de aproape 7 milioane de euro, PSD vrea să mai împrumute încă un milion de euro. Conducerea PSD negociază cu Unicredit Tiriac Bank un credit de un milion de euro pentru achiziţionarea clădirii în care se află sediul central al partidului. Baronii locali şi oamenioamenii cu dare de mână din PSD au fost invitaţi de conducerea PSD să doneze sume între 5.000 şi 20.000 de lei pentru ca astfel să se acopere rata lunară a creditului.

Războiul nervilor de la Realitatea se traduce în milioane de euro

Cât de greu este să conduci o televiziune de ştiri ca pe un business adevărat? La Realitatea Media, Sebastian Ghiţă a aflat, zilele acestea, că mai greu decât şi-ar fi imaginat. La nivelul anului 2009, datoriile Realitatea Media se ridicau la 61 milioane euro. Soluţia salvatoare s-a numit Asesoft. "Pierderile au fost diminuate, am reuşit să reducem foarte mult cheltuielile operaţionale. Totodată, suntem foarte mulţumiţi de performanţele colegilor de la vânzări, care au depăşit obiectivele", spune Sebastian Ghiţă, care adaugă că datorii pe termen scurt de 10 milioane euro au fost eliminate. În schimb, Dragoş Nedelcu, vicepreşedintele CA al companiei, spune că "din contră, nivelul datoriilor a crescut, pentru că societatea s-a împrumutat mult de la Asesoft." Conform contractului de management, în sarcina Asesoft intră doar datoriile la zi (salarii şi alte cheltuieli curente), datoriile istorice rămânând în sarcina acţionarilor.

PSD are doi vicepreşedinţi noi în locul excluşilor Severin şi Toma

Adrian Duicu şi Corina Creţu vor fi validaţi ca vicepreşedinţi PSD de Comitetul Executiv al partidului. Comitetul Executiv al PSD va decide azi ocuparea celor două locuri vacante de vicepreşedinţi, eliberate de Adrian Severin şi Ioan Toma. Cei care vor ocupa funcţiile vor fi Adrian Duicu, preşedintele PSD Mehedinţi şi europarlamentarul Corina Creţu.

FINANCIARUL

La un pas de incapacitate de plată: 30 de oraşe mici au împrumutat 1,2 mld. lei

Suma reprezintă 50% din datoria celor 600 de localităţi cu mai puţin de 100.000 de locuitori. Împrumuturile totale contractate direct de autorităţile locale au crescut într-o lună cu 100 de milioane de lei. Oraşele mici din România au datorii directe care depăşesc, de multe ori, veniturile pe un an întreg, iar valoarea creditelor contractate creşte de la o lună la alta. Peste 600 de localităţi cu populaţie sub 100 de mii de locuitori au acumulat, anul trecut, datorii de 2,07 miliarde de lei, reprezentând 19% din totalul datoriei publice locale directe şi respectiv 17,95 din totalul datoriei publice locale.

Euribor la 3 luni ar putea ajunge la 2,7% în decembrie. Creditarea se va scumpi înainte de relansare

Românii care au contractat credite în valută cu dobândă variabilă raportată la indicele Euribor vor avea de rambursat rate din ce în ce mai mari, pe piaţa interbancară acestea începând să crească vertiginos. Euribor la 3 luni a ajuns ieri la 1,311%, maximul ultimelor 23 de luni, iar Euribor la 6 luni a atins 1,612%, cel mai ridicat nivel din ultimele 24 de luni. Analitii spun că acesta este doar începutul unor evoluţii, care nu se vor duce decât în sus, în condiţiile în care anticipează că BCE va continua seria majorărilor de dobândă până la 2% la finalul acestui an şi până la 3% în decembrie 2013. Potrivit estimărilor BNP Paribas, Euribor la 3 luni ar putea urca până la finalul anului la 1,8%, ceea ce va duce la o scumpire a creditelor în euro, într-o primă etapă, cu 0,5%.

Top 10 destinatii imobiliare in lume include Zambia şi Mumbai, nu şi ţara noastră

Posesorii de capital sunt atraşi de proprietăţile comerciale din Asia emergentă, Polonia, Sao Paulo şi de locuinţele din Marea Britanie sau Mumbai. Pe locul 2 se află piaţa terenurilor pentru dezvoltare de lângă capitala Zambiei. Activele de prim-rang cu chiriaşi buni aflate în cele mai dorite locaţii sunt în continuare în fruntea listelor de cumpărături pentru investitorii din întreaga lume. Deşi cerneala folosită la descrierea efectelor crizei încă nu s-a uscat, pe aceste "liste de cumpărături" încep să apară şi domenii ceva mai riscante, unele chiar neortodoxe ca destinaţie. Un exemplu în acest sens este interesul pentru investiţiile în terenuri de dezvoltare imobiliară din Zambia, care ademenesc investitori prin randamente bunicele, declară John Styles, şeful de la Knight Frank Investors.

Inflaţia a depăşit orice aşteptări: 8,01%. Mediul de afaceri cere reducerea TVA

Reprezentanţi ai mediului de afaceri propun scăderea cu cel puţin două puncte procentuale. Majorările de preţ la alimente şi combustibili au fost cele care au alimentat explozia inflaţiei în martie. Rata anuală a inflaţiei a depăşit, luna trecută, pragul de 8% şi a egalat maximul înregistrat în august 2008, depăşind media prognozată de specialişti, care vizau o inflaţie de 7,8%. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) şi rata lunară a inflaţiei s-a majorat, în martie faţă de februarie, cu 0,6%. Nivelul ridicat din martie a fost generat de preţurile în continuă urcare de la alimente şi combustibili. De la începutul anului, scumpiri de peste 10% au fost înregistrate la legume şi conserve din legume, cartofi şi fructe proaspete, combustibili, energie termică, tutun şi ţigări (produse cu o pondere importantă în coşul de consum), cărţi, ziare şi reviste.

Ioan Niculae vrea să cumpere Doljchim. Recent ameninţa guvernul că îşi închide combinatele

Ioan Niculae, prim-beneficiar al gazelor ieftine din România, a cerut sprijin de la Ministerul Economiei pentru a cumpăra combinatul chimic Doljchim Craiova de la Petrom, societate închisă de anul trecut din cauza ineficienţei. Într-un comunicat de presă, acesta susţine că a făcut o ofertă fermă de achiziţie a activelor Doljchim cu scopul de repunere în funcţiune. "Ne-am adresat şi Ministerului Economiei şi Fondului Proprietatea crezând că, împreună, cei doi acţionari vor avea o influenţă în luarea deciziei de către AGA Petrom SA", se spune în document. Acest comunicat reprezintă o schimbare radicală a opticii lui Niculae, cel mai mare consumator de gaze din ţară, faţă de autorităţi, pentru că până acum câteva zile el ameninţa guvernul că va închide toate combinatele chimice pe care le deţine dacă se va liberaliza piaţa de energie.

Tragedia niponă generează scăderea pieţei globale de publicitate

Recenta catastrofă din Japonia, precum şi incertitudinile economice accentuate de evenimentele din Orientul Mijlociu au dus la revizuirea în minus a cheltuielilor globale de publicitate în 2011, potrivit celor mai recente estimări ale ZenithOptimedia, citate de brandrepublic.com. Reţeaua ZenithOptimedia apreciază pentru 2011 un avans de 4,2% al valorii pieţei de publicitate globale, după ce la sfârşitul anului trecut estima o majorare de 4,6%. Astfel, la nivel global, cheltuielile de publicitate vor totaliza anul acesta 471 de miliarde de dolari. Evenimentele mai puţin fericite din Japonia şi Egipt au avut un efect imediat asupra publicităţii din zonele respective, unde reclamele TV au devenit aproape inexistente.

JURNALUL NAŢIONAL

Firmele franceze, obligate să plece din România

Parteneriatul strategic româno - francez începe să fie o amintire. Recenta vizită a ministrului de Externe, Teodor Baconschi, la Paris s-a soldat cu un eşec. El a cerut părţii fran-ceze o dată certă pentru admiterea României în spaţiul Schengen, dar răspunsul nu a fost pozitiv. Ca atare, partea română şi-a accentuat presiunile împotriva firmelor fran-ceze care au contracte în România. Semnificativ este faptul că sunt "vânate" marile companii franceze care, se ştie, sunt sprijinite în toate împrejurările de preşedinţia Franţei. Cel mai recent caz este cel al firmei franceze Colas, obligată să îşi facă bagajele, după decizia ministrului Anca Boagiu de a propune rezilierea contractului "pe cale amiabilă". Astfel, intră în impas încă o mare lucrare de infrastructură, tronsonul Cernavodă - Megidia fiind esenţial pentru finalizarea Autostrăzii Soarelui.

Udrea mută Valea Prahovei în Bucegi

CJ Dâmboviţa vrea să transforme zona Peştera - Padina în staţiune de lux în inima Parcului Natural Bucegi. Peste 5.000 de locuri de cazare în hoteluri, vile şi pensiuni, mai multe pârtii de schi, piscine, ştranduri, capacităţi de trasport pe cablu, 2.000 de locuri de parcare, un helioport, sala de sport cu 200 de locuri, un Centru Naţional de pregătire Olimpică, având trambuline de schi, instalaţii complete pentru biatlon şi schi fond, terenuri de sport în aer liber, duşuri, toalete publice şi, nu în ultimul rând, infrastructură rutieră. Toate aceste investiţii se vor realiza în zona Peştera - Padina din inima Parcului Natural Bucegi. Proiect realizat de Consiliul Judeţean Dâmboviţa condus de Florin Popescu, preşedintele PDL Dâmboviţa, şi va prinde viaţă cu bani alocaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus de Elena Udrea.

Românii, locul doi în topul infracţiunilor comise în Marea Britanie

Potrivit cotidianului Daily Telegraph, românii au comis anul trecut 4.343 de infracţiuni pe teritoriul Marii Britanii, fiind devansaţi la acest capitol doar de către polonezi (6.777), dar în condiţiile în care aceştia din urmă sunt mult mai numeroşi decât compatrioţii noştri, 500.000, faţă de câteva zeci de mii. Practic, în Regatul Unit, în medie s-au comis 500 de infracţiuni săptămânal, iar în ultimii doi ani peste 54.000 de cetăţeni ai UE au fost condamnaţi. Numai că legislaţia europeană prevede că numai cei condamnaţi la cel puţin doi ani de închisoare riscă deportarea, ceea ce face destul de improbabilă aplicarea acestei proceduri, în condiţiile în care marea majoritate a infracţiunilor comise, inclusdiv de către români, nu au impus condamnări mai lungi.

Senatorul Cătălin Voicu rămâne în arest

Instanţa supremă, în completul de cinci judecători, a desfiinţat hotărârea prin care instanţa de fond dispusese eliberarea provizorie a lui Voicu şi eliminarea interdicţiei de a părăsi ţara pentru Costel Căşuneanu. Scurtă i-a fost bucuria senatorului Cătălin Voicu, eliberat provizoriu sub control judiciar de instanţa de fond în data de 30 martie, prima oară într-un an de zile, cât a trecut de când se află în arest preventiv. Luni instanţa supremă, în completul de cinci judecători, a admis recursul procurorilor împotriva eliberării, a desfiinţat verdictul şI, după rejudecare, a decis menţinerea în arest preventiv a senatorului acuzat de corupţie.

NAŢIONAL

ARC: Averile sindicaliştilor, de interes public

Alianţa pentru o Românie Curată le cere senatorilor să nu bage la secret averile liderilor de sindicat. Adoptat tacit de Camera Deputaţilor, proiectul care modifică Legea de funcţionare a ANI şi care îi scuteşte pe sindicalişti de obligativitatea de a depune declaraţii de avere şi interese urmează să intre în dezbaterea Senatului. Prin urmare, ARC face apel la senatori să nu dea girul unui astfel de proiect legislativ.

Asumare fără moţiune

Deşi îşi va angaja răspunderea pe două acte normative (Codul de Dialog Social şi legea de plafonare a salariilor profesorilor), Emil Boc va scăpa de această dată de moţiunile de cenzură. Motivul: USL nu le depune. "Considerăm acţiunile de angajare a răspunderii ilegale şi inoportune. Nu vom participa nici la Biroul Permanent, nici la citirea, dezbaterea şi adoptarea acestora", a declarat preşedintele PNL, Crin Atonescu .

DIICOT declanşează "Jihadul" împotriva lumii interlope

Direcţia de Investigare a infracţiunilor de Crimă organizată şi terorism şi-a intrat deja în mână prin câteva razii de încercare şi luare pe sus din case a trei grupări interlope cu specializări diferite. Însă surse din cadrul Ministerului de Interne susţin că oamenii lui Codruţ Olaru pregătesc o operaţiune fără amploare, care să aducă practic Apocalipsa peste clanurile mafiote.

Se schimbă "călăul" de la Interne

Fără putinţă de tăgadă, în ultima vreme postul cheie în Ministerul de Interne a fost cel al directorului general al Corpului de control. Poate nu neapărat în organigrama aparatului central, dar cu siguranţă în viaţa atât de zbuciumată a ceea ce, în mod normal, ar trebui să fie cel mai sobru minister al ţării. Iar în aceste timpuri în care tradiţionalul dat la gioale a fost înlocuit cu făţişe execuţii în public a rivalilor aflaţi de cealaltă parte a baricadei, ingratul rol de "călău" i-a revenit şefului Corpului de control, chestor principal de Poliţie, Aurel Vlădulescu.

PUTEREA

"Buldogul", "Cosaşul", "Pleaşcă" şi ceasul Elenei Băsescu s-au lansat simultan

Deşi pare un soldat care pleacă la un război nuclear înarmat doar cu o praştie, Theodor Paleologu şi candidatura sa la preşedinţia PDL au început să-i îngrijoreze pe susţinătorii lui Emil Boc şi Vasile Blaga. El a strâns până acum cele mai multe semnături, 265, în ciuda "Grupului de la Bruxelles" care nu a fost în stare sau nu a vrut, cum susţin membrii săi, să strângă necesarul de 35 de semnături pentru o candidatură separată. Paleologu i-ar pune beţe în roate lui Boc, pentru că voturile pe care le-ar atrage ar veni din tabăra premierului. Şi Blaga se teme că fostul ministru al culturii ar putea să ia voturi de la el şi să-l împiedice să câştige din primul tur, iar un al doilea tur de alegeri ar duce la reîmpărţirea taberelor.

Emil Boc: "PDL trebuie să câştige viitoarele alegeri"

Emil Boc candidează pentru un nou mandat de preşedinte al PDL cu un obiectiv cert: partidul său trebuie să rămână la guvernare. Aşa cum reiese din textul moţiunii sale, "România dreaptă. România puternică", Boc îşi propune ca, avându-l pe el la conducere, PDL să câştige toate alegerile care vor avea loc în 2012 (locale şi parlamentare) şi în 2014 (europarlamentare şi prezidenţiale). Din întregul text al moţiunii rezultă că actualul premier vede evoluţia partidului său ca fiind indisolubil legată de prezenţa în sfera puterii politice.

Hillary Clinton a semnat decretul de extrădare a fostului director al CFR. Necolaiciuc ajunge în România în câteva zile

Secretarul de Stat al SUA, Hillary Clinton, a semnat decretul de extrădare a fostului director CNCFR Mihai Necolaiciuc, afirmă apărătorul său, Gheorghiţă Mateuţ. Avocatul a făcut această declaraţie, ieri, în sediul Înaltei Curţie de Casaţie şi Justiţie. "Pot să vă spun că există o hotărâre de extrădare. Mai pot să vă spun că hotărârea este definitivă. S-a semnat deja şi actul procedural de către Departamentul de Stat al Statelor Unite, ceea ce echivalează cu autorizarea de predare. În continuare se aşteaptă ca autorităţile poliţieneşti din România, în înţelegere cu cele americane, să stabilească programul efectiv. De aici încolo lucrurile sunt simple, e vorba de câteva zile, nu mai mult", a declarat Gheorghiţă Mateuţ, avocatul lui Necolaiciuc.

ROMÂNIA LIBERĂ

Infrastructură. În prezent se află în construcţie efectivă 120 de km de autostradă, în timp ce au fost reziliaţi 130 km în ultimii ani. Autostrăzile: 1 kilometru înainte, 1 kilometru înapoi

Ministerul Transporturilor a decis să rezilieze contractul pentru autostrada Cernavodă-Medgidia. România a ajuns în situaţia în care lungimea proiectelor reziliate o depăşeşte pe cea a autostrăzilor în construcţie.Guvernele României de după 2005 au reuşit o performanţă de neegalat, anume rezilierea contractelor de construire sau concesiune a 271 kilometri de autostradă, în condiţiile în care în aceeaşi perioadă s-au construit doar pe jumătate.

STRATEGII. Care democrat-liberali vor merge până la capăt cu fostul ministru al Culturii?

Paleologu poate tranşa lupta din PDL

Cu cele 260 de semnături pe care le-a strâns moţiunea sa, Theodor Paleologu poate influenţa a doua repriză a alegerilor din PDL, dacă nici Vasile Blaga, nici Emil Boc nu câştigă din primul tur. Lupta pentru conducerea PDL a început ieri, oficial, după ce premierul Emil Boc şi foştii miniştri Vasile Blaga şi Theodor Paleologu şi-au depus moţiunile de candidatură, însoţite de listele de susţinători. Dacă alături de Boc şi Blaga s-au poziţionat nume influente din partid, Paleologu, care şi-a anunţat săptămâna trecută candidatura şi a obţinut abia azi derogare pentru a intra în cursă, din cauza vechimii prea mici în partid, a strâns 260 de semnături de la primari, consilieri locali şi tineri fără funcţii în PDL.

Interviu cu Elena Ştefoi, ambasadoarea României în Canada. De ce nu sunt canadienii interesaţi de România

Ambasadoarea României în Canada explică pentru RL de ce românii mai au încă nevoie de vize ca să viziteze Canada şi lasă să se înţeleagă că oficialii de la Bucureşti au neglijat relaţia cu Ottawa, iar această neglijenţă se traduce în absenţa unor mari investiţii canadiene. Ambasadoarea Ştefoi constată că, în această perioadă de criză, România ar fi putut profita de situaţia mai bună a Canadei pentru a atrage investitori.

CRIZĂ. Economia României e prea mică pentru a mai susţine afacerile a 42 de instituţii de credit

Dispar bănci din România? Este evident că va exista o consolidare în sistemul bancar din România şi este doar o chestiune de timp", a declarat preşedintele UniCredit Ţiriac, Răsvan Radu, într-o întâlnire informală cu jurnaliştii. În opinia bancherului, există mai multe bănci în România care nu mai au resursele necesare pentru a continua activitatea de creditare. Radu apreciază că numărul băncilor prezente pe piaţa locală este prea mare raportat la dimensiunile economiei şi la capacitatea de îndatorare şi de economisire a populaţiei. Restructurarea sistemului bancar se va produce, potrivit şefului UniCredit, fie prin ieşiri de pe piaţa locală, fie prin fuziuni decise la nivelul României sau la nivel european.

Eveniment. Meyerhold, Maiakovski, Daniil Harms şi Nikolai Gumiliov, sărbătoriţi la Bucureşti. Cum au murit eroii ruşi ai avangardei

De curând, la Teatrul Odeon a avut loc un eveniment dedicat dramaturgilor din avangarda rusă. Lansarea unei cărţi, un spectacol-lectură în regia unui cunoscător al fenomenului, Alexandru Tocilescu, şi proiecţia unui film ce-l avea ca actor pe Vladimir Maiakovski au transformat seara într-un festin cultural. După prezentarea volumului "Avangarda rusă. Dramaturgie", ce cuprinde o se-lec-ţie de texte traduse de scriitorul basarabean Leo Butnaru, lucrare editată de Fundaţia Cul-tu-rală "Camil Petrescu", regizorul Alexandru Tocilescu, moderatorul evenimentului, a vorbit despre reprezentanţii avangardei ruse care au sfârşit ucişi chiar de revoluţia în ale cărei idealuri crezuseră. "Soarta lor a fost una sinistră. Meyerhold şi Gumiliov au fost executaţi, Daniil Harms a sfârşit într-un spital de nebuni, murind de foame.

ZIARUL FINANCIAR

Premieră: Ministerul Transporturilor reziliază un contract de 224 mil. euro cu Colas pe motiv de întârziere a lucrărilor

Este oficial. Autostrada Soarelui nu va fi finalizată nici anul acesta. Pentru prima dată Ministerul Transporturilor, prin Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), a reziliat un contract major cu o companie de construcţii pe care o acuză de întârzierea lucrărilor. Contractul de 224 de milioane de euro cu compania franceză Colas, care construia tronsonul de autostradă Medgidia-Cernavodă (20 km), a fost reziliat de CNADNR după un război al declaraţiilor care durează de săptămâni bune şi în care cele două părţi s-au acuzat reciproc de nerespectarea clauzelor contractuale. Ministrul transporturilor Anca Boagiu susţine că rezilierea contractului este un avertisment pentru toate companiile care construiesc în România întrucât România nu este "ţara nimănui".

Ministerul Economiei: Dacă preţul este sub aşteptări, oferta Petrom poate fi amânată

În comisia de vânzare sunt şi Andreea Paul Vass, consilier economic al premierului, şi Karoly Borbely, secretar de stat la MEC. Ministerul Economiei afirmă că în cazul în care preţul de vânzare a pachetului de 9,84% din Petrom pe Bursă nu corespunde aşteptărilor, oferta poate fi amânată, într-un răspuns oficial adresat Ziarului Financiar. "Având în vedere interesul manifestat în piaţă privind cotarea acţiunilor Petrom, suntem convinşi de finalizarea cu succes a acestei oferte publice secundare. În cazul în care preţul rezultat nu corespunde aşteptărilor vânzătorului, există posibilitatea ca procesul de derulare a ofertei publice secundare să fie amânat până când piaţa va demonstra că este oportună derularea cu succes a acestei oferte."

Mai mult are de spus Mircea Lucescu în Wall Street Journal decât ai noştri!

Miercuri, 6 aprilie, pagina 22, ediţia europeană a celui mai puternic ziar de business din lume - The Wall Street Journal, "Europe"s little piece of Brazil", titlul articolului. Personajele - echipa de fotbal din Ucraina, Şahtior Doneţk, antrenorul român Mircea Lucescu, fundaşul român Răzvan Raţ, patronul clubului, miliardarul Rinat Ahmetov, care este responsabil de soarta a 130.000 de oameni care lucrează pentru grupul lui, ce realizează 10% din Produsul Intern Brut al Ucrainei.

Noul director general al Sibex dinamitează ideea de fuziune a burselor

Viitorul director general al Sibex, irlandezul Patrick Lyle Young, a declarat că fuziunea bursei de la Sibiu cu BVB nu este în interesul pieţei de capital din România, întrucât "monopolurile nu sunt bune în capitalism", şi estimează că valoarea de piaţă a Sibex poate creşte în 4-5 ani la 15-20 mil. euro. Declaraţia sa vine în contextul în care la finele acestei luni acţionarii celor două burse vor discuta dacă încep sau nu procesul de fuziune.

Germania a câştigat cursa pentru banii chinezilor

Germania şi-a depăşit rivalii europeni în cursa pentru piaţa de desfacere chineză, iar exporturile germane cu destinaţia China au luat locul celor către Statele Unite, astfel încât gigantul asiatic a devenit la sfârşitul anului trecut cel mai mare partener comercial din afara Europei al Germaniei, scrie Bloomberg. Dacă începând cu al Doilea Război Mondial Statele Unite au fost pentru Germania cel mai important partener comercial situat în afara Europei, fapt care a transformat Ger-mania într-un pilon de stabilitate politică şi economică pentru Vest, în prezent, piaţa emergentă chineză a devenit mai atractivă pentru ex-por-turile germane de maşini, bunuri de consum şi maşini de lux.

Prăbuşirea pieţei imobiliare din Spania loveşte în cei care au case de vacanţă şi într-o întreagă generaţie de spanioli

Un număr estimat de 600.000 de locuinţe noi şi 200.000 de locuinţe finalizate parţial stau nevândute, o parte semnificativă din acestea situându-se în zone de vacanţă. Potrivit băncii centrale spaniole, preţurile oficiale la locuinţe au scăzut cu 17% din 2007, însă mulţi observatori cred că situaţia pieţei este mult mai dramatică. Agenţii imobiliari spun că preţurile locuinţelor au scăzut cu 20%-50% în diferite părţi ale ţării, niciun sector rămânând neafectat.

"O întreagă generaţie de spanioli tineri au o piatră de moară legată de gât", spune Enrique Quemada din cadrul One to One Capital Partners. "Vor trebui să muncească toată viaţa pentru locuinţe cu o valoare situată acum la jumătate din cea la care au fost achiziţionate".

Încă doi lideri din Orient stau să cadă: Gadhafi vrea pace, preşedintele Yemenului rămâne fără susţinere

Liderul libian Muammar Gadhafi a acceptat un plan de pace propus de Uniunea Africană, plan menit să pună capăt conflictului de opt săptămâni din Libia, incluzând o încetare imediată a focului, însă un reprezentant al opoziţiei a declarat că acesta va funcţiona numai dacă Gadhafi va renunţa la putere, scrie agenţia de presă Thomson Reuters. Preşedintele sud-african Jacob Zuma, care a condus o delegaţie de lideri africani ce s-au întâlnit cu Gadhafi, a făcut apel la NATO să suspende atacurile aeriene asupra ţintelor guvernamentale. Ofertele anterioare de încetare a focului venite din partea lui Gadhafi nu au avut niciun rezultat, iar rebelii au declarat că nu vor accepta nimic mai puţin decât sfârşitul regimului de 41 de ani al lui Gadhafi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb