REVISTA PRESEI 12.05.2017

Willy Homner
Revista Presei / 12 mai 2017

REVISTA PRESEI 12.05.2017

ADEVARUL

Din zmei, în mieluşei. Liderii politici cu declaraţii anti-europene s-au înghesuit să se pupe cu şeful CE

Venirea preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în Parlament i-a făcut pe liderii români să uite de toate criticile pe care le-au adresat Bruxelles-ului în ultimii ani. Cel mai bun exemplu este şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a uitat, subit, de "Înalta Poartă" şi care a lăudat relaţia ţării noastre cu instituţiile UE. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avut parte de o primire călduroasă din partea liderilor Parlamentului, acesta fiind invitat să ţină un discurs despre viitorul UE în condiţiile Brexit-ului. La intrarea în sala de plen, Juncker s-a îmbrăţişat şi pupat pe obraji, rând pe rând, cu Adrian Năstase, Victor Ciorbea, Victor Ponta, însă şi cu Traian Băsescu.

Băsescu se crede mai interesant ca Tăriceanu

Basescu, care înainte de Declaraţia de la Roma cerea să nu acceptăm Europa cu mai multe viteze, a acceptat acum situaţia, adică avansare pe "ritmuri" şi "intensităţi" diferite. Acesta, de faţă cu Juncker, a subliniat că este optimist şi că statele trebuie să se integreze cât mai mult, iar, eventual, peste 10 ani, să se vorbească de Statele Unite ale Europei. În plus, acesta a declarat că sunt câţiva lideri, fără a-i nominaliza, care se opun intrării României în Zona Euro, cu toate că de trei ani ţara noastră îndeplineşte criteriile. El a avut un schimb de replici maliţios cu Tăriceanu. "Domnule preşedinte Băsescu, a trecut de trei ori timpul pe care îl aveaţi alocat", i-a spus şeful Senatului. Replica a venit instant: "Da, dar eu am vorbit despre lucruri mai interesante decât ale dumneavoastră", a declarat în timp ce râdea Băsescu.

România va avea o vară toridă, cu temperaturi extreme

Zilele toride şi valurile periculoase de caniculă vor domina sudul şi estul Europei în această vară, spre deosebire de Marea Britanie şi Irlanda, unde se anunţă temperaturi sub media obişnuită a anotimpului cald. Cele mai toride luni vor fi iulie şi august, când temperaturile medii vor depăşi cu uşurinţă 32 de grade Celsius în aceste zone, potrivit Accuweather.com. "Este posibil să asistăm la recorduri de temperaturi, în timpul valurilor de caniculă", spune meteorologul Alan Reppert. Cele mai expuse valului de caniculă vor fi România, Ungaria, Macedonia şi Bulgaria, unde valurile de caniculă vor fi frecvente şi vor dura săptămâni. O altă problemă care va apărea este legată de calitatea scăzută a aerului, cauzată de umiditatea scăzută.

Umbra Rusiei tulbură apele la Washington

Întâlnirea dintre liderul Casei Albe, Donald Trump, şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a părut să fie o victorie a Kremlinului la care presa americană a asistat de la distanţă. Modul în care a decurs întâlnirea dintre preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, şi ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a stârnit o nouă furtună în SUA, după cea provocată de demiterea directorului FBI, James Comey, responsabil de ancheta privind legăturile echipei actualului lider al Casei Albe cu Rusia. Întrevederea, la care jurnaliştii americani nu au avut acces, spre deosebire de cei ruşi, a venit în contextul în care şeful diplomaţiei ruse se deplasase miercuri la Washington pentru discuţii cu omologul său american, Rex Tillerson.

Putin, amuzat că a fost întrebat despre cazul Comey

În timp ce cazul demiterii de către Donald Trump a directorului FBI, James Comey, stârnea valuri de indignare la Washington, iar ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, făcea pe niznaiul, Putin se afla la Soci, unde lua parte la un meci de hockey. Înainte de a intra în arenă, costumat corespunzător, o jurnalistă a postului de televiziune CBS News a reuşit să-i ia un scurt interviu, întrebându-l cum va afecta destituirea lui Comey relaţiile ruso-americane. "Nu va avea niciun efect", a răspuns în rusă Vladimir Putin. "Întrebarea dumneavoastră mi se pare foarte amuzantă. Nu fiţi furioşi pe mine. N-avem nimic de-a face cu asta", a mai spus preşedintele rus, care nu şi-a ascuns zâmbetul.

Preţul RCA se pregăteşte să sară-n aer

Preţul poliţelor RCA ar putea sări în aer după ce va expira perioada de plafonare a tarifelor, pe 19 mai. Până atunci, ASF vrea să trimită în Parlament legea care stabileşte tarifele de referinţă. În timp ce asigurătorii au depus amendamente pentru creşterea cheltuielilor cu poliţele RCA, transportatorii ameninţă că vor ieşi din nou în stradă dacă preţurile vor creşte. Norma privind metodologia de calcul a tarifelor de referinţă pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto s-a aflat în dezbatere publică până marţi, ASF urmând să trimită în Parlament forma finală a proiectului de lege. Guvernul a anunţat deja că plafonarea tarifelor RCA nu va fi prelungită, premierul Sorin Grindeanu dând însă asigurări că preţurile nu vor exploda.

Pădurile virgine ale României, neatinse de drujbe şi în care omul nu a intervenit

România mai are maxim 250 de mii de hectare de păduri virgine şi cvasivirgine. În Catalogul Ministerului Mediului au fost incluse peste 14 mii de hectare. Carpaţii României păstrează încă o comoară unică în întreaga Europă, un atu pentru ţara noastră în materie de turism, dar nevalorificat în vreun fel şi aflat în pericol. Dacă în 1974 în România 12% din păduri erau pure şi neatinse, acum procentul s-a diminuat de patru ori. Pădurile neatinse de om, de poluare, unde ecosistemele naturale îşi urmează viaţa nealterată, sunt tot mai puţine în întreaga Europă. World Wide Fund for Nature estimează că în Carpaţi ar fi aproximativ 320 de mii de hectare de păduri care pot fi incluse în categoriile virgine şi cvsivirgine, din care 250 de mii ar fi în România.

A doua zi de grevă la cel mai mare angajator din Transilvania

Pentru a doua zi, muncitorii de la fabricile Leoni din Bistriţa şi-au strigat nemulţumirile în faţa unităţii de producţie. Greva spontană a început încă de la ora 7:00, în momentul de faţă mii de oameni protestând în parcarea producătorului neamţ. Conducerea Leoni a luat o decizie drastică. Pentru ca cei din schimbul doi să nu se alăture celor care fac grevă, compania a cerut firmelor de transport cu care colaborează şi care aduc muncitorii să-şi suspende activitatea. Muncitorii nu îl mai recunosc pe liderul de sindicat, astfel că conducerea companiei a fost nevoită să identifice noi lideri printre grevişti pentru a putea negocia cu aceştia. Leoni este cel mai mare angajator din Bistriţa-Năsăud şi printre cei mai mari din Transilvania. În cele două fabrici din Bistriţa lucrează în jur de 8.000-9.000 de oameni.

CCR: Privatizarea Roman SA Braşov este neconstituţională

Curtea Constituţională a decis, joi, că dispoziţiile articolului 13 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind privatizarea SC "Roman" - S.A. Braşov şi constituirea parcului industrial pe platforma Societăţii Comerciale "Roman" - S.A. sunt neconstituţionale. Potrivit CCR, Consiliul Local "nu are personalitate juridică şi, prin urmare, nu poate avea patrimoniu propriu, astfel încât nu poate exercita drepturi şi obligaţii proprii în cadrul raporturilor juridice". Uzina Roman din Braşov a fost iniţial fabrică de armament, fiind înfiinţată în 1938, iar din anul 1953, după naţionalizare, a fost numită Steagu Roşu şi a început să fabrice autocamioane. Problemele uzinei au început în anul 2006, când mii de oameni au fost concediaţi, 80% din acţiuni fiind preluate de Asociaţia Pro Roman Braşov, iar preşedinte al Consiliului de Administraţie a fost numit Ioan Neculaie.

BANCHERUL

FNGCIMM nu mai face fata solicitărilor de garantare a creditelor Prima Casă

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) anunţă că nu mai face fata numărului record de cereri venite de la bănci pentru garantarea creditelor Prima Casă, după ce in primele trei luni ale anului aprobarea de noi dosare de credit a stagnat, întrucât plafonul de garanţii pentru acest an, in valoare de 2,5 miliarde lei, a fost repartizat abia la finalul lunii martie. După alocarea noilor fonduri pentru acest an, băncile au trimis zilnic spre FNGCIMM, pentru aprobare, sute de dosare de creditare analizate in primele luni ale anului, astfel ca activitatea fondului este suprasolicitata, conducând la întârzierea termenelor de avizare a împrumuturilor. FNGCIMM a anunţat că zilnic primeşte peste 500 de dosare de la bănci, in prezent având 7.000 de dosare in analiză.

COTIDIANUL

Vorbe goale, vorbe goale Cornel Nistorescu

Economia de piaţă din România este românească la Piaţa Obor, la Piaţa Domenii şi în talciocul de la Cluj. Restul este economie europeană la care noi suntem furnicuţe. Pardon, şi specialişti. Adică specialişti în producţia de castraveţi, de tricouri, de tenişi etc. Căci de restul nu ne putem apropia. Nu avem cu ce. Putem să ne angajăm. Sau să plecăm. "România contribuie la procesul de revigorare şi consolidare a proiectului european." Cu ce? Cu lemn, cu minereu, cu petrol, cu femei, cu creiere. Şi cu cîte un artist. În rest, pauză. Este o ţară-piaţă, este o ţară de vîndut produse mai puţin reuşite, este o ţară de la ritmul lent. Nu putem supravieţui ca nişte yesmeni ai Bruxelles-ului. Nu putem să fim interlocutori cu "Da". Ne mai trebuie o strategie, un cap, o voinţă, o unitate. Cică România asigură stabilitate politică. Ce zici, Franz? Este stabilitate guvernarea tehnocrată sau cea a lui Grindeanu? E doar un mod de a ţine o roabă pe un drum necunoscut.

Un primar speră să momească viitori locuitori

În nord vestul Italiei, primarul unei comunităţi idilice din munţi oferă oricărui adult care este dispus să se mute acolo nu mai puţin de 2000 de euro (9000 lei), relatează The Guardian. Bormida este un sat mirific din Liguria a cărui populaţie de doar 394 de rezidenţi speră să primească un influx de cetăţeni. Altfel depopularea ar putea ameninţa existenţa localităţii. Detaliile încă nu au fost stabilite, dar un consilier local a declarat pentru The Guardian că "oricine e binevenit să trăiască aici". Pe lângă suma de 2000 de euro, Primarul Daniele Galliano promite să aibă case pentru închiriere cu doar 50 de euro! Totuşi, nu sunt prea multe lucruri de făcut în Bormida, iar plictiseala e maximă: sunt doar patru restaurante şi o biserică.

Un scandal-paravan

Sau scandalul "Russiagate" nu este decât paravanul în spatele căruia are loc reaşezarea plăcilor tectonice ale politicii americane, compromisul dintre Trump şi "sistem"? Directorul FBI, Comey, este un om al sistemului. Comey pare să fie întruchiparea statului profund: a fost procuror federal în New York şi procuror general adjunct în mandatul lui George W. Bush, a lucrat în mediul privat pentru compania militară Lockheed Martin, pentru banca britanică HSBC, iar în 2013 revine în sistem, odată cu numirea în fruntea FBI. El a fost cel care a inclinat decisiv balanţa în favoarea lui Donald Trump, în octombrie 2016 - a spus-o chiar Hillary Clinton. Apoi, tot el a fost cel care îl putea controla pe viitorul preşedinte, prin investigaţiile privind Rusia. Şi credea că poate să o facă uşor: Comey conducea în mod atipic FBI: activităţile unui serviciu secret au ajuns să fie cunoscute pe larg în presă şi să creeze dispute politice interne şi nu numai.

CURENTUL

Firma SOFTWIN a lui Florin Talpeş a escrocat Romsilva

Judecătorii CAB au decis irevocabil că firma SOFTWIN a lui Florin Talpeş a escrocat Romsilva care nu a mai putut să inventarieze fondul forestier. Escrocheria celebrului Florin Talpeş (despre care Cristian Ghinea nu spune nici pâs), dezvăluită în exclusivitate de ziarul Curentul în articolul ROMSILVA a plătit un milion de dolari ca să NU ştim câte păduri are România a fost sancţionată dur de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti. Deocamdată doar civil dar staţi cu ochii pe DNA că Talpeş e un peşte mai mare decât Ghiţă în IT. Este vorba de licitaţia de la ROMSILVA prin care Totalsoft şi Softwin trebuiau să implementeze în anul 2012 un sistem informatic complex (ERP) în valoare de un milion de dolari. Proiectul ar fi trebuit să permită angajaţilor din toate unităţile silvice să inventarieze fondul forestier pe categorii şi coduri bine definite, să conducă la diminuarea şi înlăturarea pierderilor.

CURIERUL NATIONAL

CCR, sesizată din nou pe darea-n plată

Curtea Constituţională a fost sesizată, din nou, pe Legea dării în plată, de data aceasta în privinţa pragului de 250.000 de euro. Potrivit av. Adrian Cuculis, magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 au admis excepţia de neconstituţionalitate invocată de reclamanţi, dispunând totodată suspendarea judecării cauzei până când CCR se va pronunţa.

Pentagon: Coreea de Nord are probleme cu dezvoltarea unei rachete cu rază lungă

Coreea de Nord trebuie să depăşească în continuare "deficienţe importante" în dezvoltarea unei rachete balistice intercontinentale cu focos nuclear capabilă să lovească SUA, susţine agenţia de informaţii a Pentagonului. Regimul lui Kim Jong Un "continuă eforturile de a-şi extinde stocurile de materiale fisionabile, dar mai este nevoie de o dezvoltare", a declarat William Marks, purtătorul de cuvânt al Agenţiei de Informaţii de Apărare (DIA). Răspunsurile agenţiei la întrebările legate de programul nuclear vin în timp ce tensiunile din Peninsula Coreeană rămân ridicate după testele care încalcă rezoluţiile Organizaţiei Naţiunilor Unite.

O companie turcă investeşte 150 mil. euro în judeţul Argeş

Compania turcească Yildiz Entegre va deschide, la finalul acestui an, o fabrică de prelucrare a lemnului, în comuna Oarja, judeţul Argeş, investiţie estimată la 150 de milioane de euro. Noua fabrică, unde vor fi integraţi 450 de angajaţi, va produce plăci de MDF şi MDF laminat utilizabil în industria mobilei, precum şi parchet laminat, uşi şi hârtie impregnată, a informat compania, precizând că producţia primelor plăci MDF va demara la sfârşitul anului. În ceea ce priveşte locurile de muncă, Yildiz Entegre a anunţat că a organizat deja traininguri specializate în fabricile din Turcia pentru 50 dintre inginerii şi lucrătorii specializaţi ce vor lucra în apropiere de Piteşti, urmând ca activitatea de perfecţionare a angajaţilor să continue pe măsura completării echipei de specialişti.

Priorităţile legislative ale UE pentru 2017

Uniunea Europeană se concentrează în acest an asupra rezultatelor obţinute în domenii politice cheie care contează pentru toţi europenii. Instituţiile UE au convenit asupra unui set de priorităţi, de la intensificarea comerţului electronic la protejarea mediului şi consolidarea frontierelor. La sfârşitul anului 2016, Parlamentul European, Consiliul şi Comisia au semnat pentru prima dată o declaraţie comună care stabileşte o listă de propuneri legislative care ar trebui să beneficieze de un tratament prioritar în anul care urmează. Instituţiile UE s-au angajat să depună eforturi în şapte domenii principale - ocuparea forţei de muncă şi creşterea economică, Europa socială, securitatea, migraţia, piaţa unică digitală, energia şi schimbările climatice.

Se prăbuşeşte Trump? Casele de pariuri cred într-un procent de 60 la sută

Numărul celor care pariază pe probabilitatea ca preşedintele american să fie vizat de o procedură parlamentară de destituire aproape că s-a dublat miercuri, crescând de la 33% la 60%, a declarat Lewis Davey, purtător de cuvânt al societăţii irlandeze de pariuri online Paddy Power. "Niciodată, în mandatul lui Trump de până acum, nu s-a ajuns la o asemenea probabilitate de destituire", a completat reprezentantul casei de pariuri. Donald Trump este ţinta unei avalanşe de critici după ce l-a demis, marţi, pe James Comey, directorul FBI, în plină anchetă privind interferenţa Rusiei în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

Planul Juncker: 177 milioane de euro pentru IMM-urile din România

Aproximativ 2.000 de IMM-uri româneşti vor beneficia de avantajele obţinute prin intermediul unor noi împrumuturi deblocate prin acordul semnat de Fondul european de investiţii cu Raiffeisen Bank. Este vorba de nu mai puţin de 177 de milioane de euro împrumuturi pentru întreprinderile mici şi mijlocii din România. Acest acord al Fondului European pentru Investiţii Strategice (EFSI), pilonul central al Planului Juncker, a fost semnat în 11 mai, EFSI fiind un factor crucial în semnarea împrumutului. Planul Juncker va declanşa noi investiţii în întreaga Europă, în valoare de aproximativ 743 milioane de euro, începând cu luna mai 2017.

EVENIMENTUL ZILEI

PSD îşi decapitează la vară miniştrii care au "obosit"

Coaliţia de guvernare pregăteşte o remaniere menită să dea la toamnă un suflu nou cabinetului PSD-ALDE. Cel puţin 5 miniştri se află în pericol să fie schimbaţi după ce au primit deja un "cartonaş galben". Pe lista scurtă se află Tudorel Toader (Justiţie) pentru legislaţia penală şi aglomeraţia din închisori, Viorel Ştefan (Finanţe) pentru impozitul pe gospodărie, Mihai Tudose (Economie) pentru Fondul Suveran de Dezvoltare şi Florian Bodog (Sănătate) pentru criza vaccinurilor. Liderul PSD Liviu Dragnea mai este nemulţumit şi de alţi miniştri, spun surse din partid, pe care îi acuză că sunt "invizibili". Ultimul ministru atenţionat este cel al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, după anunţul acesteia privind plafonarea indemnizaţiei de creştere a copilului, fără ca această măsură să aibă sprijinul PSD sau al premierului Sorin Grindeanu.

Fostul şef al SPP confirmă că generalul Coldea a vrut să demisioneze înainte de alegerile din 2009

O informaţie interesantă, obţinută tot de Dan Andronic, a adus în spaţiul public un episod confirmat, joi seară, la postul de televiziune Antena 3, de către fostul şef al SPP, generalul Dumitru Iliescu. Dan Andronic a aflat că, înainte de aflarea rezultatelor alegerilor din 2009, generalul Coldea şi-ar fi înaintat demisia de la SRI, fiind aproape convins că Geoană va fi câştigător, iar Traian Băsescu va pierde cursa pentru al doilea mandat . Despre acest lucru ştia Marian Vanghelie, un apropiat la acea vreme al generalului Iliescu şi al senatorului Cătălin Voicu.

Cum s-a încercat ARESTAREA lui Traian Băsescu

Marian Vanghelie, unul dintre foştii apropiaţi ai lui Gabriel Oprea, a făcut declaraţii şocante la adresa fostului vicepremier. Vanghelie a dezvăluit o întîlnire petrecută în biroul lui Gabriel Oprea în momentul în care acesta din urmă era prefectul Capitalei. Fostul primar al sectorului 5 susţine că Oprea a încercat instrumentarea unei arestări a lui Traian Băsescu, pe atunci primar al Capitalei. "Eram la Curtea de Conturi cu Gabriel Oprea când era prefect. L-a chemat pe judecătorul care judeca dosarul lui Băsescu. Îl bruschează pe acest Lăzăroiu şi îi spune să îi dea drumul la dosarul penal al lui Traian Băsescu. El insista şi la Adrian Năstase să îl ridice pe Traian Băsescu. Ştie şi Dan Ioan Popescu de problema asta", a dezvăluit Marian Vanghelie la România TV.

JURNALUL NATIONAL

Poliţistul 3.0: ştie engleză, dar nu prinde infractori

Campaniile de recrutare de personal din sursă externă pentru Poliţie aduc în sistem oameni foarte greu de integrat. Examenul de admitere se dă la gramatica limbii române şi la limba engleză, atât pentru cei recrutaţi din sursă externă - care urmează să facă doar trei luni de instruire, cât şi pentru cei care concurează la şcoala de Poliţie - unde vor învăţa doi ani, sau la Academie - unde se studiază patru ani. Bunii cunoscători de gramatică şi de limba engleză recrutaţi din sursă externă nu prea reuşesc să se descurce cu infractorii, pentru simplul motiv că nu au în spate şi pregătirea de specialitate a colegilor trecuţi prin învăţământul poliţienesc.

Ce se ascunde în spatele tensiunilor din PSD

Liviu Dragnea este nemulţumit de lipsa de respect faţă de autoritatea sa în partid şi a dorit un semnal de forţă prin sancţionare lui Şerban Nicolae. Sunt informaţii din partid care dau ca sigură o remaniere guvernamentală în maxim 60 de zile, fiind vizaţi 3-4 miniştri şi secretari de stat. Lista neagră aflându-se în mapa lui Liviu Dragnea. Este posibil ca în septembrie să existe şi o rearanjare de forţe în Parlament, fidelii lui Dragnea urmând să fie promovaţi în funcţii cheie în comisii, grupurile parlamentare şi conducerea Camerei Deputaţilor şi Senatului. Decizia CCR privind imposibilitatea ca Liviu Dragnea să fie premier şi al doilea dosar de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îi determină pe unii lideri PSD din eşalonul 2 să-şi facă deja planuri pentru şefia PSD, în cazul în care Dragnea va fi executat de justiţie.

Liber la construcţia pasajului suprateran Domneşti

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat cu Asocierea Straco - Grup - Comnord - Specialist Consulting contractul pentru construcţia pasajului suprateran Domneşti, de pe Centura Bucureştiului. Valoarea contractului este de 91,552 milioane lei, fără TVA, termenul de finalizare fiind anul 2019. Garanţia de bună execuţie a acestui pasaj va fi de 24 de luni.

Fermierii vor primi apa pentru irigaţii gratuit

În zonele unde mai există sisteme de irigaţii funcţionale, agricultorii vor putea primi din acest an apă gratuită pentru udarea culturilor, potrivit unui proiect de lege adoptată de Camera Deputaţilor, for decizional. Neadoptarea urgentă a măsurilor incluse în acest proiect, prin care se modifică, în principal, Lega îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004, ar fi pus şi în acest an sub semnul întrebării derularea campania de irigaţii, se arată în expunerea de motive care însoţeşte actul normativ. Legea, care a fost trimisă spre promulgare preşedintelui României, prevede ca Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) va suporta costurilor cu apa pentru irigaţii, în limita sumelor alocate din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu această destinaţie.

NATIONAL

"Acoperiţii" SRI, filaţi de "Doi s' un sfert" !

Cei de la DIPI, odată cu finalizarea "resetării" organizatorice a structurii nu au predat chiar toate dosarele pe care le aveau in lucru! "Dosarele paralele" de filaj exercitate asupra unor "ţinte" care nu intrau in competenta lor nu au ajuns încă la "beneficiarii legali", fie si pentru simplul fapt ca, pur si simplu, aceştia nu exista! La începutul lui 2016 nu erau o noutate acţiunile de filaj paralele orchestrate de către "Doi s' un sfert", din moment ce Gelu Oltean ajunsese să pună sa fie urmăriţi inclusiv procurorii DNA care se aflau pe urmele unor apropiaţi de-ai săi sau a unor clienţi care voiau sa ştie până unde au ajuns anchetatorii in ceea ce-i priveşte. Iar in timp ce Informaţiile si protecţia interna îşi executau unii altora oamenii, până si intre cei despre care se spunea că ar fi fost infiltraţi de SRI a apărut o falie uriaşă, aceştia împărţindu-se la rândul lor in "coldisti" si "maioristi".

Romanii îşi vând rinichii ca sa trăiască in UK

O investigaţie a unei jurnaliste de la BBC Scotia scoate la lumina multe din problemele cu care se confruntă imigranţii din Est in Marea Britanie. Printre reţelele de prostituţie si munca la negru, vândutul rinichilor e la mare căutare. Materialul filmat de ziaristă atât in tara ei, cat si in România si in Slovacia, prezinta femei vândute reţelelor de prostituţie, oameni folosiţi ca forţă de muncă ieftină si trafic de organe, cu ajutorul unor medici corupţi. In Marea Britanie, jurnalista BBC s-a întâlnit cu un român care vindea rinichiul soţiei. Discuţia a avut loc chiar in mijlocul Londrei. Românul spune că, la el in tara, 100, poate 200 de oameni fac asta zilnic. Pe rinichiul soţiei vrea 45.000 de euro, plus spaga secretă către doctor, o alta mie, dar de lire de data asta.

PUTEREA

Anunţ ŞOCANT: Marea Britanie va încerca să ADERE din nou la UE

Ministrul scoţian pentru Brexit, Michael Russel, lansează o ipoteză halucinantă. Şi anume că Marea Britanie va încerca să adere din nou la Uniunea Europeană. Nu acum, ci peste 20 de ani. Şi asta în momentul în care englezii îşi vor da seama că ieşirea din UE va avea efecte economice cât se poate de grave pentru ţara lor. "Cred că, dacă Marea Britanie iese din UE, peste 20 de ani va fi în procesul de readerare; vor fi 20 de ani de pierdere a influenţei şi dezvoltării. Atât de aberantă este situaţia", a declarat Michael Russell. Guvernul Scoţiei insistă pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, avertizând cu independenţa din cauza Brexit. În acelaşi timp, Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei, a atras atenţia că inflaţia va creşte din cauza deciziei Marii Britanii de ieşirea din Uniunea Europeană, notează Mediafax.

România, în FINALA de la Eurovision

Ilinca Băncilă si Alex Florea, reprezentanţii României la Eurovision, s-au calificat in finala Eurovision Song Contest, care se va desfăşura pe 13 mai in capitala Ucrainei. Potrivit presei internaţionale, Romania se numără printre tarile favorite, iar melodia "Yodel It" s-a clasat pe a şasea poziţie la casele de pariuri.

ROMANIA LIBERA

Vaccinarea în România, urgenţă naţională

Epidemia de rujeolă şi lipsa vaccinurilor din cabinetele medicilor ţin capul de afiş al actualităţii în domeniul sănătăţii, iar o dezbatere publică a proiectului Legii vaccinării a avut loc joi. Taberele pro şi contra imunizării par să se delimiteze şi mai mult, iar organizaţiile internaţionale de profil arată cu degetul spre România pentru numărul mare de cazuri de boli contagioase la copii. "România liberă" vă prezintă o sinteză a argumentelor care domină spaţiul public românesc, dar şi contextul nefericit în care au loc aceste controverse legate de vaccinare. Autorităţile par depăşite de amploarea epidemiei de rujeolă, care a făcut până acum 25 de victime, din cele peste 5.000 de cazuri înregistrate la nivel naţional.

Comisia Europeană revizuieşte în minus estimarea de creştere economică a României în 2017

Comisia Europeană (CE) şi-a revizuit în scădere estimările pentru acest an referitoare la creşterea economiei româneşti şi deficitul public şi avertizează, totodată, că proiectul legii salarizării unitare reprezintă un risc semnificativ la adresa obiectivelor fiscale. Conform previziunilor economice de primăvară publicate joi de Executivul comunitar, economia românească ar urma să înregistreze un avans de 4,3% în 2017, sub estimările cuprinse în previziunile din iarnă care indicau o creştere a PIB de 4,4%.

ZIARUL FINANCIAR

Surpriza în oferta Digi: preţul a fost stabilit în marja de jos deşi a existat o suprasubscriere de 27 de ori pe retail

Miercuri seară consorţiul de intermediere a listării Digi a stabilit preţul pe o acţiune la 40 de lei, ceea ce a provocat o surpriză neplăcută în piaţă având în vedere faptul că preţul este cu doar 5% peste pragul minim de 38 de lei, iar asta în condiţiile în care cererea de acţiuni Digi a depăşit de câteva ori oferta. Pentru că au vândut la preţul de 40 de lei, vânzătorii Carpathian Cable Investments - Celest Limited, ING Bank, Yarden Mariuma, Dorina Schelean, Nicuşor Dorel Schelean, Sirian Radu-Traian şi Zoltan Teszar - au pierdut circa 300 mil. lei, dar preţul de 40 de lei se poate dovedi favorabil pe termen mediu post tranzacţionare. Faţă de preţul minim de 38 de lei, acţionarii vânzători au luat cu 70 mil. lei mai mult.

Dramatismul din noaptea de după listarea Digi

În seara zilei în care s-a încheiat oferta de vânzare de acţiuni Digi, a cărei valoare s-a ridicat la 860 mil. lei, adică cea mai mare vânzare de acţiuni a unei companii private, intermediarii ofertei de listare au mutat 1,1 milioane de acţiuni de pe tranşa investitorilor instituţionali către cea de retail şi au majorat astfel rata de alocare pe segmentul de retail negarantat de la circa 3,6% la 5,1%. Iniţial însă intermediarii deciseseră să mute 1,5 milioane de acţiuni, de unde rezulta o rată de alocare de 5,6%, însă ulterior, după ora 23:30, s-au răzgândit şi-au redus tranşa cu 400.000 de acţiuni. Documentul semnat de Raiffeisen a fost şters la scurt timp de pe site-ul BVB, în locul său fiind publicat cel cu 1,1 milioane de acţiuni, care pare a fi cea mai recentă variantă.

Jean-Claude Juncker: "MCV trebuie să înceteze şi va înceta până în ianuarie 2019

"Din păcate, Comisia Europeană se pregăteşte pentru o uniune cu două viteze: Putem avansa împreună, dar în ritmuri diferite". Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat ieri la recepţia de la Palatul Cotroceni, ocazionată de Ziua Europei, că până în ianuarie 2019, când România va prelua preşedinţia Consiliului European, Mecanismul de Verificare şi Cooperare (MCV) va înceta. De asemenea, va avea loc în curând şi intrarea României în Schengen, a promis Juncker. "MCV trebuie să înceteze şi va înceta până în 2019. Nu se poate ca o ţară să ţină preşedinţia Consiliului şi să fie sub observaţie. Iar Schengen va veni curând", a spus optimist Juncker. El a mai spus că din momentul aderării României la Uniunea Europeană, românii au demonstrat că sunt parteneri fiabili, respectaţi peste tot în Europa.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. IT-ul e bulversat de Mafia care funcționează bine; vejnic tolerată !!!

    Vot electronic ??? Veci !!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb